Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
Szia!
Én lassan 3 hónapja ezt raktam össze. Azóta is 7/24-ben megy hibátlanul, teljesen elégedett vagyok vele. Készült néhány kép és fogyasztás mérés is.
Nekem ez HDD-k nélkül (úgy, hogy csak a RAM volt használt, de azt is 6 hónap garival vettem boltból) volt összesen picivel 40000 Ft alatt. És ugye ez teljesen hangtalan, csak a HDD-kben van mozgó alkatrész.
-
-
larryking
senior tag
Most degradáltam a rendszerem:
Lap: ASROCK E350M1 használtan 12000
Ram: 2 Gb DDR3 1333 ez volt raktáron
Ház: Fractal NODE 304 6 hdd hely, 3 venti. most 14000-ért raktam fel az oldalra.
PSU: Pico psu 120W+60W-os tégla táp, ez olyan 10000 lehet.
HDD ugye adott mert az van.
Halk és hűvös, persze sokkal jobb lapok vannak és rendszereket lehet épiteni. Nekem ez jött be. Volt ezelött i3 3220T itx alapon, de felesleges otthonra. A zyxelt lelövi mindenben. -
válasz
larryking #2289 üzenetére
Huhh, nem is tudom hol kezdjem.
Először is köszönöm a segítséget
Talán a hardverrel kellene kezdenünk, feltéve ha van webes felületen adminisztrálható operációs rendszer ezekre a házi építésű szerverekre.
Szóval kb. 50ezret szánnék rá HDD nélkül és a lényeg, hogy kicsi, hűvös és halk legyen és legalább hozza egy Zyxel 325v2 szintjét. Természetesen nem baj, ha olcsóbban ki lehet hozni, akár használt cuccokból is
-
Sziasztok!
Egy Zyxel NSA310-es NAS-t szeretnék kiváltani valami épített szerverrel.
Létezik valami olyan megoldás, illetve opreációs rendszer, amit fel lehet rakni egy ilyen szerver gépre és nagyjából úgy működjön, mint egy NAS?
Hallottam valami XEnology-ról. Ezt használja itt valaki?Nem igazán tudom merre induljak. Kis méretű, halk gépet szeretnék, ami nem horror árú.
-
prime_adam
aktív tag
ESXi után most áttértem a Hyper-v szerverre (2012 R2). Feltelepült, működik, látja a dolgokat. Viszont engem valamiért kísértenek ezek a network problémák, mivel nem tudom észlelni a szervert (azt olvastam pingelni nem is lehet, de a server manager se találja). A szerverről bármelyik pc-t tudom pingelni, eléri a netet, tudtam frissíteni is, sőt a mobilom network feltérképezője is észleli. Legalábbis az IP címét, a gép nevét nem igazán akarja feloldani. A wines gépeken már leállítottam a tűzfalakat, routeren is kikapcsoltam a tűzfalat, megpróbáltam dhcp-vel, statikus ip-vel. Kezdek kifogyni az ötletekből.
-
Honkydoo
őstag
Seafile-t próbálok meg beállítani, https kapcsolatot használok. A wifiről tud kapcsolódni a telefon webdav-on keresztül a seafile-hoz. Külső hálózaton keresztül, vagyis a gsm hálózaton keresztül nem. Az ssl tanúsítványra panaszkodik. De csak a "külső" hálózaton.
A routeren a 443-as port nyitva.
Kinyitottam még a 8082, 8000, 12001, 10001 portokat.A Zentyal DYDNS-ét használom és meg is kapom a wan ip-t.
Valakinek van ötlete?
-
Primary92
senior tag
Van egy Win 2011 Home Server. Szeretném csatolni interneten keresztül egy-két megosztásomat egyszerűen. TeamViewerrel ugyan működik, de körülményes minden alkalommal felcsatlakozni.
Van valami ingyenes megoldás erre? -
válasz
prime_adam #2281 üzenetére
Pedig így működnie kellene:
To add the Intel 82579 chipset, create a customized ESXi 5 ISO. This is very simple because some people have already done the hard work.
Here are the steps:
1. Download ESXi-Customizer (create by Andreas Peetz) found here.
2. Download the driver (created by Chilly) found here.
3. Start the ESXi-Customizer and follow the 3 steps:
And your ready to install the customized VMware ESXi 5 ISO. The ISO supports the Intel 82579V and 82579LM NIC(s) found on many whitebox motherboards. Possible future updated version(s) of the driver can be found in the following post.
-
prime_adam
aktív tag
Helló!
Valaki benne van jobban az ESXi kezelésében? Pontosabban képtelen vagyok feltelepíteni. Egy Intel® I217LM-es és egy Realtek® 8111G lan vezérlő a gépben. Viszont egyiket sem ismeri fel... Próbáltam az esxi customizerrel bűvészkedni, de állandóan fatal error (nem tud semmit unpackelni) felirattal kilép. Lassan inkább váltok win 8 szerverre, legalább az működne.
-
neverless
tag
A digis topikban látható pár ilyen screenshot. A magam részéről lehet "csak" 778Mbps lesz az elméleti max, mert olyan routerrel (is) szimpatizálok, amelyik "csak" ennyit tud. Hogy fog e 700-930al jönni bármi is, nem tudom, de olyan gépet akarok összepakolni, amelyik bírja. Igen a speedtest az pont sebességmérésre nem jó, legalábbis ilyen sebességeknél. A lényeg, hogy nem szeretném, ha a gépem lenne a korlát.
Ezek versenyeznek a 35W-os TDP kategóriában:
[i5-4460T]
[i5-4590T]
[i7-4765T]
[i7-4785T] -
larryking
senior tag
válasz
Honkydoo #2270 üzenetére
Nem gond, hogy lassabb, csak menjen rendesen. Xpenologyt használok, csak a mail szervert nem tudom jól beállítani. Vagy is egy olyan rendszert szeretnék, ami összegyűjti a mailokat, rendszerez, esetleg spam-ol. Zentyalt próbáltam már, nem tűnt rossznak, csak a raid nem ment ill a notmális megosztás.
-
Honkydoo
őstag
válasz
larryking #2268 üzenetére
Én Zentyal-t használok a teszt rendszeren
Előnye:
- ha kikapcsolod a gui-t egy atomos gépen is vígan elfut
- egyszerű jól használható webes felület
- ubuntu alapú
- ha regisztrálod a server-ed, kapsz ingyen dyndns-tHátránya:
- Más rendszerekkel összehasonlítva (xpenology, open wrt x86) lassabb
- A webes felület néha picit bugos (de ennek ellenére szerethető) -
bambano
titán
válasz
neverless #2266 üzenetére
a nicben csak akkor lehet tcp cuccokkal tehermentesíteni a procit, ha a proci indítaná a tcp kapcsolatot és az ip/ethernet keretezéssel megy ki a nicről. ppp esetén nem ip/ethernet megy ki, hanem ip/ppp/pppoe, ezt nem tudja a nic toe kezelni.
ha pedig nem az adott gép indítja a tcp kapcsolatot, akkor a másik gépen, ahonnan indult, már vagy megcsinálták a tcp kezelését, vagy ha nem, akkor routerben tilos.
-
larryking
senior tag
Érdeklődnék, hogy ki milyen operációs rendszert használ szerverhez. Magam is egy építésén gondolkozom, de nem tudom mit válasszak. Szeretnék mail szervert, smb, nfs, backup megoldásokat.
-
Sasos
senior tag
válasz
neverless #2266 üzenetére
Ez alkalmazás függő is. Én pl egy 3GHz-es 2 magost cseréltem, 2,8GHz-es 4 magosra (kategórián belül) és bele is haraptam vele a buktába, mert az egyik alkalmazás csak egy magon tud futni. Így az eredmény lassulás annál az alkalmazásnál. Összességében gyorsabb lett a vas, de az adott feladat lassabb.
-
neverless
tag
válasz
bambano #2265 üzenetére
Lehet, akkor én értettem félre ezt a tehermentesítést:
[TCP_offload_engine]
Én ezt úgy értelmeztem, hogy ezek a tehermentesítő feature-ök a NIC-ben realizálódnak és így tehermentesítődik a proci.
Bár ha azt vesszük, hogy igazából 35W-os TDP-ről beszélünk, akkor ha a pénztárca engedi, ennél a TDP korlátnál gondolom érdemes a legjobb procit megvenni. 35W alatt nincs i3-i5-i7, csak olyan, ami U, Y, E, EC széria, de azokat meg külön itthon nem igazán lehet kapni (?). Így nézve akkor lehet, mégse olyan érdekes ez a tehermentesítésAmúgy 3 GHz-s 2 magos, vagy csak 2 GHz, de 4 magos proci javallott egy szerverbe? Hyper thread-et most hagyjuk.
-
bambano
titán
válasz
neverless #2263 üzenetére
pppoe-s kapcsolat esetén egyrészt nem lehet a hálókártyával tehermentesíteni a procit, másrészt a procit abban a gépben lehet tehermentesíteni, amelyiken a tcp kapcsolatot megnyitották.
szerintem önmagában gigás pppoe-hoz az a proci sok. arra még lehet más melót pakolni.
-
Honkydoo
őstag
válasz
neverless #2263 üzenetére
A hálókártyához:
Szerintem ezt én írtam, de sajna nem tudtam még tesztelni..A kártya megvan, de csak egy erős (intel i3)-as gépbe tudtam betenni, ott viszont nem okozott szembeötlő változást.
Szerintem akkor lesznek meg az eredmények, ha megjön az a config amibe szánom a kártyát, de ez még minimum 1 hónap. Lesz cikk is a config-ról. -
neverless
tag
Sziasztok,
Gigabites PPPOE kapcsolathoz építenék egy új 24/7-ben üzemelő alacsony fogyasztású mini itx letöltős gépet. Ilyenem most is van ([AT3IONTI_DELUXE]), de ez csak atom procis és ez nem elég a gigabites kapcsolathoz.
Milyen procival próbálkozzak? i5-4570T-el szemezek, 2,9GHz-n megy alapból. Azt gondolom, ennek elégnek kell lennie. Sajnos nem igazán találtam értelmes, gyakorlati leírást arról, hogy milyen proci képes ezt kiszolgálni.Olvastam viszont arról is, hogy egy jobb hálókártya (PCI-e-es tehát nem alaplapi) tehermentesíteni tudja a procit, ami által gyengébb processzor is elég. Tudtok hálókártyát javasolni erre a célra? Vagy esetleg egy alaplapi NIC is megfelelő ehhez?
Másik kérdés: Egy második kisgépet is tervezek építeni, aminek NAS szerepe lenne, illetve annak is csak a tárhely lenne a lényege. Az asztali gépemről a NAS gép vinyóit mint hálózati meghajtókat szeretném elérni. Ha más szerepe nem lenne ennek a második kisgépnek, akkor ugyanaz a kérdés ennél is, tehát milyen proci és/vagy hálókártyát javasoltok?
-
Primary92
senior tag
Adott egy Win Server 2012 R2 Essentials. Megoldható ezen egy T-Home-os cisco router mögül, hogy VPN-el tudjak csatlakozni a hálózathoz távolról?
IP az utóbbi években ugyanaz volt.
Már az is nagy segítség lenne, ha legalább a megosztott meghajtókat fel tudnám csatolni egy távoli gépen.Már lassan ott tartok, hogy előfizetek a Hamachira. TeamViewerrel megoldható nagyjából a dolog, de nagyon körülményes, mert mindig kézzel kell mindent.
-
bambano
titán
-
Elég vad elképzelés, de egy jelenleg XP alatt működő otthotni szerver gépet kiválthat egy androidos telefon? A rendkívül alacsony fogyasztás és helyigény miatt, na meg persze a kihívás
Jelenleg ezeket "tudja" a szerver:
Fájlmegosztás Windows alapú gépeknek, torrent, időzített böngésző futtatás ( és bezárás ), időzített ftp letöltés.
Mind hardveres, mind szoftveres téren érdekelne, hogy megoldható-e a dolog
-
Sasos
senior tag
válasz
Primary92 #2254 üzenetére
Hmmm...
Feladatkezelőben sem látod, hogy futna? Nem lehet, hogy fut, csak nem látod a felhasználói felületét?
Ha nem fut, akkor less rá a hibanaplóra, hátha van bejegyzés, a sikertelen indítás miatt.
Ha egyik sem, akkor agyalunk tovább...Szerk: A "futtatás akkor is, ha a felhasználó nincs bejelentkezve" be van jelölve?!?
Szerk2.: A feladatelőzmény be van kapcsolva? Van benne esetleg értelmes bejegyzés? Ha nincs kapcsold be, és nézd meg, hogy mit mond. -
wd.taz
aktív tag
Sziasztok!
Van egy IBM ThinkCentre 9210-CTO, IP4 630HT(3,0/2M/800), 2GB DDR2-667MHz, 40GBHDD masinám.
Proc: Intel Pentium4 630 HT(1mag/2szál);
3,0GHz/2M/800MHz FSBChipset: Intel 945G
RAM: 2x 1GB DDR2 667 Kingston KIT
HDD: 40GB SATA2
ODD: Sony? DVD olvasó!Csatlakozók:
-8 x USB2.0, 2 elől, 6 hátul
-PS/2 bill., egér
-Audio hátul: 2x3,5 jack(hangszóró+valami)
elől: 2x3,5 jack(fejhallgató,mikrofon)
-1 soros port
-2 párhuzamos port
-Gigabit lanNem kell senkinek, így arra gondoltam, hogy csinálok belőle egy home szervert.
File megosztás, tárolás (Filmek, zene, e-könyv stb). Távolról is lehetne használni és még ki tudja mire....
Tennék bele 2x2TB vinyót.
Hardverileg elegndő erre a funkcióra? Esetleg procim van egy 631 HT-s (65w), vagy egy D925 (95w).Milyen rendszert érdemes feltenni rá? Valami Linux szerűre gondoltam, vagy amikről itt olvastam: Arch linux;
Xpenology?A hétvégén megmérem a fogyasztását, lehet, hogy sokat fogyaszt??? Időzíített indítással és távoli ébresztéssel hogy ne menjen mindig......
Tazi
-
Brogyi
őstag
válasz
AuresBunny #2244 üzenetére
ZFS variációt írom le. Ha más érdekel keress rá.
-Mirror/RAID1 - Ez otthoni (home) használat 2 HDD-vel.
-RAIDz min 2+1 HDD - Ez otthoni (home) használat 3-6 HDD-vel.
-RADz2 min 3+2 HDD
-RAIDz3 min 5+3 HDD+ spare HDD-kEzeket még kiegészítheted tartalék(spare) beugró HDD-kel. Az utolsó már nem igazán home kategória.
Mindegyiknél berakhatsz jóval több vinyót. Attól függ mennyire fontos az az adat, és mennyi pénzt akarsz beleölni.Sok pénzből két szervert csinálnék két különböző földrajzihelyen. A biztonság sok nagyon sok pénzbe kerül. Természetesen ezzel még nincs vége, de az már off topic.
Nem akarok a zsebedben turkálni, de akkor itt egy kis ajánlás:Supermicro mobo
Xeon CPU
ECC RAM
Hot swap-es ház
LSI RAID cardElég nagy szabadságot hagytam neked.
Ha mégis ezek drágák akkor nézz be [ide] esetleg [ide].
Van még két tippem [az első] és az [utolsó]. -
AuresBunny
újonc
Üdv!
Milyen szerver konfigot ajánlotok, ha cél az adatmentés?
Előre is köszönömÁr mellékes
-
Primary92
senior tag
Win2012-vel hogyan lehet megoldani, hogy egy alkalmazás (exe) minden rendszerinduláskor elinduljon admin jogokkal?
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy brazos alapú gépem. Openelec fut rajta, xbmc felülettel. A háttérben NAS célokra, torrentre használom még. Tökéletesen kiszolgálja ezeket, szeretem.
A kérdésem a következő: Http alapon a 80-as porton elérem az xbmc remote felületét, 8088-as porton a rutorrent felületét. Szeretnék egy alapszintű weblapot írni, ahol php alapon le tudok kérdezni pár adatot a gépről (cpu terhelés, hőmérsékletek, uptime, stb). (Mivel a rutorrent felülete is php alapon fut, ezt le tudja kezelni a rendszer.) Tehát a lényeg: Ebben a storyban csak az a rejtély számomra, hogy hol tudom megadni, hogy x porton ez, y porton az, z porton más jöjjön be?
Tudom, hogy alapvető kérdés ebben a témában, és ha ezt nem tudom, neki se álljak, és stb...
De mégis, szeretnék okosodni.
Sajnos Google-ben nem találtam erre választ.
Köszönöm!
-
Rez_Grof
őstag
válasz
prime_adam #2234 üzenetére
gyorsabb nem lesz, cserébe olyan deszka kell ami ECC ramot támogat.
-
prime_adam
aktív tag
Így konfig nézegetés közben még 2 kérdés megfogalmazódott bennem.
2 memória közül melyiket választanátok?
Corsair 8GB 1600MHz cl9 non-ecc
Kingston 8GB 1333MHz cl9 eccNem tudom, hogy a gyorsabb vagy a stabilabb legyen-e
Mondjuk ehhez tudni kéne a gyorsabb mennyivel jelent gyorsabbat és a stabil mennyivel stabilabbat. Egyébként egy árban vannak.
A másik, hogy kinéztem egy nem rossz alaplapot, viszont a 2. lan vezérlője számomra ismeretlen, Atheros.
Ezzel lehetnek problémák? -
Brogyi
őstag
válasz
prime_adam #2231 üzenetére
Hú-hú! Jót kérdeztél.
Kizárólag csak software-est használok. Abból is a zfs-t. Ha lenne jó RAID kártyám még akkor is IT módban használnám.
Ne feledd! Win-t ne használj ha jót akarsz magadnak. Olvass utána, és ne nekem hidd el amit leírtam.
Éppen most készül az enyém. 3 HDD-vel 425MB/s read/write egy G3220-szal. -
Brogyi
őstag
válasz
prime_adam #2229 üzenetére
Zömében hardware-s. Használják az alaplap chipset-jét, és még olcsó chip-ekkel kiegészítik (ASM1061,88SE9128,Sil3132). Az utolsó sata2-s de nem számít mert egy HDD se közelíti meg. A 200 000Ft-os gépekben normálisabb chip-k vannak. Ezért jobb ha magad csinálod. Csak magad okolhatod ha nem elég gyors a szekezet.
-
Möhe
addikt
válasz
prime_adam #2227 üzenetére
Építhetsz nyugodtan, és a szoftver miatt sem kell aggódni. Xpenology-t kell feltenni és egyenértékű syno nasod lesz. Mobilról, netről simán elérhető és nagyon egyszerűen kezelhető.
-
prime_adam
aktív tag
Helló!
Én is gondolkozom egy házilag összerakott szerver építésében. Az összerakással már nem lesz baj, viszont még nem tudtam eldönteni, hogy vegyek valami nas-t (synology vagy qnap) vagy maradjon a házi barkács.
Ami tetszik ezekben az összeállított NAS-okban, hogy szoftveresen rengeteget tudnak (mobilról kezelhetőség, stream stb). Ha összeállítok magam egy gépet, arra is léteznek ilyen szoftverek vagy ezeket a jó kis funkciókat elfelejthetem? -
vargalex
félisten
válasz
tibor23 #2224 üzenetére
Szia!
Igen. Sőt, azt kell, hogy mondjam, hogy talán picit hűvösebb (vagy nagyjából azonos hőmérsékletű), mint a képen mellette látható D-Link DIR-825 routerem. Persze ez gondolom köszönhető annak is, hogy ez a Chieftec ház mindenhonnan szellőzik (már amennyire tud ebben a melegben, de legalábbis minden oldala majdnem telibe hűtőrács).
-
vargalex
félisten
válasz
bugizozi #2216 üzenetére
Szia!
Csináltam néhány képet és a config fogyasztását is megmértem. A jelenlegi felállásban (azaz USB 3.0 pendrive-on a rendszer, 2 db 2,5" 1 TB-os Hitachi Travelstar 5k1000 HDD, illetve egy Logitech Unifying receiver volt rajta) alap esetben (amikor ment a transmission feltöltés 1,2 MB/s-el, futott a lighttpd, vsftpd, samba, mysql, nfs server, minidlna) a fogyasztás 14-15W között mozgott. Teljes terhelésen (futtattam egy mprime tesztet a 4 magon, azaz mindegyik mag felkapcsolt a maximumra) a fogyasztás 24 W stabilan. Viszonylag elégedett vagyok ezekkel az értékekkel, bár nem egy GoFlex Net fogyasztás. Most azt is megmértem, igaz HDD-k nélkül, csak egy pendrive-on volt a rendszer, így terheléstől függetlenül 4W a fogyasztás.
És akkor a képek. Túlságosan nem akartam szétszedni, de így is látszik a lényeg. A SATA kábeleket majd lecserélem valami rövidre, felesleges 50 cm-es bele és kicsit nagy a zsúfoltság. De a hőmérséklettel nincs gond, a CPU 52-55 °C körül, a HDD-k 38-40 °C környékén (legalábbis a SMART adatok szerint) vannak.
-
vargalex
félisten
válasz
Rez_Grof #2218 üzenetére
Szia!
Eddig is ugyan ezek a HDD-k voltak ugyan így RAID0-ban XFS filerendszerrel a GoFlex Net-en (igen, volt áramszünet is a néhány év alatt), soha nem volt semmi gond. Illetve, ahogy korábban írtam, nincsenek rajta érzékeny adatok. A fontos dolgok máshol is megvannak.
-
ooszi
senior tag
válasz
norbalia87 #2206 üzenetére
Szia az AM-1 re en is kivancsi lennek. Erdemes e home servernek.
-
vargalex
félisten
válasz
Honkydoo #2211 üzenetére
Szia!
Ezt találtam. Ami érdekes, az az, hogy azt írják, hogy ajánlott szünetmentes alá az áramszünetkor előforduló adatvesztés miatt. Több üzemeltetővel beszéltem a cégnél és ők éppen ellenkező véleményen vannak a nem kevés tapasztalatuk alapján. Ők állítják, hogy xfs esetén soha nem fordult elő hasonló (pedig volt egy pár áramszünet az ügyfeleknél), ellenben az ext3/ext4 többször magába dőlt, vagy nagyon hosszú filerendszer ellenőrzés tért magához.
-
vargalex
félisten
válasz
vargalex #2207 üzenetére
Sziasztok!
Még néhány dolog, ami kimaradt:
- természetesen van rajta (illetve a mérés pillanatában is futott) nfs szerver, web szerver, mysql szerver, minidlna
- a raid tömbön XFS filerendszer van
- a mérést esetleg korlátozhatta a kliens oldal, ugyanis egy régi Core2Duo-s (talán 1,8 GHz) géppel végeztem. Egyszerűen azért, mert a céges Dell Inspiron N5110-be jutott Core i7, 8GB RAM, USB 3.0, de gigabites LAN már nem.
- a rendszer EFI módban került telepítésre -
vargalex
félisten
válasz
larryking #2208 üzenetére
Szia!
Köszi, de ahogy korábban mondtam, nem szeretem a minden egyben rendszereket, illetve a kattintgatós megoldásoknak sem vagyok híve. Az lvm-et ismerem (a cégnél minden szerverünk alatt az van), és természetesen az Arch Linux is tudja. De most ugye egy létező raid tömböt költöztettem át és nincs 1,5 TB szabad helyem sehol, hogy lvm-re váltsak. Illetve a ház miatt az a veszély sem fenyeget, hogy újabb HDD kerül bele, így a logikai kötetek kezelése sem ad előnyt.
-
larryking
senior tag
válasz
vargalex #2207 üzenetére
Grat a rendszerhez. Egy apró megjegyzés. Ha van lehetőséged, próbáld ki az xpenologyt, nem fogod megbánni. Komplett synology rendszer, ami nagyon sok mindent tud, és hasonló értékeket produkált brazos alapon. Viszont kattintgatós megoldás, illetve millió hasznos kiegészítővel. A tárhely képzés pedig lvm alapon megy, ami nagyon jól bővíthető. Hidd el, megér egy próbát.
-
vargalex
félisten
Sziasztok!
Nos, kis helyzetjelentés, mert véglegesen összeállt a rendszer.
Elöször is az összetevők:- Asrock Q1900-ITX alaplap
- Chieftec IX-01B-OP ház (táp nélküli kivitel)
- 160W picoPSU
- 12V 5A külső adapter
- 2 db 2 GB-os 1333 MHz-es DDR3 notebook RAM (bontott, fél év garival, 2000 Ft/db)És ugye a GoFlex Net-ből költözött a 2 db 1 TB-os 2,5" Hitachi Travelstar 5k1000, amik sw RAID0-ban mennek (nincsenek érzékeny adatok, a tárhely a lényeg).
A rendszer az általam preferált Arch linux lett, ami egy USB3.0-ás (nem túl gyors) pendrive-ra került. Ezzel eleinte volt egy kis gond, ugyanis az Arch Linux defaultban az újabb és modernebb intel_pstate scaling driver-t használja a CPU skálázásához. Azonban, mint sikerült kiderítenem ez bugos (legalábbis ezeknél az új Intel CPU-knál). Ugyanis a CPU hivatalosan 1334 MHz-től 1999 Mhz-ig skálázható, illetve 2,41 GHz burst frekvenciát tud. Azonban az intel_pstate driver 1600 Mhz és 2900 MHz között járatja. Ez utóbbi viszont (legalábbis hűtés és extra feszültség nélkül) túl magas, így instabilitást, véletlenszerű újraindulást, lefagyást okoz. A megoldás az lett, hogy a bootloader-ben kernel paraméterként kikapcsoltam az intel_pstate drivert, így a rendszer az acpi_cpufreq drivert használja (amit egyébként alapban pl. az Ubuntu 14.04 is). Így a CPU-t 1328 MHz és 1993 MHz között járatja. Nyilván így bukom a burst frekit, de egyrész a későbbiekből látható, hogy nincs is rá szükség igazán, másrészt azért majd követem az intel_pstate javítását, aztán előbb-utóbb áttérek arra.
És akkor a mérési eredmények:
1. Transmission letöltés 120 Mbps-el meg sem kottyan neki, a load 0,5-0,6 között mozog úgy, hogy mind a 4 mag alapórajelen megy (azaz nem emelkedik meg 1328 MHz-ről egyetlen mag sem)
2. Transmission feltöltés 10 Mbps-el 0,05-0,2-es load-ot okoz. CPU magok 1328 MHz-en.
2. FTP olvasási sebesség folyamatosan 105-110 MB/s úgy, hogy a transmission folyamatosan seed-elt 1-1,2 MB/s-el, a CPU magok itt sem kapcsoltak feljebb, load 0,4-0,5
3. Samba olvasási sebesség folyamatosan 105-110 MB/s úgy, hogy a transmission folyamatosan seed-elt 1-1,2 MB/s-el. Itt már az egyik CPU mag felkapcsolt 1600 MHz-re, de a load nem ment 0,6 fölé.Fogyasztást még nem mértem, a kollégám majd a héten hozza a fogyasztásmérőt.
Úgyhogy eddig nagyon elégedett vagyok a cuccal, mindenkinek ajánlani tudom.
-
norbalia87
tag
Sziasztok, egy home szerver epitesen gondolkozom.
FTP, Dlna (serviio server), file, ill. torrent szerverkent uzemelne.
Mi a velemenyetek az "uj" AM-1-es lapokrol? Esetleg ez vagy ez (mindketto E-350)
Ill. 3 darab HDD lesz rakotve. Nem lesz Raid, a Back-up egy masik eszkozon lesz megoldva.
Illetve Gigabit lan ami meg szamit, de gondolom ez mar alap minden lapon. -
mg105
senior tag
válasz
mateFLASH #2204 üzenetére
Akkor ott a gond, irány a router topik. Firmware frissítést próbálj meg első körben, illetve leírhatnád milyen kiegészítő szolgáltatások futnak a routeren (pl. torrent), mert ha ilyen nincs, akkor ott valami nagyon rosszul lehet beállítva, egy ilyen netet röhögve kéne routolnia.
-
mg105
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Elite: Dangerous
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- További aktív témák...
- HP 460W-os szerver táp
- APC Smart UPS 750RMI 1u magas rack-be szerelhető valós szinuszos szünetmentes vadiúj aksikkal eladó
- Szervertápegységek 800W, 1200W, 1400W, 1600W, 2450W, 2650W, 3400W
- 750W-3000W átalakított tápok eladóak (GPU és ASIC bányászatra is!)
- Eladó HP 1200W szervertáp HSTNS-PL11 + breakout board + tápkábelek
- Extra olcsó! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- 12 GB-os DDR5 SODIMM laptop memória - garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest