Új hozzászólás Aktív témák
-
zeltam
tag
válasz
shalafi66 #24048 üzenetére
Igen a magas előtti szűrő ez maradt végül,és 4 ohm ellenállás került még elé.A mély és a közép szűrője maradt az eredeti.A benne lévő tekercsek értékeit nem ismerem.Találtam egy rajzot az S50b váltójáról,ennek kapcsolása megegyezik az az enyémben lévővel.A kondenzátorok és az ellenállások az enyémben így alakulnak a középnél R2-5,1ohm C2-20uF C6-2uF L3-? L4-? a mélynél L1-? C4 és C5 helyett 1 kondenzátor van C4-30uF.
-
magery
tag
Sziasztok!
Az LSpLAB programmnál hogy lehet bekapcsolni vagy aktívvá tenni a torzítási diagrammot? A Show Distortion menüben az összes almenü szürke, így nem tudom kiválasztani.
Köszi.
Üdv.
Gergő -
zeltam
tag
válasz
shalafi66 #23531 üzenetére
Szia!
Kicsit lassan de elkészültek a hangsugárzók az általad jobbnak ítélt szűrővel.A hangja szebb mint az eredeti magas hangszóróval szerelté.Nagy hála és köszönet a segítségért a javításhoz.Még azt szeretném kérdezni hogy 1,2 kHz és 5 kHz között azon völgyön lehetne még valahogy emelni?Ezen a mérésen a fekete a Vifa a piros az RRR magas hangszóró.Ha így marad akkor is jobb mint amire számítottam.Tudom nem egy audiofil hangsugárzóról van itt szó.
-
shalafi66
veterán
válasz
jacint78 #24040 üzenetére
Dehogy ég. Legközelebb számold ki, és nézd meg az adatlapokat. Még mielőtt biztosra állítasz valami olyat, ami nem létezik.
A magashangszórók átlagos névleges terlehetősége 5W körül van, 25mm-es lengőcséve esetén. A te példádat végigszámolva:
Zhangszóró = 4 ohm
Rs = 0,1 ohm Bár ezt kifelejtetted, de a Multifuse pPTK alapból, szobahőmérsékleten pár tizedohm ellenállású.
Tehát a terhelőellenllás: R=Zh+Rs=4,1ohm
Az 5W-os teljesítményfelvételhez: U=4,528V I=1,1AHa az Ih=1,1A-re méretezett PTK old, és ellenállást növel, mert tartósan mondjuk It=2,2A áram folyik, Akkor Ut=9,02V
Azt mondod, a ptk ellenállása nyitott állapotban, Rst=40 ohm lesz. A bemenőfeszültség marad 9,02V Ebből következne, hogy:
Pt=1,849W
Pst=1,681W
Phsz=0,1681WEzzel szemben a Multifuse-ok legalább 10 kOhmos, de inkább 100 (egyes típusok több száz-ezer) kohmos nagyságrendbe emelik az ellenállásuk, adott hőfok elérésekor. Azzal végigszámolva pedig nem hiszem, hogy kérdés, hogy mi történik.
Rst=10kohm
Pt=0,008W
Pst=0,008W
Phsz=0,000003W -
shalafi66
veterán
válasz
Mikisys #24035 üzenetére
Én az egésznek nem látom értelmét, amit írtál. A Multifuse, Polyswitch mind polimer alapú (P)PTK, vagyis termisztor. A varisztor, VDR feszültségfüggő ellenállás, megadott, magasabb feszültség hatására vezet. Lehetne párhuzamosan kapcsolni a hangszóróval, de ki akarná, hogy pont nagy terhelésen a védelem rövidre zárja a magas frekvenciákat az erősítő kimenetén.
)
"Az ellenállások azért vannak, hogy ne égjen el az alkatrész amikor felmelegedett, akkor az ellenállásokon is folyik az áram."
Már miért égne el.
Ha nagyobb átfolyó áram hatására emelkedik az ellenállása, és soros kapcsolásról van szó, ahogy melegszik, úgy csökken az átfolyó áram a körben. Az ellenállások azért vannak ott, hogy valamit még ilyenkor is szóljon a hangszóró
-
jacint78
addikt
válasz
Mikisys #24035 üzenetére
Miért ne lenne értelme? Ha nagy az áram, melegszik és megnő az ellenállása, így nem ég el a magassugárzó, szoktak ilyesmit használni, de inkább PA-ban, hifiben nem, mert minek. Az ellenállások azért vannak, hogy ne égjen el az alkatrész amikor felmelegedett, akkor az ellenállásokon is folyik az áram. Teljesen egyértelmű, logikus kialakítás ez, hogy te nem érted az egy dolog...
-
Mikisys
őstag
válasz
gabo9201 #24033 üzenetére
Ott a termisztornak nem látom értelmét, nem is igen használnak hangszóróhoz termisztort, nem arra való és az átfolyó áramot sem bírná. Varisztor már lehet, rajz-jele szerint, de a rajz alapján úgy nincs értelme.
Mivel nem látható a kis alkatrész pontos típusa, így csak tippeltem, hogy biztosíték, a formája alapján pedig multifuse kinézete van. Ennek látnám értelmét a magassugárzóval sorbakötve, másként nem.
Egyébként nekem teljesen mindegy.Üdv!
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #24031 üzenetére
"0-tól telítésig ábrázol a hiszterézisgörbe, vagyis a nulla környezete is rajta van."
Hát nem igazán. Az első fele igaz, de az sem teljesen. Az első mágnesezési görbe van rajta. A másodiktól viszont az lép életbe, amit én írtam.
Meg lehetne rajzolni belőle más mágnesezettséget is, de az alapból nincs rajta.
Nézz utána.Engem nem érdekel, hogy ki, hogyan, mit önt és mibe, azt tudom, hogy akár hazai gyártású a ferrit (HAGY) akár TDK (többnyire Kína), mindig volt egy jelölt anyagminősége, és határozott paraméterei.
Mindenesetre, 10-20W-os (otthoni rendszereknél átlagos) terheléseken, semmiféle harmonikus torzítás különbség nem mérhető, légmagos, ferrites, vagy porvasmagos tekercsekkel készült szűrők között.
Hát, itt és most, egyelőre, röhögésre maximum nekem lehetne okom az eddigiek alapján, de visszafogott és illedelmes vagyok. Még.
(#24032) gabo9201
Én úgy tudom, hogy elvben sem. -
gabo9201
senior tag
válasz
Mikisys #24026 üzenetére
Valószínűleg nem varisztor lesz hanem termisztor.
Ha alapból vezet akkor elvileg olyan mintha ott sem lenne (az ellenállásokkal együtt). Amikor pedig elkezd az ellenállása nőni az ott lévő ellenállásokkal feszültségosztót alkot így védve meg a magasat a túlhajtástól. Szerintem így működhet. -
válasz
shalafi66 #24028 üzenetére
0-tól telítésig ábrázol a hiszterézisgörbe, vagyis a nulla környezete is rajta van.
Olyan, hogy gagyi kínai vas nem létezik. Pontos típusszámok és anyagminőségek vannak,
Most nem találom azt a videót a kínai Finemet-gyártásról, amelyiken öntik bele a vödörnyi rozsdás betonvasat a kemencébe és lövik a szalagot a földre, ahonnan seprűvel seperik össze. Szerinted az eBay-es vasmag hogyan készül?
Krómot akartunk rendelni Aliexpress-ről és találtunk is jó áron, csak a tisztasága nem volt feltüntetve. Kérdésünkre az eladó visszakérdezett, hogy milyen tisztaságú kell... Na szóval ilyen ez az anyaggyártás a fejlődő keleten.Egyszerűen ilyen célokra porvasmagot használunk, mert jobb tulajdonságai vannak, viszont kisebb a fajlagos induktivitásuk.
Jó, ezt végül is elhiszem Neked mint szakinak, mert mást nem tehetek. Csak azt akartam mondani, hogy triviálisnak viszont közel sem triviális számomra.Nem rontod a levegőt, csak egyszerűen előfordul, hogy butaságokat írsz. Kijavítalak én, csak ha sokáig tart, majd küldöm a képzési díjról a számlát.
Csak nehogy úgy járj, mint ez a bíró. -
Eli_Stone
aktív tag
válasz
shalafi66 #24029 üzenetére
Itt vannak a diagramok a mérésekről:
Ja az átmérőt lejjebb vettem a membrán+gumi perem méretre a teljes külső méretről az előző méréshez képest így a Vas értelemszerűen kevesebb lett.
audioTester
Limp
Limp adatok súly nélkül/súllyalMérési eredmények CSV formátumban(de kb. ugyan az mint az előző hsz-ben csak a Vas más):
audioTester
LimpA windows hangerő a kimeneten és a bemeneten is azonos mindkét mérés esetében és értelem szerűen az erősítőn se tekertem feljebb/lejjebb a jelszintet.
A Limp kalibráció azt mondja, hogy minden király
A mérési tartomány 20-8000Hz
Rs: 10 ohm
Extra súly: 18g -
shalafi66
veterán
válasz
Eli_Stone #24022 üzenetére
Sajnos erre nem lehet válaszolni ezekből az adatokból. Csak akkor tudom ellenőrizni, ha látom az impedanciameneteket, amiből számolt a program.
(#24025) Mikisys
A sorosan kapcsolt 100 ohm rossz ötlet. A hangszró túl messze van a működési körülményeitől, és a feszültségek is rosszabbul mérhetők. Ez a kapcsolás jobb. Minden szempontból.A feszültségosztó teljesen mindegy, hogy 10-edel, vagy 11-edre oszt. Ha egyforma, és utána megfelelő a jelszint.
Illetve, ha csak a hangszóróról veszel le mérendő feszültséget, abból nem tudsz impedanciát számolni.
(#24027) jacint78
Pontosan.A három párhuzamos ellenállás terhelést csökkent, ha a PTK ellenállása észrevehetően nő.
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #24021 üzenetére
Ez nem igaz.
A hiszterézisgörbe a telítési pontokig ábrázolja a vas viselkedését. Meg lehetne rajzolni belőle más mágnesezettséget is, de az alapból nincs rajta.
Olyan, hogy gagyi kínai vas nem létezik. Pontos típusszámok és anyagminőségek vannak,
A mérés, amit linkeltél, teljesen irrleváns. 900W-os terhelések, és ehhez tartozó átfolyó áramok mellett mérték, egy ki tudja milyen induktivitással.
Mi derül ki ebből számunkra? Kb. semmi, mert egyikkel sem valószínű, hogy találkozunk. Elég baj, és dilettáns ötlet, ha valaki 900W-ot még passzív alkatrészekkel szeretne szűrni.
Mundorf?
Mit írnak?
Hogy "bocsi, de méregdrága alkatrészeket árulok, és ugyan nem tudom megmondani miért, de az enyém úgyis jobb".
Ne nevettess.
Egyszerűen ilyen célokra porvasmagot használunk, mert jobb tulajdonságai vannak, viszont kisebb a fajlagos induktivitásuk. Persze a Mundorf a légrést is "feltalálja".Igazán remek.
Nos, szeretném én látni, hogy mi a helyzet kondenzátoroknál.
Egyáltalán nem oylan egyértelmű, mint írod.
Nem rontod a levegőt, csak egyszerűen előfordul, hogy butaságokat írsz. Kijavítalak én, csak ha sokáig tart, majd küldöm a képzési díjról a számlát.
-
Mikisys
őstag
válasz
gabo9201 #23997 üzenetére
Szerintem az a Varisztor(VDR) a magassugárzóval párhuzamosan van kötve, mert így a rajz szerint nincs értelme, pont nagy feszültségnél kisöntölné az ellenállásokat és a magassugárzó az magasan elszállna, leégne. Ha meg "Multifuse", azaz biztosíték, akkor pedig sorosan van a magassugárzóval kapcsolva, tehát a rajz úgy sem jó.
Ez a hangváltó csak ahhoz a hangszóró-készlethez jó, amihez írják, tetszőleges, más típusú hangszórókhoz nem ajánlható.
Azért, mert olcsón adják, nem biztos, hogy megfelel neked.Üdv!
-
Mikisys
őstag
válasz
Eli_Stone #23962 üzenetére
Ez a rajz szerinti összeállítás nem jó impedancia-menet méréséhez.
Nyilván más adat mérése sem lesz megfelelő, mert nem tudjuk, hogy mi, mennyi?!
A jelszint-osztó sem jó, ez itt 11-es osztást csinál, jobb lenne a kerek tízes-osztó, amihez 9kOhm+1kohm értékű ellenállások kellenek.
Impedancia-menet méréséhez a hangszóróval, vagy hangsugárzóval sorosan kapcsolunk egy 100Ohm/2W-os ellenállást és a hangszóró pontjairól visszük a mérendő jelet tovább.
Akkora jelszintet kell beállítani, hogy a fogadó-erősítő, mérőkör ne legyen túlvezérelve, ez egy LAPTOP-konfigurációval nem biztos, hogy jól megoldható. Ismerni kellene pontosan a számítógép hangfokozatának a paramétereit, mekkora jelet, hogyan, hova, e-mellett milyen impedancia-viselkedést mutat.Üdv!
-
-
Eli_Stone
aktív tag
válasz
shalafi66 #24011 üzenetére
Igen én is észrevettem, hogy a 100Hz alatt van a rezonancia frekvencia, át is állítottam a méréshatárt meg a diagramot.
Csináltam pár mérést egy másik hangszórón mert szegény RFT-nek letört az érintkezője.
Aztán csináltam pár mérést a Limp-el, és csináltam volna kézi műszerrel is csak a multiméterem Vac méréshatára túl magas és mV-ban használhatatlan.
Viszont az audioTester és a Limp között 10% feletti eltérés van, ami nekem baromi soknak tűnik úgy, hogy a jelszinteken nem változtattam és a frekvencia tartomány is azonos.Mi okozhat ekkora eltérést a két szoftver mérése között?
Illetve vajon melyik áll közelebb a valósághoz?
Hogy erre az utolsó kérdésre esetleg érdemben lehessen válaszolni alább berakom az eredményeket amiket a Jensen JW130 CP470-en mértem.audioTester eredmények:
Fs: 86,7 Hz
Zmax: 12,2 Ohm
Rdc: 3,9 Ohm
Qms: 1,75
Qel: 0,81
Qts: 0,55
Mms: 18 g
Mmd: 7,1 g
Cms: 0,45 mm/N
Vas: 9,58 L
Sd: 122,7 cm^2Limp eredmények
Fs: 75,73 Hz
Zmax: 12,91 Ohm
Re: 3,63 Ohm
Qt: 0,68
Qes: 0,94
Qms: 2,40
Mms: 8,32 g
Rms: 1,649701 kg/s
Cms: 0,000531 m/N
Vas: 11,22 L
Sd: 122,72 cm^2
Bl: 3,904710 Tm
ETA: 0,50 %
Lp(2,83V/1m): 92,49 dB
Le: 129,01 uH
L2: 136,80 uH
R2: 2,05 Ohm -
válasz
shalafi66 #24018 üzenetére
A hiszterézisgörbe nem csak telítést mutat: a mágnesezettséget mutatja a gerjesztőtér függvényében. Minden pontján görbül ez a görbe. A linearitást nem a frekvencia függvényében értem, hanem az adott frekvencián: ha nem linearis a hiszterézisgörbe, akkor torzít a mag, megjelennek a felharmonikusok.
Itt egy mérés. A Mundorf is írja, hogy a Mundorf ≠ a kínai gagyi ferritmaggal. Kondenzátornál ismerjük a helyzetet. Szerintem kb. olyan azt mondani, hogy a vacak kínai vasmag nem torzít, mint hasonlót mondani a kondenzátorra.
Pl. mondtad, hogy a Wima közepes vacak kondi. Igen, de még annak is nehéz kimérni a torzítását, noha hallható.Már megint miért velem kell vitatkozni?
Mikor te sokkal közelebb vagy önmagadhoz... Gyorsabban letudnátok.
Bocs, hogy rontom a levegődet! -
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #24017 üzenetére
Szerintem meg jó lenne tudni, hogy a hiszterézisgörbe mit mutat meg (telítődési tulajdonságokra vonatkozik, ezeket a szélsőséges értékeket jó esetben soha meg sem közelítjük. Légrés is van a világon.
). Illetve azt is, hogy mire gondolunk lineáris alatt. Mert a ferrites/porvasmagos tekercsek induktivitása frekvenciafüggően lineárisabb, mint a lemezelt vasas verzióké.
Már megint miért velem kell vitatkozni?
Mikor te sokkal közelebb vagy önmagadhoz... Gyorsabban letudnátok.
-
válasz
shalafi66 #24012 üzenetére
Ha nem torzítana a ferritmag, akkor véleményem szerint ebből készítenének audio csatolótrafókat, kimenőtrafókat stb, nem a feszültség alatt hőkezelt nanokristályos szalagból. Az ugyanis tényleg lineáris, de a ferritek már nem annyira (persze ezekből is rengetegféle van, nem tudom, hangtechnikában miket használnak). Ilyen egy tipikus hiszterézisgörbe: nem túl egyenes.
Szerintem. -
shalafi66
veterán
válasz
jacint78 #24007 üzenetére
A ferritmag/porvasmag (nem tudni, hogy a képen mi van), torzításokat éppen nem okoz. Csak ha eléri a szaturációs áramot. Egyébként általában lineáirsabb, mint a lemezelt vasmag.
Ebből úgysem lesz semmi értelmes dolog.
Egyetértek.
De az alkatrészek talán használhatók, ha nem túl magas a tekercs DCR értéke.
-
shalafi66
veterán
válasz
Eli_Stone #24008 üzenetére
Na végre.
Már működik, csak még nem érted, hogy az egész mit csinál, és mire való.
Megnyugodhatsz, nincs negatív eredménye az RTF-nek, csak nem láttuk eddig, hogy mit mértél.
A 100Hz-es alsó határfrekvenca kevés, a felbontás mélytartományban kevés, a piros vonal nem impedancia, hanem annak a fázisa, ami nyugodtan lehet negatív, sőt kapacitív szakaszban ez kötelező. A hozzáadott tömeggel azért nem látod ezt, mert 100Hz alá kerül a rezonancia pont.
Miért nem olvasol elektrodinamikus hangszórókkal kapcsolatban valami irodalmat? Miért szeretnél T-S paramétereket mérni addig, amíg nem tudod, hogy kell, vagy hogy mire valók ezek az adatok?
Az ilyen méréseket előbb analógban kell megtanulni, aztán utána ha gépesíted, akkor sem érhetne meglepetés.
-
Eli_Stone
aktív tag
válasz
shalafi66 #23988 üzenetére
Kézi műszerrel az Rdc 7,6 ohm és miután sikerült beállítani egy olyan out/in jelszintet amivel úgy tűnik, hogy egész értelmes adatok kezdenek kijönni, a program is 7,6 ohm-ot mért.
A beállításaim jelenleg a következők:
Windowsban a kimeneti jelszint 10%, vonal bemenet 100%
az audioTesterben a beállítások:
A mérés mono/bal csatorna
freki tartomány 100-15000Hz / 50 lépés
Rs: 10 ohm
Mms: 37g
átmérő: 125mm
ezen kívül minden beállítás a program alapbeállítása.Átállítottam a diagramot, hogy látszódjon minden.
Ezek a legutolsó mérés eredményei:
Extra súly nélkül:Másrészt, gondolom feltűnik, hogy negatív impedanciaértékeket mérsz. Ez hogy lehet? A Real transfer function, negatív eredménnyel elég érdekes, nem lehetne -.
Nem lehetne negatív, de az, és csak akkor az, ha extra súly nélkül mérek. Teljesen mindegy mekkora extra súlyt teszek a hangszóróra rögtön nem lesz negatív. -
jacint78
addikt
válasz
gabo9201 #24006 üzenetére
A ferritmag tudtommal elég masszív torzításokat tud okozni alacsony frekvenciákon, A soros ellenállás csillapítja a magasat, viszont, ha az el kezd dolgozni, akkor már úgyis teljesen mindegy, szobában elég ritkán jut 1W-nál (!) nagyobb teljesítmény a magasra még relatíve nagy hangerőn is.
Ne amiatt az ellenállás miatt aggódj, ami a magsat illeti, inkább normális kondenzátor kellene bele, na meg a hangszórókhoz illesztett hangváltó, ami méréssel van beállítva. Ebből úgysem lesz semmi értelmes dolog.
-
gabo9201
senior tag
válasz
jacint78 #24001 üzenetére
Köszi! Azt én is látom, hogy védelmi szerepe van csak arról nem vagyok meggyőződve, hogy a hangképbe nem-e szól bele. Ráadásul mivel változtatja az ellenállását elvileg az a hangra is hatással lehet ( /túl/ terheléstől függően egyszer így egyszer úgy szól).
Alapvetően a mély része egy tök egyszerű másodrendű váltó, abban ha az induktivitás rendben van nagyon nagy gond nem lehet szerintem (nem azt mondom, hogy ez a megoldás ezekkel a kondikkal a legjobb dolog). Viszont a magasnál zavar az a három fölöslegesnek tűnő alkatrész (lehet hogy valamilyen módon mégis beleszól a váltásba még akkor is ha nincs túlterhelve).
Aki nálam jobban ért hozzá leírhatná, hogy szerinte mit csinál. Még a konkrét váltó nincs nálam, de ha itt lesz tudok nyilatkozni a tekercs induktivitásáról és a varisztor típusáról is.
-
dani947
újonc
akkor 30000 felső határral leszűkítem
-
jacint78
addikt
válasz
dani947 #24003 üzenetére
Akkor jó lenne, ha elmondanád konkrétan a kritériumokat és nem kellene barkóbázni veled 100 hozzászóláson keresztül. Az már csak hab a tortán, hogy ennek a kérdésnek semmi köze ehhez a topikhoz. Itt hangsugárzó építésről megy a diskurzus, nem arról, hogy milyen erősítő kell a gyári dobozaidhoz.
-
dani947
újonc
Azért nem ekkora összegre goondoltam.
-
Ribi
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia Geforce GTX Gigabyte 1660 TI 6gb eladó!
- Samsung Odyssey G8 (G85SD) 34" ívelt OLED 175Hz monitor eladó
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB // BONTATLAN // Számla // Garancia //
- Lenovo Legion 5 Pro 16ARX8 - Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 140W, 2x16GB DDR5, 1TB SSD, laptop beszámítás
- Logitech g920 F1 kormánnyal
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest