Hirdetés
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- RAM topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Lip-Bu Tan az Intel új elnök-vezérigazgatója
Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
Irmscher 353 #22997 üzenetére
Lehet állítani a szíváserősséget, fokozatosan emelve, a leggyengébbtől indulva, mondjuk amikor már nem üres a porzsák.
Aztán egyszer majd visszaszippantja.
(#22996) morgolodo
Kérdezd meg tőlük. -
morgolodo
csendes tag
H2000-nél, megszűnt a hangszóró alkatrész eladás/ nem látom az oldalon/ ?
-
-
shalafi66
veterán
válasz
Irmscher 353 #22991 üzenetére
A magas és a mély, mintha nem vifa lenne, de mindegy is. Kiporszívózni, viszont olyan már nem lesz, mint amilyen volt.
-
shalafi66
veterán
válasz
Irmscher 353 #22989 üzenetére
Jujszegény dóm.,...
Amúgy, palmatex. Kontaktragasztóként használva. Egyik oldalán felragasztod, majd ha kötött, és stabil, a szemben lévőt már ki tudod húzni, jelölni, ragasztózni, és ha száraz a felület, összenyomhatók, aztán úgy maradnak.. De tűzőgép sem túl drága.
-
Ebit
addikt
válasz
Irmscher 353 #22987 üzenetére
Én mostanában cipőragasztót használok ilyenekre / színtelen/
-
morgolodo
csendes tag
válasz
Irmscher 353 #22984 üzenetére
Megfeszíted a selymet, ideiglenesen rögzíted, például pillanatszorítóval, ezután véglegesen ragasztóval érdemes a keret hátsó oldalán.
Tűzőgéppel, is megtudod csinálni, de csak az ipari verzióval.
-
villamos
őstag
válasz
Irmscher 353 #22984 üzenetére
Nem belevau...
Egy Videoton hangdobozon ezt úgy oldották meg, hogy kivágtak egy keretet forgácslapból, erre ráfeszítették a selymet, és a keret hátuljára tűző kapcsokkal rögzítették fel...
A keretet egyes esetekben tépőzárral, máskor spec. műanyag rögzítő elemekkel rögzítették a dobozra. -
Irmscher 353
aktív tag
Volna egy kérdésem:
Hangfalselymet mivel ragasztanátok fel a hangfal "előlapjára"?
A gyári előlap faforgácslapból van, s arra ragasztva volt az eredeti hangfalselyem...Illetve mire kell figyelni hangfalselyem felszerelésénél?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Primary92
senior tag
A 25R672N II mellé milyen magasat ajánlotok?
Zárt dobozban próbálta már valaki? -
-
Erwinke
aktív tag
Hello! Van egy "sencor shc-xd120" házimozim, de a DVD lejátszó megadta magát(nem kapcsol be). És nekem ez itthonra(panelba elég volt, h a szomszédok ne verjék ki a dilit) elég volt igy szeretném megtartani és szeretnék venni hozzá egy erősitőt. Csak gépre szúrva(aux-on) használtam. A kis hangszórók 6Ohm a subi 4Ohm. Vagy esetleg ha van más ötletetek azt is szivesen meghallgatom és tanulok. Köszönöm!
-
-
válasz
bkercso #22970 üzenetére
A rendelkezesre allo eszkozokbol gondoltam megkerdezem, mit lehet alkotni, de akkor overkill mindegyik erre a celra, hogy mar en is nevetek az otleten.
DC-DC konverterem van, de nagyobb tartomanyban, tobb amperes aramra, erosito is van, mint mondtam, a tda2005 talan, de az is 10-20 watt es tarsaira van meretezve. Egyszeruen bele se gondoltam ,hogy milyen kis teljesitmenyrol lenne itt szo.A meglevo genius sp-e200 hangfalakat akartam atalakitani, mert nem megfelelo nekem a hangero szabalyzasi tartomanya, meg felesleges rajta a bemenet, de legalabb valamilyen kontakt hibat is generalt.
Szoval egyszerusiteni akarom, tenyleges ertelme nem sok van, csak jo otletnek tunt, hogy epitsek/atalakitsak valamit.
Esetleg uj dobozok is szoba johetnenek, meg akkor mar a maradekot is cserelni es lenne egy viszonylag korrekt 2.0 altalanos felhasznalasomhoz.Szep nagy elkepzelesek, csak azert is nem irtam le, mert ugyebar ez konnyen elhasalhat, ismerve magamat, hosszu tavu tervek nyujtasaban nagyon jo vagyok, a konnektor megsporolasa pedig tovabbra is jo otlet szerintem, egyszeruen utalom, hogy 28 fele van elosztva szerencsetlen egy szem konnektor es kabel a rengetegben jatekot jatszhatok minden alkalommal, ha valamit csatlakoztatni akarok
-
-
villamos
őstag
válasz
bkercso #22968 üzenetére
Pár éve mintha lett volna valamilyen termék, amit be lehetett rakni a 5.25 meghajtó helyére, és ha emlékeim nem csalnak, akkor egy molex (+12V; tizenpár A) csatival a gép tápjáról lehetett üzemeltetni... Talán olyan 2x10W -os kis valami volt...
Ebből kiindulva nem teljesen reménytelen a történet, kérdés hogy van e bármi értelme, (mert szerintem nincs).
-
válasz
Pttypang #22964 üzenetére
Egy USBről 2,5W-ot lehet kivenni. Ha felkonvertálod 6,5V-ra, hogy megszűrhesd, akkor visszakapsz 5V-ot mondjuk 300mA-es áramkapacitással (1,5W). Ha nincs komoly basszustartomány, akkor ez elég lehet egy asztali rendszerhez.
5V-ról 6,5V-ra olyan step-up konvertert nézz, aminek nem túl nagy az áramterhelhetősége, így remélhetőleg jó lesz a hatásfoka 300mA környékén.
Erősítőből meg mehet mondjuk egy PAM8403. De zenehallgatós minőségre ne számíts, csupán multimédiához megfelelő.
-
Csak azt is meg kell gondolni, hogy egy adott erősségű forrás esetén érvényes az általad számított teljesítmény. Régen 0,7Vrms volt a CD-játszók, magnók és egyebek kimeneti jelszintje, míg ma 2,1Vrms a DAC-ok, médiapléjerek és külső hangkártyák jele a legtöbb esetben.
Viszont kétségkívül vacak a doboz. Nagyobb csővel meg nm lenne az. Innentől a feladat adott, ha nem akarsz építeni és ezt visszaadni.
-
nagy.matyika
aktív tag
Mélykiemelőzni inkább hit kérdése, mint szokásé. Én pl személy szerint nem nyúlok semmihez. Azt élvezem, hogyha direct módon, minél élethűbben adja vissza a dolgokat.
A te esetedben, a teljesítmény behasalt. Egyrészt nem beszéltél veszteségről, másrészt pedig a hangerő szabályzó ezeken nem igazán lineáris. Ezt csak a pontosság kedvéért írtam le, nem pedig kötekedésbőlEttől még ez a legkisebb gondod.
Én továbbra is azt gondolom, hogy vissza kellene adni a gyártónak. Ha kihívást keresel, akkor inkább építs magadnak végig gondolva egyet. Jobb lesz
Egyébként ezt a 70 ezres csatát én is megvívtam már magammal többször. Úgy gondolom, hogy az elégedettséghez kb a dupláját kellene beletenni egy új hangfalpár esetén.
-
Sziasztok, nem tudom, mennyire tartozik ide, de a pc hangszorokat, amit a gepnel hasznalok, szeretnem 5 vagy 12 voltrol hajthatova tenni, hogy ezzel sporoljak egy konnektort. Arra gondoltam, hogy az evek alatt felmerult problemakat is orvosolando akkor mar atepitem es teszek bele mas elektronikat. Ha maradnek a gyari haznal, mi az, amit meg erdemes lenne esetleg koltseghatekonyan cserelni?
(Van sztereo erosito kitbol epitve eppen elfekvoben 2-3 darab otthon, TDA ic-s, talan 2030)
-
Nimda
addikt
válasz
bkercso #22958 üzenetére
Már megbocsáss, de általában szokás "mélykiemelőzni" ezért vannak a hangszínszabályzók, persze ésszerű határok között (loudness-t nyilván nem használok).Az erősítő amivel hajtom 4 Ohm-on 50W max.Ez a hangdoboz 8 Ohm-os és 25-100W-ig terhelhető.Még ha a doboz impedanciája le is esik 4 Ohm közelébe, akkor is bírnia kellene az erősítő közel sem kihajtott teljesítményét, (ami igen, fülre még a felét sem éri el) hiszen ezért vannak fokozatok a hangerőszabályzón.
De mondok jobbat, egy másik típusú hangfallal (Technics SB-CS65) is teszteltem az eredményt és ott nem lépett fel, úgymond teljesen ki tudtam hajtani az erősítőt, 0db-re állított hangszíneknél is mindenféle anomália nélkül, pedig az már nem mai darab.Ilyenkor mi van?Az van, hogy ez a hangdoboz nincs megfelelően méretezve, egy adott hangnyomáshoz.Korábban írtam, hogy hátul megbontva a csatlakozót (ezzel egy másik nyílást létrehozva) helyreáll a hangkép és megszűnik a rezonálás, mintha levegőhöz jutna a doboz, a mélyhangok is megjönnek nagyobb hangerőn.Nem menthetetlen a dolog, csak egyre inkább hiszem azt, hogy ezt a dobozt direct üzemmódra tervezték, ha viszont egy kicsit több kakaót kap, megfekszik a rosszul méretezett reflexcső miatt.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
bajnokpityu #22955 üzenetére
Az Orion HS-9 egy bolgár 16 centis mélyközépre épül LB0922-re, egész használható jósági tényezőkkel. Az fix, hogy nem brummogott. Mondjuk 70-80Hz alatt az sem szólt, de ez nem számított rossznak, mert a zárt doboznak köszönhetően lényegesen több mélyhangot produkált a határfrekvencia alatt, mint például ez a b-reflex Wharfedale.
Nem kérdés, hogy műszaki szempontból nézve, alaphangokban, mély-és középtartományban az Orion az esélyesebb. Persze a magasa elég gáz.
Viszont nincs uborkásüveg effektus.
Kérdés, hogy mi a fontosabb.
A dobozhang meg egy harmadik dolog szerintem.
(#22956) Nimda
Jó, hát ha a cső áramlási zaja a gond, ami mélykiemeléssel simán lehet, akkor azon segíteni fog. -
Nimda
addikt
válasz
bkercso #22953 üzenetére
A tesztek is szubjektívek nyilván, de próbáltam vagy 5-6 különböző oldalon informálódni.Mindegyik csak áradozott róla.A fórumok közül itt is ajánlották, igaz nem nekem, de számításba vehető volt.Volt egy német fórum ahol darabokra is szedték, képekkel illusztrálva, szintén csak dicsérni tudták (a fehér színű változatot onnan linkeltem)
shalafi66 köszi, akkor lehet neki is kezdek, majd jelentkezem a végeredménnyel.
bajnokpityu nyilván, ami akkor megfelelő volt, lehet ma már nem az, de ez, egy akkori füllel "nézve" is harmatgyenge lenne.Mondjuk én a HS-9 kapcsán határozottabb basszusokra emlékszem.
-
Hát vagy az lehet, hogy akkora multi, hogy költségcsökkentős csapatra is telik neki. Azok is el tudják rontani, ami egyszer már jól meg lett tervezve.
Teszteket meg minek is olvasni...Max. fórumot, de azt is erős fenntartásokkal - más ízlés és/vagy tapasztalatlanság miatt.
-
Nimda
addikt
válasz
nagy.matyika #22951 üzenetére
Nem félek, hanem szeretem magam kínozni
Na de komolyan, alapvetően tetszik a hangja kis hangerőn.Ezt szeretném elérni magasabb hangerőn is.Legszívesebben odatolnám a gyártó elé az átalakított hangfalat és azt mondanám, itt van a szarotok, ennek így kellett volna legurulnia a gyártósorról.Gondolom csináltak a papírforma szerint egy hangfalat és piacra dobták, vagy jó lesz, vagy nem alapon.A külsős tesztek szerint marha jól sikerült, csak éppen a basszust kell tökig lecsavarni nagyobb hangerőn, hogy ne harácsoljon a lyukon keresztül, amit ők reflexnyílásnak neveznek.Jah, hogy csak direct módban, kiemelések nélkül használható, az nem volt feltüntetve egyik nagyra becsült oldalon sem.Persze így semmi gond nincs, csak nehogy már egy ilyen hangdoboz csak ebben a spektrumban tudjon helyesen megszólalni.Az árpádkori Orion HS-9 nagyjából hasonló méretű zárt doboz volt, mégis olyan basszusai voltak, hogy azóta kopaszodom.
-
nagy.matyika
aktív tag
Eltérhet és el is tér. Sajnos nekem is vannak negatív tapasztalataim. Én mélynyomóba kerestem specifikáció szerint bele illő hangszórót. Szerinted sikerült? Hát nem. Olyan szar lett, hogy azt hittem elsírom magam, pedig papírforma szerint minden jó volt. Sajnos ezek az olcsó gyártók ilyen szórással dolgoznak.
Vagy meg kell fizetni a minőséget, vagy meg kell próbálni helyre hozni. Én mondjuk a helyedben elállnék a francba, nem is tudom miért félsz tőle egyáltalán. Ha netről van, akkor magánszemélyként szó nélkül elállhatsz.
-
Nimda
addikt
válasz
shalafi66 #22948 üzenetére
Szóval azt mondod, nyugodtan álljak neki vésni, az általad ajánlott cső (54T) optimálisabb lesz a gyárinál, a számításaid alapján?
Bár azt még mindig nem értem, hogy egy gyárilag kiszámított doboz és cső, ennyire eltérjen az ideálistól.És még ajánlott minősítést is kapott.
-
Nimda
addikt
-
shalafi66
veterán
Biztos, hogy nem oldja meg teljesen, sőt, rövidebb csővel magasabbra hangolva még picit nő is az áramlási sebesség.
Egyébként a modellezések és a hozzájuk való programok jók, működnek, jól működnek, ha valaki tudja használni. Igazából ennyi az erőforrásigényük.
A hangolási frekvencia ennél a doboznál nagyjából 45Hz alapból, valamit elszámolhattál. 20Hz-re hangolni nincs is értelme. Meg bele sem férne.
Ne menj végig a teljes méretsoron, egyszer dolgozz vele, de akkor legalább legyen értelme, kezdd az 54-es, nagyobb csővel. Az 55-ös kisebbet úgyis hosszabbítani kellene.
Zárt dobozként úgy 200Hz fölött használható. Ha van kiegészítés, és nem kellenek mélyek, akkor mehet esetleg.
-
Ebit
addikt
Jók ezek a kalkulátorok, ha működnének, és szentírás lenne szinte mindenki tökéletes gyári terméket hallgatna.
Mint írtam, egy kísérletnek, mindenképpen jó, ha van rá időd, energiád, de a nagy kérdés, hogy amikor nem hallod a zavart számodra elfogadható hangképet fogsz hallani.
Én azért az átalakítás előtt meghallgatnám, reflexcső nélkül is.
-
Nimda
addikt
válasz
bkercso #22945 üzenetére
Ha a rövidebb cső nem oldja meg, jöhet az 55T
-
-
Nimda
addikt
Ige, elsőkörben az a tervem, hogy lecserélem, egy hasonló méretű, de rövidebb és műanyag csőre.Mondjuk ezzel az erővel lefűrészelhetném azeredetit is, de ahhoz úgyis ki kellene vennem.
Egy kalkulátor alapján, az eredeti kb. 20hz-re hangolt.A rövidebb pedig kb. 22hz-re.Elképzelhető, hogy egy mégrövidebb cső is szóba jöhetne (ami állítólag csökkenti a szélzaj esélyét, ilyen átmérőnél) de lehet, hogy hibás a számítás.
-
Ebit
addikt
Viszont a nyílást a doboz alján nem tudom nagyobbra vágni, ez mindenképpen így marad
Szerintem első-körben,semmiképpen ne változtassál a doboz kiralitásán.
Meg van az új reflex csöved, inkább azt / mert cserélhető/ érdemes illeszteni dobozon meglévő nyíláshoz.Valamint ne felejtsd el, hogy nincs arra garancia, hogy az általad észlelt zavaró hangok teljesen eltűnnek., ez csak egy alternativa.
-
-
Dehogy, simán megvagy a reszeléssel, csak fareszelőt vegyél, ne fémreszelőt. És olyat, aminek egyik fele domború. Nem drága eszköz. Első körben megpróbálhatod kissé tölcséresre reszelni a mostani szájnyílást és növelni a hangfal és az alaplap távolságát, aztán ha ez nem oldja meg, mehet bele a nagyobb cső.
-
shalafi66
veterán
Hja értem, azt hittem, tudsz vágni rajta. Vagy legalább reszelni, ráspollyal is gyorsan lejön az az anyagmennyiség, pár mm.
Hát nem tudom, inkább kifelé kellene a tölcséres vég. Meg ne haragudjon meg a világ, de 2000+Ft-ot adni egy száz Ft-os reflexcsőért.
Csak azért mert a monacor árulja.
A ragasztó, talán palmatex, a PVC-t megfogja, ha tiszta.
-
Nimda
addikt
válasz
shalafi66 #22932 üzenetére
Viszont a nyílást a doboz alján nem tudom nagyobbra vágni, ez mindenképpen így marad.Ráadásul a gyári cső marva lett behelyezve, azaz süllyesztve van a nyílás.Gondoltam még exponenciális csőre, ami illeszkedik a nyílásba méretre vágva, viszont a tölcséres vége kerülne belülre, pl. a Monacor BR-30.Vagy a Monacor MBR-35 amit még hangolni is lehet, vagy a hangolócsőt eltávolítva, 110mm hosszú, szintén tölcsérrel befelé.
Tudnál ajánlani erős ragasztót, ami meg is fogja a műanyag csövet?Gondolom a faragasztó nem jó ötlet
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
válasz
shalafi66 #22906 üzenetére
Kb. 7.5 - 8 literes, kalkulátor alapján.
Valószínűleg megtartom a dobozt, nincs kedvem ahhoz a cécóhoz amit egy elálláskor átél az ember.Mire visszakapnám a pénzem...
Szóval akkor keresek egy hasonló méretű tölcséres csövet és kicserélem.A doboz alsó takarólemez távolságát lehet állítani megfelelő alátétekkel, tehát a tölcsér itt is szóba jöhet.Legalább jobb lesz, mint a gyári
nagy.matyika szomorú ezt hallani, de hát abból kell építkezni, ami maradt.
bajnokpityu ebben az árkategóriában nem találtam jobbat, a Boston A25 lett volna még nyerő, de ezeket is gyorskezű kínaiak varázsolják össze...anyagspórolás minden téren.
-
shalafi66
veterán
Igen, az anyagot meg a szerkezetet érdemes, mert ha kicsi az átmérő, akkor biztos, hogy nem változtat semmin.
Egyébként ezek egzakt, mérhető, számítható dolgok.
Még csak kísérletezni sem kell, nem hogy bizonytalan lenne.
(#22919) bajnokpityu
És mi a véleményed? Egyébként, ha azonos bekerülési költséget veszünk, akkor az épp kapható új, Magnat, Quadral, Wharfi, stb. árából összerakott hangsugárzó, biztos, hogy nem rosszabb. Mert aki ennyi pénzt költ rá, az valószínűleg tudja, hogy mit csinál. Ha nem így lenne, újat vett volna. Gondolom.
-
robi-k
őstag
válasz
bajnokpityu #22919 üzenetére
Pozitív, vagy sem?
Mint mindenben, a DIY hangfalépítésben is vannak profik és pancserek. Bár egy profi által tervezett és készíett DIY hangfal (inkább nevezném kisszáriás gyártásnak egyedi megrendelésre) drágább, mint egy hasonló kaliberű gyári hangfal.
-
Ebit
addikt
Szerintem, ha kísérletezni szeretnél,érdemes a korábban már leírtak szerint a reflex cső anyagát, szerkezetét megváltoztatni.
Megjegyzem, a kimenetele, eredménye bizonytalan, lehet hogy más terhelésnél, durvábban fogod hallani.Tekintettel arra, van lehetőséged visszavinni, én azt választanám.
-
python1
veterán
Fiúk
Egyre jobb a fórum!
-
-
-
-
-
shalafi66
veterán
válasz
bajnokpityu #22911 üzenetére
Rémes, hogy miket adnak ennyi pénzért. Semmi értelme az ilyen és hasonló beleposzintnek nevezett dolgoknak.
(#22910) Nimda
Vagy dugsz a csőbe egy szivacsot. :-) az visszafordithato. -
Kicsit off de annyira azért mégsem. Valakinek ötlete, hogy honnan a pékből tudnék felhajtani itthon egy pár 10ohm-os szélessávú hangszórót? Az általam ismert helyeken és webshopokban nincs a külföldi rendelést egyelőre hanyagolnám. Kösz.
-
bajnokpityu
félisten
-
Nimda
addikt
válasz
bajnokpityu #22909 üzenetére
5 év garival adták, de hát ilyen hibával még a szervíz sem tud mit kezdeni.Most vagy elállok, vagy kijavítom a cső hibáját, de igazából nem tudom melyik lenne a megfelelő lépés.A hangja alapvetően tetszene...
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #22903 üzenetére
Ez így nem igaz, a cső térfogatának nincs köze a hangoláshoz.
Ahhoz, hogy a mostani Fb-t megtartsa, 50-es csőből jóval hosszabb kellene. De az sajnos nem fér bele a dobozba. Egyébként egy tölcséres, vagy duplán tölcséres, eredetihez hasonló méretű reflexcső is megoldás szerintem, nem kell feltétlenül növelni az átmérőt.
A távolság pedig, amit a szájnyílástól tartani kell, legalább a torkolati tényezővel megegyező érték.(#22900) Nimda
Hány liter belül a doboz kb? -
válasz
bkercso #22903 üzenetére
Ja látom, 35mm-es most a cső és 100mm hosszú. Gratula innen is! Egy 50-es csövet tegyél bele 50mm hosszban, vagy egy 60-ast 33mm hosszban.
Ha kúpos a cső, akkor az átlagos átmérővel számolt keresztmetszettel oszd el a 96000 mm3-et!És a doboz legyen annyira elemelve az állványtól, hogy körben a keresztmetszet min. a cső keresztmetszete legyen!
-
Ebben az esetben a min. csőátmérő 60mm.
Megoldás lehet, ha építesz egy felüláteresztő szűrőt 40-50Hz-re. Mehet az erősítő elé is, vagy a hangdobozok elé. Előbbi olcsóbb és jobb megoldás.Milyen hosszú most a cső? Ha nagyobbat teszel bele, úgy kell a hosszát megválasztani, hogy a cső belső térfogata megegyezzen a mostanival.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitmain Antminer S9 13.5T
- Outemu Silent Peach V3 Switch Lubed Mute - 100 db
- MacBook Air 2020 13" Retina i5-1.10GHz 8GB/256G SSD, HUN BIll, kevés töltéssel, üzletből, 27% ÁFÁS
- MacBook Air8,2 2019 13" Retina i5-8210Y 1.6GHz 8GB/128G SSD, magyar billentyüzet üzletből, 27% ÁFÁS
- MacBook Air8,2 2019 13" Retina i5-8210Y 1.6GHz 8GB/128G SSD, magyar billentyüzet üzletből, 27% ÁFÁS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest