Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
magery
tag
válasz
Rolibácsi #24998 üzenetére
A magas van ellentétes polaritással bekötve. Vezetéknek szerintem jó a sima 1.5mm-es somogyis hangfalkábel. Attól hogy ezüstözött ezen nem fogod meghallani. A kondikat cseréld le azonos értékű MKP kondikra. És kész. Nem ártana bele egy normális váltó, de ha eddig tetszett a hangja akkor elég lesz a kondi csere is.
-
Rolibácsi
csendes tag
válasz
Dißnäëß #24976 üzenetére
Erről mi a véleményed? A magas fordítva lenne bekötve? Úgy döntöttem csak megveszem bele az új kondikat.
Ha már úgy is kábelt és kondit cserélek célszerűbb lenne "normálisan" bekötni?
(tudtommal ha csak simán kondit tesznek azt úgy szokás h a "+" szálba)
Továbbá merjek ezüstözött kábelt venni a belsejébe vagy rizikós? Mi a véleményed?
http://www.hangtechnikakft.hu/
Itt nézelődök és itt ezüstözöttbe találtam olyat ami tetszik. (1,3 mm2)
Olyanban ami sima réz és minősített csak nagyon vastagat találtam,olyat meg nem akarok...túlzásnak tartom (2,5 mm2)Szerk.
Akarom mondani a közép van fordítva.... -
perempe
veterán
válasz
Dißnäëß #24993 üzenetére
a komolyzene, főleg a szimfonikus zenekar kitűnő tesztelésre, pl. Tannhäuser nyitány. az üstdobnak lehet mélyebb komponense, de kb. 100 és 200Hz közöttre vannak belőve. (az ESL-eket is azért váltják 200Hz körül, a mellett, hogy egy bizonyos nagyság pont 200Hz felett visz át.)
persze szóló zongora se rossz. nagy kedvenc Brahms Hat zongoradarabjának (op. 118) másodikja.
komolyzenére jó a hifi: rengeteg koncertet hallottam élőben, ami csalódás volt a felvételekhez képest, egy-két kivételtől eltekintve. (a BFZ Brahms 3. "nagyot szólt" pl. a hó elején, idáig csak Miskolcon hallottam. az Egy kiállítás képeit negyedjére vagy ötödjére hallottam Miskolcon két hete. szinte vártam, hogy vége legyen, pedig bátran ajánlhatom a Miskolci Szimfonikusokat, de előtte az Operában, a Zeneakadémián a bécsiekkel/Dutoit-val és a MüPában is hallhattam.)
-
magery
tag
válasz
Irmscher 353 #24953 üzenetére
Szia! Én meg tudom mérni a TS-t, impedanciát, átvitelt és torzítást. Mondjuk én Aszódon lakom, de a posta elér mindenhová.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
perempe #24992 üzenetére
Tesztelni van egy egész sorom, mindenféle zenével (persze amit szeretek is hallgatni).
Knopflertől is csak olyat, ami SACD-n is kijött, elképesztő dinamikájú anyagok a CD-hez képest. Ilyen a Shangri La c. album, vagy a jó öreg Dire Straits-től a Brothers in Arms, ami szintén kijött 2005-ben SACD-n (20th Anniversary Edition), pfűh hát azt sem lehet egy lapon említeni CD-vel, de még faterom LP-ivel sem. Elképesztően tiszta, szuper anyagok. Meg van csomó hi-res anyag a netről innen-onnan, pl. hdtunes.com-ról, vagy nativedsd.com-ról (főleg klasszikusok), érdemes nézelődni. Már egy 48KHz/24 bit Vangelis is űrkorszak minőségben egy 16 bithez képest, pláne ha még a sample rate is magasabb, 88.2/24, 96/24, .. még Madonna is akkorát szól annyira szépen hi-res verzióban, hogy jaj.. nagyon fincsi. Örülök, hogy elkezdett virágozni egy ideje a nagyfelbontású audio mint olyan.
A Latest Trick valóban egy jó tesztalany amúgy, de a Money for Nothing elején a hosszú into-ban az az erősödő dobszóló, na az megmutatja, mikre képesek a mélyek.
Amit észrevettem viszont, spektrumanalizátort sokáig bámulva Foobar alatt, hogy nem is a régi-mai elektronikus techno és house zenék azok, amik legmélyebbre mennek frekiben.
Hangfaltervezésem előtt napokig néztem és hallgattam mindenféle kedvenc zenémet, hogy melyiknek a mélytartománya meddig megy le, hol üt be, hány Hz-en, mit mutat a spektrumanalizátor csúcsérték-mintája, amit otthagy kicsit ugye a progi... mert ehhez próbáltam belőni az alsó határfrekvenciát, hangolni úgy a ládát, hogy átvigye a számomra kritikus és fontos zenékben a szükséges mélyeket is még - nyilván némi doboz méret növelésért cserébe, ha mélyre akarok menni.
Hát elképedtem, hogy nagy, igen komoly tüctücök, triphop-ok, deep house és dubstep-ek mellett egy Mahler üstdob konkrétan sokkal mélyebben üt be, azaz van nagyon mély komponense is és számtalan klasszikusnál találtam ezt. Hinnye. Jean Michel Jarre dettó, pedig őt elsőre az ember inkább mélyközepes puttyogónak hinné az ember (már ami alsóbb tartományokat illeti). Vagy Vangelis ? Meg nem álmodtam volna.
Hát érdekes mindenesetre, mivel tesztel az ember.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
mpierre #24988 üzenetére
Amit csak tudsz, tegyél alá. Ideális esetben mint valami mágneses bonsai növényt, a levegőben kéne lebegtetni őket
Se a padlórezonancia, se a polc-rezonancia, asztal, bármi egyéb, nem előnyös.
Jarre: hát ja.
De Vangelis - 1492 se holnap lesz.. és mennyi minden régi jó zene van még, amit élőben már sosem hallunk..
-
mpierre
veterán
válasz
Dißnäëß #24987 üzenetére
Még egy kérdés:
Rakjak-e a hangfalak feneke alá kis szilikon tappancsokat? Most az asztalt rezegteti... Kell-e? Érdemes-e?Jarre koncert: tengelyben, középről, 4.-ik üléssor. A gyerekkel nem megyek le a "darálóba". Equinoxe, de best of tour se lesz szerintem. Max Franciaországban.
-
mpierre
veterán
válasz
Dißnäëß #24980 üzenetére
Nagyobb doboz nem lesz a szobájában. Nincs hely.Dübörgésre ott a nappali a 4 db Technics SB-T200-zal, meg az Technics Sa-dx 930-cal. Csellózik a lelkem, még nem szereti a hangos zenét, meg irgalmatlan jó hallása van. 12 éves múlt.
@Goose-T: Azt megtaláltam, de nem tetszett, hogy 6 ohm-os, míg a mély meg 8... Mondom nem értek hozzá.
-
Goose-T
veterán
válasz
Dißnäëß #24978 üzenetére
Egyelőre nem, ezt a modot csináltam meg végül helyette, ebből lettek az asztali dobozaim. Egészen pontosan nincs még kész, csak kb. 9 hónapja csinálom, és már csak annyi van hátra, hogy beapplikáljam a kész hangváltókat.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
mpierre #24977 üzenetére
Hát ha WinISD volt a játékban, akkor annyira nem volt az mák, legalább már irányban állt a hajó orra..
GPS-nek kevés, de szektánsnak már jó a WinISD
Sok sikert a kütyühöz, sok jó zenét. Ja és ahogy cseperedik a fiad (nem tudom, hány éves), gyűjtsetek nagyobbakra is. Én anno Prodigy-vel '94-98 között apám régi 30-as bulgár papír mélyeit úgy odavágtam az ősrégi Karlson ládáiban meghajtva, pfff..
Nem örült az öreg, bár nem kaptam nagyot érte, de na.
Idővel megcibálja az ember a potit.
-
Goose-T
veterán
válasz
mpierre #24977 üzenetére
Ez a legjobb vétel a minitweeterek között, ha legközelebb keresnél ilyesmit.
-
mpierre
veterán
válasz
Dißnäëß #24968 üzenetére
Óóóóó. Ez nekem mély víz. Sajnos semmit.
Mérnök vagyok ugyan, de ehhez nem értek....
Nos a méretezés úgy történt, hogy:
1., Standing wawes megtalál a neten, majd az audioengine a2+-t bele raktam méretei szerint.
2., Jött a felismerés, hogy hát az két utas, meg az erősítő is benne van a dobozban. Ehh.
3., Azért megpróbáltam keresni kis méretű tweetert. Na azt nem találtam, de jött a kis monacor hangszóró... Hmmm.
4., Kezdjük újra. Youtube. Hopp kis doboz! Hozzászólások között a winisdbeta megemlítve.
5., Hangszórót be a winisdbeta-ba a monacor adatlapja szerint. Megnéztem mit mutat. Jónak tűnt.Audioengine a2+ méreteiről van szó.
6., Standing wawes-be az adatokat, hogy lesz-e a dobozban 60Hz-nél, vagy 50Hz-nél állóhullám, ami ugye nem túl jó. Nem tetszett az eredmény, mert a középtartományban itt-ott alámetszett a kritikus résznek. (piros vonal a progiban)
7., Ezt 3× játszottam el és meglett.Na most, ha fentiek alapján azt mondod, hogy b@zi nagy mákker vagyok, akkor val'szeg igazad van... Belekontárkodtam egy olyan dologba, amihez nemcsak lövésem, de hallásom sincs.
A fiam imádja az egészet. A családnak szét lettek dobva az alkatrészek, így minden darabot mástól kapott. Olyan fejet vágott a felismerés pillanatában, hogy na... Kb olyan érzés volt, mint a Madagaszkárban, amikor a zsiráfnak sikerül tüzet gyújtani. Csak az égés maradt le a végéről.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rolibácsi #24973 üzenetére
Sok mély termel annyi mechanikus zajt vagy kerül bele felharmonikus, hogy hiába enged rá az ember egy mondjuk szinusz mélyhangot, akkor is meg tudja állapítani, honnan szól. Nagyobb, komoly, jól megépített ládáknál, jó erősítőnél és szűrőnél nincs ez nagyon és akkor tényleg lehet nézelődni, jé, vajon honnan jön. De amúgy az agyunkat is könnyen meg lehet vezetni
-
Dißnäëß
nagyúr
Amúgy ilyen picike méreteknél én simán hengereznék, tök szép !!! És még gazdaságosan kijön
Lásd Courbé hangfalak dél koreából. Ha lentebb görgettek, látszik a belső szerkezet. Elég kemény menet ennyi gyűrűt kivágni egy rahedli bútorlapból, mdf-ből, akármiből, majd a belső felületét sablon mentén felsőmaróval hullámosra faragni, egymáshoz elforgatva kicsit összeragasztgatni őket... de rohadt unikum, ahogy kinézés klasszul is szól sokak szerint.
Sajna nekem nagyok a mélyeim, esély sincs rá, hogy megépítsem őket. De kicsi projektben marha jó..
-
Rolibácsi
csendes tag
válasz
Dißnäëß #24971 üzenetére
Értem.Tök érdekes!
"mivel iránykarakterisztikájuk nincs nagyon úgy 80Hz körülig (saccra)."
Teljesen átver... Ennél a zenénél a dinamikus dob...szinte biztos voltam benne h a két mély sztereóban nyomja.Jó zene amit linkeltél! Holnap megnézem picit nagyobb hangerőn is
https://www.youtube.com/watch?v=6tTQ_tThE2Q
Másik kedevencem.Ez olyan szépen szól rajta am h behidaltam
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Goose-T #24970 üzenetére
Hát ez sem az az elefánt méret
Hallottad már szólni ? Jópofa.
Nálam amúgy az a hangsugárzó jön egyáltalán szóba, aminek a gyártó közreadja a TS paramétereit és a frekimenetét is. A Monacor frekimenete amúgy tök használható sztem, rengeteg vacak van hozzá képest, jó márkákban is.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rolibácsi #24969 üzenetére
Pár gondolat:
- Dire Straits alapmű, pláne ez a szám. Én is ezzel fogom először megfújni a mélyeimetha elkészülnek tavasszal az új ládák. Az ízlésed hibátlan
- valszeg 3 utas úgy, hogy a mélyek sub-ként kötve, mono. Még egy bizonyíték erre a halkulás, ha balance-ot váltogatod: jelösszegzés történik a mélynyomókra és az egyik csatona jele eltűnik kvázi, ergo az összegzett jel behalkul, "fele" akkora lesz. De mélysugárzó esetében a jelösszegzés annyira nem katasztrófa és a sztereó hangkép se hal bele nagyon, mivel iránykarakterisztikájuk nincs nagyon úgy 80Hz körülig (saccra).Kóstoltad már Knopfler-től a Shangri La albumot ? Egy gyöngyszem: [link]
-
Goose-T
veterán
válasz
Dißnäëß #24967 üzenetére
Egy időben ezt akartam nagyon megépíteni, szerintem jobb, mint a Monacor. Mondjuk Vifa TC9 kell hozzá, amit viszont nem lehet itthon beszerezni.
-
Rolibácsi
csendes tag
válasz
Dißnäëß #24964 üzenetére
Köszi az értékelést és h ilyen precízen leírtad!
A következőket már csak érdekesség képpen írom (nem azért h mindenáron tuningoljuk)
Szal érdekes a cucc amikor a balance-ot áthúzom bármelyik oldalara inkább csak lehalkulnak a mélyek.Eddig én is úgy voltam vele h mono jelet kapnak,mintha egy szubláda ként üzemelne a 2 db mély.
állványokon vannak a hangfalak faltól 60 cm-re egymástól kb 1 -1,2méterre én pedig velük szemben ülök egy fotelben, (így szeretek zenét hallgatni) a szoba közepén kb.A kicsik teljesen egyértelmű h sztereóban szólnak.
Na és akkor az érdekesség:https://www.youtube.com/watch?v=RzZyyEZ011I
Ennél a zenénél (vettem észre mert már figyelem) 1:15-től szólal meg a dob kb amit "váltogat" jobb-bal....Ott tutibiztos h a nagyok nyomják.A lényeg h sztereó fejhalgatóval ugyanazt hallom mint a 2 hangfallal.Szal mégiscsak sztereóba szól...itt határozottan lehet hallani...ki érti ezt....
Am a magyar közép és magas elírásokra visszatérve..
A mélynyomók nélkül is ugye ki lehet próbálni és ezt már régebben meg is tettem.Ha nincsenek bekötve a mélyek akkor bizony semmi mélyet nem ad.A kis 6cm-es (amin 2.2-es kondi van) meg h közepet adjon.... olyan szépen csak a cintányért adja szinte.Ez a 4 utas rendszer marketing,parasztvakítás jól mondod
de mivel benne van a 4 hangszóró és szól is mind a 4 így persze rá lehet mondani.Gondoltam am ezt én már régebben is csak ha már így bele mentünk kíváncsi voltam mit mond rá egy olyan aki ért hozzá
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
mpierre #24963 üzenetére
Érdekességképpen beütöttem a hangszóró Thiele-Small paramétereit egy tervezőprogiba, mi lenne, ha... csak nagyjából ránézni, támpont (nem készpénz):
Szerintem nagyjából kihoztátok ezzel a dobozzal a maxot belőle. Játszogattam a paraméterekkel, de jobbat nem tudnék lőni hozzá. Ha tök laposra hozzuk ki a frekimenetet, akkor már 70Hz körül letörik erősen, így meg még azért hallható valami lentről. (Nem teljes görbe, csak a teteje)..
Szerk.: respect, legjobb ajándék !!!
Tervezőprogi akkor pipa. Hát ja. Jó ez így.
Szerk2.: fenébe, be is inspiráltál. Nekem is kell a géphez valami két kis polc-izé amúgyis.
Régóta akarom, csak a nagy cuccra fókuszáltam, pedig ez ilyen könnyű kis projekt igazából, instant öröm
-
mpierre
veterán
válasz
Dißnäëß #24965 üzenetére
Méretezés után készült a terv, majd jött a gyártás. (standing waves v1.0 + winisdbeta) A kapott eredmények 3× ide-oda ellenőrizve a két progival. Mondhatni "mérnöki iterációval..."
Amúgy igen, szgéphez készült, mert tele lett a hócipőm, hogy 30k körül van olyan zajkeltő amiből kinézem a ráírt tudást. Ez is lett majdnem annyi, de az élmény megfizethetetlen volt, mert a fiam megkapta karácsonyra darabokban. Szereld magad. Amúgy is imádja az ilyen összerakós dolgokat.
Lakkozni, azt ma már nem fogjuk, a fiam szundimódba kapcsolt.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
mpierre #24963 üzenetére
Hát ez eskü tetszik, csinos kis cucc. Számgéphez használja ?
- port jó, hogy előre néz, ez ideálisabb, mint amikor hátra a falra néz
- reflex port átmérője ránézésre is nagyobbegyenlő, mint a hangsugárzó felületének 1/3-a, ez is jól el van találva / méretezveLelakkoztátok már ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rolibácsi #24962 üzenetére
4-utasnak mondja magát adatlap szerint, de 2 keresztezési freki van megadva. 4-utas váltónál 3 keresztezési frekit várna az ember, itt 2 van, .. szerintem ez egy 3-utas rendszer, extra mélysugárzóval kiegészítve, ami valahogy le van szűrve a sztereó "mély" indulásával egy időben. Ezt az extra mélysugárzót igazolja a mono elvű működés is és hát igen, végülis negyedik útnak felfogható, csak akkor valami még hiányzik az adatlapról - vagy rá van engedve minden a hangsugárzókra, mondván, elbírja. Hát ebbe nem látunk bele
A kondit cserélheted, de nemigen hozna hallható eredményt. Azért megpróbálható, de szerintem ne költs rá feleslegesen, szerintem ha olaj-papír alapú über hifinek mondott kondikra cserélnénk őket, akkor sem hallanánk meg a változást.
A magyar fordítás nem biztos, hogy helytelen, csak kicsit magasra van a sima mély hangolva, azért hallod őt középnek és olyannak, ami mélyeket nem ad nagyon. Közép dettó.. [link] - itt az angolja.
Szóval jól van ez, ahogy írja is a könyve, a piezo a magasad. De a fül már eléggé magasnak érzékeli a középtartomány felső részét (simán tweeter kategória), szóval ez normális szintén, ha magasnak hallod.
Nem lenne ez a motyó nagyon vacak amúgy, csak 70 Watt-hoz 4 (3+sub) utat megcsinálni ilyen piciben, ilyen extravagáns(nak mondható) design-ban, szerintem ágyúval verébre, esetünkben annyival árnyalva, hogy az ágyú nem öntöttvas, hanem fa.
Ezt a teljesítmény-igényt elvinné egy kétutas is ugyanebben a méretben, vagy ha nagyon hajtani akarja az ember, egy izmos, nagylökető mélynyomóval valami háromutas is. De 4 ? Inkább csak marketing fogás, vagy nem is tudom, mi.
Nnna, szóval ha a hangja tűrhető, használd, amíg él, ha pedig nagyon kezd betojni a cucc, vagy add el apróért, vagy használd fel belőle amit csak lehet, alkatrészeket, a többi pedig akkor kuka.
Sokáig kötődtem én is érzelmileg műszaki cikkekhez, saját épített motyóhoz is, gyerekkoromból / kamaszkoromból. Aztán végül szétkaptam őket, felhasználtam amit lehetett, a maradékot kidobtam. Nem szabad kötődni. Ezek eszközök, szolgák. Ha már nem olyan, vagy minőségben nagyot lépnél felfele, inkább építs tök újat !! Nagy élmény kitanulni.
-
mpierre
veterán
válasz
Dißnäëß #24961 üzenetére
Teljesen megfelel az online, meg a teló konfig. Sajnos süketszobám nincs, de mérőmikrofonom se. 1W RMS-t meg belőni se tudnám...Amúgy reflex, 60Hz-re hangolva (a fiam szerint a 48-Hz-es hang még kijött belőle... én már nem hallottam, építőipar nyomai a hallásomon), 4,045 literes dobozban. Anyag: 1 cm vtg rétegelt lemez. Csillapítás: 1,0 cm vatelin.
Lakkozás előtt így néz ki:
-
Rolibácsi
csendes tag
válasz
Dißnäëß #24960 üzenetére
Tehát a kondikat nincs semmi értelme kicserélni ha jól értem. Igazából nekem a közép és magas hangzása teljesen megfelelt csak úgy voltam vele ha már kábeleket dobozt cserélek veszek bele jobbat
A +/-5%-os kondik azért nem olcsók,ha nincs értelme akkor azt hagyom.
Erről mondanál még nekem valami véleményt? Ha tudszItt a magyar fordítás helytelen....
a 12 cm-es teljes mértékben közepet ad (semmi mélyet)
a 6cm-es pedig magasat -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
mpierre #24959 üzenetére
Attól függ, mije érdekel. De leginkább mérőmikrofon, 1 méterről, tengelyen mérve, visszhangmentes környezetben, 1W RMS teljesítménnyel hajtva (8 Ohm-ra értelmezve). Ez kiad egy frekvenciamenetet. A polcon, szobában, vagy bárhol mástól nagyban függ a hangja a környezettől, elhelyezéstől, stb.
Zárt, reflex ? Hány liter ? Milyen anyag ? Hova van hangolva a reflexcső, ha reflex ? Hát kb. ilyenek. A hangszóró paraméterei alapján jó kis modell, korrekt frekimenettel, semmi dráma, alul sovány a mérete miatt, dobozzal ezen lehet némileg korrigálni, de amúgy jó hangja lehet.
Esetleg egy online hanggenerátor [link] és a mobilod mint mérőmikrofon, a szoftver neve (Android-on) Spectroid, egy spektrum analizátor, ami a csúcsokat otthagyva (megjelölve) némi infót adhat arról, mennyire egyenes a teljes doboz frekimenete, figyelembe véve azt, hogy egy vacak kínai mobil mikrofon nem biztos, hogy a legideálisabb eszköz ilyen mérésekre (finoman szólva)
de hát egyszerűséget kértél.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rolibácsi #24958 üzenetére
Nem fogsz tudni érdemben tuningolni ezen a motyón, szerintem. Komplex tervezés nagyon egy ennyi hangszórós, ilyen összevissza alap setup-ot tökprecíz jóra kikorrigálni. A kondik tűréshatárának szűkítése sem jelent semmit, a jó váltószűrő pedig nem azért jó, mert van benne ellenállás...
Szerintem Neked egy háromutas szetted van 6 hangszóróval, a két mélyed pedig 1 végfokról egy mono sub konfigurációban szól, vagy a bal, vagy a jobb oldal legmélyebbjeit leadva, jobb esetben az összegzett sztereó jel mindkét sub frekije benne. Passzív szűrő vagy az erősítőházban van valahol nekik, vagy aktív szűrő a végfok előtt jelszinten, vagy semmi. Nem tudjuk.
Ez így marha komplex design, nagyon egyszerűen kivitelezve. Így messziről eléggé nem merek többet nyilatkozni róla, nem látunk bele ..
Én tényleg nem bántanám a cuccost. Nem bántásból. Ezt szerintem nem ilyen egyszerű megszakérteni távolról, hogy utána értelmes eredményt kapj.
Fogadd el, ahogy szól. A gyári dobozt kicserélheted, megpróbálhatod .. de .. alapvetően, kábelbűvészkedés és ilyesmik nem igazán fognak sokmindent hozni szvsz.
Ha minőséget szeretnél hasonló méretben, két ekkora dobozból, egyedi építés kell, normális passzív váltó (gondolom 4-6 végfokot nem akarsz üzemeltetni), rendes erősítő és preamp rész, frankó DAC, stb. Össze lehet hozni egy fényévekkel jobb szettet, de az totál nulláról új építése.
Ezt viszont nem nagyon akarnám a helyedben tovább tuningolni, mert JÓL megcsinálni marha bonyi lenne, összegagyizni meg hát lehet éppen, csak nincs értelme sztem.
-
mpierre
veterán
Üdv!
Végül is témába vág, mivel megépítettem első könyvespolc hangfalam, illetve egész pontosan a fiamnak. Amit a jelenlegi kiépítésben egy muse m20 ex2 hajt. Az érdekelne, hogy mivel ellenőrizhetőek a végtermék tulajdonságai... a legegyszerűbben? Meglepően szépen cseng-bong a kicsike a kis erőlködővel hajtva, pedig nem számítottam ilyen "sikerre".
Mondjuk úgy, hogy a "referencia" egy magnat vintage 105 páros volt, amit szintén megkergettem a kis t-amp-pal és ahhoz viszonyítva meglepően jó lett. Noha a magnat 2 utas, míg a polchangfalakban sima szélessávú hangkeltő van.(Monacor spx-31m) -
Rolibácsi
csendes tag
válasz
Dißnäëß #24952 üzenetére
Goose-T
Köszönöm.Így már jogosnak tartom a szarozást
(ha valaki lenézi)
Dißnäëß
Mélyen semmi ja de viszont a mélyek külön jelet is kapnak,szal 1 hangfalba 4db vezeték megy.Elképzelehtő h oda már valamilyen szinten szűrt jel megy szted?A mélyeknek egy végfokuk van.A mélyeknél bármelyik oldalnak bármelyik kábelét kihúzom elhalgat mindkettő.... A többi szórónál nem így van,azok mennek egymástól függetlenül.
Elsősorban ez az egész "tuning"-ba nekem az lett vna a legfontosabb h mélyet fejlesszem egy masszív dobozzal a gyári helyett.
Felmerült bennem h a kondikat is kicserélem a gyári +/-10% -ak helyett +/-5%-ra.
A hangváltó amiben már ugye tekercs és ellenállás is van az lenne a tuti,de attól féltem h az erősítője nem díjjazná + így h a mélyek külön jelet kapnak nekem nagyon megbonyolítja a dolgot mert egy hangváltó bekötése nekem már egy kicsit bonyolult alaphangon is. Nem még ígyEzt én úgy értelmeztem h az erősítője egészen addig csak 1%-ot torzít amég a leadott teljesítmény 70w-on belül van.... (én így is szeretem halgatni... feles fölött kicsivel,itt még kiegyensúlyozottnak hallom)
Ha ez úgy van ahogy a saját kútfejemből gondoltam akkor van értelme a jobb minőségű kondinak.(persze a legtutibb a hangváltó lenne jahh... van is itthon 2d videoton 2550-em hangszórók nélkül.. abban ott figyel a hangváltó)
Jól gondolom? Az erősítőjére vonatkozóan... -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Irmscher 353 #24956 üzenetére
Én is építek, de többet is, eszközt tavasszal veszek, ezért ajánlottam fel (ha ráér addig). Ha nem, mást kell találnod.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Irmscher 353 #24953 üzenetére
Ha nem sürgős és márc-ápr környékéig ráér, jelen. Bp-n élek, de havonta-kéthavonta meglátogatom szülőket Debiben..
-
Irmscher 353
aktív tag
Van köztetek debreceni, vagy valaki Debrecen környékéről, aki egy pár hangszóró T/S paramétereinek mérésében tudna majd nekem segíteni?
A díjazást privátban természetesen megbeszéljük.Előre is köszönöm!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rolibácsi #24949 üzenetére
Hát figy, így elmondásod alapján, hogy mélyen semmi, többiek előtt 1 kondi, talán a váltószűrőn lehetne még okosítani valamerre, az 1 kondis 6dB/oktávos indulások és az előtte lévő hangszóró hangja miatt egy marha "fura" frekimeneted lehet. Mondjuk úgy, hogy egyszerű konstrukció mint a faék. Egy négyutas másodfokúra be lehet nevezni, de ha a magas típusát megírod, közép típusát is, lehet okosabbak leszünk és talán lehet kísérletezni ezzel-azzal .. egy új szűrővel (max visszarakod a kondikat)..
-
Rolibácsi
csendes tag
válasz
Dißnäëß #24946 üzenetére
A piezo igazából olyan halkan szól benne szinte észre sem lehet venni.A magasat egy 6cm-es papíros adja .A közép 12 cm-es...a mély 16,5
http://audio-bg.org/ver3/product.php?id_product=672
Ezek gyárilag 4 utas hangfalaknak lettek eladva.Tény szól minden hangszóró benne.A piezolegfelül mondom annyira halk h alig cicereg valamit.A papíros magas dominál és sztem nagyon szép hangja van. (a piezot én is ismerem am h mekora fos..de ebben a "hifiben" nem)Csak kondik vannak benne.. mélyen semmi. középen 100 mikorofarád,magasakon 2.2 mikrofarád
Mint említettem is ez olyan szinten hobbi,h más idegen hangfal gyártása abszolút nem is érdekel.Ha nagyon érdekelne vennék high end cuccot.
Csak érdekes nekem hogy lehet ekkora szar ez a hifi.Ha az inflációt számításbavesszük és ez a hifi mai darab lenne és ott lenne az üzletek polcain kb 250e ft lenne az ára. ('98-ban volt 100 ft az ára amikoris a min bér 20e ft volt) Oké h nem high end,de ennyi pénzért szart adnak?Én igazából pont azért vettem mert úgy látom h ennek a hifinek a korszakába a "műanyaghifikorszakban" ez inkább a felső kategóriát képviselte.Nagyobb ettől nem is volt csak az ak 85 ami annyiban több h vannak még hozzá kis handobozok (3db) + subkimenet...+ ez után már elkezdtek gyengülni az utódai. Én ezt annak tudom be h a házimozinak át kellett vennie a helyét.Vettem anno egy sony házimozit is közel 100e ft-ért (6-7 éve) elvileg valami díjnyertes s master erősítő van benne. Ez a panasonic hifi szebben is szól arról nem beszélve h leszólja simán.Bármeik haver,ismerős eddig halgatta az a véleménye mindenkinek egyöntetűen,h nagyon szépen és nagyon tisztán szól.Szal ez csak így érdekes nekem h az átlagember számára ez kb "csúcshangzás"meg egy elég drága cucc és mégis fórumokon úgy emlegetik mintha valami kínai műanyaghangfalas szar lenne.A high endnél tisztában vagyok vele h egy hangfal kerül 2-300e ft-ba de az más kategória.
Na most erre mongyatok már valamitÉn lennék síkhülye?
Sztem mongyuk sokaknál az van h nem hallottak még ilyet és ránézésre ítélnek -
flaci_76
csendes tag
válasz
#56474624 #24947 üzenetére
Szia! Központos az új pille? Nincs ferdén ragasztva a cséve rajta, vagy nem pont középre van ragasztva az egész pille a tartójában? Ha nincs ferrofluid a légrésben, akkor a vashoz érő cséve adhat furcsa hangokat. Lehet, h van egy kis kotyogása a központosító csapokon, és mielőtt meghúzod a csavarjait, előbb kicsit játszani kell vele, központosra igazítani. Esetleg meg lehet próbálni elforgatva betenni a helyére, ha ezt engedi. Megnézni milyen a bevezetőszál stb. Én ilyen hibát sejtek, de az is lehet, hogy ennyire különbözik a két pille. Gyártási szórás, vagy nagyon különböző gyártási sorozat, esetleg több éves különbséggel jött le a gyártósorról, változott a beszállított alapanyag közben stb. Ha mechanikai a hiba, akkor azt meg kell találni és valahogy javítani. Kellhez egy szinuszgenerátor progi, finoman, nem túlhajtva meg kell keresni azt a frekit, ahol hangos-torz, és bizergálni a csavarjait, mozgatni-kotyogtatni a pillét stb. amíg jól nem szól azon a frekin. Kicsit fellazítod a csavarokat és mozgatod a pillét. Ha bizergálásra megszűnik a rezonancia, akkor biztosra vehető, hogy vashoz ér. Ha nem tudod beállítani, úgy visszahúzatni a csavarokat, hogy ne produkálja a hibát, akkor kicsit nagyobbra kell faragni a kis lyukakat a tartón, hogy többet kotyogjon a kis csapokon, úgy talán sikerül egy központos állapotban rögzíteni. Ha ferde a cséve, akkor a csavarokat nem egyformán meghúzva kicsit hangolható a szög. Ha ferde és nagyon, az necces... Akkor javító kell.
-
törölt tag
válasz
morgolodo #24945 üzenetére
Kicsit kísérletezgettem, a hangzásbeli anomália a pillét követi. Ez azért vicces, mert most lett kicserélve, újat kapott mindkét oldal. Ezt vettem, örültem, hogy találtam megfelelő méretűt.
Ha feltesszük, hogy a pille gyárilag hibátlan, hol lehet még olyat hibázni a beszerelésnél, ami ilyen jellegű hibát okozhat? Nem én szereltem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rolibácsi #24942 üzenetére
Egyetértek Ebit-el. Nem feltétlen fikáznám szét a hangfalat, de valljuk be, nem a high-end csúcsa.
Ettől függetlenül ha az egyes bele épített hangszórók paramétereit nem ismered, szerintem nagyon nem kéne bántani a rendszert. A piezo mondjuk azonnal kuka, de azt sem tudjuk, mi mivel van sorosan v párhuzamosan közve, milyen a hangváltó, stb..
Én nem bántanám. Persze, forrasztásnak praktikai oka is van, csináld. Ártani nem fog
, sőt ..
Na de tényleg, szóval ilyen hűde über javulást úgy lehetne ebből kihozni, ha a hangszórók ismertek (mind) és akkor azokkal elkezdeni megnézni, milyen az átvitelük (frekimenet), érzékenységük, impedanciájuk, dobozt tervezni programmal a mélyközepekhez, új passzív váltószűrő és a piezo-t ha helyettesíti valami egyéb épkézláb magas is a cuccban (fém vagy selyem dóm), akkor megívelni...
Szóval: komplex. Ennyi erőbefektetéssel már újat építesz, de komolyan.
Ettől függetlenül eljátszhatsz az alsó doboz újraépítésével, csillapítás, ilyesmik, alap dolgok, de csoda nem fog történni. A piezo-t tényleg ki kéne dobni (bocs!!! Nem fika, nekem is volt 14 éves koromból, egy halál...)..
-
törölt tag
Az mi lehet, mikor úgy érzékelem, hogy az egyik oldalon (csatornákat megcserélve is kipróbáltam, tehát ez biztos) a magassugárzóm bizonyos zenék bizonyos részeinél mintha hangosabban szólaltatná meg (felerősíti, mint egy rezonátor). Pl. ennél a zenénél a 2. tételnél az oboa torzítása. Akármin hallgatom (többféle fejhallgatón is mondjuk), ha jól feltekerem a hangerőt, akkor hallható a torzítás, de a hangdoboz egyik oldalán határozottan jobban hallható, és zavaró, sőt ez már inkább olyan, mintha saját torzítás is belekeveredne.
Vagy Metallica: No Leaf Clover 33. másodpercnél a gitár hirtelen hangosabb (bal oldalon) és torzabb, mint normálisan, nem harmonizál. A csatornákat megcserélve a másik oldalon itt is rendben van a dolog, itt nem erősödik fel, harmonikus a megszólalás.
Legtöbb hallgatott zenémnél nem tűnik fel semmi rendellenes, de vannak, amelyeknél igen, és biztos, hogy ez nem rendeltetésszerű működés.
-
Ebit
addikt
válasz
Rolibácsi #24942 üzenetére
Ezek a hangsugárzók az eredeti állapotukban, szólnak a számodra is megfelelő módon.
A hangszórók paramétereinek ismerete nélkül / egyedi mérés/ , nincs értelme változtatni
A teljes átépitésnek lehetnének. előnyei, de te azt nem szeretnéd.
Nagy kérdés, hogy megéri azt az összeget, időt, amit ráfordítanál a hangminőség változása? -
Rolibácsi
csendes tag
válasz
Dißnäëß #24941 üzenetére
Köszönöm hosszú válaszod! Igazából picit összetettebb a dolog.Azért nem írtam tipust mert már a hangfal index fórumon szétfikázták...
Panasonic ak45 tipusú hifiről van szó. (ez amikor kijött anno voltam kb 16 éves... '98-ban került 100e-ft-ba...)
Nálam ez gyerekkori álom ami kb 1 éve eszembejutott hátha találok használtan és vettem is egyet!Azóta nemrég vettem mégegyetA lényeg szeretném tartani a gyári kinézetet.Nekem így tetszik ahogy van (még ha ma már ez megmosolyogtató forma is ) Ennél a hifinél a közép,magas,piezo egy műanyag konzolban van a mély előtt ami ugye mdf dobozban van külön.(minimális módosításokat azon is akarok majd végrehajtani)
Szal a dobozt csak befelé bővíthetem amit a vastagabb anyag használata miatt kell is mert a műanyag rész magasságát és szélességét ugye tartani kell.Úgyh igazából hobbiból csinálom!
Az elvárásaim,célok? Hmm... talán annyi h a merev doboznak köszönhetően örülnék neki ha picit még erőteljesebb lenne a hangnyomása és esetleg pontosabb tisztább baszzusok.Arra viszont vigyázni szeretnék h a túlzott csillapító anyaggal ne mennyel ez az elgondolás más irányba.Gyárilag semmi csillapítás nem volt benne.
Gyárilag a mély külön jelet is kap.+ a reflexnyílását igényesnek mondanám.mindkét végén tölcséres végein 7,5cm közepén 5cm-re szűkül a keresztmetszet és 4 db csavar tartja a helyén.Azért akarom rétegelt lemezből mert azt olvastam ez a legmasszívabb erre alkalmas cucc.Igazából nem sajnálom rá a pénzt sem.(nyílván nem térül meg de a minőségi anyagok + masszív doboz csak javulást hozhat)
A forrasztást persze nem fogom észrevenni de az meg már olyan ha szét van szedve naná h forrasztom! Miért legyen 95%-os a kontakt ha lehet 100 is
Jahh technics megfelelője eh-600...eh700..eh750 azokat ugyanezekkel a hangszóróval és erősítővel látták el.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Rolibácsi #24940 üzenetére
Szia, szerintem ez kissé összetett is lehet, amit el szeretnél érni. Vagy nem is. Ha jelentős javulást szeretnél elérni, bonyolódik a helyzet és bár kísérlet vastaps, mindannyian szeretjük, a végén olyan messzire elmehetsz az eredeti ötlettől, hogy 2-2 új hangszórót véve saját, tökúj projektet kezdhetsz simán
Meg ha már csináltatsz új dobozokat, miért nem más méretben ? Persze lehet utánozni. Meg miért nem mdf-ben ? Vagy valami még merevebb anyagból. Meg a tweeter-t le lehetne választani a mélyközéptől.
Kicsit mintha autót tuningolnál, amin kvázi kicserélsz mindent, meghagyva a motort és a váltót. Akkor inkább ne nyúlj hozzá, építs egy tökúj autót , mert a meglévőn is annyi mindenbe nyúlsz bele amúgy, hogy tökfelesleges akkor már.
Ha megvannak a mélyközepeid (gondolom nem a linkelt hangszóró Scan Speak mélyközepei, vagy igen?) Thiele-Small paraméterei, az alapján lehet számolgatni hozzá megfelelő ládát, jobbat is akár, mint ahogy a gyári viselkedik. Ez például egy izgalmas dolog lehet. Kicsit mélyebbre hangolni, kicsit másmilyenre, persze sok egyéb paraméter is módosul így szóval akár elcseszni is lehet a dolgot, de akkoris, ez "tuning" lehet máris.
Jó kábel és csatlakozó esetén a forrasztás annyi előnyt hoz kb, amit a büdös életben meg nem hallanál egy vakteszten, de pszichésen jól hat, az tény. Ha ez fontos, tedd. (Tök jó tanulmány van arról, milyen irdatlan nagy a psziché hatása a hangzás megítélésében, meg a placebók, stb).
Bitumen, egyéb ?
Jó öreg filc belülre, kúpszivaccsal is hangoltam már szépen ládát, utóbbiban az a jó, hogy esztétikusan a falra fel lehet tapasztani, de van, aki nem szereti, passz, ízlés dolga. Amúgy a csillapító anyagok térfogatot növelnek egy darabig (papíron, tervezésnél), utána meg már túl sokat nyelnek el.. szóval meg kell találni az arany középutat.. vattát és olyan anyagot, ami nem a fal mentén tapad, hanem így mindent kitölt belül egyenletesen, én nem preferálok, mert a reflex nyílás szájánál a levegő sebessége ha szűk a cső, gyors lehet, mozgatja a "bélést", vagy urambocsá, betömíti a vatta kicsit, vagy akármi, szóval nem ideális szerintem reflexnél a csak úgy találomra belehányt csillapítás. Azaz találomra lehet, csak az ujjaddal ha némi Palmatexet felkensz a falra, majd arra felragad a motyó, máris jobb.
A linkelt hangszórónál tetszik a magas eltolása a mélyhez képest, csévéik egy síkban nagyjából. Próbáld ezt követni-másolni, ha sajátot építesz. Egy WinISD-ben a Thiele Small paraméterekkel lehet is szimulálni reflex dobozt, érdemes vele eljátszadozni (sokat azért nem lehet növelni, de lentebb lehet küzdeni kicsit az alsó határfrekit érzékenység/linearitás észben tartásával).
Igazából sokat írtál Te is, én is, de fogalmam sincs, mit akarsz (lehet Neked sem, eléggé darázsfészekbe nyúlás, ha dobozt is cserélsz, legalábbis ha valami über precíz gyári motyó, akkor igen, ha egy alapvetően jól szóló, nem sok értéket képviselő valami, akkor verd szét, ja)
-
Rolibácsi
csendes tag
Hali!
Adott egy gyári hifi aminek most a hangfalait meg szeretném "tuningolni"
(nincs bajom a hangzásával csak amolyan kísérletezés)
Kicserélem benne a kábeleket forrasztom a gyári saruzás helyett stb... nem is ezzel van a gond hanem a dobozzal,ott merülnek fel kérdéseim!
adott egy gyárilag 11 L-es doboz..reflex! 17cm-es 6 ohm-os hangszóró van benne. gyárilag 9mm falvastagságú mdf...A térfogat megtartásával 20mm vastag bükk rétegelt lemezből gyártom le (keresztmerevítőt is kap) Eddig oké is
A kérdés a kövi lenne:
Milyen csillapítóanyaggal béleljem?Bitumenezzem e?A terv összes oldalt bitumenezni a hátsó kivételével 2mm-es bizumenlapokkal.+10mm filc oldalanként. A hátfalat kivéve... oda 20mm vattát vagy gyapjút kap.
Tesztelni is akarom majd... lehet a vatta helyett is filc lesz. A vatta nagyon nyeli a hangot sztem ami reflex doboznál ugye nem előny... A kérdés a bitumen,nem ismerem nem tudom rontok-e vele...Gondoltam azért lenne jó mert a rétegelt lemez jobban visszaveri azért a hangot mint az mdf....(pláne 20mm vastagsággal)Mi a véleményetek?
http://www.troelsgravesen.dk/Ellam98-mkII.htm
ez egy hasonló építés + itt még találtok ilyeneket.Én itt nézelődtem eddig,de konkrét leírás sehol nincs arra h reflex doboz bélelésére mi lenne a szakirodalom.(azaz úgy látom leginkább semmi)
-
törölt tag
Sziasztok!
Azt honnan lehet tudni, hogy a hangváltóból melyik vezetéket kell a magassugárzó pozitív pólusára, melyiket a negatív pólusára kötni?
A színeket következetesen kötöttem be mindkét oldalon, tehát a kék vezeték ment a negatívba, a sárga a pozitívba.
Kétutas hangfalról van szó, itt van egy kép a váltóról (ez nem saját, de elvileg ugyanez, legalábbis a kondi ugyanez nálam is, ami gyári állapotot valószínűsít).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Krissz80 #24931 üzenetére
RLC alatt mérőre gondoltam, de külön is bontható, mindegy.
Szóval műszer, ami ellenállást, kapacitást és induktivitást mér.
Hát ha megy az angol, akkor:
- alapcikk, a teljesség igénye nélkül- katt marhajó leírás-összehasonlítás Butterworth és Linkwitz-Riley típusúak között
- egy tök jó váltószűrő kalkulátor: [link]
És ha guglizol, van még rengeteg, ezzel a fentebbivel lehet indulni. Ha ismered a hangszóróid paramétereit, frekimenetét stb..
Hangszóró kimérés: [link] OmniMic és DATS v2. (Utóbbi magára a hangszóró thiele-small-ra jó, Omnimic pedig a helyiséget kimérni is már).
-
Krissz80
senior tag
válasz
Dißnäëß #24930 üzenetére
Köszi a kimerítő választ.
Egyetemen én is tanultam 2 félév villanytant, meg középiskolában végig volt elektronika, tanultunk az RLC szűrőkről is, csak annak már majd 20 éve.
Én arra gondoltam, hogy léteznek típuskapcsolások, elsőrendű, másodrendű, harmadrendű, és azokhoz esetleg valami leírás, hogy melyik tagot mire kell kiszámolni.
De a lényeg, hogy az alapok megvannak.
Hangszórót kimérni mondjuk nem annyira tudok.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Krissz80 #24929 üzenetére
Nabaszki beírtam egy kisregényt és elszállt mert közben kiléptetett ph. Uhh de primitív egy ...
B***meg....Böngésző BACK gomb - mező üres. Jellemző.
Pff. Na. Röviden, ha olcsón akarod megúszni:
- hangszórók elhelyezése
- kábelcsere közepesen vastag OFC-re
- váltószűrő méretezés, cserélgetés, próbálgatás.
- doboz csillapításHa rá vagy függve a passzív váltószűrő témára:
- a gyárit szereld ki kívülre, így többfélét kötögethetsz a dobozok elé, ha próbálnál mindenfélét, csak ügyelj arra, hogy hangerő ne nagyon, mert már kicsi mélyközép is kárt tehet a magassugárzóban (ha esetleg elcseszel valamit a magas szűrőjével), illetve a ládára tégy egy nagy sárga figyelmeztető jelet, hogy nincs benne váltószűrő[link]
- elektronika magántanár, gondolom egy BME-t nem akarsz emiatt kijárni villamosmérnökké átképezve Magad. Faternak anno lineáris hálózatok címszóval 2 teljes félév volt a váltószűrőzés hardcore.
- ha a matek nem megy (trigonometria, lineáris algebra, logaritmus és társai), felejtő. Az alapokat megérted, mi a fázis, mik a passzív elemek, melyik mit csinál külön-külön, illetve együtt, stb stb stb. Hamar mélyvíz, úgyhogy csak óvatosan.
Ha csak hobbistaként próbálnád meg, program, képletező Excel (jó képlettel).
- hangszórók kimérése, impedancia görbe, frekimenetek, érzékenység, ..
..
.Jaj. Nagyon hardcore. Szerintem kábellel és szűrő áttervezéssel lehet elérni valamit. Ha szükséges, mert nem mindenki gagyizza össze ám. (A többség igen, a legalja az, amikor egy szem kondit elé tesznek a magasnak, a mélyközép meg szól tökszabadon szélessávúként és ezt még audiofil, nagyon drága motyókon is használják. Indok mindig van rá, miért, de ugyanígy nekem is, miért NE).
Sok sikert
PS: csodát ne várj. Add el, építs. Nem is annyira durván bonyi, mint gondolják.
-
Krissz80
senior tag
válasz
Dißnäëß #24928 üzenetére
MIndíg van feljebb
, és olvastam valahol, hogy gyárilag nem a legpontosabb aklatrészeket teszik bele, és azok illetve a kábel cseréjével lehet javítani a színpadképen.
Meg érdekelne,a a hangváltó tervezés is.
A hangzásával nincsen bajom de ha ki lehet belőle mégtöbbet hozni...
-
Krissz80
senior tag
válasz
Mikisys #24923 üzenetére
Köszi az impedanciát már nem akarnám növelni.
Eddig az erősítő védelme nem vágta le, így talán bírni fogja.
De most meg a kisördög elkezdett motszkálni a fejemben, hogy mi lenne, ha tennék bele egy rendesebb hangváltót (vagy ha van akkor abban az alkatrészeket pontosabbra cserélném).
30 ezret lehet nem érne a dolog, de ha én is meg tudnám csinálni, akkor talán olcsóbban is kihozhatnám.
Tud valaki támpontot adni arra, hogy hogyan érdemes nekiállni?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Irmscher 353 #24922 üzenetére
Shalafi szélessávúit ha kiméritek, vagy eleve megvan a Thiele-Small paramétere neten valahol (ha a típusa ismert), bár attól elmászhatott már némileg, támpontot ad doboztervezéshez. De pláne ha régi hangszóró, kimérném-kiméretném, akkor is, ha jó amúgy. Gondolom reflex láda a cél vagy valami egyéb transmission line hajtogatott tölcsér egzotikum, mert zárt doboznál nem nagyon lehet mit elb*ni
- ott kb. rágyúrsz optikára és kész.
Ugyanakkor szélessávút inkább zártba vagy tölcsérbe tesznek, mint reflexbe, de ez függ a jóságától, alacsony Qts inkább reflex, magas Qts inkább zárt/tölcsér, meg nyilván van olyan is, ami mindkettővel elzümmög.
-
hugi0
őstag
Jok ezek a szelessavuak !!! -> de ahogy irtad: ki kell egesziteni egy magassugarzoval (ribonnal), nincs melye, es meg terhelni sem lehet. Ennel jobbat en sem tudok.
-
Mikisys
őstag
válasz
Irmscher 353 #24911 üzenetére
Az ötlet jó, csak drága a kivitelezhetősége.
Rengeteg hangszóró van, melyik gyártó, melyik terméke az, amivel kezdenél?
A valóban jó PA-hangsugárzó, illetve a hangszórói, azok komoly pénzbe kerülnek.
Sztereó rendszer esetén kb. 500-600.-Ft az indulási összeg, amiből lehet jó PA-stílusú, jóhangú hangsugárzót készíteni.Üdv!
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
Dißnäëß #24921 üzenetére
Ne kövezzetek meg, de t youtube-os videok keltették fel az érdeklődésemet.
Miért PA? Mert ezek a régi hangositási motyók fillérekért mennek.
Amugy viszonylag nagy térben hallgatok zenét, s relative halkan, mert csak akkor jut időm ilyesmire, ha a gyerkőcök már alszanak.
Jelenleg egy Alr Entry 3-as hangfalpáron hallgatok zenét.
De nem akarom ezeket lecserélni, mert nagyon tetszik a hangjuk.A keret mint mindig most is erősen low budget.
Hangszórónként max 10e
Shalafinak van is 17cm-esben kétféle szélessávúja, csak doboztervet nem találtam még hozzájuk.
Lehet ez lesz az irány. De szigoruan csak januárban.
Bár láttam aprókon egész érdekes használt hangfalakat, meg hangszórókat is. (RFT, National Panasonic, Philips, Dew stb.)Még töröm a fejem
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Irmscher 353 #24920 üzenetére
Figy, egy jó szélessávú hangszóróba tudod, hogyan lehet a legjobban beleszeretni ?
1. végy egy szélessávú hangszórót. Nem hangfalat (vagy akár azt is), hanem csak hangszórót.
2. tedd bele egy szemre "köbö" megfelelő nagyságú zárt dobozba, lehetőleg mdf, ez fillér szintén, szomszéd asztalos leszabja 2 perc alatt Neked párezerért. Kevés csavar, sok ragasztó elvet követve.
3. Belső falakra hangelnyelő szivacsot. Ha nagyon nem akarod szétszofisztikálni, dobj bele egy-két újonnan vásárolt pamut-féle padlófeltörlő rongyot.
4. hallgatózz.Ha nem jön be, felaprítod a dobozt és eltüzeled, ilyesmi. Nem buktál sokat. Melléfogni nem tudsz nagyon egy zárt dobozzal, max ha túl kicsi. Ha engedsz neki bőven méretet, meghálálja.Sok mélyet ne várj és hajtani sem lehet hangerővel durván, ez nem diszkó. De amit ezek leadnak, ahh, én imádom. Egy "magnetosztát" - jellegű "szalag" magassugárzóval kiegészítve auuuu nyami, bár sokan enélkül használják.
Átalában:
- kis kitérés
- nagy érzékenység
- némileg színezett hangkép (bár ez többutas hangfalra is igaz, csak ott más színez és máshogy, pl. szűrő, pontszerűség elvesztése, stb)
- nem megy nagyon mélyre
- nem megy nagyon magasra
- kivételek persze vannak, mai modern konstrukciók nagyon klasszul teljesítenek
- érzékenységük miatt hamar elérik a maximum teljesítményüket, de általában abszolút értékben sem valami izompacsirták, de nem is hangnyomás versenyeken használják őketVan, akinek megfelel szolíd akusztikai célra, hangfalra, lemond a komolyabb mélyekről egy szélessávúval. És lemond a denevér szintű magasfrekikről is, hogy finoman fogalmazzak.
Mindazonáltal rengeteg olyan hangszóró van, amit simán el lehet mély vagy magas kiegészítés nélkül hallgatni, annyira kiegyensúlyozott a hangjuk a fül számára.
Nincs ebben semmi nagy izé. Hallgass meg egyet. Tényleg olcsók, nézz valamit aprón, szép állapotút, jót.
Én szeretem a hangjukat, csak Jean Michel Jarre-ra kicsit elfogynak alul is, felül is (pláne felül, ahol az én fülem szereti, ha simogatja valami a szőrszálakat odabent). Erről mindenki mást mond, mert mindenkinek más a preferenciája, szóval ez csak 1 nyilatkozat volt a sokból, nem kell követni, se egyetérteni (se leszólni)
Ez csak EGY vélemény
Amúgy ha már ennyire agyalsz: mennyid lenne rá ? És miért pont PA ? Az alap költségen túlmenően, mit kell még tudnia, hogy (ismét csak ezt feszegetem) PA lett az irány ? (Amivel semmi baj, csak érdekel).
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
Dißnäëß #24918 üzenetére
I gen költség szempontokat szem előtt tartva gondoltam rá.
De kb mindenki mást mond, mindenki másra esküszik.
RFT-t gondoltam, de elég sokfélét olvasni róluk. Totál megoszlanak ezekről is a vélemények.Alapvetően csak ismerkedni szeretnék a szélessávúakkal, de akkora a káosz, hogy kezdek lemondani a dologról...
Köszönöm a "PÌ" hangfalas linkeket, megnézem őket jobban.
-
perempe
veterán
válasz
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Hát én speciell új PA-kból építkezek mélyre és középre, egyedül a magas nem PA célú eredetileg.
Szerintem a régivel nem a hangja a lényeg, hanem a lengőcséve öregedése, ki tudja, milyen anyagból van, mennyi ideig tart és bírja a terhelést, stb. A szélessávúak gyönyörűen szólnak (szerintem, minden előnyük és hátrányuk ellenére), de hogy a fejed nem fogják leszakítani, az biztos. Vagy leszakítják egy óvatlan impulzusban, aztán ők is szétesnek belül.
A költség miatt, vagy mi okból célzol meg pont vintage PA-t ?
-
morgolodo
csendes tag
válasz
[CS]Blade2 #24916 üzenetére
Tegyél elé, egy hálózati elosztós zavarszűrőt, és próbáld , meg egy másik konnektorból használni.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Wasquez #24914 üzenetére
Egy fajta lakkom van, ami autóhoz való 2K színtelen lakk spray. Ezzel tudnám befújni, de úgy komplette.
A gumi és a két csavar meghúzása talán csökkentett a búgáson. Azt nézem még, hogy lehet, hogy maga a hangfal is búg, illetve most már mintha inkább az búgna.
Ki-be kapcsoláskor jár a gumi szél egyet és akkor durranó hangja van.Igazából ezeket talán még újonnan is kiadta, csak 10 éve még 6-7 ventilátor volt a gépben és VGA, most pedig nagyon halk a gép. Egy 14dB-es 12cm-s tápventi van és egy 9cm-s 1200-as fordulaton a procin, és csak egy SSD. Innentől kezdve, ha nem megy egy kis zene, akkor a hangfal búgása a leghangosabb, és bár itt van kézre, azért nem akarom egész nap ki-be kapcsolgatni.
Először azt hittem, hogy földhurok lesz a hiba, de ennek 2 eres a vezetéke, valamint a jack és a két hangfal nélkül simán csak a mélyet áram alá helyezve búg.
-
Krissz80
senior tag
Sziasztok!
Van egy Yamaha NS G20-as hangfalam amit frontnak használok.
Ha szeretnék belőle egy jobb hangzást kihozni 6 vagy 8 ohmos kivitellel, akkor milyen mélyközepet illetve magasat érdemes beletennem?Egyáltalán honnan érdemes elindulni?
Köszi,
Krissz -
Wasquez
senior tag
válasz
[CS]Blade2 #24910 üzenetére
A lakkozás szerintem csak akkor működhet, ha teljesen bemeríted valamilyen hígabb lakkba.
Kívülről ha lekened, szerintem az nem sokat fog érni, legalábbis nekem nem vált be egy töltő trafónál. -
Ebit
addikt
válasz
[CS]Blade2 #24910 üzenetére
A rögzítési helyek alá gumialátét, ezenkívül a lakk is segíthet,.
-
Irmscher 353
aktív tag
Sziasztok!
Szerintetek mennyire elvetemült ötlet vintage PA hangfalakon otthon zenét hallgatni?
Szélessávú hangsugárzókkal nincs sok tapasztalatom, de érdekelne a téma.
Több diy oldalon láttam rá példát, hogy régi PA hangszórókból építkeznek. (pl. Khang Audio)Mit gondoltok?
-
[CS]Blade2
addikt
Ilyen trafó van egy 2.1 Labtec hangfalba.
A gond vele, hogy áram alatt búg.Mit lehetne kezdeni vele a cserén kívül?
Olvastam így hirtelen pár tippet a neten, hogy lelakkozni, meg, hogy valami E lemez csinálja és meghúzni a csavarokat, kábelkötegelővel összehúzni, stb.
Van valami ilyen házi megoldás, ami működik is? -
Ebit
addikt
válasz
SchumiBácsi #24908 üzenetére
A probléma, szerintem az alapkapcsolásban, alkatrészekben, kivitelezésben benne van.
Ezek elsődleges kizárására javasoltam a leiratakat.kapcsolóüzemű táp
ez nagyon ritkán jelent valami tartós, korrekt megoldást,a hangtechnikábanEnnyi információ, paraméter ismeretében mindenki eldönti, hogy érdemes ismeretlenül / meghallgatás /, nélkül az internetről vásárolni.
-
Bár nem akku, de kapcsolóüzemű tápról is hasonlóan katasztrofális a helyzet... úgyhogy lehet venni hangszóróvédő áramkört... meg sztem jó lesz a kapcsolós szakaszoló megoldás is mellé. Csere valószínűleg fail mert a többi egység is egy kaptafa sztem, a tisztán autós erősítő ami értelmes is ebben a kategóriában az meg külföldön van.
-
Ebit
addikt
válasz
SchumiBácsi #24898 üzenetére
Első körben, érdemes lenne kipróbálni akkumulátorról is, ott a leírt hibajelenség , akár megszűnhet.
230/12 V tápban érdemes lenne, egy trafósat,építeni korrekt szűréssel, valamint megfelelő puffer kondikkal. -
Primary92
senior tag
válasz
SchumiBácsi #24905 üzenetére
Szerintem Kínából decemberben már nem ér ide. Keress EU-n belüli eladót.
-
válasz
Primary92 #24904 üzenetére
A táblázat szerinti teljesítmény teljesen korrekt lenne, csakhogy a jelenlegi nem tud 2×5RMS-nél többet. 4ohm hangszórópár van rajta és oda is legfeljebb 5W jut az elvárható 15W helyett.
Így marad a tisztán autós erősítő csak 12volttal, hálózati üzemben meg önálló 12voltos táppal.
Az általad is ajánlott a befutó, azonban egy másik topikban dicsért verzió is megfontolandó.Aztán hogy ezek mikor és hogy érnek ide decemberben, a jó ég se tudja
-
Primary92
senior tag
válasz
SchumiBácsi #24901 üzenetére
Ezt már próbáltam, nagyon meggyőző.
Ez dobozolva van, és állítólag szintén jól szól.
Bt-s12 voltos tápfeszültséggel nagy teljesítményeket ne várj.
TPA3116D2 12V:
BTL 8 ohm THD+N = 1% : 7,5W
BTL 8 ohm THD+N = 10% : 10W
BTL 4 ohm THD+N = 1% : 15W
BTL 4 ohm THD+N = 10% : 20W
PBTL 2 ohm THD+N = 1% : 31W
PBTL 2 ohm THD+N = 10% : 40W -
VIPowER
őstag
válasz
SchumiBácsi #24902 üzenetére
Nem.
Sűrített levegő nem működik. Akkor csak szétbontással. Fa..a. -
-
válasz
Primary92 #24899 üzenetére
Mutatnál párat?
Játszani játszik, de most gyorsan keresve ugyanazt látom kint, mint bent. Persze olcsóbb, de ha most rendelem sztem jövőre érkezik meg... A másik gond hogy ezek is 12V 5A felvétel mindegyik, kérdés ki milyen hatásfokkal operál ezeknél a mini erősítőknél... a mostani például elég gáz hogy 2×5W RMS, ugyanakkor sztem ebben a kategóriában 2×15RMS lenne a reális, olyan meg nemigen van - 2×10wattosat láttam még ami bent sztem most nincs, kint ugyan van csak hát az idő
Kezelésit lenne jó elérni, mert a mostaninál is ha lett volna előtte meg se veszem. Azért 2×10watt RMS elkélne a feladathoz. Nem jó az ha valami ki van maxolva...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A52s 5G Snapdragon
- HP EliteDesk 800 G5 SFF / i3-9300 - i5-9500 - i7-9700 / 2 X NVMe / USB Type-C / WIN 11 / 27% számla
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3GEN I 8GB I 180GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest