-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Inhouse
őstag
válasz
w.miki #83444 üzenetére
Nem tudom. 90%-ban a Lidokov pillanatpákát használom a mai napig. Ha ez már bumszli az adott feladathoz, vagy érzékeny cucc, akkor kattogós Weller tűpáka, azon sincs hőfokállítás. Ha meg SMD, akkor előmelegítő lap és hőpáka, azt meg olyan 400C-ra nyomom, de ritkán kell, meg ott azért sok minden más tényező is van, amivel lehet játszani.
Ami biztos, hogy gyakorolni kell, mindegy milyen. Illetve jó a rengeteg hegy hozzá, de a felhasználók zöme max 1-2 fajtát fog használni belőle, részben azért mert megoldható a másikkal is, meg a lustaság nagy úr.
Ja, igen, folyasztószer kell, nagy találmány, sokat segít. -
leweegee
aktív tag
válasz
w.miki #83446 üzenetére
Ezt majd kitapasztalod, van olyan pakám ami 270 fokon már szépen forraszt, van olyan amelyik 400 fokon se. Induló ertéknek szerintem jó a 300, ha nem boldogulsz vele majd fentebb veszed a hőmérsékletet. Segíti a forrasztást ha szerzel forrasztózsírt, szebben lehet vele dolgozni.
-
w.miki
veterán
válasz
leweegee #83445 üzenetére
Köszi szépen srácok
Jön egy szett aliről a 3 item 6 usd akcióból.
300C az oké a forrasztáshoz? -
w.miki
veterán
válasz
Inhouse #83440 üzenetére
Ez alapján, akkor általánosságban érdemes 300C-ra állítani a pákát forrasztáshoz?
Hakko 900 M pákahegyek jó lehet bele, az ugyanilyen lyukas középen?
(mikroelektronik.hu oldal állítólag kamu, csak a képek miatt tettem be.) -
Inhouse
őstag
válasz
w.miki #83439 üzenetére
Ez egy általános leírás, mindkettőt említik (ólmos és ólommentes).
Ez meg csak az ólommentesről.
Nem tudni, hogy mennyire pontos a páka, nem kőbevésett értékek. Érdemes elsőre inkább alá állítani és ha szükséges, akkor emelni apránként. Gyakorolni olyan bontott panelen, amiért nem kár, érdemes. Nem tudni ennek a pákának mennyire "árt" a hőelvonás, a gyakorlat majd segít.
Nekem vannak ilyen alap dolgaim:
- mindig legyen tiszta a hegy, vizes természetes szivaccsal le lehet húzni
- legyen friss ónnal futtatva a hegy
- a forrasztandó pontok legyenek tiszták, és ha lehet, akkor előónozottak
- előbb a pákát odanyomni mindkét tárgyhoz, a hordozóhoz és az alkatrészlábhoz, amjd az ónt, kb. 1s múlva, addig, amíg elegendő mennyiség olvad oda, és kapsz egy szép forrpontot, az egész pár s, különben kiég az ónból a gyanta
- ja, csakis gyantás, ólmos ón (Sn60Pb40), én utálom az ólommentest, nem nagyon akarom megtanulni és átállni rá -
w.miki
veterán
Alkalmankénti vezeték forrasztáshoz rendeltem egy olcsóbb pákát.:
HANDSKIT SI926 90W Digital Adjustable Temperature Electric Soldering Iron Kit for BGA SMD PCB IC Repair Without Spare Tip - EU Plug
Képek. Kérdéseim:
Milyen fej való hozzá? Van a közepén egy lyuk, ez mivel kompatibilis?
Hány fokra állítsam forrasztáskor? Ami nem teszi tönkre az alkatrészt, és az ónt sem. -
do3om
addikt
válasz
Inhouse #83436 üzenetére
Nagyon lassan halad minden. Szabadnapon szoktam jobban haladni, egy hét alatt meglehetne ezeket, de ugye nekem hónapokba telik. Nincsen olyan sok gépem amit csináltam, 3 ahogy elkezdttem a sok lomot hasznosítani. Elötte egy szalagfűrész volt amit rendbe raktam, kiskőrösi 800as, teljesen darabokra, festés, burkolatok potlása, csapágyak cseréje, aztán össze. Talán ezzel kezdtem el. Ez a fűrész megvolt vagy 20 éve, csak állt, rájőttem milyen hasznos dolgok vannak amik javítva jól jönnek.
Kinti műhely lassan nem férek el, bent sem jobb a helyzet. Ha kész van valami amin dolgozok akkor jön egy nagytakarítás. Most kint rendesen vastagon van a fémpor mindenen.
-
do3om
addikt
Na igen.
Sajnos már szinte alig van hova tenni, saját részre van mind. Majd teszek mi a helyzet, minden kis zugot lasdan belakok valami géppel. Van sok anyagom és ha már nincs semmi projekt egyből elkezdem kombinálni mit lehetne csinálni.
Mindnek megvan az előnye, mind tud valamit amit a másik nem, szóval kell mind.Nem adok el semmit.
-
PROTRON
addikt
válasz
Essejó #83418 üzenetére
Most pont beleraktam a csempe vágó korongot, na azt már nem szedném ki ilyen egyszerűen...
Ja, jelentem, nekiveselkedtem és ráfogtam fogóval arra a tengelyre(amire amíg rajta volt a korong fizikailag nem lehet) aztán a zőccsárgához 2x fohászkodva, miközben a fürdőben feküdtem és egy galamb rászállt a....szóval csak elengedte.
-
do3om
addikt
-
pjen
félisten
válasz
123xyz #83423 üzenetére
Nem a hang erővel lesz ott gond, hanem a hang szinnel, hiszen a rádiót teljesen le lehet halkítani, ha nem akkor hibás. Én megpróbálnám egy fa dobozba tenni, csak az eleje lenne nyitott. Vagyvenni egy komolyabb rádiót amin lehet hangszínt állítani és külön egy órát. Esetleg vidd el egy szakemberhez, hogy csináljon egy kivezetést egy küs külső hangfalnak ami fából van. A gari gondolom nem annyira fontos pár ezer ft egy ilyen rádió.
-
123xyz
aktív tag
Sziasztok.
Van egy órás rádió, amit édesanyámnak vettem, és az a problémája vele, hogy este még a legalacsonyabb hangerőn is hangosnak érzi. (Korábban egy másik márka készülékénél is ezt tapasztalta). Egyébként jól működik a rádió, szépen szól.Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy van esetleg bárkinek ötlete, hogy külső megoldással lehet-e valahogy halkítani a készüléken?
Itt egy kép, ami a hátul lévő hangszórót mutatja:
Mivel garanciális a rádió, és nem is értek az elektronikához, nem szeretném szétbontani. Elsőre arra gondoltam, hogy valamiféle szivacsot ragasztani a hangszóróra, ami tompítja a hangerőt, de remélhetőleg a hangminőségen nem ront. Mennyire tűnik ez életképes elképzelésnek szerintetek? És ha jól gondolom, hogy működhet, akkor milyen szivaccsal / anyaggal lehetne megpróbálni? Vagy ha szerintetek hülyeség, netán van ismert megoldás ilyen problémára (akár angol leírással), akkor mi lenne az alternatíva? -
inf3rno
nagyúr
válasz
BLUE TORNADO #83410 üzenetére
Ragassz bele egy tiplit, aztán abba csavarozz.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
hegegabi80 #83409 üzenetére
Én is gondoltam rá, de jobb, ha áttetsző, mert kevés a fény.
-
PROTRON
addikt
válasz
Essejó #83414 üzenetére
Been there, done that rossz ötlet. XD
Gondolj bele, ezáltal a korongot ugyan letörted, de a csavar fej alatti rêsze még ott marad, amit továbbra is szorít a csavar.Mondjuk így már talán magázon a dzorító ellendarabhoz hozzá lehet férni hogy rádzoríthass a "tengelyre" vízpumpa fogóval, csak az a szerszámom meg ratiy. XD
-
Essejó
veterán
válasz
Veszel fatiplit, vastagot, előfúrsz neki, bekened faragasztóval, beütöd. Megvárod míg megköt. Zár odarak, csavar hely bejelöl, előfúrsz, csavar behajt.
-
BlackV
őstag
válasz
Megprobalhatsz vékonyabb de hosszabb csavart mondjuk 4x50,4x60 körüli forgacslap csavart. Egyéb esetekben felfúrhatod a kiszopósodott lyukat mondjuk egy 5os vagy hatos fémfúróval, és faragasztoval bele a megfelelő fatipli ezután a kiálló részt lefureszeled. Ezután elofurassal már csavarozhatsz bele újra.
-
pjen
félisten
válasz
Gyufaszálakat, fogpiszkálót bekensz ragasztóval és tele tömöd a lyukat. Megvárod ameddig megköt aztán behajtod a csavart.
-
BLUE TORNADO
senior tag
Sziasztok! Az egyik ajtóban a bevéső zár csavarjainak a helye már kikoptak. A legvastagabb facsavar sem fogja meg. Valakinek erre lenne ötlete, hogy hogyan lehetne ezt megjavítani? Tudom, komplett ajtót kéne cseréljek. De nem igazán kivitelezhető, mert itt van a 2 hónapos kisfiam és nem igazán tudjuk hová tenni
-
inf3rno
nagyúr
Hát normál üveges szoba ajtó, 2 szegélyléc közé megy be, abból az egyiket kénytelen vagyok újra rakni, mert máshogy nehezen szedem ki a régi üveget. Nem hiszem, hogy van 1 centi mozgásterem, de majd megnézem tüzetesebben. A régi üveg max fél centi. A karcolódás nem gond, csak ne kelljen cserélni törés miatt, mert semmi kedvem fél évente erre költeni plusz balesetveszélyes.
-
válasz
inf3rno #83402 üzenetére
Aránylag olcsón plexi, de nagyon könnyen karcolódik, szóval érdemes lefóliázni (a gyári fólia általában alapból gatya, és szinte mindig feliratos is). Hártánya, hogy (feltételezem nem tudsz 10mm vastagot belerakni) elég hangosan kong, ha nekidobnak valamit. Az ultimate megoldás az edzett biztonsági üveg, betörésvédelmi fóliával. Ha nem gyújtógyertya kerámiadarabkákkal dobálja, esélytelen, hogy eltörjön, de ha pókhálós is lesz, a fólia egyben tartja. Ez kb. aranyár.
Mindkettőn csak alkoholos filc és üvegfesték marad meg. Túl nagy választék nincs a megfizethető plexik között, az olcsóbbak nem UV állóak (idővel besárgulnak), vannak anyagában színezettek, és kb. ennyi.
-
inf3rno
nagyúr
Ajtóhoz üveg helyett milyen plexit ajánlanátok? Valamilyen áttetszőre gondoltam, de nem tudom milyen paramétereket kell nézni. Előny, ha lehet rá festeni, rajzolni. Bármi ötlet? Tulképp az a lényeg, hogy ne lehessen úgy betörni, mint az üveget, mert gyerekszobába lesz dobálózós gyerekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest