Hirdetés
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- TCL LCD és LED TV-k
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Inhouse
őstag
válasz
macilaci78 #67199 üzenetére
Köszi. Igen, a V alakban rakott polcok is jó ötlet, de anyagigényesebb, hiszen minden üveg alá kell...viszont nekem kevesebb meló...hmmm...
Lehet, hogy a nagyobb üvegeknek, pezsgő, literes palack, jobb lenne a V-s polc, a szabványnak meg furatba dugott nyak...
Megrágom még, de már meg vannak a befutó ötletek, hála nektek.
EXIEZ:
Most egy 60 üveg körüli tárolóm van, 85-90%-ban tele. Majd redukálom, de a mostani hely megszűnik, máshol meg nem fér el. Az a baj, hogy keveset iszok! -
macilaci78
nagyúr
válasz
Inhouse #67197 üzenetére
Van amelyikre csak 25kg teherbírást írnak. - van olyan, amire 60 kg-ot, én olyat venék.
A pezsgős üvegeknél tapasztaltam, hogy fektetve képes előre bukni, erre is oda kell figyelni.
Illetve a "szakma" azt mondja, hogy a borosüveget közel vízszintes helyzetben kell tárolni, szája legyen feljebb: a levegőbuborék a nyak alatt reked meg, így a dugó nem szárad ki, de a zacc az üveg aljára ülepszik és nem kavarodik fel.
Amúgy én sima L-alakú alulécet használtam volna, amit csak felvágok 2 centis hosszokra és berakom 3 centire egymástól: a szélesebb üveg közepe nem ér le a bútorlapig, de a keskenyebb üveg sem lötyög túlzottan.
Illetve a polc, amire rakod, eleve fele szélességben kéred, és 160°-os szöget bezáróan rögzíted a közrefogó függőleges lapok közé. Bármit is raksz bele, az középre gurul.Mondjuk, amit Imobogyo rajzolt, azt én toló üvegajtóval inkább felraknám a falra és tennék inkább sima fémkosaras fiókot ecetnek, olajnak, egyéb dolgoknak, mint ahogy tettem is, vagy beleállítanám a tepsiket, tálcákat, vágódeszkát, gyúrótáblát, ha máshol nincs helye.
-
EXIEZ
aktív tag
válasz
Inhouse #67197 üzenetére
Úgy is lehetne, hogy 2 ilyet csinálni egymás mellé, és a hátsó felét megtámasztani, plusz oda lehet rakni bármilyen kacatot ami nem gyakran kell, vagy akár a dugóhúzó szettet, poharat, stb.
Nem hiszem hogy 25-30 üveget pakolna bele az ember, 8-10 től többet nem nagyon rakok el -
Inhouse
őstag
válasz
imibogyo #67196 üzenetére
Ez is nagyon jó! Kb ilyesmi alakú fér el. Felmerült bennem is ez a palack rögzítés, de nem ilyen frappánsan. Nem kellene még egy helyen legalább megtámasztani azt a középső lapot? Mondjuk 20mm rétegelt lemez jó lenne oda? Ha nem szimmetrikusan van rakva (fogy), akkor ellibbenhet oldalra, nem? Plusz egy középső lappal lehetne még egy pár sín, biztos ami biztos alapon. Van amelyikre csak 25kg teherbírást írnak.
Illetve alulra lehetne valami merevítést rakni, hiszen középen éri majd a teher az alsó lapot. 20-30 üveg már komoly súly.
Köszönöm a tanácsot, ez most betalált.
Meg ne sértődj! -
imibogyo
veterán
válasz
Inhouse #67194 üzenetére
Lehet, hogy nem jól fogalmazok?
Nincs a fogalmazással baj, csak a részletek hiányával. Értem, hogy mit akarsz nagy vonalakban, csak azt nem értettem (ezért is kérdeztem vissza a 60 (!!!!) darab lécre), hogy mik a részletei a te elgondolásodnak. Mert pl. nekem ugyanez a megoldás (és ekkor még nem tudtuk a magasságot sem) kijött mondjuk 8-18 lécből is. Valamint azt sem tudhatom, hogy neked mi a "kevés" és mi a "sok" munka egy ilyen projekthez. Egyszerűbb megoldásokból is legalább 5-10 van a fejemben, bonyolultabból is ugyanennyi és akkor ezek még csak nem is a vásárolt megoldások. Ezért kértem volna pontosítást. Mert egyszerűbb megoldásokból is a bevert szögtől a még mindig relatíve egyszerű "nyakas rögzítésig" szinte végtelen a lehetőségek DIY tárháza.Keresztapámnak annó ilyet készítettem, teljes kicsúszású sínek helyett munkájából kifolyólag lineáris tengelyek és csapágyak voltak használva (alul felül 2-2 SBR20), valamint volt nyitásra aktiválódó LED-szalagos világítás is.
Mondjuk az észrevettem, hogy veled nem rezgek egy hullámhosszon.
Hát na... Vannak itt még rajtam kívül elegen. Mondjuk azt nem tudom, hogy akkor mi a fenének töröm magam ötleteléssel. Inkább iszom egy sört... -
Inhouse
őstag
válasz
imibogyo #67190 üzenetére
Lehet, hogy nem jól fogalmazok? Mondjuk az észrevettem, hogy veled nem rezgek egy hullámhosszon.
Szóval meg tudom csinálni 100 féleképpen, de mind sok meló és felesleges. Lécem is van itthon, meg szerszámom is, de időm, meg kedvem nem sok.
Olcsó, időspóroló és nem design-os megoldás kell. Pl. olyan műanyag valami lenne jó, ami olyan alakú, hogy lecsavarozva a bútorlapra, megtámasztja az üvegeket, ebből kell Xdb és némi csavarozás...az mindegy, hogy ez eredetileg lepkefing befogó...
Most fejből nem tudom pontosan, de magasabb szekrény lesz, mint én, és egy üveg fog elférni benne szélességben. Ha mindnek rakok egy vízszintes polcot és arra...hopp...ácsibácsi! Lehet, hogy meg van a megoldás.
A vízszintes polcokat 2 csíkkal helyettesítem (így szabatom le), középen réssel. A hézagba beleül az üveg és tadamm! A nyaka persze nem lesz lejjebb, mint a fara, de kicsire nem adunk! Akkor eddig ez az első számú megoldás. Hátulütője, hogy csak a hengeres palackokra jó, a szamorodni pl. nem kedvez ennek a megoldásnak.
A félbevágott műanyag csövek is jó ötlet, köszönöm, ilyesmire gondoltam! Csak átment valami! -
pepejoe
tag
Szélesebb kábelcsatorna vagy félbevágott PVC cső
-
imibogyo
veterán
válasz
Inhouse #67189 üzenetére
Ti honnan tudtok 2x-30db megfelelő méretű lécet venni?
Most lehet én vagyok a helikopter, de ehhez minek 60 darab léc? Dobhatnál fel skiccet, vagy valamit, mert én így pl. nem értem, hogyan is szeretnéd az üvegeket elhelyezni és mennyi darabot. Ha csak egy kihúzható fiókos tárolóról van szó polconként mondjuk 2-2 fektetett üveggel és mondjuk 4 szintes fiókról beszélünk, akkor azt egészen pontosan 8 darab (akár szögbevágott) léccel is meg lehet oldani. Vagy én egyszerűsítem túl fejben, hogy te mit is szeretnél? -
Inhouse
őstag
Azokat a léceket le kell vágni, de akkor már meg is marnám a széleit... Aztán nem árt valamivel lekenni. Ahhoz, hogy megtámassza az üveget, vagy fektetett léc, amibe belevágok egy "nútot", vagy 2db oldalról...megannyi munka...
Ti honnan tudtok 2x-30db megfelelő méretű lécet venni?
A szeg nem is annyira rossz ötlet, bárt azért ennyire nem lesz gagyi. Szóval, akkor inkább hosszú facsavar, akár döntve csavarozva 2 oldalról, hogy a kicsit eltérő méretű palackok is elférjenek. Esetleg valami műanyagcső betét rá, hogy ne karmoljon a csavar menetes része.
Gondolkoztam valami acéldrótból hajlított megoldáson is, még az is kevesebb meló, mint fából farigcsálni, csiszolni, festeni...
Még reménykedek egy jó ötletben azért! -
-
Inhouse
őstag
válasz
lemmy71 #67184 üzenetére
Nem feltétlenül asztalosipari cuccot keresek. Bármi jó lehet, ami nem enged elgurulni egy boros/pezsgős üveget és fel lehet csavarozni egy bútorlapra. Nem utolsó sorban még olcsó is lenne. Vannak bortartó profilok, de nekem nem kell, hogy króm legyen, és ehhez mérten legyen árazva.
Dauerstage:
Már az alu szó jelzi az árát, anélkül, hogy tudnám, hogy mi is az...Nem lényeg a szépség, élete 99,99999%-át sötétben, becsukva tölti, csak funkciója van.
-
lemmy71
őstag
válasz
Inhouse #67182 üzenetére
Szerintem kérdezz rá az [asztalos klubban]
-
Inhouse
őstag
Sziasztok!
Lassan neki kell kezdjek a konyhabútor folytatásának. Ennek egyik része lesz egy vékony bortartó szekrény a hűtő és a mellette levő ajtó között. Egy sorban fognak elférni egymás felett, kihúzhatós lesz. Arra kellene ötlet, hogy miből lehetne "V" betűt formázó valamiket készíteni, átalakítani, hogy ne guruljanak le az üvegek. Tehát lennének polcok, és azokra kellene tudni csavarozni ezeket, ebbe lennének befektetve az üvegek, egy a nyaknál, egy a fenekénél. Valami olcsó, könnyen beszerezhető dolog kellene. Nem akaródzik 2x-30db ilyesmit kivágni bútorlapból...
-
őstag
őstag
A zsalukövet nem nehéz vágni, kicsi a falvastagsága. Vannak "félbevágható" elemek a raklapon minden sorban, ezek a kötés miatt kellenek. Magasságban felesleges vágni. Annyira kell lemenni, hogy egész sorok adják ki a magasságot.
Az egész szerkezetet zsaluzni nem kis feladat. Ha rutin híján nem sikerül elég stabilra a zsaluzat, simán elnyomhatja a beton, görbe lesz, esetleg ferde is vagy pontatlan méretű. Szóval ez precízebb, munka- és időigényesebb feladat, mint a zsalukő használata, de ha az anyag nagyrészt már rendelkezésre áll a zsaluzáshoz, akkor nem elvetendő alternatíva. A lépcsőt úgyis mindenképp zsaluzni kell. A kizsaluzással meg kell várnod, hogy a szerkezet kellően szilárd legyen. De terhelni (vagyis feltölteni a teraszt) 14 napos kora előtt nem ajánlott, hacsak nem használsz valamilyen kötésgyorsítót. Ezen kívül locsolni is kell, ellenkező esetben "megég". Miután feltöltötted akkor jön rá a vízszintes vasbeton lemez. Ennek is meg kell kötnie. Az elméleti kötésidő 28 nap, ezt nyilván nem kell megvárni de a kiszáradás az ettől független és simán lehet 40 nap is hőmérséklettől függően.
Ez alá egyébként nem lenne haszontalan valamilyen talajpára elleni szigetelés, különösen amiatt, mert egy része a beltérbe is be fog nyúlni.Érdemes minden részletet előre végig gondolni. Kinézet, bonyolultság, műszaki tartalom és anyagköltség szempontból is.
A burkolat vastagsága döntően befolyásolja a szerkezet méretét.
Mivel burkolod a lépcsőt? (vizesen/havasan nagyon tud csúszni egy nem jól megválasztott burkolat)
Minden lépcsőfok egyforma magas legyen, különben kényelmetlen és balesetveszélyes lesz.
Mivel burkolod a teraszt?
Ez a burkolat hogyan csatlakozik a terasz függőleges síkjának külső felületéhez.
Azt mivel burkolod/vakolod?
A terasz "teteje" túlnyúlik-e az oldalfalán? (vízorr?)
Ez az egész színben és látványban hogy illeszkedik majd a későbbi hőszigeteléshez (itt elsősorban a lábazati hőszigetelésre gondolok, a terasz oldala kvázi a lábazat folytatása).Ytongot lábazatba ne tegyél, porózus, erősen nedvszívó, az nem oda való.
A kerítés zsalukőnek egyetlen előnye, hogy esztétikus a felülete, így nem kell rá vakolat. De nem csak, hogy drága, még a hézagokat tömíteni is kell. Vannak videók a technológiáról, lehetőleg semleges szilikonnal kell az elemeket egymáshoz illeszteni, az sem olcsó és nem is kevés kell belőle.
-
A járda szélessége 101cm. A házra később (reményeim szerint pár éven belül, ezért nem is foglalkoztam a homlokzattal eddig, úgyis takarni fogja) valóban kerül szigetelés, azzal együtt is megmarad 85cm széles. Azon egy ember kényelmesen felmegy, a korlátot pedig egyébként is levehetőre tervezem (a lépcsőn és a terasz végén is), ha nagyobb dolgot kell majd bevinni.
A zsaluzásra apósom adta az ötletet. Elég sok OSB lapom van, a lépcső oldalát ki tudom vágni készre, arra csak vízben/derékszögben kell rakni a deszkát a fokokhoz. A zsalukő a mérete miatt problémás, mivel nincs kéznél, nem tudom mennyire egyszerű vágni. A linkelt 16cm magas kerítészsalu pedig olyan drága, hogy annyiból kirakom Ytong-ból, abba beton és vas sem kell. A normál zsalukő árban a fele lenne, csak ott kellene a vágásról információ.
-
A Zéé
addikt
igen. Oda is, és a vakolatra is (miután levakartam arról a részről, ami le akar jönni). Így is van már azon a felületen foltszerű javítás, és hiány is, szerintem nem túl nagy esztétikai rontás rajta plusz egy. Valamikor a jövőben majd úgyis javítani kell a teljes homlokzatot.
Samus: lépcső kialakításánál nem ártana még számolni azzal is, hogy valamikor majd kap hőszigetelést a ház. Nem túl széles az a beton járda, de ha rámegy a falra 10 cm szigetelés, akkor nagyon szűk lesz a lépcső kar.
-
őstag
őstag
Ha az egészet öntöd, akkor ott két oldalt kell zsaluzni a terasz falát, ennél jóval egyszerűbb a zsalukő, főleg ha ez lenne az első ilyen munkád. A lépcsőt így is zsaluzni kell, bár ekkora méretben nem kell tőle megijedni, de azért nem olyan könnyű feladat, annak nagyon pontosnak kell lennie. De vannak rá jó videók.
-
őstag
őstag
Az elsőnek linkelt képek alapján feltételezem, hogy a falszigetelés a lábazat tetején van (az ablak elhelyezkedése alapján a padlószint alatt, ahogy kell) és efölé nem megy az új terasz, illetve úgy kell megtervezni, hogy ne menjen fölé, ellenkező esetben tényleg a vakolatba vezeti a vizet. Viszont az látszik a képeken, hogy a lábazat felett több helyen hiányzik a vakolat, ami akár lehet fagyás/nedvesség miatt is. Ez nem feltétlenül a falszigetelés hiányossága. Én nem zárnám ki, hogy ez az elégtelen padlószigetelés miatt feljutó talajpára eredménye. Így látatlanban nehéz ezt eldönteni néhány kép alapján. Esetleg a lakásban kéne nedvességre utaló nyomokat keresni (penészfolt a sarokban, korhadó padló és/vagy ajtótok alja), de ez nem kapcsolódik az eredeti kérdéshez a teraszhoz.
A régi lábazat és az új terasz lépcsője közé felesleges szigetelés. Eleve a lábazat kőből van annak nem árt a nedvesség.
A vakolatra felfröccsenő esővíz az tényleg reális veszély, de ez ellen nem véd egy lépcső és lábazat közé kent szigetelés.
Olyan méretű előtető kell, hogy ez minél kevésbé fordulhasson elő.(#67174) csak ismétlem, kicsivel inkább maradj az új szinttel a lábazat teteje (a falszigetelés feltételezett síkja) alatt.
A terasz alapját nem kell szigetelni. -
-
Beton lesz. Az egész. Kizsaluzom, bevasalom, és ki lesz öntve az egész.
60 centis alapot ások neki, az biztos lesz, és a bekötést is megoldom a mostani lépcsőbe vassal. Nem szórakozok téglával, jó lesz az az úsztatott betonba.
A lépcső, illetve a régi, eltűnő lépcső mellett érdemes ilyen vízzáró vakolattal kezelni a falat, amit feljebb kaptam ajánlatban?
-
őstag
őstag
A tégla porózus, a vizet felszívja, idővel szétfagyhat. A tégla alá is kell betonalap, szigetelni is kellene, és mivel a terasz közepét feltöltenéd így ott a talajpára miatt így is vizet kapna a tégla, ezzel is kéne kezdeni valamit. Aztán még ha le is feded egy előtetővel sok csapadékot kaphat a lábazati része. Ez ellen mondjuk sokat véd egy műgyantás díszvakolat réteg. Amúgy meg lehet csinálni téglából, de a fenti macerák miatt csak akkor van értelme ha a tégla ingyen van
Én külön építeném meg magát a teraszt, és utána a lépcsőt.
A teraszt zsalukőből. Figyelembe véve a csapadék elvezetést, fagyveszélyt mindenképpen le kell menni a talajszint alá legalább két sort. De a talaj szerkezete és teherbírása ismeretében esetleg többet is. (bár az lenne a célszerűbb, ha az alaptest szélesebb lenne mint a zsalukő, de mondjuk akkora tömeg itt nincs rajta így praktikusan végig zsalukőből rakhatod). Minden építmény süllyed. Érdemes lehet a zsalukövek vízszintes vasalását bekötni az épület lábazatába, mert ha külön süllyed a terasz és elválik utólag már nem sokat tehetsz.
A lépcsőt pedig utólag zsaluznám és úgy önteném ki. -
A Zéé
addikt
pedig ezt korrektül megoldani nem lesz olcsó, pláne nem könnyű, és spórolósan nem is érdemes nekikezdeni. Ide már valami alapot is kell csinálni annak a kis terasznak, különben úgy jársz mint nálunk az utólag épített terasz: szépen elkezd saját életet élni a sarka, és süllyed, csúszik, elmászik. Na baj onnan kezdődik, azt korrektül megoldani soha sem fogod tudni. Javítgatni lehet majd mindig.
Meg lehet csinálni 30-as zsalukőből is a lépcsőfokokat valahogy így:
Minden fok előtt kellő szintre feltöltöd a belső részt, de nem törmelékkel, hanem homokkal/zúzott kaviccsal. Pihenőszintnek minimum 10 cm vasalt beton, mert kültérben vagy. Első foknál, és a hátsó résznél szintén végig kell vasalni a zsalukövet is. Az oldalsó rész lezárása Ekkor még mindig izgalmas dolog. Zsalukövet óvatosan kell vágni, mert szeret törni.Leggyorsabb, legegyszerűbb fából lenne. 6 pontalap kell (hárommal is megúszható, ha másik oldalt a falhoz rögzíted), meg normális, gyalult vörös-, vagy borovi fenyő szerkezet. A mostani belső részt meg simán felfalazod, feltöltöd, lebetonozod. De ez sem lesz olcsó.
-
lemmy71
őstag
válasz
DJGABI #67165 üzenetére
Nekem cirka 25 éve van felsőmaróm ajándékba kaptam
életemben kétszer használtam, egyszer előtető építésénél a 15X15 -ös gerendák éleit martam vele díszesre és tavalyelőtt a konyhapult aljába martam ki a led világítás helyét. Szóval jó ha van, még ha nem is minden nap veszed elő
-
hegegabi80
addikt
A 15-17 cm magasság teljesen ok, azt hiszem nálam is ennyi alapból a régi építéskori bejárati lépcső.
Szerintem a lépcső fok vízszintes részénél úgy méretezd, hogy ha burkolva lesz pont kiadjon egy lapot. Ezért jobb ha előre kinézed a burkolandó lapot. Nekem szerencsére alapból így volt, igaz néha rá kellett csalni, hogy kiadja.
De akkor nem lesz annyira szívás a lépcsőt burkolni. -
DJGABI
addikt
urak!
felsőmaróra egy átlag
háztartásbanműhelyben mennyire van szükség?sümegi lidiben jövő héten elég jó áron lesz [link] (9k), ennyiért emagon még egy noname-t sem adnak, amúgy is szemeztem vele, az ilyen youtube diy videókban sűrűn használják, de faanyaggal eddig kb sose dolgoztam, meg annyira nincs is tervben....
ja 2 hete akksis pici flexet vettem [ilyet] aranyos szerkezet, ez is valami 10k alatt volt
ja meg országosba lesz fordulat szabályzós vezetékes flex... [link] hát nem tudom, mert van itthon de az se mai, lehet veszek, nem akarok úgy járni mint a fúróval, hogy szénkefés lesz. aztán mikor kéne nem lesz semmi jó ajánlat
-
válasz
Dauerstage #67163 üzenetére
Tök jó lenne ez az elem, de olyan mocskos drága, hogy ilyet biztos nem rakok le. Csak 20cm mély, tehát mindenképpen kettő kell 40cm szélességhez. Az fokonként 9darab, 5x2 sor (két oldalról lesz lépcső, 90 darab kellene belőle. Csak ez 80 rugó lenne, és akkor még nincs benne az eleje (a két lépcső közötti 1.8m széles sávot is ki kell raknom, oda a sima zsalukő is jó).
A normál zsalukövet mennyire lehet/macerás vágni? Gondolom gyémánttárcsa kell hozzá, és nem árt a nagyflex sem.
A tégla és víz kérdésére: millió+1 kültéri építmény van téglából, aminek nincs emelt alapja, azokkal nincs baj?
-
Dauerstage
tag
Zsaluznod nem is kell ha veszel fix betonzsalut amit képen be is szúrt Gab68. Minden lépcsőfoknál vársz pár óra kötési időt, oszt tolhatod végig az egészet. (Lehet hogy én vagyok túl egyszerű, de én ilyeneken nem gondolkoznék hanem tolnám bele a csörmőt oszt jóvanazúgy).
-
biker
nagyúr
válasz
bucihost #67142 üzenetére
M8 illesztőcsavar 10mm nyakkal
Válaszd ki a menet és a fej hosszát -
Ha cirka 16cm magasság kell, akkor kettő kisméretű tégla egymásra, 2cm habarccsal működhet (2+6+2+6, plusz a burkolás olyan 17cm lenne a vége. Lemértem, 85cm-t kell áthidalni, az pont 17cm. Érdekes lépcsők vannak a házban. Ez a műkő, amit be fogok fedni, 15cm magassággal operál. A hátsó előszobába van egy 1x1m, 20cm magas fellépő az ajtó miatt, majd 3db 19cm-es lépcsőfok (az még egész járható), mind 30cm belépési mélységgel.
A vízszigetelés nekem is eszembe jutott, de mivel a lábazathoz fogok falazni, túl nagy gond nem lesz, a tetején van szigetelés. A felső részt pedig úgy akarom (ez a leendő előszoba, a leendő ajtó mögött, 1.8x2.2m), hogy padlószint -15 centire csinálom első körben a betont, majd kap 5cm lépésálló XPS lapot, és 10cm beton rá, a későbbiekben padlófűtést szeretnék, akkor elég a felső részt feltörni.
A betonlépcsőt kilőttem rögtön első körben, rengeteg zsaludeszka kellene, és soha nem zsaluztam lépcsőt...
-
lemmy71
őstag
válasz
bucihost #67142 üzenetére
Nem tövig menetes [mángorolt imbusz csavar] a becsületes neve. De ha azzal is lóg akkor vagy esztergáltass rá egy hüvelyt a csavarra vagy vegyél megfelelő vízszivattyút
A szétment menetbe pedig tegyél menetjavítót helicoil de vannak olcsóbbak is, vagy esetleg a loctite csapágy és agy rögzítő megfogja de elég necces -
őstag
őstag
Elméletben 2M+SZ=63 a lépcsőfok méretezése.
M - fellépés (magasság)
Sz - belépés (szélesség)
A 22 cm nem kényelmes fellépés. 15-17 cm a megfelelő, persze ettől el lehet térni, a rendelkezésre álló hely függvényében. A belépés 26-32 cm.
Ha 80 cm a leküzdendő magasság akkor 4 lépcsőfokkal számolva 20cm a magasság. Én inkább 5 öt javasolnék az kényelmesebb.
5x16=80cm És ebből 31cm belépés adódik. Mondjuk a 30 cm is kényelmes.szerk: közben megelőztek. Létezik kerítés falazó zsalukő, annak 16cm a magassága, de az ára elég húzós, viszont eleve esztétikus felületű.
-
A Zéé
addikt
~16 cm a standard lépcső fellépési magasság.
Lépcső képlet meg 2*magasság+belépés=60-64 cm.
15 cm magassághoz 30-34 cm fok mélység jó
16 cm-hez 28-32 cm
17 cm-hez 26-30 cm.
Ezt kell figyelembe venni.KM tégla méretei 6x12x25 cm, szóval abból a 22 cm sehogy sem jön ki
Legjobb megoldás megcsinálni betonból a lépcsőkart, de az azért nem feltétlenül olyannak való, aki nem csinált még hasonlót. Ha az nem, akkor zsalukő, csak méretre kell vágni.
Ha a fa megmunkálással jobban képben vagy, meg lehet csinálni abból is. -
Ötletekre és tanácsokra lenne szükségem terasz/lépcső építés ügyben. A lenti albumban látszik a házunk főbejárata, ami jelenleg zárva van, a lépcsőn virágok vannak. A külső ajtó, mint látszik, nagyon ramaty, belül, a lépcső végén egy szimpla tölgyfa ajtó van (kb. 4cm vastag lehet). Az sem mai csirke.
Feleségem kitalálta, hogy a jelenleg használaton kívüli részt át kellene alakítani, hogy főbejáratként funkcionáljon. Az ajtó mögött lépcső van (5 fokkal). A terv, hogy a járda teljes szélességében lépcső vezet fel a miniteraszra. Ennek a szintje a belső padlószint (jelenleg látszik pár csempe kísérőként, annak az alja kb. a belső padlószint) lesz. Ide kerül egy kétszárnyú bejárati ajtó oldalvilágítóval. Így a belső, jelenleg "lépcsőház" egy kicsi előszobaként fog funkcionálni a nappali előtt (belülről kikerül a tölgy ajtó). A terasz rész fedve lesz (előtető tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak).
Kérdés, hogy mekkora egy standard lépcsőfok magassága és mélysége, mivel tudom laikusként a legegyszerűbben megépíteni a kétoldali lépcsőt?
A leküzendő magasság cca. 80cm, a lépcső burkolva lesz járólappal. Nagy mennyiségű betontörmelék és darab tágla áll rendelkezésre a kitöltendő cirka 2m3 területre.
Szóba került a szaluelem, de annak magassága fix 23cm, burkolva már 25 lesz, ami szerintem magas egy foknak.
Egy kollégám tud adni párszáz darab bontott téglát, és még többet darabokban, nagyon olcsón kínálja (ingyen, csak válogatnom kell, mert jeleneg egy domb az egész kupac). A kiséretű bontott téglából 2 sor, 2cm habarccsal, burkolva 22cm körül lenne, ami már kellemes lépcsőfoknak tűnik.
Ezzel a megoldással fel tudok használni minden darabot, téglatörmeléket, ami nem lenne utolsó szempont.
A feltört járda meg megy az alapba (40cm körülire gondoltam).
-
do3om
addikt
válasz
bucihost #67151 üzenetére
Általában csavart azért ragasztanak be hogy ne tudjon könnyen fellazulni. Ha a menet szar és meg sem tudod húzni nem tudom mit ér a ragasztó, nem a te esetedre való.
Megoldás ilyen esetben:
Tovább fúrni-menetelni, és hosszabb csavart rakni.
Feljebb lépni egy mérettel.
Helicoil menetjavító.
Áttérni tőcsavarra- fej nélküli csavar behegesztve, körbepucolva, és innentől kezdve anyával lesz összehúzva.
Átmenő csavarra térni és szintén anya a túloldalon.Ilyen lehetőség vannak a szerint melyik hol alkalmazható.
-
bucihost
senior tag
Köszi mindenkinek! Más: Debrecenben hol kaphatok most csavar rögzítőt? Az egyik csavar egy csapágyhiba miatt kirázta a menetet és nem fog a csavar rendesen. beragasztanám a csavart a helyére, úgy sem kell sűrűn kiszedni. loctite 243 van itthon de ahogy olvasom ez csak közepes erősségű és nekem a 2701 jobb lenne
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Commandos: Origins teszt
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Formula-1
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- TCL LCD és LED TV-k
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- PROHARDVER matricás ház ingyen elvihető
- SzoftverPremium.hu
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest