Hirdetés
- Milyen SSD-t vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple MacBook
- Brutálisan ütős játékélményt mutatott be a 8K Association
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
őstag
válasz
MrDerekas #63048 üzenetére
Fára vagy pozdorjára ragasztott ledszalagnál bajban leszel a hőelvezetéssel. Az hogy csak 9V hajtod meg a ledeket attól még túlmelegszik és huzamosabb idő után megadja magát az smd. A fa és préselt társai az egyik legjobb hőszigetelő anyag, nem hiába árulják az alu led profilokat. Az is megoldás lehet a kis teljesítményű ledeknél, ha egy sima öntapadós alu szalagra ragasztod.
-
törölt tag
Persze, hogy nem furcsálom, hiszen melóban találkoztam már rengeteg különböző irányba elfáradt biztosítékkal.
Illetve a különböző konstrukciójú gépek nem egyformán rángatják meg a hálózatot.
A legtutibb, amit régóta használunk, hogy ha lecsap a biztosíték elektromos forgógép indításánál, akkor csak simán be kell dugni még a körbe plusz 20-30 méter hosszabbítót. És akkor meg már nem csapja ugyanazt a megszakítót. -
Veron
addikt
Köszi srácok a válaszokat!
Sajnos 3 féle megoldás érkezett, amit én szakértelem híján, nem tudok eldönteni. A szilot szerintem nem jó 70 cm toldással eljuttatni a födémhez, plusz pontosabban is kellene céloznom, mivel nem dagad. A dagadós-nem dagadós purhab kérdést, mert tényleg nem tudom. -
pjen
félisten
-
lemmy71
őstag
Gondoltam de írtam is hogy a szennyvízszivattyú és a búvárszivattyú nem lesz jó neked. A "LEO" t a hobbi telken használtam öntözésre, 15 méteres fúrott kútból szivattyúztam vele. Hibátlanul dolgozott, 50 méter 3/4 cső volt rákötve azzal öntöztem
A szívó oldali cső az 1colos volt, szűrőt nem használtam pedig nagyon homokos volt a víz, mert a telkem a körös nagyon régi nyomvonalában van. De meg sem koptatta a szivattyút, egy pár kínai termék olyan mint a hajdani szovjet cuccok, örök és elnyűhetetlenek
Szerintem nem fogsz csalódni a LEO val és ár érték arányban is nagyon jó. Írtad hogy ásott kutad van, colos pvc csőből csinálj búvárcsövet (szívóágat) valami egyszerű szűrőt azért rakj a végére, akár rosta lemezből is jó, és felülre pedig egy gumimembrános láb szelepet hogy ne essen le a vízoszlop ha leállítod a szivattyút. Arra ügyelj hogy a lábszelep felett legyen még legalább egy bő félméter cső ami terheli a membránt.
-
lemmy71
őstag
Akkor nagyvalószínűséggel a flexeddel van a bibi
1800W -s motort indítását bírni kellene egy új 16.amperes lomha kismegszakítónak. Nálam a kis garázsban, békebeli Bakony kismegszakító van No22L (szürke címkés) 16 amper, a huszonöt éves 2000W -s nagy makita nem veri le indításkor.
-
emre
veterán
Köszi!
Észben tartom.(#63022) imibogyo
Köszi!
Totál alap munkára kell, körfűrészből még kézim sincs, és kezd rohadt módon zavarni hogy nem tudok egyeneset, merőlegeset vágni. Elképzelhető hogy a lábak lekerülnek róla és egy 2,5 méteres satupadra lesz rögzítve, de az sem fog gondot okozni ha csinálni kell neki újat.
Az elszívással nincs gond? Olvastam megakadhat a forgács. Vagy csak kell hozzá egy jóféle Lidl-is száraz/nedves műhelyporszívó?(#63023) lemmy71
Köszi neked is!
-
válasz
lemmy71 #63006 üzenetére
Nem jött be a szennyvízszivattyú öntözésre, szóval most van egy eladó, null kilométeres egy év garis Tescos szivattyúm...
Az általad ajánlott Leo-t néztem ki. Kutatva a fészerben, még KPE cső is van (kútba), szűrővel és lábszeleppel. Te meg vagy elégedve ezzel?
Másnak esetleg más ajánlata ebben az árban?
-
-
imibogyo
veterán
Alap munkákra elmennek. Elég sok hibával gyengeséggel rendelkeznek ezek a gépek, de meglepő módon együtt lehet velük élni. Én egy Einhell RT-TS 1725 U Red-et használok immár 6 éve aktívan. Akkor valami 42.000 Ft volt. Egy alap beállítást követően el lehet vele dolgozgatni. Ideiglenesen vettem, hogy majd úgyis jön egy nagyobb gép, aztán kiderült, hogy attól függetlenül, hogy még maszkra is használom a gépet (tehát aktív használatban van), valahogy mégsem hiányzik egy nagyobb, jobb, erősebb. Inkább más gépekbe fordítottam a pénzemet. Persze ha valamikor jó áron rányúlok egy öntvényvázas gépre, akkor azt meg fogom lépni, de nem kritikus.
Most van tervben hozzá egy valamilyen váz. Ezzel rengeteg most fennálló hibája, problémája meg fog szűnni (gyenge, instabil lábak, a fűrészlappal nem feltétlenül párhuzamos vezető hornyok, megfelelően nagy önsúly hiánya, rezonancia (ez mondjuk nem vészes, de azért fejleszthető) stb.).
Addig is úgy használom, hogy a lábakon átengedek 2 darab pallót, melyekre a lábakon belül és kívül is malomköveket pakolok.
Így még hosszú anyagok is megmunkálhatóak vele, nem akar felborulni.
Az enyémben nincs lágy-indító (amit egyébként kötelezővé tennék minden szerszámgépen, főleg mivel filléres tétel), de gondom még nem volt emiatt. A 230-as sarokcsiszolónál viszont áldom az eszem, hogy olyat vettem.
-
emre
veterán
Asztali körfűrészből van olyan 50k alatt amit érdemes megvenni?
-
törölt tag
Neked is a felújítós topicban lenne a helyed, amit nemrég linkeltem pvc ügyben.
De. Annyit azért tudj, hogy a sima PU hab feszítőerővel duzzad, és tud meglepetést okozni. Jellemzően a ragasztóhabok amelyek csak teret töltenek ki, és ha valamilyen tereptárgyhoz érnek ott csak úgy elvannak és nem dagadnak tovább.
Ezeket a fogalamakat keverik sokan dagadós, nem dagadós hab kapcsán. Mindkettő ugyanannyira akar dagadni, de ahogy az elején írtam, az egyik mindent szétfeszít, a másik meg nem. Cserébe a ragasztóhab egy gondolatnyit drágább szokott lenni. -
Submarine
senior tag
Sziasztok!
Linóleum lerakásához kérnék segítséget.
Most is az van letéve, puha, dombornyomott fajta vagy minek kell mondani, a régi is, meg az új is.
A régi alatt nincs semmi, nincs leragasztva, de még néhány puklit sem árt le vésnem az aljzatról, hogy azok se zavarják az összképet..
- rá lehet-e tenni a régire, vagy azt mindenképpen érdemes felszedni?
- kell-e alá valami fólia, mint pl. a laminált padló alá?
- vagy ragasztani lenne a legjobb?
- milyen okosságok vannak még?
pl. műanyag szegőléc van körben, és most vettünk külön minden ajtónyílás elé is fémet, mert a régi hajlamos volt ott felkunkorodni. -
-ZeeZee-
senior tag
Nálam egy kicsit más dimenzió van a magasságkülönbségek miatt, én így oldottam meg:
-kútból csőszivattyú a ház melletti hordóba (grunfos szivattyú, 1m3/h kapacitás, 16 m mélyről)
-hordó tetejéről Tescós kerti szivattyú nyomja a 3/4-es slagon keresztül a vizet a kertbe, ami kb. 20m-re van és 3 méterrel magassabbanHa locsolni akarok, akkor beindítom a kútból a vizet a hordóba, ha tele a hordó, akkor indítom a másik szivattyút, ami kb. 40-45 perc alatt ürítené így ki a hordót, de előtte úgyis lekapcsolom a tescóst, mert túlmelegedne ennyi idő alatt.
-
lemmy71
őstag
válasz
Flowtation #63009 üzenetére
Így ahogy utólag utána számolok, egy olyan szivattyúval amit te és én is belinkeltünk, bőven elég a nyomóágra gerincvezetéknek 3/4 - 25mm kpe cső. De érdemes körülnézni valamelyik KITE telepen, mert hasonló méretben vékonyabb anyagból, ők forgalmaztak annak idején földbe rakható fekete csövet és szerintem max 100ft lehet folyómétere. Vagy akár [ez a 16mm cső] bár ez maximum egy öntözőfej ellátására elegendő.
-
Flowtation
őstag
Szerintem se biztos megoldás a szennyvízszivattyú, főleg nem colos csővel. Azért ahhoz, hogy azzal locsolj (legyen sugár, nem csak pisilés) bivalyabb, vagy konkrétan erre való szivattyú kell. Nekem egy alko házi vízmű van, az is colos előremenővel van, de kb fél méter után 3/4-lesz, az kb. 1 m (a kerti csap vascsöve a fal mellett), onnan meg fél colos slaggal viszem hátra a veteményesbe, ott elvisz egy rotációs locsolót, de szerintem ha sorban lenne kettő, az már megfogná. Szóval egy szó mint száz, ha nem hordót, IBC tartályt töltesz, akkor kell a nyomás. Az igaz, hogy nekem mélyebbről veszi fel a vizet, bár ha jól gondolom, ez nem releváns ebben az esetben.
És mint mindig, ha hülyeséget beszélek, majd kijavítanak.
-
lemmy71
őstag
válasz
lemmy71 #63005 üzenetére
Szivattyú Leo XJWm 60/41
-
lemmy71
őstag
Én 32 -s KPE csővel ajánlom vízelvezetést és idomoknak leágazásoknak pedig használj 32 mm PVC könyököket van 90" és 45" is durván 150 - 200 ft darabja, pvc ragasztóval könnyedén ragaszthatod, akár a hálózati nyomást is vidáman kibírja. A belső udvaromon van a fúrott kút és azzal locsolom a külső díszkertet, én is untam az állandó slag húzogatást. Negyven méter 32 KPE csőhöz hasonló KITE-s fekete csövet leraktam a földbe, nem volt sok kedvem ásni így csak másfél ásónyomra tettem a csövet, anno én pvc csöveket hajlítottam melegen könyököknek plussz ragasztó és awab bilincs. Felállásnak egy rozsdamentes csövet raktam bronzból csináltattam egy esztergályossal egy félcolos szűkítőt arra tettem egy műanyag obis gyorscsatis csapot, plusz még a kert közepére egy víznyomásától kiemelkedő 360' -s öntözőfejet. Ősszel szezon végén leválasztom a szivattyúról és kompresszorral vagy egy autó pumpával kifújom a rendszerből a vizet, így a fagymentesítés is megoldva. Több mint húsz csináltam, az öntözőfej és a csap cserén kívül nem volt vele gondom. De szerintem a szennyvízszívagyú nem lesz jó erre a célra neked. Van nekem is buvárszivattyúm de ha befogom a végét akkor újra kell indítani hogy felkapja a vizet. Öntözni inkább az önfelszívós Pedrollo vagy a Leo XJWm 60/41 szivattyút ajánlom, az utóbbi a pedrollónak a kinai másolata, de nagyon jó és olcsó
-
Gézengúz
addikt
Van valami ajánlott 18650-es cella aliról, akkus csavarhúzóba? Annyira bejött a múltkori építés, hogy megcsinálom másnak is.
Valami ilyesmire gondoltam.
-
Kérdéssel fordulnék a nagyérdeműhöz. Van egy ásott kutunk, amiből csak öntözni szeretnénk, viszont a kerttől kb. 10 méterre van. Vettem egy szennyvízszivattyút, azért azt, mert az lapátkerekes, tehát nem gond neki, ha befogják a slag végét. Namost. Az a terv, hogy a vizet a kertig akarom vinni, hogy az ottani melléképület végére tegyek egy kiállást gyorscsatlakozóval, és egy kapcsolóval, amivel a szivattyút lehet kapcsolni. A gyorscsatlakozóra vékonyabb slagot kötnék, amit könnyebb mozogni a kertben.
A szivattyú csatlakozása 1" és 5/4". A kérdés, hogy mivel tudom a legolcsóbban elvinni a vizet a kert végéig. A melléképület oldalán gondoltam vinni a cuccot, mert keresztben beton van az első 5 méteren. Első körben sima 1" locsolótömlőre gondoltam, ebből 20 méter kellene a kiállásig (kb. 3 méter mélyről kezdődik a víz, két méter magasra fel kell menni a melléképület falán a garázsajtó fölött, egy métert még leengedem a szivattyút, és el is értem az maximum emelési magasságot...Néztem a KPE csövet is, abból is a 25öst, ami ugyan fajlagosan olcsóbb, mint a slag métere, de idomokkal együtt (5 L alakú toldó, 1 gyorscsatis vég, és valami az elejére, amire a kútból jövő slagot rákötöm) többe lenne.
Van olcsóbb alternatíva a slagnál? Illetve jól tudom ugye, hogy ezek a felépítésű szivattyúk jól bírják, ha csökkentjük az áramlási sebességet?
-
cinemazealot
addikt
válasz
motoflug #62986 üzenetére
Esetleg egy az övet pontosan (passzentosan) körülvevő fémből készült, 10 cm hosszú merevítő "zártszelvény"? Úgy képzeld el, mint egy gyufás skatulya külső burkolatát, a skatulya fiókja pedig az öv. Ráhúzod az övre és úgy fűződ be a nadrág hátsó övtartójába. Így az öv nem fog tudni keresztirányban elhajlani. A merevítő fém helyett lehet akár műanyag is (masszívabb PVC), akár az öv vagy az öv csatjának színében is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen SSD-t vegyek?
- Mobil flották
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Tőzsde és gazdaság
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Megújult a PROHARDVER!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 16GB NZXT H7 Elite GIGABYTE AORUS 850W
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest