- Analóg fényképezés
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Akciókamerák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Egérpad topik
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
1tom
aktív tag
válasz
gyenesmartin #56494 üzenetére
Nem rossz megoldás és ha elszáll a végfok könnyű cserélni, nem kell a nyákról lehegeszteni
-
Udv
Keklene egy kis help.
a cooler kupakja eltavolithato?
mert szeretnèm rèz papucsokba furt lyukakba sülyeszteni a heatpipeok vègeit es azzal tapadni a haz oldalara:
[link]
[link]egyebkent egy x99e itx/ac deszka lesz benne, 2670v3 es.
-
kmisi99
addikt
válasz
szabifotos #56495 üzenetére
Egy ötlet, vegyél ki feleség/muter konyhaszekrényéből egy megfelelő méretű ételhordót, és rakd bele, vágd ki a kábel helyét, és máris tök jó vízhatlan lesz csak a kábelnél kell kicsit rászigetelni.
-
szabifotos
senior tag
A garázs oldalán csak kétoldalt volt világítás. Előre gányoltam ma egy 220-as 50W-os reflektort. Nem mondom hogy vízálló, de esőben úgysem világítunk az udvaron
A lemez egy CD-meghajtó alja, a borda pedig ehy régi AMD procié volt.
Még a tetejére kerül majd valami PVC szerű lemez, és lehet körbe nyomom valami sziló szerű anyaggal a műanyag borítást. -
Salex1
őstag
válasz
imibogyo #56492 üzenetére
Nekem is van, én a tompítottra kötöttem a relét. Jól is működik, csak a kínai LED DRL-ek semmit nem bírnak valamiért. H8-as foglalatút vettem és ki is ment egy hónap alatt mindkettő...meguntam, nem lesz DRL. külön lámpát nem rakok a kocsira, itthon meg nem találtam elérhető áron.
-
imibogyo
veterán
válasz
cinemazealot #56491 üzenetére
Megnéztem. Tényleg nem kapcsol ki...
Mindegy, az érdemi válaszomon nem változtat.
Akkor a helyzetjelzőre kell kötni a relét és kész is van. Alapból megy a DRL, aztán ha bármit kapcsol, akkor meg az majd jól kinyomja a DRL-t.
Zárójelben én amúgy sem értem az egész DRL létjogosultságát. Én AKÁRHOVA megyek, mindig tompítottal megyek, tehát nálam egy DRL (ha szabályosan van bekötve), akkor konkrétan még 5 év múlva is nullkilóméteres lenne.
miért csak előre írták elő a menetfény meglétét, hátra miért nem? Láthatóság rulez...
Szerintem csak annyi a magyarázat erre, hogy nappali menetfényről van szó amit azért tartottak fontosnak, hogy például egy lekapcsolt lámpával az utakon kóricáló egyént is észre lehessen venni egy előzésnél és ne legyen frontális karambol. Na mármost ha hátulról érsz utol valakit, akkor jó eséllyel nincs egy mondjuk 80 + 80 = 160 Km/h-s egymás felé közeledésről szó, vagyis külön lámpa nélkül is jól le tudod reagálni az előtted "felbukkanó" autót.Másik oldalról pedig ha előre és hátra is kötelező lenne a DRL, akkor meg mi értelme lenne a helyzetjelzőnek? Hiszen lényegében, akkor DRL = helyzetjelző... Maximum egy fényerősség-mérő, vagy egyszerű elektronika kellene, hogy éjszaka, vagy nem járó motornál ne legyen túl erős a fénye neki, ne zavarja közlekedőket. És akkor a LED-es helyzetjelzők lehetnének a DRL-ek is (akár tompított kiégése esetén "vészfényként" is működhetnének 5 Ft-os elektronika kell hozzá, vagy még az sem.
-
cinemazealot
addikt
válasz
imibogyo #56490 üzenetére
A DonElvis által belinkelt cikkben azt írják, hogy a menetfénynek pont az a lényege, hogy nappal is látható legyen a jármű, de anélkül, hogy az éjszakai láthatósági cuccok (helyzetjelző, rendszámtábla világítás) fogyasszon. Ráadásul (szerintem) elég baj, ha a helyzetjelződ lekapcsol a tompítottra, mert mi van, ha pl. a tompítottad kiég? Éjszaka tökéletesen Jumurdzsák leszel? Nem túl szerencsés.
Az megint más kérdés, hogy szerintem ez az egész koncepció (legalábbis az eredeti) egy kissé félresikerült: miért csak előre írták elő a menetfény meglétét, hátra miért nem? Láthatóság rulez...
-
imibogyo
veterán
válasz
Essejó #56483 üzenetére
Én vennék egy NC-t (normál zárt módot) tudó relét és azon keresztül kötném be a DRL-t.
A DRL áramköre a normál zárt állapot miatt alapból világítana. A relének pedig megadnám az első lámpának az áramát, a tompítottat és távolságit is. Így ha azok felkapcsolódnak, akkor a DRL le...
Azt nem tudom, hogy a helyzetjelzőkkel világíthat-e egy időben a DRL?
Ha igen, akkor csak a tompított és a távolsági áramát kell a relének megadni, ha nem akkor ugye mind a három áramára szükség lenne. Ebben az esetben viszont akkor már sokkal egyszerűbb a hátsó lámpa áramát megadni a relének, így amint felkapcsolsz "bármit" (helyzetjelző, tompított, távolsági), akkor a hátsó lámpa ugye alapból felkapcsolódik és bontaná is a DRL áramkörét.Ezzel a megoldással tehát az alapból zárt relén keresztül kaphatná a DRL az áramot a gyújtás ráadásától kezdődően, majd amikor a relé megkapja az áramot a fenti esetek bármelyikében, akkor "aktiválódik" és szépen bontaná a DRL áramkörét.
Még valamilyen késleltető áramkört is tennék a rendszerbe, hogy csak az indítózás után kapjon áramot a DRL, mert a sok indítózás szerintem gyorsan kinyírhatja az olcsóbb védelem nélküli eszközöket.
De vannak itt nagyon ügyes elektroszakik, akik majd elmondják, ha valahol hibás az elméletem.
Még annyi jutott eszembe, hogy nem lenne egyszerűbb alapból csak az első helyzetjelzők áramát megadni a DRL-nek? Akkor amikor elindulsz és csak helyzetjelzőn vagy, akkor elöl a DRL, hátul a lámpa világítana, majd amikor felkapcsolsz tompítottra (és persze távolságira is), akkor mivel a helyzetjelzők már nem kapnak áramot (az én autómban legalábbis így van), akkor szépen lekapcsolna a DRL is. Így még védelem sem kellene, mert a helyzetjelző sem kap áramot indítózásnál, ha csak nincs felkapcsolva már az indítózás közben. Ez sokkal-sokkal egyszerűbb megoldás.
-
kmisi99
addikt
Köszi a válaszokat, akkor rápróbálok mikro géppel, fa vágásra, ha nem érzem biztosnak akkor előkapom fűrészt.
-
DonElvis
aktív tag
válasz
cinemazealot #56487 üzenetére
Jaja, énis elirtam, méghozzá mindenhol.
-
DonElvis
aktív tag
válasz
Essejó #56483 üzenetére
Áholy, jól tudod, így kell működnie a DLR-nek. Ha nekem kellene DLR-t felszerelnem utólag, mindenképpen egy morse relével oldanám meg. Hozzáteszem én még utólag felszerelt, esztétikus kivitelű, értelmes DLR-t nem láttam. Ráadásúl tobb szabványnak is meg kell felelnie, de ha ezt elolvasod, szerintem minden kérdésedre választ kapsz:
-
cinemazealot
addikt
válasz
kmisi99 #56470 üzenetére
Ez flexben valóban nem veszélytelen. Én is csak vasvágó koronggal mertem (tudtam, mert más nem volt kéznél) elvágni Anyámnál a parkettát a járólap illesztés vonalában. Volt füst rendesen...
(#56478) juliensorel
Azt kifelejtetted, hogy két ventilátornyival magasabb lesz az elektromos áram fogyasztás.(#56483) Essejó
De kicsi a világ, Te is Wagon R+-t hajtasz, sorstárs?Mi az a DLR?
-
Dani_kp
addikt
-
Essejó
veterán
Valaki az autóvillamosságot vágja? Gondolkozok, hogy kéne egy DLR a Wagon R+-ra, de műhelyben nevetséges 17-30K Ft-ot kérnek érte. eBayon megveszem a lámpát na max 3000-ért. Tudtommal úgy illik bekötni, hogy a gyújtással egy időben bekapcsol, viszont amint a világítást felkapcsolom lekapcsol.
Na ez utóbbi bekötést, hogy lehet megvalósítani? -
Pete55555
addikt
válasz
juliensorel #56478 üzenetére
...és ugyanolyan lassú lesz...
Ezzel megvettél.
-
hegegabi80
addikt
válasz
juliensorel #56478 üzenetére
-
juliensorel
őstag
Egyre melegebb van a harmadikon?! Melegszik a júpíszí modem?! Mindez teljesen lényegtelen?!
Ennek vége, felejtse el a forrósodó internetet!!! Laptophűtőből bontott dupla, usb ventilátor a megoldás az Ön problémájára!!! Akár x celsius fokkal is csökkenhet a modem hőfoka!!!! Az internet mégis ugyanannyiba fog kerülni, és ugyanolyan lassú lesz!!! Kihagyhatatlan ajánlat!!!!! Rendeljen most!!! (vagy ne) -
Vertigo18
addikt
válasz
kmisi99 #56470 üzenetére
Nekem vannak ilyen kicsi korongjaim, ha jól emlékszem 5-öt rendeltem belőle anno.
Teljesen jó, ha az ember helyén tudja kezelni és TUDJA is kezelni, akkor nincs vele gáz. Annyi, hogy nem kell nekiugrani mindenféle tölgyfa deszkának vele, tisztában kell lenni a képességeivel, valamint nem árt óvatosan használni, nem belenyomni, nem forgatni a dremmelt, mert félő, hogy elpattanhat.
-
MrDerekas
addikt
válasz
kmisi99 #56470 üzenetére
Fát flexel kéz és életellenes cselekedet. Ettől eltekintve helyszíni szereléskor, azért nem példanélküli. (Mondjuk úgy h a faiparban dolgozom). Ha pár léc a cél, lehet jobban jársz egy egyik végén rongyba tekert fűrészlappal. Lehet precizebb is lesz a vágás, de még kellően gány
Szerk:
(#56474) Barret001 Azért öncsonkításra senkit ne bátorítsunk! Amit te műveltél az nem épp a kezdők szerencséje -
norbert1998
nagyúr
Köszönöm
-
Essejó
veterán
válasz
norbert1998 #56467 üzenetére
Kérem ez ám a Topik ON!
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, ilyen kis pici fűrészkorong [link]
Dremelhez mennyire biztonságos? Vettem a saját mikrogépemhez kínából. Igazából csak pár 10-15mm vastag lécet akarok méretre vágni, de nem akarok kockáztatni, úgy tudom "flex" szerű gépekkel fát vágni nem ajánlott, mert nem fix a forgó tengely és a kéz mozdulatai könnyen elpattinthatják a korongot. -
cinemazealot
addikt
válasz
Aztabüdös...
-
Gerzsi
tag
válasz
not bad
-
norbert1998
nagyúr
Megoldottam, ha valaki ki akarna nevetni
-
DonElvis
aktív tag
válasz
szabifotos #56464 üzenetére
Nagykirály!
Ha valamelyik szabályzódban tönkre megy az IC, van nálam egy pár eladó :-)
-
cinemazealot
addikt
válasz
szabifotos #56464 üzenetére
Jesszus!
Mint egy összekócolódott paróka...
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Labortáp készül! FAIL következik!! Gondoltam megosztom veletek. Egy pillanatra nem figyel az ember, és máris rossz oldalon fűzi be a dolgokat, és természetesen utána jön rá, miután mindent szépen beforrasztott.
De rajta vagyok az ügyön. Egy kis gány és kész! A táp hátul fog feküdni nem alul. reméljük meg tudom fogatni valami csavarral a "levegőben" is .
-
törölt tag
válasz
norbert1998 #56461 üzenetére
Megmelegíted a lábakat, és amíg forróak átdugod egy cd tokon. Túloldalról forrasztod.
-
törölt tag
válasz
norbert1998 #56459 üzenetére
Próbapanel?
-
norbert1998
nagyúr
Üdv.
Ezt kellene megvalósítanom, viszont még három ugyanilyen bekötés, csak kapcsoló helyett gomb lenne rajta.Szóval TL;DR
Elég sok forrasztgatás, arra gondoltam, hogy valami táblára kellene rátenni az egészet. Van valami ötletetek, hogy mire valósítsam meg a dolgot?Van vékony textilbakelit tábla, arra esetleg?
-
imibogyo
veterán
Igen emlékszem erre a gépre. De sajnos az is igaz, amit az "ingerre" írsz... A modern, nagy sebességű internet hozzáférésekkel letűnt a LAN-partik (nem a szervezettekre gondolok) kora. Anno mi is rengeteget összejártunk haverokkal, de ma már csak a szerveren "találkozunk". Pedig az milyen messze van egy jó parti hangulatától...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Analóg fényképezés
- Politika
- Synology NAS
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Akciókamerák
- PlayStation 5
- Háztartási gépek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- További aktív témák...
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest