- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
Essejó #56483 üzenetére
Én vennék egy NC-t (normál zárt módot) tudó relét és azon keresztül kötném be a DRL-t.
A DRL áramköre a normál zárt állapot miatt alapból világítana. A relének pedig megadnám az első lámpának az áramát, a tompítottat és távolságit is. Így ha azok felkapcsolódnak, akkor a DRL le...
Azt nem tudom, hogy a helyzetjelzőkkel világíthat-e egy időben a DRL?
Ha igen, akkor csak a tompított és a távolsági áramát kell a relének megadni, ha nem akkor ugye mind a három áramára szükség lenne. Ebben az esetben viszont akkor már sokkal egyszerűbb a hátsó lámpa áramát megadni a relének, így amint felkapcsolsz "bármit" (helyzetjelző, tompított, távolsági), akkor a hátsó lámpa ugye alapból felkapcsolódik és bontaná is a DRL áramkörét.Ezzel a megoldással tehát az alapból zárt relén keresztül kaphatná a DRL az áramot a gyújtás ráadásától kezdődően, majd amikor a relé megkapja az áramot a fenti esetek bármelyikében, akkor "aktiválódik" és szépen bontaná a DRL áramkörét.
Még valamilyen késleltető áramkört is tennék a rendszerbe, hogy csak az indítózás után kapjon áramot a DRL, mert a sok indítózás szerintem gyorsan kinyírhatja az olcsóbb védelem nélküli eszközöket.
De vannak itt nagyon ügyes elektroszakik, akik majd elmondják, ha valahol hibás az elméletem.
Még annyi jutott eszembe, hogy nem lenne egyszerűbb alapból csak az első helyzetjelzők áramát megadni a DRL-nek? Akkor amikor elindulsz és csak helyzetjelzőn vagy, akkor elöl a DRL, hátul a lámpa világítana, majd amikor felkapcsolsz tompítottra (és persze távolságira is), akkor mivel a helyzetjelzők már nem kapnak áramot (az én autómban legalábbis így van), akkor szépen lekapcsolna a DRL is. Így még védelem sem kellene, mert a helyzetjelző sem kap áramot indítózásnál, ha csak nincs felkapcsolva már az indítózás közben. Ez sokkal-sokkal egyszerűbb megoldás.
-
DonElvis
aktív tag
válasz
Essejó #56483 üzenetére
Áholy, jól tudod, így kell működnie a DLR-nek. Ha nekem kellene DLR-t felszerelnem utólag, mindenképpen egy morse relével oldanám meg. Hozzáteszem én még utólag felszerelt, esztétikus kivitelű, értelmes DLR-t nem láttam. Ráadásúl tobb szabványnak is meg kell felelnie, de ha ezt elolvasod, szerintem minden kérdésedre választ kapsz:
Új hozzászólás Aktív témák
- Újszerű iCUE H100i ELITE CAPELLIX RGB - Corsair iCUE H115i ELITE CAPELLIX RGB Processzor Vízhűtés
- AQIRYS Wezen Számítógépház, Mini Tower, táp nélkül, mATX, Fehér
- Cooler Master MasterAir MA824 Stealth CPU Hűtő!
- ASUS Prime 750W Gold Fehér / White Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 12VHPWR
- Garanciális ID-COOLING FX 360 ARGB WHITE
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 10W töltő nem használt
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest