- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #35597 üzenetére
tökéletes lenne egy vizes vagy passzív gépnek. mert széles.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
tajcsi #35598 üzenetére
Ez attól függ, hogy milyen gépről van szó... Speciel, ha két vízhűtéses 7970-esről, akkor csak két ilyen kell hozzá, és meg van oldva.
-
tajcsi
őstag
Hogy a csudiba nyomok ide bele még egy szatelitkártyát, egy hangkártyát, és esetleg egy wifi/bt modult? Tudom léteznek ilyen convertor cuccok, de élőben nem láttom még ilyet, mármint, hogy fogom megoldani azt hogyha a raisert/convertort beteszem az egyik foglaltba akkor ugye alapból emelkedig a foglalat magassága (mivel már kettő van egymáson) és ugye ez nem fog illeszkedni a házhoz normálisan...
Hogyan csináljam ezt meg?
-
szab.tam
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #35594 üzenetére
(neked lehet.)
-
RoyalPredato
csendes tag
MDPC- így már vágom. Nem szoktam sokat emlegetni, kismillió más rövidítés között meg elveszik.
Az efféle törekvéseket illik kiírni, szóval én mindíg "Million Dollar PC"-ként említem, s nem rövidítve - tiszteletből.Ha igazi karbonitból csinálnám, tényleg milliós gép lenne - egyelőre nem akarok feleslegesen túlárazott alkatrészeket venni, mert abszolút nincs értelme fullHD játékra - például.
Egyébkint mi a baj vele? Textúrázott, stb. Már használtam, és nem nézett ki rosszul. -
tajcsi
őstag
válasz
szab.tam #35592 üzenetére
A legszebb az egészben, mikor megjelenik egy cikk egy moddolt géppel, amit látszik, hogy valami burzsujgyerek rakott össze, carbon fóljával ellátva és azt írják a cikkben, hogy EGYEDI
no nem azért, csak ha ő olyan szintű gépet akar csinálni, a plexi/carbon cuccokat gyorsan felejtse el...
-
RoyalPredato
csendes tag
Karbont csak pár belső dologra, illetve az oldalsó szűrők müanyag részére szántam volna.
MDPC az mi? Medium PC? Ez high end lesz idővel, és hőrezisztens bőrt is fogok használni.Üveg se rossz, gondoltam plexit szokás használni btw.
Mivel dupla 0.8-as acéllemez a ház mindkét oldala, látható csavar nélkül is tökéletes illeszkedést lehet produkálni. Szóval nem kell szegecs jellegű külső csavarozás, amihez az ablakot fúrni kéne.Dremellem van, szoktam vele dolgozni.
Minőségi festést ki vállal? -
tajcsi
őstag
válasz
RoyalPredato #35581 üzenetére
Kicsit ellentmondasos a hozzaszolasod. Felulmulni a reventont, de plexit emlegetsz
nem ertem mi a facert hasznalnak itt az emberek szar plexit, mikor ott az uveg, konnyebb a megmunkalasra es feleannyira se nem karcolodik mint a plexi.
Carbonfolja - mdpc, felejtsd el. Vagy carbonfolja, vagy mdpc, a ketto egyutt nem megy. Csak mert paran eloszeretettel hasznaljak, az nem azt jelenti, hogy szep dolog...foleg nem olyan rendszerbe mint amit te tervezel. Szerintem nils keresztre feszitene a carbonfoljaert
Egy ismerosom (JBL, aka project 29, project 30) egy gigabyte p67 UD5 lap bordajat festette es nem panaszkodott homerseklet emelkedesre...raadasul o meg a kondenzatorokra is ontapados matricakat ragasztott, szoval ne aggodj a hofokok miatt, foleg nem egy normalisan levegozo hazban...
-
RoyalPredato
csendes tag
Amennyire jutottam:
Lehet anodizálással heatsink-et (hűtőbordákat) festeni, de profi munkára van szükség, külömben megfogja a hőt.
Müanyag részeket is hasonlóan profi, vékony, megfelelő festék rétegekkel lehet csak.Részemről inkább carbon matricákkal dolgoznék, még kutatom, hogy mennyire megfelelő.
Nem melehedő részekre (müanyagok, bemenetek-kimenetek fémládájára) nem tűnik veszélyesnek.http://google.overclock3d.net/showthread.php?t=48655&page=7
Itt pl könnyed átfestésekről is szó van.Közületek valaki nem csinált effélét?
-
FatalEror
addikt
válasz
RoyalPredato #35581 üzenetére
Kb semennyire,valamit csökkent a hőleadásból,de elhanyagolható,esetleg még feltudod polírozni.
-
RoyalPredato
csendes tag
Zárolt topicomból (mivel ide irányítottak, ty) Copy-paste:
Külön örülnénk, ha elérhetőségeket is közzé tennétek, ha valaki szeretne valamit (Festés, fóliázás, fémlemezek vágása, müanyag modolás, stb), de nem ért hozzá, vagy nincs ismerettségében ilyen személy.
Amire személy szerint főként kíváncsi vagyok, az a belső festés, egyedi plexi kivágás, illetve vágott-hajlított fémlemezeket ("Armor"t) szánok egyes hardware-kre, hogy sokkal szebben mutasson, mint az általános gyári ocsmányságok/unalmas sablonok.
Részemről egy igen egyedi PC-t rakok össze, és szeretném jóval felülmúlni Paul "Reventón" PC-jét.
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=182023Bónuszkérdésem: Mit tudtok az alaplap részeinek, ill hűtőbordák festéséről? Mennyire káros ez a high-end moddigban megszokott eljárás? Sajnos pontos információkat nem találtam róla.
-
Lucas Kane
tag
-
blasko92
őstag
válasz
Lucas Kane #35571 üzenetére
Fúrd meg a két végét, ahogy a többiek is mondták. Ezzel elvágod a repedés újtát, így egy irányba se tud továbbterjedni.
-
veze
őstag
válasz
szab.tam #35573 üzenetére
meg kell fúrni a repedés végét.. elég egy átmérö 2mm-es furat
melegités nem segít , annyira nem lehet megmelegíteni hogy "összeolvadjon" sokkal korábban már helyrehozhatatlan deformáció menne végbe
Lompos48: lehet hogy oldja de csak a felszínén.. az anyag vastagságában keresztben ott marad a repedés ami tovább terjedhet mert nincs ami elejét venné. Bár terhelés híján nem valószínű hogy terjedne -
Lompos48
nagyúr
válasz
Lucas Kane #35568 üzenetére
Kloroform tökéletesen oldja a plexit, de nem tudom hol lehet vásárolni.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
nem értek a plexihez. de nekem a hőkezelés jutott az eszembe.
gázpáka, öngyújtó. összeolvadva talán lezáródik a repdés.de ezt olyan véleményezze, aki ért hozzá.
-
FatalEror
addikt
válasz
Terhelést kapna?
Mert ha nem,akkor teljesen fölös vele fáradoznod,esetleg FBS-l,vagy valami rugalmasabb ragasztóval próbáld meg kitölteni a repedést. -
Lucas Kane
tag
válasz
FatalEror #35569 üzenetére
3 mm-es.
Ha ketten is ezt mondjátok, akkor ez jó ötlet.
A 'fölös'-t úgy érted, hogy nem repedne tovább?
Lehet inkább lombfűrésszel vágok bele egy félkörívet, akkor gyakorlatilag kivágom a repedést. Az egész kb. 5 mm hosszú.
Eredetileg valami olyan szerre gondoltam volna, ami oldja a plexit, hogy azzal bekenném a repedést.Köszönöm a válaszokat!
-
siti
őstag
válasz
próbálkozhatsz azzal, hogy a repedés végében megfúrod. ha az se látszik, vagy nem zavar.
-
FatalEror
addikt
válasz
Milyen vastag?
Amúgy az az egyetlen megoldás (szerintem),ha a repedés végét egy pici fúróval megfúrod,de szerintem fölös. -
Lucas Kane
tag
Sziasztok!
Gondom van. Csinálok egy fa és plexi kombó polcos szekrényféleséget, és az egyik plexi oldallap valószínűleg a vágáskor berepedt. Nem látszik, mert a fa eltakarja, viszont nem szeretném hogy továbbrepedjen. Tudtok javasolni valami megoldást? -
imibogyo
veterán
válasz
FatalEror #35566 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy 72 fogasat kell használni, csak azt, hogy ő olyat vett és azt használjuk. Ráadásul ez gyártói ajánlás szerint is elővágás nélküli lap ezért vette ezt. És nem is csalódtunk. A régi számítógépasztalom ezzel készült.
Nekem otthon csak 40 fogas van, mégsem tépte ki a lap szélét ésszel nyomva neki. Szóval szerintem a korong, a fűrész (fordulatszám és rezgés) és a dolgozó képességeinek együttes hármasán múlik, hogy milyen minőségű a vágásod. Ugyanazon a gépen és koronggal faterom elég gyér vágásokat eszközölt, amin én egész szépeket. Mondjuk ő meg tud hegeszteni, én meg nem, szóval 1-1 és jól megosztozunk a feladaton.
A kis orosz gépen meg szerintem jó ha 24 fog van, mégis szépen vágta tegnapelőtt a bútorlapot, mondjuk csak 16 cm-es a korong, szóval itt nem feltétlenül mérvadó a fogszám, de a lényeg, hogy szemre is ritka.
De most már tényleg hagyjuk itt abba, mert ez nem az a topik.
-
FatalEror
addikt
válasz
imibogyo #35565 üzenetére
Szerintem ez még elmegy a házibarkács keretin belül....
A 72 fog fához már szerintem fölösleges,műanyagoknál lehet jó,bútorlaphoz 55-l több nem kell,60 a max.
40 fogas is nagy "sűrűnek" tűnik,a 24-s pedig pont jónak...
De nem csak ettől függ,hanem a fogazás fajtájától:egyenes-váltó-trapéz,és a fogszögtől is:+10/10/-5/5/+20/25/
Szóval ezeknek az összessége adja a megfelelő adatot.
Pl.Műanyag-furnér-alura,amiket ugye nehezebb sorja mentesen vágni,oda kell a trapézfogazás /-5/-s fogszöggel.
finom vágásnál:Trapézfogazás /5/-s fogszöggel.
Gyors vágásnál:Váltófogazás /+20/-s fogszöggel
Általános célúnál: Váltófogazás /5/-s fogszöggel.
Keresztvágásnál: Váltófogazás /+10/-s fogszöggel.
És ugye akkor a nagyrészben mérettől függően alakulnak a fogszámok is. -
imibogyo
veterán
válasz
FatalEror #35564 üzenetére
Így van. Nagy fogszámú és minőségi lapokkal szerintem sincs semmilyen gond, csak hát ugye azok meg drágák. Haver nagy gépén (500-as Kiskőrösi) mi egy 5390 DHZ 72-es fogszámú 350-es korongot használunk bútorlaphoz és eddig nagyon bevált, bár neki készítettünk "zero clearance" (nem tudom a magyar nevét) asztalbetétet is hozzá, nem tudom ennek mennyi köze van a szép vágáshoz, mint inkább a kényelmesebb stabilabb megvezetéshez. Bár egy nagy baja van ennek a lapnak, a kis harapás miatt nem lehet neki "nyomni" a lapot, szóval nem a leghaladósabb vele dolgozni, de nagyon szépen vág.
Amúgy szerintem lassan fejezzük abba, mert az orrunkra lesz koppintva.
Van erre külön topik. -
FatalEror
addikt
Én is vágtam anno nem kevés bútorlapot,de nekem nem szedte szét!
Szóval szerintem ez erősen tárcsa függő,ráadásul én is Vb-st használok.imibogyo
Szerintem nem érdemes elővágni,inkább jó lapot kell venni,és élezni,ha megkívánja,az elővágás inkább a nagyon kemény-nagyon rostos fafajtáknál lehet hasznos,mert annyira nem terheli a motort,vagy nem fogja meg. -
imibogyo
veterán
válasz
szab.tam #35559 üzenetére
Nekem is az Alien jutott eszembe, amikor először megláttam.
És a hal a szatyorban effektus is nagyon ismerős. Ez van. Majd nyáron, ha végzek a sulival rengeteg időm felszabadul. Remélem... Bár mindig ezt hiszem, de végül belefogok valamibe, ami miatt újra nem lesz időm semmire.
(#35560) =HG=: köszönöm szépen. Ismerem a trükköt. De például a kis gépen a felső oldal sima vágásnál is tökéletes és az alsó oldal is nagyon szép, egyszerűen szerintem azért, mert a fűrészlap által maximálisan elviselhető 6000 rpm körül forog (kb. 5000-5500), és terhelésnél is csak olyan 3500-4000-re esik le a fordulat. Nem emlékszem pontosan az adatokra, de ford. mérővel néztük.
Meg aztán amiket én vágok otthon bútorlapot, abból nem kiállítási darab lesz (műhelyfelszerelés, vagy számítógép belsejében eltakart valami), amit lakóházban, vagy egyéb olyan helyre használok ahol szépnek kell lennie, azt inkább leszabatom. Mire lemegyek autóval vidékre a gépeimhez, megveszem az egész tábla bútorlapot és kiszállíttatom, vagy Twingo-kámmal hazavonszolom, majd rengeteg áramot elhasználok a 2-3-4 kW-os gépekkel, majd az egészet felszállítom Pestre bőven drágábban jövök ki, mint egy lapszabásszal itt Pesten.
Én mondjuk erre preferálom a mókusos áruházat. Egy nagy kalap * az egész, minden baromi drága, de a lapszabászatuk az egyik legolcsóbb és relatíve jól is dolgoznak (1900Ft a korpusz-fehér m2-e vágva, 2100Ft a cseresznye vágva), ami az átlagos 11-15 ezres táblaárat figyelembe véve is nagyon baráti. Ha pedig valamit elrontottak azt eddig mindig szó nélkül újravágták, ha ott rögtön szóltam, ha nem akkor szívás. Míg otthon ha valamit elmérsz az mindig szívás.
Hangsúlyozom ez az én fél-egy évenkénti egyszeri bútorlapigényemre vonatkozik. Ha sűrűn kellene, akkor biztos összeállítanék egy jó kis otthoni rendszert. De így nem éri meg. Már meg van fejben az elővágós körfűrészem terve is, már csak pénz meg idő kellene hozzá, ja meg egy kertes ház, hogy ne kelljen állandóan rohangálnom.
-
=HG=
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #35561 üzenetére
Így van ! Egy pár szekrényt összedobtam így !
-
=HG=
addikt
válasz
imibogyo #35558 üzenetére
Bútorlap vágáshoz egy trükk: Megemeled az asztal lapot annyira, hogy a körfűrész lap csak 1-2 mm-t álljon ki.
(Pl: valami alátét lap) Végigtolod a vágandó lapot, amit ugye nem fog kettévágni, csak belevág az aljába egy picit. Utána kijjebb állítod a vezetőt egy pár tized mm-t,asztallapot leengeded és átvágod a bútorlapot. Garantáltan nem fog lepattogni a laminálás az alján. -
szab.tam
nagyúr
válasz
FatalEror #35557 üzenetére
ahogy elnézem néhány oszlopos fúró felső részét, szerintem ezek ichlették meg az alien fejének megalkotóit. csak hát az nem fúróval, marókéssel, hanem savval és gyomorba betézéssel dolgozik...
muszáj lesz valami ujjmarást kitalálnom, mert van megint pár koncepciótervem, amik picit hasonlitanak a nagy gép cpu hűtőjére.
tehát félkörös vájatokat kell marni...
és nayon szeretem az esztergályos mestereket, de már nem óhajtom talicskában bevinni hozzájuk a zsét.
abból inkább szerszámot veszek, vagy a haveroknak adom. (a felét....)
és ugye ott vannak a hőkamrás elképzelések, meg a full copper koncepció is.
és közben dógozni is kéne...nehéz ügy ez...
de a másik probléma az, hogy egy ideje én is beálltam az álmodozó-tervező, csak üresen, így súlytalanul dumálók közé.
kicsit vergődök, mint a hal a szatyorban.... -
imibogyo
veterán
Igen, nálunk csak 2 hónapja van, szóval még nagyon nem ismerem, mivel alig voltam még otthon, de fater is azt mondja, hogy nagyon jó. Azt már kiderítettem a hétvégén, hogy bútorlapot nem tudtam neki úgy tolni, hogy megfogjam (nagyon gyorsan vágott), mindezt tette úgy, hogy egyáltalán nem töredezett ki a bútorlap széle. Szóval nagy jövő áll előtte nálam. Ja és ez is van vagy 20 éves biztos.
(#35557) FatalEror: igen ismerem a 801-es Einhell-t. Nagyon jó gépnek néz ki én is szemeztem vele (nekem az Einhell-ek amúgy is mind beváltak), csak nekem most szükségem volt állítható mélységre is. Hogy ne kelljen állandóan a satut megoldani az asztalon, ha 2 centivel arrébb kell fúrnom mélységben. A jelenlegi gépen csak megoldom a fejegység nyakát és szélességben és mélységben is tág határok között tudom mozgatni. Gyakorlatilag egy anyagbefogással végtelen fúrási pontot is be tudok pozicionálni, egy mondjuk 40x40cm-es táblában. Persze ez majd csak akkor valósul meg, ha elkészítem a fúróasztalt amihez le is tudok majd fogatni ekkora anyagot, mert az még várat magára.
A többi gép is nagyon jó amiket linkeltél, meg úgy általában ezek a fajták, csak hát most szűkre volt szabva a keret.
-
FatalEror
addikt
válasz
imibogyo #35555 üzenetére
Úgy gondoltam én is,tipikus régi szerszám,hogy a gyalukés tengelyen van még egy körfűrész-ághelyfúró-vésőgép-csapoló,a lényeg,hogy csapolásokat lehet vele készíteni,nem mondom praktikus egy gép.
Nem rég láttam ezt gépet:[link] elég brutális a kicsike.
Mondjuk ezt nem vállalnám be,mert ezt már túl brutális,ezt a motort már nagyon nem lehet megakasztani,volt már hasonló géppel dolgom,ez kitépi a satu-szorító alól is az anyagot,úgy sem lehet megakasztani.
Most ami még tetszik az ez egész masszívnak tűnik,és menet közben lehet fokozatmentesen állítani a fordulatot. -
imibogyo
veterán
válasz
FatalEror #35554 üzenetére
Nem-nem. A gyalukések tengelye egyben a körfűrész tengelye is, és még egy hosszlyukfúró is rá van applikálva. Na és ehhez a hármashoz jön még a hegesztő, de igazából szinte az egész alumíniumból van, ha jól emlékszem. Azóta kapott egy asztalnagyobbítást is, csak, hogy ne legyen olyan veszélyes használni, így minden el van takarva működés közben, kivéve a körfűrészlap.
De majd ha legközelebb lenn leszek lövök pár képet és bedobom a közösbe.
-
-
-
FatalEror
addikt
válasz
szab.tam #35551 üzenetére
De nem lehet,mert ha figyelted volna a moddolások háttereit,akkor tudnád,hogy az a vidéki műhelye!És akkor megint vissza lehet vezetni a dolgokat,az aberált szerszámimádatomhoz.
De ez a kép bizonyítja is állításom,hisz jobb felső sarokban ott vannak a bringás kulcsok,illetve annak az izének a helyén van most a gép,az asztal bal szélén.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- OTP Bank topic
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Ukrajnai háború
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest