Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Wolfskin

őstag

Sziasztok, ssd chkdsk problémám van,

Ma reggel a wein induláskor lefutott egy gyors fájlrendszer ellenőrzése, mi után a külső ssd-nn nem tudtam csatlakoztatni egy VeraCrypt konténert, hibás kötetméret hiba miatt. kiderült, hogy a minden 0 bytenak látja a 2TB konténert.

Rákerestem geminivel, a legalapabb az lenne, hogy a VeraCrypt saját eszközével helyreállítani a kötet fejlécét, de az hibaüzenettel leáll.

"A fájlmutató nem vihető a fájl elé
    Sourvce: RestoreVolumeHeader 11195"

Esetleg nincs valakinek ötlete, a külső ssd mbr, fejléc, akármi rekonstruálása megoldhatná a problémát?

(Win 10, az ssd egy PM883 Enterprise 4TB (elvileg szerver, még áramkimaradás védelem is van rajta) , a ház egy AXAGON EE25-A6C. )

• Wolfskin

őstag

válasz zizidor #57493 üzenetére

Az USB energiagazdálkodást már korábban kikapcsoltam, akkor valóban lerúgta a külső HDD meghajtót, úgy, hogy a LED is kialudt.

A veracryptben sincs bekapcsolva az auto unmount.

@#57495King Unique igen, köszi, ezeket korábban átnéztem, akkor valóban a win kapcsolta le bizonyos idő után.

De most menetközben veszti el a fókusz. Nyitnék egy új oldalt a Vivaldiban, és nem megy. Aztán rövidesen összeomlik (az utolsó pár perc változtatásait, megnyitott oldalak, beírt tartalmakat el is felejti)

Vagy kattintok egy következő képre, és nem megy, vagy másik mappára ACDSee-ben és üresnek látja. Ilyenkor tudom, hogy a konténert le kell csatolni, majd vissza, és megy tovább.

Az ssd PM883 enterprise 4TB, teljesítmény/kondi 100/98 %
    működési idő: 4 év 33 nap, összes írt adat: 195 TB

• Wolfskin

őstag

Sziasztok,

egy Samsung PM883 ssd (4TB) a hordozható egységem egy Axagon EE25-A6C házban. Erről veracrypttel nyitok egy konténert, abban dolgozom.
    A probléma, hogy időnként, naponta többször is előfordul, hogy megszakad a kapcsolat a konténerrel

• a Veracrypt felcsatolva látja a konténert
    • a Total commander látja a mappákat, de a tartalmukat nem
    • az ACDSee ugyanaz, a mappákat látja, a képeket nem
    • a Vivaldi böngésző, ami a konténerből is fut, összeomlik és nem indul újra

Ilyenkor jobb esteben a Veracryprten unmount majd újra mount és megy minden tovább, rosszabb esetben kihúz és minden kezd elölről. Legrosszabb az, amikor sleep utána az Axagon led fekete marad, ilyenkor is újra kell az usb kábelt csatlakoztatni.
    Ez előfordul asztali gépeken és laptopon is.

Ez ssd hiba, win, veracrypt vagy axagon?

(win 10 fut a gépeken)

• Wolfskin

őstag

válasz ricsip #56076 üzenetére

Hát, lehetséges. Azt én is gonoltam, hogy nem tapasztalati érték. Bár az is lehet, hogy a francia forradalom után beüzemelt ssd-k, mostanra purcantak ki. :U
    Viccet félretéve nem csodálkozom rajta, hisz a TBW is csak egy trükkös marketing adat, számjáték, amit alapvetően nem is a hardver minősége, hanem a garanciaidő határoz meg.

• Wolfskin

őstag

válasz azbest #56065 üzenetére

Ez segített. Alapból a ház is 10 perc után pihenteti, de akkor nem szabadna eltűnnie a meghajtónak. Ezt kikapcsolta a win. Ez eléggé meglepett,. de a javaslataid orvosolták a problémát. Köszi!

A folyamatos áram alatt, hát igen,... Kiszámoltam, az a 2 Millió óra az 228 év, hamar elrepül ám! De nem is erre gondoltam, hanem pl a villanyégő is gyakrabban megy tönkre kapcsolgatás közben, mint folyamatos üzemben. Gondolom ez minden elektronikus alkatrészre igaz, amelyik képes tönkre menni. A változás mindig veszélyesebb, mint az állandóség. Bár a folyamatos áramellátás alatt meg gyorsabban öregszenek az alkatrészek. A kérdés persze inkább teoretikus. Szombat reggeli kávé/meditáció mellé való elmélkedés. Térjünk vissza rá 228 év múlva. :D

• Wolfskin

őstag

válasz azbest #56063 üzenetére

Értem, köszönöm, tehát az egyik a

Vezérlőpult\Minden vezérlőpultelem\Energiagazdálkodási lehetőségek\Sémabeállítások szerkesztése\Speciális energiaellátási beállítások módosítása\USB beállításai\USB szelektív felfüggesztés=LETILTVA

A másik pedig az eszközkezelő, és itt letiltani az eszköz kikapcsolását. Azért is meglepett a dolog, mert van rajta egy másik ssd, egy 850Pro, amin a zenék vannak, és azt sosem kapcsolja ki, mindig elérhető (egy aliexpresses usb3.0 - sata átalakítóval van csak fenn) . Meg a WD 2.5" külső vinyókat se, még idegesített is, hogy állandóan pörög, még akkor is, ha sleepbe van a gép.

Szerintem ez a kettő lehet a piros (3.1) usb, remélem jónál tiltottam le. (MSI B550 Gaming gen3 alaplap)
    Egyébként az árt az ssd-nek, ha folyamatosan áram alatt van, nincs kikapcsolva?

• Wolfskin

őstag

Sziasztok, adott egy Samsung PM883 ssd és egy AXAGON EE25-A6C ház.
    Az a gondom vele, ha sokéig inaktív a win elevszti, lekapcsol, eltűnik.
    Van rajta egy veracrypt konténer, ilyenkor ez is értelemszerűen kilép.

Amíg sima pendrájvot használtam adathordozásra, sosem volt ilyen gond, az a total commanderben mindig kapcsolható volt. Ez az ssd nem, ilyenkor ki kell húzni a kábelét és újra csatlakoztatni. Erre nincs más megoldás? :F

• Wolfskin

őstag

válasz ubyegon2 #55596 üzenetére

Először is, köszi ismét! Akkor már én is itt válaszolok, bár szerintem ez a téma még súrolja a "milyen ssd-t vegye" topikot is. Főleg német nyelvű hirdetéseket nézegetek, és van néhány bontatlan, jellemzően 4TB 300 € tól, 2 TB 120 €-tól.
    Viszont egyszer olvastam egy cikket, amiben egy diagram volt a HDD- (és gondolom ssd-k) elhalálozási valószínűségéről, ami az első X időben jelentősen magasabb, majd egy meredek esés után hosszú vízszintes vonalon stabilizálódik, ami olyan kb 5 év után kezd lassú emelkedésbe. A bontatlanban ezért garancia nélkül szerintem nagyobb a rizikó, mint egy alig használtban, ami már kiszűrte a gyártásból eredő esetleges anomáliákat. Egy HDD-vel már jártam is így, egy bontatlan WD goldot vettem maradék garanciával, kibontva 100/100, ami 3 hét alatt 10% alá esett. Természetesen garanciában kicserélték, azóta is megy.
    Ezeket a szerver ssd-ket is néztem már, de azokat egyáltalán nem ismerem, most már azt hiszem a 850-860 pro vonalon maradok.

@55598

Minden fejlesztést lenyomnak a torkunkon, amikre gyakorlatilag nincs is szükségünk.
    Ráadásul a fejlesztések nagy része látszattevékenység, egyetlen célja a marketing osztály magasfizetéseinek legitimálása. A sajtó meg lelkesen asszisztál hozz-emlékszem, micsoda lelkesedés volt, amikora pda-k után végre nem kellett tollal bíbelődni, lehetett ujjal vezérelni a kijelzőt, majd amikor a nokia újra felfedezte a tollat, állva tapsoltak, hogy végre nem kell ujjal matatni. Vagy amikor a note 3 után végre feltalálták a fehér alapon fekete szöveget, mennyivel modernebb, kontrasztosabb, még itt a fórumon belém is belém álltak, hogy nekem semmi se jó, pedig az újság is fehér alapon fekete szöveg, azért olvasható (mondjuk az nem süti ki éjszaka a szemem). Aztán pár évre rá, a Note 9-ben nagy ovációval feltalálták a dark theme-et, és mindenki ujjongott (itt a fórumon is). De ilyen az edge kijelző is, meg laptopokon a 16:9-es monitor, meg új általában a keskenyedő telefonok, aki ezeket feltalálta és engedélyezte, letöltendő kínzókamrára ítélném.

• Wolfskin

őstag

Sziasztok,

ssd beüzemeléssel kapcsolatban lenne kérdésem.
    Érdemes még felülbírálni a win10-t ssd kezelésben? Egy régi, itteni cikkből vettem ki az infókat, van egy lista, amit mindig végig csináltam telepítés után. Haverom szerint felesleges, a win 10 már jobban tudja, mi jó az ssd-nek.

-------------------------------------------------------------------------------
    1. be kell kapcsolni a TRIM-et
    2. HIBERNÁCIÓ letiltása
    3. partíció alignálása
    4. Töredezettségmentesítés kikapcsolása
    5. Indexelés kikapcsolása
    6. Prefetch és SuperFetch kikapcsolása
    7. A fájlok utolsó elérési idejének naplózásának kikapcsolása
    8. Gyorsítótár pufferürítés kikapcsolása
    9. Rendszervisszaállítás letiltása
    10. Virtuális memória (lapozófájl) kikapcsolása
    11. Böngészési előzmények áthelyezése merevlemezre
    -------------------------------------------------------------------------------

Erről mi a tudomány mai álláspontja? Melyik ponton érdemes felülbírálni a win.-t:
    Már csak azért is kérdezem, mert tegnap felraktam a wint, 1-3 driver és a HDS szerint 3 óra özemidő alatt 35GB az írt adatmennyiség, Az mennyire normális?

(Az ssd egy m.2 1TB Kingston Fury)

• Wolfskin

őstag

Sziasztok,
    mi lehet a gond, mitől esik az ssd-m teljesítménye?
    • Samsung 850Pro 256mb
    • Működési idő: 127 nap
    • összes adat: 2,25TB
    • kondíció: 100% (HDS)
    teljesítmény: 79% (HDS, pár hét alatt esett ennyit) --> már csak 75%., ma is esett

Friss win10, kb 80% szabad, HDS 5.7

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés