- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- 3DMark Vantage eredmények
- Teclast Tablet Topic
- Everest / AIDA64 topik
-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
oleeg
tag
Sziasztok!
CCNP Enterprise vizsgákkal kapcsolatban tapasztalt kollégák segítségét szeretném kérni.
A 350-401 ENCOR vizsgában van labor/konfigurálós feladat vagy csak felelet választós kérdések? Próbáltam utánanézni és lehet béna vagyok, de nem találtam egyértelmű választ.Köszönöm:
o
-
oleeg
tag
válasz
Cyber_Bird #8531 üzenetére
Szia!
Jelentkezem.
SP track-hez vettem meg. egyelőre a multicast témakörnál járok és sajnos itt is vannak problémák IOS XRv vonalon. Már egy alap multicast konfig sem működik. Nem tudsz csatlakozni multicast group-hoz, RP nem látszik... Valóban csak community support van ahol elismerték, hogy hát a multicast XRv platformmal időről időre különböző hibák jelentkeznek... Két napom ment el arra mire rájöttem, hogy biztos nem szabtam el semmit, mert IOSv-n simán működik. Eléggé bosszantó, mert a VIRL adná, hogy vele az ember ne az IP címeket és a static routing -ot gyakorolja, hanem valami komolyabb bonyolultabb hálózatot rakjon össze.
Üdv:
o
-
oleeg
tag
válasz
Cyber_Bird #8421 üzenetére
Nagyon gáz a történet szerintem...
-
oleeg
tag
válasz
Cyber_Bird #8337 üzenetére
Szia!
Igen végre végre! A fórumokon nagyon sokan panaszkodtak a hiánya miatt.
Sajnos sikerült belefutni a virl-ben XRv-vel egy "kissebb" problémába multicastnál. XRv-n nem megy a multicast. Nem tudsz csatlakozni grouphoz és nem megy a multicast forgalom sem. IOS esetén nincs ilyen probléma. Elvileg dolgoznak a bug-on...
Üdv:
o.
-
oleeg
tag
Szia!
A vrf-ek konfigja miatt:
ip vrf aaa
rd 1:30
route-target export 1:101
route-target import 1:101
!
ip vrf bbb
rd 1:101
route-target import 1:101Az azonos route-target export és import miatt, plusz ehhez kell a BGP is.
Egy jó leírás a témáról:
http://packetlife.net/blog/2013/jun/10/route-distinguishers-and-route-targets/
Üdv:
o
-
oleeg
tag
Szia!
Csak piszkálta a csőröm...
A BGP szerepét meg tudná valaki világítani számomra?.Inter vlan routing lenne az aaa és bbb vrf-ek összenyitására?
Szóval igen a cél, hogy a két vrf kommunikáljon egymással és ehhez BGP is kell.
Először azt gondoltam, hogy hiányos a BGP konfig, de nem. Hiába azonosak az import/export rt beállítások a két vrf-ben, nem fog látszódni az egyik a másikból:Egy routerben raktam össze a konfigot először BGP nélkül:
!
ip vrf aaa
rd 1:10
!
ip vrf bbb
rd 1:20
!
no ip domain lookup
ip cef
!
interface Loopback0
ip vrf forwarding aaa
ip address 192.168.1.1 255.255.255.255
!
interface Loopback1
ip vrf forwarding bbb
ip address 172.16.1.1 255.255.255.255
!és a két vrf routing táblája:
Router#sho ip route vrf aaa
Routing Table: aaa
Codes: L - local, C - connected, S - static, R - RIP, M - mobile, B - BGP
D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2
i - IS-IS, su - IS-IS summary, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2
ia - IS-IS inter area, * - candidate default, U - per-user static route
o - ODR, P - periodic downloaded static route, H - NHRP, l - LISP
a - application route
+ - replicated route, % - next hop overrideGateway of last resort is not set
192.168.1.0/32 is subnetted, 1 subnets
C 192.168.1.1 is directly connected, Loopback0Router#sho ip route vrf bbb
Routing Table: bbb
a - application route
172.16.0.0/32 is subnetted, 1 subnets
C 172.16.1.1 is directly connected, Loopback1Router#
majd következett a BGP:
router bgp 65000
bgp log-neighbor-changes
!
address-family ipv4 vrf aaa
redistribute connected
exit-address-family
!
address-family ipv4 vrf bbb
redistribute connected
exit-address-familyÉs most már látszódnak a másik vrf-ben lévő prefixek:
Router#sho ip route vrf aaa
Routing Table: aaa
a - application route
B 172.16.1.1 is directly connected, 00:00:24, Loopback1
C 192.168.1.1 is directly connected, Loopback0Router#sho ip route vrf bbb
Routing Table: bbb
a - application route
C 172.16.1.1 is directly connected, Loopback1
B 192.168.1.1 is directly connected, 00:00:27, Loopback0Router#
-
oleeg
tag
Sziasztok!
Játszott valaki IOS XR-on multicasttal? Főleg, ha XRv-t tesztelt. Lenne pár kérdésem.
Kezdek meghülyülni...
Köszönöm:
oleeg
-
oleeg
tag
válasz
Hedgehanter #8060 üzenetére
Szia!
Elég szigorú titoktartási nyilatkozatot kell aláírni minden Cisco vizsgánál, igazából nem sok mindent lehet elmondani a konkrét feladatokról...
Üdv:
o
-
oleeg
tag
Sziasztok!
Ma megjött a 16GB memória a VIRL-hez. Gyorsan teszteltem 2db XR és 6db. IOS routerrel. Egyelőre jónak tűnik, kb. 15 perc a boot és a szimuláció sebessége is rendben van. Úgyhogy ez így megfelelő lesz
Üdv:
o
-
oleeg
tag
válasz
Cyber_Bird #7824 üzenetére
Igen, már december elején előrendeltük a könyv + e-könyv kombót.
o
-
oleeg
tag
válasz
Cyber_Bird #7816 üzenetére
Naná, hogy arra készülök
-
oleeg
tag
válasz
FecoGee #7813 üzenetére
Szia!
Sajnos igen. XR nélkül nem lenne gond, még csak szimulátor sem kellene, lenne elég vas a játékhoz. De sajnos az XR miatt borul minden. Az érdekesebb témákhoz (MPLS TE, L2/L3 MPLS VPN, RR, AS konföderáció) miatt szerintem legalább kettő, talán három XR, valamint a többi "hagyományos IOS" router kell majd a laborokhoz. Ahogy most látom ez 16GB-ba beleférne. Ha valaki csak ismerkedne az XR-al akkor oda elég a 8GB is. Bár akkor meg elegendőek az általatok is említett ingyenes megoldások.
Üdv:
oleeg
-
oleeg
tag
válasz
Cyber_Bird #7810 üzenetére
Szia!
Igen én is látom, hogy 16GB RAM alatt nem fogom megúszni a játékot. Sajnos a laptop csak max 8GB -ot kezel, így majd valami más megoldás lesz. A lassúság nem gond, csak működjön rendesen. A tippet a putty -hoz pedig köszi!
Üdv:
oleeg
-
oleeg
tag
Sziasztok!
Játszottam a VIRL-el egy kicsit. A kis labor hat routert tartalmazott:
- 2db. P router (egy ios és ios-xr)
- 2db. PE router (egy ios és ios-xr) és
- 2db. CE router (csak ios).Ahogy már említettem nagyon lassú volt az egész, valamint amikor az egyik XR-ban egy interfész IP címet kapott majd nyomtam egy commit -ot mind a két XR router egyszerre hibával elszállt és újraindult. Nagyon valószínű, hogy egyszerűen a 8GB RAM kevés lett. Kipróbáltam, hogy csak egy XR routert hagyok meg PE routerként. Ezzel jóval gyorsabb lett kb. 20 percre csökkent a boot idő is (amikor már a conf t kiadható). És összeraktam egy nagyon egyszerű L3 MPLS VPN-t. az IGP OSPF, a PE-CE routing pedig BGP. Jó volt játszani...
Egy kép a szimulátorról:
Üdv:
oleeg
-
oleeg
tag
válasz
FecoGee #7801 üzenetére
Szia!
Volt az több is szerintem mint fél óra, de mindegy is. Azt biztosan tudom, hogy 23:20-kor elindítottam a programot és 01:23-kor kapcsoltam le a gépet
Csak annyit csináltam hogy felraktam a 6 routert összekötöttem őket elindítottam a szimulációt és miután felálltak kaptak egy hostnevet
Amikor csak két router volt akkor nekem úgy tűnt, hogy gyorsabban felállt. De mindegy is mert ha csak ennyi lesz akkor azzal simán együtt tudok élni.oleeg
-
oleeg
tag
válasz
stfreddy #7799 üzenetére
Szia!
Az SP nekem is nagyon tetszik, egyetlen gondom van vele. A CCIP-hez volt rendes hivatalos Cisco CERT Guide, az SP-hez viszont sajnos semmi. Tegnap összeraktam még éjjel egy 6 routerből álló pici labort 4db. ios és 2db. ios-xr router. A két xr kb fél óra után állt fel teljesen. Hardver aprón láttam 8GB RAM-ot 12eFt körül ha lecserélem az egyik 4G akkor lesz 12GB azzal talán jobb lesz.
Üdv:
oleeg
-
oleeg
tag
válasz
stfreddy #7796 üzenetére
Szia!
Tegnap már megvettem
Tegnap este pedig megjött az email a download linkkel amit ma felraktam. Elsőre jobbnak tűnik mint a GNS3 egy pár hónap múlva pedig tényleg látni fogom, hogy valóban megérte-e a rászánt pénzt. Nézegettem más megoldást is egyelőre ezt tűnt számomra a legjobb megoldásnak XR gyakorlásához.
Amúgy a leírt laborral mire készülsz?
Üdv:
o
-
oleeg
tag
Sziasztok!
Addig nézegettem Cisco -tól a VIRL megoldásukat, hogy karácsonyra megleptem magam vele.
Ma feltelepítettem (jó sokat bénáztam vele a saját hülyeségem miatt...). De végül sikerült összerakni.
Hát a sok memóriát szereti. Nagyon, pontosabban a soknál még több memóriát. Két IOS-XR router és A 8GB RAM-ból maradt ~200MBEbben az a különösen jó, hogy mostanában jó drága a memória. 40eFt lenne egy 16GB bővítés. Mindegy, viszont így kezdődhet a CCNP SP felkészülés.
Üdv:
o
-
oleeg
tag
válasz
sp3333boy #7744 üzenetére
Szia!
Hát ez a nagy gondom
. Az ADVROUTE-hoz januárban lesz könyv, reménykedek, hogy lassan érkezni fognak a többi témakörhöz is rendes könyv. Amúgy valahogy bosszantó, hogy négy éve nem sikerült kiadni könyveket melyek lefedik a tananyagot. Januárban megjelenik egy könyv mely az SPROUTE és SPADVROUTE témakörét lefedi, így egy kicsit reménykedek, hogy talán lassan lesznek könyvek a további témakörökhöz is.
Üdv:
o
-
-
oleeg
tag
Sziasztok!
@ zsolti.22: gratula!
CCNP SP-hez keresnék tananyagot SPCORE és SPEDGE témakörben. Minden segítséget megköszönnék!
Üdv:
o
-
oleeg
tag
Sziasztok!
Ezt ismeritek?
http://virl.cisco.com/
Nem lenne rossz tanuláshoz, pláne amit beterveztem jövő januártól. A personal edition évente 200$, de most 50$ discount akció van hozzá.
Egy négymagos CPU + 8GB RAM gép kell hozzá.
How many routers can I run in VIRL? How much memory does each type need? kérdésre válasz a fórumból:
VIRL Personal Edition is capped at a maximum of 15 Cisco VMs. You can run more non-Cisco VMs, assuming that you have sufficient memory and CPU.
The vCPU and memory requirements for each VM type can be seen via VM Maestro by selecting a node on your canvas, opening the 'properties' panel and pressing the 'Browse' button under 'Node/VM Flavor'.
Here's the summary:
IOSv = 1vCPU, 512Mb
IOS XRv = 1vCPU, 1536Mb
CSR1000v = 1vCPU, 3096Mb
NXOSv = 1vCPU, 2048MbNow, bear in mind that memory usage is not linear in all cases. If you have a topology with 4 VMs and each is different VM subtype (IOSv, IOS XRv, CSR1000v, NXOSv) then you will need to have sufficient memory to host each of these as there is no memory page sharing possible. The best utilization is if your topology only uses one subtype - just IOSv, for example - as this gives the system the best memory page sharing.
As a guide, an VIRL server with 4vCPUs & 8Gb RAM can run ~6-8 IOSv instances, or 3-4 IOS XRv instances, or 2 CSR1000v instances or 3 NXOSv instances.
The VIRL system will prevent you from starting a simulation which is outside the capacity of your VIRL server.
Bemutató videó:
http://www.youtube.com/watch?v=zJqPh4R_-aY
Üdv:
o
Ui.: Ma sikerült a TSHOOT vizsgám is
, így megvan a CCNP
-
oleeg
tag
Szia!
Köszönöm, a baj csak az, hogy esnek ki részek. Valamelyik nap előkerült a Type 4 LSA használata az E2 vs E1 metric-type -nál, aztán csak gondolkodtam, hogy is van, miközben ezt pedig többször átnéztem, mert kevésnek éreztem a magyarázatot a könyvben. Na mindegy. Készülök a TSHOOT-ra az OCG-ből, szerencsére ott is van bőven ismétlés. Ha minden jól megy akkor jövő héten csütörtökön megyek.
Amúgy nekem a ROUTE nagyon tetszett és szerettem, a SWITCH-ről nem tudom már ugyanezt elmondani.
Üdv:
o
-
oleeg
tag
Sziasztok!
Ma túljutottam a SWITCH vizsgán is, viszont kezdek fáradni... Ezzel nagyon nem számoltam amikor kitaláltam még az ősz elején a "CCNP idén" projektet.
Más, ahogy látom a TSHOOT vizsga nagyon különbözik az eddigiektől. Mire érdemes figyelni a vizsgán? (Tudom a kérdésekre
)
Üdv:
o
-
oleeg
tag
Sziasztok!
Végig olvastam eddig egyszer a 642-813 SWITCH könyvet, csak nekem tűnik sokkal könnyebbnek mint a ROUTE? A másik dolog pedig, a ROUTE könyvvel kapcsolatos, amit Wendell Odom írt. Számomra élvezet volt olvasni, iszonyat jól magyarázott. A SWITCH könyvről nem érzem ezt...
Üdv:
o
-
oleeg
tag
Sziasztok!
Ma sikerült a CCNP ROUTE vizsgám. Ennyit az utóbbi pár évben nem tanultam mint az elmúlt 5 hétben.
o
-
oleeg
tag
válasz
freaghill #7419 üzenetére
Szia!
A papírt/vizsgát kérik, de nagyon - nagyon fontos a tapasztalat is az adott szakmában! Továbbá Cyber_Bird véleményével én is maximálisan egyetértek.
Szerintem, ha eldöntötted, hogy kint akarsz dolgozni, akkor nincs más mint előre. Munkát keresni majd dolgozni napi szinten Cisco eszközökkel és gyűjteni, gyűjteni a tapasztalatot. Ez a része nem megkerülhető véleményem szerint.
Üdv:
o
-
oleeg
tag
válasz
sunyijanika #7391 üzenetére
Szia!
Nekem az gyanús, hogy ügyfél forgalom nélkül nincs csomagvesztés.
Ez tipikusan akkor fordulhat elő ha mondjuk van egy Ethernet vonalad amit átadnak mondjuk FastEth vagy GigEth interfészen, de vonali sávszélesség igazából csak az interfész sebességének töredéke és a szolgáltatói vonal nem tolerálja burst -öt. Nálad szerintem mindenképpen probléma lehet, hogy az egyik interfész FastEth a másik pedig GigEth. Ilyenkor az eszköz képes elárasztani (forgalom burst-ös jellege miatt) úgy a vonalat, hogy csomagvesztést tapasztalsz. De ha nincs forgalom a vonalon akkor akár 100e vagy 1m ping is hiba nélkül visszajön. Az interfész számlálók (drop) pedig tiszták. Ilyenkor egy egyszerű shape segíthet melyet mindkét WAN interfészre outbound irányba ráírsz, feltéve, hogy a platform támogatja és még amúgy sincs semmilyen QoS a vonalon.
Utána érdemes ellenőrizni a policy-map -ot a sh policy-map int <interfész neve> paranccsal működés közben a Queueing rész nézni ahol a (queue depth/total drops/no-buffer drops) 0/0/0 mutatja, hogy ha a shape aktív. Ha a látszik, hogy a default (64 packet) queue limit nem elegendő és emiatt továbbra is dobál akkor növeld a queue limit értékét. Rossz esetben nem lesz már csomagvesztésed, de a válaszidő akár több másodperc is leheto
-
oleeg
tag
válasz
sunyijanika #7389 üzenetére
Szia!
LL milyen technológia és milyen sávszélesség?
Üdv:
o
-
oleeg
tag
Sziasztok!
CCNP ROUTE vizsgán van BGP labor?
Ygg: Gratula!
Üdv:
o
-
oleeg
tag
Sziasztok!
A tervem első lépése megvan. Ma sikerült a CCNA vizsgám (200-120, 1000 pont). 53 kérdés volt öt laborral. Az öt laborból 3 hibakeresés (ACL, EIGRP, OSPF) és kettő volt (ACL, EIGRP) ahol konfigurálni kellett. Az öt laboron meglepődtem, szinte mindenki max három labort említett. Most folyatom a CCNP ROUTE vizsgára való felkészülésre.
Üdv:
o
-
oleeg
tag
Sziasztok!
Kérdezni szeretnék. Tudom nehéz válaszolni egy ilyen kérdésre mivel nem ismerhető a tudás és a tapasztalat, de azért mégis
A tervem az, hogy idén szeretném megszerezni a CCNP R&S minősítést. (Most szeptember végén lesz a CCNA vizsgám
) Október végén ROUTE, november végén SWITCH és december vége vagy január eleje TSHOOT vizsga. Munkámból kifolyólag napi szinten dolgozom Cisco eszközökkel egyes témaköröket rendszeresen használok, de van ami csak ismerős (hallottam róla, egyszer láttam/próbáltam) és felületes tudással rendelkezem.
A kérdésem pedig pedig az lenne, hogy mennyire lehet elégséges egy hónap felkészülési idő az egyes vizsgákhoz?
Eszközök beszerzése gyakorlásra nem probléma (3560 switchek és 1841-es routerek több mint elégséges számban állnak rendelkezésre labor kialakítására).
Tudom, tudom, hogy nehéz válaszolni, de talán tudtok segíteni, hogy melyek a lehetséges buktatók a talán "kissé" optimista tervemmel
) Sajnos eddig csak ücsörögtem a seggemen, de most már szorít az idő
Köszönöm:
o
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Sorozatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Synology NAS
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Makulátlan, új állapotú Garmin Forerunner 255 music fekete
- Szinte új állapotú Samsung Galaxy A54 5G 6/128GB
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Garmin Fenix 8 Amoled 51mm Sapphire Carbon Gray DLC - Használt, karcmentes
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged