- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Raspberry Pi
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Használt VGA / videókártya ajánló
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vigneau
félisten
-
joekiss
csendes újonc
Ez akkora noob kérdés lesz, hogy szedjetek szét nyugodtan, de hátha kapok választ
Mi a neve annak a csavarnak, amivel a videokártyát rögzítik a házhoz?
Ajándékba kaptam a kártyát a kész konfigomhoz, és be kéne csavarozzam, de full nem tudom, hogyan keressek rá/honnan szerezzek 1db nyüves csavart a feladathoz
Bocsi, de "Azonnali noob kérdések" topik nincsen
-
emiki6
veterán
válasz
emiki6 #87196 üzenetére
Tárgytalan. Időközben rájöttem, hogy amit követtem restoration guide-ot, abban a flashtool nem flashelte sikeresen, hiába írta azt, hanem maradt rajta a régi rossz bios. Szóval az első flashtool-lal visszaraktam az eredetit. Működik.
Asszem ezt a biosflaselés dolgot elengedem. Vagy lehet ezt jól is csinálni?
-
emiki6
veterán
Sziasztok!
MSI rx 5600 xt mech. GPU-Z-vel lementettem a bisoát, MPT-ben módosítást végeztem (igazából csak venti beállításokon), red bios editorral új biost csináltattam, flasheltem (bár volt valmi hibakód, nemtom mi, gondoltam nem lehet olyan...), újraindítottam, nem indult, alaplapon az egyik led világított.
Bios reset, hogy ne a pci vga legyen kényszerítve, hanem igp-ről legyen képem. Ezt követve visszatettem az eredeti biost (noha az újabb flashtool miatt amdvbflash -p 0 biosnév.rom -mal, mert a leírásbeli parancs már nem aktuális), sikeres volt, de a VGA továbbra sem ad képet. TPU bios adatbázisból szedtem le egy hasonló biost, azt is ráflasheltem, azzal sem ad képet.
Van valami ötletetek, amivel feléleszthetném?
-
Attix82
addikt
válasz
Kiralybali #87193 üzenetére
A VGA külön 6/8 pines ágon legyen. Ne egy madzagon.
-
Kiralybali
tag
válasz
Kiralybali #87192 üzenetére
Megnéztem, és nála 23.9.1 volt, amikor először jött azzal a fekete képernyő, akkor pedig a 23.11.1 lett letöltve, mint legfrissebb, de azzal is volt már egy újabb fekete képernyős cucc, és újra ugyan azt tettem fel jobbhíján.
Nálam viszont a 23.10.2 van épp fent.Keresgettem a neten, de nem sok sikerrel. Volt ahol azt írták, az advanced system settingsben a hardver résznél kapcsoljam ki a driverekre a windows update-et.
A tegnapi (legutolsó) fekete móka után ezt megtettem (bár ez az én gépemen nincs beállítva).Találtam egy ilyen cikket is: [link]
Most azt néztem, hogy mindkét gépen az adrenalin progi performanc/tunning alatt a CPU automatic tunning Default, és nem is lehet kikapcsolni.
-
Kiralybali
tag
Lányomnak és nekem is lett egy új gépem, mindkettő közel azonos típusú alkatrészekből (neki csak 16GB memória van, és egy SSD + vinyóval kevesebb). Mindkettőben Ryzen 5 5600 proci és Sapphire Pulse RX6700 XT található, mindkettőn win 10 pro 22H2 van telepítve. (A többi cucc, táp, alaplap, ház is azonos típusú).
Még annyi, hogy neki 1 monitora van, nekem 2 és a minotorok is tök más típusúak.
Mindkét gépen engedélyezve van a SmartAccess Memory.
Eredetileg a GPU tuning rész is be volt mindkét gépen kapcsolva, de nála az nem ment stabilan azokkal a beállításokkal, amivel nálam igen (1100mv, 2100-2400Mhz, 2112Mhz VRAM. 15% power limit, Zero RPM kikapcsolva). Ekkor úgy döntöttünk, hogy nála, minden gyári beállításon marad, kivéve a Zero RPM kikapcsolás.
Nagyjából rendben is volt minden, de nemrég többször is előfordult a gépén, hogy játék (wow) közben elfeketedik a kép, a háttérben hallani a discord beszélgetést, de csak kikapcsolni lehet a gépet, mert semmire nem reagál. Miután újra belépünk, az amd adrenalin szoftver eltűnik, lehet a telepítést újra kezdeni. Most a legfrissebb 23.11.1 lett felrakva, de a korábbi (talán 23.10.2) verzióval is előfordult már ez a probléma, míg az én gépemen semmi gond nincs.
A driver telepítés előtt használtuk az AMD-s takarító utility-t is (ha ez számít bármit).
Mi a fene okozhatja a problémát, és mit tudnék tenni a kiküszöbölésére?
-
Werkly
őstag
3080-at 10GB érdemes lecserélni 4070-re? Kösz,
-
BogyóBP
addikt
Sziasztok. Szerintetek azt hogyha DP 1.4 en van a monitor a VGA val összekötve és van a monitoron Jack csatlakozo akkor elvileg a hangot a VGA fogja szolgáltatni de milyent? Mert az alaplapoknak is vannak hangchipjeik (esetemben egy elég prémium van az alaplapon) gondolom bőven nem olyan minőségű lenne.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
BogyóBP #87175 üzenetére
Azt gondolnám, amit te is, ha csak nem:
pont a napokban tettem volna be a RX580 Nitro+ kártyámat a PC-be, a legújabb driverrel (23.4.3) (win10), természetesen előtte DDU-val.
Nagyon hasonló hibát kaptam mikor még csak aktiváltam a teljesítményhangolás engedélyezését és még csak nem is állítottam semmit. (Gyanítom, hogy a driver elcsesz valamit a teljesítmény állítás folyamán és instant fagyás az eredmény egy random pillanatban.)
Nem akartam elhinni, hogy a polcon megdöglött volna a Radeon-om, úgyhogy visszatettem a már jól bevált régi (21.10.2) drivert és egyből hiba nélkül ment. Ez van. Szimplán el tudják cseszni a drivert.Természetesen nincs 100%-os válasz innen a fotelből, csak ha sikerült elhárítani a hibát, ahhoz viszont tesztelni kell. Egy próbát megér, hogy feltesz egy "őskövület" drivert.
#87180 adamcsik: hogy te mit fogalmazol meg vibrálás alatt és tényleg mi látható a képernyőn, e kettő között nagy különbség lehet, nem csak látványban de ebből kifolyólag a hiba okában is. Ha tudnál egy videofelvételt készíteni, amin jól látható a jelenség, az alapján talán tudnánk segíteni.
-
adamcsik
aktív tag
Sziasztok!
Mitől lehet hogy játék közben vibrál a kép?
Eddig nem tapasztaltam ezt a problémát most jött elő (RTX3060) -
DravenMoral
senior tag
válasz
Balazs_ #87176 üzenetére
Régi szép idők.. Nem, sajnos azóta ha videokártyát cserélsz, akkor az egész gépet ki kell dobnod a kukába, és újat venned sajnos.
Viccet félretéve, bőven elég, ha letörölsz minden videokártyához tartozó drivert, és kikapcsolod a gépet. Mehet bele az új kártya, új driver, és kész is. Ami már nem kell a windows-nak, mindent le fog törölni magától. Nem kell külső programokra hagyatkozni ilyenben. Akkor szokták a külső programokat ajánlani, bár azt sem értem, hogy minek.. Amikor Amd kártyát cserélsz Nvidia-ra. Vagy manapság már Intel-re..
-
Sziasztok!
Nem találtam a keresőben releváns találatot, de bocsi, ha dupla:
Videókártyát fogok cserélni, a jelenlegi is Nvidia, az új is az lesz.
Letöröljek bármit a kártyacsere előtt?
Régről mintha az rémlene, hogy a DDU Uninstaller-t javallták ilyen esetben. -
BogyóBP
addikt
válasz
Aprósólyom #87174 üzenetére
Dehogy driver bug. Olyan már nincs. Haldoklik a kártya. Az hogy furmark alatt jó semmit se jelent. Egy hibás Vram blokk is lehet ez de én inkább a GPU ra gondolok.
-
BogyóBP
addikt
válasz
Enigma1945 #87171 üzenetére
Pedig az újabb kártyáknak 6700xt től felfelé vagy egy 3070 es akár még az i9 9900k sem elég arra hogy kihajtsa. Hogy pontosan miért van ez így lövésem sincs. Egyszerüen beakad a kép, frame drop van, stb stb.
DE!! Furcsa mert pl ott van a last of us ami elég komoly hardvert kér, az pl maxon akadás nélkül futott. Mondjuk az összes mag 100% on ment, lehet CPU bottleneck volt erősen de akkor se érződőtt
Vagy csak rámászott mindenre ami adott volt. Mindazonáltal gondolkodom a platform váltáson ha újabb vga-t akarok és lövésem sincs hogy maradjak e az intel vonalon.
-
DravenMoral
senior tag
válasz
Enigma1945 #87171 üzenetére
Vsync beállítás.
-
Enigma1945
őstag
válasz
DravenMoral #87163 üzenetére
Én ezt elfogadnám ha az újabb címekkel tolnám. De hogy egy bf3 vagy egy bc2-nek nem elég az i7, azt azért kétlem.
akármelyik beállításra teszem mindig ugyanaz az fps szám. -
ThodEE
őstag
válasz
DravenMoral #87169 üzenetére
Rinkasime & DravenMoral
Köszi Köszi ! -
BogyóBP
addikt
Sziasztok. Más tapasztalt olyant hogy a 3070 vagy hasonlo és annál erősebb kártyák fram drop ot eredményeznek.Mi az oka? Túl gyenge a CPU? Át kell kapcsolni teljesitmény centrikusra az energia gazdálkodást akkor sokat javul a dolog, kisimul a kép és csak nagyon ritkán akad be. Ez az egyetlen megoldás? Nemlétezik. Vagy túl gyenge a processzor?
-
ThodEE
őstag
válasz
DravenMoral #87165 üzenetére
Kihez érdemes fordulni VGA javítás ügyen ?
Először megnézem még megvane a gyári léghűtés mert akinek tudnám adni a 290xet Ő nem vizezik, aztán ha 10ezer alatt megcsinálják akkor barátomnál még kiszolgálná a régebbi CoDot meg BF-et -
DravenMoral
senior tag
válasz
ThodEE #87164 üzenetére
A világból kimennek ezek a kártyák.
Főleg a Saphire verziók, robosztus és marha jó hűtéssel felszerelve.
A mai játékokhoz ugyan már kevesek, de nem is azt célozták meg.
A korebeli és +pár év játékokra top kategória szinte ingyen ez a kártya.
Nyilván nem arra veszi az ember, hogy FullHD 165hz-et vigye magas grafikán.. De mondjuk a FullHD 120hz simán megvan vele értelmes grafikai beállításokkal.
Mostanság azt mondom, hogy az rx 580/590 a olcsó kategória teteje.
Volt nekem is szerencsém ezekhez a kártyákhoz, és ha hiszed ha nem, vissza húz a szívem hozzájuk.
Pedig járt már nálam majdnem mindenféle kártya gtx 1070ti-tól az rtx 3080-ig bezáróan.. -
ThodEE
őstag
válasz
DravenMoral #87162 üzenetére
Tisztességes volt az eladó, rögtön mondta, hogy ha nem megy, küldjem vissza azt visszacsináljuk a boltot, de egy ritkán játszó sokat filmezős gépben, talán még elmegy pár évet a kártya azért pedig 29 pénz nem volt rossz ár
-
DravenMoral
senior tag
válasz
Enigma1945 #87160 üzenetére
Nincs cpu bottleneck-ed. Ahhoz a procihoz elférne nyugodt szívvel egy rx 580 8gb is.
Multi játékok viszont már a 6mag/12szálat kérik, de sok már a 8/16-al is gazdálkodik.
Öreg proci, a multi játékok pedig mindig is erősen processzor igényesek voltak, és szerették kihasználni a sok mag, több szálat.
Illetve DDR3 konfig, a játékok már inkább a DDR4-ből tudnak gazdálkodni.
Nagy valószínűséggel fejlesztened kell, egy új alaplap és procira, ha nagyon zavar az fps limit. -
ThodEE
őstag
válasz
DravenMoral #87157 üzenetére
Köszönöm megoldotta a BIOS csere
-
Enigma1945
őstag
válasz
zooliii #87155 üzenetére
Ezt nem értem? A proci folyamat 40-50 % között van, legnagyobb robbanásoknál megy fel 60%-ra max, de szinte sosem látom itt. A kártya meg folyamat 98-100%.. Akkor hogy lehet cpu limit?
Amúgy kipróbáltam ezt a virtuális szuper felbontást, beraktam 1440p-re, akkor sem változik semmi, csak kevesebb az fps, a ram pedig még az 5gb-ot sem kéri el akkor nem értem én ezt? -
ThodEE
őstag
válasz
DravenMoral #87157 üzenetére
Szia !
Igen most vettem, ma szereltük be, egyből megörültem neki mert kép van még az előző 290x el ami tönkre ment a gépbe azzal nem volt kép.
Teljesen újra tettem a windowst, frissítettem minden elérhetőt aztán az amd oldalról be állítva hogy 590hez lesz leszedtem a telepítőt, rendben feltelepül hibaüzenet nélkül, kéri a restartot, az óra mellett ott az ikon hogy fut de nem lehet megnyitni az adrenalint mert akkor azt írja hogy nem jó a driver.Az eszközkezelőben pedig 43as hibakóddal leállítja hiba olvasható.
Hétvégén tudnám belerakattatni egy olyan gépbe ami fel van telepítve és jelenleg egy RX 580 4Gb fut benne, de írok az eladónak is hátha tud a BIOS cseréről -
DravenMoral
senior tag
válasz
ThodEE #87153 üzenetére
Szia! Kitől, mikor vetted a kártyát?
Ha csak úgy előjött egyszercsak a hiba, de előtte használtad, és jó volt, akkor feltétlen megpróbálnám letörölni a drivert, leszedni újra, de nem a lefrisebbet, hanem az egyel régebbit. (Recommended).
Újraindítod a gépet, és megnézed, hogy jó e.
Ha nem, akkor újratelepíteném a gépet, és utána előlről kezdeném az egész folyamatot.Ha viszont most vetted a kártyát, és ilyen alapból, akkor a vbiosát kell újra írnod valszeg, mert valami elfucserált bányász bios lehet rajta, letiltott dolgokkal.
Nézd meg figyelmesen, hogy melyik bios-t szeded le rá.
Fontos, hogy mennyi és milyen kimeneti csatlakozó van rajta, milyen ramok vannak a kártyán, illetve mi a típusa neki. A típusát a kártya hátoldalán megtalálod, azt beírod netre, kiadja hogy melyik kártyád van meg.Bár először is egyáltalán milyen kábeleid vannak, illetve milyen a monitorod?
És ugye nem recovery-ben indul a windows? -
Barell
senior tag
válasz
Enigma1945 #87154 üzenetére
Így van, CPU limited van meg elférne még 8GB ram.
-
zooliii
tag
válasz
Enigma1945 #87154 üzenetére
CPU limitre tippelnék elsőre. A 4790-től ma már nem szabad csodát várni, majdnem 10 éves processzor.
-
Enigma1945
őstag
válasz
Barell #87152 üzenetére
szia, nem túl acélos
viszont a jó hír, hogy a maga idejében megjelent játékokat futtatom rajta. a régi battlefield széria, bf1-ig bezárólag. ( tehát bf 5 és újabbakkal nem tolom )
i7 4790
8gb ram
r9 290x 4gb
fhd
ssd-n vannak a játékok
tehát akármelyik játékkal tolom, a probléma ugyanaz. 80-110 fps ultra-high-med-low
akármelyik játékkal is tolom kb ugyanez, még a bc2-ben is.
igen csak meglepőnek találom, hogy bf4 lowon is ugyanúgy fut, mint ultrán.. nem kéne lowon több fps-nek lennie?
de miért? -
ThodEE
őstag
Sziasztok !
Kép van HDMI-n és DP-n is, viszont a felbontás 1024*768 mind a két kábellel. Driver is rendben települ de 3D-s alkalmazások nem működnek
Valakinek valami hasznos tapasztalata ? -
Barell
senior tag
válasz
Enigma1945 #87151 üzenetére
Milyen konfigod van? Amatőr hiba lehet radeonnál a Radeon Chill bekapcsolása.
-
Enigma1945
őstag
Sziasztok, tudnátok nekem abban segíteni, miért van, az hogy minden játék amit szinte felrakok, ugyanolyan fps számokat produkál, korától függetlenül?
Ami még durvább az az, hogy hiába low-medium-high-ultra a grafika, a látszaton kívül fps-ben szinte semmi változás, +5 vagy max +10 fps a max fps-ben!
Fhd a felbontás multiplayerbenmarinea2: Azért az elég durva, hogy ilyen kaliberű gépen még kérdés, hogy értelmesen futana-e.
Persze ezt nem rossz indulatból írtam, hanem arra, hogy hova fajult a mai gamer világ
Új hozzászólás Aktív témák
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Mobil flották
- Projektor topic
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- KERÉKPÁR / BRINGA / ALKATRÉSZ beárazás
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nintendo Switch 2
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest