- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen széket vegyek?
- Gaming notebook topik
- Kompakt vízhűtés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuzzikan
csendes tag
Sziasztok!
Előre is bocsánat ha már volt a kérdés, kérlek bocsássatok meg, de valamiért visszadobál a kereső folyton.
Épp egy sapphire 4870 1gbyte vásárlása előtt állok, ami nem rendelkezik natív HDMI csatival, max átalakítóval lehetne a hdmi->lcd tv kapcsolatot megoldani.
Biztos örök a kérdés, de felteszem, hogy ez a kártya így egy átalakítóval képes a specben megadott 7.1 hangsáv átvitelére? Ha igen akkor milyen körülmények között? Gondolok itt ilyenre hogy csak mondjuk BR lejátszása, esetleg csak HDCP tartalomnál ilyesmik.
A választ előre is köszönöm!
-
AthlonXP
őstag
válasz csucsbicep #21593 üzenetére
Az addig oké, viszont ott elve 2 mag van, nyilván 2x több a hőtermelés is. De itt most az alap egy magos kártyákról beszélek.
Annak akkor sem volna szabad annyira melegedni.
Ez egy konstruktőri hiba, a szaki bizonyára nem figyelt oda eléggé az órán, amikor az alkatrészek megfelelő hűtésének fontosságáról beszéltek, vagy egyszerűen csak költségcsökkentés céljából tettek rá olyat.
Bármelyikről is van szó a vevő így is úgy is rosszabbul jár. Persze, tudom én, hogy ez más külső gyártónál is előjön egyébként, de itt most a Sapphire-ről volt szó, azért írtam őket.Mondjuk én eleve hülyeségnek tartom ezt az egy slotos megoldást, mert miért kell takarékoskodni, úgy is elfér abban ro@adt házban a kártya bőven, akkor meg nem mindegy?! Max. a kártya hosszával szokott gond lenni, de az már egy másik téma.
Én úgy vagyok vele, hogy a kártya inkább nézzen ki úgy mint egy tégla és akár 3 helyet is elfoglalhat nyugodtan, mert nem érdekel, ennyit szívesen áldozok a megfelelő hűtés érdekében.Nagyon messze vagyunk már azoktól az időktől, amikor még akár egy kicsi borda is elég volt a kártyának vagy a procinak. Ma már óriási, több teraflopos teljesítményekről beszélhetünk, amihez 10 éve még szoba méretű megawattnyi áramot fogyasztó monstrumok kellettek. Ma mindez simán elfér az ember tenyerében! Szóval csak annyit kérnék, hogy ne a hűtésen akarjanak már spórolni a gyártók!
Az persze megint más kérdés, hogy bizony ekkora teljesítményre nem is nagyon lenne szüksége egy átlagos gémernek, viszont a sok új optimalizálatlan, erőforrás pocsékoló xar, amit drága pénzekért ránk sóznak a fejlesztők, hogy aztán várhassuk a pecseket, rákényszerítenek minket azok megvételére...
Régebben ez ugye máshogy ment, 1-1 fejlesztő csapatnak azért oda kellett figyelnie, hogy mit ad ki a keze közül, hisz akkoriban még más volt a PC piac is mint most, jóval drágábbak voltak a hardverek ( az akkori arányokat figyelembe véve ), így nem lehetett ilyen fél kész termékeket piacra dobni, amiket ma teljes kiadásnak hívnak. Az akkoriban felért volna egy teljes csőddel, de ez ma már úgy látszik nem számít annyira. Olcsóbb lett a hardver, a teljesítmény az egekben, nyugodtan kiadhatják ezeket a vackokat, max. nyomatnak pár javítást hozzá, azt annyi.
És még csodálkoznak, hogy annyi a varez, ráadásul egyre nő a száma. Hát na-ná, fog is, amíg a vevő ezt kapja, addig mindenképp! De ez megint más téma...De sok hülyeséget írtam már megint... bocsánat!
(#21597) Manitou Elképzelhető, tegyél fel egyel régebbit, pl. a 11.4-et hátha azzal nem lesz gond. De azt olvastam, hogy holnap jön az új, szóval....
[ Szerkesztve ]
-
Manitou
veterán
válasz Turbolada II #21595 üzenetére
Ok, köszi, kipróbálom. Van kompresszor a háznál, akkor azzal megküldöm Nem szívesen szedném szét, ha nem muszáj.
Másik kérdésem, hogy létezhet hogy a 11.5-ös catalist miatt fagy a gép játék közben? Előtte 10.5 volt fennt, azzal nem fagyott, de ott meg kidobott játékból.
Csak most azt nem tudom, hogy a hőmérséklet miatt csinálja-e, vagy az új driver miatt. -
Bada Bing
tag
válasz Ger_man #21594 üzenetére
A szoba hőmérséklete szempontjából csak a teljesítményfelvétel számít, az, hogy maga a csip hány fokos, lényegtelen.
Ja amúgy igen, ahogy Turbolada II írja, kb. fél évenként alaposan ki kell pucolni a hűtőt, mert teljesen eltömi a légutakat a por. Ezt nem lehet megúszni. Sűrített levegővel ki lehet belőle fújni a port, és akkor nem muszáj szétszedni. De nyomatni kell neki rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
Turbolada II
őstag
válasz Manitou #21587 üzenetére
A kártyád hűtésének van egy nagyon durva konstrukciós hibája. Ha szétszeded a hűtést meg fogod látni miről beszélek. Csak ki kell takarítani a kártyát és minden rendben lesz.
"A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy (kivéve Prohardver :D). Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik." 1984 "Magyar" Telekom, ja nem csak sima.
-
Ger_man
senior tag
Azt aláírom, hogy biztos kiszámolták a mérnök urak, hogy bírnia kell a 100°C-ot, nem is annyira a kártyát féltem én, hanem a többi alkatrészt a gépházban,meg hát így nyáron az sem utolsó szempont, hogy az amúgy is magas szobahőt tetézze jobban
-
AthlonXP
őstag
válasz csucsbicep #21591 üzenetére
Hát igen lehet, hogy normális, de akkor is sok!
Olyan 85-90-fok fölé nem nagyon kéne engedni a kártyát, mert hosszabb távon nem tesz jót neki. Egyébként a Sapphire/AMD is tehetne egy szívességet a vásárlóknak, hogy egyáltalán kiadtak a kezük alól egy ilyen teljesítményű és hőtermelésű kártyát, ilyen elégtelen hűtéssel!
Nekem VaporX-em van, de ez sem ér semmit, mert simán fel megy a hőmérséklete még a Windowsban is 70-fok környékére, pedig a gép oldala is le van véve ( igaz OC, de akkor is ), így olyankor, ha nem játszok teljesen visszaveszem az órajeleit amennyire a CCC engedi, így egy 10-fokot tudok csökkenteni rajta kb. -
-
Manitou
veterán
válasz Bada Bing #21586 üzenetére
Most ráfabrikáltam még egy plusz ventit a kártyára, így alapból 60C lement 46-47-re
És terhelve is 90C alatt maradColin Dirt 3 alatt jött elő most ez a nagyon melegedős dolog. Nem nagyon szoktam játszani , de most ezt a dirt 3-at próbálgattam volna, és egy játék utzán kidobott a játékból mindig, aztán vettem észre, hogy egyszer ilyenkor 100C volt a kártya.
-
Manitou
veterán
Egy mezei 4850-es kártyánál alap és terhelt állapotra tudnátok mondani egy olyan hőfokot ami még elfogadható érték?
Terhelve mennyi a max hőmérséklet ameddig szabad engedni/használni?
-
PeL
addikt
-
PeL
addikt
Megfejtettem a problémát. Először átdugtam a TV-t a CRT helyére, majd csak simán a CRT-t hagytam bent, ugyúgy elment a kép a CRT-ről random.
Majd kipróbáltam azt hogy a TV-t beraktam elsődleges képernyőnek, a CRT-t másodlagosnak. Elkezdtem Crysis-ozni, és a CRT-n a kiterjesztett desktoppal ugyanúgy elment a kép, a TV-n viszont a Crysis zavartalanul futott tovább. Szóval szerintem a CRT monitorom fog meghalni rövidesen Nem egy mai darab, kiszolgálta már az idejét meg pár hete még volt is vele gond, szellemképes volt pár napig de megszűnt. Most meg ez de furcsa egybeesés hogy pont az új configgal kezdte el ezt csinálni, előtte még semmi baja sem volt. Na mindegy, valszeg a monitorom a ludas. Azért köszi a tippeket mindenkinek
-
PeL
addikt
Kipróbáltam alap CPU órajelekkel ugyanúgy elmegy a kép random időközönként a monitorról. Kövi teszt az lesz hogy kihúzom a TV-t a videókariból
-
PeL
addikt
Észrevétel : Csak a CRT monitoron csinálja, a TV-n meg se rezzent a kép...
-
Rick4
félisten
Én egy LCD TV-t használok fixen monitornak, nekem HDMI-vel van összekötve, és nekem is elmegy egyszer-egyszer, meg kellene mérni, de kb az indítás után 5 percen belül. Ezt viszont nekem csak 1x csinálja.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
PeL
addikt
Sziasztok !
Egy kérdésem lenne : Mitől lehet az hogy -ritkán- egyszercsak fogja magát a monitor és elmegy a kép 1-2 secre majd visszajön, és semmi hibaüzit nemkapok. A gépem részletes paraméterei az Adatlapomon.
A CRT monitor mellett egy LG 32LD320 TV is rá van kötve a gépre, nem tudom ez zavarhat-e be neki. A gép húzva van alapfeszen 1.80-ról 2.70GHz-re, a videókari ventijét visszavettem 30%-ra mert hangos a windowsban. Win7 Ultimate x64 -em van. Várom az ötleteket
-
csucsbicep
nagyúr
válasz enginev3.0 #21573 üzenetére
Ha zötyög, akkor inkább vegyél S1-et + 12cm venti. A hanggal nem lesz gondod.
-
válasz csucsbicep #21572 üzenetére
Zötyögős hangja van nem sikít
De hogyan kössem rá 5 v-re?
[ Szerkesztve ]
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
csucsbicep
nagyúr
válasz enginev3.0 #21569 üzenetére
Valószínűleg a kisebbik venti maxon megy, ezt kösd rá 5V-re és halkabb lesz.
-
public73
senior tag
válasz enginev3.0 #21569 üzenetére
AC S1....
a legjobb és legolcsóbb!
egy halk 12cm-es venti rá 5V-ra szabályozva és hangja nulla!
van egy eladóm, ha gondolod privi.... -
Helló
HD4870-re milyen hűtést ajánlotok? Golden Sample kártyám van, azt hinné az ember, hogy tök szuper hűtés, de van egy érdekes hangja, nem túl hangos, de engem zavar.
Mit ajánlotok rá? Ami lehetőleg olcsón kijön, 5ezer körül, ha annyiért nincs normális, akkor marad a mostani
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
AthlonXP
őstag
-
Jowanson
tag
Sziasztok
Valaki meg tudná mondani hogy milyen verziójú ccc-t érdemes használni 4850-hez? Amióta felraktam XP alá a 11.5-öt youtube-os videók lejátszása kék halált eredményez, így visszaraktam a 11.1-eset és azzal minden rendben.
64bites Win7 alatt viszont az sem működik, itt nincs kék halál, csak az oldal unresponsive-á válik, a video helyén zöld képernyő a hang meg megy, amíg a az OS le nem lövi a böngészőt, vagy a böngésző le nem lövi a shockwave/flash plugint. -
vdan
csendes tag
Na, leszedtem a 3D Max 2012-es try verzióját, szórakoztam vele egy keveset és semmi gond nem adódott - ezek szerint szoftveres hiba van. A játékok közül csak a wowban (és a webes videókban, amíg le nem tiltottam a hardveres gyorsítást) jelentekezett a probléma, sehol máshol.
A 11.5-höz tartozó hoftixet is leszedtem, akinek kell: [link]Remélem, így már egyszer sem fogok találkozni hasonlóval, de ha lesz valami, úgyis írok még ide. A helpet meg köszi!
[ Szerkesztve ]
ww
-
AthlonXP
őstag
Na most, ha kikapcsolod a hardveres gyorsítást, azzal még nem leszel előrébb, csak a kártyának kevesebb dolga lesz így és a ramoknak is persze ( alacsonyabb órajelek ), amik miatt a hiba talán nem jön elő. De amint indítasz egy 3d alkalmazást, előjön a hiba. Amúgy a hőmérsékletesek kissé magasak, kb 10 fokkal hűvösebb lenne, nem volna baj ( mind2 érték ). Referencia hűtéses kártyád van? Azok kissé melegebbek, mint a többiek. Egy esetleges újrapasztázás is jól jöhet még ( meg persze portalanítás, ha esetleg poros lenne ). Persze, ha garanciás még, akkor hagyd a fenébe, inkább vidd vissza a boltba, aztán oldják meg ők.
Ja és van-e húzva VGA? Ha van, akkor nézd meg alapon, ha nincs nem kérdeztem semmit.
Azt még megnézheted, hogy egy régebbi drivert teszel fel ( pl.: 10.12 ), hogy azzal is van-e ez a driver összeomlás.[ Szerkesztve ]
-
vdan
csendes tag
válasz AthlonXP #21562 üzenetére
Hmm.... másik topikban egyik tag azt tanácsolta, kapcsoljam ki a hardveres gyorsítást, amit meg is tettem, eltűntek ezek a hibák.
A kari hőmérsékletét CCC-vel meg HWMonitorral nézem, alapjáratban 80-81 fok, túlterhelve 90-93 körül mozog. Ez még elméletileg a normális szint (?).
Btw, miért kaphatok mostanában a pofámba többmásodperces képlefagyás után egy olyan üzit, hogy "Az AMD képernyőillesztő nem válaszolt és utána sikeresen helyreállt." ?
[ Szerkesztve ]
ww
-
AthlonXP
őstag
Hát, mivel drivert már frissítettél, így az kizárva. DX-et is frissítetted? Amúgy a kép alapján ez ram hiba lesz ( már mint a VGA ramjai ). Szóval valószínű, hogy kártyacsere lesz belőle. Az én 4870-em is így kezdte, először csak játékban néha, aztán már a Win. asztalon is, végül már bekapcsoláskor a bootolás alatt tiszta csík lett vízszintesen a monitor képe... Ki kellett cserélni.
Szerk: Gondolom a VGA hőmérsékleteit az nézted már, nem melegszik nagyon ( 90-100 fok, főleg a ramok )?
[ Szerkesztve ]
-
vdan
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok, ezért itt is megosztanám a problémámat, amire remélhetőleg minél hamarabb érkezik hasznos válasz.
Pár hete a következő anomáliákat tapasztaltam játék közben: >> kép <<Sokan videokártya driverhibára gyanakodtak, viszont voltak, akik szerint a vidkari szorul cserére. Nos, nemrég frissítettem a driveremet, kb azóta csinálja ezt velem. A patch megfelelő, minden okés, semmit sem változtattam a beállításokon / rendszeren (cache + wtf törlés sokszor megvolt). Csak a wownál és a webes videóknál jelentkezett a probléma. A HD filmeket, DX9/10-es high graffos játékokat lazán elviszi a rendszer.
Ha bárkinek bármi ötlete, örömmel fogadom!
Előre is köszi,
vdan[ Szerkesztve ]
ww
-
AthlonXP
őstag
Hát mivel előtte a 4850-nel beindult a gép és azt kivéve, az alaplapival is megy, így én azt tanácsolom, hogy nézd meg egy másik gépben azt a 4870-et, hogy kiderüljön, biztosan jó-e. Ahogy néztem a konfigodat, azzal nem kéne, hogy gond legyen, a tápod sztm elég kéne legyen ( bár gyárilag erősebbet írnak, így akár egy erősebb táppal is meg lehetne nézni, hogy beindul-e vele ).
-
-
AthlonXP
őstag
Most az addig rendben volna, hogy írják a dokumentekben, hogy melyik széria fog vele gyorsulni, adott játékok esetében. Viszont a terméktámogatásban benne szerepel a VGA ( egészen a HD2000-től kezdve ). Szóval jó hozzá csak esetleg gyorsulni nem fog tőle. Igazából a hibajavítások miatt teszem fel az újakat mindig.
-
őstag
válasz AthlonXP #21546 üzenetére
Ha olvasod a híreket, és látod, hogy új driver van, akkor megnézed, hogy mihez ajánlják. És oda lesz írva, hogy csak a 6xxx szériában növekednek a játékok. Ez előtt csak az 5xxx-es szériához adtak ki, és az előtt adtak a 4xxx-eshez. Amikor megjelentek az 5850/5870-ek, az az előtti driver az utolsó a 4850/4870-re. Én 10.12őt használok. (ezt én sem tudom, hogy a legutolsó-e vagy sem.)
Vidi csak érdekesség volt, hogy mennyire számít a ház szellőzése is. Nincs sok köze a driverekhez, sorry -
törölt tag
válasz Zotya984 #21550 üzenetére
én egy kicsit gyorsabbnak éreztem a 4870-et az 5770 után, ez részben betudható a bő másfélszeres memória sávszélességnek, és az általam használt nagy felbontásnak. viszont a 5770 legalább 50 wattal kevesebbet fogyaszt, és arányosan kevésbé is melegszik. volt pár 5850-em és 5770-em, de nekem nem jött át a dx11 feeling. az egyetlen látványbeli különbség az dirt2-ben volt, mielőtt indul a verseny, egy kicsit homályosabb volt a háttér a kocsi mutatása közben, illetve dragon age 2-ben durván esett az fps. ezt vedd egy laikus magánvéleménynek, mert már olvastam olyan hozzászólást, ahol a hozzászóló látott különbséget dx10 és 11 között.
összegezve a dolgot: 1280x1024es felbontásra a 5770 is megteszi bőven, a "fícsör"listája jobb, ami jelenleg még csak marketingértékkel bír (szerintem), de időtállóbb lesz ezek miatt. a fogyasztás/melegedés és a garancia miatt is jobb választás, főleg ha 20000ért vagy alatta sikerül kifogni egyet.
-
Zotya984
senior tag
-
törölt tag
válasz Zotya984 #21547 üzenetére
arra a felbontásra szerintem igen. volt pár 4870-em, és nem éreztem különbséget az 512es és az 1 gigás közt, pedig fullhd felbontást használok. biztosan lesz 1-2 olyan cím, amit ultrahigh helyett csak very high grafikai beállításon játszhatsz, de arra a felbontásra szerintem elegendő lesz a gpu ereje és a vram is.
-
Zotya984
senior tag
üdv
egy 4870 512mb elég minden game-re 1280X1024 -ben szűréssel+simítással.????[ Szerkesztve ]
"Tiszteljük meg egymást azzal, hogy válaszolunk a privát üzenetekre"
-
AthlonXP
őstag
"amit annó utoljára kiadtak hozzá, azt érdemes használni"
Azt honnan tudni, hogy melyik volt az utolsó?
(#21545) Xarina Szerintem egy minőségi 4-450W-os táp elég hozzá ( persze attól függ mi van mellette ). A proci tényleg nem sok, de azért biztos jobb lesz a sebesség játékok alatt, mint a régi VGA-val ( bár nem írtad mi volt előtte, de gondolom ennél gyengébb ). Azt, meg, hogy elbírja-e a táp, rögtön meg tudod, amint bekapcsolod vele a gépet. ha kevés, akkor el sem indul vele, de az is lehet, hogy akkor fog leállni a gép, ha indítasz egy játékot, ami + terhelést ad a kártyának. A tápban levő védelemnek elvileg meg kéne akadályozni a túlterhelésből adódó kárt, vagyis nem hiszem, hogy tönkremenne miatta. De ha el is bírná esetleg az a 300W, akkor is épp, hogy elég volna szóval ajánlott a csere mindenképp.
Szerk: Most néztem meg a videót, amit linkeltél, de nem értem, miért is kellett most ezt megnézni?
Azt hittem a driverekhez lesz köze, de ennek nem sok volt, amúgy hőmérsékletek elég jók.[ Szerkesztve ]
-
Xarina
aktív tag
Tesómtól megkaptam a régi Sapphire 4870-es kártyáját. Jelenleg egy athlon x2 4400 van a gépemben és egy 300-as delta táp. Nem merem mellé berakni a videokártyát, mert lehet, hogy nem bírná el. Mekkora tápra kellene cserélni a jelenlegit, hogy elég legyen? Ill. gondolom a proci is kevés a kártya kihajtásához, ezt milyenre lenne érdemes cserélni, hogy ne kerüljön túl sokba?
-
őstag
-
AthlonXP
őstag
Hát kinek hogy jön be... Írták páran anno, hogy az új driverektől kicsit lassabb lett a kártya ( néhány 100 ponttal ) 3DMarkban... Én nem tudom, nem mértem le, meg a kutyát sem érdekli a 3DMark eredménye, engem a játékok alatt nyújtott sebesség érdekel kizárólag. Nekem semelyik driver nem okozott problémát eddig, hogy sebességben lassabb lett-e a kártyám, azt nem tudom, nem szoktam mérni, bár a FRAPS mindig be van kapcsolva...
Nyilván másoknál előfordulhat, hogy adott driverrel gondjai vannak, hisz a kártyák gyártótól függően eltérhetnek egymástól. Arra meg, hogy én kikísérletezzem, hogy melyik driver hozná a legnagyobb sebességet egy vagy több játékban, egyáltalán nincs idegzetem..
Ezt meg hagyom másnak. Egyébként vhol láttam egy tesztet, amiben ha jól emlékszem, a 10.1-10.4-ig hasonlították össze a drivereket egy adott kártyával ( sajna már nem emlékszem melyikkel, de talán vmelyik HD4000-es VGA-val ). Több féle játék volt amivel tesztelték őket és átlagban alig volt 3-4 FPS eltérés a mért értékek közt.Szóval fogalmam sincs, hogy az új meghajtóval lassabb lesz-e a kártya, de én mindenesetre nem vettem észre ilyet játék közben. Tökéletesen megy minden szerencsére, persze ettől még másnak lehet gondja velük, ahogy fentebb írtam. De egy próbát megér. Mondjuk biztonsági okokból a 9.9-es drivertől kezdve ( ez volt a legfrissebb, amikor vettem a kártyát, majd' 2.5 éve ) mostanáig az összes fent van a gépemen, hisz sose lehet tudni ugye...
-
őstag
válasz AthlonXP #21541 üzenetére
Nem a legjobb ötlet, a régebbi szériákat agyon frissíteni, mert nem lesznek jobbak...sőt. Néha még az új driverek okozzák a gondokat, mert azok a 6xxx-es karikhoz vannak írva, nem a 4xxx-esekhez. Nekem régen a 8600GS az újabb driverektől problémázott. Akkor megfogadtam, hogy az akkori legjobb drivert teszem fel hozzá, és hagyom úgy. Most az ATI-val is így van. Ez a legjobb módszer.
-
AthlonXP
őstag
válasz RAiN91 #21540 üzenetére
Általában a 10.xx-es drivereket szokták ajánlani a srácok ezekhez a kártyákhoz. De nyugodtan felrakhatod a legújabbat is ( bár ezt a 11.5--ös drivert én kihagytam, mert amint kijött, azonnal kapott egy hotfixet, ez meg nekem nem tetszik, így inkább várok a következőre, majd azt... ).
-
RAiN91
őstag
Sziasztok
Melyik az a driver, ami az utolsó frissítéseket tartalmazta erre a VGA-ra? Vagy még mindig vannak hozzá újak? -
AthlonXP
őstag
válasz nepszter1 #21534 üzenetére
Szerintem is vegyél inkább egy újabbat helyette, ezt pedig add el. A crossfire nem éri meg a sok bajlódást ami van vele, rengeteg új játék csak kínlódik vele, aztán vagy megoldja egy javítás vagy újabb driver, vagy nem...
Az meg, hogy milyet vegyél inkább helyette, attól függ, mennyit pénzt szánsz a cserére. Na meg, hogy maradsz-e továbbra is az AMD vonalán vagy esetleg kipróbálnál egy nVidiát... -
nepszter1
addikt
Azon gondolkoztam hogy nyáron veszek még egy 4850-et és így crossfire-ba nyomom majd és azt kérdezem hogy megéri -e?
550w tápom van e8400 4,0 és a monitorom max csak sajnos 1280/1024 felbontást tud. -
default.
őstag
sziasztok
hd 4850-hez hol lehet letölteni BIOS frissítést ? ha van/kell ilyen egyáltalán?
a jelenlegi verzió 2008/10/06 gondolom van újabb nem ?az amd honlapján nem nagyon találtam ilyet, vagy rossz helyen kerestem ?
köszi
-
-
hreblay
csendes tag
Ez valahogy nekem is feltűnt, hogy ez így nem stimmel, nem viccből tettem rá a Musashi-t...
Én vettem a kártyát, így tudom, hogy bármi hozzányúlás nélkül, a gyári összeszereléssel is már ilyen értékeken futott. Terhelés alatt pedig külön parádésak a hőmérsékletek, így lépni kellett, mert az újrapasztázásnál többet kívánt a helyzet.
Hiába jó gyártó az XFX, van szórása a termékeinek. Ez biztos ilyen melegedősre sikeredett.
-
hreblay
csendes tag
Nem a házam szellőzésével van a probléma. Egyszerűen szar a gyári hűtő ezeken a gyárilag emelt órajelő 4870-eken, ezen különösen.
Most egy XFX 6870 van a gépben, de annak jó a gyári hőtője, 60-65 fok fölé nem megy terheléssel sem, prímán hűti.
Nagyon jók az XFX kártyák, kedvelem őket, csak pont ez a 4870 nem egy tökéletes konstrukció.Egy Lancool házam van egyébként. Elől 1*140, felül 2*140mm-es ventikkel, tágas, jól áramlik benne a levegő, nem ez a probléma forrása.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz hreblay #21515 üzenetére
Az első tesztben jól látom, hogy az alap hőfok 78C°???
Hát nem tudom, de nekem egy XFX hűtéssel van terhelve 70-71 fok, és ramok meg 77fokosak, neked meg csodahűtő kellett ehhez. Milyen házad van?
A régi kis 8600GS, amin keményen egy 2.5cm átmérőjű venti van, az volt nekem 88C°...
Egyébként én a mostani 4850-et használtan vettem 16ezerért. Őszintén megmondom meg vagyok vele elégedve, igaz iszonyatosan hangos, és nem is szeretem mikor 2000-es fordulatszámra megy a venti, mert olyan szörnyű hangja van, hogy az ember azt hinné előbb utóbb szétesik. Teljesítményben sokkal jobb mint a 8600GS, de azért a legtöbb játéknál így is van pár hely, ahol lemegy az fps. (ráadásul procilimitem van anti-tuning alaplappal)
Ilyen a vga:
katt -
Sandrew
őstag
válasz Turbolada II #21521 üzenetére
Referencia?
kb 13k
-
törölt tag
válasz Turbolada II #21521 üzenetére
jó kérdés. a sapphire-nak hála mennek le rendesen az árak. első körben kérdezd meg a beárazós topikban. nekem 16500ért házhoz hozták az extra hűtős 4870 1gb-os kártyát, így inkább nem mondok rá árat. mindenesetre a hűtés fajtáját tüntesd fel a linkelt topikban. értelemszerűen gyári hűtővel éri a legkevesebbet.
-
Turbolada II
őstag
Gainward HD4850 512 megás videókártyának 2 hó garanciával, dobozával, kellékeivel mennyi a reális ára?
"A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy (kivéve Prohardver :D). Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik." 1984 "Magyar" Telekom, ja nem csak sima.
-
hreblay
csendes tag
Mi a reális ára egy ilyen kártyának?
XFX HD4870 1GB XXX (gyári OC)
+
Scythe Musashi hűtő, harisnyázva, a hozzá adott memóriasünik érintetlenek.
+
iandh CNC-vel mart egyedi memóriabordák, boltban már nem lehet kapni őket (anno USA-ból lehetett rendelni), igazi különlegességekTökéletes állapot, minden tartozék megvan, tokkal, vonóval, stb.
25-nél többet nem nagyon kérhetek, akkor meg inkább menjen el 20-ért gyári hőtővel, Musashi meg 7,5-ért külön, aztán ha a bordákra is ha találok vevőt, mindjárt jobb a végső mérleg. Ezt a tökéletes összhangot szerintem így egyben megfizetni/megfizettetni nem éri meg. Annyi pénzből már jobbat lehet újonnan találni...
[ Szerkesztve ]
-
hreblay
csendes tag
válasz Sandrew #21516 üzenetére
Tökéletesen végigment, közvetlenül egymás után, kétszer is. (1920*1200/8*AA)
A hőfokok így alakultak: http://ivanszky.atw.hu/3dmark06.txt
(A Furmark szintetikus terhelése a hőfokok alapján jobban megizzasztotta ) -
hreblay
csendes tag
Akkor egy kis összehasonlítás, GPU-Z log file-ok:
Gyári hűtő (@20 min Furmark):
http://ivanszky.atw.hu/original-furmark.txtScythe Musashi + Egyedi bordák (@30 min Furmark):
http://ivanszky.atw.hu/musashi-furmark30.txtMindkét teszt előtt volt egy kis üres-futás az üresjárati értékek stabilizálódásához, majd a teszt leállítása után a visszahűlés is látható.
Szerintem ez a kártya jó. Musashi hűtéssel pedig még jobb.
-
őstag
válasz hreblay #21513 üzenetére
Én furmarkot még egyszer sem futtattam fél óránál többet. Ha hiba van, azonnal kimutatja és kész. 10 órákat csak azért tesztelnek, hogy nem hal-e meg, de ennél nagyobb terhelést az életbe nem fog kapni. Ne bánd, hogy lett egy sokkal jobb vga-d, mert így még el tudod adni a régit. Inkább örülj neki
-
hreblay
csendes tag
válasz hreblay #21511 üzenetére
Ma reggel visszatettem az eredeti hűtőt a kártyára, hogy még utoljára így, berakom a gépembe, de nem az történt amire számítottam: működik!
Anno az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a random kifagyások mellett, a Furmark-tól 1-2mp alatt garantáltan meghalt a rendszer.
Azonban az elmúlt másfél órában egy 15 perces és egy 20 perces stress testen már túl van. A hőmérsékletek, a gyári hűtőnek megfelelően szarok, GPU 85-90, RAM 115-120 fok volt GPU-Z logolása alapján, de nem fagyott ennek ellenére sem.
Most is a 4870-van a gépben, előírásszerűen teljesít, semmi gubanc.Teljesen ugyanúgy raktam vissza mint korábban, az egyetlen különbség, hogy egyenesen a tápegység 6-pines kábeleit dugtam rá. Korábban kozmetikai megfontolásokból hét harisnyázott 6 pin hosszabbítón keresztül kapta az áramot.
Újra előszedtem ezeket a hosszabbítókat (az új kártyám már nélkülük kezdtem el használni, biztos ami biztos), és az egyiken kis húzgálás eredményeként ki is ugrott a műanyag dugóból a kábel a fém fejét otthagyva, csak egy hajszálnyi vezeték tarthatta.
Lehet, hogy emiatt a szar hosszabbító miatt nem kapott normálisan áramot a kártya és emiatt halt meg a legváratlanabb pillanatokban???Ezzel a lehetőséggel anno azért nem is foglalkoztam, hogy a hosszabbító rossz lehet, mert 2*6-pinen kapja az áramot, így van „backup kábel”. A fogyasztása csak pár W-al lépi át az 1*6 pines szabványt, a Windows használata közben történő kifagyás pedig nem tipikusan a csúcsra járatás esete.
Fantasztikus felfedezés volna, hogy csak ilyen kis hibája volt a kártyának, de annak a függvényében, hogy én emiatt működésképtelennek könyveltem el és vettem egy 6870-et picit keserű a szám íze.
Lehet, hogy mégis jó a kártya?Most vissza fogom tenni rá újra a Musashi-t és a bordákat, hogy normálisan legyen hűtve, de utána meddig ésszerű Furmarkolni a kártyát, hogy garantáltan hibátlannak minősüljön? iPon szervizben ilyen tízen valahány órákat is tolják ahogy hallom...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz AthlonXP #21509 üzenetére
az asus glaciatorral 124 volt a maximum metro alatt, én is csak pislogtam.
kipróbáltam az általad ajánlott att progit, és szerintem nem változtat a feszültségen.
folyamatosan néztem a fogyasztásmérőt, és sem a gpu órajel, sem a feszültség változtatására nem mutatott különbséget. viszont ahogy visszavettem a ramot 225mhz-re, 35-40 wattal kevesebbet mutatott a műszer ("lidlis" fajta).
közben megcsináltam a 2d/3d profilokat, és youtube után nem áll vissza, csak ha kilépek a böngészőből. bár ez legyen a legnagyobb problémám.
a hőmérsékletek is változtak: a gpu 52 fokos lett, a ramokra 50 fokot ír rivatuner.
szóval még1x thx az infót -
hreblay
csendes tag
Az XFX 4870-em (1GB, gyári OC) is stabilan hozta GPU-ból a 80 fokot, a RAM-ok pedig a 100-at ízlelgették felülről a gyári hűtővel, főleg nyáron a ~25+ fokos szobában...
Sajnos úgy döntöttem, hogy egy Scythe Musashival 40-50 fokra mérsékelem ezeket az érdekékét, ezzel beáldozva a garit, a jobb hőfokokért, illetve a reményeim szerinti hosszabb élettartamért.
Természetesen a (2 éves) garancia lejárta előtt 2 héttel a kártya a haldoklás jeleit kezdte mutatni, így ki is vettem a gépből, mert hétköznapi használatra alkalmatlanná vált.A legváratlanabb pillanatokban indult újra a gép, a 3D terhelést pedig egyáltalán nem bírta. újrapasztázás/drivercsere: semmi eredmény.
Az eredeti hűtő az iránta érzett gyűlöletem hatására az évek folyamán olyan állapotba került, hogy garanciába már nem mehetett vissza a cucc. Még egy maszek szerelőhöz küldéshez is kéne szerezni egy ref. hűtőt, mert a Musashi akkor fogja a legkevesebb deficitet termelni a projektnek, ha külön elmegy használt alkatrésznek. Jelenleg többet ér a hűtő, mint a kártya.
BTW akinek esetleg van fölös gyári 4870 hűtője, és nincs már rá szüksége, az ne habozzon:
ATi HD4870 gyári hűtőt keresek[ Szerkesztve ]
-
sarizoo
csendes tag
Hali!
Kipróbáltam egy 10.10-es drivert is, semmi változás. Úgyhogy letiltottam a tv kimenetet, így legalább bedugva maradhat a HDMI kábel.
Azt is észrevettem, hogy a tv-n a gép bekapcsolásától van kép, és csak a driver feltelepítése után megy szarrá a kép a monitoron a win betöltése alatt.
Próba képpen feltettem egy win 7-et is, hagytam hagy frissítgesse magát a win, a drivert és a ccc-t nem tettem fel, és láss csodát w7 alatt prímán működik minden. Így marad. Ennyi. -
AthlonXP
őstag
válasz #92888064 #21508 üzenetére
120?! WTF! Mit csináltál vele?...
Akkor ezek szerint a te kártyádon jobb hűtés van. Igen, említettem, hogy ez a VaporX xart sem ér, csak paraszt vakítás az egész! Én legszívesebben letépném róla és tennék rá egy normálisat, de még garanciális a kártya, így nem nyúlok hozzá.
Ezt a kártyát egy Gigabyte HD4870 OC helyett kaptam, amikor azt szervizelni kellett, így nem volt választásom, ezt adták. Azon egy hatalmas ( és szép ) hűtőborda volt, hőcsövekkel és két ventivel megerősítve. Nagyon jó kis kártya volt és a 2 venti ellenére is szinte hangtalan volt, még 3D-ben is. Melegedni se nagyon melegedett, ez sehol nincs hozzá, bár ennek a hűtése is jóval egyszerűbb... -
törölt tag
-
AthlonXP
őstag
válasz #92888064 #21506 üzenetére
Nekem is fent van a CCC, semmi bajuk nem volt/van egymással.
A melegedésről csak annyit, hogy alapon volt 65 fok a VGA, most meg 55. Azért nem mindegy. Szóval igen is jelent vmit az a pár 100MHz. 1140-körül van a fordulatszáma a ventinek a VGA-n ( VaporX ), a gép oldala le van véve ( gyakran nyúlok bele... ) és lényegében semmi hangja nincs neki alapon. 3D-ben van már, hiszen eleve húzva van, de engem az nem zavar, mert olyankor úgy is a játék hangjait hallgatom, na-meg amúgy sem vészes a hangja szerencsére.
Nem kell félre érteni, mert nem a VaporX-et akarom dicsérni ( egyébként legszívesebben lecserélném egy normális hűtésre, mer ez semmire nem jó ), csak leírtam, hogy nálam mi a helyzet... -
törölt tag
válasz AthlonXP #21504 üzenetére
att kilőve, mert szükségem van a ccc-re (és a kettő nem szereti egymást). tv-t használok monitornak, és csak ccc-ben tudom széthúzni a képet (scaling option). ha nincs fent ccc, akkor 5 centis fekete keret van a kép körül . a ramhoz amúgy se nyúlnék, mert zavar, ha ugrál a kép. azért köszönöm az infót
(#21505) shteer
értem, akkor nem is erőltetem. ez a 3. ilyen kártyám, csak most először oldallappal használom a gépet (átköltöztettem a gépet egy cm rc-534-be), és hiába üzemeltem be 2db 12 centis ventit, akkor is van hangja 3d-ben. reménykedtem valami finomhangolásos módszerben, de akkor hagyom a 'csába. neked is thx[ Módosította: Ndruu ]
-
AthlonXP
őstag
válasz #92888064 #21503 üzenetére
Használd az Ati Tray Tools-t. Azzal lehet állítani a feszt, az órajeleket és a venti fordulatszámot is, ráadásul magyarul is tud. Csinálhatsz benne a felhasználásnak megfelelő profilokat is, utána már csak egy kattintás és egyszerűen beállíthatóak a kívánt értékek. Nem kell mindig újra és újra beállítani őket.
Nekem a kártyát sikerült a 790/950/1.2-ről levinnem 200/200/1.083-ra ( GPU/RAM/GPU fesz ).
Ez persze más típusoknál eltérő lehet, így nem biztos, hogy te is le tudod vinni ennyire, kísérletezni kell vele. -
törölt tag
Sziasztok!
Milyen úton tudnám a legegyszerűbben csökkenteni a 4870 silent eff kártyámon a gpu feszültséget? Néztem trixx-et és afterburnert is, de nincs lehetőség erre. Alapvetően a hangja zavar 3d-ben, de a fogyasztás és a hőtermelés sem utolsó szempont. Jelenleg win7 van a gépen, és bios mókolás tudtommal xp alatt működik. Vagyis régebben próbáltam win7 alatt, de 10ből 2x flashelte.
Előre is köszönöm a válaszokat
[ Szerkesztve ]
-
sarizoo
csendes tag
Sziasztok!
Segítség kéne: Sapphire 4850 kártya a win XP újrahúzása után a következőt csinálja: amíg csak a monitor van rádugva D-SUB-on minden rendben. Ha csatlakoztatom a tv-t HDMI kábelen, akkor is minden rendben, szépen megy klónban mindkettő de csak amíg újra nem indítom a gépet, mert akkor megbolondul. Ha a tv nincs bekapcsolva a win betöltése alatt a monitor kiírja hogy nincs jel és kikapcs, csak akkor kapcsol vissza ha bekapcsolom a tv-t is, és valami fos felbontásban megy, az ikonokat is szerte variálja, alig olvashatóak a betük. Megváltoztatni nem lehet, csak ha kihúzom a HDMI kábelt. Próbáltam a gyári cd-n adott driverrel, a letölthető 11.4-essel, ugyanaz az eredmény. És ami a meglepő számomra, hogy az újratelepítésig minden szépen működött. Ugyanazt a wint tettem fel, mint azelőtt, semmit nem variáltam CCC-ben, stb. Megöl az ideg! Ötlet valakinek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen széket vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Wuthering Waves
- Gaming notebook topik
- Kompakt vízhűtés
- Eredeti játékok OFF topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...