- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple asztali gépek
- Kompakt vízhűtés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
őstag
Na, hal istennek fagy a wifi ha freertos-t hasznalok raspberry pico-n.
Keresek valamilyen Arduino-s megoldast ami stabil es tamogatja a wifi-t, freertos-t.
Talan Arduino Nano ESP32? Gondolom az van vele egy ligaban es tamogatja az Arduino Cloud-ot. -
Wolfram
aktív tag
Itt az új arduino:
Uno R4 Wifi
Onboard led mátrix ... és beágyazott ESP32-S3 😂 -
Janos250
őstag
Használd ekkold által írtakat. Az jó megoldás, én csak annyit fűznék hozzá, hogy ha az eredeti programhoz jobban passzoló neveket használsz, akkor talán kevésbé keveredsz bele.
Azért ez a téma lehet, hogy megér egy bővebb kifejtést, ezért írtam egy kis tutorialszerű programot.#include <iostream> // ha a std::cout-ot akarjuk hasznalni, egyebkent torlendo
void setup() {
delay(1000);
Serial.begin(115200) ;
delay(1000);
/*
A C++-ban a ("C tipusu") tomb neve constans pointer.
Ugyanugy hasznalhatjuk oket egymas helyett is, azzal a megkotessel,
hogy a tomb neve konstans, nem valtoztathatjuk meg.
Ezert nem lehet egyenlosegjel bal oldalan hasznalni.
Viszont, ha helyette egy tenyleges pointert hasznalunk, az megvaltoztathato,
azaz egy masik tomb nevet mint pointert adhatjuk neki.
Mas modszereket is hasznalhatunk ennek megkerulesere, mint peldaul
a std::array. Ez mar szereelhet erteekado utasitas bal oldalan.
Vagy a for each-csel valo ertekadas, esetleg a std::vector
Mind kozul a leggyorsabb a sima tomb
*/
Serial.println ("ha egy index van:");
int* xy ;
int xy_array[9] = {1,0,0, 0,1,0, 0,0,1};
int xy2_array[9] = {11,12,13, 21,22,23, 31,32,33};
Serial.println ("xy = xy_array:");
xy = xy_array;
for (int i = 0; i <9 ; i++){
Serial.print (xy[i]); Serial.print (" ");
};
Serial.println ();
Serial.println ("xy = xy2_array:");
xy = xy2_array;
Serial.print (xy[i]); Serial.print (" ");
};
Serial.println ();
// nyomtatja:
/*
ha egy index van:
xy = xy_array:
1 0 0 0 1 0 0 0 1
xy = xy2_array:
11 12 13 21 22 23 31 32 33
*/
//he több index van akkor typedef hasznalando
//typedef <data_type> <alias_name> [<size>]
typedef int egyindexes_arr[3]; // ez egy 3 elemű vektor tipus
egyindexes_arr* enMatrixom ;
// harom elemu vektorra mutato pointer,
// melynek az elemei szinten harom elemu vektorok
// Az alabbiak ugyanigy, csak tombok.
// Ne feledd tomb = pointer!
egyindexes_arr enMatrixom1[3] = {{1,0,0}, {0,1,0}, {0,0,1}} ;
egyindexes_arr enMatrixom2[3] = {{11,12,13}, {21,22,23}, {31,32,33}} ;
Serial.println ("eredeti ketindexes: ");
for (int i = 0; i <3 ; i++){
for (int j = 0; j <3 ; j++){
Serial.print ( enMatrixom1[i][j] ); Serial.print (" ");
}; // end j
Serial.println ();
}; // end i
Serial.println ();
/*
eredeti ketindexes:
1 0 0
0 1 0
0 0 1
*/
Serial.println ("enMatrixom = enMatrixom1 utan:");
enMatrixom = enMatrixom1 ;
Serial.print ( enMatrixom[i][j] ); Serial.print (" ");
}; // end j
Serial.println ();
}; // end i
Serial.println ();
/*
enMatrixom = enMatrixom1 utan:
1 0 0
0 1 0
0 0 1
*/
Serial.println ("enMatrixom = enMatrixom2 utan:");
enMatrixom = enMatrixom2 ;
Serial.print ( enMatrixom[i][j] ); Serial.print (" ");
}; // end j
Serial.println ();
}; // end i
Serial.println ();
/*
enMatrixom = enMatrixom2 utan:
11 12 13
21 22 23
31 32 33
*/
// Hasznalhatunk mas megoldasokat is, de azok nem biztos, hogy a régi lapokon mennek,
// csak a korszerűbbeken, de ESP32-n biztosan(kipróbáltam)
// peldaul a std::array, vagy a for each hasznalata
// a std::cout helyett termeszetesen hasnalhatunk barmilyen mas nyomtato utasitast is
std::array<int, 9> std_arr_1 = {1,0,0, 0,1,0, 0,0,1};
std::array<int, 9> std_arr_2 = {11,12,13, 21,22,23, 31,32,33};
Serial.println ("eredeti std_arr_1 :");
Serial.print (std_arr_1[i]); Serial.print (" ");
};
Serial.println ();
std_arr_1 = std_arr_2; // igy hasznalhato az ertekadas,
//egyebkent meg ugyanugy hasznalhatjuk, mint a C tipusu tombot.
Serial.println ("std_arr_1 = std_arr_2 utan :");
Serial.print (std_arr_1[i]); Serial.print (" ");
};
Serial.println ();
/*
eredeti std_arr_1 :
1 0 0 0 1 0 0 0 1
std_arr_1 = std_arr_2 utan :
*/
Serial.println (
"a korabban megadott xy tomb elemeit lecserésljük a felsorolasban szereplokre :");
Serial.println ("lecsereles elott:");
// kinyomtatjuk
for ( auto tombEgyEleme : xy_array ) {
std::cout << tombEgyEleme << ' ';
}
std::cout << '\n';
// lecsereljuk:
uint8_t j = 0;
for ( auto tombEgyEleme : {11,12,13, 21,22,23, 31,32,33} ) {
xy_array[j++] = tombEgyEleme;
}
Serial.println ("lecsereles utan:");
// kinyomtatjuk
for ( auto tombEgyEleme : xy_array ) {
std::cout << tombEgyEleme << ' ';
}
std::cout << '\n';
/*
a korabban megadott xy tomb elemeit lecserésljük a felsorolasban szereplokre :
lecsereles elott:
1 0 0 0 1 0 0 0 1
lecsereles utan:
*/
} ; // end setup
void loop() {
// put your main code here, to run repeatedly:
}
-
vargalex
félisten
válasz
Wolfram #20929 üzenetére
Az időjárás állomások jellemzően rádióhullámon (pl. RF433) küldik az adatot és biztosan nem ESP8266 alapúak. Több cikket is találsz, hogyan lehet csökkenteni a fogyasztást.
Napelemes rásegítés nálam nem játszik, mert beltéri hőmérők a lakás helyiségeiben, fűtés vezérléshez.
-
vargalex
félisten
válasz
Wolfram #20923 üzenetére
Nekem 1 db 18650-es cellával vannak csupasz ESP12F moduljaim breakout board-ra forrasztva egy DS18B20 társaságában). Percenként ébrednek wifi nélkül, mérik a hőmérsékletet, a cella feszültségét, lementik a mért adatokat RTC memóriába. 10 percenként wifi-vel ébrednek, a mérést elvégzik és a wifi-hez csatlakozás után JSON-ban POST-olják a szerverre az addigi méréseket. Ha ez sikertelen, akkor a következő méréskor próbálja küldeni. Persze van benne méret ellenőrzés is, ha sokáig nem sikerül küldeni, akkor dobja a régebbi méréseket.
Így az 1 db celláról (notebook akkuból bontott) elmennek kb. 3 hónapot. -
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdéssel fordulok hozzátok: ESP-vel íródott kis, egyszerű kísérletet szeretnék kipróbálni, de az ott szereplő ESP32 DEVKIT V1 Board helyett ESP8266MOD-al rendelkezem! Helyettesíthető az első board a másodikkal?
Ez az egyszerű kapcsolás sem stimmel, mert GPIO27-re kellene kötni az érzékelőt és az utóbbin nincs ilyen...megoldható vagy vegyek inkább egy pontosan olyan ESP32-t?
-
Wolfram
aktív tag
Használ valaki ESP-t 4x AAA-s elemmel? Mekkora élettartamra lehet számítani (mér/alszik működési mód), illetve milyen elemmel érdemes használni? 😳
-
Wolfram
aktív tag
Hétvégi, 'hogy kell összekötni' találós kérdés:
A lila lap egy ESP32-S2, a piros pedig egy Si4703 Radio Tuner.
A megfejtők között kisorsolok egy wifi nélküli S2-t. -
-
vargalex
félisten
Igen, ez meg is van, de mégsem megy. Na, majd még próbálkozom és a kolléga linkjét is megnézem...
Szerk.:
#20834 ViZion: Hirtelen ránéztem, elvileg ESP-01, mert van blue és red led is... Viszont a linken nem látom, hogy az USB to ESP-01-en bármit is kellene kötni... Az rendben van, hogy a sima USB-TTL-nél igen. Korábban flash-eltem már magamnak csupasz ESP12F modult egyébként.
-
vargalex
félisten
Sziasztok!
Valaki találkozott már olyannal, hogy ESP-01-et nem tud flash-elni? Egy ismerős hozott 2 példányt egy USB to ESP01 adapter társaságában, hogy nem sikerül neki flash-elni. És valóban, nekem sem megy, próbáltam PL2303 USB-TTL konverterrel is. Holnap még megnézem egy CH340-el is.
-
Wolfram
aktív tag
Hogy lehet az ESP beépített ledjét kivezetni a doboz(olás) felszínére? Van valami trükk amit lehet használni? Vastag optikai szál? 🤔
-
olli
tag
Megérkezett a LILYGO T-U2T, összecsatlakoztatás után az első példaprogram feltöltve: 31_SSD1306_SH1106_OLED_Checker.ino
Sketch uses 280069 bytes (21%) of program storage space. Maximum is 1310720 bytes.
Global variables use 22816 bytes (6%) of dynamic memory, leaving 304864 bytes for local variables. Maximum is 327680 bytes.
esptool.py v4.5.1
Serial port COM7
Connecting....
Chip is ESP32-D0WDQ6-V3 (revision v3.0)
Features: WiFi, BT, Dual Core, 240MHz, VRef calibration in efuse, Coding Scheme None
Crystal is 40MHz
MAC: 58:bf:25:05:64:20
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Changing baud rate to 921600
Changed.
Configuring flash size...
Flash will be erased from 0x00001000 to 0x00005fff...
Flash will be erased from 0x00008000 to 0x00008fff...
Flash will be erased from 0x0000e000 to 0x0000ffff...
Flash will be erased from 0x00010000 to 0x00054fff...
Compressed 18960 bytes to 13073...
Writing at 0x00001000... (100 %)
Wrote 18960 bytes (13073 compressed) at 0x00001000 in 0.5 seconds (effective 327.8 kbit/s)...
Hash of data verified.
Compressed 3072 bytes to 146...
Writing at 0x00008000... (100 %)
Wrote 3072 bytes (146 compressed) at 0x00008000 in 0.1 seconds (effective 401.1 kbit/s)...
Hash of data verified.
Compressed 8192 bytes to 47...
Writing at 0x0000e000... (100 %)
Wrote 8192 bytes (47 compressed) at 0x0000e000 in 0.1 seconds (effective 608.7 kbit/s)...
Hash of data verified.
Compressed 280432 bytes to 156627...
Writing at 0x00010000... (10 %)
Writing at 0x0001c134... (20 %)
Writing at 0x00024a18... (30 %)
Writing at 0x00029e5e... (40 %)
Writing at 0x0002f382... (50 %)
Writing at 0x000348f6... (60 %)
Writing at 0x0003cfb8... (70 %)
Writing at 0x00046935... (80 %)
Writing at 0x0004bd9b... (90 %)
Writing at 0x00051491... (100 %)
Wrote 280432 bytes (156627 compressed) at 0x00010000 in 2.2 seconds (effective 1012.2 kbit/s)...
Hash of data verified.
Leaving...
Hard resetting via RTS pin... -
Wolfram
aktív tag
BT átmegy a falon? Egy ilyen távirányító jelét:
https://www.aliexpress.com/item/1005005492903607.html
lehet valahogy fogni egy BT-s ESP32-n? -
-
olli
tag
válasz
Undoroid #20623 üzenetére
esp32
c:\Users\win11\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\2.0.9\libraries\WiFi\
c:\Users\win11\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\2.0.9\libraries\SPI\
avr
c:\Users\win11\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.8.6\libraries\SPI\
saját
c:\Arduino\libraries\
IDE2.1
c:\Program Files\Arduino IDE\
A saját telepítési útvonalaidat nézd át, ugyan az a könyvtár előfordulhat több helyen, ill. látni kell a meglevő könyvtárakat. -
olli
tag
Boot folyamatosan nyomva, reset egyszer, boot felengedve a futó kijelzés leáll.
Továbbra is hiba a feltöltésnél.
A fatal error occurred: Failed to connect to ESP32: No serial data received.
For troubleshooting steps visit: https://docs.espressif.com/projects/esptool/en/latest/troubleshooting.html
Failed uploading: uploading error: exit status 2 -
-
Hát ennek a történetnek egyre kevésbé van értelme.
Az eszközkezelőben "Adafruit Feather 32u4" driver látszik, ami az ATmega32u4 chip drivere.
Az ATmega16u4 az eredeti UNO board-on az USB-UART szerepét töltötte be, amit a kínai klónokon CH340 és hasonló chipekkel helyettesítettek. Ennek a nagyobb testvére az ATmega32u4.
Hol van ez a chip?
Hol van a LoRa modul? Mindkettő a kijelző alatt lenne? 🤔A fényképen ESP32 dowdq6 chip látható, ami az alap ESP32, és természetesen nincs USB képessége.
Akkor mi a fene kommunikál közte és a PC közt? -
Wolfram
aktív tag
Hogy lehet az ADC bit szélességet csökkenteni ESP32S2-n, ez:
adc1_config_width(ADC_WIDTH_BIT_10);
miért dob: "Compilation error: 'ADC_WIDTH_BIT_10' was not declared in this scope" hibát? 😥 -
Wolfram
aktív tag
A hiba itt van leírva:
https://github.com/esphome/issues/issues/4368
ESP32-S2 (2db) nem csatlakozik a wifihez, auth expired hiba.
Valaki szakérti a megoldást:
"adding the 0.1uF capacitor on the S2 mini between 3V3 and EN"
Mire jó ez? Mit old meg? Aryes: van 0.1uF kondenzátorod? -
olli
tag
válasz
Wolfram #20534 üzenetére
In file included from c:\Arduino\libraries\WifiEspNow-main\src/WifiEspNowBroadcast.h:4:0,
from C:\Users\win11\AppData\Local\Temp\.arduinoIDE-unsaved2023430-7448-16to7q4.ddff\EspNowBroadcast\EspNowBroadcast.ino:15:
c:\Arduino\libraries\WifiEspNow-main\src/WifiEspNow.h:16:10: fatal error: cstddef: No such file or directory
#include <cstddef>
^~~~~~~~~
compilation terminated.
exit status 1
Compilation error: exit status 1LoRa32u4
Igen, ha minden passzol, de nem mindig.
[link] -
olli
tag
Lelkes amatőrként törekednem kell a megfelelő befektetés/haszon arányra.
Van egy hardwer gyártó, saját programozó platformmal, megtanulod, jön egy másik, meg újabbak. Standardok, szabványok, á minek.
Ezért kérdeztem a LoRa32u4 kapcsán más platformra.
Arduino alatt is sikerült a két esp közötti csomagküldésben a vezérlés megvalósítása, és ez volt a lényeg. -
olli
tag
válasz
Wolfram #20525 üzenetére
ESP32-S2 WiFi+Bluetooth-compatible Internet Of Things Dual Type-C Development Board Core Board ESP32-S2-MINI-1 For Arduino5.09 Reviews56 SoldHUF 1,633.89HUF 1,993.4218% off
ESP32-C3 Development Board WiFi+Bluetooth 5.0 Equipped With ESP32-C3-MINI-1 ESP32 Wifi Internet Of Things Module For Arduino5.04 Reviews28 SoldHUF 1,160.45HUF 1,320.6412% off
Én meg ezeket az árakat találtam, de mindegy.
Már érdeklődtem a programozásukról, most az espressif esp-idf és az arduino ide közötti lehetőségeket néztem, nekem a parancs mód nem nagyon fekszik. -
Wolfram
aktív tag
ESP32-C3-al van valakinek tapasztalata? Miért kerül kétszer annyiba mint az ESP32-S2?
-
olli
tag
Korábban már érdeklődtem az arduino esp-now protokolról, van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban,
Egy LoRa32u4 BSFrance modulon néztem, az arduinos működéshez milyen könyvtárak kellenek? -
-
válasz
Undoroid #20472 üzenetére
Ha kimondottan szeretnél rá kijelzőt l'art pour l'art, akkor jó a Nokia is, lehet rá grafikont is rajzolgatni, de teljesen felesleges. Inkább mondanám az ESP32-t, abban van RTC is, nem kell külön venni, netre kötve az órát szinkronizálni lehet, és olyan csillivilli webes felületet csinálhatsz hozzá, amit nem szégyellsz, gombok és kijelző helyett.
Ráadásul ha ügyes vagy, még riasztást is tudnál vele küldeni (emailben vagy mondjuk telegram-on) az akkumulátor állapotáról, ha van ilyenre igény. -
válasz
its_grandpa #20473 üzenetére
A táp választást mivel indokolod? Ez egy step-up modul, az esp számára teljesen alkalmatlan, mivel lefelé nem tud konvertálni, csak felfelé.
-
its_grandpa
tag
-
Undoroid
őstag
Nagyon csendben vagytok, kedves szakik! Feldobok egy témát, hátha tudtok segíteni...
Szóval a feladatom az lenne, hogy egy 12V 100Ah savas akku feszültségét szeretném folyamatosan figyelni és a kapott adatokat lementeni addig, amíg be nem telik az átmeneti tároló epromja! Ezután a legrégebbi adatokat felülírná a legfrissebbel! A fesz. értékeket pedig -ha már szó esett róla- egy Nokia LCD-n szeretném megjeleníteni grafikus kijelzéssel és a mérési idő is kellene rá! Mivel sok adat lenne egyszerre a kijelzőn, ezért nyomógombbal léptetni is kellene! Nem kellene precíziós pontosságúnak lennie, pusztán tájékoztató/ellenőrző jellegre kellene! Egy egyszerű, kicsi kapacitású, napelemes szigetüzemű rendszer akkumulátorát szeretném rajta figyelemmel kísérni!
Ti, gyakorlottabb szakik! Milyen elemekből építenétek föl ezt az egészet? Néhány alkatrésszel rendelkezem! Mikrovezérlő (ESP vagy NANO), Nokia kijelző, 8csatornás szintillesztő, óramodul+eprom az adatokhoz, nyomógombok, stb...
Köszönöm az ötleteket!
-
olli
tag
válasz
vargalex #20469 üzenetére
Kiíratás:
Received packet :1 HELLO 36.50 34.00 38369' with RSSI -99 Status: 1 BOILER
vagyis így már egy csomagból működik a pin 13 vezérlése is.
Korábban rákérdeztem az ESP-NOW vonalra a két esp közötti kommunikáció egyik protokolra. A jelen megoldás és az között stabilitás és kidolgozottság lenne csak a különbség? -
olli
tag
loRa sender codban:
sensors.requestTemperatures();
float T1 = sensors.getTempC(D0);
float T2 = sensors.getTempC(D1);
Serial.print("Sending packet: ");
Serial.println(counter);
// send packet
LoRa.beginPacket();
LoRa.print(state);
LoRa.print(" ");
LoRa.print("HELLO");
LoRa.print(T1 );
LoRa.print(" " );
LoRa.print(T2 );
LoRa.print(" ");
LoRa.print(counter);
LoRa.endPacket();
counter++;
ESP32u4 receiver codban:
// try to parse packet
int packetSize = LoRa.parsePacket();
if (packetSize) {
// received a packet
Serial.print("Received packet :");
// read packet
while (LoRa.available()) {
Serial.print((char)LoRa.read());
}
// print RSSI of packet
Serial.print("' with RSSI ");
Serial.println(LoRa.packetRssi());
A packetből hogyan lehet a state értékét kinyerni?
-
Janos46
tag
Sziasztok.
Jó régen foglalkoztam a témával. Ismét szeretnék egy ESP8266/DHT11-et működésre bírni. Még megvannak a megfelelő könyvtárak, da ha elidítom, akkor már az ellenőrzésnél a következő üzenetet kapom:
In file included from C:\Users\Jano\Documents\Arduino\libraries\ESP8266WiFi\src/ESP8266WiFi.h:33:0,
from C:\Users\Jano\Documents\Arduino\ESP8266_DHT11_WiFi_1\ESP8266_DHT11_WiFi_1.ino:4:
C:\Users\Jano\Documents\Arduino\libraries\ESP8266WiFi\src/ESP8266WiFiType.h:26:10: fatal error: queue.h: No such file or directory
#include <queue.h>
^~~~~~~~~
compilation terminated.
exit status 1
Hiba a(z) Arduino Uno alaplapra fordításra.
==========
Tudnátok segíteni hogy mi a gond? Előre is köszönettel: János -
Janos250
őstag
válasz
lanszelot #20426 üzenetére
Az ilyen multishieldek alapvetően jók, sok minden van rajtuk. Ha nem a gyári programját használod, akkor valóban jó lesz sok mindenre.
Viszont idővel majd bizonyára átállsz az UNO-nál korszerűbb lapra, és akkor látod majd, mennyivel egyszerűbb lesz az életed, nagyjából ugyanannyi pénzből.
Breadboard:
Én ezért csináltattam az ESP32-mhöz panelt, amin sok minden rajtavan, és ha lehet, azt használom. Terveztem már a neten fennlévő, egészen jónak tűnő panelt is csináltatni, de egyelőre az még elmaradt. A 10 db. panel volt 5 $ (0.5 $ /db. , ha 10-et csináltattam.) igaz, hogy 3-4-nél többet nem használok, a többi megy a szemetesbe, de így is sokat segít. Bár a szállítás sajnos elég drága. -
Janos250
őstag
Köszi, azt hiszem, valami ilyesmi lesz. Ilyen DC/DC-m van pár, de nem is kell a 3 potis, elég az 1 potis is, mert pl. áramkorlát nem kell.
Vagy tényleg 3 potis, és akkor az "indokolatnul nagy kondi", egy Li akku lesz, ami állandóan rajta lesz a töltőn, és az áram lekapcsolásakor is működik egy darabig.
Egyébként egy riasztó része lesz.
A mai "olcsó" kínai kamerák zöme is tudja az emberi alak felismerést, valamint nem csak mailre, hanem riasztó szerverre is tud küldeni egy karaktersorozatot TCP-n.
Ez a szerver egy ESP32 + SIM800 lesz, ami megcsörgeti a zsebemben lévő (buta) telefont, amivel telefonálni szoktam. Nem veszem fel, mert akkor ingyenes.Erre előveszem a táskából az okostelefont, bekapcsolom, és megnézem neten a kamerát, hogy a sok gyerek közül melyik az, amelyik megint le akarja verni kalapáccsal a vasszekrényről a lakatot.
-
Janos250
őstag
ESP32 + SIM800
ESP32 3.3 V, azzal nincs gond, de a SIM800 az 4V-os, és nem megy 3.3-ről, az 5V-ot meg nem bírja el. Viszont STABIL, és 2A (peek) kell neki. Ezeket Li akkukhoz illesztik, de én nem akarok akkut pluszba betenni.
Kinek milyen ötlete van, hogyan csináljak lehetően egyszerűen 4V, 2A-t? LDO-t nem találok 4V-ra, pedig az volna a legegyszerűbb.
DC/DC elég stabil ehhez vajon? -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
4MB Flash méretű ESP32 esetén amikor fordítok miért csak ennyit ír ki?
Flash: [======== ] 79.7% (used 1044901 bytes from 1310720 bytes)
Lehet valahogyan növelni a felhasználható flash méretet a programhoz?
Arduino IDE alatt van valami partició méret állítási lehetőség, de PlatformIO alatt nem tudom hol kell.
Tennék a programba még egy kis újítást, de 103,9% lett.
(van OTA frissítésem a programban már)
Köszönöm! -
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #20354 üzenetére
éppen turkálom egy A6 C5 canbus hálózatait (elsősorban a powertrain vonalat), térképezgetem fel hogy milyen adatokat tudok onnan kinyerni, és azon agyaltam hogy hogyan lehetne a legjobban megjeleníteni őket, ha valami kis LCD-nél többet akarok? saját program windows-os tableten/laptopon? vb6 és delphi7 amivel utoljára játszottam...
vagy androidos program a fejegységen? ahhoz se konyítok, eddig a MIT app inventor volt a legmagasabb szint, de abban agyhalál lenne ennyi mindent össze puzzle-özni... ekkor jutott eszembe, hogy mi lenne ha egy ELM327-et emulálva a droidos Torque jelenítené meg a dolgokat? elkezdtem guglizni hogy hogyan is néz ki a protokoll, mi lenne a minimum amivel át tudnám verni az app-ot, erre belefutottam ebbe a szuper kis projektbe... Nano+HC06 BT adapterrel működött is pöcc-röff, de mivel a canbus-ról összeszedett adatokból szeretném etetni, a legkézenfekvőbb az lenne ha a natív BT-s és CAN-es ESP32-vel menne, esetleg a 2 CAN miatt a DUE+HC06... de sajnos sosem álltak össze a fejemben igazán tökéletesen ezek az objektum-orientált dolgok, csak totózok kísérletezek aztán van amikor sikerül ráérezni, de most sehogy sem akar menni...
-
Wolfram
aktív tag
ESP8266 újraindul 40-50 percenként.
ESP.getResetInfoPtr()->reason 4-es kódot mutat.
A kódban nincs reset parancs, mitől indulhat újra? Úgy tűnik nincs exception mert akkor 2-es lenne a kód. -
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban, hogy ezt a motorvezérlő+ELM327 emulátor lib-et hogyan tudnám átültetni hardveres sorosportra? Eredeti formájában Nano-val softserial-al működik, de szeretném vagy egy Due-n használni aminek van 2 CAN-je is, vagy esetleg ESP32-n a belső kékfoggal és CAN-el...
Amivel eddig próbálkoztam: OBDSerialComm.h -ban a 65-dik sorban lévő softserial sort lecseréltem erre: HardwareSerial *serial; valamint az OBDSerialComm.cpp -ben az 5-8 sorokat felcseréltem erre:
setBaudRate(9600);
// serial = new HardwareSerial();
serial->begin(9600);
serial->setTimeout(SERIAL_READ_TIMEOUT);
Valamint az #include után beszúrtam még egy HardwareSerial & serial = Serial1; -t... De arra nem tudok rájönni, hogy a serial=new... sorral mit kellene kezdeni - HardwareSerial()-al nem eszi meg. így fagy a vas, még egy Hello World kiiratásáig se jut el rögtön a setup elején...
Próbálkoztam egy olyan verzióval is, hogy a .h-ból teljesen kikommenteltem a 65-ös sort (nem próbáltam átírni) és helyette ez lett a .cpp-ben: [link] a módosított sorok végére // ### jelölést tettem hogy meg lehessen találni... Ezzel a módosítással lefordul a példa .ino, de nem reagál a kékfog adapterről érkező kérésekre. Természetesen a kapcsolás működik, serial passthrough kóddal látom ahogy a Torque próbál kérdezgetni az ELM-től az AT parancsokkal...
Ha valaki nagyon unatkozik, bele tudna nézni hogy hogyan lehetne feléleszteni? -
törölt tag
Üdv.
Szeretek retro számítógépekkel bíbelődni és ehhez hozzátartozik a floppy lemez használat. Valódi lemez, nem emuláció.
Azonban szükségem van USB-s floppy meghajtóra. Sajnos az újabban beszerezhető usb-s floppy meghajtók minősége elég nagy szórást mutat, így a tervem az, hogy a hagyományos drive-ot illeszteném usb-n a modern pc-hez.Ismertek esetleg STM32 vagy ESP kontrollerrel (ezek vannak itthon) egyszerűen megvalósítható megoldást?
A régi drive-ból maradt egy ilyen vezérlő, de nem látszik rajta semmi. Van info, hogy mi lehet ez? [kép]
-
cog777
őstag
Keresgeltem, de nem talaltam topikot a kerdesemre, remelem maradhat. Szoval, elhataroztam hogy ujraszervezem a hazi homeros projektemet, jelen pillanatban van egy ESP32 amely szerverkent funkcional megjeleniti egy LCD-n a kulonbozo ESP8266-ok altal kuldott adatokat, homerseklet, paratartalom.
Ezt a felallast szeretnem kivaltani egy okosabb rendszerrel. Elsosorban kellene riasztas vagy emal-ra, vagy telefonra ha a benti homerseklet eler egy kuszoberteket.
Amit most kigondoltam hogy az RPi lesz a szerver, es pythonnal kuldhetek email. Viszont vannak okosabb IoT rendszerek de ezeket nem ismerem. Van valami otletetek hogyan tudnam megoldani?
Talaltam IoT dashboard-okat de azok kb 10 dollartol kezdodnek havonta, nemelyiknek mobilos app-ja is van.
IFTTT-t nem ismerem, lehet hogy ez segit? pl email notification?
https://anthscomputercave.com/tutorials/ifttt/using_ifttt_web_request_email.htmlTovabba egy IoT dashboardot is keresek, aminek van mobilos app-ja, regebben volt ingyenes par eszkozig, de most nem talalok. Korabban csinaltam magam, bereltem egy szervert es domain nevet, grafana-t futtattam, de erre mar nincs idom, valami kulcsrakeszebb kellene.
Talan ti is hasznaltok ilyen IoT riaszto/dashboard szeruseget. Elore is koszi a tanacsokat.
-
cog777
őstag
Vannak itt ott a lakasban es a kertben ESP8266 moduljaim, 4xAA aksival, dobozozokban. Ezek merik a homersekletet es kuldik egy ESP32-nek, amelyik megjeleniti az ertekeket.
A kertiek fel orakra elalszanak, 70uA-t fogyasztanak igy, kb 4-6 honapot siman mennek aksiva. Probapanelokra raktam az procikat es az alkatreszeket.
Par eve remekul mukodnek, de mosnanatba vettem eszre hogy nemelyik nem kapcsol be, pedig frissen toltott aksikat raktam be. Szerintem eselyes hogy a probapanelok korrodalodtak. A benti modul rendben mukodik.
A kinti homerseklet szenzorokat akarom valami megbizhato megoldasra cserelni.
Tud valaki kesz homerseklet modulokat (zart, kintit, elemmel v aksival mukodo), amelyek valamilyen ismert protokollon kuldik az adatokat es azokat tudnam feldolgozni?A szervert szivesen epitem en tovabbra is, nem kifejezetten konyhakesz rendszerben gondolkodom.
-
Wolfram
aktív tag
Foglalkozott már valaki hang rögzítéssel ESP-n?
Ha lementem a nyers analóg mikrofon értékeket egy file-ba, azt fel tudom valamivel dolgozni PC-n? (átkonvertálni wav vagy mp3 formátumba) -
Tomika86
senior tag
Ezt megnézem mit tehetek, mert az esp32-ben nincs pontos időm tárolva. akkor maximum azt teszem az x tengelyre, hogy mióta van megnyitva a kapcsolat. Igazából lényegtelen, hogy mikor történt bármi is, csak legyen viszonyítási alap.
Viszont most munkahelyemen kipróbáltam és simán viszi 50ms-et, hiba nélkül. Ezek szerint kliens oldalon se mindegy mi van.
-
Tomika86
senior tag
válasz
vargalex #20205 üzenetére
Szia!
Te nagyon kened vágod a témát, tudsz esetleg segíteni abban, hogy websocket segítségével, miért nem tudok 100ms alatti intervallummal adatot küldeni?
jelenleg van egy programom amit megcsináltam offline elérhetővé, illetve összerakosgattam a javascript kódot is.
Jelenleg 110ms-al próbálkozok (ezzel jó is), a szinusz és koszinusz csak teszt.
Jobb lenne ha 100ms alá tudnék menni, viszont ilyenkor megbolondul az ESP32, heap error, lefagy az adatátvitel, újraindulgat.Az a helyzet, hogy szeretnék kb 5 grafikont, és jelenleg még csak 2 van (de így se elég gyors).
[link]
src mappában a fájlokKöszönöm, ha bármiben tudsz segíteni, ötletet mondani. Illetve tuti találsz benne hülyeséget is, amit én nem tudok még.
-
Wolfram
aktív tag
ESP32-S2-n Ard IDE feltöltés után nem indul a progi (nem ír hibát az output-ban), csak ha megnyomom kézzel a reset gombot, valami rémlik korábbról de nem jut eszembe mi volt a megoldás?
-
Wolfram
aktív tag
válasz
Janos250 #20200 üzenetére
Valami ilyesmire gondoltam (kézi számolással demonstrálva):
long sinceSec =esp_timer_get_time()/1000000;
long min = sinceSec / 60;
long sec = sinceSec % 60;
Serial.printf(" ESP32 running since: " + min + " minutes " + sec + " seconds");de nem ismerem a C string formázást, vagy hogy a dátum objektumnak van-e valamilyen parse funkciója ami kiszámol egy komplett Dd HH:MM:SS dátumot.
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #20199 üzenetére
"Hogy lehet ESP32-n nanosecond-ot /system_get_time()/ dátummá alakítani? "
Az biz' macerás lesz!
1. a 80 Mhz-es perifériális órajelet számlálja (ha az, amire én gondolok)
2. időnként túlcsordul -> átfordul
3. tudni kell valami kezdő időpontot, onnan tudod számolni
Én régen így oldottam meg, lehet, ha ma újra használnám, már másként csinálnám:
http://arduinouser.hu/esp32/ccount/ccount.txt
Ez persze csak a túlcsordulást/átfordulást kezeli, ettől még nem lesz dátum.Elvileg ez létezik, de még nem próbáltam
std::string s = date::format("%F %T", std::chrono::system_clock::now()); -
Wolfram
aktív tag
ESP-ben vannak thread-ek? Tudok valamit futtatni úgy hogy az nem blokkolja a loop-ot?
-
válasz
Wolfram #20171 üzenetére
Nem lehet, hogy nincs egyetlen delay sem a loop-ban és emiatt nem tud a CPU a wifivel foglalkozni? Bár ez ha jól tudom, ESP8266-ra jellemző, te meg ESP32-t használsz, de hátha ez a gond, egy próbát megér.
ESP-n a delay máshogy működik, más funkciót tölt be, mint az AVR-eken. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #20171 üzenetére
Ezért nem használom én a többféle http fv. egyikét sem. Mivel egyszerű, magam írom meg hozzá kezelést.
Ha minden kötél szakad, akkor be kell tenni a fv-t a .ino mellé, esetleg át is nevezni, azt includolni, mert abba akkor tehetsz magadnak átmenetileg kiíratást, hogy mi a nyűgje.
Az ESP32 16 darab klienst tud kezelni. Nem forduhat elő, hogy többet nyitsz meg, mert még a régiek is élnek, mert nem kaptak választ?
Nincs benne olyan lehetőség, hogy csak akkor get-elj, ha van is ot valaki, aki várakozik?
Próbáld meg kiíratni az FD-jét, ha túlszalad a 63-on, akkor ez a baj. -
Wolfram
aktív tag
Ez az a kód ami miatt folyamatosan resetel az ESP (nem látni exception-t a serial monitoron) :
HTTPClient http;
http.begin(url);
int httpResponseCode = http.GET();egy idő után feladja a resetelgetést és lehal az egész lap.
Valaki szakértsen mi a gond ezzel a kóddal. -
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #20104 üzenetére
C++ try() catch() nekem tesztek alatt működik esp-idf et használok (configurálni kellett a sdkconfigot is hozzá), lehet dobni hibát throw() , arra nem esküszök meg hogy ESP_ERROR_CHECK makróra is tud e dobni, nálam működött....
másik megoldás a JTAG pl : [link] bár ezt még nem használtam, ha lesz ráidőm kipróbálom majd.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen routert?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Autós topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- PlayStation 5
- Kerékpársportok
- Yettel topik
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest