- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nyaralás előtti hardverszemle
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kompakt vízhűtés
- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házi hangfal építés
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Postas99 #21183 üzenetére
Nem az fog bekövetkezni, hogy a fényeffekt végig égni fog és nem villanásszerű a mennydörgés hangjára lesz?
Én építettem egy ilyet, ugyan piezo-val (elektromos dob), de ha az opamp-on az erősítést úgy állítod be, hogy a D1 dióda nyitófeszültségét csak a hangosabb részek érjék el, akkor szerintem a kívánt stroboszkóp hatás ki fog alakulni.
De mondok mást. Mivel ez az Arduino topik, miért nem használod egyszerűen az Arduino analóg bemenetét? Figyeld azzal a DFMini kimenetét, és ott aztán úgy állítod programból a küszöbszintet, ahogy csak szeretnéd. Csak ne felejtsd el egyenirányítani, és ha kell, használj feszültségosztót, hogy a jelszint ne lépje túl az Arduino tápfeszültségét.
-
válasz
daninet #21173 üzenetére
Gpio0-t manuálisan (érts a vezetéket földhöz nyomom) lehúzom földre.
Miközben bedugod a gépbe az FTDI-t, a másik kezeddel földeled a GPIO0-t? Mert utána már hiába.
A flash egyébként nem csak a GPIO0 állapotától függ, a GPIO15-nek is alacsony szinten kell lenni, a GPIO2-nek pedig magasan (vagy ellenállással felhúzni, vagy ne legyen semmi rákötve).
[link]...
GPIO2: pin is high on BOOT, boot failure if pulled LOW
GPIO15: boot failure if pulled HIGH
...
GPIO1: pin is high at BOOT, boot failure if pulled LOWEzeket nézted már? Mivel áramkörben van, lehet, hogy ezekre kötve van valami gyárilag, ami bezavar.
Ez itt nem egy rövidzár?
-
válasz
Postas99 #21175 üzenetére
És minek kell ezt ennyire elbonyolítani? Egy opamp-pal, pár ellenállással, egy kondenzátorral és egy diódával egyenárammá tudod konvertálni a hangjelet, ahol a kimeneten a hangerővel ~arányos egyenfeszültség jelenik meg. Keress rá az "opamp knock sensor" kifejezésre.
Szorgalmi feladatként ki lehet egészíteni sávszűrővel is, ha csak bizonyos frekvenciákra szeretnéd, hogy reagáljon. -
válasz
daninet #21171 üzenetére
Milyen ESP8266 ez? A GPIO0 földre van húzva programozás előtt? Ezt az FTDI nem csinálja meg automatikusan, általában neked kell megtenni, vagy gombbal, vagy más módon.
Ha ez rendben van, akkor lehet, hogy a kábelt érdemes kicserélni és működni fog. Nemrég esp32cam modullal jártam így, hogy nem akarta a jót az egyik kábellel, aztán egy másikkal sikerült.
Ha végül egyik se működik, akkor igen, elég, ha csak a GND, TX, RX lábak össze vannak kötve, és nem kell ellenállás. -
válasz
ViZion #21169 üzenetére
Azért mondjuk egy 3D nyomtatót wifi kapcsolattal simán jó lehet belőle építeni házilag (csak már nem divat 8 bites lapokra építeni), vagy CNC gépet, vagy bármi mást, ahol szükség lehet mondjuk rengeteg 5V analóg bemenetre. A külső port bővítés is megoldás lehet, de hibaforrás is, pl zajosabb ipari környezetben.
-
válasz
tibi-d #21163 üzenetére
Jó kis svájci bicska, de igazából nem tudom, hogy mi lehet az a feladat, amit csak ezzel lehetne elvégezni, két elavult cél uC van egy lapon. Akkor jöhet jól, ha kell a wifi és nagyon sok portot kell vezérelni, ami 5V logikát használ, emiatt egy ESP32 vagy STM32 használata kényelmetlen lenne a szintillesztés miatt. Esetleg van otthon egy csomó UNO shield, és jól jönne a láb kompatibilitás.
Te mire használnád?
-
Szerintem elég jól kitaláltad, RS485 és a CAN közül én azt választanám, ami olcsóbb és vagy kisebb méretben elérhető, mivel sokat szeretnél kis helyre beépíteni.
Ha meg lehet oldani a közvetlen kapcsolatot, felesleges hibaforrás lenne csak a gateway.Jó lenne valahogy "OTA-like" frissíteni időnként a deszkákat. Van olyan busz amin keresztül ez megoldható?
Az RS485 és a CAN busz is ha jól tudom, végül UART-on keresztül kapcsolódik az Arduino laphoz. Mivel eredetileg is ezen keresztül történik az adatfeltöltés, szerintem meg lehetne oldani, hogy tápelvétellel reseteled a node-okat, majd CAN buszon keresztül flash-eled az újat valami központi helyről, egyszerre az összesre.
Ehhez esetleg kelleni fog egy módosított bootloader, ami nem csak 1mp-et vár reset után, illetve kell bele vmi biztonsági protokoll, hogy áramkimaradás után légköri zajt ne töltsön fel programként.
-
válasz
lanszelot #21108 üzenetére
Ez inkább vakond- vagy patkányriasztónak használható, a piezzo kimondottan magasabb frekvenciákon működik jól, a driver is pont az ultrahang tartományra lett kitalálva. 120Hz-en nem hiszem, hogy jól teljesítene, hiszen a piezo kis elmozdulásra képes, nem tud nagy hangnyomást létrehozni.
szerk.: Nem hiszem, hogy hallható frekvenciákon képes 85dB-t elérni egy bélyeg méretű piezo-val
-
-
válasz
Undoroid #21093 üzenetére
Viszont amennyiben valamennyire működnek ezek a telefonok, igazából van rá mód, hogy a kijelzőjüket használjuk, akár touch-csal együtt! Úgy emlékszem ebben a topikban mutatta valaki a Vectordisplay projektet, ami régebbi telefonokon is elfutkározik. Elmentettem magamnak, hogy egyszer kipróbálom, de még nem jött el a pillanat. Neked hátha jó lesz.
-
válasz
JozsBiker #21051 üzenetére
Nem csináltam, de a körülményektől is függ, hogy hogyan érdemes dobozolni. Ha fűtetlen, szellőzés nélküli helyen van, akkor a nedvesség lehet a legnagyobb probléma. Mivel az esztétikum jelen esetben nem szempont, vegyél egy IP67 védett vízhatlan kötődobozt, azzal nem foghatsz mellé.
-
válasz
chrome11 #21046 üzenetére
Kezdő szettet azért nem javasoltam konkrétan, mert van sok féle, az AliExpress-en érdemes szétnézni és amelyik tetszik és jó áron van épp. Én nem vettem ilyet az elején, mert konkrét célom volt, amit építeni akartam, később vettem kéz alól egy Raspberry-hez való szenzor kit-et (3.3V), de a mai napig alig használtam belőle valamit.
-
válasz
daninet #21017 üzenetére
Az egész koncepció ott borul szerintem, hogy a vonalon a földhöz képest negatív feszültség is van (tkp váltakozó feszültség). Először is el kellene tolni az egészet pozitív irányba, egy műveleti erősítő segítségével, illetve egyenirányítani, majd egy nagyobb kondi segítségével integrálni/kisimítani a hullámzó feszültséget, hogy mérhetővé váljon.
Egy másik megközelítés lehetne, hogy megpróbálsz rajta frekvenciát mérni Fourier transzformációval, ha harmonikus frekvenciákat tudsz mérni a jelen, akkor zene szól, ha nem, akkor fehérzaj. De itt szintén offset-elni kell a jelet, hogy ne menjen a feszültség GND alá. Esetleg egy schottky dióda sorba kötve megoldja, azon kisebb feszültség esik, de inkább opamp-ot használnék.
A mérésnél lehet csalni esetleg, ha popzenéről van szó, általában 440Hz-re vannak hangolva a hangszerek, a temperált skála frekvenciáit érdemes keresni direktben. -
válasz
lanszelot #21012 üzenetére
Amit néztem abból pár vezeték megy a kontrollerbe amin 4 gomb van, és semmi több. Előre, hátra, jobb, bal.
Azoknak a vezetékeknek jelet adok és kész.Ahogy te tévedsz.
Az ilyen vezetékes "kontroller" semmi mást nem csinál, mint a tápfeszültséget kapcsolja direktben a motorhoz vezető drótokra. Erre digitális kimenetet nem lehet direktben kötni, csak meghajtó fokozattal (pl az említett h-híd).
-
-
válasz
lanszelot #21007 üzenetére
Én azt javaslom, hogy ne kész kisautót használj és ne webkamerát. A kisautó irányítása triviálisnak tűnik, de nem az. Ha kis helyeken, kis távolságokra kell irányítani, sokkal fontosabb a jó manőverező képesség, és az a lánctalpas vagy a hasonló logikájú, 2 hajtott kerék + bolygókerék és ezeknek a kombinációja (4 hajtott kerék), ezek ugyanis tudnak helyben fordulni. Cserébe nem mennek annyira gyorsan és túl egyenesen sem, de ezt nem is fogod tudni kihasználni, mert akkora lesz a lag a netes kapcsolat + kamera miatt. A kész autónál a vezérlést is nagy valószínűséggel ki kellene cserélni, tehát azzal sem vagy előrébb. Egy dupla h-bridge vagy két 360°-os szervó pont meg is teszi hajtásnak.
A másik a külön kamera. Ehelyett inkább valamely ESP32CAM modult ajánlanám, de nem a legolcsóbb gagyi kamerával (pl ov2640), és akkor minden egyben lesz, ami fogyasztás szempontjából se mindegy.
-
válasz
chrome11 #20977 üzenetére
Ha tanulás a cél, és nem akarod a kész áramkört tokozni vagy beépíteni, akkor
- breadboard
- jumper kábel (apa-apa, apa-anya)
- multiméter
mindenképp kelleni fog a prototípusok készítéséhez / teszteléshez.
Diszkrét alkatrészből mindenféle színes LED, hozzá 120Ω, 220Ω, 330Ω előtétellenállásnak, hogy látványosabb legyen, amit csinálsz. A szenzorokhoz illetve kapcsolókhoz, nyomógombokhoz fel- és lehúzó ellenállásnak 10kΩ, diódák, ami most eszembe jut.Abban az esetben, ha a használni kívánt szenzorokra nincs gyárilag ráforrasztva a tüskesor, kelleni fog forrasztópáka, meg ami ahhoz kell. Később, ha nem a gépre kötve fogod használni az alkotásodat, kell majd külső táp, esetleg li-ion vagy AA NiMH akku.
Illetve nem írtad, mivel rendelkezel, de érdemes valami kezdőkészletet beszerezni, amiben eleve sok hasznos alkatrész benne lesz, illetve nem kell forrasztani.
-
válasz
Volkov #20975 üzenetére
Hogy érted azt, hogy "lassan indul el"? A uC lassan bootol, vagy a rádió kapcsolat felépítése lassú? Arduino nano hogy jön ide, abban nincs Bluetooth.
Mi lenne, ha az ESP32 nem bootolna, hanem deep sleep-ben lenne mindig, abból nem ébred fel gyorsabban? Nem lehet az ESP32 a Nano-ra kötve mondjuk uart-on keresztül?
Ha jól tévedek, a Raspberry Pi Piko W is tud Bluetooth-t, az alapból gyorsabb, de talán azon is van oprendszer, ami lassítja az indulást. -
-
válasz
batyuska100 #20932 üzenetére
Klassz
-
Miért vágod össze a mondataim?
Erre a két sorra akartam reagálni. Az, hogy sok kódot írtál, nem jön le egyértelműen abból, amit eddig írtál.
A shift regiszter integrálása alig nagyobb átalakítás, mint a digitalRead/digitalWrite sorok cseréje, van hozzá library is, de más típusú gpio expander chipet is használhatsz, van olyan, ami még megszakítást is képes kezelni állapotváltozásra, tehát akár még rotary encodert is lehet vele kezelni. Ilyen például az MCP23017, hozzá való library, példakóddal.Ha minden igaz, konkrétan arra is van library, amire te szeretnéd használni, csak keresni kell: [link]
-
azét kell dedikált gomb is a matrix mellé, mert a matrixba rakott gombokkal együtt nem nyomható be másik matrixos gomb
Ahogy te tévedsz.
Minden gombbal kell egy-egy diódát sorba kötni, az megszünteti a ghostingot.
De ha - tegyük fel - Pro Micro lapra kötöd a portbővítőt, az 2, azaz kettő gpio-t foglal, marad 16 gpio-d a dedikált gomboknak, amit arra használsz, amire csak szeretnéd.
-
Én mondtam, hogy kelleni fog ISP, ha másra nem, arra, hogy helyre hozd.
"végén felraktam a kicsire egy joy alkalmazást, azzal megvolt a külön joy"
Annak nincs meg a forráskódja, hogy beleírnád az uart kezelést? Nyilván nem fog magától menni, neked kell leprogramozni a kettő közti kommunikációt.
Hogy hogy hogy kell elképzeld?
Az egyiket beállítod kimenetnek, a másikat bemenetnek, rákötöd a mátrixot, ahogy van és ugyanúgy kezeled le, ahogy a mega gpio-it.
-
Ha tényleg 16u2 van a lapon, és nem ch340, akkor az egy valid megoldás lehet, feltéve, ha fel tudod programozni és van hozzá ISP-d. Az eredeti UNO-kon is az volt a usb-uart chip, és olvastam róla, hogy hekkelték ilyen feladatokra, én magam nem csináltam. Mondanám még a Digispark (attiny85) lapot, mint esetleg alkalmas eszköz, a csillagok megfelelő állása esetén működik is, de nem annyira stabil.
Van olyan lehetőség amúgy, ami egy sima UNO/Nano lapból MIDI eszközt tud csinálni, firmware hack nélkül, ez GPIO-kon keresztül emulálja az USB-t, ezzel csináltam is Nano-ból midi vezérlőt. Most kerestem a projektet a neten, de nem találtam, viszont találtam ezt helyette. Hátha segít.De a legelegánsabb megoldás szerintem mégis egy Pro Micro lenne, bemenet többszöröző IC-kkel, például a 74HC595 shift regiszterrel, ebből veszel 2db-ot és máris tudsz egy 64db-os gombmátrixot kezelni.
-
válasz
batyuska100 #20870 üzenetére
Majd kiderül.
-
válasz
batyuska100 #20867 üzenetére
Ezt a Windows Store-os verziót töröld le a csodába, és a saját oldaláról töltsd le a telepítőt.
-
válasz
Gergosz2 #20859 üzenetére
Nem gyengeség az, hogy egy változó nem képes bármilyen értéket tárolni? Szerintem az.
Ideális esetben egy numerikus változó mínusz végtelen és plusz végtelen közt bármilyen értéket tárolna, tárhelyigény-kompromisszum nélkül. A fenti probléma is a kompromisszum miatt van.
-
válasz
vargalex #20845 üzenetére
Szerintem arra gondol, hogy unsigned int esetében a különbség ugyanannyi lesz, ha kisebb számból kivonod a nagyobbat. Például
uint8_t
esetében 255 - 253 ugyanannyi, mint 1 - 255. A gyakorlatban akkor van csak probléma, ha többször is átfordul amillis()
értéke két mérés közt, illetve ha egy feltétel ahhoz van kötve, hogy amillis()
nagyobb-e, mint egy előre meghatározott érték. Bár utóbbi lehet, hogy a fenti okból kifolyólag nem is probléma. -
válasz
vargalex #20832 üzenetére
Szia! Ha fizikailag nem sérült az eszköz, akkor az lehet, hogy nincs boot módba állítva! Ehhez a GPIO0, GPIO2 és a GPIO15 pineknek megfelelő állapotban kell lenni: a GPIO0 és GPIO2 lábakat magasra, a GPIO15-t alacsonyra kell húzni.
A rosszabbik eset, ha a Vcc-re 3,3V helyett véletlenül 5V-ot kötött valaki korábban, mert akkor a flash chip esetleg megsülhetett. -
válasz
razorbenke92 #20790 üzenetére
... és ha szerencséd van, a szilikonról begurul az öledbe. Vagy, így nyáron, a csupasz combodra. True story
-
válasz
lanszelot #20762 üzenetére
Szép, a miénk pont így tele van.
Valami ilyesmit tudnék elképzelni, bár nem tudom, hogy a gyakorlatban mennyire lenne zavaró pár pultból kiemelkedő alkatrész:
A két kék vonal tükör, a piros mondjuk egy lézer pointer, mellette pedig egy fotocella (nincs berajzolva), ami a visszavert fénysugarat detektálja. Tükörnek egy régi HDD-ből kimentett lemezből kivágott darabkát lehetne használni, alumínium, dremellel könnyen vágható. Vagy macskaszemet (ne a megfigyelt állatokat áldozd fel).
Illetve én nem vetném el az infra szenzorokat, két darab kellene, a felső szekrény aljára szerelve, a fal felé irányítva.
-
válasz
lanszelot #20756 üzenetére
Nincs más hátra, akkor egy ilyet kell a pultra építeni:
Rajzold már vagy fotózd le légyszi a pultot és a környékét, hátha eszembe jut valami jó ötlet! A pult széle alá nem lehet olyan optokaput tenni, ami magát a felugrást regisztrálja? Feltéve persze, hogy nem tud felülről ráugrani.Egyébként a HC-SR04 nem is hülye ötlet, ugyanis az ultrahang zavarja a macskákat, lehet, hogy nem is lesz kedve felugrani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged