- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Forrmell.enn
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szabifotos #6907 üzenetére
A pi szerintem eléggé overkill erre a feladatra, én szervernek is inkább esp-t használnék, valamilyen lcd kijelzővel, bár nem tudom, router nélkül hány kapcsolatot tud kezelni. Nem írtad mekkora távolságot kellene áthidalni, mennyire kell bővíthetőnek lennie.
Ha router kellene, azt szerintem egy mobiltelefonnal ki lehet váltani, illetve maga a telefon is lehetne a szerver. -
Most néztem meg a kódot, amit linkeltél, de szerintem nem ez az általánosan használt módszer a pergésmentesítésre, mert nagyon zavarérzékeny, plusz az a delay sem néz ki jól a kódban.
Sebesség szerint szerintem úgy tudnád összemérni a két módszert, ha ugyanazt a gombot két lábra is rákötnéd, egyikre direktben, a másikra meg kondival, és programból mérnéd a különbséget. Bár ezt nem tudom hogy lehetne megoldani, hogy egyik ne zavarja a másikat. -
válasz
fpeter84 #6883 üzenetére
Egy nagyobb kondival szerintem még azt is elviseli.
Az említett kísérletnél (uno lap 2db AA elemről) nekem az volt a gondom, hogy a szervó lerántja a tápot nagyobb áramfelvételnél, és brownout-ol tőle a proci, de tvamos kolléga javaslatára rákötöttem egy nagyobb kondit (1F nem volt, 4700uF volt a legnagyobb a boltban
) és egy schottky diódát, ez szinte teljesen megszüntette a problémát, még meg se köszöntem a tanácsot. A kondi persze eszembe jutott nekem is, csak a dióda nélkül nem volt hatásos.
-
válasz
fpeter84 #6881 üzenetére
Ha kültéren, hidegnek lesz kitéve, szerintem a két AA jobb megoldás, mint a li cella, utóbbi ha jól tudom nem szereti a mínusz fokokat.
Az esp konverter nélküli megoldást próbáld ki, hátha működik, én az 5V-os UNO lappal kísérleteztem, 3V-ról még szervókat is tudok mozgatni. -
válasz
gyapo11 #6848 üzenetére
Nem pont ezekre gondoltam, hanem ha valakinek van egy ilyen eszköze, akkor gondolom nem feltétlenül csak házon belülről akarja kapcsolgatni, hanem esetleg távolról is interneten keresztül. És egyik példában sem láttam a legkisebb jelét sem bármilyen http hitelesítésnek, vagy jelszavas azonosításnak. Az IoT rendszerek legnagyobb rákfenéje, hogy nem törődnek túl sokat a biztonsággal. Én egy redőnyzáró automatikát sem kötnék a netre úgy, hogy nincs benne semmi védelem.
-
Ezekkel a Sonoff kapcsolókkal nincsenek a biztonságot illető aggodalmaitok?
-
"Akkor megsem megy jol!"
Félreértesz.
Ha közös tápról (akksiról) megy a lap és a motorok, akkor is brownout-ol, ha konvertert használok, és akkor is, ha direktben kötöm őket az akksira. Sőt, mivel nincs elég nagy áramot leadni képes konverterem, a pucér elemes megoldás még stabilabb is, főleg teljesen feltöltött cellánál. Kb 10 percig teszteltem.
Gugliztam a témában, és sok hasonló kérdést találtam. Van, ahol kondi + diódát javasoltak megoldásként, van, ahol külön tápot a lapnak és a motoroknak. Előbbihez most nincs itthon schottky diódám, de az utóbbi tűnik a legbiztosabb megoldásnak, csak ezzel az a probléma, hogy egyrészt súly/helyigény miatt 1 cellával szeretném megoldani, másrészt ha két egyforma cellát használnék, a motoré biztosan előbb kezd merülni, és akkor megint ott tartok, hogy nincs közös potenciálon a szervó tápja a vezérlőjellel, és mi van, ha a vezérlőjel magasabb, mint a szervó Vcc-je? Nem hiszem, hogy egy szervó tervezésénél számolnának ezzel a lehetőséggel, inkább gondolom, hogy megpörkölődik a szervó elektronikája. Erről empirikus úton tudnék legkönnyebben meggyőződni, csak sajnos nincs feláldozható szervóm.
-
Jelentem: kipróbáltam, és őszinte meglepetésemre 2db alkáli elemről elmegy az egész cucc mindenféle konverter nélkül is, úgymint egy uno lap, a rákötött 2 féle szervó és egy hc-06 BT modul. Vagyis elvileg egy majdnem lemerült li cella is el tudja látni az egészet, 3V alatt meg úgyis letilt a védelem.
Szóval kicsit túl van lihegve ez a tápellátás téma.
Viszont arra kellene vmi jó tanács, hogy a motorok okozta brownout-okat hogy lehet jól kivédeni? -
Sziasztok! Nemrég téma volt a szervók táplálása lipo akksikról, és, hogy bírja-e egy szervó, ha 2db li cellát konverter nélkül rákötünk. Nekem most az lenne a kérdésem, hogy mi van, ha egy 5V szervót 1db li celláról akarok táplálni, konverter nélkül? Össze akarok dobni gyorsan egy robotot a meglévő alkatrészekből, és ami konverterem van, sajnos nem tud akkora áramot, ami két szervónak kell.
Ahogy utána gugliztam, működhet a dolog, persze a sebessége meg a nyomatéka csökkenni fog. Viszont felmerült bennem, hogy ha a vezérlőjel 5V marad, azzal ugye kicsinálom az elektronikát? Szóval kellhet hozzá feszültségosztó?
A másik, hogy 4,2V-nál még csak működik rendesen, de a meghajtó elektronika 3V környékén egyáltalán elindul-e, vagy csak zizeg és melegszik, mint a fet-es h-bridge, ha nem kap elég tápfeszültséget? Vagy ezek inkább tranzisztoros megoldások, aminek kb. mindegy? -
válasz
Teasüti #6775 üzenetére
Volt ráérő kb. 5 percem, meg egy tippem, mi lehet a gond. 4 percen keresztül próbáltam megnyitni a linket, telefonon, mert hogy általában arról szoktam fent lenni, ha ráérek, de csak reklám jött be. Kizárólag.
A képről elkezdtem bepötyögni a címet, váltogatva telefonon két böngészőlap közt, de vagy elrontottam, vagy csak simán arra is reklám jött be, mindenesetre telefonon ezt sem túl kényelmes csinálni, ráadásul buszon voltam és mobilnetről. Itt már kb. a 10. percet töltöttem csak az oldal megnyitásával. Itt lett elegem. Kérek engedélyt meghunyászkodni. -
-
válasz
Janos250 #6693 üzenetére
Ma kaptam meg én is a csomagot, én csak 2db-ot rendeltem, hogy legyen itthon ilyen is. Most már bánom, hogy nem sokkal többet... Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy hogy tud ez ennyire olcsó lenni?!? Itthon csak a hozzá adott, beforrasztandó tüskesor, vagy ad abszurdum, a bélelt boríték, amiben utazott, csak az többe került volna.
Az ingyen postáról nem is beszélve...
Mellesleg ha ezt ilyen piciben meg lehet csinálni, ch340 chipestől, feszszabályzóstól , mindenestől, miért nem eleve ilyennek találták ki? Minek kellett az a nagy nyák?
-
Pro micro-val csinálnék egy gamepad-et, ahol egy (vagy több) axis egy gyro szenzortól kapná a jelet. Kesztyűre szerelhető kis dobozkát akarok csinálni.
Ha mindent egybe szerelnék, túl nagy lenne, ezért gondoltam, hogy külön lenne a szenzor, ami picike, egy vékony flexi kábellel, ami nem akadályoz a mozgásban, és külön a gép "agya", a vastag és nehezen mozgatható usb kábellel. -
Sziasztok! I2c buszhoz mi a maximum kábelhossz? Egy gyro szenzort szeretnék az arduinotól távolabb tenni, 1-2m vezeték mellett működőképes maradhat a kommunikáció? Köszi!
-
Ahhoz, hogy korrekt, vagy nem korrekt megoldás, nem tudok hozzászólni, viszont azt tudom, hogy ha a készülék üzembiztosan működik, akkor felesleges kiadás lenne egy plusz tranzisztor beépítése. Akár piaci pozíció is múlhat egy ilyen döntésen. A számítástechnika története tele van ilyen sztorikkal.
-
válasz
Victoryus #6672 üzenetére
De milyen csatlakozót szeretnél? Ez a smart car forrasztós dolog, eleve a motorokra forrasztani kell a vezetékeket.
Az elemtartóra nem kell csatlakozó, mert azt a shield-re kell csavarozni. A motorok vezetékét szintén csavarozni kell a driverre. A szervóknak ott a csatlakozó a shield-en, és ha jól látom ott egy tűsor, amiből tudsz csatlakozót készíteni.
Egyedül az ultrahang szenzorhoz nincs jumper kábel, de azzal más gondod is lesz, ha jól látom.
Ha meg egyszer végre sikerül összerakni és felprogramozni, biztos nem akarod többet szétszedni. -
"Vagy tényleg a max áramerősséggel kellene számolni a legrosszabb esetet?"
Sőt. Én még hagynék is rá pár %-ot.
Vagy próbáld ki gyengébb táppal, és empirikus úton győződj meg róla, hogy a gyakorlatban hogy bírja.
Még mindig nem írtad, mit építesz. Ha nem titok.
Neked kell tudnod, hogy a legrosszabb eset be tud-e következni (ti. az összes szervó max teljesítményen egyszerre dolgozik).Ha tényleg 0.5-1A közt vesznek fel, és ritkán megy 1A fölé 7,1V-on, akkor szerintem 6V-ra lekonvertált feszültségen 10A-nek elégnek kéne lenni 10 szervóhoz. Plusz kellene hozzá egy nagyobb kondenzátor, ami a hirtelen terheléseknél leveszi a terhet a tápról.
-
Erre én is gondoltam, de a linkelt szervók adatlapján eleve 6V táp szerepel a szokásos 5V helyett, illetve 7,4V, az meg olyan ismerős szám, ami arra enged következtetni, hogy ezeket eleve li-ion táp mellé szánják, mint kimondott robot szervó, hátha úgy van méretezve, hogy kibírja a teljesen feltöltött akksit is... De persze ez csak feltételezés.
-
Én 2 v. 4db 18650 akkut feszültségszabályozó nélkül kötnék a szervókra, az adatlapjuk alapján 7,4V-ot el kellene viselniük. Két cellát sorba kötnék, esetleg még kettőt párhuzamosan, hogy nagyobb áramfelvételt is ki tudjon elégíteni. Egy ilyen 2A-es feszültségszabályozó egy pillanat alatt kiadná a lelkét, ha a 10 szervó egyszerre próbál meg fejenként úgy 1-2A áramot felvenni. Ha jól tippelek, itt 20A is lehet a csúcsfogyasztás szélsőséges esetben.
Mit építesz?
Egy ilyen cucc tápellátásához szerintem nem lenne túlzás akár 8db 18650 cella, 4x2 elrendezésben (7,4V). Ha van helyed.
Szóljatok, ha hülyeséget írok. -
válasz
Oryctolagus #6635 üzenetére
A 9V jó, az 1A tuti kevés, még talán a 2 is. Bár attól függ, mekkorák a motorok.
A kép alapján nem tudom, de gyanús, hogy nem is kellene, hogy tápot kapjon a lapról! Mivel a Vin lábon keresztül megy a kraft, gyanús, hogy a regulátoron visszafelé folyik az usb 5V-ja, ami semmiképp nem egészséges helyzet. De javítson ki valaki, ha tévednék. -
válasz
Oryctolagus #6633 üzenetére
Én például 18650-es li-ion cellákat szeretek használni, de bármi jó 7-12V közt, vagy stabilizált 5V. A kínai lapok állítólag nem jól tolerálják a 12V feletti tápfeszt, inkább maradj jóval ezalatt a biztonság kedvéért. A motorokat semmiképp ne a lap 5V-járól tápláld, mert a lapon lévő feszültség regulátort könnyen megfőzheted (én már ilyet is csináltam, szerencsére a lap nem ment tönkre, csak a hordó tápcsatlakozóról és a Vin-ről már nem tudom táplálni, de 5V-ról szépen működik). A linken lévő motorvezérlőn amúgy is úgy látom, hogy van külső tápnak csatlakozó (a zöld színű), nézz utána mit lehet rákötni! Van rajta egy jumper, a külső tápot rákapcsolja a Vin lábra, szóval ha max 12V tápot használsz, arról elmegy a lap is, afelett vedd le a jumpert és gondoskodj külön tápról az arduino számára.
-
válasz
Oryctolagus #6631 üzenetére
Külső táp nélkül, az usb-ről ne működtess motort, főleg ne kettőt.
Egy polyfuse védi az usb portot a túlterheléstől, egy nagyobb zöld (?) alkatrész a csatlakozó közelében. Ha megterheled a portot több mint 500mA-rel, tűzforró lesz és megszakítja a tápot. Az elején sokszor futottam én is bele ebbe a hibába, ennek az alkatrésznek köszönhetem, hogy a laptopom usb-je még mindig működik.
-
válasz
Victoryus #6614 üzenetére
Én próbálkoztam IR reflexiós optokapuval, de azt vettem észre, hogy ahhoz, hogy vmi anyag ne verje vissza az infra fényt, nem elég, hogy fekete, fényelnyelő (matt) anyagból is kell lennie. Szóval pl egy fehér padlóra ragasztott fekete szigetelőszalag vagy egy fényes fekete padló és a rá ragasztott fehér szalag is egyformán fehérnek látszik az optó számára. Persze érdekelne, hogy valakinek sikerült-e IR optokapuval vonalkövetést megvalósítani, de úgy látom ezt inkább látható fénnyel szokták megoldani.
Egy sima piros led + fototranzisztor a legjobb szerintem, és nem digitális, hanem analóg lábra kötve, hogy lehessen állítani a váltópontot a visszavert fény függvényében. -
válasz
Oryctolagus #6610 üzenetére
A beépített blink programhoz csak táp kell.
-
válasz
Oryctolagus #6608 üzenetére
-
válasz
Teasüti #6584 üzenetére
Hát nekem, mint amatőrnek borzasztóan hiányoznak az alapok, persze az általános iskolai fizika és egy csomó utánaolvasás megvan, de így is pont az általad írt empirikus módszerrel építem a legtöbb cuccomat. Lassan is haladok.
Nekem pont egy szájbarágós, számonkérős oktatás kellett volna fiatal (fogékonyabb) koromban, vén fejjel már csak a kosz ragad rám a tudás helyett...
tibi-d: a lexikális tudás van akiben megmarad, van, akiben nem. Viszont az fontos, hogy amit egyszer megtanultam, azt később könnyű újra tanulni, illetve tudom, hol kell utánanézni, másrészt be fog ugrani, hogy "igen, van ilyen is".
-
válasz
Janos250 #6564 üzenetére
Én meg inkább, ha tényleg csak ennyi lesz a függvényben, inkább makróba tenném. Ram és időtakarékosabb lenne, mert amúgy gondolom az átláthatóság és a kevesebb leütött billentyű a cél.
Pl.:#define olv1 Serial.readBytes(buffer1b, 1);
#define olv2 Serial.readBytes(buffer1b, 2);
vagy#define olv(x) Serial.readBytes(buffer1b, x);
Remélem jól írtam. -
válasz
Victoryus #6552 üzenetére
Az l298n driver helyett rendelj egy i2c shieldet, amit pár napja linkeltem! Az sokkal kisebb tápfeszültségnél is működni fog, az l298n 12V alatt csak zúgni meg melegedni fog.
Egy hc-06 Bluetooth modullal nagyon jól fogod tudni irányítani telefonról, a Play-ről tudok hozzá vagy 10 használatra kész appot javasolni. Igaz csak 10 méter lesz a hatósugár, viszont nagyon reszponzív lesz a robot. Az enyém pont ezekből van összerakva.
Még annyi, hogy az enyém az akadályok érzékelése céljából tele van pakolva reflexiós optokapukkal. Na ezt felejtsd el.A koncepció működik amúgy, de csak este, szobában. A legkisebb napfénytől is megbolondul.
-
Áramellátásnak pedig esetleg a drónokhoz való 3,7V Li-po akksiból 2db-ot (illetve nekem van pár 7,4V-os (két cellás), RF helikopterhez való Li-po akksim, azt használtam korábban, sokkal kisebb helyigényű, méretben jól passzol pl a wemos d1 mini mellé, és súlyra is könnyebb, persze a kapacitása is kevesebb.
-
válasz
Victoryus #6480 üzenetére
Akkor át kéne gondolni, hogy (ha már úgyis nulláról indulsz) ne uno-t, hanem kisebb méretű lapot használj (pl arduino pro micro) vagy rögtön alkalmasabb platformot, mondjuk esp alapú wemos d1 mini, amiben eleve van wifi, kisebb méretű, csak másfajta shield-ek kellenek hozzá. Én az utóbbit választanám.
-
válasz
Victoryus #6469 üzenetére
9 voltos elemről? Az arduino napokig. A motorok kb. 5 percig.
Sokat agyaltam én is a tápellátáson, és a legjobban a 18650 li-ion cellák jöttek be, volt pár rossz (hibás elektronikájú) laptop akksim, abból szedtem ki őket, csak töltő kellett hozzá. Két ilyen cella 7,4V névleges feszültségen ellátja a lapot is, és a motor drivernek is elég.
Ilyen shieldet vettem, 4 motorhoz elég, nagyon szuper. Előtte ilyen h-bridge-eket használtam, de nem igazán jött be, 7 volt környéki tápfeszültségnél nagyon tud melegedni. -
válasz
Victoryus #6466 üzenetére
Ha tényleg lego-hoz kell, akkor ebben egy csomó felesleges cucc van. Viszont nincs benne motor shield, bluetooth (ha jól láttam), szóval nem vagy előrébb. Én a másik végéről fognék hozzá: lego motorokat vennék, meg egy i2c motor shieldet. Akárhányszor próbáltam lego-t motorizálni diy motorokkal, mindig az összeköttetéssel volt baj, én legalábbis nem tudtam más motort rendesen beépíteni.
Milyen lego utánzatod van? -
válasz
BlackPriest #6464 üzenetére
Most komolyan, tettél rá felhúzó ellenállást, vagy legalább bekapcsoltad a beépített ellenállást? A nyomógombok pergésmentesítve vannak?
-
válasz
VMatteo #6459 üzenetére
Kezdőként sok apróság fog hiányozni, mikor hozzá kezdesz építeni valamit, pl. bosszantó, ha egy 5Ft-os ellenállásért kell elugrani a boltba
, vagy nincs jumper kábel. Ezért jó ez a készlet. Meg rögtön ötletet is tudsz belőle meríteni, ha éppen nem tudod, mit kezdj az arduinoval.
-
válasz
Teasüti #6449 üzenetére
Én mondjuk az arduino-t egy külső érzékelővel összekötő kábelre és annak zajérzékenységére gondoltam. De azt nehezen hiszem el, hogy ha mondjuk egy 2m-es vezetékre kötött kapcsoló és az arduino közé iktatok sorosan (nem fel/lehúzó ellenállásként) valahová egy mondjuk 10k ellenállást, akkor ne kezdene hasznos jel helyett inkább légköri zajt közvetíteni.
Hogy a fogalmakat tisztázzuk, én mindent "drót"-nak hívok, ami áramot vezet, csak a kedvetekért próbáltam cizellálni, hogy ne tűnjek olyan műveletlennek. Gondoltam szólok...
-
Mindegyik újraírható, ha csak nem az id-re gondolsz, ami egyedi és (elvileg) nem lehet írni.
Én rendeltem a játék-bankkártyaolvasómhoz mifare kártyákat, azokra is lehet adatot írni, talán 1000x lehet újraírni őket, de az is lehet, hogy 100000x. -
válasz
BlackPriest #6439 üzenetére
Ellenállás mindenképp kell, ne spórold ki. Igaz 40Ft-tal megdobja a költségeket...
-
"Kapcsolót úgy kell bekötni, hogy sorba kötünk vele egy ellenállást"
VS.
"A sorba kötött ellenállás nem pont érzékenyebbé teszi a külső zavarokra?"Nekem a sorba kötött ellenállás azt jelenti, hogy arduino láb -> ellenállás -> kapcsoló -> föld. Elolvastam még egyszer, mit írt, most már értem, hogy nem erről beszélt, de szerintem félreérthető a leírás.
-
Ez eszembe se jutott, tényleg jó ötlet!
Köszi mindenkinek a tippeket!A forró ragasztó nekem is eszembe jutott, de furcsa, hogy gyárilag semmi megoldás nincs rajta, csak ilyen workaround-ok.
Még egy kérdés: ugye jól gondolom, hogy túlmerítés elleni védelem is van rajta? Írja, hogy "+Protection", de a leírásban nincs benne. Hasonló adatlapokat kerestem, és valamelyiknél írják, hogy 2,5V körül letiltja a kimenetet. -
Használtál is ilyet már? Arra lennék kíváncsi, hogy ezeket hogy a csodában rögzítik egy készülékházban úgy, hogy a mikrousb bedugása meg kihúzása közben ne tudjon elmozdulni?? Ugyanis egy árva rögzítő furat nincs rajta, csak a kivezetéseknél az apró lyukak, de olyan pici csavar talán nincs is.
-
-
Bocs, de nem tudom lerajzolni, megtervezni sem tudnám egyedül, nem értek az analóg áramkörökhöz.
Az arduino kimeneten megjelenő felfutó él elindít egy időzítőt, az időzítő induláskor megszakítja a féklámpa áramkörét, mikor lejár, pedig visszazárja, az arduino kimenet állapotától függetlenül. A lefutó él pedig nullázná az időzítőt, így azonnal záródna az áramkör. -
Ennél nem lenne egyszerűbb és üzembiztosabb, ha az arduino csak megszakítani tudná a lámpa áramkörét, de csak egy időzítővel előre meghatározott ideig? Pl. 0,3mp után az időzítő az arduino vezérlés állapotától függetlenül mindenképp visszazárná az áramkört (vagy nyitná a fetet, már én is elvesztettem a fonalat
) Ez villogtatáshoz és pwm dimmeléshez is elég lenne. Az arduino elromlása esetén pedig a legrosszabb, ami történhet, hogy egyet villan a féklámpa fékezéskor.
(#6345) tibi-d: ennek az a hátránya, ha jól értelmezem a rajzot, hogy nem lehet dimmelni a pwm jellel, csak egy (bocs, ha hülyeséget írok) ampitúdó-modulált ki-be kapcsoló jelet tudsz vele küldeni.
-
válasz
Teasüti #6340 üzenetére
Azért mégis válaszolok:
A 3Hz az jó. Én arra gondoltam, amikor kb. 1Hz-el villog a bicikli,
és két villanás közt megtesz kb. 15m-t, rossz látási viszonyok közt ez pont arra jó, hogy a mozgását egyáltalán nem lehet megjósolni, ha csak a lámpát látom.
A pwm vibrálása gyors mozgás (pl előzés) közben nagyon zavaró, ugyanis a lámpa, és emiatt az autó duplán látszik.On: a féklámpa bekapcsolását nem lehet kétkörösre megcsinálni? Mert eddig csak olyan megoldást olvastam, amiben a vezérlő fet nyitva van ilyen-olyan módon, ha az arduino máshogy nem rendelkezik, és azon keresztül tudja kapcsolni a gyári vezérlés is a lámpát. És ha egymástól függetlenül, akár egyszerre is kapcsolhatna az arduino és a gyári vezérlés?
-
válasz
Teasüti #6334 üzenetére
És ez az egész mire lesz jó, azon kívül, hogy durván összezavarod a mögötted jövő autóst? Engem vezetés közben már az is idegesít, ha az előttem haladó modernebb(?) autók ledes helyzetjelzője láthatóan vibrál, főleg, ha nem közvetlenül nézek bele, hanem a perifériámon van (ahol a mozgást jobban érzékeli az ember).
(Miért nem lehet olyan pwm frekvencián dimmelni ezeket, ami már túl van az érzékelési határon?)
A túl lassan villogó biciklilámpákról nem is beszélve, némelyik olyan lassúra van állítva, hogy két villanás közt simán bekúszik az út széléről a sáv közepére úgy, hogy észre sem lehet venni. -
Bocs az offért meg a láma kérdésért, de segítsetek már, ha a hajam kihullik, se értem, hogy a fogyasztó pozitív ágát miért nem lehet N csatornás fet-tel vezérelni, miért csak a negatívat lehet, vagyis miért kell P-fet a pozitív ágra? Az áram iránya ugyanaz. Pár hónapja már egyszer téma volt, de akkor sem értettem.
-
válasz
gilfoyle #6249 üzenetére
Mindkét encoder egyik lábát elég interruptra kötni, a másik lábát pedig beolvasod, mikor a másik láb interruptot generál. Igaz a felbontása így felére csökken, de mindkettőt tudod olvasni iránnyal együtt.
Illetve az uno _minden_ lábára be lehet állítani pinchange interruptot, azzal is meg lehet oldani, teljes felbontással, csak néhány sorral hosszabb lesz az interrupt rutin. -
válasz
csubuka #6230 üzenetére
Inkább ágyúval verébre kategória, természetesen meg lehet csinálni, és szerintem nem is lenne kevésbé üzembiztos, mint az arduino, ez persze a rátöltött oprendszertől is függ. De akkor lenne értelme, ha más feladatot is adnál a hardvernek, hogy ne unatkozzon szegény a villanyóraszekrényben!
Pl köss rá webkamerát, vagy hasonló.
-
válasz
csubuka #6226 üzenetére
Nem akarok nagy hülyeséget mondani, de az arduino a maga idejében kb. akkora újítás volt, mint az iphone a gombos telefonok közt. Most utánakerestem, 2005-ben léptek piacra, és ugye tudjuk, hogy 12 év a számítástechnikában mekkora idő. Azt pontosan nem találom, hogy mondjuk az uno-t mikor kezdték gyártani, de az esp-vel összehasonlítani olyan, mintha az első szériás Iphone-t mondjuk a Samsung S7-tel hasonlítanád össze.
-
válasz
csubuka #6214 üzenetére
Ha hálózatra küldés lenne a cél, egy ESP-nek valahol szerepelnie kéne a képletben, ami wifi-n keresztül a netre tudná küldeni az adatokat. Akár az arduino lapra kötve, akár csak magában, pl wemos d1 vagy d1 mini személyében, mivel kevés kimenetre van szükséged, ami azon van is pont elég lenne.
A villanyóra pontosan milyen kimeneten, milyen adatokat küld? -
Köszi mindenkinek.
Van vkinek tapasztalata rfid-vel? Ezek a mifare (-klón?) kártyák tényleg bírnak 100000 írást? A játékban az egyenleget jó lenne tartósan tárolni, akár ha egy játékot félbe kell hagyni, akár akkumulátor lemerülés esetére, és azon tanakodom, hogy a kártyákra mentsek, vagy az eeprom-ba. Előbbi lenne az ideális, csak lassú, és kicsit bizonytalan, ha írás közben a gyerek elhúzza a kártyát. Az eeprom jobb lenne, de az gyorsan elhasználódna (nemrég szó volt a ring bufferről, ezt az rfid kártyával is meg lehetne csinálni, csak a sebesség...) -
-
válasz
Janos250 #6173 üzenetére
Én azt olvastam, hogy ilyen túlmerülés után minél gyorsabban töltőre teszem, annál nagyobb az esélye, hogy megmenekül.
Folyamatosan figyeltem töltés közben, nem volt még csak langyos sem, csak a vége felé langyosodott kicsit (4V körül, de az természetes).
Azt nem tudom, hogy mennyit csökkent a kapacitása, nincs olyan műszerem, amivel mérni tudnám, igazság szerint azt sem tudom, előtte mennyi volt, mivel mint írtam, egy rossz akksiból szedtem ki.Az önkisülése nem nőtt meg feltűnően, egy nap alatt talán 0,02 V-ot csökkent.
-
válasz
Gergosz2 #6166 üzenetére
Milyen, milyen... Hát zöld.
Egy halott elektronikás netbook akksiból termeltem ki harmadmagával. Számok ugyan vannak rajta, ha abból kiderül valami. Most töltöm egyébként lassan három órája, a töltést felveszi, púposodás nemigen látszik rajta, nem is forrósodik, csak langyos. -
válasz
Gergosz2 #6162 üzenetére
Egy Széchenyi veszett el benned.
Na, amitől tartottam, sikerült egy 18650 cellát 1V alá meríteni véletlenül.
Akkor ez már kuka, vagy van még remény, hogy nem ment teljesen tönkre?Egyébként az LCD shield és a keypad "COL" lábait próbáltam ugyanarra a négy lábra kötni, hogy spóroljak, mert egy 2013-as leírás szerint mennie kellett volna, de úgy tűnik azóta változtattak a lib-eken, mert nekem már nem működött úgy az lcd. Valaki közületek nem próbálta már ezt a módszert esetleg?
-
Sziasztok! Tudnátok segíteni, hogy hogyan tudnék a legegyszerűbben valami akku töltöttség kijelzést csinálni? Csináltam egy kütyüt, ami uno-ra épül, és egy 18650-es celláról üzemel, de az összes lábat felhasználtam, így is éppen, hogy elég volt, és nem maradt egy árva analóg lábam sem, amivel meg tudnám oldani. Nem akarom, hogy véletlenül túlmerüljön az akksi játék közben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Gamer Billentyűzet Akció ! Steelseries, Razer, Logitech, Corsair - Számlával, Garanciával, Ár alatt!
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- Hálózati rendszermérnök és IT rendszerüzemeltetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged