-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen elakadtam egy projektben. Autopilot rendszert építek egy távirányítós autó számára.
Mindent sikerült leprogramoznom már, gyakorlatilag 99%-on áll a dolog, de a digitális iránytű kifogott rajtam....
Ahhoz hogy az autó tudja hogy merre kell elindulnia kell az iránytű, tudni kell hogy az autó orra pontosan hány fokra néz északtól. Ezt pedig a Heading értékkel tudom meg amit az iránytűtől kérdezek le.
HMC5883L iránytűt használok. Ugyebár alapból eléggé rossz értékeket ad vissza, így nyilván kalibrálni kell. Megadom a "Mágneses deklarációm" és egy gombnyomásra lefuttatom a főprogramomban egy voidként meghívva a kalibrációs programot.----------------------------------------------------------------------------------------------------
void calibration() {
Vector mag = compass.readRaw();
// Min/Max értékek meghatározása
if (mag.XAxis < minX) minX = mag.XAxis;
if (mag.XAxis > maxX) maxX = mag.XAxis;
if (mag.YAxis < minY) minY = mag.YAxis;
if (mag.YAxis > maxY) maxY = mag.YAxis;
// offset kiértékelés
offX = (maxX + minX)/2;
offY = (maxY + minY)/2;
}----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ezt egy loopban futtatom egészen addig míg a távirányítón ki nem kapcsolom az kalibrációs módot. Itt a végén kapok egy OffX és OffY értéket. Miután kilépek a kalibrációból a compass offsetjét átírom a kapott értékekre:
compass.setOffset(OffX, OffY);
De valahogy nem akar sikerülni. Ha kiíratom az iránytű értékeit akkor szinte csak 200 feletti szögek vannak. 200 és 360 között mozog az érték, és borzasztó pici tartományban van csak jelen a 200 alatti, és az is pillanatok alatt átugrik ~30-ról 200-ra. Tehát teljesen torz az irányérzékelés.
Kérdések:
1. Működik-e ez a módszer? Hogy programfutás közben kalibrálok, majd visszatérek és az offset értékkel és felülírom a compass.setOffset(OffX, OffY);-el?
2. A kalibrálást hogy kell elvégezni? Én egy helyben állva forgatom az iránytűt. Nagyobb köröket kellene mennem? Sétálgatnom kellene vele?
3. Minden irányba, minden tengelyen körbe kell-e forgatnom hogy jó legyen? Kicsit ettől félek, mert az autóval csak jobbra-balra tudok forogni. Fel-le, a tengely körül forogva nem igazán. ÉS nekem ugye csak a vízszintes irány kellene. Illetve elég lenne ha az az egy tengely jól be lenne lőve.
Új hozzászólás Aktív témák
- Társasjáték topic
- Autós topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Építő/felújító topik
- Linux Mint
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Sega, Nintendo - retro konzolok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- EA Sports WRC '23
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Teljesen új iPhone 16 128GB Black eladó (bontatlan+garancia)
- HP 15da0000nh Intel Silver N5000 / 8gb ddr4. / UHD 620 / 1TB Hdd / 70% akku / Olcsó DDR4-es laptop
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged