Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
válasz
vodrosjozsi
üzenetére
Nem, a gemini, chatgpt, copilot és hasonszőrű MI-k, kicsit továbbfejlesztett google kereső, persze ez nagyon leegyszerűsítve, jelenleg arra való, hogy egy fejlesztő dolgát meggyorsítja, viszont semmiképp sem hejjettesíti, sőt, még egy junior-t se fog senior szintre hozni, szal ezzel nem értek el semmit
Vagy egyikőtök elmegy egy képzésre és magára szedi az alapokat feltéve, ha van huzalma hozzá és több idő alatt megcsinálja, vagy fizettek egy 10k+ nem tudom mennyi a maszek órabér egy fejlesztőnek
Esetleg kerestek egy tanulót, és diplomamunkanak eladjátok neki, de ahhoz meg lehet túl komolex
Amúgy én haverom is kitalált egy nagy appot, igazából hasonló de más tematikaba mint amit te említesz, de neked is azt tudom mondani mint neki, hogyha lenne piaca, akkor már megcsinálták volna, vagy már létezik 3-4 verzióba
Amúgy a tietekre tuti hallottam tavaly egy példát, amit eléggé tolnak is, szal nem hiszem hogy jó ötlet
Alapvetően egy ilyen munka 100+ óránál indul komplexitástól függően, szal elég zsebbenyúlós
-
bandi0000
nagyúr
Szerintem belelátnak, legalább is nekem a Samsungomon látható az app mappája
Amúgy meg max csinálsz hozzá egy export funkciót és akkor tudsz mappát választani az intet filterrel
Elméletileg képet tudsz úgy menteni, hogy más is hozzáférjen, valszeg más fájl esetén is működik, de nekem nincs tapasztalatom ezzel
-
bandi0000
nagyúr
válasz
angyalpc2
üzenetére
Én nagyjàból leírtam, i5 elégnek kell, hogy legyen, plàne ha újabb generàciós, 32 giga rammal kezdj, vagy akàr 16+ al és majd dobsz bele ha neme elég.
AndroidStudio azért szereti megenni a világ összes ramját
Jelenleg én egy samu s20fe-n tolom, én nem vagyok nagy kedvelője az emulàtornak, mert mindig van valami nyűgje, és egyszerű dolgokat mint a vpn, talkBack használatát nem könnyű megoldani rajtuk, vagy legalàbb is nem ready to use.
Emulátor max azért jó ha több kijelző méreten/felbontáson is tesztelnél
Nagyon nem kell ràfeszülni egy gép vásárlásra, egy középkategóriás gamer gép kártya nélkül már elég a legtöbb feladatra. Nemtudom mi a cél neked, de pl melóban úgyis kapsz majd, jobb esetben vmi apple szart, rosszabban meg egy netezős laptopot

-
bandi0000
nagyúr
válasz
angyalpc2
üzenetére
Laptopot nem nagyon erőltetnék, vagy valami nagyon újat bika cpu val
16 giga ram elég lehet, de inkább 32
Ha nekem kellene turi asztali gépet vennék, egy sima I5/ezzel egyenértékű rizsa jó lehetcéges laptop katasztrófa, igaz nem is a legújabb, tele van céges okossàgokkal amik futnak a hàttérbe, és az app is rohadt nagy meg szar is
Sima fordítás sztem nem para ha pàr s el később történik meg, de pl compose esetén idegesítő a sok és lassú renderelés? nem tudom jó szó e rà. Illetve régebbi laptopon még xml ben az auto complete is lassú volt

-
bandi0000
nagyúr
Használja valaki a Compos-t kicsit mélyebben?
Most kezdtem el, és kicsit bezavar a re-composition, mikor történik.
Van egy parent, ahol van a state-em, abból adok át egy listàt a gyereknek, ami majd tudja módosítani az eredeti listát egy callback segítségvel.
Azt nem értem, hogyha változik az eredeti lista, ami egy state, miért nem frissül be a gyerek is, az új értékkel?
Elvileg state-et nem kellene nagyon átadni a child-nek, de akkor egy ilyesmit, hogy kellene szépen kezelni?
-
bandi0000
nagyúr
Hátha van valakinek friss élménye
Adott egy Legacy kód, semmi navigation component, sőt java kód...
Egyik fragmentről navigálok másikra, add és replace-el van lehetőségem rá. Replace ugye az előző fragmentet megsemmisíti, míg az add nem, ami nekem kell is. Tele van az elsg fragment observable-val, ami sajnos a view-t is összepakolja szerintem. Tehát, ha replace-t használom, akkor lefutnak, és emiatt "villog" a screen, de itt ugye lefut az onResume is, ami szintén kell.
Szóval, ha jól rémlik, nincs olyan megoldás, hogy onResume lefusson, de az onCreate + onCreate view ne, igaz?
2 dologra gondoltam, de egyik se jó, első, hogy az observable-k valami single event szerűséggel térnek vissza, ezáltal nem lesznek triggerelve ha újra felíratkozok rá. A másik meg, hogy valami callback szerűséggel megtudom, hogy a 2. Fragmentről, visszamentünk az előbbire viszont ezt sem érzem túl jónak..
Esetleg van valakinek ötlete erre?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Kutyauto
üzenetére
Ezt szerintem rohadtul túlgondolod, vagy én nem értem a problémàt...
Ha egy komplex view-t mutatsz RecyclerView-ban, pl képpel, akkor kb 50 elem elég, hogy egyszerre lekérdezd a szervertől, kb 5-10 et làtunk egyszerre + alà fölé kell, szóval bőven elég
Mint mondtam, ha 1000 elemet is tartassz memóriában a recyclerview nem fogja legeneràlni mind az 1000 elemhez a view-t cssk annyit, amennyi szükséges
Ha használod az android paginget akkor megtudod mondani, hogy mennyi elemet húzzon be egyszerre, nem kell itt semmi matekozàs, hogy méret alapjàn csinàld ezt... A képeket meg am is asyncn módon szoktuk betölteni ha màr nagyon optimalizálni akarod a dolgot
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Kutyauto
üzenetére
Igazsàg szerint a RecylerView pont így működik, layout elemekből kb anyit tart meg, amennyi kifér a kijelzőre + felfele és lefele is kirajzol valamennyit, ahogy görgeted úgy lesz a régebbi megszüntetve és létrehozva az új. Ezért Recycler. Azzal lehet még trükközni, hogyha nem fix beégetett adataid vannak, akkor meglehet csinàlni a paginget, ott ténylegesen csak annyi adatot is fog lekérni Api-tól/adatbàzisból, amit épp megjelenít
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Kutyauto
üzenetére
Nem az öregséggel vagy épp fiatalsàggal van a gond, hanem a tudás felépítésével
Kb ezt úgy tudom elképzelni, hogy valaki elolvassa, hogy hogyan kell falat festeni, aztàn ràjön, hogy nincs fal, akkor gyorsan utánanéz, aztán megint gond van, mert nincs vakolás, glettelés stb stb
Most ha minden áron működőképesre akarod kalapálni, akkor az onCreate-ben, csinálj egy ilyen blokkot:
lifecycleScope.launch{
}
És oda rakd be a suspend fv hívásodat
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Kutyauto
üzenetére
Húha, itt azért elég sok alap dolog hiányzik...
Egyrészt ezt úgy szokás, hogy pl ha màr van viewModelled, akkor ott a mentésre hasznàlod a viewModelScope-ot, amivel ki tudsz menni az IO szálra, és ott elvégrzni a szükséges műveleteket
Visszatöltés hasonló képpen, de ha már adatbázis, és gondolom Room, akkor kézenfekvő a LiveData vagy Flow hasznàla
Apropó, mihez kell neked az async await ha màr coroutint használsz?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
Miért kellene singleton viewModel? Az pont arra van, hogy config változás esetén, mint az elforgatás, megtartja az àllapotát
Önmagában nem is ajánlott singletont csinàlni a viewModelből, nàlunk egy bug volt miatta, mert az app bezárása esetén megmaradt a memóriában, viszont a lifecycle cuccok meg nem indultak újra
-
bandi0000
nagyúr
Mindig a tesztelhetőséget emelik ki, mint fő előny, nekem kicsit ilyen HTML CSS feelingem van, amit nem szeretek, sose tudtam normálisan, és hatékonyan alkalmazni
Valahogy ez a xml-es dizájneres ide oda húzogatás nekem nagyon bejön.Amúgy szerintem, ha szépen el vannak szeparálva, akkor átlátható az
-
bandi0000
nagyúr
Szerintem sokan, ên is szeretném, de nem biztos, hogy merném alkalmazni egy full új projektben, mert ha elakadok, akkor cumi van :D Bár ott a stack-o, de pl jelenleg a navigàció bonyolultabb, legalább is amikor legutóbb láttam, és egy 3. Féltől szàrmazó megoldást javasolnak, szinte olyan mint a NavigationComponent elött, akkor is egy másik könyvtárat kellett volna használni, ami megoldja
-
bandi0000
nagyúr
válasz
urandom0
üzenetére
Pedig attól, hogy félelmetes a kotlin, sokkalta jobb mint a java, és Android is rengeteget fejlődött, sokkalta egyszerűbb lett, gondold el, hogyha van egy formod 10-20 view-al, az 20db változó, + 20 db findViewById, sokkalta kompaktabb lett az egész
Amúgy még azt tudnám elképzelni, hogy változót hozott létre, btnLogin néven, és értéket adott neki, mert utána működik a dolog ugye
-
bandi0000
nagyúr
válasz
urandom0
üzenetére
Lehet nem teljesen tiszta valami, de attól, hogy használsz viewBinding-ot, az nem azt jelenti, hogy csak úgy, a btnLogin-t eléred a fragment/activity-ből. Lényegében generálódik hozzá egy wrapper class, amit először inflate-et hívva el kell mentened egy változóba. pl
val binding = FragmentOneBinding.inflate(inflater,container,false)Ezután már el tudod érni a felületen lévő id-ket, pl
binding.btnLogin-nal -
bandi0000
nagyúr
Találkozott már valaki olyannal, hogy valami megy debug módban, de stages/release-ben nem ?
Van egy csodálatos Zebra PDA-m, amivel vonalkódot kellene olvasni, elég egyszerű a megvalósítása, és tök jól megy, viszont staged-be már nem kapcsolja be a vonalkódolvasót.
Én még nem találkoztam ilyennel, végig logoltam mit csinál, és látszólag nem akad el sehol, csak nem működik, vagy épp úgy tűnik, hogy nem kap semmit a listenerben
-
bandi0000
nagyúr
Az első részben talán tudok segíteni
[itt] a 2. comment kell neked, fileProvidert kell beállítani
utána már eléred az Android->data->alkalmazásod neve belüli helyet
én pl így kérem el a tárhelyemet, kvázi csinál egy letöltések almappát :
application.getExternalFilesDir(Environment.DIRECTORY_DOWNLOADS)Vagy még ennyit tudsz csalni:
fun createDocumentTreeIntent(fileName: String, extension: String): Intent {
return Intent(Intent.ACTION_CREATE_DOCUMENT).apply {
addCategory(Intent.CATEGORY_OPENABLE)
type = getMimeTypeString(extension)
putExtra(Intent.EXTRA_TITLE, "${fileName}.${extension}")
}
}Ez annyit csinál, hogy feldobja a usernek, hogy válassza ki a helyet és akkor oda fogja menteni majd. Fel kell íratkozni rá activity result-ként, és kapcs egy URI-t, amivel már tudod menteni a fájlt
-
bandi0000
nagyúr
Nem hinném, hogy kevesen lennének, inkább a fiatalabbak(Én még oda képzelem magam a 29 évemmel) nem magyar fórumokban gondolkodnak, ha gondom van, rögtön ugrok stacko-ra, mert ott többen vannak, talán tapasztaltabbak is, és szinte biztos, hogy lesz megoldás.
Meg ugye kb egy Android területen, ha pont nem új dologról van szó, akkor szerintem azt a kérdést már úgy is feltették
-
bandi0000
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
Óhh mióta van Navigation Component azóta nevetségesen egyszerű az egész, próbáld meg a régi módszerrel, pl lekezelni a fragment vàltásokat, na az szopás :D
Amúgy simán indíthatsz egy pl Navigation Drawer projektet és akkor 3 fragmented lesz kész, persze nem árt ha megnézed hogy működik nagyjából
-
bandi0000
nagyúr
válasz
[KgP].Robot
üzenetére
Igen úgy értettem, de gondolom most tanulja, és ha új projektet hoz létre, akkor az alapból debugba fog futni, hacsak nem állítja át nem?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
[KgP].Robot
üzenetére
Szia
Nekem pont most lenne hasonló feladat, de inkább felajánlottam az ügyfélnek, hogy használja az alapértelmezett email klienst
Küldesz neki egy intentet, amibe elvileg(bár csak felületesen néztem), de meg lehet adni csatolmánytól kezdve mindent, és elméletileg neki csak rá kell nyomnia a küldés gombra
-
bandi0000
nagyúr
Arra van netán valakinek ötlete, hogy lehetne roomban kivitelezini a nested relationbe való szűrést? kb úgy néz ki, hogy van 1 tábla azt joinoltam egy táblához és a kettő joinját joinoltam még1 hez :D
Kb olyan hogy van egy fejléc azon belül sorok és a sorokat kellene szűrni
Végigolvastan stackot de nem talàltam semmit, csak annyit tudtam, hogy observerbe nyomok rá egy filtert, de szebb lenne, ha a sql ben meg lehetne oldani
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
Köszönöm, látszik, hogy sokat kell még tanulnom... Nem is gondoltam rà, hogy ne Calendart adjak át, pedig igazàból egy sima string is elêg hozzà, na majd átírom és meglátom milyen lett
Am én sem tudom milyennek kellene lennie, csak akiknek készül, régi tableteket használnak, cserébe pedig elvárják, hogy smooth legyen :D
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
Bocsesz, kicsit kapkodva összedobtam egy szösszenetet, de ezek szerint nem túl jól gondoltam, hogy elég lesz
Mindenesetre most csináltam egy új projektet, ebben benne van a home-on a naptár, emulátoron se sima a betöltése, viszont az itthon lévő nem túl acélos 30k-s tableten 2-3s volt míg betöltött, szóval itt benne sincs a legtöbb dolog a projektben, és így sem szép sima a betöltése
[Project] -
bandi0000
nagyúr
válasz
Postas99
üzenetére
Elég sok tutorial van a neten, és szerintem mostanrá már a tanárom szavaival élve "Nevetségesen egyszerű" egy ilyen kis szösszenetet megcsinálni
Csinálsz egy projektet Drawer layouttal, gyakorlatilag kapsz egy működő helo word appot, a fragment_home layoutra feldobálod a layout elemeket amik kellenek, a HomeFragment.kt osztályba meg a háttérkódot, nagyon kis utánajárással meglehet oldani, kvázi azokat kell megtanulnod, hogy miképp kapod meg az adatokat a layoutról, àllj neki ha időd engedi, és ha elakadsz segítünk
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
Megköszönném, mert nem vagyok egy nagy UI guru, Androidon szeretem mert viszonylak faék, de épp emiatt félek, hogy ilyet nem lehet megoldani, oké összedobáltam, de mégse működik rendesen
Egyrészt amúgy tableten teszteltem, igaz csak debug verziót, a staged valamennyivel gyorsabb volt, de még az sem az igazi
A teljes projektet nem tudom megosztani, de igazából itt vannak az érintett fájlok, viszont ha igazad van, akkor nem ezzel lesz a probléma szerintem, mert elég faékre sikeredett,plusz hozzá sincsenek rakva még az események lekérdezése stb [Kód]
Amúgy régebbi projekttel volt hasonló, mikor 1.0 material-ról átálltunk 1.2?-re asszem, akkor szemmel láthatóan is a 2 verzió között volt betöltési sebesség különbség
-
bandi0000
nagyúr
Csináltam egy új projektet, minden friss stb
Viszont úgy érzem, hogy egyszerű layoutokat is lassan rajzol ki, kb csak a felület van meg mindenhol, de mêgis lassú
Van egy naptár része, recyclerview, databinding van benne használva, egyszerre max 36 elem van a képernyőn, de kb első indításnál 3s mire a menü kiválasztás után megjelenik a fragment
Lehet ezt valahogy optimalizálni? Vagy valami praktika rá? 60k-s tablettel néztem, persze a telómon s20+ rögtön bedobja, de asszem nem 300k s tableten akarják majd használni :D
-
bandi0000
nagyúr
válasz
audiophile2!
üzenetére
Milyen java alkalmazás? Ha nem natív android java nyelven, akkor sztem újra kell írni, max ha nem létezik valami emulátor amiben lehetne futatni java állományokat,de ezt nem tudom, így hülyeséget nem mondok
-
bandi0000
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
Ki hogyan kezeli a gradle-es packegek frissen tartàsàt? Nem egyszer fordult már elő, hogy frissítettük, és vagy szimpla bug miatt, vagy más miatt vissza kellett állni az előző verzióra, most is olyan bugot okoz a material verzió, amire rá se jövök
Illetve használja valaki a RecyclerView-nál a DiffUtilt?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Nem keverlek össze, csak a kérdéseid, pl hogy a függvényél mik azok a paramêterek pl Add(v1:Integer, v2: Integer) ez egy tök alap dolog, ami nyilvàn abból a tutorialból nem jött elő amit néztél, de máshol meg igen, és ezért is javasoltak más nyelvet, pl c++ ami ezer éves és könyebb talàlni szájbaràgósabb tutorialok, de persze ez neked időpocsékolás, mert nem c++ ba akarsz fejleszteni hanem kotlinban
Na de mind1 is, én be ia fejeztem , részemről próbàlok segíteni ha elakadsz, mert mindenki volt kezdő, de ha nagyon alap dolgokra vonatkozó kérdéseket senki nem szereti
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Igen, azt kell megértened, hogy olyanokra kérdeztél rà, amit az alapokkal simàn elsajàtíthattàl volna, és itt a fórumban segïtenek szivesen, de amikor màr nem specifikus kérdéseket teszel fel, akkor kb olyan mintha csak azt kérnéd, hogy írja meg màs ingyen, persze te csinàltad magad, de nem jól kezdtél hozà
Értem én, hogy te csak újra akartàl írni valamit, de így nem lehet hozzáàllni, hogy bumm a közepébe, mert akkor az áll elő, mint a feljebb lévő kőműves példàba, hogy neked csak tető kell, de mi meg húzzuk fel a falat, alapozzunk stb
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Senki sem gúnyolt ki, csupán az a gond, hogy te beleugrottál, és úgy akartad megtanulni, hogy rögtön egy appot akartál írni, az rendben van, hogy làttál függvényt, osztàlyt de az gondolom nincs meg, hogy miért használják az osztàlyokat, vagy a függvényeket azon kívül, mert így csinàltàk a tutorialban
Mint ahogy fentebb is említették, ez nem olyan szakma, ahol megmondják, hog tedd jobbról ballra, és azt csinálod vêgig, itt kell egy erős alap, amit vagy egyetemen tanítanak meg, vagy otthom tanulod, amit nyilvàn most időpocsékolàsnak làtszt, mer mé kell nekem tudni a bunoborékrendezést, mikor feldobsz a felületre egy textview-t oszt működik, viszont minden tovàbbi feladat megoldàsàhoz kell
-
bandi0000
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Most magàból az Android rendszerből akarsz adatokat kinyerni?
Még mindig nem egyértelmű, mit értesz adatkezelés alatt?
Akarsz pàr beviteli mezőt, és amiket oda beírnak, azt akarod elmenteni?
Erre van az Android Room, lokàlis adatbàzis, bàr ennél csinálni kell egy adatbáziamentést, ha más telefonon akarod továbbvinni
Vagy a legjobb a Firrbase Real Time database, ami meg a felhőbe menti, így onnan bármikor visszaolvasható
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Ki tudja, hogy hogyan működik, ha nem az aki írta?
Az egyik tanárom csinàlta azt, hogy mikor odahívtam, hogy nem működik, akkor annyit kérdezett, hogy mi a kérdés? Mondtam, hogy nem fut le, erre ő megint, oké de mi a kérdés
Lehet nekem van este nagyon, de amit ïrtàl abból semmit nem tudok értelmezni
Tehát van egy apk fàjlod, ami valahogy bekér valamit és csinál belőle valamit, erre csak annyit tudok mondani, hogy akkor kérd be ugyan azt, csináld vele ugyan azt és meg lesz ugyan az :D
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Sztem csak félreérted, ne akadj fenn ilyeneken
Ezek csak elnevezési szintaktikàk
Function és method is ugyan az, legalàbb is magyarban szerintem nem különböztetik meg őket, de sztem más nyelven sem, tehàt a függvénynek van neve, visszatérési értéke ami kotlinban opcionális, és bemenő paraméteri ami szintén opcionális
Parameter vs arguments, semmi, parameternek hívja azokat a vàltozókat ami a függvény/metódus bemenő vàltozói a sima zàrójelek közt, és argumentumnak nevezte azt, amikor értéket adott neki, ez is csak elnevezési konvenció, a lényeg itt is annyi, hogy amilyen és ahàny értéket vàr, olyat kell adni, persze iz se igaz így teljesen, de a lényeg ez
Szóval ne gondolkozd túl, és nem kell feltétlen mindennek talàlni magyar jelentést
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
2 dolgot tudnék javasolni, esetleg nem gondolkodtál valami fizetős kurzuson? A nyelv mind1 lenne, de 8gy beleugrani a közepébe nem egyszerű
A màsik, hogy nézhetsz esetleg magyarázatokat ezekre màs nyelvekből is, hàtha az érthetőbb
Végezetül ha ígyse érted, akkor linkeld be a kódot, és akkor valaki megmondja mit miért csinál, de egy teljes videót azért senki se fog szájbaràgósan elmondani :D
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Félreértesz, AVD az androidstudion belüli emulator cucc, ami ott van a zöld háromszög mellett, majd megnézem a videót, de nem kellett volna semmit sem leszedned sztem, ha saját telódon futtatod
Van Activity és Fragment, mindkettőhöz tartozhat felület ez eddig stimt gondolom
A felületen csak a felülethez tartozó elemek vannak mint a CheckBox, Buton stb
A MainActivity (más neve is lehet) tartalmazza a háttér kódotElméletileg a felületen minden elemnek vagy egy egyedi azonosítója (id) amit elérsz az activity-ben, és ott tudsz adni neki szöveget, a genrált kódban ez a szöveg statikusan van megadva a TextView-nak, ami am rossz gyakorlat

-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Ha az AVD Managerre gondolsz ami az emulator, akkor ott nem kellett volna mindent letölteni, lefele kompatibilisek egy bizonyos verzióig, amit megadsz a projekt létrehozásakor
Tehát ha te csak API Level 21 feletti verziót akarsz támogatni, ami az 5.0, akkor simán leszedheted emulátorra az Android 10-et, mert azon is futni fog
Amiket ajánlottam, az akkor jó, mikor már specifikus dolgokat akarsz használni, pl adatbázisra az Android Room-ot,jó szájbarágósan le van írva, és ha az angol sem megy annyira, akkor tudod fordítani helyben
+ nézhetsz Java-s tutorialokat is, ha abból több van ami jobban fekszik, azt nem nehéz átültetni kotlányba
-
bandi0000
nagyúr
válasz
lanszelot
üzenetére
Azért rendesen beleugrottàl a dologba :D
A html csak leíró nyelv, nem programnyelv, az alà kell egy szerver és így készülnek a weboldalak, vagy pl ott a flutter amivel cross appokat tudsz csinálni, és le tudod fordítani .apk-ra
Amit fentebb kérdeztél, ahogy elindítod az androidstudiot és új projektet hoznàl létre, ott ki lehet vàlasztani az Api level-t, ami a min tàmogatott android verziót jelenti, amit te írtál android x-et, nem véletlen a checkboxos supportlibrary-ra gondoltál? Mert az csak egy új könyvtár amit lassan màr alap, hogy használ mimdenki
Youtubon is van sok videó, kotlin basics pl,de itt a hivatalos doksi [link] , illetve ami még hasznos [codelab] ezen is jó tutorialok vannak, nyilván kisebb részletekben
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
Használja valaki a Dagger2-őt?
Csináltam pár naprakész tutorialt, de [Android injector] -t nem használják benne, de igazából nem is értem miért van rá szükség
[Ebben] a tutorialba is beinjectelik az Activity-ket és fragmenteket, és arra gondolok, hogy fentebb említett dolog régebbi, és az újabban ár egyszerűbben megoldották, de lehet tévedek -
bandi0000
nagyúr
Egy tavalyi firebase projektemet vettem elő, de nem tudok bejelentkezni a Google fiókkal, api exception 10-et dob
Végig olvastam már a netet, sokat nem tudtam előre lépni, van valakinek ötlete, vagy lehet valahogy kicsikarni valami komolyabb hibaüzenetet hogy mi okozhatja?
-
bandi0000
nagyúr
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
Megoldottam végülis RadioGroup-pal, nem a legjobb de jóvanazúgy
Viszont nem nagyon jövök rá, vagyis inkább nem nagyon tudom mire keressek, Firestore-ba van egy collection azon belül generált kulcsok és azon belül az adatok, és nem tudom, hogyan kérdezzem le az adatokat, valahogy át kellene ugorni a generált kulcsokat, de nem találom, hogy hogyan
-
bandi0000
nagyúr
Nem vagyok annyire kreatív felületen mint szeretném, így hátha tud valaki normálisabb megoldást
Lényeg, hogy a szűrésnél vannak kategóriák ami kb 4-5 fajta lehetne, ezt checkboxal oldottam meg, viszont egyáltalán nem jó kezelni, mert mindegyiknél meg kell vizsgálni, hogy be van e pipálva, vagy nem , és úgy szűrni, + nekem kb 3 állapot kellene, miszerint igen, nem vagy mind1
Legjobb talán a RadioGroup lenne, de elvileg lehetne olyan, ahol több kategóriát is belehetne pipálni
Erre létezhet valami szebb és egyszerűbben kezelhető megoldás?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
Köszönöm
Amúgy visszatérve a régebbi kérdésemre, ugye a default kotlinos navigationt hasznàlom, de jó gyakorlat/megoldás pl egy egyedi dialogot mutatni mikor egy összetettebb szűrést vagy pl egy hirdetés feladást akarok megjelenïteni?
Vagy valahogy lekelleme cserélni a fragmentet mert az.a szebb nem?
-
bandi0000
nagyúr
Androidstudioban lehet valahol állítani, hogyha ráviszem a kurzort egy függvényre, akkor írjon ki róla valami infót? Vagy amikor írom be a függvény nevet, akkor ha van leírása azt is írja ki?
Jelenleg ezek az infók hiányoznak, és nem tudom, merre keressem a beállítását
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
Na jah, nincs azzal gond, ha kiismeri az ember, én nagy f@sszal mentem neki, hogy majd útközben meglesz, aztán csak jobban utàna kellett jàrnom, mikor a viewmodel-ben a liveData null lett, és ősszefosta magàt az app, raktam mindenhova a kérdőjelet és a felkiàltójeleket aztán a végén inkább megnêztem, hogy is kéne csinálni :D
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
köszönöm, pont így csináltam csak egyrészt benéztem, mert üresek a fragmentek így nem volt látványos a változás, szóval mindig cserélte, viszont az előző fragment, amiből nyitottam is látszik, meg az új is átlapoltan
na de túrom egy kicsit a stackoverflow-t hátha van valami ötlet
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
Akkor jó, nem teljesen hülyültem meg

Amit pedig szeretnék csinálni az az, hogy van egy beállítások menüpontom, ebből akarok nyitni egy fragmentet, ahol a felhasználó a saját adatait szerkesztheti, de értelemszerűen ez a szerkesztési lehetőség nem tartozik a rendes menü listához, csak úgy " lóg a levegőben"
Régen ezt úgy csináltam meg, hogy a a menüre kattintás eseményre mindig lecseréltem a container layout-ba a tartalmat az éppen kiválasztott fragmentre, és ahol kellett ott simán a fragmentmanager segítségével nyitottam meg a fragmentből a fragmentet
De ez ugye itt nem akaródzik működni, null pointer kapok, mert nem található a container, ami ugye nincs is a base projektben
Dialoggal meg lehetne oldani egyszerűbben, de ehhez sztem jobban illik egy teljes fragment
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
köszi
Még1 kérdés, nem tudom mennyire ismered/ismeritek a legújabb verziót(nem tudom régebbiben is így volt e), ahol ha a projektet eleve bottom navigation-nel hozom létre, akkor az activity-ben már meg van csinálva az alsó 3 menü definiálása, nyilván itt nem a fragmentManagert használja, hanem valami mást, tök szimpatikus a megoldás, viszont nem tudtam így simán megnyitni egy fragmentet ami ugye nincs a menüben, legalábbis egy container-t hiányol
Ezt az egész hóbelebancot lecseréltem a régi jólmegszokott menü navigálásra, amikor van egy container layout, és a fragmentManager segítségével dobálom bele a fragmenteket, és így már megtudok nyitni egy újabb fragmentet ha akarok, ilyen célra ez lehet a megoldás, vagy a gyárit is lehetne használni valahogy?
-
bandi0000
nagyúr
Eléggé új vagyok a kotlányban, eddig java-ban írtam az appkat, ott is emlékszek, hgoy figyelmeztetett mindig, mikor hívtam egy getContext-et, hogy nézzem meg null e, de itt a kotlinba már hibát is dob rá
Mi erre a jó megoldás? Pl van egy osztályom aminek kell a context, és vagy telerakom null vizsgálatos operátorral "?" az osztályt, vagy simán ahol hívom megnézem, hogy null e, de egyáltalán előfodulhat olyan, hogy nem elsz context?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
thiclyoon
üzenetére
Igazàból egyenlőre nem akarok bővíteni, az se biztos, hogy használni fogjàk, csak azt nem akarom, hogyha mégis nagy lesz a kereslet, akkor a tudtomon kívül kiállítanak egy vaskos számlàt :D
Más:
Tudom, hogy NoSql a firestorm is, de mi a legelegánsabb módja annak, hogyha pl lennének felhasználók, és azok pl vàlaszthatnak termékekből, nyilvàn hagyományos tàblàkban gondolkozva több a többhöz kapcsolat lenne köztük nyilván ez 3 táblát jelentene, ezt meg lehetne oldani benne?
-
bandi0000
nagyúr
Valakinek van tapasztalata a Firebase-el, hogy hogyan megy a fizetés? Azt tudom, hogy X gb adatig, és adatforgalomig ingyenes, de ha túllépne akkor rögtön küldik a számlát, vagy tiltják az adott hónapra, vagy mi a menete?
-
bandi0000
nagyúr
válasz
szebenyid
üzenetére
Ez rajtad áll, a példában, ahol létrehozza az emlékeztetőt, azt kidobot egy függvénybe, és onnantól kezdve annyit mentessz el belőle ahányat akarsz
Maga a beállítás ennyi:
A requestCode-nak egy egydi azonosítónak kell lennie, én pl Id-t adtam át, azért adtam hozzá még 1000-et, hogy biztos ne legyen azonos, bár már nem emlékszek pontosan rá
Mindenesetre ha törölni vagy módosítani akarod a már elmentettet, akkor kell az az azonosítóEz csak a beállításé, nyilván kell még létrehozni egy osztályt ami örököl a BroadcastReceiver-től, itt lehet "megmondani" hogy milyen értesítés legyen, feldobjon e egy felületet stb stb
Tehát át kell nézned a linkelt tutorialt, az alapján ha létre tudsz hozni egyet, akkor gyakorlatilag már többet is
Intent intent = new Intent(context, AlarmReceiver.class);
intent.putExtra("requestCode", requestCode); // kulcs-érték pár, így tudsz átadni neki értéket
AlarmManager alarmManager = (AlarmManager) context.getSystemService(Context.ALARM_SERVICE);
PendingIntent pendingIntent = PendingIntent.getBroadcast(context,safeLongToInt(requestCode)+1000,intent,0);
alarmManager.set(AlarmManager.RTC_WAKEUP, calendar.getTimeInMillis(),pendingIntent); -
bandi0000
nagyúr
válasz
JozsBiker
üzenetére
annyira nem nehéz ez a nyelv, ha persze javaba gondolkosz, màsik ugye a kotlin, bàr lehet azzal lenne jó kezdened, ha egyiket se ismered, mert az a hivatalos
Én a helyedben keresnék egy könyvet, van egy pàr, és abból meglennének az alapok, alapok utàn a bonyolultabb dolgoknàl mindig fogsz talàlni egy indiai youtuberest aki megmutatja hogy kell, de az angol az mindenképp fontos a tovàbblépéshez
-
bandi0000
nagyúr
Láttam van aki használta a Dagger 2-őt, esetleg van itt valaki, aki tudna egy kis útbaigazítást adni, hogy hol, és miképp kezdjem, mert így elsőre elég katyvasz az egész
-
bandi0000
nagyúr
Van itt valaki, aki csinált már google account bejelntkeztetetést? Kicsit elakadtam benne, és kellene egy kis segítség
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Gyárfás
üzenetére
Firebase a google keretrendszer, azon belül van a Real Time db ami neked kell, az egészben az a jó, hogy autentikáció be van építve, azzal se kell foglalkozni, és számos hasznos fv közül kiemelendő az, amit ha implementálsz, akkor minden adatbázis változás esetén értesíti az appod, így pl egy új üzenet esetén tudsz küldeni értesítést
Szerintem ez az egyik legegyszerűbb módja ennek, mert ha jól tudom, akkor sime weboldalaknál websocketet kell implementálni, külön még hogy real time legyen
-
bandi0000
nagyúr
Van valakinek tapasztalata back step-el, ugye ha a vissza gombot nyomogatom, akkor vissza váltson szépen a fragmentekre, ami önmagában működik is, csak az a gondom, hogy a menü sávban nem lép vissza, vagyis félig ez is működik, csak valamiért az az ötletem jött, hogy egyszerre használjak nav drawert, meg bottom menüt, és nem tudom, hogy lehet a kettőt működőképesre összehozni a legegyszerűbben
-
bandi0000
nagyúr
Hogyan kellene felepítenem egy firebase adatbázist ? Mármint milyen patternnel? Igazából kb csak 1 táblám lenne firebaseba tárolva de azt mondták, hogy legyen service, repository, stb
Új hozzászólás Aktív témák
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Napelem
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen videókártyát?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen TV-t vegyek?
- RAM topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- Oneplus 12 12/256Gb CN OxygenOS 16
- ÚJ, bontatlan APPLE Pencil Pro, fehér (MX2D3ZM/A) 1 év Apple garancia!
- Inno3D GeForce RTX 4070 Ti X3 12G - Karácsonyi akcióban!
- Redragon Kumara K552 RGB Brown Switch magyar billentyűzet
- Lenovo Thinkpad P1 Gen 6 - i9-13980HX, 32GB, 2TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 i7 13700K 32GB DDR4 2TB SSD RTX 4080 16GB be quiet! 500DX Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest