Hirdetés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Steam Deck
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hobby elektronika
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gróf...
aktív tag
"Ha meg nem alszik, akkor meg 2400 "
NAVÉGRE!
Pontosan ezt kérdeztem. Csak nektek fontosabb volt a mantrát fújni. "A rizenmaszteraztmutatjahogyalszanak, arizenmaszteraztmutatjahogyalszanak, arizen..."
Ez volt olyan rohadt nehéz? Hát erre a szájbaszexuált értékre voltam egész nap kíváncsi. Semmi másra.
Ti meg oktattok arra ami ezután sem fog érdekelni.
De ha már itt tartunk. Az, hogy egy mag elmegy egy ezredmásodpercre aludni... ÉS? És akkor mi van? Mert a maradék 999 ezredben meg dolgozik, Vagy talán csak dolgozgat. De ezt már nem akarom magyarázni. Elég volt a sikertelenség élményből. -
omfgk
veterán
Ryzen Master és ott meg lehet csodálni.
Minimum értékek meg érkeztek és rengeteg kép, teszt is van róla.
Amikor ti azt látjátok, hogy alszanak a magok, akkor mit láttok a hávéinfóban? Milyen órajelen járnak épp? Nem bonyolult!
Vagy esetleg adhattok még egy kitérő választ, hátha agyvérzést kapok!A probléma az ,hogy lehetetlent kérsz.
Ezt bonyolult megérteni?Amikor ti azt látjátok, hogy alszanak a magok - Milyen órajelen járnak épp
Két rész üti egymást.
Ha alszik, akkor 0 papíron, de ezt nem fogja neked írni a HWinfo.
Ha meg nem alszik, akkor meg 2400 egy 7800x3d-nél például.
De nem ezt kérdezted. Már nem is értem mit akarsz kérdezni és miért.Visszaolvasva, az elmúlt hsz-ekben, mindig mást és mást kérdezel.
De ti csak nyugodtan higgyétek, hogy alszanak a magok!
Annyira kamu az alvás, hogy az extra latency is kamu emiatt.
Minden kamu.Állítólag nem volt Holdra szállás sem.
Energia sémához meg a 24H2 és legfrissebb BIOS-Agesa kombó ajánlott.
Chipset frissen lepucolva, legújabb feltéve.
Agyérgörcshöz még egy clean install se rossz. Az is segíthet. -
Gróf...
aktív tag
De az teljesen irreleváns számomra.
Engem az érdekel, hogy MIT LÁT AZ AKINEK ZEN 4, VAGY ZEN 5-ös PROCESSZORA VAN.
Nem érdekel, hogy elmegy-e aludni, vagy sem. Nem érdekel a rizen maszter sem! Semmi nem érdekel!
Csak azok a rühes értékek a minimum és esetleg az aktuális oszlopban! Ott ahol a 491-ben beszúrt képen látszik.
ENNYI. Nem több.És emiatt nekem csak ma több agyérgörcsöm volt. Mert senki az égegyadta világon ebben a témában nem képes egy ilyen egyszerű kérdésre válaszolni!
Hát ez már börleszk!Tönkre akartok tenni idegileg? Menni fog!
Valaki nyögje már be! Vagy mégjobb, ha csinál olyan képet, mint én.
Én meg közben elmegyek a gyógypedagósusi diplomámért. -
bobalazs
nagyúr
Egy adott másodpercben arányosan többször vannak kikapcsolva a magok mint bekapcsolva, ennyi lenne a lényege. Pontos százalékot ne kérdezz mert nem tudom.
Pontosabban a C6 residency érték mutatja Hwinfoban az alvó magokat.
Ha tippem lenne több ezerszer kapcsolgat fel le egy mag egy adott mp.ben. -
Gróf...
aktív tag
Ez valami új vallás?
Vagy inkább csak "Néééégy lááááb jóóóó. Kéééét láááb roooossz!" dolog?Az effektív órajel is és az egyéb órajel is valamint a terhelés is folyamatosan mozgásban van - változik.
De ti csak nyugodtan higgyétek, hogy alszanak a magok! Szinte a horkolásukat is hallom. Szinte! De ti biztosan!
Holnap írok egy programot, ami folyamatosan azt mutatja, hogy a világon mindenhol béke van és az emberek szeretik és tisztelik egymást. -
Gróf...
aktív tag
Egy pillanat. Előveszem a pedagógusi diplomám.
Tehát.: Amikor ti azt látjátok, hogy alszanak a magok, akkor mit láttok a hávéinfóban? Milyen órajelen járnak épp? Nem bonyolult!
Vagy esetleg adhattok még egy kitérő választ, hátha agyvérzést kapok!Azt lehetne, hogy az ne reagáljon, aki nem tud egzakt választ adni. Kezd elfogyni a türelmem és ez oda vezet, hogy kitiltatom magam innen örökre. És ezt nyugodtan vehetitek fenyegetésnek is!
-
Csokifalo
senior tag
válasz
ScomComputer #300 üzenetére
-
Gróf...
aktív tag
válasz
hokuszpk #483 üzenetére
Melyik kérdésemre válaszoltál?
Mert szerintem egyikre sem!Biztos megint rosszul fogalmaztam.
Szeretném, ha lenne egy energia séma, ami normálisan működik. Mert a jelenlegiek szarok! Ha valaki tud ilyet, akkor jelezze. Ha nem tud, akkor...
Ami konkrét kérdés lett volna: Mennyi a Zen 5, Zen 4 processzorok (Lehetőleg a Ryzen 9-é) minimum órajele. Amit valaki valaha is látott ÜZEMSZERŰ működés közben?
Szerintem ezekre lehet konkrét válaszokat is adni. Szerintem! -
Gróf...
aktív tag
Ha valaki lát új energia sémát, esetleg pont 9950-hez valót, (Ha egyáltalán specifikus?!?!?) akkor visítson! Akár személyes üzenetben is!
A meglévők egy kalap szamócát sem érnek.
Amúgy mennyi mostanában a minimum órajel. A 3900-at 1600 környékére sikerült levinni. Szeretem ha minél alacsonyabb.
Nem. Nem kérek oktatást, hogy "DEHÁTAZNEMSZÁMÍTMERTATERHELÉSBLABLABLA..." Nem ér-de-kel!
Megértő precíz válaszaitokat előre is köszönöm. -
Cifu
félisten
A margóra: [Az AMD B850 és B840 deszkák csak 2025-ben érkezhetnek].
Igazából nem lesz nagy érvágás, hiszen a B850 gyakorlatilag a B650(E) átkeresztelve, míg a B840 az A620A átmatricázva.Ami a lenti ábrán új, hogy a B850 esetén a korábbiakhoz képest nem a VGA kártya csatija lesz Gen5, hanem az első nVME csati - valahogy úgy, ahogy a B650 esetén...
-
S_x96x_S
addikt
> Nem mintha akkora mérnöki bravúr lenne cache-t
> mellé pakolnimesterséges visszatartás,
> nincs itt semmi látnivaló, oszoljunk!fölé és nem mellé.
A V-Cache technológiában a "V" = "Vertical" (függőleges) szóra utal.
és a rétegek több pontos kapcsolódása
valamint a rétegződés miatt a hőelvezetés nem egyszerű.Az AMD szemléltető videó:
"How It's Built: AMD 3D V-Cache Technology"
https://www.youtube.com/watch?v=dSCpVhKvmCYEz meg egy régebbi (2022) prohardveres cikk a 3D-Vcache-ről ,
~ pár száz Mhz -et fel kell áldozni ( ~mint a magas Déva váránál, hogy ne dőljön össze. )
https://prohardver.hu/hir/amd_reszletezte_3d_v-cache_felepites.html
"Annak érdekében, hogy az energiaigényt minimalizálva legyen az AMD számos optimalizálást vetett be, ugyanakkor a 3D V-Cache hatása így is érezhető lesz. Amennyiben nincs lehetőség a TDP-keret növelésére, akkor a processzormagok órajelének csökkentésével lehet kompenzálni a változást. Ez látszik például a Ryzen 7 5800X3D-n, amely a Ryzen 7 5800X-hez viszonyítva 300 MHz-nyi alapórajellel fizet a plusz 64 MB-nyi gyorsítótárért, miközben megőrzi a 105 wattos TDP keretet. Ugyanakkor az adatintenzív alkalmazásokban annyira erőteljes az L3 cache kapacitásának megháromszorozásából származó előny, hogy bőven kompenzálja a visszavett órajelet."-----------
Az én elméletem, hogy az AVX-512 sokkal jobban kihajtja a cpu-t,
beleértve az L3 memóriát is,
és extrém nagy hőtermelést okoz a zen4-hez képest.
Úgyhogy az AMD nem csak jószándékában kénytelen továbbfejleszteniComputex 2024: Donny Woligroski, AMD's senior technical marketing manager:
"The X3D stuff, we have a lot to say about it. The best part about it is we're not just resting on laurels. We're improving what we can do with X3D, it's really exciting and I'm super looking forward to talking to people about that."
Woligroski couldn't go into any specifics, but he did continue talking about what AMD is doing regarding 3D V-cache. "It's not like, hey, we've also added X3D to a chip. We are working actively on really cool differentiators to make it even better. We're working on X3D, we're improving it.""
( via pcgamer ) -
csaba951
veterán
válasz
S_x96x_S #474 üzenetére
CES 2024 convened the tech industry, giving a global audience access to major brands and startups, as well as the world’s most-influential leaders and industry advocates. CES heads back to Las Vegas Jan. 7-10, 2025.
És ugye csak arról van szó, hogy itt jelentik be (talán). Ez nem azt jelenti, hogy rögtön lehet is majd kapni.
-
S_x96x_S
addikt
"AMD Ryzen 9000X3D 3D V-Cache CPUs Reportedly Delayed To CES 2025"
https://wccftech.com/amd-ryzen-9000x3d-3d-v-cache-cpus-ces-2025-launch-delay/ -
JasL
őstag
válasz
joysefke #469 üzenetére
Köszi a tippet! Nem akarom kifacsarni belőle az utolsó cseppet is, jó az úgy, ahogy van! Ha memóriaintenzív feladatokat csinálnék vele, biztosan más lenne a helyzet, de a munkám során csak a mennyisége számít szinte. Igazából nem vagyok benchmark huszár, meg nem Cinebenchel keresem a kenyérre valót, de amire kell, arra minden pont jó
Ennek ellenére nagyon jót mondtál, szeretek új dolgokat tanulni! Az elmúlt 30 évet a kék oldalon töltöttem, most pirosodtam be először
-
joysefke
veterán
Cinebenchben semmit nem számít, de az AMD az intellel szemben az alacsonyabb elsődleges időzítéseket preferálja és nem a legmagasabb memória órajelet. Legalábbis ez volt ZEN4-gyel a tapasztalat és ez nyilván ZEN5-tel sem változott, hiszen ugyanazt az ID die-t használják.
A képen látható 6000 / CL36 beállítás azért nem számít acélosnak. Nyilván úgy hogy ez már megvolt az előző gépből, nem kellett érte pénzt adni nem rossz, de ha nulláról építkeznél, akkor nyilván nem ez a memória lett volna az ajánlott. (Erre gondolj majd, ha benchmarkokat hasonlítgatsz).
Ha van kedved a memória időzítéseket finomhangolni, akkor a ZEN4 topikban rengeteg tapasztalat és kész tanács van erre. Ez a finomhangolás dolog nyilván szabadidő kérdése és hogy mennyire akarod kicentizni a tartalékokat.
-
Gróf...
aktív tag
válasz
hokuszpk #460 üzenetére
Ha a kérdésedben benne volt az is, hogy "CSAK A CINEBENCH 24-ET NEM", akkor a válasz: Igen. Minden más rendesen terhel. Játékok, cine 23, stb...
Az interwebbe is hiába írom be. Semmi eredmény. Csak nálam fordult elő az egész nyomorult világon!
Közben valaki azt is elárulhatná, hogy hogyan tudom rávenni a gépet, hogy soha semmilyen körülmények között ne vegyen tudomást az IGP-ről.
Nem akarom látni az eszközök között! (MSI X670E Carbon (FIFI)) -
JasL
őstag
Elkészült végül a Cinebench 23 verzió is a 9950X-el:
-
csaba951
veterán
-
Gróf...
aktív tag
Nem tudom a Cine 24-et több szálon futtatni.
Mit csinálok rosszul? -
JasL
őstag
Nah, lényegesen sokat javult a frissen telepített Windows alatt, a régi INTEL driveres örökölt rendszer alatt sokkal rosszabb eredményeket hozott... ez a mostani már valami! Hasít, mint állat! -
JasL
őstag
válasz
hokuszpk #452 üzenetére
hokuszpk: Persze, hogy működik! Most igazából olyan szempontból jobb, mint az INTEL, hogy hűvösebb, viszont amaz meg gyorsabban számol meg olcsóbb 80ezerrel. Sebességben ilyen kategóriában már nem mondod meg a különbséget hézköznapi használat során, veszett gyors mind a kettő. Én elégedett voltam az i9-el is, életem során (annyria nem vagyok már fiatal) most próbáltam ki először az AMD-t, igazából proci-proci... nincs különbség a kettő között, egyik ebben jobb, másik amabban. Mind a kettő nagyon jó kis szerkezet! Talán az AMD-t hardveres szempontból nehezebb beröffenteni, volt vele szívás, az INTEL-t csak beraktam aztán ment első bootra.
joysefke: Minden ugyanolyan vajsimán megy, mint a régiben. Nincs különbség
Nincs olyan alkalmazás, ami minden magot fullon hajt, csak az általam írt CPU stresszelő, ami minden szálat fullon hajt, de nem mér semmit, csak fűt mint az állat
KAMELOT: átkerült bele a tavaly vásárolt RAM kit, itt van melyik az: [link] Hát, ezt nem annyira szerette, pakolászni kellett őket a slotokban, meg IPA tisztítás (előző lapban meg simán mentek), utána jó lett, aztán volt egy EXPO-zás, na totál hazavágta a lapot, nem akart bebootolni utána, fekete volt minden, 3. bootra aztán csak feléledt, azóta működik. Ezek a DDR5-ös modulok nagyon kényesek hardveres szempontól, gondolom a magas frekvencia az oka, kis kontakt probléma, aztán már nem is akar működni.
A CB24 tesztet már a gránitos fórumban közzé tettem, nézd meg ott: [link] Kb #420 hsz-től kezdve. A többit nem ismerem, majd ha lesz rá időm megnézem.
-
JasL
őstag
Hali! Nekem 9950X-em van. Ha valakinek van kérdése, jöhet!
-
-
-
hokuszpk
nagyúr
-
Cifu
félisten
A CB23 amióta kint van csak CPU limites normális procik esetén. Anno még jobb eredményt is kaptam, ha csak DDR5-4800 sebességen futott a RAM, mert így az IOD alacsonyabb feszültséget vett fel, kevésbé melegedett, így pedig nem fűtötte annyira a CCD-t, vagyis az nagyobb teljesítményt érhetett el.
-
Gróf...
aktív tag
Köszönöm mindenkinek!
Ugyan nem vagyok OCD-s, de nagyon bántotta a szemem a felemásság. Zen 2-ben ilyen nem volt. Ott magonként változtak az értékek a magok "képességei - minősége szerint" (Értsétek jól!)Az is furcsa számomra, hogy a Cinebench-ben elért teljesítményt baromira nem befolyásolja a memória sebessége. KB hibahatáron belül van. Ez sem így volt anno. De hát haladni kell a korral.
PBO-val (Jó vastag teljesítményfelvételi határral) és -20-as görbe korrekcióval sikerült 5%-ot kicsikarni belőle.Hókuszpók!
És szeretnéd látni?
Mondjuk az ahhoz tartozót nem tudom prezentálni. Ezt most lőttem. -
Cifu
félisten
Az egyik furcsaság bal alul az órajeleknél van. Nevezetesen, hogy csámpás a processzor. Az egyik CCD másképp működik.
Teljesen normális, a két CCD nem azonos képességű és ennek megfelelően vannak a különféle változók belőve. Ez a Zen4-nél is így volt.
A másik jobb felül a memória órajel. A maximum eltér. "HOGYMI??!?!?!?" Öntuningoló memória? Már itt tartanánk?Elvben megjelent egy olyan újdonság, hogy az OS alatt is lehet módosítani a RAM beállításokat, tehát elvben ez is egy lehetséges ok.
Ugyanakkor én sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a HWinfo64 hibásan olvasott ki egy értéket egyszer, és ezt látod a Max. érték alatt.
Én anno hetekig, hónapokig azt hittem, hogy a RAM-jaim 63.8°C-ig felforrósodnak, mert láttam ilyen értékeket. Aztán először gyanús kezdett lenni, hogy mindig csak 63.8°C-ot láttam, sose többet vagy kevesebbet. Végül a fórumban megjegyezték, hogy ez egy ismert HWinfo64 bug...Szóval kezeld a helyén a dolgot: én legalábbis nagyon csodálkoznék, hogy ha nem egész szorzóval hirtelen a DDR5-6000 CL28 beállításod felugrana DDR5-6428 CL28-ra, miközben minden elsődleges időzítés marad ugyanaz, és még stabil is marad közben a géped...
-
hokuszpk
nagyúr
"Mondjatok okosakat."
abban jókvagyunk
Ez eddig is ígyműködött. de két megjegyzésem van :
1. az "effective clock" -ot nemlátjuk a képen.
2. a Core x T[0|1] hasznalatnal latszik, hogy az 1-es ccd több magja is elerte a 100% kihasználtságot, de a legkevesebb is 50% felett van ; a kettesben meg 51% volt a teteje, tehát oka sem nagyon volt felmenni magasabb orajelre.
2a. a windowsban be lehet kapcsolva a game mode ; vagy végre belefejlesztette az ütemezőbe az MS, hogy amit lehet próbáljon meg ccd -n belül tartani, mert a folyamatok ccd -ről ccd -re pakolása okozza a legnagyobb késleltetést.
2b. ha nincs bekapcsolva PBO, akkor elképzelhető, hogy az 1-es ccd elvitte a limitek nagyreszet ; a masodiknak nem maradt túl nagy mozgástere. -
S_x96x_S
addikt
(9950X)
> Nevezetesen, hogy csámpás a processzor. Az egyik CCD másképp működik.1.)
"The Ryzen 9 9950X’s two CCDs exhibit clock behavior that’s similar to prior generations. One CCD clocks up to 5.72 GHz, while the other maxes out at 5.49 GHz. Compared to prior generations though, the clock speed difference is minor. There’s no preferred core within a cluster, suggesting silicon quality variations are less of an issue. This uniform behavior should ease the burden on operating system thread scheduling."
( https://chipsandcheese.com/2024/08/14/amds-ryzen-9950x-zen-5-on-desktop/
2.)
"Remember I mentioned there’s a significant difference between the two CCDs on this Ryzen 9 9950X. The difference isn’t just the factory-fused voltage-frequency curve, but also the Fmax: CCD0 has a programmed Fmax of 5750 MHz whereas CCD1 has a programmed Fmax of 5450 MHz. And that significantly impacts the Curve Shaper behavior!" https://skatterbencher.com/2024/08/07/granite-ridge-overclocking-curve-shaper/ -
Gróf...
aktív tag
Megosztom veletek, mert számomra furcsa.
Az egyik furcsaság bal alul az órajeleknél van. Nevezetesen, hogy csámpás a processzor. Az egyik CCD másképp működik.
A másik jobb felül a memória órajel. A maximum eltér. "HOGYMI??!?!?!?" Öntuningoló memória? Már itt tartanánk?Mondjatok okosakat.
Ilyen volt az Zen 4-ben is? -
S_x96x_S
addikt
érdekesség:
Az AMD ajánlása a tesztelőknek:
- CPU csere esetén a windows nem mindig érzékeli a váltást
és ekkor nem árt az "AMD Chipset Driver" eltávolítása és újratelepítése + újraindítás
- a legbiztosabb módszer a Windows újratelepítése
még
az 1 CCD ( 9600X / 9700X )
vs. 2 CCD ( 9900X / 9950X ) közötti váltás esetén is. -
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #431 üzenetére
> az avx512 vegrehajtast 2x256 bites megoldasrol 1x512 -re csereltek ;
> ami igy elmeletileg 2x gyorsabb lett.A gyakorlatban erősen visszaesik a "Clock speed"
több szálas avx-512 felhasználás esetén. ( akár 1 Ghz-el is - a 7950X -hez képest ! )7950X 512bit AVX512 32 thread : 4.70 Ghz ( 99 Celsius )
9950X 512bit AVX512 32 thread : 3.82 Ghz ( 81 Celsius )
és ott van még a memória sávszél limit, ami szintén bekorlátozza a vektoros műveleteket.
részletek: http://numberworld.org/blogs/2024_8_7_zen5_avx512_teardown/úgyhogy ha valaki a jövőben megkérdezi,
hogy miért esik nála vissza az órajel drasztikusan , akkor ezért. -
S_x96x_S
addikt
> a gcc már tudja rendesen kezelni a zen5 utasításkészletet?
~ félig meddig ( sok sok apró betűvel )
gcc >=14.1 ` -march=znver5` - IGEN, de szerintem még biztos lesznek javítások.
A gcc 14.1 -el került be a Znver5 és azóta a gcc 14.2 is megjelent - aug1 -én
"AMD Zen 5 "Znver5" CPU Enablement Merged For GCC 14"
https://www.phoronix.com/news/AMD-Zen-5-Znver5-Merged-GCC14
" ... compiler patch confirms Zen 5 as adding AVXVNNI, MOVDIRI, MOVDIR64B, AVX512VP2INTERSECT, and PREFETCHI instructions on top of the Zen 4 processor capabilities."A Phoronix - gcc 13.2 -el tesztelt ( mert az volt az ubuntu 24.04 LTS -ben )
itt a lap alján bővebben is kifejti az ezzel kapcsolatos tesztelési dilemmákat.
https://www.phoronix.com/review/ryzen-9600x-9700x
- főleg hogy a clang/llvm -ben még mindig nincs znver5 támogatás.
- a kernelből hiányző ( "Family 1Ah to the PowerCap RAPL driver." ) amit a tesztelés miatt kézzel be kellett fordítani ( de ez az átlag usernek nem kell. )Mivel a Phoronix gcc 13.2 -vel tesztelt ( ami nem teljesen ismeri a znver5-öt )
és később a mostaninál is jobb eredményre számítok pl. egy gcc 14.2 -vel, vagy ha bekerül a clang\llvm -be a támogatás.
"All of these processors were tested on Ubuntu 24.04 LTS with the Linux 6.10 kernel and GCC 13.2 default compiler. "És ha valaki Ubuntu-t célozza be, akkor érdemes lehet upgradelnie a 24.10 -re ami ősszel jelenik meg.
De összességében még biztos kell 3-6 hónap hogy minden összeálljon.
Sajnos szoftveres téren az AMD egyáltalán nem kényeztet el. -
darkhorse
tag
-
S_x96x_S
addikt
A phoronix -os teszteknél a futtató programot frissen buildelik
"-march=native" -val az adott CPU -ra optimalizálva.
Vagyis az avx-512 és az új zen5-ös utasítások is automatikusan engedélyezve lesznek.
És mivel a 14900K -nál nincsenek ilyen spéci utasítások, emiatt könnyen ki lehet mérni a a +50%-ot a linux-os teszteknél.
A többi tesztnél a windows-os kész-binárisok - amelyek letölthetőek - meg amolyan "generic" optimalizálást tartalmaznak, hogy minden cpu-n tudjon futni.-----------------
És egy friss teszt ami letölthető binárisokkal történt:
"A variety of 73 different mostly productive workloads were used and relying mostly on tests that offer official binaries for both Windows and Linux systems to rule out compiler differences. ""Windows 11 vs. Ubuntu 24.04 Linux Performance For The AMD Ryzen 9 9950X"
https://www.phoronix.com/review/ryzen-9950x-windows11-ubuntu -
darkhorse
tag
És úgy tűnik, hogy OS-től független. Even Linux in high-performance mode shows similarly high latencies
-
-
Cifu
félisten
válasz
joysefke #420 üzenetére
A 7800X3D esetén nem a hőmérséklet fogja meg a procit, játékok alatt még egy jobb egy tornyos hűtő alatt sem közelíti meg a 90°C-ot.
A magok frekije sem a boost limiten áll folyamatosan.Reménykedni lehet, de én az eddigiek alapján még 100MHz plusz boost frekinél többre nem számítok, sőt... Inkább arra fogadnék, hogy marad 5050MHz...
-
joysefke
veterán
Nem a szilícium fog többet tudni, hanem magasabb boost órajelet adnak az X3D-nek mint eddig. Kevesebb tartalékot hagynak benne. Akár az órajel tuningot is engedélyezhetik, az is egy hívószó. Sokra én sem számítok, de 200-300MHz-et csak találnak kevés szálas terhelés esetén ahol még beférnek a hőmérsékletet keretbe.
-
S_x96x_S
addikt
> Az itt bemutatott eredmények jellemzően fizetős linux verziókkal készülnek.
ezzel nem értek egyet
A friss phoronix -os tesztek Ubuntu 24.04 LTS készültek, ami ingyenesen is letölthető."All of these processors were tested on Ubuntu 24.04 LTS with the Linux 6.10 kernel and GCC 13.2 default compiler. All motherboards were with their latest BIOS, 2TB Corsair MP700 PRO NVMe SSD, and Radeon RX 7900 GRE graphics used throughout. All DDR5-capable processors were using 2 x 16GB DDR5-6000 memory while the Ryzen 5000 series was using 2 x 16GB DDR4-3600 memory."
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900xde ha valaki az Inteles Clear Linux -ot használja ( ingyenes )
akkor még jobb eredményt is elérhet. -
S_x96x_S
addikt
> Megnéznék egy thréripper vs akármit is.
A phoronix -on találsz mindenféle tesztet ( graviton4, xeon, epyc, .. )
csak keresned kell.pl.
https://www.phoronix.com/review/threadripper-7970x-7980x-linux
de mivel ez több mint féléves teszt, nincsenek benne a friss ryzen 9000-resek
de a 7950X, 7950X3D , 7800X3D, 14900K, Platinum 8480+ , i9 10980XE, TR 3990X igen.valamint a szoftveres környezet is változott.
-
válasz
fudi2002 #414 üzenetére
Nem mindegyik linux disztro hozza ezeket az eredményeket.
Sok egyáltalán nem is telepithető,vagy nem fut rendesen.
Az itt bemutatott eredmények jellemzően fizetős linux verziókkal készülnek.
Nem kell ennek a beetetős maszlagnak hinni.
Ahol a linuxért fizetsz hogy minden benne van 3x fizeted a win árát. -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
fudi2002 #411 üzenetére
> akkor valóban tudja és ér valamit.
legalábbis a hw-ben benne van a tudás.
Viszont ezt egy windows-os felhasználónak
tényleg nem olyan könnyű kiaknáznia.> Más kérdés, hogy akkor h265ön nem fogja tudni az encoder miatt.
a h265 -öt nem tudom
de
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/11
x265 3.6 1080p -n még elég jól teljesít és ott a +50% megvan,
A x265 3.6 4K-n már csak ~ +23% ( a 14900K-hoz képest )és itt valószínüleg már kijön az, amit máshol is írnak,
hogy a 16 magos Zen5 - memória sávszél-limites. ( 16 P mag )
és ide már a 2 memória csatorna kevés. -
fudi2002
nagyúr
válasz
S_x96x_S #410 üzenetére
Na akkor valóban tudja és ér valamit. Más kérdés, hogy akkor h265ön nem fogja tudni az encoder miatt. Amúgy szemeztem az av1el már, lényegesen jobb képminőség ugyanazon bitrátán, de nagyon erőforrásigényes a dekódolása. Sima médialejátszók megpusztulnak egy 4ks normál bitrátás anyagnál(android 4-6 magosok)
-
S_x96x_S
addikt
válasz
fudi2002 #406 üzenetére
> az avx512es handbrakeet
ahogy látom a handbrake ismer több videó encoder-t is :
és a phoronix-os teszt jó néhányat tesztelt is.
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/10
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-9950x-9900x/11van ilyen és olyan eredmény is,
De az SVT-AV1 2.1 -nél már akár lehet látni +50% körülit is a 14900K-hoz képest.
14900K : 16.08
9950X : 24.77
Ez mintha még több is lenne mint 55% ( a 14900K-hoz képest )
"The Ryzen 9 9900 series were easily delivering the fastest video encode times of these desktop processors. .... But with SVT-VP9, the Core i9 14900K did still pick up some strong finishes. "
-
fudi2002
nagyúr
válasz
S_x96x_S #408 üzenetére
Na azért akkora intel fék egyszer sem volt, pláne nem allcore. Ahhoz nem nyúltak. Tvb és fesz buzergálás volt, azok is kb 5% difit vettek el. Szóval ha az up to 55% ezt az 5-10%ot jelenti (mert 10% felett sehol nem láttam)akkor üzenem a busók földjéről, kapja be az amd.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
fudi2002 #407 üzenetére
> [link] tessék, pont Te linkelted. 55%.
> Na ezt a +55%nyi handbrake tempót nem láttam sehol.köszi a pontosítást.
Ahogy látom ( apróbetűs GNR-04 ) részben
- 2024-es Májusi tesztelés van említve.
- Up to ... ( nem average ! )
- vagyis akár 55% -is elérhető a 2024 májusi "profile=Intel default"-al szemben.És akkor voltak elég extrém -25% -35% Intel teljesítmény csökkenésre is példák.
Az Intel azóta visszakozott, és az új javítás nem büntet ennyire drasztikusan,
Ráadásul a garanciaidő is ki lett tolva.Handbrake:
A MinGW ("Minimalist GNU for Windows"), -ben
2024 May 14 engedélyezték a libvpx -nél az AVX-512 -öt ( kivették a tiltást )
ami május 20. -án az 1.8 verzióban debutált.
"contrib: enable libvpx's AVX-512 optimization on mingw"
https://github.com/HandBrake/HandBrake/commit/40aaf8713dbaf6b55bf09d8ea67c3a8b7f4b127e
De hogy milyen optimalizált verzióval mértek,
és azt honnan töltötték le, vagy saját maguk buildelték
... az rejtély. -
S_x96x_S
addikt
válasz
fudi2002 #396 üzenetére
> Miért nem látom tömegivel az avx512es handbrake pl teszteket?
> Mert pont az érdekelt volna a 9950xben. Egy teszt sem mutatta ezt.Hányat néztél meg? Legalább 6 tesztben szerepel.
1.)
https://www.guru3d.com/review/review-ryzen-9-9950x-processor/page-15/
Handbrake runs 16 cores max
The displayed number is the number of frames rendered per second averaged out over the encoding process. The higher the number, the faster the performance is. It's exactly in applications like these where processors with more cores really shine as they are all utilized to the maximum.2.)
3.
https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/amd-ryzen-9-9950x-cpu-review/3
4. PCMAGhttps://www.pcmag.com/reviews/amd-ryzen-9-9950x
5.
Handbrake
"Our final test is the Handbrake transcode test, where we convert an 822MB 4K video file using the H264 and H265 codecs using the Production Standard preset set to CRF 18. We're using the most recent version of Handbrake here, 1.8.1, which helpfully shows its statistics in the application window rather than burying the average encoding frame-rate in a log file."
https://www.eurogamer.net/digitalfoundry-2024-amd-ryzen-9-9900x-9950x-review
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen okostelefont vegyek? OFF topik
- Battlefield 6
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Lexus, Toyota topik
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- iPhone topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen AM4 Procik
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Xeon W3505 2.53GHz LGA1366 Server
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3010
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC-Számítógép! I9 11900K / RTX 3090 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3009
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest