Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core i7-5xxx "Haswell-E/EP" és i7-6xxx "Broadwell-E/EP" (LGA2011-v3)
- PC játék közbeni freeze/akadások
- Azonnali processzoros kérdések órája
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!

Új hozzászólás Aktív témák
-
chopin42
őstag
Lenne még néhány kérdésem!
Chipset driverből mit rakjak fel? Letöltöm az asus oldaláról a legfrissebb pakkot (1.29 gb)vagy az amd oldaláról a legfrissebbet (170mb). Melyiket rakjam fel? Vagy kell mind a kettő? Utóbbi tartalmazza a ryzen power plant. Prime x370 pro, bios 0805. Nem frissítek a 0810-re, azóta lett gond, visszaálltam.
Másik: mi a különbség a load defaults és a cmos clear között? Köszönöm
-
GFerr56
aktív tag
-
chopin42
őstag
-
GFerr56
aktív tag
válasz
chopin42
üzenetére
Hay!
Szerintem elég nehéz szétk&rni a procit, csak szándékosan lehetne, esetleg egy clear cmos? AiSuite előtte esetleg uninstall (én valami telepítés felügyelővel tenném, ami teljesen leszed mindent). Táp - csatlakozások? Ne futtas minden felügyelő-monitorozó programot egyszerre.
Üdv
-
-
Tengo
aktív tag
Ne rakjátok fel az új F7 BIOS-t az aorus gaming 5-re. +0.1375 offset 1.7V+-ra csapja a procit, overclocknál.
-
chopin42
őstag
válasz
Leon77
üzenetére
Meguntam, visszaraktam a 0805öt, 3.7@1.25-el. Smt off. Cinebench 4x lefutott, ezalatt a maghő nem ment 61 fölé, alapon 40 körül van. Először véletlenül alulfeszeltem (negatív offset
), ekkor szánalmasan lassú volt, de nem fagyott! Most a fent írt cuccon hagyom, így használtam régóta,. Ha nem fagy, nem bántom. Annyit észrevettem, hogy hwinfóban cpu core terhelés alatt leesik 1.219-re, ezt majd lehet, hogy bekalibrálom llc-vel. Windows 10 proban energiagazdálkodás számít?
Közben ismét lefagytam (egy hétig ment a fenti cuccal, érthetetlen...). 3.6@1.275nél járok, remélem ez már stabil lesz...Nem egy izomprocim van.
Hogy lehet amúgy alulfeszelni? Ha negatív offsetet adok, mindne más default, ugyanúgy ugrál a vcore 1.38-1.4 közé. -
Lukitomi
aktív tag
Hali!
Szerintetek 100 kör very high ibt után a 70 fokos maximum hőfok nem sok?
Gondolom a 70 fokot 24/7-ben is elviseli nem?
Vcore 1.25 volt -
chopin42
őstag
válasz
GFerr56
üzenetére
Elmegy a kép, monitoron nincs jel, kikapcsra sokszor nem reagál, csak ha lenyomom a tápot. Wint, mivel zsír új gép, defaulttal telepítettem. Memtest 6 órát futott, egy hiba sem volt. 0805-el ezek nem jelentkeztek. Ahhoz képest, hogy a doomot kijátszottam 6/6 3.7-en, és csak prime alatt fagyott, most ott tartok, hogy ugrál a vcore, és felmegy 1.4 fölé is picivel...Defaulton. Ryzen masterben is a magok össze-vissza ugrálnak. Egyszer lefuttattam az 5 way optimalizationt, még a 0805el. Az kúrta volna szét az egészet? Ha igen, mivel tudom visszacsinálni? Félek, hogy a default beállítás szétcseszi a procit a túl nagy fesszel.
-
GFerr56
aktív tag
válasz
chopin42
üzenetére
Hay!
Nem biztos, hogy ez a probléma, de AiSuite elég kavarós. Pl. fiamnál, ha fut CorsairLink, a fan optimalizálást nem hajlandó normálisan megcsinálni, még akkor sem, ha leállítja CL-et, csak restart után, CL nem autostart-al. Szóval nem kell mindent egyszerre felpakolni, ezek keresztbe megkavarják egymást. Win-t alapbeállításokkal (load opt defaults...clear Cmos) telepítetted? Egyébként memóriára gyanakszom (órajel - időzítés).Kérdés, hogy fagyáson mit értesz, program megfagy...win újraindítja magát...fekete képernyő? Debug LED, beep?
Üdv
+ AiSuite átállítja esetleg az energiaprofilt teljesítmény centrikusra? RyzenBalanced...ezek beállításai (min. - max. ...stb)
-
tomaszka88
aktív tag
Hello!
Giga AB350 Gaming 3 - F8 Bios frissítés elérhető.
New Bios from gigabyte's web:
*Fix P2-state hanged issue while changing CPU Vcore of Ryzen 3
*Improve DDR compatibility
Ez az Opcache control ez mire való ?

-
ULPIUS
őstag
válasz
SECTORnooB
üzenetére
Aha, a strixet neztem ki en is, akkor az jo valasztas? 2666mhzet vinni fogja?
-
ULPIUS
őstag
Héllo!
Milyen ATX lapot ajanlotok ryzen 5 1600x, 16gb hyperx fury 2666mhz alá? 30-40 e ft kozott.
Asrockot vagy asust szeretnek.
Koszi! -
toto111
tag
Sziasztok!
Én már arra is gondoltam hogy vagy a Win- nem kész a Ryzenekhez , vagy a proci szar.
Mert ennyit még soha egy procival se kellett szarakodni. Memória támogatás ,megy -nem megy ,egyszer igen gondol eggyet akkor meg a Win. akad ki . Hogy is van ez? -
IstvánLászló
őstag
válasz
Leon77
üzenetére
+1,

Kicsit off és bocs hogy hozzá is szólok a témához.A lénnegeez- az eggyetlen rizsa oldal és a legjobb oldal és mindenki - itt ossza is meg a tapasztalatait és ez bizony hozzá is tartozik a procinak a témájához......

A lényeges - itt - mindenki kérdezhet, ez biztos - mert ujj a platform és válaszolnak a tulajok korekten egymásnak és szerintem a kérdezöknek és érdeklödöknek és ez így jó és ezzel nincs gond, ezért szeretem ezt a topikot, mert itt mindenki saját szabadidejének a róvására válaszól és ezuton köszönöm a segítséget.
A rizsa témát követem napra is készen és remélem hogy én is rizsa tulajként is majd - itt lehetek köztetek, de közben beteg is lettem és késöbb lehetek egy rizsa tulaja.
(#12961) olle
+1 ,
(#12973) 용 Bob
+1,
A régebbi és mostani - ujj rizsa tulajokak és teszteőknek is grat a kitartó munkájukhoz és sok sok síkert is kivánok. -
zzola
titán

Mindenkinek!
Egyébként nem a kötekedő és nem is a gyökér szólt belőlem, de valóban ez egy all-in-one topic. Szakmai kérdéseket keveset találni, a "milyen gépet", "milyen alaplapot", "milyen memóriát", "milyen processzort", "milyen VGA-t", "milyen tápegységet", "milyen processzor hűtőt" vásároljak kérdésben sokkal több a kérdés, nos ezeknek mind-mind van topicja...

-
chopin42
őstag
válasz
Leon77
üzenetére
Nos az lehet, hogy kevés volt, de ha elolvasod, látszik (remélem), hogy eljutottam a "3.7@1.25 windows/játék/cinebench alatt stabil"-ból a "3.4@1.243 windows/netezés/semmi alatt is fagyok"-ig, mellé melegszik, jobban, mint előtte...
Ezért írtam, hogy elcsesztem a gépet? Tönkrement valami? Vagy mi ez? -
chopin42
őstag
Na most már tényleg nem tudom, mire gondoljak.

Nemrég írtam, hogy a gép stabil 6/6 3.7@1.25-ön, kivéve prime95, az 40 percig bírja, de cinebench 4x is lefut, doom vígan szalad, hs meg se kottyan. Javaslat: rakjak új biost (0805 volt fent) llc3, +130%, extreme phase, és úgy próbáljam...A fent taglalt javaslatok után ment 6/12 3.7 1.2625-ön 40 perc prime-ot, majd kifagyott, de azóta közelében sem járok...Elcsesztem volna a gépet? Összesen 4-5x fagyott stressz alatt (1x aida is, legutóbb).
Azóta eljutottam a 0810-el oda, hogy 3.4-en is fagyott a rendszer facebook(!) alatt. Mondjuk itt csak 0.0625-öt kapott, de azt is azért, hogy ne melegedjen kegyetlenül (pillanatok alatt 45-50 közelében). Megpróbáltam alulfeszelni, de ennek eredménye az lett, hogy cinebenchben -200 pont 6/6 3.4-en. Memtest futott 6 órát, 0 error 4 teszt alatt 2933 cl16-on.
Elcsesztem volna a gépet? Épp hsz írás közben fagyott, chrome állította vissza...
ami fontos: mindenhol futott a hw info, illetve hd sentinel. Ai suite-el egszer megcsináltma az 5way optimalizációt, itt csesztem el?
Jelendleg default minden, kivéve ram, de ezzel meg az a gond, hogy ugrál a magfeszültség 0.9 és 1.4 között, folyamatosan...ezzel mi a rákot tudok kezdeni?
Zanzásítva: 0805-3.7@1.25 6/6-tól eljutottam a 0810 defaultig, mert minden más fagyasztott...
Mitévő legyek? Bocs a hosszú hsz-ért, de az érdekel, mit csesztem el ennyir,e hogy már a 3.4-et sem bírja windowsban. 3.3-mat se...

Nem egy tuningos procim van sajna, 1.35@4.0 már a win se indul, betöltés közben lefagy. -
Simi37
őstag
Felraktam a 1501es biost a crosshair6ra. Végre nem ragad lent a szorzó fix feszen, nem kell az offset-tel szórakozni.

De az xmpt kézzel beállítva még nem bootol (lehet a CR miatt volt mindjárt kiderül de azt már nem tudom ide szerkeszteni). A cél túlszárnyalni a stabil 3050et. Majd valamikor jelentkezem, hogy sikerült-e haladni. -
용 Bob
senior tag
Biztos vannak itt olyan fórumtársak, akik életük első gépét rakják össze.16 évesen én is teljesen vakon voltam (sok dologban még most is) és kérdeztem folyamatosan, mint egy gyerek.

Amíg nem kezdi el ismételgetni a kérdéseket, addig szerintem rendben van, hogy érdeklődik a részletek iránt (pl.: BIOS beállítások).
-
용 Bob
senior tag
válasz
Leon77
üzenetére
Köszönet a válaszért, SECTORnooB-nak nem különben

Szintén kicsit off, de akinek Zen procija van és szereti a Total war sorozatot, annak érdekes lehet.
TW Shogun 2 Warscape engine sajnos 1 magra optimalizált. Rögtön a játék alatt a 0-ás procit nézi ki magának, amit a win is használ háttér folyamatok futtatásához. Ha direktben megadjátok, hogy csak az egytől, vagy még inkább a 2-es magtól felfelé használja a magokat, láss csodát megugrik az FPS
(mindezt persze a feladatkezelőben, affinitás beállítása alatt) -
Lujo416
tag
válasz
tomaszka88
üzenetére
Már lett írva hogy a core boostot igen az smt-t nem muszáj legalábbis nálam igy van
-
zzola
titán
válasz
tomaszka88
üzenetére
Ez a processzor topikja....
-
tomaszka88
aktív tag
Sziasztok!!
Segítséget szeretnék kérni VRM-el kapcsolatban.
Elkészültem pár méréssel, már az újabb, jobban szellőző házban.
Alap Auto Mód : 3,6ghz @1.2V-ra leviszi automatára :
1 óra 33 perces Aida teszt..
Állított 3,8ghz, kikapcsolva az SMT,és Core Boost @ felviszi 1,395 - 1,4V
45 perces Aida teszt..
[kép]Szerintetek ez így jó ? Nem sok így a Vrm hőfoka ?
Köszi a segítséget!
-
SECTORnooB
addikt
válasz
linuxuser666
üzenetére
Szia! Ha széttépted a csomagolást az nem jó, nekem is szar volt az egyik predatorom anno az ügyintézésem több mint egy hónapot vett igénybe.
-
linuxuser666
tag
Nem bírtam ki holnapig, és végigpróbáltam.
A jó ram mindegyik slotban működik, a másik egyikben se.
Ram csere lesz.
Elállni nem tudok a vásárlástól, mert széttéptem a csomagolását.
Ipon-nál mennyi idő egy ram kit csere? -
linuxuser666
tag
válasz
bandika0626
üzenetére
Ezt fogom megnézni holnap.
Nyilván ha egy rammal mind megy akkor ram.
Ha a jó ram máshol nem megy akkor slot.
Csak már nincs időm.
Kitben vettem. -
bandika0626
senior tag
válasz
linuxuser666
üzenetére
És ezzel a rammal működik minden foglalat? Mert ha igen akkor hibás a ram. Kötetben vetted vagy egyenként?
-
linuxuser666
tag
Na srácok, kicsit próbálgattam még a dolgokat, és nagy nehezen sikerült lefrissítenem a biost.
Olyan lassan ment hogy már féltem hogy valami gond lesz, de működött.
A debian továbbra is pánikolt, úgyhogy gondoltam felrakok egy windows 10-et legalább addig amíg tesztelem.
Nem gondoltam hogy végig fog menni a telepítés, de most már az új gépről írok.
A másik ramot viszont hiába rakom bármelyik foglalatba nem megy.
Vagy a ram rossz, vagy 3 foglalat, de ezt már csak holnap tesztelem le este, mert nappal melózok.
Most még nézek hőmérsékletet, meg hasonlókat, hogy lássam jól megy-e.
Ez a rysen master tutira jó hőfokokat ír ki?
5 perc aida teszt után csak 50 fok körül volt a cpu, ami egész jó.
Természetesen nyúzom majd jobban is, de így meló után ennyire futja.Simi37: köszi, később még hasznát veszem.
Nem igazán akarok windows 10-et használni.
Bár csak játékra ki tudja ..
Elfér a linux mellett ha jól teljesít. -
-
Simi37
őstag
válasz
linuxuser666
üzenetére
Ahogy ígértem. [link] Bár én még nem teszteltem, mert ugye nem raktam újra.
-
Sir81
senior tag
Valaki esetleg nekem tud segíteni memória ügyben. Korábban leírtam a paramétereket.
-
chopin42
őstag
válasz
ScomComputer
üzenetére
Nem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy rosszabb, egyelőre használom a 0810-et, de szerintem nem létkérdés, a váltás...olvasgattam, egyeseknek javulást hozott tuningnál, nálam kicsit instabil lett a rendszer. Annyi a gond, hogy nem tudom egyértelműen, hogy a bios okozza-e, de az első pár napban nem volt gond...(0805).
-
Leon77
őstag
Afterburner plusz hwinfo64. Bármit tudsz monitorozni, akár jatek kozben is, fps, gpu, cpu load/temp stb... Logolni is lehet, nagyon hasznos. Nálam hwinfo64 rendszerrel együtt indul. Vizhutesem van es biztonsági okokból be van állítva ha cpu 80 fok fölé megy, vagy a pumpa fordulat 900 alá esik, kiad egy shut down parancsot winnek.
-
용 Bob
senior tag
Egy kicsit off, de kíváncsi lennék, hogy ti milyen monitorozó progit használtok gaming alatt?
Olvastam az MSI Afterburner + Riva Tuner statistic viewer párosról, de ennél nincs esetleg egyszerűb megoldás? Mondjuk amihez csak egy progi kell? -
Simi37
őstag
válasz
linuxuser666
üzenetére
Ma erek haza a kozel egy hetes utambol. Ha hazaertem - este - belinkelem ahol errol a leiras van.
-
chopin42
őstag
-
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
SECTORnooB
üzenetére
ha jól tudom, akkor közvetlenül az amd-nek is vissza lehet küldeni ezeket a procikat (talán hollandiába?)
akkor cserébe tuti jót kapsz. -
S_x96x_S
addikt
válasz
SECTORnooB
üzenetére
>Ha csak linuxos a probléma és 32GB Ram, felett jelentkezik
>akkor a felhasználók elég vékony rétegénél okozhat ez problémát.Marginális,
de a probléma szerintem memóriafüggetlen , csak a replikálhatóság miatt igényli az az extrém tesztprogram a ramdisket és a linuxot.Egyesek a Phoronix testet használják: phoronix-test-suite stress-run , itt már 16GB-memóriával elszált az extrém stressz teszt miatt.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ryzen-Test-Stress-Run
@Valdez:
> Nekem 2 napja jött meg az 1600-asom, 14. heti.Akkor neked is ajánlott a Linuxos stressz teszt.
// u.i titkos Linux ügynök vagyok és ezzel az ürüggyel érem, el hogy minnél többen telepítsenek Linuxot

-
chopin42
őstag
Fejlemények: hwinfo monitorozza a CPU (Tctl/Tdie) hőfokokat, és azt vettem észre, hogy pillanatok alatt felmegy 40 fölé, alapjáraton 40 fok a proci. Fesz 1.25, 3.7ghz. Ami főleg zavar, hogy nagyon melegszik kis terhelésen is...gyári hűtő. Rosszul raktam volna fel?
-
SECTORnooB
addikt
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Nekem pont a saját chip-em a háttér és az első R5-ös felhasználók között voltam 1709-es chippel.de nem tudom hogy megéri e ezt a plusz macerát vele, hogy az ember visszaküldje és az is lutri, hogy jobbat kap e mert lehet még régebbit pecáznak ki egy beragadt készletről. Ha csak linuxos a probléma és 32GB Ram, felett jelentkezik akkor a felhasználók elég vékony rétegénél okozhat ez problémát.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
atenza
üzenetére
>> "pre-week-25 model"
>Dobozon vagy máshol nincs ez feltüntetve? Ezért most nem szedném le a hűtőt.Ötletek:
* Ha nincs problémád, akkor szerintem csak annyi a teendő, hogy garanciális időn belül megnézed ( beütemezed a kalendárban, hogy figyelmeztessen egy hütőleszerelés, takaritásra )
* Vásárlás napjából következtethetsz valamennyire. Ha 1 hónapnál régebbi, akkor nagyon valószinű, hogy PREWEEK25 gyanús. De állítólag még most is vannak Prewwek25- ös készletek a kiskereknél, szóval semmi se garantált.
* Ami biztos: Linux feltelepít, pl. duálbootosan és leteszteled magad ( kill-ryzen.sh )
https://github.com/suaefar/ryzen-test
Itt csak 1 nagy probléma van, hogy JELENLEG a teljes teszthez több mint 16GB memória kell, emiatt trükközni kell vagy meg kell várni a kisebb memóriás teszteket .... -
R3laX
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
Heló!
Sztem ha okosan belövöd a venti vezérlését simán bírja az 1.325V-ot, nekem ennyit kér a 3.8-hoz. Biosban beállítottam hogy 65fok felett kapcsoljon maxra(sztem ez is tök halk), így BF1-ben 29 fokos szobában multi 64-es szerveren 67 fokot ért el, a most már rendesen szellőző házamban. Ugyanígy Quake champions pl nem megy soha 60 fok fölé. Stresszteszt prime, ibt alatt 82 fokra melegszik max, de ezt a terhelést kb sosem kapja meg máshol.
-
S_x96x_S
addikt
Téma: Ryzen - Linux "segmentation fault hiba" , "pre-week-25 model"
TLDR: Bizonyos esetekben, bizonyos chipeken - Extrém programok esetén speciális hiba jelentkezik, amit linuxxal jól lehet reprodukálni ("kill-ryzen.sh")
Ami kiderült, hogy ezek a korai gyártású csipek között fordulhatnak elő.
A chipen a gyártás hete fel van tüntetve, és a 25. hét utáni csipeknél már nincs ez a probléma.
olyat kell keresni, hogy "UA yyww" ; pl. "UA 1705" ( ahol a 17 - az év, a 05 pedig a gyártás hete. )A windows-os felhasználókat annyira nem érinti, de ha valakinek rejtélyes hibái vannak, akkor erre is gyanakodjon.
Szubjektív:
A jövőbeli használtpiacon ez fontos információ lehet, ( főleg ha linux-os a leendő vevő)
emiatt akinek "pre-week-25 model" -je van, annak érdemes lehet most letesztelni és még most garanciában cseréltetni a procit. ( meg hátha a cserével jobban húzható procit kapunk )
De az is lehet, hogyha nem kritikus, akkor még később cserélni, és akkor hátha még frisebb gyártásút kap az illető, netalán újabb steppingest, amit még jobban lehet húzni.
Szóval esete válogatja, hogy mi az optimális stratégia.Benchmarkok / Overlock : valószinüleg itt is érdemes megadni, hogy milyen gyártási hetű chippel lett elérve az eredmény. ( ha lesz a Prohardvernek megint tesztje, akkor kérdezzetek rá,hogy ezt az információt is adják meg )
"New Ryzen Is Running Solid Under Linux, No Compiler Segmentation Fault Issue"
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=new-ryzen-fixed&num=1 -
TheProb
veterán
válasz
Feriboy2
üzenetére
Közben csinált még 1et és fixáltuk, hogy tényleg ugyan azok a beállítások legyenek mindkettőnknél.
Így ezeket kaptuk:
Nálam R5 1600@3,3 (eddig is ennyi volt, csak meg kellett nézzem):

Igen, a min FPS-ben és overall-ban nálam jobb, de minimálisan. Viszont az avg és max nála jelentősen nagyobb.
Valaki próbálta már amúgy, hogy 1600at gyári coolerral meddig lehet húzni?
Nálam most csak egy laza OC van, amit ASUS UEFI-ből csináltam a wizard-dal. Ez 3%-ot emelt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Napelem
- Az AI miatt biztonságosabb az Android, mint az iPhone
- Hyundai, Kia topik
- Intel Core i7-5xxx "Haswell-E/EP" és i7-6xxx "Broadwell-E/EP" (LGA2011-v3)
- Autós topik
- Robotporszívók
- PC játék közbeni freeze/akadások
- További aktív témák...
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i3 / i5 6 7. generációs processzorok tesztelt, hibátlan, LGA1151 foglalat
- AMD Ryzen 7 5800X3D 8-Core 3.4GHz (96M Cache Up to 4.5 GHz) AM4 Processzor! BeszámítOK
- i7-10700
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 145 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (ELKELT)
- Lenovo IdeaPad Slim 3 - 15.6" Full HD - Ryzen 5-7520U - 8GB - 512GB - Win11 PRO - MAGYAR - Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G10 - Ryzen 5 7540U I 16GB I 512SSD I 14,1" Touch I Cam I W11 I NBD Gari!
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

, majd ujrainítás után win alatt, mikor az energiasémát állítottam...ebből reinstall lesz, remélem az megoldja.

), ekkor szánalmasan lassú volt, de nem fagyott! Most a fent írt cuccon hagyom, így használtam régóta,. Ha nem fagy, nem bántom. Annyit észrevettem, hogy hwinfóban cpu core terhelés alatt leesik 1.219-re, ezt majd lehet, hogy bekalibrálom llc-vel. Windows 10 proban energiagazdálkodás számít?

(csak függőlegesen lehet a kampók miatt).