- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Dell notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Gigabyte alaplap topik
- BIOS frissítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
Én ismét GPU gyilkos lettem! Az egyik 5970-et olyan f*szán sikerült kitakarítanom (de viccen kívül tényleg), hogy úgy döntött a "fő" mag nem fog többet (elvileg) működni. Ilyen nem is tudom milyen bevonat volt rajta, amit direkt pcb-n használnak, na de tisztára ragadt meg koszos is volt, így a "leszedésénél" döntöttem. De úgy amúgy maga minden gány volt rajta, hátul például a thermal padokról le se volt szedve a "fólia" Nyilván tisztába voltam vele hogy lehet kuka lesz az egész kártya a művelet után. Féktisztító mennyire ártalmas ilyen elektronikai cuccoknál (sajnos csak ez volt kéznél, mással nem jött le) ?
Holnap még mindenképp ránézek, aztán lesz ami lesz. De szerintem az lesz a gond, hogy nem vártam vele eleget! Ja meg utoljára, kétlem hogy ez valami gyári cucc lehetett, én még egy vga-n se láttam ilyet.
PSN: KalacskepuXY
-
envagyok
veterán
Tervbe vettem, hogy összedobok 1-1 gépet a korai 3d korszakra, ami se 3dfx, se ogl, se d3d, hanem kihalt 3d rendszer.
Első körben nvidia nv1 -el rakok össze pc-t, aztán matrix, ati, stb.
Azokra az azt támogató játékokat felrakom (van pár exkluzív cím is).
Kíváncsi vagyok rájuk.
Itt egy link, hogy mi mit támogat [link] -
arn
félisten
válasz envagyok #95493 üzenetére
Probald masik lappal, a bxes abit lapok szvsz az elso szeriaig voltak jok, utana mar jott a kondi mizeria. Esetleg a proci szokott lotyogni a slotban, vagy a biost vissza kell loni alapra. Retro cuccnal minden lehet.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
válasz envagyok #95484 üzenetére
Amúgy itt van egy csomó nV driver, anno én letöltöttem az összeset.
DX8 nem jó, BX- hez már csak a fentebb említett 2004- es DX- et javaslom + 81.98- as video driver, összeillenek és marha gyorsak.
Valamint ha az ajánlásom alapján telepítetted, akkor én is már csak esetleg lap problémára tudok gondolni.Magyar Win98SE- t használok. UOSP fent van ?, igencsak ajánlott, rendezi a korabeli rejtett szoftveres problémákat, bár az meg Angol, de Hunglish- el is atomstabilnak kell lennie, főleg BX- en. Nálam már az SS7- en is fent van, meg a Extremizált PCIe Core2 gépen is - persze utóbbira még kellenek az egyéb moddolt SATA/IDE, Intel chipset, Loew RAM, Video driverek, még speciálisabb telepítés, stb.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
envagyok
veterán
Seasonic 80+ 350w-os SS-350ES táppal próbáltam, az a retro teszthelyen az általános tápom.
De átraktam most a lapot a fiatalabb tesztpadra corsair 750 wattos táp mellé, ugyanazt produkálta.
Sőt előkapartam az 5. Geforce 2-est, és az is ugyanazt művelte, mint a többi.
Szóval táp kilőve.
Akkor jön az, hogy megtakarítom a lapot, és ha akkor se jó, akkor lapcsere, proci csere, hdd csere.@GBan
3dmark 2000 az előző telepítésnél fent volt,az indítás után nem csinált semmit, majd maradt a desktop.[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
envagyok
veterán
99 maxot használok, rosszul írtam.
A kifagy alatt azt értem, hogy betölti az első tesztet, majd rögtön, mikor indul a 3d (az autóverseny) vagy az első képkockánál, vagy 1-2mp múlva lemerevedik a kép és force kikapcsolásig úgy marad.
Ezelőtti magyar telepítésnél, mikor fent volt a live drivere is, akkor nvidia techdemónál is elment a kép, de a zene ment tovább, majd 10-20mp múlva a zene is összevissza lett, majd beállt ugró tű módba, azaz 1mp-et ismételgetett. -
envagyok
veterán
Felraktam a szűz win98se angolt.
Felraktam a tőled most linkelt dx8-at
Újrsindítás után felraktam a 2001-es nvidia driverek közül az utolsót.
Újraindítás után felraktam a 3dmark 99-et.
Újraindítás után elindítottam.
Első 3d képnél, vagy 1-2mp futás után kifagy.
Próbaképp elővettem egy negyedik, tesztelt hibátlanul eltett geforce2-est, az is ugyanígy fagy
Szerintem előbb nyerek lottón ötöst, minthogy állásában az összes kártya beszarjon, ráadásul ugyanúgy (driver felmegy, jó a kép), ezért úgy gondolom másfele érdemes kapirgálni, ez nem szoftveres gond lesz akkor.
Most indítottam egy memtesztet hirens boot cd ről, az 10 perce hibátlanul megy.
A tesztgép:
P3-650/100 256M ram ABIT AB-BH6Merre érdemes továbbindulnom?
Lehet bga-s lett az északi híd?
Sokkal jobb lenne egy s370 intel chipsetes tesztpad, de azon már nincs isa -
Czo
addikt
válasz envagyok #95474 üzenetére
En ilyen 10-20 koruli drvierverziot probalnek, nem olyan regit. De pl. ezeket mintha Phil is kigyujtogette (google: phil nvidia 9x) volna, bar nem tudom, hogy a fileokat is hostolja-e vagy csak linkelte az nVidia archivumot. Telorol, most nem is akarom ezt megfejteni.
-
Czo
addikt
válasz envagyok #95472 üzenetére
Hasznald az internetet! http://vogonsdrivers.com/index.php?catid=24
-
arn
félisten
válasz envagyok #95468 üzenetére
Ami akkoriban elerheto volt, mint amikor a program megjelent, amit futtatni szeretnel. Altalaban az ujabb drveknel nem is foglalkoztak a regi kartyak sebessegevel pl, csak a kompatibilitassal, igy lehet lassabb is lett. Tehat jo esellyel a gf2 es a gf3 megjelenese kozotti drv lesz a legjobb a legmagasabb verzioszammal, a csucskartyakra a sajat idejukben nagyon odafigyeltek.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
Fücsök007
őstag
Kérdezném kinek van tapasztalata USB3.0 + win2000 kombóval? Mivel máshogy kezeli az USB-t az OS mint ahogy az XP prof így azokkal fel sem települ alap esetben. Van-e esetleg aki használ GTX960-at moddolt driverrel win2000 SP4 vagy nem hivatalos SP5 alatt?
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz envagyok #95465 üzenetére
Korabeli hwhez tobbnyire korabeli drvt es swkoritest hasznalj… azokat ugy teszteltek. Bxhez nem kell chipsetdrv sem win98se melle.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz DarthSun #95461 üzenetére
Acorp 6BX81-em volt (SLOT1, i440BX), nem volt problémás vele a GF2 MX400 és a GF2 GTS sem.
Bár nekem WIN ME alatt voltak használva a GF2-k előszőr és XP alatt utoljára ebben a gépben, W98SE alatt csak az S3 Savage 4 8 MB AGP-s volt.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
envagyok
veterán
Dx-ből 8.2
Drivert 71.84-et és 40 valahányast.De ma fogom magam, és újrapakolom.
Azt hiszem angolt fogok használni magyar helyett, mert régen ebből is lehettek gondok.
Még lehet hogy az tett be, hogy letöltöttem egy drivert, ami nem az volt, aminek írták (nvidia driver) hanem vmi ali agp driver.
Igaz eltávolítottam, de sose lehet tudni.Darthsun jó kis leírásán kívül találtam vogons linket is win97se telepítési útmutatóról [link]
Vannak benne linkek is.[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz Pikari #95457 üzenetére
En ilyet meg sose tapasztaltam, csak az ali chipsettel. A bx minden idok egyik legjobb chipsetje, a 90es evekben 2 ev alatt kb kuka volt minden, ebbe meg uj procikat pakolhattal.
Igaz, csak az abit es az asus lapokat probaltam.
[ Szerkesztve ]
-
válasz envagyok #95460 üzenetére
Milyen, MX vagy komolyabb ? Én MX400- al próbáltam, mivel a 2- es sorozatból nincs jobb kártyám. Aztán GeF3Ti200, GeF4Ti4200, MX440- ek vannak, meg kb 4-5 féle BX lap. Egyik kombinációval sincs gond.
szerk : az alaplapod biztosan jó ?, esetleg egy próba másik lappal...
[ Szerkesztve ]
-
válasz envagyok #95456 üzenetére
BX- re jellemző hogy szinte mindennel műkszik. GeF2- esekkel sincs gondja. Akkor is megy rendületlenül, ha esetleg nem megfelelően van telepítve a 98, bár azért ennél is ajánlott a megfelelő setup. Esetleg hardverhiba lehet a probléma, valamelyik komponenssel gond van
-
Czo
addikt
Nem keverdtek nalad a driverek filejai? Minden olyan megjeleno kerdesre, amikor azt irja, hogy a telepitendonel ujabb file van, a megfelelo valaszokat adod? Azt, hogy mi a megfelelo, azt a helyzet hozza. Pl. ha a driver tartalmaz windows common controls dllt, de te mar telepitettel korabban ujabb verziot ebbol, akkor azt ertelemszeruen nem downgradeled vissza. Viszont, ha a kerdesben szereplo allomany az nv4_disp.dll, akkor azt ertelemszeruen downgradeled, hiszen azt a verziot akarod felrakni, amit a driver hoz. Ha sikerult olyan downgradelni, amit nem kellett volna, akkor azt a komponenst ujratelepited a driver utan. Ugyonez igaz a frissitesekre is. Marmint, ha mar mindenfele javitocsomag fenn van a 98-adon, majd valamiert bekeri a gyari telepito cd-t, akkor elofordulhat, hogy amit felmasol, az downgradel valamit, amit korabban egy valamilyen update (hasrautok, es pl a kb98836.exe) updatelt. Ilyenkor ezeket is ujra le kell futtatni.
A 98 szerencsere meg kinyirhatatlan, mindig mindene megjavithato egy kis odafigyelessel. Itt nincs meg a registry ezer fele bontva, egyszeruek az ini fileok, stb. Nincs rosszabb, mint egy belakott rendszert ujrahuzni.
-
Pikari
addikt
a közhiedelemmel ellentétben a slot1-es bx alaplapok komoly hányadában nem működnek rendesen az agp-s nvidia kártyák, főleg a geforce2 kártyák. a megoldás, ha a biosban letiltod az agp 2x módot, és 1x-re váltasz, ezzel valószínűleg el fogsz tudni érni akkora stabilitást, hogy a 3dmark lefusson. de ha nem, akkor powerstripben tiltsd le az agp-t, és válts pci módra, viszont ez kb 30-40% sebességesést fog okozni.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
envagyok
veterán
Ez a 440bx chipsetes slot1 tesztrendszerem windows98se-vel valahogy nagyon nem jó
Múltkor a hangkártyák akasztották meg, és kellett újratelepíteni, most meg a videókártyák.
Gf2-est tesztelnék, de 3dmark 2000 kidob, utána már semmi 3dmark nem indul d3d hibára hivatkozva, 3dm 2001se meg indul az első teszt töltőképernyője, utána meg kikapcsol a monitor. -
-
válasz Pikari #95448 üzenetére
Hát, a legjobb lap Win98/DOS- hoz. Asus A8V - Via. 4RAM+X2 proci támogatás, és a proci extra tuningos 3GHz- ig. Emiatt mondtam hogy megsirattam. De annyira nem értek hozzá hogy egy ilyen alattomos hibát felderítsek. Mikor meg elvitte a kedvenc CM600 próbatápomat, berágtam
Így kénytelen voltam megvenni az Asus P5Q- t, mivel a Win98EE2 projectnek mennie kell mindenképpen, bár erre feltenni a 98- at külön kihívás volt, de sikerült. Ez kárpótolt valamennyire a tragédia után, már kezdek lenyugodniA 3 test probléma nem megoldható.
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #95447 üzenetére
Nem a tápokra gondoltam, azok jó helyen vannak a kukában, hanem a lapra. Persze csak ha egyedi annyira a lap, hogy megérje az időt. Ha ilyen 2 db ddr ram foglalat összesen 2x1 giga ram támogatással, max 1 magos procikkal, stb, akkor persze az is jó helyen van a kukában. De ha megmentésre érdemes, akkor kár volt kukázni már az előtt, hogy meggyőződtél volna a hiba jellegéről.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz Pikari #95446 üzenetére
Deer 400- assal történt a bukás, aztán a CM600, annak már van korrekt védelme, de az is rosált. Az FSP- k jól működnek nálam, a régi 300- tól az újabb 700W- osokig van sok.
Már nem mérek, a hibás tápokat + a lapot kikukáztam, elektronikai hulladék, rengeteg mással, kidobáltam az udvarra egy hatalmas kupacot, majd elvitte az önkormányzat leadni.
Procit kivettem, error felirattal ment a procigyűjteménybe, mint repi darab.
Hasonló ez mint pld a procigyilkos lap volt. Kiszereléskor nem emelték meg, felszántotta a rézbak a lap alját, aztán a vezetőszálakból egy jel+táp összeért, na az abba pakolt proci is mindegyik kapút, és szintén nincs semmi füst vagy amperszag. Ez is egy csendes gyilkos.
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #95444 üzenetére
Normál esetben ez így nem vághat haza semmit. Az viszont, ha esetleg az 5v ért volna hozzá a 12v-hoz, már más kérdés (de ezért van közöttük 2 db föld). Egy esetet tudok elképzelni: a zárlatvédelem nem működött egyáltalán. FSP tápokkal volt már ilyenem, hogy inkább rommá égették a hardvert, minthogy leoldott volna. A klasszik fsp tápok felhájpolt fosadékok, kb egy lépéssel vannak a jnc/codegen szintű szörnyűségek előtt. Lehetséges, hogy előtte, hogy lekapcsolt volna, megemelkedett a feszültség minden ágon, aztán ez kinyírta a lapot. De mindenképpen mérni kellene, hogy mi történik, van -e az ágak között zárlat pl.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
A táp nem fog leoldani a ventitől, mert az egy vezérelt áramkör, amit a chipset és a bios vezérel. Vagy a kontrollernek, vagy a biosnak kellett volna zárlatvédelmet aktiválni azon a pinen, de ez nem történt meg.
A fő számítógépet úgy értsd, hogy ez munkára van főleg. Pl ma este fel kellett készítenem a médiákat egy debian linux feltelepítésére, egy holnapi masszív backupolásra aminek az adata majd erre jön, aztán amit majd ki kell porciózni és eljuttatni a megfelelő személyeknek. De ez csak az eper a csokitorta tetején, részletekbe menni nagyon nem akarok. Csak sleepeltetni szoktam. Hétvégén szoktam leállítani egy-egy éjszakára, hogy kíméljem, amennyire tudom. Ilyen típusú munkán kívül másfajta munkára is használom természetesen, saját projektekre, de szórakozásra is. A lényeg, hogy ez a gép nem állhat le olyan apró cseprő hülyeségek miatt, minthogy füstölög benne a chipset hűtőventillátor
-
válasz Pikari #95440 üzenetére
Próbapadon, de házban volt a 939.
Úgy történt hogy moddoltam kicsit a rendszert, +drive+venti, aztán az egész kábelköteget begyűrtem a perpill üres HDD öböl részbe, molex toldókkal együtt. Mikor megtörtént a baj, elkezdtem lehúzni mindent, +kiszedtem a kábelköteget, és akkor láttam hogy az egyik igényes molexből kicsúszott a 12V+föld, és V alakban zárlatot képezett. Ez a lapot vagy a procit, vagy mindkettőt hazavágta, úgy kombinálva hogy a táp is RIP. Akkor nem is gondolhattam a hiba természetére, mivel nem indult, elsőre egy másik táppal próbáltam, megint nem indult. A gyanú ekkor kezdett formát ölteni, feltettem egy másik lapot, azon mindkét táp próbája, nem indultak. A másik lap viszont később az új FSP- vel indult. Így a 939 lapot+procit nem merném semmivel ismét lepróbálni. A CM600 halála is kissé drága. Az 500 FSP meg még értékesebb, ha megpusztulna.Úgy néz ki hogy vagy a proci, vagy a lap, vagy a kettő kombinációja vált tápgyilkossá, de hogy mindkettőt lepróbáljam, és esetleg új tápok menjenek a kukába, ahhoz azért nem vagyok elég gazdag
Amúgy nem értem, bár nem vagyok egy elektronikai szakember, hogy a molex végén ha zárlat van - akkor elvileg a tápot zárja le, annak kéne csak kipurcanni, miel abban záródik elsődlegesen a kör. Bár lehet hogy mikor táp rosált, olyan fals villanyokat produkált a lapra, mely ezt a felállást okozta
-
Czo
addikt
válasz Pikari #95442 üzenetére
Marmint, ez a fo szamitogeped, amiben valami fustolt/egett es ahelyett, hogy darabokraszedned es megkeresned, hogy mi egett meg, hasznalod tovabb? En tuti nem mernem tovabb hasznalni es addig nem nyulnek hozza, amig meg nem talalom, hogy mi olvadt/egett meg. Jobb esetbe "nem veszes", rosszabb esetbe valamirol, valahol leegett a szigeteles, ami akar veszelyes is lehet. Fura, hogy a tap nem oldott le a valoszinusitheto rovidzartol.
-
Pikari
addikt
ledes lámpával átnéztem, amikor a dolog történt. semmi változást nem láttam. mivel a venti pörög, és az rpm kijelzés is megvan, és a chipset sem 100 fokos, így minden bizonnyal rendesen működik.
darabokra cincálni meg nem tudom a gépet, mert ez a fő gépem. kénytelen voltam így összerakni, tudván, hogy bármi is okozta ezt a jelenséget, akár holnap előjöhet megint.
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #95439 üzenetére
Működik minden. Egyelőre. Kinyitottam 2 órára az ablakot, hadd forrja ki magát. Nem tudom, mi adta ki az égett szagot, de gondolom a venti lehetett. Hogy az alaplap hogy élesztette fel az rpm áramkörét, fogalmam sincs.
Aztán holnap, ha felhozom sleepből reggel, ki tudja, hogy mi fog történni, lehet, megint bűzlik majd kicsit.
"azóta tápgyilkos"
hol ért össze a 12v és a föld? a tápon? vagy valahol a lapon ért hozzá valamihez?A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
válasz Pikari #95431 üzenetére
égett szaggal együtt tért vissza
És mi lett a vége, működik vagy meghótt szegény ?Nálam a 939- en volt hogy kicsúszott a molexből a 12V+föld, összeért, azóta tápgyilkos. Innentől sem a procit, sem a lapot nem merném beindítani. Saját tápja RIP, aztán a tartalék CM600- al indítottam, semmi, csak megpusztult a táp, amperszag, égés sehol. Így a P45 Win98EE2- höz kénytelen voltam új 500W FSP- t venni.
A többi alkatrész megúszta. 939- et pedig megsirattam.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
Pikari
addikt
válasz Pikari #95430 üzenetére
Egyszercsak visszatért az RPM! Halleluja. Az égett szaggal együtt tért vissza, ezúttal 2x erősebben. Olyan, mintha valaki kábelekről égetné le a műanyagot.
Ilyet én még nem értem. Próbálom kitalálni, hogy vajon mi történhetett, mit csinálhattam másképp, mert kb mindig ugyanúgy tartom karban a ventiket, ahogy most is.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
Visszavonom annak a sok jónak egy részét, amit ezekről a dual 1366os cuccokról mondtam. (Ez most a fő gépem, amiről dolgozok).
Szarakodott az egyik venti (a chipseten, ahová a tervezők inkompetenciája miatt se rendes borda, se venti nem került eredetileg), ezért kivettem, hogy megolajozzam.
Sajnálatos módon a karbantartás során a ventillátoron a 12v és az rpm sensor rövidre záródott, ezt nem vettem észre, és úgy raktam vissza a gépbe.
Néhány perc után elkezdtek összevissza forogni a ventik a gépben, ritmikusan 1 másodpercenként maximum, majd minimum tempóra váltottak. Nem értettem a dolgot, ezért kikapcsoltam. Mire a gép leállt, írtózatos égett szag csapta meg az orromat, ami terjengett az egész szobában.
Ekkor vettem észre a dolgot, és korrigáltam, az összeért kábeleket kibogoztam.
Csak hogy ekkor már késő volt, az adott ventillátor csatlakozó RPM érzékelője elfüstölt. Újraindítottam többször a gépet, kikapcs/bekapcs, nem hatott. Úgyhogy a meghibásodás hardveres jellegű (más ventit odarakva sem látja már a pinen az rpm-et).
Szóval ez van. Anno több ezer dolláros szervercuccra se rendes borda, se rendes ventillátor, de még alapvető védelemmel ellátott csatlakozóaljzatok se jutottak.
Természetesen van elég pin, ahova csatlakoztathatok ventillátorokat, de ezt a fajta nemtörődöm trehány kóklerséget azért nem várja az ember még ennél tízszer egyszerűbb hardverektől sem.
Jóhogy nem már az egész chipset ég le egy zárlatos ventillátortól!
[ Szerkesztve ]
-
gban
veterán
Jött egy 423-as lap egy 1.6-os P4 procival.
Indításkor viszont rögtön az elején, C1-nél leginkább (vagy előtte C0-nál már) megáll, de úgy hogy a reset led folyamatosan világít.
Ha nyomkodom a resetet, akkor eggyel tovább lép amikor abbahagyom, AA-ra vagy A0-ra (ezek viszont nincsenek a manualban hogy mit jelentenek), és ekkor áll be a reset led.
Amikor meg a reset led beáll, akkor nincs tovább, a resetre se reagál, meg a hosszan nyomva tartott power-on-ra se.Tudja valaki hogy miért állhat be fix resetre egy lap?
Proci nélkül bekapcs-ra 00 és azonnal folyamatos reset.
Sajnos se másik lapom, se másik procim hogy keresztpróbát eszközöljek.Az északi híd bordájának egyik tartófüle láthatóan vissza lett forrasztva, de bénán mert úgy ért ide hogy a lap mellett volt de visszaforrasztottam - az is lehet talán hogy megmakkant az északi híd amikor használat közben lepattant a borda
[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
arn
félisten
válasz envagyok #95424 üzenetére
Az interwave direkt tamogatasa dos alatt kb zero… csak a kesoi libek kezdtek tamogatni (maga a kartya is 96 korul jelent meg), addigra a dosnak meg vege volt. Demoknal jobb a helyzet, de azok meg hwmixet varnak, amihez szinten mem kell.
Olcso volt?
-
Czo
addikt
válasz envagyok #95424 üzenetére
Windows alol meg tudod szolaltatni a kartya digi reszet, a ROM-ban levo hangszerek pedig jok lesznek a Windows MIDI-hez. Illetve, ez az allapot jo a Roland es az SB/Adlib emulatorhoz is DOS alatt. Szoval, ha nincs RAM, nincs GUS. Azt nem tudom, hogy letezett-e DOS-os jatek (szerintem nem, mert ez a kartya, mar a DOS jatekok utan erkezett, a klasszikus GUS pedig RAM alapu **), ami kozvetlen tudja kezelni a kartyat anelkul, hogy GUS-kent hasznalna es RAM-ot igenyelne.
** Annyira RAM alapu, hogy a GF1 csak es kizarolag RAM-bol tud hangot megszolaltatni. Tehat minden jatek, feltoltotte a hangdarabot RAM-ba es elinditotta a GF1 lejatszasat.
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
Bakker, lehet csak ROM van rajta.
Itt egy iromány, miszerint lehet forrasztani rá 512k ramot:
[link]Illetve itt egy írás, hogy 1mb ramot is rá lehet erőltetni:
[link]Akkor a rajta lévő 1 mega romot egyik játék se használja?
Úgy próbáltam használni, hogy a win98-ast újraindítottam dos módban, de az epic pinball csak fekete képernyőt dobott.[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz envagyok #95422 üzenetére
Varj varj. DOS ablakban akarsz GUS-t hasznalni? Az nem fog menni. Miert jut eszedbe ilyen? A DOS jatek sajat kenye kedve szerint hasznalja es programozza a GF1-et es tolti fel a kartya RAM-jat, vagy streameli bele az adatokat. Ezt nem tudod osszeegyeztetni a Windowsos driverrel. Nem ugy megy, mint SB/Adlib-nal, hogy irod a YMF regisztereit es megszolal az FM szinti, vagy adott I/O portra tolod a byteokat, initeled a DMA-t es szol a hang. A GUS sokkal komplexebb ennel.
Szoval, bootolj sima DOS-t. Az IWINIT emlekeim szerint oda initeli a GUS-t (felteve, hogy szabadok) ami be lett allitva a kornyezeti valtozokban. Azutan siman szolnia kell a DOS-os jateoknak is.
Van a kartyan RAM (aza a 2 chip a ROM mellett mi?)? A PnP GUS kompatibilitasahoz kell RAM. Ha nincs RAM, akkor csak az SB/Roland emulacio mukodik.
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
válasz envagyok #95325 üzenetére
Ma volt időm kipróbálni a Philips Gravis PnP klónt. [link]
A sima Gravis driverek nem jók hozzá, de létezik kimondottan hozzávaló Philips driver : [link]Annyi kérdésem lenne még, hogy kipróbálnám jétékokkal.
Milyen Win95/98 játék támogatta közvetlenül?
Illetve DOS-os játékkal is gondoltam kipróbálom (Epic Pinball), de valahogy nem akar indulni vele, bár nem tudom milyen irq,dma,midi irq értékek jók, mert nem tudom honnan szedni az infót. Az eszközkezelő először olyan irq-t dobott, ami nem volt az epic pinball listájában, azt akkor átállítottam másik konfigra, de utána se indult el a játék.
Lehet a win98 alatt nem jól megy?
Közben rájöttem, hogy DOS alatt nincs inicializálva a kártya, azt az iwinit file indításával sikerült elérni, de nem ír ki semmi infót, init után meg az epic pinball már kevesli a memóriát
[kép] [kép] [kép] -
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #95419 üzenetére
Értem.
Ilyen helyzetben meg kb három lehetőséged van :
1. Megemlíted neki, hogy mivel a tétel nem túl drága, érdemes lenne neki is beszereznie egyet, a tiedet meg visszaadni, és akkor nem járkáltok egymáshoz, meg mindenkinek kéznél van mikor kell.2. Megmondod neki, hogy OK, tartsa meg, de valami hasonló apróságot, vagy sör/csoki adjon érte, akkor legalább te is tudod világosan, hogy nincs adaptered (mert az övé lett) és ennek tudatában ha kell veszel másikat, nem pedig rá számítasz. Ez jelenleg egy 320 és 1500ft között mozgó tétel (jó, van 6000ftért is, de az már nagyon a teteje, nano 4.0 vagy 5.0, plusz szerintem beragadt készlet, ugyanez a merítés 3200ft körül is bőven megvan), tehát nem egy akkora összeg, hogy valamelyikőtök - pláne ha rendszeresen kell - ne tudná még a mai reálbércsökkenés mellett is kigazdálkodni.
Vagy ketten összedobni egy második példányra, és akkor mindenkinek van ... ha pedig kettőtöknek nincs 1500(-2000)ft-ja egy adapterre, akkor meg ott jóval nagyobb baj van, minthogy ketten vagytok egy adapterre.3. Tudomásul veszed, hogy behúzta, és veszel magadnak egy újat, akár szép csendben a tudta nélkül is, és ha kell, akkor van mihez nyúlj. Az árakat figyelembevéve én ezt lépném, vennék egy hibátlan, új, 5.0-ás adaptert.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #95418 üzenetére
Egyszer visszakértem. Kb fél év után, hogy odaadtam... Akkor már szét volt törve, tehát a pcb csak így cafatokban lógott az usb csatlakozóról. Aztán pár nappal később már jött is érte megint, mintha az övé lenne. Amúgy ő is szokott nekem apróságokat adni, szóval nem az a gáz, hogy benyúlja a 0 forint szorozva exp(2) értékű bluetooth adaptert, hanem az, hogy nem közölte ebbéli szándékát előre, aztán ha hirtelen kellett, akkor meg én maradok bajban.
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #95410 üzenetére
A jóöreg Bluetooth... 2007 tavaszától olyan 2010 tavaszáig használtam, a Nokia 7610-esem elválaszthatatlan része volt. Aztán jött a 6300 és a Bluetooth teljesen háttérbe szorult. Inkább kábeles megoldással mentettem a képeimet, és a gép irányítása is kiesett, így a BT feledésbe merült. Néha véletlenül bekapcsolom a mostani telómon, de sosem szoktam használni, már az adapteremet sem tudom, hogy hol van. (a BT-s fülesemet meg nem használom, mert sajnos túl hamar merül).
-
Pikari
addikt
válasz Pista0001 #95415 üzenetére
az nekem is volt, csak aki elkérte, szándékosan elfelejtette visszahozni, úgyhogy most vehetek egy "újat"
-
Czo
addikt
válasz Pikari #95413 üzenetére
Akkor olvasd el ujra . Szerintem kevered a HighSpeed extensionnel, ami azt jelenti, hogy lebeszeled BT-n, majd WiFi-n keresztul folytatod a gyors kommunikaciot. Ezt tamogatni se kotelezo (kell hozza, a +HS, tehat nem eleg a Bluetooth 3.0, hanem Bluetooth 3.0+HS kell), illetve, az OBEX maga ennel joval oregebb, igy az tovabbra is pure BT tipusu profil. Azt se tudom, hogy mibe pakoltak +HS tipusu BT-t.
-
Pikari
addikt
hogyne lett volna. google szerint már 24 megabit/secnél tartottak 2010-ben is (papíron)
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz Pikari #95410 üzenetére
Sajnos a 2013-14 körüli telefonok is csak 1 mbit/seccel tudtak kommunikálni egymással.
-
Pikari
addikt
mai retró: felfedeztem, hogy létezik még a bluetooth nevű izé, ráadásul az android még támogatja is.
Nem is rossz, egyszerűbb lenne mindent összepárosítani, mint mindig mindent usb-n dugdosni és másolgatni. Anno a sebesség miatt szoktam le róla, és tértem át usb-re.
No de lássuk a sebességet:
A 2010 előtti telefonomra egy 100 megás állomány mozgatása összesen 11 percig tartott. Ez összesen annyi, mint percenként 9 mbyte/sec. Avagy másodpercenként 155 kbyte/sec, ami nagyvonalakban 1 mbit/secet jelent. Ez az a sebesség, amire emlékeztem, és amiért felhagytam a technológia alkalmazásával.
Mindjárt kipróbálom, hogy újabb telefonok között mi a helyzet.
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #95406 üzenetére
Nem emlékszem pontosan, de volt HD3870X2, HD4850, HD4870, HD4890-em és ebből messze a legutóbbi volt az energiahatékony.
Sőt, az egész HD4890 olyan volt mint egy bocsánatkérés az ATI/AMD részéről a HD4870 után, ugyanis némileg gyorsabb kártya sokkal jobb volt, minden szempontból.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
A képeken egy kifejezetten rossz állapotú, hajlítgatott, feketeházas, fehér ODD-s gép látható, az ODD persze rommá sárgulva, de amin teljesen bekészültem, hogy so dimm memóriamodul van beerőltetve a rendes RAM helyre. Egyébként DDR2-es gép. Nyilvánvalóan működésképtelen.
Az optikai meghajtók be sincsennek kötve, de a HDD sem... ha ad 10-15 ezret, talán elviszem.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #95403 üzenetére
Nem szándékosan hagyták ki. A 4850ben van pl órajel vezérlés, csak semmit sem számít, gyárilag elszúrták az idle profilt, ezért alig van különbség fogyasztásban és hőtermelésben akkor, ha idleben van a kártya. De ugyanúgy elszúrták az nvidia összes korábbi vagy korabeli kártyáin is (pl 8800 széria, 8800gt). Az ezek utáni generációkban (hd5xxx, nvidia 2xx) már sikerült a gyártóknak ezt rendesen megcsinálni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz KROK640 #95403 üzenetére
Valamiért pedig nekem rémlik ködösen, hogy már az X1950GT AGP-n is volt valami state megoldás, talán BIOS-os, több lépcsőben. De lehet csak utólagos szoftveres cucc volt.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #95337 üzenetére
Azért 48GB RAM már túlzás lenne ebbe a gépbe, még azzal a jó CPUval is. 12-24GB ideális hozzá (bár én inkább A 24-et választanám, de a 12 is jó).
A tisztítás meg remek, ügyes az elektromos sütős szárítás. Nálam gázos sütő van, abba bele nem raknám. (pláne, hogy a hőmérséklet sem állítható, egy 1950-es oldtimer tűzhelyem van. Igen, jól olvastasd, 73 éves! De egyszerűen annyira hibátlan (ennyi idő alatt nulla meghibásodás), hogy nincs szívem lecserélni, pedig egyszer már akartak érte adni annyi pénzt amennyiből egy vadi új tűzhelyet vehettem volna)
Igen, az ASUS egy időben nem az alaplapra integrálta a hangot, hanem külön kártyaként mellékelte.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Intel i5-9600KF 6-Core 3.70GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.60 GHz) Processzor
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest