Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Bile Demon #79596 üzenetére
Király példány
, meg még be is vált.
-
Czo
addikt
válasz
Bile Demon #79596 üzenetére
Szivesen megkerdeznem, hogy honnan
Valami jofajta CL2-es ramot en is bepattintanek az 1400-es TUA-ba.
-
válasz
FoxiestFox #79595 üzenetére
Ja, hát a 1060- ast még 73e HUF- ért vettem a covid előtt. Világszintű a gond. Cégnél is anyaghiány. Lehet hogy még a jövő évben sem javul a helyzet.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Bile Demon #79463 üzenetére
-
-
120k- ról 200- ra drágult a GTX1650, én meg még várni akartam, hátha megindul lefele
, jó hogy megvettem.
-
-
Czo
addikt
Pedig de, 9.0c, valamikor 2006 vegen jott az utolso offline installer, az ami felmegy. Az ujabb 9-esek mar csak ME/NT alapu rendszerekre telepithetoek.
-
gban
veterán
Win98-ra melyik a legújabb DirectX ami feltehető? 9-est próbáltam az tuti nem.
-
gban
veterán
Fentebb volt szó a Yamaha 724-es kártyákról.
Kedvencem volt abban a korban, sokáig ilyet használtam.
Aztán most jött egy Chaintech Slot1 alaplap, és milyen az integrált hangkártya?
Yamaha XG
Nézem, ez nem is csak a 724-es chip, hanem már 740-es.
Aztán megnéztem mit tud a 740-es chip
Based on YMF724, but includes only 32-voice (not 64) wavetable synthesizer (total 41 concurrent audio streams supported). It also lacks the S/PDIF and AC-3 interfaces in YMF724 -
Bile Demon
őstag
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #79584 üzenetére
Passz, vegyel egyet, aztan nezd meg
-
envagyok
veterán
válasz
FoxiestFox #79584 üzenetére
Szerintem BGA-s lesz.
Akkoriban ezek nagyon melegedtek. -
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #79578 üzenetére
A live okosan van kitalalva. Ha egyedul van benn, akkor rak fel sb16 emulaciot, ha van benn rendes sb16, akkor ezt kihagyja, es szepen elvan az sb16 mellett.
-
válasz
, Megfér. Bár Win98 alatt más erőforrások vannak az eszközkezelőben, mindkét kártyánál, mint amit DOS alatt belőttem. Hétvégén megpróbálom kiköbözni, hogy mindent/vagy amit lehet/tudok átpakolom a Win98- ban levőkre. Még az is előfordulhat hogy DOS alatt is stabil lesz a Live is.
-
Czo
addikt
válasz
Vegtelen sok hangkartya megfer egymas mellett kb.
Marmint, ha beraksz pl egy SB-t, egy SB Pro-t es egy SB16-ot, akkor az FM zene mindegyiken szolni fog, mig a digi hang csak azon, amelyikre beallitod (marmint ugye eltero IRQ/DMA-ra kell oket allitani). Ha pl beraksz ketto SB16-ot, amibol az egyiken OPL3 a masikon CQM van, akkor ezek is egyszerre fognak szolni az FM muzsikat tekintve.
-
válasz
FoxiestFox #79572 üzenetére
Ugyanaz a 150nm a 9700 meg a 9800... de hát az Intel is mennyi mindent kitolt 14nm++++++++ból, most ezen szerintem már ne akadjunk fel.
Csiszoltak a gyártási processzen, átpakoltak layerek közötti átkötéseket... szerintem ez nem egy meglepő difi.
-
arn
félisten
válasz
FoxiestFox #79572 üzenetére
Nem tudom mi doglott meg rajtuk, talan a ram, a gpu nem sokkal megy alacsonyabb orajelen a 9700on.
-
válasz
DarthSun #79531 üzenetére
Jövök ismét a Win98- at dícsérni. DualAudio+Dualvideo ok, perfekt, műkszik. Most 2 monitort használtam(bevetettem a 19"- os HP- t is), hogy ne kelljen átdugdozni a videokábelt. Kevés a hely a próbapadnál de megoldottam.
Ugyanez képmentésben, a prtscr az alap és a kiterjesztett képernyőt egyben menti. TCommadert középre húztam, így fele itt, fele ott, hogy jobban látszódjon dualvideo support.
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #79568 üzenetére
Asus nálam többnyire okés, legalábbis a csúcshoz közeli lapjaik.
P5Q, P5K3 Deluxe Wifi, P5E3 Deluxe, P6T Deluxe, M4A79T Deluxe.#79570DarthSun: AM4-ből ROG Crosshair VI Extreme a titkos favoritom (X370, E-ATX).
Hát még ha egyszer kilöknének hozzá egy hivatalos 5xxx-es BIOS supportot is (AGESA Combo V2 1.x.x.x).Asrockból: X79 Extreme 9, Z170 OC Formula és Z270m-ITX/ac.
Van még pár régebbi s462-es Asus nForce2-es lapom, de még nem volt időm velük foglalkozni, az egyik élből kondicserés.
S478/s462-ből az ABIT lapokat is kedveltem, i865/i875 és nForce2 variánsokat.
-
Czo
addikt
DDR2 FBDIMM-nel, a column address es a row address vezetekek szama nem fugg a modul meretetol, ha jol emlekszem. Tehat ha nem megy a gepben adott meretu ram, de fele akkora meg igen, akkor tenyleg a RAM modul lett a hibas es nem a slot/alaplap.
Bar a legjobb lenne kiprobalni masik ugyonilyen tipusu modullal. Szoval, nem tudom, hogy lehet-e ilyet kerdezni, de ha lenne barki, aki budapesti es van neki egy darab M395T1K66AZ4-CE66 tesztelesi jelleggel, akkor azt beleprobalnam a vasba es kiderulne, hogy mivel van baj.
Nem nagyon lattam meg memoriat tonkremenni. Marmint, olyat lattam, hogy valami ujonnan hibas volt, de sajat kezeim kozott meg menetkozben, aktiv szolgalat kozben nem nagyon makkant meg modul.
-
-
válasz
MasterDeeJay #79568 üzenetére
Asus lapok nekem bejönnek. A 3 főgép is az - B450, M5A97, M4A88TD-V - meg most az A8V középretro, mellyel épp foglalkozom.
-
-
Késztetést érzek egy Ti4200-ra. Leadtek az mennyire gyakori vagy ritka? Valahogy minding oda jutok hogy tetszenek a leadtek kártyák. Egyszerű zöld pcb de általában jók a nemref hűtőik.
Lapokból meg Abit, Foxconn, Supermicro, Tyan az örök kedvenc.
Illetve elviselem még a Biostar, némely Asrock, JW, DFI, Aopen lapokat is. Soltekről is jót tudok mondani (persze újrakondizva). Asusból meg eddig szinte csak szívtam, sajátjaim mind problémásak voltak (szerverlapjaik is) egyedül a P8BM ami bejött. Gigabyte meg már annyira rohadtul unalmas hogy elvből kerülöm. -
envagyok
veterán
Én pl eddig fx5800 ultrával sose találkoztam.
A következő legritkább kártya a geforce 2 ultra, geforce 3 ti500 holtversenyben, ezekből 1-1 működőt bírtam összeszedni. Aztán 6800 ultra, fx5950 ultra 4-2db
Kb a voodoo 5 ezek után jön, voodoo 2 jóval gyakoribb, a voodoo 3 3500, ami még nincs nekem.
Az újakból 9800gx már most sincs sok jó állapotú, illetve a 2 nyákos gtx295, meg a radeon x.... master kártyák, amik ritkák. HD5970-ek, 6990-ek is fogyogatnak, de múltkor azon is ledöbbentem, hogy szép állapotú hd6970, hd5870 se nagyon van már. -
törölt tag
válasz
MasterDeeJay #79550 üzenetére
Egy DVI portosat szeretnék, mert a monitoromon már csak HDMI van, aztán ránézek az árakra és rájövök hogy jó nekem a 9250 / G550 / 6200 is PCI-ban.
[link]
Alapvetően egy erős PCI kártyát szeretnék Windows 98 SE alá, és az nvidia driverekkel már pórul jártam, szóval marad a Matrox vagy a Radeon. -
fpeter84
senior tag
válasz
quailstorm #79559 üzenetére
egészen nevetséges árakat akarnak egyesek a viszonylag kommersz régi hardverekért is - ha fizetni kéne a hirdetésért, akkor talán reálisabban szabnák az árakat, de így hogy ingyen van, nem érdekelt abban hogy gyorsan forogjon is... lehet úgy van vele hogy neki is tetszik, megtartaná, de ha valaki ilyen röhej árat is megad érte, akkor lecseréli egy voodoo2-re
a SavageIX igazából nem is dedikált kártyákra készült, hanem laptopba - az integrált memóriájával kicsi a helyfoglalása - ennek megfelelően elég gyatra is a tudása, de mint érdekesség, nekem is van belőle egy példány...
ha valaki "bolond" megad az IX-ért annyit, akkor mennyit érhet egy Savage2000 64MB-os kártya? 50-100e? asszem 2 v 3e-ért vettem ~10 éve... az picit ritkább volt talán -
r0b3r
senior tag
válasz
Először mindig az egyik oldalon nyomom be a fület és húzom fel finoman egy-két mm-t a procinak azt a végét. Épp csak annyira, hogy a reteszelő fül nem tudjon visszaugorni zárt állapotba. Ezután ugyanezt a másik oldallal is. Amikor már nem fogják a reteszelő fülek egyik oldalon sem, akkor szépen finoman ki lehet mozgatni a procit a foglalatából.
-
Remélem majd egyszer az AT3D kártyám is sokat fog érni. Annál szarabb 3D gyorsítót még nem láttam, majd ha találok bele ramot felbővítem és tesztelem.
quailstorm
Metalra nem sok alternatíva van ha valaki azt akarná használni (bár tény hogy lassú az IX ilyenre és a savage4 messze jobb) Igazából nekem az integrált ram ami még tetszik rajta. -
quailstorm
félisten
válasz
Dísznek, S3-nak lehet hogy ez még drága. Úgy alapvetően én is begyűjteném, de nekem már ott van 10+ éve a Savage 4 32MB AGP. Annál többet nem tud nyújtani a Savage IX 20k-ért se és ingyen se. Szóval használati értéket nem nyernék vele.
-
arn
félisten
válasz
Bizonyos retro hw azert draga, mert ritka, nem azert mert jo. Es epp azert ritka vmelyik, mert szar, es nem volt nepszeru
nehany elborult fanon kivul mindenkinek nyilvanvalo volt, hogy messze el vannak maradva.
-
fpeter84
senior tag
volt celeron 300A-m ami vígan ment hajszál híjján 500MHz-en, aztán egy Abit BP6 + dual Cel 400 páros amelyek 550-en, volt egy BE6-II + 633-as Cel2-m ami 1100-on atomstabil volt, 1170-en még többnyire nem fagyott
az más kérdés, hogy ez a cerka sehol nem volt a kanyarban sem a haver KT7A+750-es duronja mögött, ami mellesleg utólag szintén hozzám került, és valami antituning ECS lapban is vígan ment 900-on... de úgy tudom hogy a későbbi P4 cerkáknak is voltak ilyen generációi, amelyek vígan tudták az 50-70% tuningot - az más kérdés hogy akkor is harmatgyenge semmire se való szemetek maradtak
-
arn
félisten
válasz
A secc1 prociknal a procin van a lock, ott meg ugy mukodott ahogy kellett. A secc2 mar messze nem olyan stabil cucc, de a lock az alaplapba dughato muanyag tartokon van. A slotketekhez szoktak adni meg ilyen muanyag tartokat, amik a helyen tartjak… latszik, hogy az egeszet a secc1hez talaltak ki, a kesobbi megoldasok mar nem az igaziak.
-
balintka
addikt
válasz
MasterDeeJay #79554 üzenetére
Nekem anno a Celeron 1300 mellett egy Abit 64 MB-os Ti4200 8x volt sok évig, azon is aztán besült a venti (nem Otes-es volt, a sima ezüst bordás), utána adtam el (talán már az egész gépet vele együtt). Emlékszem, újonnan vettem 42e Ft körül a kártyát. A 128 MB-os 50-55e között volt akkor, de játékokban nem volt nagy különbség, így az anyagi okok miatt is a 64-es lett.
-
válasz
balintka #79552 üzenetére
Emlékeim szerint magát a ti4200-as GPU-t fel lehetett húzni könnyedén ti4600 szintre, a ramnál volt jelentősége hogy ha minőségibb vagy nagyobb órajelűt raktak a kártyára akkor lehetett teljesen ti4600 szintet elérni.
Nekem Abit Otes 4200-8x volt és arra emlékszem hogy 275/514 helyett 310/550-et vitt, a ti4600 meg 300/600-on futott gyárilag szóval annyira nem volt nagy eltérés. Viszont azt a ventit ami rajta volt a fejlesztője fejére ragasztottam volna egy napra max fordulaton... A kártya még megvan bátyámnál padláson, fél éve belebotlottam. Majd egyszer ha lesz rá türelmem megcsinálom (egy kondi van róla letörve meg venti szétment hála az égnek) -
-
balintka
addikt
Ez meg így értékcsökkentő is. Szerintem ez nem kel el ennyiért, max. ha talál valami madarat rá.
MasterDeejay: Az Inno kártyát is szerintem kb. 5-6 ezer körül pár hónapja (tudom nem a legjobb minőségű, de akkor se annyi mégse mint ez a linkelt kártya). 10-20% meg nem ér ennyi felárat.
-
Nagyrészt igen!
Bár hangkártyát nem tudom még, esélyes hogy marad az integrált. Nekem a CMI-s kártyákkal nem volt bajom. A lapomon egy pci slot szét van törve, nem megy bele kártya.
Videókártyán meg SG ram van nem SD, bár gondolom ennek jelentősége nincs. A videókarit nem fogom húzni inkább.
Amúgy nem jövök rá hogyan lehet normálisan kiszedni ezekből a slotosokból a procit. A P2-esen vannak fülek amiket be kell nyomni két kézzel aztán a harmadikkal húzom ki a procit. A P3-asomon nincsenek ilyen fülek szóval két kézzel feszítem szét a slotot majd másik két kézzel meg cibálom ki a procit miközben három lábbal fogom le a gépet. Tényleg polipnak kell lenni egy proci ki be szereléséhez? Eltörtem az oldalsó tartót is legutóbb így már könnyen megy ki be. Ennél talán a s478 hűtő leszedését szenvedem meg.balintka
Medionos 4200-esek mennek párezerért az teljesen rendben van. De valóban azért a plusz nem is tudom 10-20% teljesítményért 4600-ast hááát. Ti4200 is brutál erős kártya az akkori korból.nakos1212
Voodoo5-re vadászok csak azért mert az megy rendesen win10 alatt, de csesszék meg hogy elszálltak az árak pedig azért valljuk be nem volt jó kártya. Igazából a voodoo2-t tartom versenyképesnek az akkori mércével mérve, azután csak szenvedett a 3dfx. Voodoo3 is már népkártya lett, 4-5 meg kiadáskor halálra volt ítélve.
Ennyi erővel akár melyik csákutcába ment kártya ára lehetne horror. Bontatlan S3 Savage IX sem kell senkinek 20eft-ért nálam, pedig ott a metal Api meg az integrált video ram amit én mondjuk különlegesnek tartok. -
balintka
addikt
-
Czo
addikt
Azert vannak ebayen vad hirdetesek. Pl., itt van ez. Nekem 8440 Deluxe volt/van, azon szepen hutve van a RAM is, nem csak a GPU. Kb nehez elhinni, hogy a 8460 Ultra-ra nem kell RAM hutes.
-
r0b3r
senior tag
válasz
MasterDeeJay #79506 üzenetére
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #79515 üzenetére
Azt esetleg ki tudod mérni, hogy mi a teljesítménybeli különbség egy PII 450MHZ és egy PIII 450 között?
Mármint azonos órajelen, azonos lap, memória, VGA és feltételek érdekelnének. Erre mindig is kiváncsi voltam -
KROK640
nagyúr
Nagyon szépen el is mondtad, hogy miért húzhatóak abból az időből a procik, és mik a korlátaik!
(nem kell megírnom, pont kb ugyanezt akartam, köszi)
De egyébként ez a szabály FCPG-nál is folytatódott, különösen Celeronoknál, ahol kb ökölszabály volt, hogy a 66FSB-s megy 100-on, így mentek az 566-osok 850-en, a 600-asok 900-on, a 667-esek 1GHZ-en A 700, 733-as példányok meg 1100-on, azonban itt falba ütköztek, és az ennél feljebbi példányok is (100-as FSBvel főleg) 1100MHZ környékén kiestek.
Csak a Tualatinok bírták tovább, de az már egy nagyon másik történet (láttam olyan 900-as Tuát ami bejött még 2100MHZ-en is!!! - sőt, Anti haverom 1400-as Tualatin Cerkája szintén ment 2100-on, mondanom sem kell h 2100-on összetörte és a szőnyeg alá söpörte a 1700@2000MHZ-es P4 Wilamette Celeronomat) -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #79507 üzenetére
Háááát... nem tudom.
Azt tudom, hogy a 300-as megy 450-et a 366-os pedig 550-et, tehát elvileg akár igaz is lehet, de így külön a 333-as húzhatóságáról nem hallottam.
366-ossal van tapasztalatom, sok megy 458-at (a 300-ashoz képest még mindig jó), és egy pár 550-et. Sőt, Hurricane Smith még látott 605MHZ-en is 366-ost, de az kb fehérholló ritkaságú. -
válasz
MasterDeeJay #79523 üzenetére
Copperrel kéne pedig rápróbálni.
133FSB/Copper/BE6
110FSB/Katmai/BE6 -
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay #79526 üzenetére
Nem tudom, nekem ez ilyen oszverlapnak tunik, meg a cumine elotti korszakbol. Elotte sok ertelme nem volt a 133as fsbnek tuning szempontjabol sem, se a kartyak, se a lapok, se a procik nem birtak.
-
arn
félisten
válasz
P2 nem fog szvsz feljebb menni, a p3nal is szkeptikus vagyok 500-550 felett. Csak a 99ben megjelent bxek tamogatnak nagyobb pci leosztast, es csak altalaban a masodik hullamban erkezett lapok tudtak a 133at stabilan (p3b, be6, bx133, etc) 99 masodik fele, 2000.
-
válasz
DarthSun #79521 üzenetére
Valamiért úgy gondolom ha a biosban megvan a 133 mint lehetőség azért kellene mennie. (Van még 103,112 is azok mennek) Nálam most pont nincs olyan proci ami biztosan vinné, azaz nem tudom hogy a 266-os klamath menne-e mondjuk 2x133-on a 4x66 helyett. Tua proci meg nem megy ebben a lapban.(1000A celeron nem megy) Coppereket meg nem tudom hova raktam.
-
zotyesz66
őstag
válasz
MasterDeeJay #79518 üzenetére
Mintha rémlene, hogy csak a későbbi BX steppingek tudtak PCI negyedelést, szerintem a korai abitok sem tudták. Volt egy BX133 RAID-em, az persze tudta, most van egy BH6-om, azt nem tudom.
-
válasz
MasterDeeJay #79520 üzenetére
Lehet hogy közrejátszik, bár az enyémek is régiek, persze csak azok lehetnek, az abszolút koruk miatt. Kondicsere nem volt rajtuk.
-
-
válasz
MasterDeeJay #79518 üzenetére
Nem mindegyik BX lap megy 133FSB- vel, ráadásul példányfüggő is. 3 BE6- ból nálam 2 bírja, a 3. el sem indul 133- on.
-
-
-
zotyesz66
őstag
válasz
MasterDeeJay #79515 üzenetére
Na most ezen a lapon szerintem nem tudsz feszt emelni és szerintem a PCI-t sem tudod negyedelni.
-
-
alvaro
senior tag
-
-
arn
félisten
válasz
Altalaban addig skalazodtak, ami eppen a piacon levo csucs volt… a p2 450nel, es a vele egy idoben megjeleno 300a kb ugyanaddig ment, csak az elobbi garantalt volt.
Az elso p3akkal parhuzamosan megjeleno dbok (pl s370 c366) is addig skalazodtak, 500-550mhzig. Az utolso katmai meg a 600as volt, de az is fesz emelessel ment mar annyin, es gondolom jol valogattak mar a chipeket.
A szorzora figyelni kellett, ezert voltak bizonyos orajelek jobbak tuningra 300/66 to 450/100, 333/66 to 500/100, 366 to 550/100. Efole mar kis esellyel mentek, es a melle pakolt kulso l2 cachen is mulott, hogy birta e.
Meg ne felejtsd, hogy 133as fsbnel a kartya 440bxben mar 88mhzes agp busszal megy, amit a 99es kartyak nem tuti, hogy toleralnak, en nem kinoznam vele.
-
válasz
450- es PII- őt még nem tuningoltam, de az 500- as P-III megy szépen 550- et. 4.5x133 már határeset lehet, ki vannak dekázva ezek, de lehet hogy sikerül, példányfüggő is lehet.
-
envagyok
veterán
válasz
Valaki nálam arról mesélt a múltkor, hogy a 333/66-os p2 a királyság, mert az megy 500-at.
Én SD ramból keresek valami jó kis 150-est pl OCZ Ice, de még nyomokban sem látok sehol
-
Rakok össze egy top P2-es gépet:
ECS P6BXT-A+ (slot és socket is van rajta 440BX)
CMI 8338 integrált hang
Pentium II 450 (SL2U7 gyári hűtővel de ventit kell cserélnem rajta mert horror módon darálós.
Ram szokásos 1db 256MB 133-as SD CAS2
Esélyes hogy a 450-est tudom még valamennyivel húzni vagy már nagyon ki volt élezve?
4,5x133 (600) vajon összejöhet?
Videókártya Leadtek WinFast 3D S320 II lesz azaz TNT2 Ultra.
Valamint van pont egy 450-esem P3-asból is slot1-ben, akár bechmarkolhatok is közvetlenül azonos órajelen P2 vs P3-as ha lesz időm rá.
Háttértár még nem tudom, laposmaxtorral szemezek meg win98se -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79503 üzenetére
Huh, az külön jó, ha ingyen jön egy lap
Igen, akkor megvan az irány.
Nekem anno a Phenom 9500-as konfigom volt ilyen, hogy miután a CPU, és a VGA adott volt, így aköré építettem gépet (emiatt sajna a DDR2 is adott volt, bár akkoriban a DDR3 még nagyon drága volt, így akkor ezt áldásnak fogtam fel inkább)
Xeonos 2011v3 nekem is benne volt a pakliban, de eldöntöttem h inkább modern rendszert szeretnék, mert féltem, hogy az időtállásnak nagyon be fog tenni, ha nem tud valamilyen utasításkészletet vagy ilyesmi. Na erre most használhatok Win10-etha tetszik ha nem. (nem tetszik)
A dupla fizu kéthónapig meg nagyon jó
Nekem sajnos az, hogy most mégsem mentünk Ausztriába, nagyon beba$zott
ugyanis az abból jövő pénz egy részét - kivételesen, amúgy nem szoktam ilyet - fejben már el is költöttem, többek között elmélkedtem egy új tápon, biztosan egy új minimum 4 de inkább 8GB-os VGA-n, és úgy voltam vele, ha belefér a büdzsébe, akkor némi folyékony nitrogénre is áldozok, amit egyértelműen a retro projectek kaptak volna meg. (ezt akkor terveztem ha tényleg úgy marad, hogy belefér, de ott volt a lehetőség, mivel a tavalyinál több pénzért mentem volna vissza, ami kellemes meglepi volt).
Akkor 2022-ben még több tartalommal látsz el minket? -
válasz
KROK640 #79502 üzenetére
Ajándékba jött a B450 lap, aztán arra építkeztem, eMag meg pont utána akciózta le az 1600AF- et, úgyhogy a véletlenek játéka folytán sikerült így.
2011v3 volt a szándék, de benne van a tervben továbbra is. 2x8GB Fury és a Xeon meg is van hozzá a fiókban. Lapot rendelek majd Kínából. Videokártya meg a GTX285 lesz, az most kijött a Zen mellől, mivel vettem 1650- et. Kemény félretro gép lesz.
Fokozatosan, most nem érek rá, évvégéig vállaltam hogy maradok, addig húzós lesz a meló. Leléphetnék akár azonnal, mivel okt 31.- től már nyugdíjas vagyok, a november havit már át is utalták+nyugdíjprémium(aki ehónapban nyugdíjas annak jár). De amíg be nem tanul a helyemre 1 ember addig kellek, Dec 30.- a lesz az utolsó munkanapom, úgy egyeztünk meg a főnökkel. Egy előnye van ennek, hogy így 2 hónapig dupla lóvém van
Januártól meg már mehet a nonstop retro, nem kell melózni járnom -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79494 üzenetére
Eredetileg én is RyZen5 1600AF-ben gondolkodtam tavaly ilyenkor, de egyrészt végül több pénzem lett gépre mint terveztem (80 ezer helyett 130 ezer), másrészt, pont amikor venni akartam, gyakorlatilag elérhetetlen volt. Egyszerűen nem lehetett kapni sehol sem.
Sokáig gondolkodtam a 3600X-en, a 10-essel olcsóbb lap és a tuning nagyon csábított, de a proci olykor 28-30 ezerrel is drágább volt mint a 10400F, plusz akkor még custom hűtő mellé, 40 körüli volt akkor(!) a valós árkülönbség a kettő között, ami magával hozta volna azt, hogy ugrik a 4TB-os HDD vagyis akkor 2TB-on (ami rádásul majdnem tele is volt) lettem volna az új géppel, ami annyira nem tetszett. (SSD fixen 480GB az ugye maradt az előző gépből). -
KROK640
nagyúr
Nekem sem volt lehetőségem sosem csúcsvasakra az adott korszakból (kivéve talán az Athlon XP-m de az is csak a tuning miatt), ső, mivel saját gépemimmel kb 1 éves lemaradásban voltam nekem kcisit a koszakok is másabbak.
Itthoni hazsnálatra nekem a teljes PIII éra kimaradt, a 466-os után ugyebár az akkor vadiúj 1700-as Celeron jön (na azt legalább megjelenésekor vettem), a tervezett Tualatin helyett, ma már tudom h a Tualatin széthúzva sokkal jobb választás lett volna és utána egy Athlon XP... (bár mondjuk akokr meg a P4 éra maradt volna ki, bár később megvolt az 1600A-val és az 1800A-val (természetesen mindkettő rendesen megtuningolva, az 1600-as 2400-on az 1800-as meg 2800 körül).
Persze másoknál láttam PIII-at, de valapvetően nekm pl 2001 még bőven P2 éra, ugyanakkor 2002 tavasz vée már P4 éra (de tudom, hogy nem így volt!)Arra viszonylag hamar rájöttem, hogy egy jólirányzott memóriabővítés igencsak megtudja dobni a teljesítményt így talán részben ezért is volt az, hogy én mindig eléggé figyeltem arra, hogy sok-sok memória legyen a gépemben (2000 tavaszán 96MB, 2001 elején már 192MB nem sokkal később pedig már 768MB(!)
Elmesélem már a 768MB storyját is, mert nem melékszem, hogy végül leírtam-e vagy csak akartam, hogy miért is lett annyi RAMunk?
2-3 haverral az volt a mániánk, hogy kb a város összes számtech boltját végiglátogattuk suli után (de minimum is a frekventáltabbakat) és begyűjtöttük az árlistákat. Majd egyik nap, nem emlékszem már h én vagy Árpi, de valamelyikünk kiszúrta, hogy a PC133-as 256MB-os SD RAM, hihetetlenül olcsó, mindössze 6200ft... nyilvánvalóan elírás volt 62 ezerről, de úgy gondoltam, hogy szerencsét próbálhatunk. Bementünk az említett üzletbe, és kértünk 256MB-os modulokat, amiket persze 62 ezerért akartak adni, de az árlistát elővéve megmutattuk nekik h nem így van, és szerencsénkre helyben volt nekik jó sok a hibás árlistából, szóval ott helyben elvettünk egy sajátjukat és megmutattuk h márpedig ez annyi, nem mi próbáljuk átverni őket, hanem ők minket, ha nem ennyiért kapjuk a memóriát. Szó, szót követett, fel lett hívva a főnök, részemről be lett lengetve a fogyasztó védelem, és végül hatalmas sóhajjal nyugtázták, hogy hajthatatlanok vagyunk, és kell a RAM. 5db volt készleten, mind az ötöt megvettük, hármat én kettőt Árpi haverom. (A bolt egyébként mai napig megvan, tavaly több dolgot is vettem tőlük, HDD-t, fülest, stb.) Másnap az egész suli tudta h nekem 768MB RAMmom van, Árpinak meg 512MB, bár azt nagyon nem reklámoztuk, hogy hogyan és miért, de mindenkinek el lett újságolva. Megjegyzem akkoriban 64/128MB volt szinte mindnekinek, a 256 is nagyon ritka volt.
Egy ideig örültem a 768MB RAMnak, bár az egy idő után redukálva lett és eladogatva (két modult eladtam a háromból), mert akkoriban WinME alá bőven sok volt ez, később 256+128MB RAMmal (mert ugye volt még egy 128-as meg egy 64-es modulom is, de a gépben csak 3 memória slot) nyomultam sokáig. Akkoriban az a 384MB is nagyon soknak számított, mert akkoriban kezdett divat lenni a 128MB RAM, 256 csak az elborultabbaknak volt, annál több meg pláne kb senkinek.
Ráadásul akkor nekem 2db 20GB-ás winyóm volt otthon, az átlag gépekbe kezdett akkor a 10GB alap lenni, a "nagy" gépekbe raktak 30-as winyót...
Ehhez képest volt 466-os Celeronom, mikor az egyik fő "rivális"omnak Csigának már 566@850MHZ-es Celeronja volt, és egyre több emberkének volt az osztályban 600-700MHz-es Celeronja, Náci haveromnak meg 766-osa volt, ami azért akkoriban elég nagy királyság volt.De rám jellemzőek voltak az aránytalan konfigok, mert később az 1700-as Celeronomban pl 2MB "ATi Turbo" VGA volt hetekig, az Unreal Tournamenten kívül szinte semmi 3D-s nem ment vele.
vagy elég ha a mostani gépet nézem, 10400F, 32GB RAM, 10TB HDD és erre egy 2GB-os GTX950 XD
Új hozzászólás Aktív témák
- EAFC 25
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest