Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Milyen videókártyát?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- OLED TV topic
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoli62
addikt
Persze. Az egész vicc, ami az Apple filozófiája: azt kapod, amit látni engedünk, te vagy a rendszerért, nem a rendszer érted. A támogatás színvonaláról nem is beszélve, ami gyakorlatilag kimerül a visszajelzésekben, amikre sohasem jön válasz. Az Apple fejlesztőrészlegéhez legtöbbször el sem jutnak még a tömeges hibajelzések sem.
-
zoli62
addikt
A rendszer ezta helyet lefoglalja, és csak akkor szabadítja fel, ha már valóban szükség van rá. Egy tipp: hozzunk létre egy elég nagy máéetű, például 80 Gb mérteű fájlt terminalban, majd töröljük le. Ekkor a rendszer kényszeríítve van arra, hogy a lefoglalt helyet is felszabadítsa. A parancs a következő: mkfile 80g ~/Desktop/testfile, majd a törlés: rm ~/Desktop/testfile Utána érdemes újraindítania gépet, majd megnézni a lemezkezelőt. (by Copilot)
-
zoli62
addikt
Bár developer bétáztam , de élesben most tettem fel a 26-ost. Első blikkre tetszik még a gelület is, és a Phone alkalmazás hasznos. Mindenesetre a Windows 11-nél jobb.
-
zoli62
addikt
Én tesztelés céljából virtualizációt használok mind az UTM-en, mind a Parrallels Desktopon,.Előbbin az az alapértelmezett, a Paralleles desktop telepítésénél már nem emlékszem, hogy rákérdezett-e, hogy virtualizálni, vagy emulálni szeretnék. Bár most néztem meg, és az UTM-en levő virtuális gépeimnél a rendszernél QEMU 7.2 virtuális gép van kiírva, ami azért zavaró, mert a QEMU maga egy emulátor.
A másik kérdésem még az, hogy mi az akadálya nnak, hogy ARM-alapú rendszereket (Windows, Debian, Arch, Fedora, stb.) natívan lehessen futtatni szintén ARM alapú silicon Macen? Hiszem az architektúra ugyanaz. Próbálkoztam ARM alapú Linux disztribúciók külső lemezre telepítésével, de a Mac bootloadere nem ismeri fel ezeket. Mi az oka, hogy ezt az Apple tiltja? Az Asahi projekt is behalt, ahogy olvastam. -
zoli62
addikt
-
zoli62
addikt
A Prallels Desktop for Mac szerintetek megéri az árát az ingyenes TM-mel szemben? Hónapok óta nem használtam, egy Windows 11-et futtatok rajta, és meglepő módon szeptember 3-án jár lea trial. Amit észrevettem, hogya telepítés valamivel könnyebb, mert előre letölti az elérhető ARM-alapú oprendszerek lemezképeit, és utána megkeudia telepítést. Az UTM-nél egyes Linux disztróknála meghajtóknál trükközni kellett, mert egyes kiadásfrissítések után nem mindig indult el.
-
zoli62
addikt
Van lehetrőség a Timemachine által a rendszerlemezen időszakosan létrehozott pillanatképek törlésére, mint Windowson, de a snapshotok méretét még rendszergazda jogosultsággal sem lehet megnézni terminálban. Persze ezt nem a hivatalos Apple supporttól tudom, hanem a Geminit kérdeztem meg.
-
zoli62
addikt
Megnéztem iMacen a tárhelyhasználatot. X Gb felhasználható, ebben y felszabadítható. Y‹x. Filmeket nem szoktam letölteni. Gondolom a macOS maga dönti el, hogy valójában mikor szabadítja fel az y méretű helyet, és nincs erre külön valamilyen felhasználói segédalkalmazás.
-
zoli62
addikt
Érdemes a Geminit megkérdezni. Oéyan kérdésekre tudja a választ, amiről a másodszintú supportnak sincs fogalma.
-
zoli62
addikt
Hogyan lehet beállitani, hogy az összes postafiókba érkező új új levelekről legyen értesítés a Mail alkalmazásból? Korábban ezt fiókonként tesre kehetetett szabni, most alapértelmezetten a bejövő mappába érkező kevelekre van beállítva értedítés, de csak piros számot szoktam látni a Mail ikonon, értesítés nem szokott jönni, pedig a bejövő mappában gyűlok az összes érkező levél. Az értedítéseknél van még egy minden postafiók kehetőség, de ezzel nem lehet postafiókokként szabályozni sz értesítéseket. Iphone-on legalább email fiókok szerint lehet beállítani az értesítéseket, bár tapasztalataim szerint azok elég rapszódikusan műkködnek.
-
zoli62
addikt
-
zoli62
addikt
Na nem mindegy, hogy iMacen munka közben a beépített hangszórón hallgatok zenét vagy egy Tangent Ampsteren, a hangfalaim pedig tökéletesek.

-
zoli62
addikt
Nos az egyik hangfalam szól, a másik nem. Már a pc-nél is ezzel küzdöttem igazábóll, de akkor a jack igazításával sikerült mindkét hangszóróból a hangot kicsalni.
-
zoli62
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Sok évig hallgattam ezen keresztül zenét pc-n. Most is így tudnám megoldani, vagy veszek kisebb aktív hangfalakat, pl FiiO-t, de az üzlettel beszélve nem igazából javasolnak kis hangfalakat.
-
zoli62
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Szerelt kábelen mit értesz? Van egy piros fekete színnel jelölt kábelem, amit az erősítőbe dugtam, a másik felét pedig ezzel az adapterrel a pc hangkártya kimenetébe, és elég jól működött hosszú ideig, amíg pc-t használtam.
-
zoli62
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Oké, elfogadom.
-
zoli62
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Az utóbbi linken szereplő kábelem is van, és közösítőm is. Utóbbit miért ne használjaM PC-n sokáig használtam.
-
zoli62
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
RCA közösítő. [link]
-
zoli62
addikt
Két 50 wattos békebeli hangfal (a mély is szól még) egy Sanyo erősítővel.
-
zoli62
addikt
-Milyen aktív hangfalat élrdemes venni iMachez? Alternatív megoldás, hogy van két hangfalam, amihez erősítőn keresztül jack dugó van, azt milyen átalakíóval tudom csatlakoztatni az iMachez?
-
zoli62
addikt
Futtat valaki újonnan létrehozott köteten a gyárilag telepített macos-del párhuzamosan bétát. Hogyan érdemes átméretezni, létrehozni ehhez új kötetet?
-
zoli62
addikt
Látom, mennyire népszerű lett mostanában a mini.

-
zoli62
addikt
Hogyan lehet egyszerűen képeket feltölteni Facebookra a Fotókból iMacen? Én annál egyszerűbb megoldást nem találtam, hogy másolod a képeket egyesével egy gyűjtőkönyvtárba, majd onnan húzom át a Facebookra, vagy feltöltöm őket.
-
zoli62
addikt
válasz
devil-k
üzenetére
Én inkább az asztali gép tekintetében írtam. A Mac stabilabb, mint a PC, ezt ki lehet jelenteni. Egyébként ebben az évben én is, mint sokan véglegesen váltottam Androidról iOS-re az előbb leírt véleményem ellenére is, mert egy iPhone stabilabb, és optimalizáltabb a hardverre a szoftver, mint akármilyen Android alapú telefon esetén.
-
zoli62
addikt
válasz
lockdown90
üzenetére
Mert ugye azt szokták mondani, hogy a Mac annyira nem való programozására. Én meg azt mondom, hogy mivel UNIX alapú, vannak alternatívák, és programozásra stabilabb, mint egy PC, mármint az iMac., vagy combos MacBook Pro.
-
zoli62
addikt
válasz
lockdown90
üzenetére
Igen, próbáltam is már. Más alternatívák is vannak?
-
zoli62
addikt
Kinek milyen véleménye van Mayen való programozás lehetőségeiről? Xcode, van, ha kimondottan Macre akarok programozni, de lehet telepíteni Linux alapú IDE-ket is, abból is van jó pár. Ki mit használ?
-
zoli62
addikt
Én meg azért használok macOS-t, mert hosszú évekig használtam Linuxot, és ugye a macOS meg Unix alapokon nyugszik.
-
zoli62
addikt
Hogyan lehet egy, a dockban levő alkalmazást alapértelmezetten teljes méretben megnyitni szilikon Macen? A Google-ban erre a kérdésre csak inteles Macre volt angol nyelvű találat.
-
zoli62
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
Mia Jobs is nem annyira informatikus, mint inkább dizájnerek volt. Egyébként azt én is helyeslem hogy a Windows 11 elkezdett hasonlítani a macOS-re. Bárcsak a stabilitásban is ez lenne a helyzet. Mivel sok tesztelőt elküldtek az MS-től az évek során, ennek meg is lett a következménye. Szinte nincs olyan hónap, hogy ne lenne telepíthetetlen Windows frissítés. Amióta Macet használok, az Apllenél ezt még nem tapasztaltam.
-
zoli62
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Igen, én is erre számítottam, hogy az alvás és akikapcsolt állapot energiafogyasztása között nincs nagy különbség.
-
zoli62
addikt
Most lassan fél év iMac használat (M3 16 GB RAM 512 GB SSD) azt tapasztalom, hogy a billentyűzet gyakrabban merül, mint az egér. Ez valid?
-
zoli62
addikt
Én csak most tértem át teljesen _Macre, bár az elsőt még 2017-ben vettem, egy inteles MBA-t, de az akko n álam még csak másodlagos eszköznek számított. A MAC erőforráskihasználása jóval kedvezőbb, minta Windowsos gépeké, mert a hardver sokkal jobban optimalizált az OS-hez. Személyes véleményem az, hogy a macOS verziók az ezredforduló óta jobbak voltak az épp aktuális Windowsnál.
-
zoli62
addikt
Frissítettem 15-re, első blikkre nincs semmi szembetűnő, vagy csak én nem használom azt, ami változott. A háttér tetszik.
-
zoli62
addikt
-
zoli62
addikt
A Stage Manager (Porondmester ) bekapcsolása esetén nincs elők ép, nálam be volt kapcsolva. Igen, igazad van, szomorú, ha valami a fejlesztés során butul, bár közben történt az Intelről az ARM-re váltás. Apropo dock: Még az inteles MacBook Airemen úgy volt, hogy ha több alkalmazást egymás után megnyitottam, akkor a dock mérete alkalmazkodott ehhez. Most az M3 iMacen azt látom, hogy bizonyos alkalmazások megmaradnak, aztán egy idő után törlödnek, ha nem tartom meg a dockban. Múltkor egyszer a Launchpad tűnt el dockból , de visszaállítottam.
-
zoli62
addikt
válasz
MasterMark
üzenetére
Úgy próbáltam. A Finderben beállítottam, de én nem látok előképe t a Dock bán.
-
zoli62
addikt
Csak egy ethernet, de az az adapterbe van dugva. Egyébként most teszteltem, a Macbook Airem képernyője hátoldala is kicsit rezeg, amikor töltöm.. A különbség az, hogy a töltőadaptert ott védöföldelt konnektorba dugom. Azaz teljesen mindegy, hogy van-e védőföldelés, vagy nem, mindkettőnél enyhe rezgés tapasztalható. Bár még egy különbség van: az MBA konnektorba dugható töltőadapterének villás csatlakozója van, míg az iMacnek az adapterből jövő vezeték végén levő hálózati csatlakozója kúpos kialakítású (ezt utálom, mert a konnektorból kihúzni csaka vezeték megfogásával lehet), védőfóldeléses.
Új hozzászólás Aktív témák
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Gamer PC - Intel i7-10700K, RTX 3070, 32GB DDR4 RAM
- IZOMKOCKA - HP Z2 Mini G9 - i7 14700 - 32GB - 512GB nvme - Nvidia T1000 8GB
- IBM TS3100 Tape Library (3573-L2U), 1x IBM LTO Ultrium 4 FC 4Gb/s Tape Drive (95P5817)-without Tapes
- www.olcsogamerpc.hu - Intel i7-12700KF - RTX 3080 - 32GB RAM - 1TB SSD - Z alaplap
- Eladó 1440p Ultra Gamer PC: i5-12400F Intel Arc B580 12GB 24GB RAM SSD Dobozos!
- iPhone 12 Mini 64GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB Green-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4264, 92% Akksi
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3614
- Eladó Samsung S23 Ultra 8/256GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest