- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Bluetooth hangszórók
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- Kompakt vízhűtés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Asztrofotózás
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
gondolom tudjátok, hogy tegnap megjelent a 3.0-s kernel.
-
bambano
titán
válasz
Badb0y #11294 üzenetére
ez már vezérlőfüggő, van olyan, aminél hozzá lehet adni egy diszket, van olyan, ami ettől lerombolja a tömböt.
még annyit: a diszk hozzáadása a raid kötet átszervezésével jár, az álmoskönyvek szerint nem jó olyankor babrálni a gépet, pláne nem jó belefutni egy áramszünetbe.
biztonsági mentés nélkül nem fognék hozzá.
-
Badb0y
addikt
Sorry, igen az lemaradt. Raid 5 jelenleg.
tehát akkor ez úgy nézne ki, hogy raid vezérlő biosában kelene hozzácsapni a diszket, utána pedig vgextend és ami még kell ? Vagy így, hogy kiderült raid 5 borul a mutatvány ?
-
bambano
titán
válasz
Badb0y #11290 üzenetére
Ha raid tömböt használtál, akkor egy diszket a volume grouphoz hozzáadni a kaszkadőrség teteje. A probléma vele az, hogy a vg-n belül lesz blokk, ami védett raiden van, meg lesz olyan, ami csak egy diszken van, így látszólag védettnek hiszed, gyakorlatilag meg nem az. Közben pedig nem tudod eldönteni, hogy egy adat melyikre kerül.
A diszket a raid kötethez kell hozzáadni és kiterjeszteni a vg-t, nem közvetlenül a vg-hez. Ha ezt tudja a vezérlő...
2. van, pvscan, vgscan, lvscan parancsokkal meg lehet nézni, hogy mik a helyfoglalási adatok, ezt összeveted a df -k kimenetével.
-
-
Badb0y
addikt
2 kérdésem lenne (red-hat linux):
1.
Adott egy raid kártyával szerelt stand alone szerver. A raid vezérlő tud kezelni 14 diszket de csak 3 van benne és kezd elfogyni. A 3 lemez 1 volue groupban van. Lehetséges az, hogy ha a raid vezérlőre rákötnek egy totál ugyanolyan winchestert és az bekerüljön a volume groupba ? Vagy újra kell építeni az egész raid tömböt, magyarul újratelepítés lesz a vége ?
Ha igen, hogy kell ezt nagy vonalakban.2.
Adott egy 350gb-os volume groupom és ki vannak logical volume-oknak allokálva helyek. Mivel nem tudom a kollégék munkáját teljesen követni és nem tudom, hogy fs növelésnél mikor futott le rendesen az lvextend és a resize2fs, van arra mód, hogy kiderítsem mennyi hely kering a levegőben, ami el van véve már a vg-ből de nincs hozzáadva az lv-hez ? Mert mondjuk el lett felejtve ? Vagy csak úgy van erre mód, hogy leellenőrzöm egyenként, mennyi van az egyes LV-hez kiallokálva.
Ha igen mi az a parancs ami kiírja a levegőben keringő gigabyte-okat ? -
utgyuru
aktív tag
Az miért van, hogy bootoláskor, amikor mountolja a lemezeket, az egyikre ezt írja:
mount: special device /dev/sdd1 does not exist
Ha elindult a rendszer, én "kézzel" tudom mountolni.
A dev-ben pedig ez van:
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 ata-SAMSUNG_HD321KJ_S0MQJ1KPB07715 -> ../../sdb
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 ata-SAMSUNG_HD321KJ_S0MQJ1KPB07715-part1 -> ../../sdb1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 ata-SAMSUNG_HD321KJ_S0MQJ1KPB07715-part2 -> ../../sdb2
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 ata-SAMSUNG_HD321KJ_S0MQJ1KPB07715-part3 -> ../../sdb3
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 ata-SAMSUNG_HD321KJ_S0MQJ1KPB07715-part4 -> ../../sdb4
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 ata-TSSTcorp_CDDVDW_SH_R4136GBZ748584 -> ../../sr0
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 ata-WDC_WD10EADS-00M2B0_WD-WCAV51268884 -> ../../sdd
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 ata-WDC_WD10EADS-00M2B0_WD-WCAV51268884-part1 -> ../../sdd1
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 ata-WDC_WD5000AAKS-00UU3A0_WD-WCAYU6402297 -> ../../sda
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 ata-WDC_WD5000AAKS-00UU3A0_WD-WCAYU6402297-part1 -> ../../sda1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 ata-WDC_WD5000AAKS-00UU3A0_WD-WCAYU6402297-part2 -> ../../sda2
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 ata-WDC_WD5000AAKS-00UU3A0_WD-WCAYU6402297-part3 -> ../../sda3
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 scsi-SATA_SAMSUNG_HD321KJS0MQJ1KPB07715 -> ../../sdb
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 scsi-SATA_SAMSUNG_HD321KJS0MQJ1KPB07715-part1 -> ../../sdb1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 scsi-SATA_SAMSUNG_HD321KJS0MQJ1KPB07715-part2 -> ../../sdb2
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 scsi-SATA_SAMSUNG_HD321KJS0MQJ1KPB07715-part3 -> ../../sdb3
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 scsi-SATA_SAMSUNG_HD321KJS0MQJ1KPB07715-part4 -> ../../sdb4
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 scsi-SATA_WDC_WD5000AAKS-_WD-WCAYU6402297 -> ../../sda
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 scsi-SATA_WDC_WD5000AAKS-_WD-WCAYU6402297-part1 -> ../../sda1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 scsi-SATA_WDC_WD5000AAKS-_WD-WCAYU6402297-part2 -> ../../sda2
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 scsi-SATA_WDC_WD5000AAKS-_WD-WCAYU6402297-part3 -> ../../sda3
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 scsi-SWD_10EADS_ExternalWD-WCAV51268884 -> ../../sdd
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 scsi-SWD_10EADS_ExternalWD-WCAV51268884-part1 -> ../../sdd1
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 usb-CHIPSBNK_v1.9.12_100953005EB45204-0:0 -> ../../sdc
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 wwn-0x50000f001bb07715 -> ../../sdb
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 wwn-0x50000f001bb07715-part1 -> ../../sdb1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 wwn-0x50000f001bb07715-part2 -> ../../sdb2
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 wwn-0x50000f001bb07715-part3 -> ../../sdb3
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 wwn-0x50000f001bb07715-part4 -> ../../sdb4
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 wwn-0x50014ee1adb55a20 -> ../../sda
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 wwn-0x50014ee1adb55a20-part1 -> ../../sda1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 wwn-0x50014ee1adb55a20-part2 -> ../../sda2
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 wwn-0x50014ee1adb55a20-part3 -> ../../sda3
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Jul 17 15:09 wwn-0x50014ee2ade2d637 -> ../../sdd
lrwxrwxrwx 1 root root 10 Jul 17 15:09 wwn-0x50014ee2ade2d637-part1 -> ../../sdd1Ugyanazt a lemezt miért mutatja többször is? Amiról szó van, az sdd1, az USB-n csatlakozik, ez mégis scsi/ata-nak írja. És mik azok a wwn...-ok a végén?
-
AXisBOLD
addikt
kösz mindenkinek!
-
ferkoboy
senior tag
Sziasztok!
Szükségem lenne segítségetekre.
Van egy célgépem. Linux alapú a masina.
Gyártó oldaláról elérhető beregisztrálva a szoftverfrissítés rá.
Gyakorlatilag egy file-t tudok letölteni, ami .tar.gz kiterjesztésű. (pontosan ez az a file: openmamba-embedded-dmd-mav4-xorg-en.i586.tar.gz)A gyártónál láttam , hogy léteizk egy saját pen-drivejuk, amit tőlük tudnék rendelni a frissitéshez. Erre csak rá kellene másolnom ezt a .tar.gz file-t, és ujrainditanom vele a masinát (USB kivezetés van a készülék oldalán). Majd a frissités automatikusan települne, és ezt követően a készülék magától kikapcsol. (aztán pendrive kihúz, készülék ujraindít, és a friss szoftverrel ismét elindulna a gép).
De: a gyártó nem forgalmaz idehaza, és az utalás összege, plussz szállítás összege miatt más lehetőség kellene.
Arra gondoltam, hogy egy sima pendrive segítségével biztosan ki lehetne vitelezni a dolgot.
Gyanítom valami auto csomagtelepítő van a gyári pendrive-on elhelyezve, mely automatikusan az indulásnál feltelepíti a .tar.gz file tartalmát.
Tudnám ezt reprodukálni? Valaki segítene benne? (Ubuntu-t telepítettem már barátnőm gépére, tudom, hogy egyes csomagok ott is tar.gz formátumúak. Ott még el is boldogulnék a feltelepítésével, de ezen a készüléken látszik egy saját felhasználói felület, és plusszba van egy cél-távirányító, mint bemeneti eszköz (adatbeviteli).
Ezért gondolom, hogy valami auto-boot-install programnak kell a gyári szoftverfrissítős pendrive-on lennie...Bármilyen segítséget szívesen fogadok!
Köszönettel:
Ferkó -
Siriusb
veterán
-
ZCoyote
őstag
válasz
AXisBOLD #11277 üzenetére
A menüben keresel egy olyan alkalmazást, hogy pl. gnome terminal vagy valamilyen terminal.
Megnyitod és a cd parancsal elnavigálsz oda ahova letöltötted, pl. cd /home/axxisbold/Letöltések (ez csak példa)
Ha a mappában vagy nyomsz egy ls parancsot, az kilistázza a benne lévő cuccokat. Majd beírod, hogy sh /GoogleEarthblabla.bin
Elkezdi telepíteni és ott válaszolsz a kérdésekre.Office -> Libre Office
Lejátszó -> vlcRengeteg minden fent van alaptelepítésben is a rendszeren, érdemes ott körülnézned. Nézelődj a menüben.
Pontosan nem tudom milyen progik vannak az OpenSuSe-ban. -
sti10p
senior tag
Sziasztok!
A kormány jóvoltábol most nekem is Linuxra kell válltanom... Ajánlhatnátok egy jó zenelejátszó progit Linuxra ami hangminőségben a legjobbat nyújtja és tud FLAC-et lejátszani, köszi... -
ZCoyote
őstag
válasz
AXisBOLD #11273 üzenetére
Installation részt olvasd.
Jó napom van úgyhogy le is írom
:
Nyitsz egy terminált majd belépsz a letöltött fájlt tartalmazó mappába és kiadod az sh ./GoogleEarthLinux.bin parancsot és követed az utasításokat. -
ZCoyote
őstag
válasz
ZCoyote #11274 üzenetére
Lejárt a szerk.
Itthon a szervernek használt gépem egy mini-itx cucc. Számol, torrentezik, fájlszerver szerepet tölt be de csak frissítéskor kell újraindítanom vagy még akkor sem mindig.
Szép stabilan megy egyedül az áramszünet üt be néha.Ezt csak azért írom, hogy azért egy desktop cucc is tud megbízhatóan menni. Szóval ha nem kritikus helyre/felhasználásra kell az asus akkor jó lehet.
-
ZCoyote
őstag
válasz
bambano #11272 üzenetére
Ha "csak" ennyi a különbség és csak a rendelkezésre a szempont más nem, akkor valóban az asus a jobb megoldás.
Ha sikerül beszerezned az alaplapot és utána valamelyik részalkatrész fosik be akkor tényleg egyszerűbb venned hozzá másikat.
Még az lehet a kérdés, hogy mennyire lesz terhelve a gép? Mert ugye nem mindegy, hogy milyen hűtés van benne, melegedés, stb. Azért egy ibm szerver gondolom többek között erre is fel van készítve/kialakítva.
Volt olyan gépem aminek felszálló repülőgép hangja volt viszont az ipari ventik küldték is a huzatot."tudod, rendes gép az, amit a gazdája nem bír felemelni"
Volt szerencsém. Pl. egy ML370-G5-ös, 2x850W táp, 6xSAS diszk, Ultrium mentő, stb. nyalánkságok. Az mondjuk tower volt de gerincroppantó. Nagyrészt kiskocsival vittem de leemelni és a helyére berakni így is finom volt. Egyedül az ezekben a jó, hogy nem költözködnek túl gyakran. A szünetmentesről meg ne is beszéljünk
-
AXisBOLD
addikt
sziasztok.
vettem egy laptopot(HP 625) amin alapból linux suse van. wint akartam rakni rá, de kipróbálom inkább a linuxot, még sose volt szerencsém hozzá.
csak pár programot akarok telepíteni: google earth, ffdshow, mpc home cinema.
google earth-nél elakadtam
. letöltöm a bin filet de nem tudom telepíteni.
tudnátok segíteni?
-
bambano
titán
válasz
ZCoyote #11271 üzenetére
az asus p8b ws egy öszvér alaplap, félig desktop, félig szerver. 2.9Ghz-es qc i5-2310-es procival. Két szerver-kategóriás intel ethernet vezérlője van, ezért tetszett meg. Az az ibm, amit találtam, x3200 m3-as, 2.53GHz-es qc xeonnal, 2G ecc ddr3 rammal. Az ibm-nek rendes háza van (tudod, rendes gép az, amit a gazdája nem bír felemelni
)
Gyakorlatilag ennyi a különbség, az ibm-ben xeon és szerver ramok vannak, az asusban meg sandy bridge desktop. Emiatt az asus *sokkal* gyorsabb, az ibm meg hibajavító.
Mindkettő egy tápos, az asusban erősebb táp van (nem mintha számítana).
Arra, amire kell, mind a kettő bőven elég, most egy 1G ramos, dual p3@1GHz-es x330-on megy a dolog, csak az már annyira öreg, hogy instabillá bált. Hogy kiszáradtak a kondik vagy túl gyors vinyók kerültek bele és már nem bírja, nem tudom.
Egyetlen dolog számítana, a rendelkezésre állás. A desktopnál ez egyszerűbb, mert ha bedöglik valami, sarki fűszeresnél veszek másikat, belerakom, oszt jónapot (vagy nem, ezt az alaplapot hetek óta kergetem az országban
). Az ibm (talán) nehezebben döglik be, de ha bedöglött, ahhoz alkatrészt keríteni kicsit macerásabb és drágább.
A normális megoldás persze az lenne, hogy x3550 vagy x3650, sas diszkekkel, legalább 6 giga rammal (hogy a három csatorna működjön), valami rendesebb xeonnal, gyári ibm diszkekkel, rsa2-vel, dual táppal, rackkelhetően. Na ez kerül 600k-tól felfelé
-
bambano
titán
válasz
ZCoyote #11269 üzenetére
a redundáns táp meg az ilo2 (ibm nyelven rsa2) nem +50k hanem +400k-nál kezdődik... ha csak redundáns tápot szeretnék és nem kell rsa, akkor +250k.
az a gép ibm-ből, ami minden szempontból tetszene, pont 3x annyiba kerül, mint egy asus workstation alaplap (ami önmagában dupla annyi, mint egy mezei alaplap). 200k-ból ugyanúgy kingston ram van a gépben a gagyinál is meg az ibm-nél is, nem ibm matricás hynix vagy ilyenek.
ha a gagyi 3 évet bír ki, az ibm meg 5-öt, akkor 3 év múlva szemrebbenés nélkül kikukázom, veszek egy másikat és 200k-t spóroltam meg egy évvel tovább bírta.
-
ZCoyote
őstag
válasz
bambano #11266 üzenetére
Szerintem alap dolgokra elég a kommersz (minőségi) is bár ahogy Vladi is mondta a felhasználás dönti el. Ha van azonban +50k az IBM-re én azért azt venném.
Az mégis csak egy komolyabban összerakott/támogatott cucc (bár konkrétan az IBM-et nem ismerem én HP-kat vettem). Azért egy redundáns táp, ILO2 (HP-nél), stb nem mindegy.
Ott a garancia kérdés is. Kommersz cuccnál 1-2-3 év, komolynál mondjuk 5. -
Vladi
nagyúr
válasz
bambano #11266 üzenetére
Attól függ általában, hogy mire kell. Ismerek olyan tárhely szolgáltatót, aki a gigabite módszert alkalmazza. Sima ház cuccokból is össze tudsz rakni jót. Márkás táp, hűtés stb. az e jelű amd procik általában válogatott cuccok pl.
nyilván egy drága ibm gépre jobb a terméktámogatás. De hallottam már onnan is rosszat.
mindenesetre szerintem te több szervert raktál már össze nálam.
-
bambano
titán
nyissunk már egy kis vitát, ha ráértek:
amikor szervert vesztek, akkor törekedtek a márkás vasra (ibm, hp, dell), vagy normális, de azért kommersz cuccból rakjátok kössze (asus, gigabyte)? esetleg made in dzsunka?eddig mindig ibm-et vettem, most egyszer úgy döntöttem, hogy jó lesz nekem az asus workstation alaplap is, csak közben találtam egy árajánlatot, ami nem sokkal drágább (200k kommersz, 250k ibm). érdekelne, hogy ti mit vennétek.
-
Elrood
őstag
A "nem kedvel" alatt azt értettem, hogy nem működik
.
Konkrétan a -lopencv_core -lopencv_imgproc stb. kapcsolók miatt sírt, hogy ismeretlen, mikor megcsináltam mindent, amit a neten találtam.
Közben feladtam a /home-s megoldást, ha rendesen oda pakolom, ahova fordítás után is tenné magát simán ment, úgy hogy marad ez a verzió, és hegesztek valami csomagot, hogy ne kelljen mindent kézzel. -
kovaax
őstag
Mindenhova a http://www.google.com/chrome-ről telepítem, aztán ő bevési magát a csomagkezelőbe, és frissül, ha kell. Az adatlapomon látható összes linuxon így használom, a nagyobbik gépen van 64 bites, és ebből a Fedorával kapom csak ezt a hibát bizonyos oldalakon (spottr.hu, www.ng.hu ami ilyen), de ott konzekvensen, már chrome 3 frissítés óta...
-
-
kovaax
őstag
válasz
Nowhereman #11259 üzenetére
RaZroX-nek jelent problémát a multiboot, nem nekem. Ha megnézed az adatlapomat, a két gépemen 5 különböző rendszer van, mondjuk mind linux (vinózer vagy 15 éve nincs saját gépen).
-
Nowhereman
őstag
válasz
kovaax #11251 üzenetére
A bootolással nincs semmilyen szopás, remekül meg van az a multiboot oldva!
Játékok is vannak rá(fogadok hogy többet lehet mókázni az lgdb.org, happypinguin.org-on linkeltekkel, mintha 576kb-ba szaladgálna elverni a stexet az ember), és a Wine is elég jó kis emulátor - ha nem az lenne, akkor nem szaladnának az opengl mókák akár még nagyobb fps-sel is mint a Windows-on. A harmadik évezred előtti mókákat, akárcsak az ódon perifériákat könnyebb Linux alatt működésre bírni, mint egy W7-esen.
Két nagy x@r van a kavicsban: DirectX, amit ugye emulálni kell, másik az elhanyagolt zárt drájverek.
Szerintem kevés dolog hiányzik annyira a Linuxnak, mint egy normális 3Dmark progi, ami némileg kényszerítené a videókártya gyártókat, hogy néha rá is nézzenek drájvereikre... -
Elrood
őstag
Egy fordítással kapcsolatos kérdésem van.
Legyen egy szűz linux, modjuk ubuntu, de ezt most kb. mindegy.Egy másik gépen már le volt fordítva az ffmpeg és az opencv, onnan kiszedtem a fájlokat.
Az include megadása nem probléma:
-I/home/elrood/Projects/ocvlibs/include/opencv
-I/home/elrood/Projects/ocvlibs/include
Ez működik.De a libek megadása nem megy, tudom, hogy mondjuk
-L/home/elrood/Projects/ocvlibs -lopencv_core -lopencv_imgproc -lopencv_highgui kéne. de ezt már nem kedveli.
Azt tudom, hogy a pkg-config-gal kéne játszani, de pont el szeretném kerülni, mert SVN-ről mászna le a projekt és nem akarok állítgatni a gépeken.Van megoldás, vagy inkább hagyjam.
-
-
F34R
nagyúr
válasz
RaZroX #11248 üzenetére
hát sztem ne szarakodj virtual machine-vel mert nem fog menni nem tudják emulálni a fizikai kártyádat 100%-ban ezért nem fogsz tudni rajta játszani csak ezeréves játékokkal.
belépsz rendzsergazadaként a terminalba, vagy a su-val vagy a sudo -s el
amúgy meg cd parancsal belépsz oda ahova telepítetted (teljes elérési út)
amikor abba a mappába vagy akkor ls ez kilistázza ami benne van és egy sudo ls fájlneve.run felrakod. -
RaZroX
addikt
így van.. sajnos nem is megy semmi
Találtam viszont egy Parallels nevű programot (olyasmi mint a virtual box csak jobb).
Eredetileg Mac-re készült de lelehetett tölteni Linuxra is. Letöltöttem egy 130 megás .run kiterjesztésű fájlt de nem tudok vele mit kezedni. Hogy kell ezt megnyitni ? -
F34R
nagyúr
válasz
BigManus #11246 üzenetére
virtualbox nem tudja emulálni a VGA-t rendesen tehát ati driver kilőve és emiatt nincs meg a minimum követelmény a játékokhoz sem ,mert max 32 Mb-tud felhasználni .
(#11245) kovaax
igen de nem mindenben lehet helyettesíteni a windowst ezt lássuk be , unix jól össze van rakva de nem minden része tökéletes.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #11237 üzenetére
Akkor a windows hostot is ki kell engedje a netre, gondolom ezt szeretné elkerülni...
RaZroX: A vmware a legrégebbi és legjobb megoldás jelenleg azt hiszem... De nem tudom, hogy az hogy kezeli a videokártyákat, szóval kb. rá is érvényes bambano első mondata. Szerintem csinálj dual boot-os gépet, minden linuxos játékos azt csinálja.
-
-
RaZroX
addikt
Hát ja csak most gondolj bele.. játszok valamivel de egy oldalt gyorsan megakarok nézni. Akkor indítsam újra a gépet nézzem meg aztán indítsam újra megint és játszak tovább ? Elég macerás.. Bár azt meg lehet oldani, hogy Dual-Boot Linux és Windows között hogy egyből tudjak rendszert váltani és ne keljen ujra indítani ?
-
bambano
titán
válasz
body007 #11221 üzenetére
18:11:41 up 736 days, 7:12, 1 user, load average: 0,60, 0,47, 0,37
uptime harc van vagy csak poroltok egy kicsit?
a második az routing hiba, nézd meg, hogy a teló is tudja-e, hogy merre van a szerver címtartománya, meg azt is, hogy a szerver is tudja-e, hogy a teló címtartománya merre van.
mindkét cuccon kellene vagy jó default route vagy kitöltött routingtábla. -
RaZroX
addikt
Üdv! Még új vagyok Linux téren, nagyon alap szinten értem csak a dolgokat. A kérdés az lenne, hogy PlayOnLinux-szal szeretném feltenni a Call of Duty 4 Modern Warfare játékot, ami a vinyómon van egy ISO fájlban. Anélkül megoldható, hogy kiírjam ? Ha igen akkor hogy ?
Előre is köszi!
-
válasz
body007 #11220 üzenetére
Na basszus, egy restart megoldotta a szolgáltatás elindulását
Én ezt erősen gondoltam csak nem szerettem volna újraindítani, uptime harc van
[root@fedorka body]# service nfs start
Starting nfs (via systemctl):De a teló b*szik csatlakozni
Nokia-N900:~# mount -t nfs 192.168.0.164:/home/body/telora /mnt/share
mount: RPC: Unable to receive; errno = No route to host -
Sziasztok!
Itthon (is) szeretném megcsinálni az nfs elérést csak kicsit gondba vagyok.
A szerver fedora 15 (a desktop gépen), kliens a telefonom (maemo) wifin keresztül.
Már itt elakadt a dolog:[root@fedorka default]# service nfs start
Starting nfs (via systemctl): Job failed. See system logs and 'systemctl status' for details.
[FAILED]var/log-ba nézelödtem de még nfs könyvtár sincs...
Az nfs-utils, portmap csomik fent vannak:
...
Package 1:nfs-utils-1.2.4-0.fc15.x86_64 already installed and latest version
...
Package rpcbind-0.2.0-10.fc15.x86_64 already installed and latest version
...portmap indul:
[root@fedorka log]# /etc/init.d/portreserve start
Starting portreserve (via systemctl): [ OK ]esetleg még ez ha segít:
[root@fedorka log]# dmesg | tail
[147266.739140] svc: failed to register nfsdv2 RPC service (errno 97).
[147266.739142] svc: failed to register nfsaclv2 RPC service (errno 97).
[147266.739145] nfsd: last server has exited, flushing export cache
[147400.901321] ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[147408.436677] svc: failed to register nfsdv2 RPC service (errno 111).
[147408.436696] svc: failed to register nfsaclv2 RPC service (errno 111).
[147408.436699] nfsd: last server has exited, flushing export cache
[147408.443711] svc: failed to register nfsdv2 RPC service (errno 97).
[147408.443714] svc: failed to register nfsaclv2 RPC service (errno 97).
[147408.443717] nfsd: last server has exited, flushing export cache -
sh4d0w
félisten
Samba konfigoláshoz ért valaki?
-
bambano
titán
hogy mondom meg debian squeeze alatt a gnome-nak, hogyha nem adatcd-t rakok bele, akkor kíméljen meg minden okoskodástól és hagyja békén, se másolni, se rippelni ne akarja?
-
ambipur
tag
Halihóóó Emberek!
Le lehet - e valahogy tiltani, hogy a cron az auth.log - ba logoljon? Ezek számomra teljesen érdektelenek, és csak zavarnak a túl gyakori, 1 - 2 percenkénti bejegyzések. Előre is köszönöm!
-
BTom1970
aktív tag
Hello!
Lenne egy kérdésem:
Van egy Linux server. Mitől lehet olyan, hogy néha nem elérhető, kb 10 percre.
Ez naponta legalább 2-3 szor előfordul. Vagy talán többet is.
Se a levelezés (mail server), se a honlap (web server).
Aztán csak úgy magától ismét elérhető lesz.Hogy lehet kideríteni mi lehet ez?
Köszi a válaszokat!
-
Lenry
félisten
válasz
utgyuru #11202 üzenetére
írd be fstab-ba (általában /etc/fstab), nofail opcióval, ami arra jó, hogy ha létezik az eszköz, akkor mountolja, ha nem akkor ignorálja
így néz ki a sor
/dev/sdb1 /media/USBvinyo ntfs-3g defaults,nofail 0 0
eszköznév, csatolási pont és fájlrendszer értelemszerűen változhat
-
utgyuru
aktív tag
XFCE-ben hogyan lehet megcsinálni, hogy azokat az USB eszközöket automatán mountolja, amik már be vannak dugva, mikor elindul a rendszer? Ha bedugok egy pendriveot, az mountolja, de van pl egy USB-s vinyóm, ami állandóan be van dugva, azt mindig kézzel kell mountolnom.
-
cyber86
őstag
Helló. Privibe rám tudna írni valaki aki nagyon jól vágja a linux programozást?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- sziku69: Szólánc.
- PlayStation 5
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sorozatok
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- JBL Xtreme 3/4 akciós áron eladó!
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite / 4GB RAM 64GB / Független / 12 Hó Garancia
- Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV - 14" FHD 120Hz - Ryzen 9 - 4900HS - 16GB - 2TB - RTX 2060 - Win11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest