- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Milyen notebookot vegyek?
- Androidos tablet topic
- Apple MacBook
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Fujifilm X
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rickazoid
addikt
Volna két problémám.
Arch Linuxot használok, mellette van a notebookomban egy ATI Mobility Radeon HD 2400 XT videokártya. Így is elég rossz a párosítás, azonban mostanában nagyon idegesítő problémáim vannak. Az első, hogy videó nézés közben random elszáll a kép, vagy lekapcsol a kijelző, majd visszakapcsol és elfehéredik, ilyenkor egy váltás a parancssorra majd vissza az X-re segít, néha viszont nagyon vékony színes csíkok árasztják el a kijelzőt, ilyenkor csak az újraindítás segít, parancssorba se tudok átlépni, teljesen lefagy.
A másik gond, hogy bootolás közben a rendszer még szöveges módban 1440x900-as felbontásra vált, ezzel még nem is lenne gond, hisz ez a monitorom felbontása, azonban ha itt elindítom az X-et, át tudok ugyan váltani parancssorra, de az onnantól azt hiszem csak 640x480-as felbontású, ráadásul vibrál, és nem is gördül a parancssorhoz, mintha beragadt volna valahol a bootolás közben a megjelenítés, mielőtt magasabb felbontásra váltott. Egyik terminál se használható, sőt néha az X a 8. helyen található, amit nem teljesen értek. Lehetséges lenne, hogy bootolás közben grafikus rendszer indul a 7. terminálon, majd a 8-on indulna az X és emiatt van ez az egész probléma? Semmi hasonlót nem állítottam be soha, nem is próbálkoztam vele, mindig jó volt nekem terminálra az alap felbontás, nem is nagyon használtam őket. De valamelyik catalyst frissítés óta már ilyen. A radeonhd driver viszont egyáltalán nem működik, catalyst mellett kéne valahogy megoldani.
Lefuttattam egy hwinfo --framebuffer parancsot, majd ez alapján beállítottam 8 bites 640x480-as felbontást a GRUB-ba, hátha, a helyzet viszont csak rosszabb lett, X indításig nincs változás, onnantól viszont az X csak úgy indul, hogy először a képernyő közepén alacsonyabb felbontásban (nem tudom, szemre valahol 1024x768 környékén lehet, talán egyel magasabb) megjelenik egy négyzet, felváltott világos és sötét szürke csíkokból, majd a kijelző többi része is csatlakozik hozzá, lassan világosodik egy darabig és ennyi.
Nincs semmi tippem, nem így kéne működnie. Megjegyzem a legacy GRUB-ot használom (0.97-17), nem váltottam GRUB2-re, mert a grafikus megjelenítéssel gyakran voltak gondok, nem működtek a terminálok például, hasonlóan viselkedett, mint ez most. -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10397 üzenetére
-
Speeedfire
félisten
Esetleg valaki megtudná mondani hogyan tudnák saját kernelt forgatni? Honnan lehetne leszedni a source fájlokat illetve egy kis rendszerhez miket kellene kivenni? Debian alá akarok egy kis erőforrás igényű kernelt.
Már 1-2 dolgot kivettem, illetve a bash-t cseréltem dash-ra, érdekes a dash meghagyni, vagy elég csak a sima ash?
-
utgyuru
aktív tag
Csak az az 1 hdd van a gépben, amire a rendszert raktam. De elkezdi betölteni a Linuxot, nem az a baj,hogy nem látja. Valami usb inputoknál akad el. Írja, hogy melyik inputot nézi éppen, elszámolt már 37-ig, amikor leállítottam.
-
bambano
titán
válasz
utgyuru #10391 üzenetére
nem gáz, csak mivel volt egy diszk a vinyód előtt a sorban, ezért a vinyódat második diszknek sorolta be a kernel. ezért nem lát róla semmit, van se kép se hang.
azt próbáld meg, hogy rescue módban megint bebootolsz az usb pendrájvról és átírod az összes szükséges helyen a vinyó kijelölést sdb-ről sda-ra (grub menüben, fstabban).
-
dabadab
titán
válasz
Speeedfire #10392 üzenetére
A LILO jóval primitívebb, az egyetlen stage-ből áll. Összesen kb. annyit tud, hogy el van tárolva benne egy lista a betöltendő szektorok címével (ahol a kernel image van), azokat beolvassa, aztán elindítja. A GRUB jóval bonyolultabb, ott már van egy második stage is, ami tudja értelmezni a filesystemeket, GPT-t, miegyebet.
"Konkrétan azt nem próbáltam meg, hogy levágni egy kis részt és arra a boot, de ezt még lehet megpróbálom majd valamikor."
Pedig a régi időkben ez volt a standard eljárás - sőt, most megint ez lesz a 2 TB feletti HDD-knél
"A kicsit hdd-t boot után már le lehet valahogy állítani?"
Igen. Minden HDD-ben be lehet állítani, hogy mennyi tétlenség után hagyják abba a pörgést, illetve azonnali hatállyal is el lehet küldeni aludni. Nézd meg a hdparm -S, -y, -Y kapcsolóit.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Jester01 #10386 üzenetére
Első körben (ez még tavaly volt) az elképzelés az volt, hogy vettem egy sata raid vezérlőt mondom majd arra rányomom a nagy hdd-t és akkor jó lesz, hát nem. Gondoltam akkor majd a kis ata 250-esen lesz a rendszer és a nagy hdd meg meg majd adatnak, így sem lett jó. Végül a rendszer egy kis 4,3 GB-os hdd-n lett és a nagy hdd emg adat, de így meg a kicsi elég hangos volt, így abba is hagytam a home szerver dolgot.
Amúgy mindig azt csinálta, hogy a grub bejött, de nem ment tovább, ha jól emlékszem az az ubi 8.04 volt az alany.Konkrétan azt nem próbáltam meg, hogy levágni egy kis részt és arra a boot, de ezt még lehet megpróbálom majd valamikor.
A kicsit hdd-t boot után már le lehet valahogy állítani?A hdd másolás akkor így lesz ezután is, sajnos ram kevés van benne (32MB).
Hát openwrt alatt van 2 web felület is, a luci ami lua alapú scriptekkel van megoldva, az xwrt meg shell scriptekkel. A dd-wrt-re, tomato-ra és a gargoylra nem jöttem még rá, de majd csak meg lesz az is valahogy.
bambano: azt hiszem van rajta 32GB rész, lehet majd ezt is megpróbálom majd.
dabadab: grub volt rajta, még az 1-es verzió, lilo-t eddig még csak 1x láttam
amúgy a kettő között tudásilag a különbség? -
Jester01
veterán
válasz
dabadab #10389 üzenetére
A grub is a BIOS-t használja ... minden a BIOS-t kénytelen használni aminek nincsennek saját alacsony szintű driverei.
int
rawread (int drive, int sector, int byte_offset, int byte_len, char *buf)
...
bios_err = biosdisk (BIOSDISK_READ, drive, &buf_geom,
read_start, read_len, BUFFERSEG);(grub-0.97/stage2/disk_io.c)
@bambano: biztos, hogy a jumperelést fel tudja oldani a linux?
-
dabadab
titán
válasz
Speeedfire #10384 üzenetére
Liloval próbáltad vagy grubbal? Mert a lilo tényleg a BIOS-t használja a kernel image betöltésére (és ott lehetnek gondok), a grub viszont már nem.
Egyébként a régi időkben, amikor még LILO-t használtam, azt csináltam, hogy a /boot-nak csináltam egy kis partíciót a lemez elején, így a kernel image mindig a BIOS által látott területen volt. -
bambano
titán
válasz
a legtöbb vinyót be lehet úgy jumperelni, hogy 120g-nél (esetleg 32G-nél) kisebbnek hazudja magát.
Rakd fel úgy a linuxot, hogy a / és a /boot is teljes egészében 32G alá kerüljön, akkor szerintem fog bootolni. A kernel meg majd lereseteli a diszket és nem foglalkozik a korláttal.
-
Jester01
veterán
válasz
Igen, ha a telepítő látta, akkor másik eszközről (hdd, floppy, pendrive, cdrom ...) bootolva az éles rendszer is látni fogja.
Biztos, hogy egyáltalán nem látja a merevlemezt? Általában szokták látni, de csak az elejét ... bootoláshoz meg az is épp elég, ha oda teszel egy kis boot partíciót. Az én múlt évezredbeli PII-es gépem is vidáman muzsikált egy 320GB-os meghajtóval.
MOD: a másolásos dologhoz: hja, ha ugyanazon a lemezen belül másolgatsz az bizony lassú lesz, mert szegénynek "kapkodnia kell a fejét"
Ha van sok memóriád, akkor azzal lehet játszogatni, hogy minél többet olvasson be egyszerre majd szintén egyszerre írja is ki.
Router webes felület kérdésre: még sose néztem, de van nyílt forrású router rendszer, nézz bele abba. De alapból a valamilyen cgi ami akár shell script is lehet, hihető megoldás.
-
utgyuru
aktív tag
Üdv!
Felraktam a Slackware 13.1 64-bites verzióját, mindenbeállítást a gépre hagytam, végzett is hibaüzenet nélkül. A gondom az, hogy amikor tölti a rendszert az usb inputokról elkezd valamit irogatni. Először írja a billzetet, aztán meg az egeret...De onnan nem megy tovább. Mit csináljak vele?
-
Speeedfire
félisten
Érdekelne még egy másik dolog is. Régebben próbálkoztam vele akkor nem működött sajnos. Van egy régi kis p3 gép, ennek kb 120gb-ig van hdd támogatása. A felett már nem látja a hdd-t. Telepítő lemez felismeri, fel is telepíti rá, de nem látja boot. Ezt ki lehet valahogy játszani? Mikor tölti be a kernel modult a gép?
Ha a /boot egy kis hdd-n lenne, akkor utána már látná a nagy hdd-t? -
Speeedfire
félisten
Üdv!
Üdv adott egy hdd ezen vannak külön kötetek. A gondom az hogy elég lassú a másolás/áthelyezés egyik kötetről a másik kötetre, ezzel lehet valamit tenni? Vagy bele kell törődni?
Illetve olyan kérdésem lenne, hogy a routerek webes felületét hogy szokták megoldani? Csak html + shell script vagy van erre valami más megoldás is? Illetve ezzel kapcsolatban tud valaki valami cikket mutatni vagy valami kiindulópontot?
-
<cyborg>
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
A probléma: Nem tudom, hogy a laptomon gombjai milyen acpi event-eket váltanak ki. Pedig szükség lenne rájuk az acpid konfigolásához.
Régebben, mikor egy ubuntut nyúztam, volt a repoban egy acpi_listen nevü progi, ami a stdout-ra kiírta az eventeket, de ez most nincs
.
Van valakinek ötlete, hogy honnan lehetne ezeket kideríteni?
Előre is köszi.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #10355 üzenetére
pedig a cél épp az, hogy egy relét birizgáljak a számítógépről közvetlenül. ez kapcsolgatna egy lámpát, mint egy időkapcsoló. csak ezekből a lámpákból van 6-8 darab, számítógép + relé kombó ennyinél már olcsóbb, mint ennyi időzítőkapcsoló. ráadásul ha még vissza is olvasható, hogym i történt, akkor meg pláne jobb, távolról vezérelhető, satöbbi.
soros, vagy párhuzamos port, alapból mindegy, soros port is van alapból 2, meg 4-portos soros kártya is van fél vödörrel.
-
Siriusb
veterán
válasz
Siriusb #10376 üzenetére
Ha valaki sötét téma használ, s mivel a firefox ezt nem szereti - bizonyos területek olvashatatlanná válnak -, használhat egy eddig jónak tűnő userContent.css-t ami a ~/.mozilla/firefox/xxxxxx.default/chrome mappába kell betenni.
A forrás: http://xfce-look.org/content/show.php/Divinorum?content=65533 Az eddig tesztelt részeknél nekem működik, pl prohardver hozzászólás, gmail.input {
border: 2px inset white;
background-color: white;
color: black;
}
textarea {
}
select {
}
input[type="radio"],
input[type="checkbox"] {
border: 2px inset white ! important;
background-color: white ! important;
color: ThreeDFace ! important;
}
*|*::-moz-radio {
}
button,
input[type="reset"],
input[type="button"],
input[type="submit"] {
border: 2px outset white;
background-color: #eeeeee;
}
body {
display: block;
margin: 8px;
} -
Sanyix
őstag
Van egy gép eredetileg ubuntu 8.04-el, ami 2 évig így ment. Majd át lett rakva egy másik helyre, ahol elég hosszú a lankábel, így 10 mbit a max.
Na most, 5 gépből 1 ismeri fel, hogy 10mbit kéne auto negotiationnal, a többi szépen beáll 100mbitre, és persze semmi kommunikáció nem megy.Így volt ezzel az ubis géppel is, így hát kiszenvedtem ethtool-al hogy bootnál 10mbitre kényszerítse. Maj frissítve lett 10.04-re. Ez ment is, máig.
Most szokás szerint az eth0 interfész eltűnik (ki volt az a barom aki kitalálta hogy ez így legyen ha nem képes hálókapcsolatot felépíteni?). Router restart többször, gép restart, semmi.
Mivel ugye eth0-nélkül nagyon faszán NEM lehet semmit sem diagnosztizálni, hát próbaképpen betoltam a 8.04-es cd-t és elindítottam live módban.
ÉS rájött hogy 10 mbiten kell mennie, és működött a háló! ( a telepítettre miért kell a 10mbit-et kényszeríteni vajon? Az miért nem ismeri fel?).
Ez után újra elindítottam a telepítettet, és volt háló...
vindózosodik a linux? (megmagyarázhatatlan hibák amik ugyanilyen megmagyarázhatatlanul szűnnek meg) -
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Brutforsz #10374 üzenetére
Ennél egy sokkal-sokkal jobb megoldás, ha a Firefox profilmappádban létrehozod a chrome mappát, abban pedig a userContent.css nevű fájlt, majd beleteszed ezt a kódot:
textarea, input[type="text"]{
color: black !important;
}(Persze bármilyen színt megadhatsz.)
Így csak a tényleg szükséges helyen változik a betűszín.
#10376: Azt úgy értettem, hogy ennél a sötét témánál még látszik a fekete szövegszín.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
Siriusb #10371 üzenetére
Az a gond, hogy a gtk-s téma világos betűtípusa nem látszik jól az oldal css-ben megadott háttérszínű szövegbeviteli dobozban.
Szerintem egyszerűbb megoldás a szövegszínt átírni, mint minden egyes oldalon variálni a háttérrel.
Mivel a rendszer a szövegdobozba a gnome-téma alap szövegszínével ír, így a konkrét téma esetében a ~/.themes/BlueHeart/gtk-2.0/gtkrc fájlban a text[NORMAL] = "#e5e5e5" sorban kell átírni az értéket például text[NORMAL] = "#000000"-ra, így látható lesz sötét háttér előtt, és itt a szövegdobozban is.
-
Siriusb
veterán
válasz
Brutforsz #10370 üzenetére
Bármilyen sötét téma megteszi. Pl. próbáltam ezt:
http://art.gnome.org/download/themes/gtk2/1125/GTK2-BlueHeart.tar.gz
a http://art.gnome.org/themes/gtk2?page=1 -ról.Most találtam egy stylish nevű addont a firefoxhoz, lehet ebbe belemászok, meglátjuk mi sül ki belőle. Ha tudsz valami okosságot mondani, megköszönöm!
-
klayton#1
tag
Valaki tudna ajánlani egy jó command-line böngészőt? Mutt-ot használok e-mailezésre, és a html maileket elinks-szel nyitja meg, viszont ez nem kezeli jól az ékezetes karaktereket, így helyettük '\' karakter jelenik meg. Ki lehet ezt küszöbölni beállítással, vagy van másik böngésző, ami ezt tudja?
-
utgyuru
aktív tag
Live USB készítéséhez valaki tudna adni valami használható leírást?
-
Siriusb
veterán
Két kérdésem lenne:
1) Magyar nyelvű szöveg esetén melyik optikai karakterfelismerő programot javasolnátok?
2) Firefox 3.6-nál hogy lehet megoldani, ha a gnome-ban sötét témát használok, pl a szöveges beviteli mezők olvashatóak legyenek; a háttér vagy a szöveg színét kellene változtatni.
-
utgyuru
aktív tag
válasz
bambano #10359 üzenetére
Na, ilyenek miatt kérdeztem, hogy ez járható út-e. Akkor marad az újratelepítés.
Esetleg a windows emulálása mennyire jó? Wine-nal, vagy valami VPC-vel? 1-2 játék meg Visual Studio miatt kérdezem csak, ezek megoldhatóak? 3 napja használok Win7-et, de elég ratyi Linux után. -
utgyuru
aktív tag
Üdv!
Lehet nagy hülyeség, de megkérdezem: olyat lehet csinálni, hogy egy vinyóra fel van telepítve egy Linuxom, azt a vinyót átrakom egy másik gépbe, és ott használom?
Nincs kedvem leformázni, újratelepíteni, stb.
-
Valaki nem tudja, hogyan kell kdm screen shotot készíteni, mivel módosítottam egy kdm témát de így nem tudom fel tölteni a kde-look.org-ra?
-
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #10351 üzenetére
A párhuzamos portot alapból nem. Én egy kis C programot használok erre.
A soros portot, ha szabványos eszköz van a túloldalon, tehát nem a csatlakozó lábait akarod piszkálni, akkor lehet közvetlenül is írni miután beállítottad a paramétereket. Például az én usb<->serial konverteremet simán lehet echo foo >/dev/ttyUSB0 formában használni, ráadásul az alapbeállítás mellett. -
ngabor2
nagyúr
a párhuzamos, esetleg soros portot lehet valahogy parancssorból kezelni? úgy értem, hogy pl. a párhuzamosnál 1 kiválasztott digitális, vagy analóg csatornának az értékét beállítani, vagy visszaolvasni? a beállítás fontosabb lenne. egy néhány kapcsolót/relét akarnánk vezérelni, esetleg ellenőrizni így, arra kellene.
-
Scobbyka
tag
Mivel lehetne monitorozni egy debian etch gatewayen a dhcpvel kiosztott IP sávszélesség használatát külön-külön egyesével. Munin-t már néztem de nagyon gépigényes amikor megcsinálja a grafikonokat az egész C osztályú hálózatra.
-
whYz
őstag
Sziasztok
Melyik linuxot ajánlanátok jelen pillanatban szervergépre? Debiant használtam eddig(lenny+squeeze+sid), és nem nagyon szeretnék váltani, de lenny-t már nem szívesen rakom fel, squeeze meg fagyasztva van, nem tudom érdemes e.
Ubuntu szerveren gondolkodok még. De ott már jóval előrébb tartanak a kernelekben, mennyire lehet az stabil?
Illetve ext3, vagy ext4?
-
kovaax
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #10343 üzenetére
A régi szép, linux-szal ismerkedős időkben még nem volt live cd...
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
adodaniel #10339 üzenetére
driverek általában benne vannak a kernelben, kivéve a videókártyáét. openSUSE magától telepíti, mikor frissíted a rendszert, Ubuntun pedig rá kell menned az Eszközmeghajtók telepítése menüpontra, szóval igazából egyik sem bonyolult. Inkább keress rá a honlapjukra, fórumukra, szemezgess velük, melyik jön be jobban. Mert tapasztalatom szerint mindenkinek más.
-
Vladi
nagyúr
válasz
wetomi #10336 üzenetére
Annyira nagyon nem vágom az ssd mélylélektanát, de állítólag 2.6.33 óta támogatott.
Értelem szerűen olyan disztrót válassz ami ezt vagy későbbi kernelt szállít, beforgatva a megfelelő támogatást. (A mi általános disztróknál 99%, hogy megtörtént.) -
adodaniel
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #10338 üzenetére
köszi, és melyiket emelnéd ki első helyre?
ha tekintjük még a könnyű beállítást (driverek, wifi...) is.
-
adodaniel
őstag
Sziasztok!
Otthoni használatra (internet, munka (szövegsz.,táblázatk., adatb.), filmezés (HD is) és zenehallgatás) melyik disztribúciót érdemes felrakni? Lehetőség szerint minél könnyebben kezelhető legyen (néhányszor használtam ubuntu-t).
Köszi,
Ádám -
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, mit tudtok a linux kernel SSD támogatásáról, még inkább a TRIM funkció kezeléséről. Amit eddig találtam, az nem túl biztató, de hátha többet tudtok. A teszteket látván elgondolkoztam, hogy plusz ram helyett már egy alap 8gigás SSD is sokat gyorsíthatna a rendszeren. Van valami információtok erről? Esetleg, hogy mennyire disztribúció függő a dolog, mert az openSUSE-val eddig teljesen elégedett vagyok. Előre is köszönök bármi infót. -
Siriusb
veterán
válasz
klayton#1 #10334 üzenetére
Ar Arch Linuxnak nagyon jó a wikije, szóval azt érdemes mindig megnézni:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Kde
http://wiki.archlinux.org/index.php/Ati
Mivel én nem vagyok kde fan, és nvidiát használok, összesen ezzel tudok hozzájárulni.
Csak így tovább, használd az arch-ot, meglátod milyen jó, hogy sosem kell újra telepíteni, s mindig a legfrissebbet kapod minden csomagból.
Én egyszer telepítettem újra, amikor 32 bitről átmentem 64-re. -
klayton#1
tag
Hello, egy kis segítségre lenne szükségem!
Eldöntöttem, hogy váltok Arch Linuxra, eléggé megtetszett. A telepítés simán ment leírás alapján, végül kde-base környezettel telepítettem [első találkozásom a kde-vel is..]. A rendszer működik királyul, viszont azt hiszem, a grafikus kártyám telepítése mégse sikerült túl jól. Ati Radeon HD5770-es kártyám van, és a telepítés során "xf86-video-ati"-t telepítettem, viszont valamiért nem hajlandóak működni a Visual Effectek, mindig kiírja, hogy "could not activate ..." vagy, hogy "disabled by other application..". A kérdés az, hogy hogyan érhetném el, hogy működjenek rendesen az effektek?
Na közben egy másik is eszembe jutott. Még ubuntu alatt mplayert használtam, és ezt az új Arch-ra is telepítettem, viszont amikor teljes képernyőn szeretnék lejátszani, egyszerűen a képet egy fekete képernyő közepére rakja.. nem igazán értem miért..
Ha valaki tudna esetleg nekem segíteni ezekben, nagyon örülnék -
bluetiger9
csendes tag
csak most vettem, hogy van külön topic a szkripteknek
Sziasztok!Írtam egy szkriptet, aminek az lenne a feladata, hogy megnyit egy fájlt az Excel Viewerben:
#!/bin/sh
a="'Z:"
b="'"
c=$a$1$b
`env WINEPREFIX="/home/bluetiger9/.wine" wine "Z:/home/bluetiger9/.wine/drive_c/Program Files/Microsoft Office/Office12/XLVIEW.EXE" $c`Azt szeretném elérni, hogy ha meghívom a szkriptet így:
/bin/script.sh "/elso konyvtar/masodik konyvtar/excel fajl.xls"
akkor hajtsa végre a kővetkező parancsot:
env WINEPREFIX="/home/bluetiger9/.wine" wine "Z:/home/bluetiger9/.wine/drive_c/Program Files/Microsoft Office/Office12/XLVIEW.EXE" 'Z:/elso konyvtar/masodik konyvtar/excel fajl.xls'
De ehelyett ha az elérési útvonalban van szóköz, akkor az Excel Viewer úgy értelmezi, mintha több fájl akarnák megnyitni.Amíg csak Z:$1 írtam a $c helyére addig az egyszerű elérési útvonalú fájlokra működött, de most már azokra se megy.
Szerintetek hol rontottam el?
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Speeedfire #10327 üzenetére
Lehet, hogy jó, de arra kiváncsi lennék, hogyan fogom munkába menet/hazajövet olvasgatni.
Azért írtam könyvet. Úgyis szülinapom lesz, s kéne kérni valamit, más meg nem jut eszembe.
-
utgyuru
aktív tag
Sziasztok!
2 kérdésem lenne.
Az első, korábban már kiírtam, Slack-re szeretném a Mono nevű C# fejlesztőt telepíteni, de most biztos, ami biztos, elmentettem az összes cuccot, amit kiírt.
Ide feltöltöttem,
A második, az az, hogy van itthon 2 gép, az egyik az enyém, Slack-el, másik tesómé, Win XP-vel, mindkettő ugyanarra a routerre csatlakozik. A kérdésem az lenne, hogyan tudnám megcsinálni, hogy lássam az ő hálózati megosztását? Régen használtam Ubuntut, azon csak engedélyeznem kellett a Samba megosztást, aztán ment is (már ha jól emlékszem), itt most nem igazán jött össze. Amit találtam leírást, az arra vonatkozott, hogy a Samba szervert hogyan állítsd be, az nekem nem kell.
Köszi előre is.
-
Drizzt
nagyúr
Sziasztok! Szeretnék mélyebbre ásni Linuxos témában, ezért kelle valami könyv, ami eléggé mélyen tekint az adott témákba, akár persze több könyvről is lehet szó...
Kernel, fájlrendszerek, NFS. Annyi lenne a lényeg, hogy magyarországon kapható könyv kellene. Nyelv viszont nem szükséges, hogy magyar legyen. Jobban belegondolva akár az is belefér, ha nem kapható Magyarországon, de legyen rendelhető. -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10323 üzenetére
a kérdés helyesen: neked megfelel-e, bírod-e türelemmel
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10320 üzenetére
nem, nagyon *sokkal* *nagyobb* rendszeren kezdj el teljes openwrt-t fordítani, ha szeretnéd befejezni még az ipv6 bevezetése előtt...
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10317 üzenetére
kicsit más dimenziókban kellene gondolkodni.
letöltöttem a legutolsó stock kernelt, 69255636 bájt bz2-vel tömörítve. Kicsomagolva 467996 linux-2.6.35.7/ kiló, majd' fél giga.Mindjárt nekiugrasztok egy allmodule konfiggal egy fordítást, kiderül, mennyi idő.
-
Speeedfire
félisten
Üdv!
Van valakinek tapasztalata az ispcp panellal kapcsolatban? Használja valaki? Mire érdekes oda figyelni webszervernél? Mivel lehet tesztelni a terhelhetőségét?
Ilyen és ehhez hasonló dolgok érdekelnének? Melyik rendszert ajánjátok? Megbízhatóság, kezelhetőség szempontjából? no flamewar -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #10315 üzenetére
az svn duplán tárol minden fájlt, hogy követni tudja a módosításaidat. mindenről találsz még egyet az adott könyvtárból nyíló .svn dirben.
a fordítás egyes esetekben igen sok helyet megzabálhatsz, letöltesz egy 50 megás tömörített kernelt, kicsomagolod, 350 mega, rátolod a fordítód, simán lehet belőle 1 giga (nem mértem mostanában) és ez csak egy csomag az openwrt-hez.
-
Speeedfire
félisten
Üdv!
Kis gondom lenne. Adott egy Windows host és virtualbox alatt egy ubuntu 10.04 guest, bár az a tény hogy vbox alatt van nem annyira lényeges.
Openwrt-hez akarok csomagot fordítani rajta, viszont gondjaim vannak méghozzá azt, hogy drasztikusan fogy a helyem. 8 GB-al kezdtem (szabad hely), majd egyszer a fordító kiírta h baj van, mondom mi, erre nincs hely. Fogtam magam és adtam neki még 8GB-ot, majd megint elkezdtem forgatni. Erre megint ugyan az, ami nagyon érdekes, hogy az "svn" fájlok a ~/Openwrt alatt vannak melyek mérete csak 3 GB és nem tudom mi ette meg a többit. Csináltam lomtalanítást, de azt írta semmi baj sincs a rendszerrel. Nem tudom hol van a szabad helyem. Kínomban most adtam neki 60 GB-ot remélem már elég lesz neki, aki tud valami okosat az ossza meg velem, legyen oly kedves. -
Jester01
veterán
válasz
rigo88 #10310 üzenetére
CIFS-el kellene tudnod mountolni akár a routerről akár a pcről.
A dreamboxon abba a csodás felületbe én az alábbiakat írnám:IP: 192.168.0.1 Típus: CIFS
Dir: /shared
LocalDir: ami tetszik, csak létezzen!
Options: rw
Extra: (üres)Ha van telepítve smbclient a dreamboxon, akkor azzal ellenőrizheted, pl.
smbclient -L //192.168.0.1 -
rigo88
aktív tag
a pirelli routerbe van dugva a pendrive (memóriakártya)
csak hogy tiszta legyen, ezt írja ami alapján gondoltam, hogy fut file server a routeren..:File Server
This page allows user to configure the File Server features to share files with desktops/laptops using Windows® 95, 98, NT 4.0, 2000, XP or other OS supporting NetBIOS/SMB protocol. If you have hard drive or flash disk connected to USB port, you may create sharing folder by specifying which device and directory(path) you would like to share.
ami alapján gondoltam, hogy a linuxos dreambox supportálja a smb-t, mivel a 3 lehetőség közül az egyik az az. (nfs, smb, cifs)
a címe: \\192.168.0.1\shared
nincs userrel/passal védve.
pc-ről (w7) elérhető, webftp-t is tettem rá, úgy is elérhető, mindenhogyan elérhető a világ végéről is. sőt a világ végéről is be tudok lépni a box ssh/telnet felületére, csak mountolni nem tudok semmit rá -
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #10307 üzenetére
nem vagyok biztos benne, hogy elméletben nem kellene számítania, de gyakorlatilag egy nálam összedobott tesztrendszeren számított. ahogy pont került a hostname-be, elhasalt a névfeloldás (hostként bevasalva továbbra is elérhető maradt a gép).
szerk: ha csak a host gépről akarod elérni, akkor írd bele a hosts fájlba (%SystemRoot%\system32\drivers\etc\), és menni fog.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #10307 üzenetére
végül is össze vissza voltak benne (/etc/hostname) az értékek, kijavítottam és most jó
esetleg meglehet oldani, azt hogy a névvel is eltudjam érni a host gép alatt? most csak ip-vel megy
-
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #10305 üzenetére
fontos, hogy ponttal legyen elválasztva a debian és a lan? kötőjellel szerintem menne.
-
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #10302 üzenetére
ip cimet kap rendesen a guest? (ifconfig parancs kiirja a hálózati tulajdonságok javát) ip cim szerint tudod pingelni host géppel?
korábban írtad, hogy mintha valami hostname probléma is lenne. ubi alatt az /etc/hostname fájl tartalmazza a host nevet, gondolom debian is hasonlóképpen. ezt szerintem ellenőrizd. -
Atapi
senior tag
válasz
Speeedfire #10300 üzenetére
kifejtenéd kicsit részletesebben a vbox dolgot? milyen host ill. guest rendszer van (gondolom a guest a debian, de ez sem egyértelmű). milyen hálózati emuláció van (nat, bridge, etc)? honnan szeretnél csatlakozni a géphez (host rendszerről, belső hálózatról, etc)? mit jelent, hogy localhost (host, guest) alatt működjön, és mi minden?
a végére megjegyezném, hogy gyanítom a virtualbox konfigurálásával van gondod (hálózatmenedzsment szempontjából szinte lényegtelen milyen rendszerről beszélünk, a lényeg, hogy milyen hálózati emulációval, mit és honnan szeretnél elérni), aminek van külön topicja, ahova talán többen járnak, mint ide, szóval arrafelé is érdemes kérdezősködni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- Nintendo Switch 2
- Path of Exile (ARPG)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Villanyszerelés
- Milyen notebookot vegyek?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Windows 11
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Gyermek PC játékok
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged