Hirdetés
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen processzort vegyek?
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- SSD kibeszélő
- Mini-ITX
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
-
PROHARDVER!
Üdv minden érdeklődőnek.
Ebben a topicban várok mindenkit, aki zenelejátszót szeretne építeni, összerakni, a magas hanghűség figyelembe vételével.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
Topikgazda
válasz
alphamooncam #4499 üzenetére
Hehe, ilyen ez ha elindul a hifibogár fejlesztéskor.
Ide is berakom, Volumio2 (RPi3-on) + Allo miniBOSS + BruteFIR plugin szobakorrekcióhoz:
Még csak ismerkedem a felrakással, működésével, de így lehetséges szobakorrekciót futtatni egy mezei Raspberry Pi 3-on is. Akusztikus szoba kezelés után kb. ez lehet a következő lépés.
Olyasmi ez, mint a mozi vonalon a sokat dicsért DIRAC.
-
alphamooncam
őstag
válasz
sutyi987 #4496 üzenetére
Urak !
Ma volt egy kis időm foglalkozni a DIY 2.1-es rendszeremmel, miután megérkezett az Allo Digione, és Patice fórumtárs segítségével beüzemelésre került Volumioval.
Fontos megjegyezni, hogy az elhelyezés nálam klasszikusan multimédiás, un. közeltéri ( kb.60-80cm ).
És akkor hogy jön ide a koax kábel?
Első beüzemelés után nem voltam megelégedve igazából az így felállt rendszer hangjával, meg is jegyeztem Paticenak, hogy hallottam már jobb hangot is ebből a rendszerből...
Ahogy ma átmentem a nappaliba észrevettem, hogy az AVR-ből "kilóg" egy koax kábel, amiről korábban jól megfeledkeztem.
Szóval vissza a hálóba, Kácsás ( egyébként ujjnyi vastag ) koax kábel helyett beillesztettem a Klotz-ot.
Kb. ekkor jött a megvilágosodás, pedig már elkezdtem dedikált DAC-ot keresni a NAD D3020 helyett, hogy előkerüljenek végre a háttérből a részletek.
Kácsás koaxal fedett, felül sávhatárolt volt, amit korábban nem vettem észre, csak a csere után.
Akkor tudjuk, hogy jó a rendszerünk, ha a kedvenc zenénkhez érve nem le, hanem önkéntelenül hangosítani akarjuk a zenét. Per pill most itt tartok.
Fejleszteni talán egy dedikált DAC-al lehetne, de egyenlőre még csak ismerkedünk az Alloval, Volumióval.
W10-hez képest ami változást észrevettem,- azon kívül, hogy már nem akad - az az hogy határozottan folyékonyabb, és talán nagyobb tere lett a zenének.
P.S.:Volt olyan kérdés, hogy a Digione mennyibe került. Nos az Alloról 37K-volt, + Rpi3B+16Gb Kingston microSD HC-I.,+ Cat5E. Utóbbiak hazai beszerzések. Az egész megállt kb. 60-ból.
-
sutyi987
csendes tag
Mindkét szoftvert ki szeretném próbálni és összehasonlítani. A parancssoros telepítéssel nem lesz gond, ha a linkelt leírás pontos, talán megbirkózok vele
Ha már Digione és koax kijárat, milyen minőségű kábel kellene hozzá? Jelenleg egy Kácsa féle coax kábelem van. Megfelelő lehet vagy nézzek vmi "komolyabbat" ?
-
toroB86
csendes tag
válasz
TirGael #4494 üzenetére
nagyon minimalista konfiggal csinálhatsz annyit, hogy: tv (vagy set-top box)-optiakai kimenetére egy egyszerű DAC: https://www.aliexpress.com/item/Digital-to-Analog-Audio-Converter-Cable-SPDIF-Fiber-Coaxial-Audio-RCA-Signal-to-Analog-L-R/32835764071.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2ae14c4dUHAR5h
Erre rá lehet tolni egy raspi digit kártyás kimenetén koaxot is, egyszerre nem szólnak, amelyik bemenet be van kapcsolva, arról szedi a hangot, és az optikának ad priót. Pi-hez jó a moode, spotify OK vele, NAS-ról is játszik, de ha tévéhez kötöd, lehet inkább KODI-s libreelec-el jobban jársz, akkor mehet a filmezés is.
A géphez/füleshez meg kell egy másik DAC/füles amp kombó...ezt az alibabás csodát láttam múltkor a médiamarktban, 8900 forintért
mondjuk 2 darab rendeltből az egyik nem akart megmukkanni, de a mint kiderült, annyi csak a baja, hogy a gondatlan kis kínai kezek nem forrasztották be a két RCA csati lábát... -
TirGael
tag
Koszi!
Lassan nekiallok rajzolni, hogy mi hogyan lesz kotve.Szoval, TV es a ket aktiv doboz koze egy dac/pre amp kombo. Megyek, fejest ugrok az internetekbe....
Milyen egyszeru digi kartyara gondoltal? Hifiberry digire?
Penzt szep lassan tudok csak beleolni, es azert elegge az ut elejen vagyok ebben a zene cuccok megorulesben. -
Patice
Topikgazda
válasz
TirGael #4492 üzenetére
Az aktív dobozokhoz is kellene "valami", amivel pl. a hangerőt tudod szabályozni, pl. egy DAC több digitális bemenettel, amiben van előfok is, meg akár egy távirányító, de ez nem létszükséglet.
Így a Pi-ből egy egyszerű digi kártyával remek forrást tudsz csinálni, szoftvernek Volumio, vagy Moode, talán utóbbi, mert arra rá lehet hegeszteni a Spotify-t úgy, hogy mobilról rá lehessen küldeni és talána Tidal sem lehetetlen.
Pi-hez így akár felesleges is lenne a képernyő.
Gép mellé egy USB-s DAC fejes erősítővel a legpraktikusabb. Ebben a kérdésben szerintem ebben a topikban relevánsabb ajánlást fogsz kapni.
Akár még a DAC-ra is.
Minden persze pénz kérdése. TV-hez és a hangfalakhoz lehet olyan kütyüt is párosítani, ahol mondjuk egy hálózati lejátszó is helyet kapott a dobozban a DAC és az előfok mellett, akár gyári Spotify klienssel.
-
TirGael
tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Talán ez a topik a legalkamasabb.
Úgy tűnik épp az összes audio cuccom úgy döntött, hogy idén hal meg.
Hangfalak, füles, minden, úgyhogy tervezem a nagy bevásárlást mindenből...
Viszont sose raktam még össze ilyen rendszert, szeretném legalább a nagy csapdákat kikerülni.Van egy NAS itthon, amin fent van az összes zenénk.
A TV-re egy DAC-al szeretnék rákötni egy pár hangfalat, viszont szeretném ha TV bekapcsolás nélkül mehetne rajta zene. Erre szívesen használnám az itthon épp semmivel vergődő Pi-t, hamár lúd legyen kövér - vehetek rá gyári érintő kijelzőt is és nem volna baj ha asszony tudná használni Tidallel vagy Spotify-al.A gépem beépített hangkártyája is elég gyengusz, az asztalomnál pedig szívesen hallgatnék fejhallgatóval/fülessel zenét. Azokat is most kell majd venni (a pénztárcám már rettenetesen sír) Rha t20i/shure se425 és He400i/SRH840 valószínüleg ezekből lesz egy páros, de ehhez is kellene egy külső hangkártya/amp ami az asztalon ül.
Több hangfalat nem veszek, úgyhogy nem volna baj ha a hálózati lejátszót tudnám indítani a gépről. Nehogy már fel kelljen állni. Ezért gondoltam, hogy a Pi jó volna (ssh/vncserver).Szóval a teljes bevásárló lista ötös lottó után valahogy így nézne ki:
- 2.0 hangfal (kicsit szerelem)
- Pihez képernyő?
- Pihez dac?
- TV-hez dac (vagy elég egy pire, és arról mehet a TV is?)
- füles/fejes
- asztali dac/ampMit hagyok ki? Egyáltalán megoldható a TV-ről is, hálózatról is szóló hangfal?
Hogyan tudom "össze tervezni" ezt az egészet?
Hol lehet ilyesminek utána olvasni, úgy hogy az ember nem fizetett review-kat olvasgat?Milyen asztali dac/amp kombó van belépő szinten, illetve ár érték arányban jó helyen a fülesekhez/fejesekhez amit használnék?
Illetve, van már egy X5 II és egy E12, viszont abban a pillanatban hogy USB-vel gépre kötöm elszabadul a fehérzaj pokol, ezt ki lehet szűrni? Egy idáig kibírnám még több pénz elköltése nélkül...
Előre is hálás köszönet bármilyen segítségért, elindultam ezen a lejtőn, aztán most egy kicsit el is vesztem...
-
t.zolka
aktív tag
Srácok!
Allo Boss-t honnan érdemes rendelni? -
Patice
Topikgazda
válasz
sutyi987 #4487 üzenetére
"Véleményed szerint melyik jobb a kettő közül, melyik hangja barátságosabb, hosszan hallgatható? Volumio vs. Moode?"
Jó kérdés. Ízlésfüggő. Valakinek jobban tetszik a Volumio enyhén középorientált hangja, nekem a Moode kiegyenlítettsége jobban bejött.
Ami a telepítgetéseket illeti, Volumio-ból van kész .img, míg a Moode már ugyan nem fizetős, cserébe az embernek magának kell a rendszerképet megcsinálnia a dokumentált leírás alapján, amit átlag user szerintem nem biztos, hogy hiba nélkül meg tud csinálni. Ha Raspberry az alap, akkor DietPi egy szimpatikus megoldás lehet kezdő parancsoros kollégáknak is.
-
sutyi987
csendes tag
Köszi!
Coax bemeneten eddig csak a stbox-ot tudtam hallgatni, de ugye ebben az esetben ez nem mérvadó.
Az USB DAC-t próbáltam egy Odroid C2-vel, saját USB-jén. Kodi alatt pattogott a hang, Volumio jó volt.
Én is a Coax-on gondolkozom RPi-vel. Olcsóbb is és valóban több szoftvert ki lehet próbálni. Véleményed szerint melyik jobb a kettő közül, melyik hangja barátságosabb, hosszan hallgatható? Volumio vs. Moode?
-
Patice
Topikgazda
válasz
sutyi987 #4485 üzenetére
1. Felejtsd el.
2. Ha a coax bemenet hangja tetszik jobban, akkor szvsz. Rpi + Allo DigiOne
3. Csak abban az esetben javaslom, ha az erősítőben lévő másik DAC (Wolfson) hangja jobban tetszik.
2-es esetben a Raspberry miatt több szoftveres lehetőséged van, míg a 3-asnál csak Volumio adott, vagy használnod kell más, külső programot a zene streamelésére, amivel ráküldheted.
Amúgy érdekes, hogy az erősítődben kétféle DAC chip van (AKM4113 és Wolfson8740)...
-
sutyi987
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy sztereo rendszer: Quadral Rhodium 500---> Advanced Acoustic Xi-75 sztereo erősítő, saját DAC-vel (Coax, optikai, USB-Xmos)
Ehhez szeretnék egy zenelejátszót építeni és kérném a segítségeteket, hogy melyik megoldás lenne a legjobb.
Olvasva a fórumot, több lehetőség is adott. Szerintetek melyikkel lehetne a legjobb hangminőséget elérni?
1. RPi 3B+ saját USB kijárat + Volumio/Moode (USB DAC)
2. RPi + Hifiberry Digi, esetleg Allo DigiOne + Volumio/Moode (Coax)
3. Sparky + USBridge + Volumio (ha jól tudom erre még nincs Moode)
-
alphamooncam
őstag
Srácok! Tudnátok vmi. iránymutatást adni merre induljak brutefir ügyben?
Win10 DAW-ban (Cakewalk) beállítottam egy egyszerű, 4 sávos PEQ konfigot, és már az is óriási előrelépést hozott hangilag. Így már teljesen biztos vagyok benne, hogy megéri foglalkozni személyreszabott brutefir szűrőt készíteni a pi-digione kombóhoz.
Persze én is keresgélek, de nyilván 0 tapasztalat miatt tovább tart azokat az oldalakat, videókat, fórumokat megtalálni, amik lényegesek.
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #4477 üzenetére
Úgy látom még nagyon sok tanulásra lesz szükségem...
De hogy fog ez működni, f%mamsincs
-
Satellite
tag
válasz
alphamooncam #4475 üzenetére
Megnéztem a PiCorePlayer-t, de sem a beállításaiban, sem az Allo Boss DAC-nál nem találtam beavatkozási lehetőséget a frekvenciamenetbe, - szerintem nem véletlenül.
(Nálam nincs is igény ilyenre, az erősítőmön csak egy hangerőszabályzó, egy bemenet-választó és egy felvételi kimenet-választó van, - semmi hangszín-szabályzás, loudness, stb. Az alsó 1 oktávra van egy 80 W-os aktív mélynyomóm, na meg 3,95 m-es belmagasságom, úgyhogy nem érzem szükségét, hogy beavatkozzak az eredeti hangzásba...)
A lejátszó be van építve a 7"-es hivatalos kijelzőbe, és mivel még 2 db. Squeezebox Classic van a házban, a NAS-sal együtt 7/24-ben működik hónapok óta. (Amúgy is olyan kicsi a fogyasztása, hogy felesleges kikapcsolni). -
Patice
Topikgazda
válasz
alphamooncam #4475 üzenetére
Esetleg még az Allo Piano 2.1 DAC kártya lehet jó neked.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Satellite #4474 üzenetére
Köszi a tippet ránézek erre PiCorePlayerre is !
Van ebben PEQ? El lehet menteni a beállításokat ?
Pio-kat úgy alakítottam át, hogy két darabos bassreflexből egy darabos push-push rendszerű zárt lett a doboz.
Ez azt eredményezte hogy egyrészt gyorsabb, megfogottabb lett, másrészt az alja a bassreflexekkel ellentétben nem meredeken zuhan, hanem viszonylag lapos a vége.
Nagyon fontos lenne a PEQ, mert akkor a mély szekció erősítésén tudnék emelni - van bőven tartalékom kipróbáltam - és akkor rögtön nem 53, hanem 33Hz lehetne ( 0 dB-es eltéréssel a flat-től) az alja, ami kb. nagyon nem mindegy. [link]
P.S.: Közben eszembe jutott, hogy a málnán nincs kikapcsoló gomb.
Ki hogyan oldja meg a leállítást, egyáltalán szükséges-e leállítani. -
Satellite
tag
válasz
alphamooncam #4470 üzenetére
Max2Play (szerintem) felejtős, - én 1 hónap után átálltam PiCorePlayer-re, - sokkal megbízhatóbb, és "kezesebb".
(Pi3B+ és Allo Boss) -
vadkörte
addikt
válasz
alphamooncam #4470 üzenetére
Nem. Nem volt olyan. Működött. Csak a plug-in engedélyezése után előfordult, hogy nem volt hangom. A keretprogram beállításainál a "hangkártya" helyett az EQ volt mint kimenet. Ha visszaállítottam esetleges volt a hang. Vagy volt vagy nem, de inkább vagy nem...
Eltávolítás után sem jött helyre, csak reinstall után. (mondjuk RPi-n ez annyira nem nagy érvégés, de azért nem voltam boldog)Ha se robot, se alma, akkor marad a böngésző alapú távvezérlés.
-
alphamooncam
őstag
válasz
vadkörte #4467 üzenetére
Ha jól értem, akkor az a PEQ olyan mintha nem is lenne...
Elmenteni a beállításokat legalább el lehetett benne?
Mi volt a baja amiért feladtad a használatát?
Más. Dietpivel van tapaszatalat? Működő PEQ esetleg?
Mondjuk itt olvastam h. van SHOX ami érdekes lehet, mondjuk ez meg nem a szobakorrekció javítására való. Mindegy.
Allo oldalán a max2playt láttam még, de az is ugyanúgy fizetős mint a Roon.
Ötlet?
P.S.: Nincs se android, se almás kütyüm.
-
vadkörte
addikt
válasz
alphamooncam #4465 üzenetére
Volumio-n van parametrikus EQ (bár személy szerint több próba után nem szeretem, ill. ő nem szeret engem.
)
Szobakorrekcióval nem találkoztam, valószínűleg nincs. Távvezérelhető - W10-ről böngészővel, droidról a RuneAudio app-jával (free, de manuálisan kell hozzáadni, nem kell hozzá akadémikusnak lenni) vagy a Volumio app-jával, de az fizetős.
Podcast elvileg megy, hálózati lejátszás gyakorlatilag is. -
Patice
Topikgazda
válasz
alphamooncam #4462 üzenetére
Roon.
-
alphamooncam
őstag
Nagyjából összeállt az asztali rendszerem, már csak egy jó forrás hiányzik.
Környezet, hogy azért "képben" legyetek...
Ebbe a az erősítő mellett látható fadobozba tervezem beletenni a 0.1 erősítőjét és a RPI3-Allo Digione kombót.
A 0.1 hangsugárzó elhelyezése nem nevezhető éppen szokványosnak, mert egyrészt sk. modifikált, másrészt 2 méter magasan van:
( kép jobb felső sarkában vízszintesen, illetve a Tascam VLS3 modifikálása is - passzív radiátor - látszik valamelyest a bal alsó sarokban.
Mérés:
A problémákat kiemeltem.
Szal nem tudom eldönteni, illetve segítséget szeretnék kérni, hogy milyen szoftverezés legyen az RPI3 B+-Allo Digione kombón.
Kézenfekvő lenne a Volumio, de játszik a Dietpi is, ill. bármi amit a hozzáértők ajánlanak.
Igényeim:
- Szobakorrekció, de legalább Parametrikus EQ.
- Távirányítás Win10 PC-ről.
- Podcastokat pl. TIDAL és társai nem próbáltam, de nincs is különösebb igényem ilyesmire, a forrás egy DLink DNS320 NAS ill. CAT5e kábeles összekötés.Mivel semmilyen tapasztalatom nincs jöhetnek az ötletek, legyen az bármilyen elvetemült, legfeljebb keresek hozzá egy Linux gurut, merthogy ezen a területen szinte tökéletesen naiv vok
Köszi a segítséget !
-
Paulus85
újonc
Simán lehet, hogy ez a mountolás a probléma, mert valóban látja a könyvtárat a Volumio, csak a tartalmat nem. A router manualjában nem találtam semmit, hogy miben oszt meg.
Le van sz@rva, megoldottam úgy, hogy átdugtam a HDD-t az RPI-be és most majd azon keresztül kezelem a fájlokat.
Azért kár, hogy ezt a kanyart nem vette, vagy én nem vettem, bár a végeredmény tekintetében igazából mindegy!Köszönöm mindenkinek a segítséget, aki hozzá(m) szólt!!!
THX!!! -
krechl
csendes tag
válasz
Paulus85 #4457 üzenetére
Szia!
Nagyon rég használtam Volumiot, de az mpd-kre jellemző, hogy saját adatbázist generálnak, ezért fel kell mountoltatni a megosztást. Vagy éppen ez a gond, hogy látja a Volumio, de nem tudja felmountolni?
Ha a windows látja, akkor cifs share, de abból is van cifs1 és cifs2 is. Ha nem tudod, milyet generál a routered, akkor próbáld ki mindkét lehetőséget. -
Paulus85
újonc
Tegnap rápróbáltam pendrive-val is, de semmi változás...
Routeren keresztül formáztam, megosztottam, számítógépről látom is, tudom is kezelni, de a Volumio ugyanúgy, mint a nagy HDD-vel, bár látja, nem tudja kezelni, tartalmat nem lát. Olyan, mintha mondjuk rossz jelszót, felhasználónevet írnék be, és ezért nem enged be. Felhasználó névnek, jelszónak a routerhez való belépéshez szükséges felhsználót és jelszót írom be, gondolom ezzel nem lehet gond.
Valaki másnak esetleg valami egyéb ötlete nincs?
THX! -
Patice
Topikgazda
válasz
Paulus85 #4453 üzenetére
Már csak arra tudok tippelni, hogy nem tudja igazából kezelni az NTFS fájlrendszerű vinyót. Gondolom a Share-ekben van is tartalom.
Szóval már csak azt tudnám javasolni, hogy formázd a vinyót a routerrel, de akkor mindent mentened kell róla előtte és utána visszapakolni hálózaton.
Jobb/több ötletem sajna nincs.
-
Ereshkigal
őstag
Egy mpd+upmpdcli+ncmpc/ncmpcpp kombónál szerintem nem eszik kevesebb erőforrást, bár lehet, hogy én vagyok az utolsó ember a Földön, aki konzolos lejátszót használ linuxon.
Aki nagyon ráér, az eljátszhat vele, és meghallgathatja, hogy van-e különbség a plexamp+plex media server és egy másik rendszer, pl. minimserver+mpd+upmpdcli között. Én ehhez már túl öreg és süket vagyok. -
krechl
csendes tag
válasz
Ereshkigal #4443 üzenetére
A kliensük csak a saját szerverükkel megy? IGEN
A szerverüket el lehet érni másik klienssel? IGEN
miben jobb, mint az eddigi megoldások? elméletileg a teljesítmény-igénytelensége okán lehet jobb -
Paulus85
újonc
Sziasztok!
Nem láttam itt a fórumon, hogy ez a kérdés előkerült volna, ha igen, akkor bocs, és valaki linkelje már be a megoldást, mert nem jutok magamtól előbbre...
Adott egy RPI3+Volumio (legújabb). Pendrive-ról játszik mindent, de a routerre (Linksys E2500) csatlakoztatott 1TB-s HDD-n megosztott hálózati mappát bár látja, de az adatokat benne nem találja. Próbáltam mindent állítgatni, de semmi.
A volumio.org-on találtam egy bejegyzést, ott valaki ugyanezzel a problémával találkozott, neki valahogy az lett a megoldás, hogy új megosztott mappát hozott létre, azt már látta a PI. Nekem ez sem hozott eredményt.
https://volumio.org/forum/can-mount-network-drive-t6852.htmlItt valaki látott már ilyet? Vajon mi okozhatja a problémát, milyen beállítást kéne alkalmazni, hogy hálózatról is le tudjam játszani a zenéket?
THX!
-
Patice
Topikgazda
Én még csak most olvastam róla: PlexAmp.
És mi van a motorháztető alatt? Hát persze, hogy egy MPD.
Ki fogom próbálni...
-
robi-k
őstag
sacd.iso nem egyenlő a DSD/DFF fájl lejátszással, de nem ám
Ez egy lemezkép, és a fizikai SACD lemezen lévő hanganyag (számok) egyáltalán nem fájlokba rendezetten vannak felírva a lemezen, hagyományos értelemben nincs is fájlrendszer az SACD lemezen vagy sacd.iso lemezképben.
Amúgy meg igen kicsi a hálózati terhelés az SACD lejátszása során, olyan, mintha egy normál DVD-t játszana le a lejátszó a hálózatról.
Az sacd.iso lejátszásában a kulcs a lemezkép kicsomagolásában és a védett fájl lejátszásában van, csak ennyi a trükk.
-
boroskarcsi
tag
- úgy vélem, hogy a HDMI-n átküldött jel lesz a megoldás
- eddig is az iso2dsd-t használtam az átkonvertálásra -nincs túl sok sacd-iso-m, úgyhogy ezt elengedem. pusztán meg akartam volna spórolni a konverziós munkát-időt.
- a NAS biztos hogy bírja + gigabit hálózaton van.
- A Foobar meg a Jriver is a gépen fut, ha jól gondolom? -mint írtam is nem szeretném a PC-t közben használni.onnan indult a gondom, hogy a médiaboxon (mecool+LE)(előtte Dune volt, az vitt mindent, most várom az új hd por4K-t nem tudom milyen lesz) keresztül átadott hang annyival rosszabbul szól, mint az erősítő - közvetlenül a NAS-ról DLNA-val hogy sokkot kaptam...viszont így meg mindent át kellene konvertálnom sztereóba, mert az AVR meg csak azt tudja kezelni hálózatról.
de 1: nem szeretném, 2: nem véletlenül készítenek 5.0-5.1-7.1 hangsávokat.Emiatt keresnék egy elfogadhatóan jó hang-minőségű eszközt.
-
Patice
Topikgazda
válasz
vadkörte #4436 üzenetére
1. Én alapból a HDMI-ben gondolkoztam, szerintem (jelenleg) csak ezen keresztül megoldható az átküldés. Persze lehet még analógon, de az drágítaná jelentősen a forráskészüléket.
2. Foobar2000 is képes hálózatos lejátszásra, bár eléggé béta még. JRiver a másik kompetens versenyző.
3. Ezzel kapcsolatban tegnap megnéztem, hogy a Sonore-féle ISO2DSD progival milyen méretűek a DSD állományok (dsf, vagy dff kiterjesztésű fájl), sztereó (sima, 2,8 MHz) DSD esetében kb. 5-6 Mbit/s, sokcsatorna esetén 15-16 Mbit/s a sávszél. Szóval ezt egy alap NAS-nak is biztos bírnia kell.
4. A legtöbb (netre felkerült) sacd.iso lemezkép fájlban, van sztereó és sokcsatornás sáv is, jobb lejátszókban állítható, hogy melyik legyen az alapértelmezett. A Pi 100-as LAN-jának szvsz. elégnek kell lennie a feladathoz.
-
vadkörte
addikt
válasz
boroskarcsi #4435 üzenetére
A Pi nem csak egy eszköz, csúnya szóval élve egy ökoszisztéma.
Kibicnek semmi sem drága és nem szakértő lévén inkább csak elmélkedek, szóval ha nagy hülyeséget írok ignoráljátok a hsz-!
A kérdéskört én több felé bontanám.
1.
Egy ilyen erősítő mellé kell egyáltalán DAC? Szerintem ha nem analóg jellel akarsz operálni, felesleges. A Pi-ből a hagot ki lehet nyerni HDMI-n is, az mehet az erősítőbe és a "régi megszokott" eszközeiddel hallgathatod a zenéid.2.
Melyik az a hálózati lejátszó program, ami képes lejátszani a fenti állományokat? Flac-cal szerintem mind boldogul, legalábbis amit én próbáltam/használok az igen, de az SACD ISO-kkal? Vagy 15 éve hallottam róluk először és utoljára.3.
A NAS teljesítménye elég, bár az a Syno nem egy erőművész, Ő "csak" kiszolgál, arra meg nem kell izomerő4.
A Pi vajon megbirkózna a többcsatornás ISO-kkal? A 100-as LAN-ja - a Pi3+ "elvben" 300-as - elég ilyen mennyiségű adathalom átvitelére? -
boroskarcsi
tag
Az erősítő ezeket tudja:
PROCESSING FEATURES:
• HDMI Support for 4K/60 Hz, 3D, Audio Return Channel, DeepColor™,
x.v.Color™, LipSync, Dolby Atmos®, Dolby® TrueHD, DTS:X™,
DTS-HD Master Audio™, DVD-Audio, Super Audio CD,
Multichannel PCM, and CEC• Dolby® TrueHD and DTS-HD Master Audio™ Decoding
• AK4458 384 kHz/32-bit DAC (8 Channels x 1)
• 32-bit Digital Signal Processing Engines
- Network: Hi-Res Audio (DSD 5.6 MHz, 192/24 PCM, Dolby® TrueHD)
-
vadkörte
addikt
válasz
boroskarcsi #4432 üzenetére
"Amit írtál (raspberry pi) nekem kínai, gondolom be kell építeni a pc-be vhogy..?"
A Pi maga a "PC".
-
boroskarcsi
tag
köszönöm a tippeket.
Ha minden kötél szakad, nem ragaszkodom az sacd.iso-hoz, legfeljebb átkonvertálom, a lényegesebb a multichannel. (láttam persze erre alkalmas "kütyüket" de sajna 7 számjegyű az áruk..)
Kár, hogy nincs vele tapasztalat.(csak én szeretem 5.0 - 5.1-ben hallgatni a koncerteket?)
Amit írtál (raspberry pi) nekem kínai, gondolom be kell építeni a pc-be vhogy..? ha igen az nem szimpatikus, mert az még rendben van, hogy gépről/webről vezérlem a rajtra futó programot, de mint írtam is, nem szeretném a gépet használni zenehallgatáshoz.(egyelőre).
Zene PC lehetne jó, nem gond a fizetős program. -erre tipp? árszint?
Jelenlegi rendszemet figyelembe véve nem szívesen költenék rá max 200-250-ig.üdv
-
robi-k
őstag
válasz
boroskarcsi #4429 üzenetére
sacd.iso lejátszása során az egyik fő kérdés, mire és hogyan szeretnéd rákötni a lejátszót? Kell-e saját DAC a lejátszóban (azaz már analóg 5.1 jelet szeretnél továbbadni az erősítőre), vagy HDMI-n menne a jel egy natív DSD dekódolást támogató AVR-re?
-
Patice
Topikgazda
válasz
boroskarcsi #4429 üzenetére
Hát, nem túl sok ötletem akad erre a kérdésre....
Amiken biztosan menne, azok hasonló árkategóriájú BD lejátszók, amikre robi-k pl. tud CFW-t rakni (persze pénzért), amivel megy a hálózatos sacd.iso lejátszás.
Egy másik vonal, amit egyszer már kipróbáltam az az Archphile, aminek az egyik forkja képes az sacd.iso-kat lejátszani, de én csak sztereóban tudtam kipróbálni, a többcsatornás mód kérdéses. Ez pl. egy Raspberry Pi 2/3-on is elfut.
A harmadik tipp meg egy zenelejátszó PC HDMI kimenettel és JRiver lejátszóprogrammal, ami fizetős. De ezt sem próbáltam még soha.
-
boroskarcsi
tag
üdv,
létezik olyan elfogadható árú eszköz ami képes hálózatról továbbítani sacd-iso, dsd, flac stb.. szóval mindenféle zenei formátumot többcsatornás módban is?
és nem kell hozzá, hogy be legyen kapcsolva számítógép...
NAS-ról menne minden, (Synology ds218 és Onkyo tx-rz810)a többi topikban/és kereskedőknél mindenki az oppo 203/205 blu ray lejátszót ajánlja, 270/570 áron...
de nekem nem kellene lemez használat.előre is köszönöm ha lenne jó javaslat
-
Patice
Topikgazda
válasz
alphamooncam #4427 üzenetére
Szerintem jó irányba indultál. Karaktert nem tudok ugyan mondani, de ezen az árszinten talán a legjobb ár/érték arányú cuccot szemelted ki.
-
alphamooncam
őstag
Üdv Skacok !
Újra porondra került egy dedikált zenelejátszó igénye.
Helyszín: hálószoba, 11nm. Íróasztal, asztali gép mellett.
Cél: világhálón szörfözés mellett, alkalmanként odafigyelős kikapcsolódás, zenehallgatás.
Ok: Utálom, hogy a Win. pont akkor csinál bármit, amikor zenét hallgatnék, ami meg jól belepofázik, akad a lejátszás.
Ami most rendelkezésre áll:
Öreg, 12 éves AMD procis, PC, semmi extra. Win10pro, Foobar2000 Realtime lejátszás.-->Supra USB-->NAD D3020-->modifikált 3"-os hsz. (Tascam VL-S3)--> NAD szub kijáratán Tascam erősítője (TPA3130) modifikált Pioneer CS5070 hsz.-kal - kvázi, három utassá alakítva a hangsugárzókat
Úgy vettem észre, hogy ebben a konfigban mintha sávhatárolt lenne a felső tartomány, ezért áttértem az USB-ről SPDIF-re, és beillesztettem a FIIO E10K-t a NAD elé.
Sokkal világosabb lett így hangzás, ami jobban is tetszik, viszont nem vagyok biztos benne, hogy kifutja magát így lánc, szerintem több zene maradt benne.
NAD sötét USB-jének, és az akadozó lejátszás problémájának megoldására gondoltam egy Allo Digione kitre, de bizonytalan vagyok.
Keresgéltem, de nem találtam utalást arra, hogy a Digione mennyire világos karakterű.
Mindenhol azt olvasom, hogy milyen, jó, de a karakteréről kb. semmi info.
Bárkinek bármilyen tapasztalat, vagy ötlet?
P.S.: Majdnem kimaradt egy lényeges dolog, a zene egy NAS-ról érkezik.
-
rii
nagyúr
mostanra sikerült felfogni hogy mi is a két gép közti különbség .-)
köszönöm!
lehet hogy a nagyobb lesz, mert az UTP-t szeressem nem a wifi-t .-)))(#4390) vadkörte:
nagyon köszönöm! .-)
igyekszem megérteni majd ,-))))nincs még pi-m, a 15.000 Ft-ot csak azért írtam, hogy egy 15.000 Ft-os PC-s hangkártya szintjét szeretném ha hozná, mert vagy ITX-es gépet kellene építeni hangkártyával, vagy pi-t
.-)a pi olcsóbb is mindenképp ahogy látom meg a fogyasztása is hát hogy is mondjam ,-DDDD
-
mpierre
veterán
válasz
mpierre #4404 üzenetére
Gyááááá. Nagyon baba a cuccos. Az öreg hp t610 plus az AudioQuest DragonFly Black-kel együtt szép párost alkotnak.
Az öreg Technics erőlködő szépen muzsikál. (Mondják a család hallásban potensebb tagjai, mert nekem már kevéske maradt...)
Szerk.: Érdemes a noname 15-20 éves jack - rca, 5 m hosszú kábelt cserélni, vagy ez már vajákolás?
-
Patice
Topikgazda
Bakker, tényleg ott írták a várható árat is.
Elsőre kicsit kétkedtem abban, hogy minek 3 kártya egy ilyen feladathoz, de jobban belegondolva talán az van mögötte, hogy így kevésbé szórják egymást az alkatrészek mindenféle elektromágneses hullámmal, zavarva így a végeredményt.
Mondjuk szerintem elég hülyén fog kinézni egy ekkora torony. Akkor már inkább egymás mellé lehetne pakolni és bedobozolni egy hifi szabvány házba.
(Ja, nem, mert akkor minimum a duplája lesz árban...)
-
Polllen
nagyúr
válasz
dinnye1960 #4414 üzenetére
Usb kártya (pl. paul pang)
Usb - spdif transzport (pl. smsl xusb < gustard u12)
streamer beszerzés, amire usb-n vagy spdif-n dugod a dac-t és a PC "csak" szerver.Mennyi a keret? USB vagy spdif jel kell?
-
-igu-
addikt
USD 200 alatt lesz
talán
ők se biztosak benneThe design and placements are over. We expect this new DAC to be released around end of Sep (not set in stone). We expect this new DAC to cost way below 200$ (but we will keep it as a surprise until release day). Every lesson was incorporated into this new DAC (like heavy use of film capacitors with the correct values...)
-
Patice
Topikgazda
válasz
vadkörte #4410 üzenetére
Ha már itt tartunk...
ApplePi DAC után olvasgatva akadtam egy linkbe, ami az Allo következő művét harangozza be:
Allo Katana DAC:"In a few months Allo should release their flagship Katana dac (ess9038q2m; a 3 board stack (controller+psu/dac/output) which looks very promising as a high end dac. How long would it take for Volume to support it, both basic operation and all the other options (7 digital filters, volume control etc.). They are also going to be offering a new low noise smps suitable to power the hat boards, so it should be an interesting combination."
Szóval a Pi-re jön egy három emeletes kártyavár...
Lehet tippelni mennyit fognak érte kérni.
-
toroB86
csendes tag
válasz
TirGael #4413 üzenetére
szerintem valami ilyesmi kell neked:
https://photos.app.goo.gl/lTPGBBOzCm15VJfW2 kb 1500 huf aliról,és erre a DAC-ra kötöd az aktív hangszórókat.
ekkor a pi-hez kell még egy digital-out kártya, ami szintén ilyesmi nagyságrend,
és a tévé optikai a pi digi kártya koax kimenetét rákötöd, és akkor úgy működik ahogy szeretnéd. -
dinnye1960
csendes tag
válasz
Polllen #4412 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
- Windows 10 van a gépen
- asztali gépet használok és csak a Spotifyt hallgatom, ahogy írtam előfizetős prémium-os vagyok,
bár tisztában vagyok ennek a minőségbeli korlátaival, szerintem még az sem jön le,pedig usb aljzatról veszem
le a jelet a PC-ről, - felső középkategóriás - DAC - erősítő - hangfal részére.
- röviden: hogyan lehet a legjobb minőségben kinyerni a digitális jelet a PC-ből egy külső DAC részére?.
-
TirGael
tag
Sziasztok!
Behúzott nyakkal feltett kérdés, mert nem olvastam vissza, csak az összefoglalót.
Lehetséges-e egy Pi-be belekötni egy TV digi out kimenetet ÉS abban az esetben ha a TV nincs bekapcsolva valamilyen más módon zenét küldeni a Pi-re mondjuk telefonról/gépről/Plex szerverről, hogy ugyanazokon a hangfalakon szólaljon meg? Aktív hangfalak lennének, szóval erősítés nem kell.
Van erre valahol guide, ami hülye biztos?
Köszönöm!
-
Polllen
nagyúr
válasz
dinnye1960 #4411 üzenetére
Szia!
A hang javítása érdekében a következőket teheted:
- hw csere: a proci nem igazán számít, de a táp és alaplap annál inkább, illetve valaki zenére kihegyezett USB kártyát is használ
- sw csere: a Windows 10 egészen jó audio célokra, így ha nem az van a gépen, érdemes váltani. Van Audio optimizer is Windows-hoz, illetve az is opció, hogy zenehallgatáshoz másik oprendszert használsz (volumio, daphile) Ezek ingyenesek többnyire.
- teljes lejátszó csere: a teljes forrást is lecserelheted ARM alapokra, egyedi szoftverrel (pl. Rpi)Azért nem írtam konkrétumot, mert mint látod van több lehetőség is. Melyik lenne a számodra szimpatikus? Pl. Asztali gépet és win-t preferálsz?
-
dinnye1960
csendes tag
Aki tud, kérem segítsen.
/ Az is lehet hogy rossz helyre írtam, akkor a megfelelő topik nevét kérném/
PC-ről hallgatom a Spotifyt, USB-n keresztül. / a PC utáni rendszer felső közép kategóriás - DAC, erősítő, hangfal./ Tisztában vagyok a Spotify hangminőségével, de az az érzésem hogy nekem még az sem jön le.
Már csak a PC-ből nyert minőségre gyanakszom. A PC beállításához nem értek, a fiam szokta csinálni.
A kérdésem: hogyan lehet a jelet legrövidebb úton kinyerni, mit kell beállítani, van aki szerint a processzor is számít, / hangra optimalizált processzor ?/ stb., vagy mivel az USB csatlakozón digitális jel jön ki az egész csak árnyékbokszolás ?
Megköszönném, ha valaki leírná, lépésenkénti beállítás menetét, vagy azt írná hogy ezt a processzort vedd meg, mert ez való hangra.
Ha szakmaiatlan voltam, elnézést kérek, de az előbbiekből a problémám lényege úgy érzem érthető.
Köszönettel. -
vadkörte
addikt
Természetesen megszoktam.
A képet nem a $/db miatt tettem be, hanem az miatt, hogy az olcsóbb eszközökben használt IC nem annyira marad el a fentitől, ami indokolná a kukacosalma szintű árazást. Természetesen tiszta sor, hogy nem kizárólag az IC határozza meg a kapott hangminőséget, hanem a DAC-on alkalmazott egyéb alkatrészek összessége.
Egyszerűen az állam a padlón koppant az árazás láttán. A teljes cucc (TFT+Pi+DAC) csupán ÁFÁ-val növelt - tehát se vám, se szállítási költség - direktben átváltott ára veri a 200E Ft-ot.
ENNYIVEL nem lehet jobb a hangja, mint az én ~4.000 Ft-os Pifi-mnek.Persze itt kapok egy 7"-os "odanyúlós" HDMI-s TFT-t, amit Ali-n utánam dobnak 10+ pár E Ft-ért meg egy Pi3-at, ami szintén kb. ennyi.
A "meztelen" DAC ~45E Ft-nak megfelelő $, a többi érhet cirka 30-35E Ft-ot.
A hihetetlen hangminőség felára ~130E JMFt? Naneee... Ennyire nem lehet senki vájtfülü! -
Patice
Topikgazda
válasz
vadkörte #4407 üzenetére
Ne az alkatrész árakból indulj ki....
Ezekben a projektekben a fejlesztést, tervezést, stb. fizeted inkább ki, nem azt, hogy mennyiért lehet legyártani.
Ugyan ez van minden elektronikai cuccnál. A valós ár köszönő viszonyban sincs az anyagköltséggel. Kapitalista világunkban ezt megszokhattad volna már. -
Patice
Topikgazda
Új Raspberry Pi DAC kártya a láthatáron: ApplePi DAC.
-
mpierre
veterán
Lehet érdemes lenne berottyantani ezt infót az első hsz-be. Aki win-nel élt eddig ezt az apróságot nem tudja. Tehát érdemes a Daphile első indítását drótról végezni, ha wifi-s hálókártyával akarja alapból használni. Főleg ha az broadcom-os, mert a Daphile csak letöltött kiegészítő után tudja csak kezelni.
-
Polllen
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Életre szóló garancia Bennem bízhatsz!
- Expressz kézbesítés 5 percen belül e-mailben!
- Ohh! Dell Latitude 7430 "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Windows 11 Pro + AJÁNDÉK AAA játék!
- Akció! Dell Latitude 7410 Üzleti Strapabíró Profi Fémházas Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/256 4K
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest