Hirdetés
- Apple asztali gépek
- Milyen videókártyát?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 3D nyomtatás
- OLED TV topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Használhatatlanná teszi az egyes HP LaserJet nyomtatókat egy új firmware
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen széket vegyek?
-
PROHARDVER!
Üdv minden érdeklődőnek.
Ebben a topicban várok mindenkit, aki zenelejátszót szeretne építeni, összerakni, a magas hanghűség figyelembe vételével.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
válasz
Dißnäëß #4557 üzenetére
Egy Pi2-t használok médiaplayer-nek és zenelejátszónak. Tökéletesen megfelelő!
Egy 16-os kártyán van egy Raspbian+KODI páros egy másik 8GB-os kártyán (kissebb nem volt) egy Volumio. A Pi-n egy olcsó DAC (Pifi DAC+ v2.0) egy Genius 5.1-re van kötve. Jelenjeg ez még betegeskedik kicsit, master potmétert kellene cserélnem benne.Tervben van egy D osztályú erősítő+polchangfal pár, de ez majd csak valamikor a távoli jövőben.
-
vadkörte
addikt
válasz
alphamooncam #4470 üzenetére
Nem. Nem volt olyan. Működött. Csak a plug-in engedélyezése után előfordult, hogy nem volt hangom. A keretprogram beállításainál a "hangkártya" helyett az EQ volt mint kimenet. Ha visszaállítottam esetleges volt a hang. Vagy volt vagy nem, de inkább vagy nem...
Eltávolítás után sem jött helyre, csak reinstall után. (mondjuk RPi-n ez annyira nem nagy érvégés, de azért nem voltam boldog)Ha se robot, se alma, akkor marad a böngésző alapú távvezérlés.
-
vadkörte
addikt
válasz
alphamooncam #4465 üzenetére
Volumio-n van parametrikus EQ (bár személy szerint több próba után nem szeretem, ill. ő nem szeret engem.
)
Szobakorrekcióval nem találkoztam, valószínűleg nincs. Távvezérelhető - W10-ről böngészővel, droidról a RuneAudio app-jával (free, de manuálisan kell hozzáadni, nem kell hozzá akadémikusnak lenni) vagy a Volumio app-jával, de az fizetős.
Podcast elvileg megy, hálózati lejátszás gyakorlatilag is. -
vadkörte
addikt
válasz
boroskarcsi #4435 üzenetére
A Pi nem csak egy eszköz, csúnya szóval élve egy ökoszisztéma.
Kibicnek semmi sem drága és nem szakértő lévén inkább csak elmélkedek, szóval ha nagy hülyeséget írok ignoráljátok a hsz-!
A kérdéskört én több felé bontanám.
1.
Egy ilyen erősítő mellé kell egyáltalán DAC? Szerintem ha nem analóg jellel akarsz operálni, felesleges. A Pi-ből a hagot ki lehet nyerni HDMI-n is, az mehet az erősítőbe és a "régi megszokott" eszközeiddel hallgathatod a zenéid.2.
Melyik az a hálózati lejátszó program, ami képes lejátszani a fenti állományokat? Flac-cal szerintem mind boldogul, legalábbis amit én próbáltam/használok az igen, de az SACD ISO-kkal? Vagy 15 éve hallottam róluk először és utoljára.3.
A NAS teljesítménye elég, bár az a Syno nem egy erőművész, Ő "csak" kiszolgál, arra meg nem kell izomerő4.
A Pi vajon megbirkózna a többcsatornás ISO-kkal? A 100-as LAN-ja - a Pi3+ "elvben" 300-as - elég ilyen mennyiségű adathalom átvitelére? -
vadkörte
addikt
válasz
boroskarcsi #4432 üzenetére
"Amit írtál (raspberry pi) nekem kínai, gondolom be kell építeni a pc-be vhogy..?"
A Pi maga a "PC".
-
vadkörte
addikt
Természetesen megszoktam.
A képet nem a $/db miatt tettem be, hanem az miatt, hogy az olcsóbb eszközökben használt IC nem annyira marad el a fentitől, ami indokolná a kukacosalma szintű árazást. Természetesen tiszta sor, hogy nem kizárólag az IC határozza meg a kapott hangminőséget, hanem a DAC-on alkalmazott egyéb alkatrészek összessége.
Egyszerűen az állam a padlón koppant az árazás láttán. A teljes cucc (TFT+Pi+DAC) csupán ÁFÁ-val növelt - tehát se vám, se szállítási költség - direktben átváltott ára veri a 200E Ft-ot.
ENNYIVEL nem lehet jobb a hangja, mint az én ~4.000 Ft-os Pifi-mnek.Persze itt kapok egy 7"-os "odanyúlós" HDMI-s TFT-t, amit Ali-n utánam dobnak 10+ pár E Ft-ért meg egy Pi3-at, ami szintén kb. ennyi.
A "meztelen" DAC ~45E Ft-nak megfelelő $, a többi érhet cirka 30-35E Ft-ot.
A hihetetlen hangminőség felára ~130E JMFt? Naneee... Ennyire nem lehet senki vájtfülü! -
vadkörte
addikt
Kicsit belekotyognék én is (bár max zenelejátszás az igényem, a lossless nem)
Ha Pi alapon képzeled el - jó felé kapisgálsz - akkor az alap adott (RPi2, RPi3(+)) feltételezem, már van Pi-d.
DAC-nak én ezeket javaslom*:
- behatárolt keret PiFi DAC+ v2.0**
- behatárolt keret erősítővel SupTronics X400
- bővebb keret erősítővel (KIT) SupTronics HiFi PC DIY Package
- szabadabb költségkeret HiFi Berry van passzív és aktív verzió is, vagy a már linkelt AlloBossCsak néhány példa volt, számtalan lehetőség van
*:
Nem kell velem egyetérteni, NEM vagyok audiphil, az igényem kimerül a PC mentes zenehallgatásban.**:
Ilyet használok Volumio-val, én elégedett vagyok vele. Nem ugyanolyan a hangja, mint a PC-mben lévő Audigy2-nek, kicsit jobban tekerni kell a hangerőt - értsd 1/4 helyett ~1/3-ig- viszont bőségesen hozza azt, amit vártam és mint már mondtam, nem vagyok audiophil.
-
vadkörte
addikt
A mai napon megérkezett a PIFI DAC+ v2.0 kártya.
Kodi-val (LibreELEC) és Volumio-val próbáltam.Kodival egy 1080p x264 zenei klippel, Volumio-val pedig 320kBps mp3-al (Two steps from Hell)
Igen tudom, itt ezt kiejteni szentségtörés, de lépjunk át rajt. A RPi2 analóg kimenete után hát eléggé hűűhaa
A "hangrendszer" egy Genius SW3600 5.1Nem semmi amit ez a kis vakarcs tol. El tudom képzelni, mire lenne képes egy megfelelő rendszerrel.
-
vadkörte
addikt
-
vadkörte
addikt
Tudom, nem nagy dolog, de hamarosan - ha nem kallódik el a posta enyves bugyraiban, akkor kb 1 hónap múlva - egy Pifi DIGI DAC+-szal bővül Árpi bátyám.
Remélem nem nyúltam vele nagyon mellé és tökélesen el fogja látni a feladatát.
Kiváncsian várom mit fog produkálni. Sokat mérlegeltem és nem ezt szerettem volna, de most erre futotta. -
vadkörte
addikt
válasz
mpierre #4262 üzenetére
Lehet félreértetted a kollégát.
Ő nem azt javasolta, hogy a NAS legyen a lejátszó, hanem azt, hogy a hálózati lejátszó stream-elje a muzikot a NAS-ról.
A zajongó NAS mehet egy külön helyiségbe, a Pi3 + DAC alapú lejátszó meg a TV alá, mellé, mögé, stb...
A Volumio-t pl. a RuneAudio androidos app-jával is lehet vezérelni, (a Volumio app-ja fizetős, a RuneAudio-é nem) így a TV-t ki lehet vonni a képletből, a kommunikáció/stream-elés mehet LAN-on, a vezérlés meg Wi-Fi-n (a router-en keresztül), lényeg, hogy a két eszköz azonos hálózatban legyen. -
vadkörte
addikt
A hangszínszabályozásra mint lehetőségre tekintek. A rádió előlapján van helye a potijainak. Max kihagyom a lehetőséget, vágatok rá másik plexit és azt is felújítom
Ez az Allo Amp jó lenne, viszont, jól látom ez is Pi-re építendő? Én viszont a Pi-től elkülönített erősítő modult szeretnék beépíteni. Mivel azt külön, a Pi-től függetlenül is szeretném használni. (a TV - illetve a set-top box - hangját is be szeretném iktatni, mint választható bemenet)
-
vadkörte
addikt
Üdv urak!
Az RPi alapú médiacenteremmel lassan nem ártana kicsit haladni is, ha még ebben az életben szeretném használatba venni. Így egyre többet foglak Benneteket nyaggatni a hülyeségeimmel
A lényeg, hogy egy öreg és már kibelezett Prominent 214 deLux tranzisztoros rádó dobozába fog beköltözni egy RPi2 a kiegészítőivel. Próbálok majd képeket készíteni az építés folyamatáról és ha érdekel valakit egy post-ot is írhatok.
Végülis, ha ez a project összejön, lehet, hogy belevágok egy öreg Orionton rádió modernizálásába isTápellátás
Javítsátok ki kérlek az eszmefuttatásom, ha hülyeségeket beszélek. A médiacenterhez kellene kb 3db táp.
- egy 5V-os a Pi-nek
- egy 18-24V-os az erősítőhöz (az erősítős DAC board nem jó)
- és még egy 5V-os az aktív USB HUB-nak.
Van egy elfekvő hasáb alakú 200W-os Vargáné és Társa Bt by JNC AT tápom, ami egy kondi cserével felújítható (kicsit domborúbb a síknál a zárókupakja) igaz így is stabil feszültségeket produkál. Lévén PC táp, annyi 5V és 12V van rajt, mint ebbundában élősködő, a 75%-a nem is fog kelleni.
Az erősítő tápfeszültségét egy DC-DC konverter állítaná elő 12V-ból, mivel ezt szeretném a Pi-től függetlenül is használni, ezért nem jó az erősítős DAC. A konverter már megvan, volt vagy 750Ft...
Az egyes ágakat egy forgókapcsolóval kapcsolnám, kivéve az aktív HUB-ot, azt egy bentmaradó nyomókapcsolóval. 0 (=OFF), 12V, 12+5V képlettel.Erősítés:
Erősítőnek egy mély/magas és hangerőszabályzást tudó D-class board-ot gondoltam. Erre lenne ötletetek, hogy mit érné meg megvenni? Mivel a net tele van a 200Ft-os ócskaságtól a 20+E Ft-os csodákig mindennel és nem szeretnék vagyonokat költeni rá. Elég a jó hangminőség, nem vagyok audiofil.DAC:
DAC-nak egy Suptronics X920-at néztem ki. Az ára elég kulturált, gondolom minőségben sem lehet nagyon gáz. IQAudio-t most nem biztos, hogy bevállalnám...
Mivel a hangkeltő mérete behatárolt - ránézésre 5x7" - egy pár 2-3 utas ovál autóhangszóróra, OK, ez ne ma z igényesség mintapéldája. Vagy 13cm-es mélyközép+magas párra gondoltam.Szoftver:
A szoftverezettség már adott, jelenleg is ezt használom. Berrybott-tal LibreELEC + Volumio. Az egyetlen negatívuma az, hogy nehézkesen lehet frissíteni.Az ötleteket, véleményeket előre is köszönöm.
-
vadkörte
addikt
és (#4095) Polllen:
Köszönöm a váaszokat. Ha rászánom magam a vásárlásra és megérkezik a cucc, mindenképpen jelezni fogom. Addig is fejben tervezem tovább a rendszert (szerintem nem hagyom magam rábeszélni a Rock64-re (kollégám agitál nagy erőkkel) marad a Pi. Ha nekiállok az építésnek, mindenképp beszámolok róla.
-
vadkörte
addikt
Előszöris szépen kérlek Benneteket ne nevessetek ki!
Egy barátomnál találtam elfekvőben egy Prominent de Lux 214 tranzisztoros rádiót. Kb 50 éves lehet, az utóbbi 10-15 évet egy pincében töltötte. Ennek következtében a préselt hátlap tönkrement. Ezt leszámítva egyben van.
Ez a doboz megindította a fantáziám. Építenék - persze egy alapos tisztítás és az egyedi hátlap méretre szabása után - rá egy médiacentert, a belsejéből nem tartanék meg semmit, csak a dobozt, meg az előlapi (váltó)gomb sort és a potik gombjait és a skálaüveget.
A központi egység egy Raspberry Pi2 lenne kiegészítve egy DAC-kal, meg egy külső kis kompakt erősítővel + a hangszórók. (pl. Breeze Audio 2.0 erősítő e-bay-ről mély/magas szabályzóval) Viszont árban nem akarok elszaladni, az audiofil hangzás sem elsődleges prioritás.
Médiaforrások USB-ről és NAS-ról lejátszott filmek, zenék.
Fimre LibreElec, zenére Volumio. (egy kártyára fel tudtam imádkozni őket, működnek is szépen)A tervek fejben megvannak, de el kelle döntenem, hogy milyen DAC-ot veszek. Találtam egy érdekes board-ot az IQaudIO Pi-DAC+-t, csak kicsit sokallom az árát. Mire ideér lenne 15E.
Banggood-on futottam bele egy elég jó árú PiFi DAC+-ba meg egy számomra eddig ismeretlen de szintén jó árú Suptronics X920-ba.Ugyanazok a kimenetek, ugyanarra a chip-re épül mindhárom. Szóval számomra a két utóbbi a szimpibb.
Vélemény?Ismételten kérlek Benneteket, ne nevessetek ki!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook Air 15" M3 Chip 16GB 256GB - éjfekete - bontatlan új - 3 év garancia
- I5-4460/GTX 1650 OC/16GB RAM/500 GB SSD
- MacBook Pro 16" 2019 i7-9750H 2.6GHz 32/500GB RADEON PRO 5300M, ÚJ,GYÁRI AKKU, Üzletből, 27% ÁFÁS ár
- Apple Mac Mini M2 Asztali Számítógép
- Apple MacBook Air 15.3 M2 8GB 256GB szürke ÚJSZERŰ ÁLLAPOT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest