- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple MacBook
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós kamerák
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- A kisebb független stúdiók álma lehet a DLSS 5
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Na jó, de a topikban nem az volt a kérdés, hogy mi fogy legjobban, mit ismernek az emberek vagy mi "kockázatos" (évtizedekig egyenes, optimalizálatlan gomberdőt használni biztos az, és ez személyes tapasztalat is), hanem hogy mi az ergonomikusabb, tartós használat esetén fiziológiailag egészségesebb, ott pedig kétség sem fér hozzá, hogy az osztott, és évtizedek óta van ilyen. Nem csak én mondom, hanem ortopéd szakorvosok is (meg a kezeim).
Ez pl. 1980, 1977-es gyártással:

Devlin kapcsolós PCD Maltron Type KCA-1. Még az IBM 5150 sem volt sehol, mikor ezt már kapni lehetett. A Kinesis sem ma kezdte az ipart, de még számos példa van.
Ahogy az sem kérdés, hogy a kompaktabb formátumok a home rowra mutató centralizálással drasztikus mértékben csökkentik a kéz- és ujjmozgást, amit szeretnek az ízületek. Arról nem beszélve, hogy a logikai kiosztás programozással és makrózással történő optimalizálása nem csak a komfortot, hanem a munkavégzés sebességét is növelheti, és ezeknél az eszközöknél ez már de facto sztenderd.
Erre pedig messze az open source QMK firmware, annak iterációi és GUI-jai biztosítják a legszélesebb körű és legstabilabban bevált lehetőséget, amik mindent közvetlenül az eszköz belső memóriájába mentenek, így a maximálisan személyre szabott, akár több logikai rétegen átívelő beállításaink azonnal rendelkezésre állnak, ha a billentyűzetet egy másik géphez csatlakoztatjuk (és az oprendszer beviteli nyelve egyezik az felprogramozáskor használttal).
Itt most nem arról van szó, hogy ki mit szeret/ismer vagy mihez szokott hozzá, hanem hogy objektív szempontok alapján mi a jobb. Az, hogy mi fogy a legjobban, irreleváns – ilyen alapon a tehénlepény is finom lehet, hiszen kétmilliárd légy nem tévedhet, érted.

Amúgy egy korábbi kérdésedre válaszolva, ha még mindig versenyeznék Quake-ben, akkor valszeg. ezt használnám. Vagy mivel online FPS-ben a Hall-effektusból profitáló, analóg kapcsolók megkérdőjelezhetetlen előnyt jelentenek, vennék egy ilyet.
Egérnek meg a G-Wolves HTX-emet. Szóval 40 grammos cuccot. Vagy vennék egy Endgame Gear XM2 8K V2-t, raknék rá grip tape-et, dot skate-eket (például Hyperglide MX-2), és aftermarket TJ Exclusives light base moddal levinném a tömegét ~42 grammra. Esetleg vennék egy PMM P305-öt (ami gyakorlatilag egy ~45 grammos, profin 3D nyomtatott Logitech G305).
Egérpadnak meg Artisan Ninja FX Shidenkai V1 XSOFT vagy SkyPAD 2.0 a két top pick, de igazából a Type 99 kivételével bármelyik Artisant mainelném.
-
válasz
Synthwave
üzenetére
Igen, még mindig a kockázatmentes topik.
Klassz alternatívákról írtál. Két, három évtized TLDR: az osztott billentyűzetek jók is lehetnek – abban a közegben, amire szánják őket. A valóságot viszont a piac írta: a mainstream mono billentyűzetet vesz +akadnak mindig kísérletezők. Pár éve akár itthon is, aki megteheti ugye. Ez érdekes % vagy mocorgás lehet, majd leírod szvsz milyen irányba megyünk.Ami nem élmény; gyakorlati tapasztalat: m$, Logitech, Keychron, Razer, Ducky, ASUS és még számos klasszik palettájával dolgozhattam. Ezekből a MONO-k adják a stabil eladások zömét. Volt amikor bent hagytam az N52Te-t az ex multinál, mert ugye macro+win kombó nagyon jól jött a napi rutinban. Aztán paradigmaváltás és saját CRM +munkakörnyezet egy újabb jó mechával. Aztán megint vissza egy MX-re. Megvannak, szeretem előkapni ezeket is, vigyázok rá.
Az IBM a képen nem nosztalgia: ipari szabvány, ezzel a gyártóval is rengeteg FRAG-et szedtek, ma meg te sem nyúlnál hozzá – ahogy legtöbben az osztotthoz sem.
További jó gyűjtögetést és gépelést.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Gyorsan témát váltottál.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"Az osztott bill nem mainstream, hanem egy niche termék, early adopterek számára."
Wat?
A tapasztalataimat billentyűzetes témában itt találod. Még egy oldalt elbÍrna a QMK-ról és vonzatairól bővebben. Talán még idén.
Ami volt, az egy rakás random, jobb-rosszabb gumidómos '95-ig visszamenőleg, egy IBM SK-8820, amit szerettem és div 1-ben versenyeztem + top tier FFA player voltam vele (de ma már bottal sem piszkálnám), aztán mechából 6 év alatt sok volt.
Két Natec, Tesoro, vagy öt Ducky, egy Ducky x Varmilo, Akko, Corsair, hat Keychron Q series (négy Q8 még most is van) mindenféle formátumokban, a végén már a 65 százalékos 40 százalékos logikai kiosztással felprogramozva, időközben beficcent egy MS Sculpt Ergo, meg az origi MS Natural + amik az elmúlt 7 évben PH! tesztre jöttek.
Az utóbbi időszakban Corne 4.1, és most itt tartok.
-
válasz
Synthwave
üzenetére
Kösz a visszajelzést. Akkor menjünk tovább tényszerűen.
Az osztott bill nem mainstream, hanem egy niche termék, early adopterek számára. A statisztikák is ezt támasztják alá. A cikk célja pontosan az volt, hogy ez a termék megkönnyítse a kipróbálást.Tartsuk tiszteletben a téma szakmai oldalát, és hagyjuk ki a személyes megjegyzéseket. Ezzel mindketten nyerünk: egy értékes és produktív vita alakulhat ki, amely valóban előreviszi a dolgot.
Egyetértünk abban, hogy a goldenage meghatározó volt. Pontosan ezért fontos megvizsgálni, hogy azóta mi változott a felhasználói igényekben és persze az ergonómiában. A te versenyzői tapasztalatod kulcsfontosságú lehet.
Melyik osztott konkrét előnyét tapasztaltad versenyzés során? -
Synthwave
HÁZIGAZDA
"saját korlátaid szabnak határt"

A mondandóm lényege az volt, hogy így nincsenek korlátok, minden más csak taknyolás.
Ex kompetitív semi-pro Quakerként, ha már szóba hoztad, és arról is extenzíven tudnék mesélni, hogy ki mit használt. Mármint nem Jani a hegyről, hanem prók és high-skillerek.
(Mivel a perifériák kb. 2007 óta az egyik hobbim, és egy időben még listát is vezettem róla, mert érdekelt a népek gondolkodása ezügyben).
Ezt a copassnak írt válaszod miatt írom.
Nem baj, ha valamihez nem igazán értesz (vagy csak bő 20 évvel le vagy maradva), csak ne hangoztasd ennyire magabiztosan az ellenkezőjét.
-
válasz
Synthwave
üzenetére
"Lassan megy a win helyére"
ezt hallottam már ezerféle kontextusban"billentyűzetmemóriába mentésnek hívják"
saját korlátaid szabnak határt#24 copass
Igen, láttam belőle én is meghibásodást. Egy szóval sem állítom, hogy tökéletes. A hibátlan eszköz nem létezik, de igazán produktív modellek még akadnak és azért tartják a státuszt, mert a tervezésüket valós ergonómiai kutatások és real-user visszacsatolás alapozta meg, nem hype. Ugyanakkor gyengül a felhozatal, amit a 2 pálcás gagyik tovább nehezítenek szvsz.
Számomra az értéket azok a megoldások képviselik amelyeket nem a trend, hanem a tartósság és a funkcionalitás vezérel. A szabványok (ISO 9241, STD-1472) mögött évtizedes kutatás és valódi felhasználói igények állnak. Ezek az eszközök úgy lettek alakítva, hogy sokáig tartson a produktív, kényelmes munkavégzés – pontosan az a szakmai hozzáállás, amiről beszélünk. Míg sokan a dizájnt ünneplik, 30+ év tapasztalatával a funkció a király. A test nem a legújabb trendeket követi, hanem időtálló elvekre van szüksége. A Quake-et is ilyen alapokon nyugvó eszközökkel toltuk.
Ezeket nem a marketingesek, hanem mérnökök és orvosok találták ki. Nem mellékesen már egész jól beépült globálisan. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Á, már rég váltottam volna pingvinre, ha nem lennék lusta. Viszont Win 11 biztos nem fog a gép alá kerülni, 30 év után elengedem a Májkroszopszot. Kár érte, kiváló ügynök volt. Eddig.
Szóval valszeg. Linux Mint + Cinnamon GUI. A másodlagos, LAN-os gépre meg Bazzite, ha valamiért a Win 10-e nem látja a linuxos játékszervert helyi hálón.
-
copass
veterán
logitech és a féltégla egereik számomra elég kontraproduktívak...
az zászlóshajó mx master ami "ergonomikás" egér 141g...wtf?!
összehasonlításképpen: Lamzu Atlantis vezetéknélküli ~3 éves egerem 55 g... 2,5x
próbáltam az mx-et, a súlyán kívül, az anyaghasználat és a kapcsolók hitványságán keresztül, az "i"-re a fém görgő rakta fel pontot!
a fém hideg, ami minden csak nem komfortos és hangos mint az állat. (ha jó akkor is...)a a görgő klikk meg instant felejtős... -
Synthwave
HÁZIGAZDA
"A „komoly programozhatóság” amúgy mindenkinek adott — csak az OS, a makrók és a saját korlátaid szabnak határt. Aki keres, talál: nyílt forrásból mindenre van megoldás."
Így van. QMK/ZMK firmware-nek és Vial/VIA/Keychron Launcher GUI-nak, meg közvetlenül többréteges billentyűzetmemóriába mentésnek hívják. Már ha nem csak vergődni akar az ember.

-
Az a trackpoint lesz amit keresel
#13 total90 / #6 Depression
+1
ThinkChad rlz
Meg lehet ezt oldani normális tartással, de el kell járni boxolni vagy nyújtani...
N52Te, split-ergo, jópár razer és steelseries +minőségi variációk akadtak a kezem alatt az elmúlt évtizedekben – végigjártam a perifériás evolúciót C64-től, és értem, miért imádja mindenki a kísérletezést, van amit megszeretsz és beépülhet, tipikus ilyen a shortkeys, macro... és van amivel tovább kísérletezel, mert újdonság. Napi produktív használatban végül ugyanoda térsz majd vissza, nem véletlenül a legősibb a wasd + egér#Sailor Moon - is a Good Girl / vagy lehet, más filmet néztünk?
"berögzült sztenderd" :awk puppet mem:
Nem rossz dolog a kísérletezés, wolf3d óta tudjuk... de amíg mások finomhangolnak és alkar-szöget optimalnak, némi bloat szofttal és rgb-vel a windózban, addig a ThinkPad noteszen vagy MX Keys billentyűzeten begépeltem a válasz e-maileket, komolyabb Excel-táblákat zártam, átnéztem a szokásos dashboardot, fórumba írogáltam és lefőztem egy kávét a kolléganőknek. Ergonomics only works if people actually adopt it. Ezt mással szvsz nem szeretnéd felügyelni, főleg hogy egyedi kliens szoftverek vannak célfeladatra, lásd levelezőrendszer vs fórum egérmozi.
A hatékonyság sokszor nem az új formákban, hanem az ipari ergonómiában validált szabványeszközökben rejlik. Egy jól bejáratott, ergonómiailag kiegyensúlyozott setup hosszú távon többet ér, mint a legtöbb kísérleti szektor és új brand — a valóságban senki nem visz magával split boardot, csak egy megbízható laptopot. Ez a különbség a „koncept” és a „munkaeszköz” között, ha IT és hardver szektorban tevékenykedsz.
A „komoly programozhatóság” amúgy mindenkinek adott — csak az OS, a makrók és a saját korlátaid szabnak határt. Aki keres, talál: nyílt forrásból mindenre van megoldás.
Kikapcsolódásra, ha akad normális gém előkerülhet más is. Ami működik, azt nem kell újratervezni.
RZ03 +Logi G9, Mx, Master 2-3s
micro$ Model 1797 / 1698
PS2-3-4, PSP VITA, Switch
source
FAA / Human Factors Design Standard
Ergonomic Principles Applied to the Design (Hugh McLoone & Ken Hinckley)
Logitech – Ergonomics -
tibaimp
nagyúr
Az komoly...

Megszállott vagy, jó értelemben.

Én is csípem a perifériákat, szerintem az átlaghoz képest, kicsivel többet is költök rá, de ennyire azért nem vagyok elvetemült. Nekem fontos például a numpad megléte, a világítás (és nem csak a gomb körül, hanem keresztül is rajta, vagyis így kizárt a PBT ha jól tudom) és a csuklótámasz. Mondjuk ettől még nézegettem épített bill-eket is...
-
copass
veterán
válasz
TrollBalint
üzenetére
igen az a kényelmes ami a legtermészetesebb pozíció. ez ez enyhén széttárt kar.
nem találtam jobb képet...
azt jól megmutatja viszont, hogy mennyire össze kell nyomnod a kezed. -
copass
veterán
válasz
Depression
üzenetére
25+ éve CAD-ezem 10-12 óra+ néha játék!

~10 éve kezdtem el ezt a mechanikus billentyűzet vonalat, amikor ínhüvelygyulladásom lett (2x). aztán egérben is könnyítettem 55g lamzu atlantis van pár éve, meg se érzem.
én balkezes vagyok, ezért egy külön numpadot használok. egyrészt kényelmesebb, másrészt gyorsabb mint állandóan levenni a kezem az egérről.
oké, így kötöttem leszek. mert nem mozog a karom annyira, ugyanabban a pozícióban vagyok fixen az egéren és a bal kéz mozog csak.
ezért nagyon fontos a nyújtás napközben vagy nap végén. ujjakat, váll, kar,stb.
rengeteget számít.
volt olyan ínhüvelygyulladásom, hogy nem tudtam megfogni a bögrét, aludni is csak sínben tudtam mert annyira fájt. ~1 hónap kezelés (amire vártam 1 hónapot,mert akkor még volt egészségügy...) kellett hogy rendbe jöjjön, azóta nagyon figyelek erre. -
-
Én több ergó-billentyűzetet kipróbáltam már, de nem tudom őket megszokni. Ez konkrétan már ránézésre idegesít
Maradok a Logi MX Keys-nél.
-
TrollBalint
addikt
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
És a csuklód vagy a könyököd nem a tested része?
Ezek a dolgok huzamos időn átívelve hatnak az ízületekre (akár izmokra), és bőven vannak olyan pozitúrák, amik később csúnyán megbosszulhatják magukat. Sőt, ha napi több órát veszed fel őket, a legtöbb olyan.
Személyes tapasztalat (is).
Ha nekem nem hiszel, a Gugli hamar alátámasztja azt, amiről nyenyergek.

-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Depression
üzenetére
Játéknál közelebb tolod a feleket, és akkor egérrel sem kell terpeszteni. A többinél meg úgy lövöd be, hogy az egeret fogó kezed alkarja nyugalmi állapotban a testeddel párhuzamos legyen. Ehhez megfelelő érzékenységet és egy programozható billencset társítva nagyon komfortosan lehet dolgozni is.
Sőt, akár még az egér plusz gombjait – ha vannak – is bele lehet vonni a képletbe; nálam pl. a két oldalgomb az F5-re/enterre van belőve, hogy a fájlkezelőben és az egyszerű képszerkesztéskor az egyik kéz fixen a billencs bal oldalán, a másik meg a mauson legyen, ne kelljen annyit keresztbe-kasul nyúlkálni.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nincs mit.
Ha esetleg kipróbálnál valami osztottat nagyon olcsón (postával együtt, újonnan ~20k kapcsolók és kupakok nélkül – a 2,4 GHz only verziók is kb. ugyanennyik), akkor szerintem a YMDK-nél érdemes nézni egy Sofle-t vagy Corne 4.1-et. A szállítás gyors, és a support is segítőkész (nyomtatáshoz kértem tőlük fájlokat, és egy napon belül küldték).
A szoftver open source Vial lesz, szóval minden is mindenhogy is szanaszét programozható egy logikusan felépített kezelőfelületen (ennél már csak a saját QMK firmware fordítása tudhat némileg többet, de ez 10-ből 9,5 felhasználót nem érint majd soha) . Így néz ki amúgy:

Jó dolog egy osztott + programozható motyó, és hát egyszer élünk vagy mi. Egy honest try-t szerintem megér.

Félni meg nem kell tőle, csak szórakozásnak kell felfogni. Én pl. 65 százalékos simáról váltottam 65 százalékos Arisu kiosztásra (Keychron Q8), azt gyakorlatilag azonnal abszolváltam.
Aztán 1,5 év után nagyon megtetszett egy 40 százalékos cucc (Prime E), aminek a hatására letiltottam 22 gombot a Keychronon, és 40 százalékos logikai kiosztással kezdtem használni. Pici szokást igényelt, de egyáltalán nem volt vészes, hiszen az ember maga találja ki, hogy mi hol és hogy legyen, és drasztikus mértékben csökkenti a kézmozgást, mindent is elérsz közvetlenül a home rowról.
Aztán jó 5 hónap után eljutottam oda, hogy kell már az az osztott, és vettem egy 46 gombos YMDK Cornét, ami már columnar staggered is. Elsőre sok volt a félreütés, de már a második napon drasztikus javulást tapasztaltam, majd pár nap után már egészen jól kézre állt, és elkezdtem letiltani a felesleges gombokat, ami a végeredményt nézve 6-ot jelent (nyomtattattam switch blockereket, hogy fizikailag is kitakarjam az üres hot swap foglalatokat), tehát 40 gombnál állapodtam meg.
Aztán végre teljesült egy 25 éves álom, és randomra sikerült szotyiért hozzájutnom egy formázott gombkutas billencshez, ami jelen esetben egy Domonkos által házilag épített, 4x5-ös Dactyl Manuform. Most ezt szokom, az első napos -4 WPM
már másnapra sokat javult, de ennek egy picit majd több idő kell a maximális magabiztossághoz, mert a gombok pozíciója egyszerűen rákényszerít arra, hogy mindenhez a helyes ujjal nyúlj, és a rossz beidegződések kiírtása (ami nálam pl. a kisujj helyett gyűrűsujj, a gyűrűsujj helyett a középső ujj, valamint a középső helyett a mutatóujj használatát jelenti néhány gombnál) nem pár óra. A DSA helyett MT3 profilos kupakokat raktam rá, amik még jobban kiemelik a gombkutak dőlését, és a spherical sculpted kontaktfelületeik még jobban vezetik az ujjbegyeket, igen határozottan elválasztják egymástól a gombokat.És fejben már készül ennek is az optimalizált változata, picit átrajzolt hüvelykujjjklaszterekkel, és hüvelykujjklaszterenként két-két gombbal kevesebbel, meg unibody-val, aminek a középső részén beépített tartórekesz van wireless tapipadnak, és integrált csuklótámasza van.
Illetve szerintem az is fun, mikor az ember trial and errorral kikísérletezi a számára optimális logikai kiosztást, ami aztán nagyban megkönnyíti/meggyorsítja a munkát/használatot. Efféle motyók után nagyon kiábrándító tud lenni egy sztenderd, egyenes gombrengeteg, főleg, ha még komoly programozhatóság sincs.
/rant off
-
WASD+egérnél nincs ilyen probléma, bezzeg ennél ugyanúgy szöget zár be, csak vállból kifelé.
Az én életemben ritka a PC-n PH! (100% mobilon), cikkírás, Word, bezzeg Excel, SAP, adatbázisok (mind numpad, ami ezeken nincs), játékok, és minden más, ahol az egér is fontos, abból végtelen.
Szóval az én katasztrofális testtartásomon ez semmit sem javítana.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Távolabb tudod rakni egymástól az alfaklaszter két felét, és az alkarod jóval kisebb szöget zárhat be a vállaiddal, párhuzamos(abb) lehet a testeddel. Szerintem sokkal komfortosabb, és egy fiziológiailag semlegesebb/egészségesebb posztúra.
Persze az igazi ergonómia a 60 százalék alatti, osztott (vagy kellően széles unibody) kivitelű, columnar staggered cuccoknál lesz, a végállomás meg ennek a formázott gombkutas kivitele, esetleg egy Svalboard.
Viszont ez az Epomaker jó belépő lehet a kategóriába, mert a legfontosabb dolgot (kettéosztás) már biztosítja, viszont még kellőképp hagyományos ahhoz, hogy a kevésbé bevállalósakat/a berögzült sztenderdet túl komolyan vevőket (hé, há yolo van) ne rettentse el teljesen.
-
tibaimp
nagyúr
Attól, hogy ketté van vágva a bill, de ugyan úgy "normál" kialakítású, mint egy hagyományos, hogyan ad egészségesebb testtartást?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Apple MacBook
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Formula-1
- Robogó, kismotor
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- 15.gen! Intel Core ULTRA 9 285K (24mag!) +32GB DDR5 kit +ASROCK Z890 PRO-A! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)!
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 10GB OC GDDR6X 320bit LHR dobozos, 1 tulajos, 2027.07.04-ig gari
- Intel D3-S4510 1,92 TB - 2,5", SATA3, 7100 TBW - 100/99% - Eladó!
- Intel D3-S4510 1,92 TB - 2,5", SATA3, 7100 TBW - Új - Eladó!
- P1 Gen5 16" FHD+ IPS i7-12800H RTX A1000 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- iPhone 17 256 GB Levander - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
- 27% - NIPOGI Mini PC! AMD Ryzen 7 5700U / 16 GB DDR4 / 512 GB SSD
- Eladó 1db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro és AMD FirePro kártyák - számla, 6 hó gar.
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)