- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- BIOS frissítés
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel találgatós topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Acer notebook topic
- Forrmell.enn
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
törölt tag
válasz
lev258 #35236 üzenetére
Vicceskedünk, vicceskedünk?
Kíváncsi leszek mennyi lesz az üzemidő normál és TLP/PowerTop megoldással. Ugyanazt a fejlesztőkörnyezetet használom macOS/Linux/Win vonalon. Jó lenne egyelőre nem ledobni az osx-et a gépről, de ennél a vasnál valahogy az istenért nem sikerül USB-re telepítenem az Ubuntu-t. Normál laptopon igen, de itt valamiért nem. Grub után kifekszik folyton. Na majd holnap próba...
Esetleg megpróbálom Acronis-al backupolni az osx-et egészben és akkor mehet ssd-re a rendszer.
-
peterattila
aktív tag
válasz
lev258 #35224 üzenetére
Sziasztok! Xubuntu alatt el lehet valahogy érni, hogy a fájlkezelő mutassa a video fájlok bélyegképeit? Jellemzően mkv, mp4. Csak az avi-t hajlandó mutatni jelenleg. Lehet ezzel függ össze az is, hogy használok minidlna-t, ami szintén nem mutatja a megosztott videók képeit. Erre tudtok megoldást? Jó lenne a gyerekek miatt, köszi a segítséget.
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35181 üzenetére
Megtettem, etcher sem vitt előrébb
Ilyet még nem láttam, hogy nem tudok USB-ről bootolni.
(#35183) sonar Sima legacy bios, a vicc hogy anno majdnem ugyanez a lapom volt és sosem volt ilyen gondom, a bios-át is ismerem, 8 évig püföltem ilyet. Kinulláztam azért, mert nem az enyém volt, hátha valami elkerülte a figyelmem, de semmi, nincs boot device
Ilyet még nem pipáltam
-
xtend
senior tag
válasz
lev258 #35176 üzenetére
Milyen titkosítás? Felraktam a legújabb Xubuntut-t pendriveról aztán ennyi. Mi az a titkosítás? sudo-hoz kéri a jelszót ugye, de sztem az alap. Most kilőttem a teamviewer daemon-t, meg a NetworkManager-wait-online.service-t, sokkal jobb nem lett.
lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 18.04.1 LTS
Release: 18.04
Codename: bionic -
xtend
senior tag
válasz
lev258 #35169 üzenetére
Köszi, hogy segítesz.
Igen olyan mint ha valami megakadna, mert bekapcsolom a gépet, bejön az Acer logo utána sötét képernyő vagy 20 másodpercig utána villan egyet, aztán pár perc sötétség, majd Xubuntu logó, aztán a képernyő bal sarkába kiír pár sort, de az gyors azt nem is látom mi valami Manager OK, aztán bejön az Asztal, de itt a Pastebin azokról a parancsokról amit írtál: [link]
A dmesg-nél van pár error is a végén -
floatr
veterán
válasz
lev258 #35131 üzenetére
Némiképpen off berzenkedés, de lazán kapcsolódik. Az Edgy óta használom. Volt már gnome2, kde3, kde4, lxde, unity, és beleszagoltam pár alternatívába is, és valahogy nem látom azt a tendenciát, aminek örülni lehetne. Volt már, hogy én is beszálltam ebbe a nagy "oldjuk meg közösen" dologba, lelkesen jelentettem a hibákat, csak lelkesebb voltam, mint a fejlesztő maga.
Ezért is kicsit inkább bosszantó lenne, ha tényleg az van, amit mondasz, hogy ők maguk kavarodtak bele a saját rendszerükbe. Ez az állandó barkács-feeling úgy igazán elfáraszt. Nem mintha nem ezt érezném a windows esetében is az utóbbi években, ami mondjuk egy mini iroda üzemeltetésénél nem csupán fárasztó, de elkeserítő is egyben. -
floatr
veterán
válasz
lev258 #35129 üzenetére
Köszi
Nemtom, de eléggé el vagyok kenődve emiatt, mert ez a váltás gshellre is finoman szólva fapad a unity után. Az ok h van egy tiszta rendszerem, de szinte mindennel meggyűlik a bajom. Pedig elvileg LTS, és lassan egy éve foltozzák...Alap telepítés amúgy, meg szinte ugyanez működött normálisan 16.04 alatt.
szerk.: frissítettem a mesa cuccait, same shit
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35119 üzenetére
Igazad van, duplán
a útvonalban elütöttem valamit és valóban kezdő vagyok. Ismerkedek a dolgokkal, de szeretnék szerver verzióval dolgozni.
Szóval kitöröltem az utolsó bekezdés, reset és ismét loopback. Ami érdekes, hogy lshw -C network paranccsal most már a network-ot alap esetben disabled-nek mutatja, de a logikai név továbbra is eth1.Nem kellett kitörölni, csak át kellett írni az utolsó bekezdésben mindent eht1-re.
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35115 üzenetére
Mielőtt megcsinálom a dhcp konfigot csak loopback él, utána így néz ki
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 70:85:c2:4c:13:ee
inet addr:192.168.0.34 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::7285:c2ff:fe4c:13ee/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:61 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:62 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:8906 (8.9 KB) TX bytes:8739 (8.7 KB)
Interrupt:16 Memory:df200000-df220000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1
RX bytes:1184 (1.1 KB) TX bytes:1184 (1.1 KB)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 9c:da:3e:01:ed:07
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) -
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35113 üzenetére
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcpNem tudom merre tovább akkor. Legfrissebb 18.04LTS
-
xtend
senior tag
válasz
lev258 #35061 üzenetére
Köszönöm, ezt már végig nyálaztam
Most a Sane find scanner tool-lal próbálkoztam, talál is valamit, de nem ismeri fel, lehet nem támogatott eszköz:
sane-find-scanner
# sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
# result is different from what you expected, first make sure your
# scanner is powered up and properly connected to your computer.
# No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
# you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.
found USB scanner (vendor=0x0bda [Generic], product=0x0129 [USB2.0-CRW]) at libusb:001:006
found USB scanner (vendor=0x04f9, product=0x01ea) at libusb:001:009
could not fetch string descriptor: Pipe error
could not fetch string descriptor: Pipe error
# Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
# SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage. -
prucam
tag
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #34910 üzenetére
A Vega jobb támogatása miatt gondoltam rá. Igaz, hogy pendrive teszten egy teljes Ryzenes gépen is ment a 18.04, habár élesben nem tudtam kipróbálni.
Na most a 18.10 alatt ez már megjelent, de az még béta és nem sokáig támogatott kiadás. Viszont a következő LTS kiadásban már meg fog jelenni ugyanez a támogatás.
Szóval kíváncsi leszek arra, hogy az AMD megoldásokat használók valóban fognak-e belőle profitálni.
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #34850 üzenetére
én is G-vel próbáltam, de a -G megy. Megszenvedtem vele, első körben nem talált database-t, újrahúztam, most már megy. Viszont csatornát itt sem tudok keresni, azon a gombon átugrik, mintha nem lenne aktív. Még próbálkozok, hátha valami beállítás nem jó, de már mindent átfutottam. Még a transzpondereket sem látom, azt legalább tvheadend alatt elértem. Nem egyszerű
szerk: legalább a tunert látja ez is
-
-
lev258
veterán
válasz
lev258 #34838 üzenetére
Az oldalukon levő offline telepítőcsomagot letöltöttem Ubuntu MATE 18.04-re. A build parancs szépen lefutott (egy csomagot kellett feltenni, de másik kernelt nem), make install-t viszont nem csináltam. Nem kellene gondot okoznia annak sem. Ezek után már csak a firmware fájlok másolása hibádzik. Én ezt az utat követném, aztán meglátjuk.
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #34836 üzenetére
A rendszer 18.04 desktop. A kerneleket azért variáltam, mert a gyártó fóruma is tele van a driver gondokkal, ott egy októberi hsz-ben javasolták, hogy a 4.19 kernelt még hanyagolják, próbáljanak régebbit. Viszont nálam már egyértelműen kérte a 4.19-et is. Az új rendszer nem gond, ez sincs fent 24 órája, újrahúzok mindent és ahogy tudok jelentkezek.
Ettől függetlenül toljam fel a 4.19 kernelt? Gyárilag talán a 15 volt fent.
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #34833 üzenetére
dev/dvb annyi mond hogy "adapter 0 adapter1" de mást nem. A kernel 4.19.11. Próbáltam többel, de kifogasolta a kernel verziókat. A képet egy régebbi kernel alatt lőttem, itt itt ezta 3-at kifogásolta és tovább sem ment a betöltés. 4.19.11 kernellel lefutott minen, de akkor is kifogásolta video_dw9714-et.
-
Formaster
addikt
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #34828 üzenetére
Igaz
lspci
Multimedia controller: TBS Technologies DVB-S2 4 Tuner PCIe Card
lspci | grep Multimedia
Multimedia controller: TBS Technologies DVB-S2 4 Tuner PCIe Card
Ez a link működött egyedül, a gyári leírás szerinti nem ment fel sehogy. Bár lehet, hogy nálam hiányzott még a "build-essential". Ami érdekes, hogy itt 4 tuneresnek látja az lspci, de a tvheadend már látja rendesen, hogy 6902 (2 tuneres).
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #34821 üzenetére
Elnézést, pontatlan voltam. Szóval a gyártó oldala alapján klónoztam githubról a drivert, nekem úgy tűnt minden felment rendje szerint. lspci alatt viszont csak olyan vezérlőket látok ugye, amiket a VM csatol fel, szóval holnap feltolom rendesen az os-t, aztán meglátom mire megyek.
-
válasz
lev258 #34788 üzenetére
Simán ugyanígy végigmentem a telepítés lépésein, mint ebben a tutorialban.
Csak újraindítás után nem tudott bootolni. Többször is vévgijátszottam ezt, mindig erre jutott. Ha bármit csinálok vele, modjuk végignézem a kézi beállításokat itt, majd vissza ugyan ide, amit ír a tutorial, akkor meg jól megcsinálja. -
válasz
lev258 #34732 üzenetére
Korábban már írtam, hogy a függőségeit nem jelöli ki automatikusan Terminálból
De ez nem normális így, ki kéne neki jelölnie, nálam is kijelöli ugyanennél a csomagnál is. Mi zavarja össze? Nehéz elképzelni, hogy ha az apt nem jól csinálja, akkor annak a frontendje jobb lesz.
-
-
törölt tag
válasz
lev258 #34620 üzenetére
Bakker, újraindítás után most engedte.
Volt már ilyen korábban, a 8560p halála után, mikor a régi gépbe raktam át az SSD-t. Ott először a magyar billentyűzetről nem lehetett olyan karaktereket bevinni, amiket használok a jelszóban (tudom, loser vagyok), akkor is próbáltam a recoveryben, felcsatolt, írható rendszerrel. A végén aztán live rendszerről chroot-tal sikerült.
-
Garsza
veterán
válasz
lev258 #34560 üzenetére
Sikerült! Unmountoltam úgy már elindult az fsck. egy csomószor y kellett nyomni. És már bebootolt a rendszer.
Köszönöm! Jövök egy sörrel.Vagyis a bejelentkező képernyő bejött de a jelszó beírása után fekete a képernyő csak a kurzort látni.
És most valami olyan üzenet villog hogy Sorry Ubuntu has experienced an internal error. -
Frawly
veterán
válasz
lev258 #34546 üzenetére
Úgy simán működhet, ha a két OS egymástól függetlenül van, két külön lemezen. Ehhez az kell, amit már írtál, hogy a GRUB is a külső lemezre kerüljön, és hogy a BIOS-ban a mixed/both mode be legyen állítva, tehát hogy UEFI-n és Legacyn is próbálja meg a bootot.
Munkahelyi gépre én már azért sem tennék egy lemezre dual bootban linuxot, mert adott esetben a munkahely, rendszergazda nem fog neki örülni, hogy saját extra rendszerrel bele van gányolva valami a bootfolyamatba. De ha minden külön lemezen van, akkor nyoma sem lesz a +1 rendszernek. Induláskor pedig F12-vel elő lehet hozni a BIOS boot menüt, ott pedig ki lehet választani a külső lemezt bootolásra.
-
Mardel
őstag
-
Mardel
őstag
válasz
lev258 #34541 üzenetére
Talán az irányított vagy melyik volt de ott is meg kell adni hogy melyik lemezzel foglalkozzon a grubot a végén kérdezi.
Plusz a külső meghajtón volt egy másik win10 is, tehát dualboot lett volna egy külső merevlemezen.
Persze a munkahelyi gépen legacy boot mód le van tiltva. -
Mardel
őstag
válasz
lev258 #34536 üzenetére
Végig a saját /dev/sdX volt kiválasztva, grubnál is.
A grubot mégsem oda tette.
Nekem az kéne hogy hogyan lehet live pendrive szerű efi bootot csinálni, hogy az Ubuntu ne írja be magát sehova az efi loaderben és a grub is a saját külső lemezre menjen.
A secure bootot nem tudom kikapcsolni mert jelszóval le van védve minden beállítási lehetőség és a gép azt is logolja ha leszedem az oldalát, lehet még a bitlocker sem töltené be a windowst emiatt.
Otthon uefis laptop alatt megpróbálhatom feltenni, mert ott tudok ilyeneket állítgatni. -
Mardel
őstag
válasz
lev258 #34534 üzenetére
Igazából munkahelyen szeretném használni a munkahelyi gépet saját linuxal.
Eddig win7 volt rajtuk legacy módban, tehát régi mbr rendszer úgy ment simán.
Most újítottak win10re bitlockerrel meg uefire secure módban.
Sima ubuntu telepítő kiválasztottam hogy mit hova tegyen, majd szépen beírta magát az uefi boot loaderbe a windows fölé és a grubot is oda telepítette.
Ha nem volt rádugva a külső merevlemez akkor Ubuntu volt felül és a grub jött be, onnan nem lehetett Windowst bootolni mert BitLocker recovery jött be.
Linuxban tudtam mahinálni egy efi boot manager progival és Windowst Ubuntu fölé rangsorolni úgy minden működött.
Csak én nem szeretném, hogy a gépen rajta legyen az Ubuntu efi boot meg a grub, de ilyen opció nincs a telepítőben, pedig live usbnél meg megoldható. -
taki01
őstag
-
Pano
addikt
válasz
lev258 #34478 üzenetére
Bocsi, mind a ketten jól benéztük
(#34477) ubyegon2: Igen, elég érdekes. Arra is gondoltam, hogy esetleg valami fényerőszabályzás bug.
Igazából semmin nem lepődnék meg. Nagyon jó ez a noti, jól bírja a gyűrődést, de a kijelző amit bele raktak az valami kritikán aluli f*s. 90 ezer forintos szinten nem láttam ilyen tré kijelzőt, aztán ez azért nem éppen az a szint.
De ez van -
válasz
lev258 #34478 üzenetére
Értelek, a régebbi PPA-s Mesa frissítést már el is felejtettem, mióta eléggé utolérték magukat a tárolókban lévőkkel is. Így akkor tiszta, sorry az értetlenkedésemért!
Az ajánlott ppa-ról emlékeim szerint szó van az Összefoglalóban.
Ha még ugyanaz a PPA, akkor biztosan benne van.
ezek élnek még akkor? (ezek vannak az ÖF-ban)
Zárt driver esetén (Nvidia):
Nyissuk meg a Terminál programot, majd a következő parancsokat adjuk ki a
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update
Nyílt driver esetén (Intel és AMD, csak 16.04 és 16.10 rendszerekre):
Ugyancsak a Terminálban adjuk ki a
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get updateA verziók miatt
16.04 16.10
jó lenne frissíteni az Összefoglalót, de ha csak magát nem fogja frissíteni.....mondjuk a Topikgazda megcsinálhatná.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest