- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- HP notebook topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#68216320 #8505 üzenetére
Érdekes kérdés, hogy így, grafikus felület nélkül is működik-e, mindazonáltal nem ajánlott az olyan módú telepítése a meghajtónak mint ahogyan azt te szeretnéd. Ha Debian csomaggal rakod fel, akkor kernelfrissítéskor automatikusan befordítja az új kernelmodulokat, különben pedig nem.
-
-
válasz
#68216320 #8411 üzenetére
Nem csak a no-ip kliensprogi kell rá?
@csixy, stopperos : Flash 10 kézzel bemásolva, böngészde verzió és flash verzió zárolása...!
Beszívtam, hogy a böngésző frissülésekor eldobja a flasht...A másik lehetőség, hogy írsz egy scriptet, ami a megfelelő helyre másolja a libflashplayer.so-t, és használod, ha kell
Vagy betenni a startupba.
-
-
-
-
-
-
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #8195 üzenetére
Az xserver-xorg részt frissítették 1.13-ra, és a 3.5 ös kernel van alapból 12.04.2 óta. Ezt portolták vissza 12.10 ubuntutból. hogy az LTS is támogasson újabb hardvereket.
Aki simán frissít 12.04.1-ről, annak nem jön elő a lehetőség, kézzel kell a backportolt dolgokat telepítenie. -
kispx
addikt
válasz
#68216320 #8161 üzenetére
- A powertop programmal visszább lehet a fogyasztást fogni.
- A compiz-config-manager-rel az effekteket leveheted.
- Power saving -
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #8059 üzenetére
Ez kell neked howtoforge
-
stopperos
senior tag
-
buherton
őstag
válasz
#68216320 #7222 üzenetére
- C++ editor/debugger/compiler -> gedit* (na jó, azért ez túlzás már, de van Qt Eclipse, Code:
locks nem kifejezetten C++-hoz Vi, Emacs), gdb*, g++* (experteknek: ctags*, strace*, ltrace*, strings*, nm*, objdump* stb...)
- HTML/CSS/PHP/JavaScript editor -> gedit** Ubuntu tartalmazza már
A 12.04 LTS x64-et gondoltam feltenni.
Nem is kell mást.
-
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #7222 üzenetére
A wine-t így natúran felejtsd el. használj playonlinux-ot. Minden programnak létrehozza a saját kis környezetét a megfelelő beállításokkal és wine verzióval. Én ezt használom, és sokkal egyszerűbb (a honlapjáról előrhető a legfrissebb verzió ppa-ja).
ogmrip-et használok videók kódolásához, és bár csalós a neve, de mást is lehet állítani kimenetnek.
Mondjuk ez egyéni vélemény, de először 12.04-gyel próbálkoznék.
Ha gnome-al kezdenél akkor keress gnome ubuntu mixet. Szerintem jobb tapasztalatod lesz, mintha feltennéd utólag. Ha pedig a "work flow" a lényeg akkor xubuntu + ppa4.10 + ppa4.12 (én ezen nyomom). -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#68216320 #6990 üzenetére
És? Honnan veszed, hogy kell?
Én két hete frissítettem 10.04>12.04, a fenntartott 5% is majdnem elfogyott(~150MB volt már csak a szabad lemezterület az össz 9GB-ből), de simán ment a rendszer.
Kis vázlatos magyarázat a filerendszerről. -
-
eternam
tag
válasz
#68216320 #6311 üzenetére
Ha nem fontos a wine és a rajta futtatott játékok, akkor az ingyenes Comodo Antivírus for Linuxot ajánlanám, ami ráadásul még magyar nyelvű is. Azért írom, hogy hogy wine-ről futtatott játékok, mert ha a Comodo valós idejű védelme aktív, akkor a játékok mikor indítod befagynak és csak a reset segít.
Én személy szerint a NOD32 Linux Desktopot használom, aminek szintén van valós idejű védelme és mellette lehet játszani, viszont fizetős. Egy elviselhető hibája van, mégpedig mikor windowsos exe-t töltesz le, néha mérettől függően fél percig is vizsgálja a letöltött fájlt és addig a böngésző befagy és egy kicsit lassítja az apt-ot is.
Van még 12.04-re a Symantec Antivírus for Linux MR14, ami egy borzalom, az összes nagy méretű fájl indulása egy óra, mert leellenőrzi futás előtt és csak egy bizonyos kernellel működik a valós idejű védelme. A GUI-ja elég puritán, még keresni is csak parancssorból tud.
Ill. van még Dr Web for Linux. aminek van egy bugja, nem szereti a Libreofficet, ha a valós idejű védelme aktív, a Libreoffice nem indul. Egyéb probléma nincs vele.
Van még a Sophos Antivírus for Linux, ami nekem személy szerint azért nem tetszik, mert a böngészőben nyílik a GUI-ja, de komolyabb probléma nincs vele.
Van még a McAfee Antivírus Enterprise for Linux, amit soha nem próbáltam, így nem tudok érdemben nyilatkozni róla.
Az általam felsoroltaknak van valós idejű védelme.
-
válasz
#68216320 #6314 üzenetére
Ingyenes, valósidejű, levél átjáró/email szűrést támogató(többet), magyarul is tudó AV, a Windows-on megszokott felülettel és kezelhetőséggel. Én ezt használom és telepítem máshol is. Tegyél vele egy próbát, hátha beválik számodra is.
Comodo AV | Screenshot -
-
-
-
Tamás88
őstag
válasz
#68216320 #6297 üzenetére
Akkor azért telik meg, mert mindig csak raknak rá, de sosem törölnek, Vírust is rá tudnak tenni, de az Ubuntunak semmi baja sem lesz. Konzolos vírusírtóról sajnos nem tudok róla, de nézd meg pl. Nod32, vagy Avastot (csak otthoni használatra ingyenes).
-
-
-
-
-
-
-
törölt tag
-
-
-
-
-
fradi81
veterán
válasz
#68216320 #4570 üzenetére
Nem tudom unityben meg lehet-e oldani hogy mind a 4 virtuális asztalon más ikonok legyenek, KDE-ben elvileg erre (is) jók az aktivitások
-
fradi81
veterán
válasz
#68216320 #4493 üzenetére
A lényeg hogy vannnak gondok főleg a több és (újabb) videókártyás gépeknél. Nálam mondjuk a 12.04 még használható, de most KDE a NO1.
Ja és ha a unity-féle felület jön be, akkor ott van az ubuntu gnome-shelll remix, amiben nem compiz van hanem mutter. Egyszerűbb, kevesebb gond és gyorsabb valamivel.
-
-
fradi81
veterán
válasz
#68216320 #4489 üzenetére
Feltelepítés után lehetnek gondok, ezeket a frissítések általában megoldják. De tudni kéne milyen gépek ezek, most én felraktam a Linux Mint 13 KDE-t, ez gyakorlatilag egy használatra kész rendszer, nem kell rajta állítgatni semmit, szép és gyors, alapból vannak effektek is meg minden ami kell.
-
fradi81
veterán
válasz
#68216320 #4461 üzenetére
KDE & Compiz Fusion & CairoDock
KDE-t használ tehát kubuntuba heggesztette bele a compizt és felrakott egy cairo dockot. Régebben egyszerűbb volt a helyzet mostanában már a compiz se olyan az újabb ubuntuban. Igen az effekteket a compizban lehet állítani, az compiz extra csomagját is fel kell rakni ha több effekt kell. Nemtom melyik ubuntud van, van itt egy 12.10-es videó, ezt meg be lehet lőni egy kis heggesztéssel egész jóra: [link] -
-
törölt tag
válasz
#68216320 #4321 üzenetére
Ne fontolgasd! Tök egyszerű, egyszer kell megcsinálni, onnantól működik. Ugyan nem szervereket, hanem desktopokat, de így adminisztrálok egy-két éve.
bob.zxr által korábban belinkelt oldal első részétől érdemes kezdeni.
Ja, kérdés: ufw be van kapcsolva egyáltalán? Sajna, az Ubuntu egyik hülyesége, hogy bár van alapból "beépített" tűzfal, az nem aktív.sudo ufw enable
A fail2ban-ben nem tudok segíteni (még), mert még nem foglalkoztam vele. Este, ha nem alszom el, virtuális gépen nekiállok. De indulásnak jó a fenti cikk, az első résztől.
-
BoB
veterán
válasz
#68216320 #4315 üzenetére
Amit tenni akartál, a fail2ban integrálás UFW-vel. Ugye mind2 az iptables-et használja, és ezzel nincs is gond viszont nem fogod látni mit csinált a f2b ha beírod hogy ufw status
A weboldalon amit linkeltem ezért integrálják. Viszont a rossz példát másoltad be, az ufw-ssh.conf -ba.
ufw-ssh.conf
Ezt tedd bele:[Definition]
actionstart =
actionstop =
actioncheck =
actionban = ufw insert 1 deny from <ip> to any app OpenSSH
actionunban = ufw delete deny from <ip> to any app OpenSSHÉs ne felejtsd el:
sudo /etc/init.d/fail2ban restart
-
törölt tag
válasz
#68216320 #4318 üzenetére
Akkor sürgősen olvasd a fentebb belinkelt ssh dokumentációt. Ott mindent megtalálsz. Angol mennyire megy? De itt van magyariul is.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #4304 üzenetére
"Nem tudta a jelszavam, de mégis le tudott tölteni egy gzip csomagot"
És ezt hogy? Hogy fér hozzá egyáltalán a gépedhez messziről? SSH-n mész be jelszóval? Miért nem ssh-key-vel? Root miért van engedélyezve, főleg távoli adminisztrációhoz? -
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
#68216320 #4307 üzenetére
A GUFW az nem egy tűzfal program, csak egy grafikus felület az UFW kezeléséhez.
-
-
-
törölt tag
válasz
#68216320 #4034 üzenetére
Na bekovetkezett a kellmetlnseg amitol tartottam. XBMC fut egy Brazos e-350 alapu gepen. Amig nem kerul ra ablakkezelo (lxde), addig rendben mukodik csak nem tudom konfigolni a Catalyst-ot. Amint felteszem az lxde-t az egyik magot folyamatosan 100%-on hajtja. Neten olvasgattam, de az ott levo megoldasok nem vezettek semmire nalam. Igazabol csak azert teszek fel ablakkezelot, mert a HDMI kimeneten a kep nem tolti ki a TV kepernyojet. A catalyst-ban van egy csuszka amivel lehet a kepmeretet szabalyozni anelkul, hogy a felbontas valtozna. Ha meg tudnam oldani amdconfig-al valami parameter segitsegevel az volna a legjobb. Valakinek van otlete?
-
-
-
Nagytalp
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest