-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
brickm
őstag
No, sok-sok nap és óra kinlódás és sz.rakodás után eljutottam arra a pontra, hogy elmehet a p.csába az egész ubuntu, meg minden ami ubuntura épül.
Szóval hol is kezdjem.
Többször is írtam ide is meg még pár linuxokkal foglalkozó helyre\embernek, hátha valaki találkozott hasonlóval, vagy tud rá valami megoldást.
Sokáig gondoltam, nyilván én nem csinálok jól valamit, mert mégis csak sok ezer ember elégedetten használja a linuxokat, pláne az ubuntukat, nem lehet, hogy ennyire bugos legyen...A lényeg "röviden":
corei 3-as 4GB DDR3-as Rammal szerelt Dell Vostro 3460 notebookomon próbáltam a következő distrokat feléleszteni, mindhiába...
(Próbáltam az itt közzétett remastereket is, mind kb ugyan azt produkálta, mint a nem remasterek, legfeljebb nem azonnal.)Röviden:
12.04 ezzel volt kapható a gépem annó(csak én winnel vettem), túl se jut a bootoláson, előjön a lila splash és annyi... több isot kipróbáltam, más-más eszközökkel bootoltam, semmi.14.04.5 ös felmegy, kb a legjobban ez futott, viszont telepítések közben egyszercsak megun működni. pár telepített program után elkezdi eldobálni a csomagokat. pl apt-get install htop és kiírja, hogy nincs...holott van...
15.10 dettó- mint előző. de ez is aránylag stabil a többihez képest, pláne a 12-eshez, ami else indul, de lesz ettől rosszabb is...
Pedig gondoltam én, ennél csak jobb lehet.
16.04 lts. sokat írtam és kérdeztem vele kapcsolatban, 10 telepítésből(nem vicc, több mint 10x újratelepítettem már 2gépemen az elmúlt 1hónap alatt, volt hogy naponta 3x) 2-3 alkalommal random elkezd hullámzani a kép, de csak chrome\firefox(böngészés) alatt... drivereket mindet végigpróbáltam és igazából tényleg nem minden telepítésnél csinálta...nem értem. A poén hogy tényleg ha újratelepítem következő installnál lehet nem hullámzik, de ha megint újratelepítem lehet megint fog... AMikor viszont sikerült úgy feltenni, hogy nem hullámzik, akkor más f szságot hozott.
PL mindent feltettem, ami kellett, beállítottam, témát, hátteret, ablakremegést, stb....nagyon jól ment, ki is írtam ide, hogy hurrá... Este kikapcsoltam, másnap be....és semmi. El se indult a unity. Csomó netes böngészés után se jutottam előrébb. Compizra panaszkodtak, hogy nem szereti annyira a unity-t. Következő telepítésnél fel se tettem, csak témát váltottam (Arc, meg ikonokat) ennyi. feltettem mindenemen, beállítottam a hátteret start... 1-2 nap és ismét jött a unity összeomlás, csak ezúttal belép a fiókba és onnanstól semmi, vagy épp be se lép, csak loopol körbe a login session.
Reinstall, ezúttal nem állítottam el semmit. feltettem a chrome-ot, íméleztem... nap végére eltűnt a teljes settings menü. sehonnan nem lehet előcsalni egyik menüt sem ami abban volt megtalálható. Nem értem hova lett....mindegyis. Felejtsük el. jöjjön a 16.10. legújabb, béta ugyan, de ennél csak jobblesz.
tévedtem. Feltettem, már az installálás közben (igen live módból telepítettem ezt kivételesen) unity config összeomlást hozott, úgy hogy meg se moccantottam az egeret.... Felment hurrá, restart, elindul, lássuk mivel kezdjük, dconffal? compizzal? á dehogy!!!! hozzáteszem itt már alapból vannak nem kis bajok, ugyanis a ventillátorom random felpörög- lelassul -felpörög, illetve a kurzor szaggatva megy, rendesen darabos. Illetve az ablakkeretekhez érve el is tűnik, meg villog....némi homlokráncolás után gondoltam biztos nvidia driver baja lesz, lássuk mi van a driverkezelőben. Jelzem nulla db percet futott még a rendszer, semmihez nem nyúltam...Elindul a driver manager és kész. Rendszer meghalt, unity nem regál semmit, CPU 100%. érzem, ahogy melegszik a gép elég gyorsan ráadásul, amit amugy win10alatt 2hd videóval nem érek el, pláne nem 1prerc alatt... várok-várok, hátha megjavul vagy akármi....de nem. Reset.
A gépemet 4év alatt nem reszeteltem le kettőnél többször, míg nem akartam rá ubuntut tenni. Ubuntu miatt minimum 30x, már-már félek az alaplapom megunja.Csak a vicc kedvéért feltettem egy régesrégi amd 2 magos asztalira is a 14.04.5 ös, amin azóta is jól megy, semmi baja, illetve egy i7es asztali gépre a 16.04.1-et, aminek szintén semmi baja, pedig ott a compiz is megy, ablakok remegnek, stb...
Feltettem továbbá egy core2-es intel gépre a linux mint 18 cinnamont, ami ott azt leszámítva, hogy nem mindig jelenik meg a grub(csak továbblép rajta), rendesen máködik, az én dellemen viszont hullámzik a kép netezésnél, be-be lassul a kurzor és még oda is fagy időnként helyekre, vagy épp megduplázódik.Szó -szó, úgy érzem, EZEN AZ ÉN GÉPEMEN SAJNOS az ubuntu és annak verziói\módosított változatai KÉPTELENEK működni. Nem is próbálom meg többet feltenni rá, nem ér annyit az egész, hogy ennyit szenvedjek vele, lassna tönkremegy tőle a gép is, annyit reseteltem.
Úgy érzem mindent megtettem, hogy jól működjön és nem is én hibáztam, mert a többi gépen működnek.Csak azt nem tudom, aki a 12-es ubuntuval vette a gépet, az mit szólt hozzá, hogy használhatatlan a gépe? (megszereztem a preinstalled verziót, amit a dell feltesz, az se bootolt be nekem...)
bocs, hogy hosszú lett, de nagyon mérges vagyok, pedig nagyon szerettem volna egy jól működő ubuntu rendszert magamnak.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest