Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• MAxxYD

tag

Sziasztok!
    Egy overclocking-al kapcsolatos problémám lenne, bár ez inkább már csak az OC következménye.... :W
    Készülve a hamarosan megjelenő MOH-ra és COD Black Ops-ra, nemrég cseréltem le a 9600GT-met egy MSI GTX460 Cyclone 768MB-s videokarira. Kissé aggódtam, hogy el fogja-e bírni a 380W-os tápom, de némi kutakodás és méricskélés után arra jutottam, hogy nem okozhat neki gondot.
    Tesztekben nagyon szépen megy a GTX460 (dupla FPS Ungine Heaven-ben ), de játékokban nem nagyon érezni a jelenlétét.
    Az COD MW2 stabilan tudja a 60-90FPS-t, max beállítások mellett is (eddig sem volt gond vele, csak a alacsonyabb minőségben produkálta ugyan ezt).
    Ami a problémám, hogy a Battlefield Bad Company 2-ben semmi sem változott. Először automatikusan DX11-re állt át, ami 30-40FPS-t és lag hegyeket eredményezett. Visszaállítottam DX9 módba, így legalább nem szaggat, de továbbra is 30-45 FPS között ugrál (a 9600Gt-vel is kb. ugyan ez volt a helyzet).
    Elkezdtem nézegetni, hogy ennek mi lehet az oka és rövid úton arra jutottam, hogy procilimites a gáma. A GPU kb. 40%-on megy közben, a proci meg 95-100% között pörög. Az E8500-at alapfrekin használtam, tehát bőven van tartalék benne . Utánanéztem egy kicsit a neten és nekiálltam húzogatni. Az egyszerűség kedvéért a Gigabyte EasyTune-t használtam. Első lépésben 3.56GHz-re mentem és ott használtam egy napig (FSB 375MHz, RAM 900MHz, CPU PLL 1.57V, DRAM 2.1, minden más default). Teljesen stabilan működött (kb. 8 óraig Prime95 és az Unigine Heaven Benchmark 2.1 párhuzamosan, 3-4 óra BFBC2), de a BFBC2-ben nem történt érezhető javulás.
    Némi kísérletezés után sikerült elérnem a mágikus 4GHz-et.
    Először valószínűleg kissé magas feszültségekkel próbálkoztam :W :W (FSB 400MHz, RAM 1008MHz, CPU PLL 1.61V, CPU Term 1.34V, CPU Ref 1.375 , DRAM 2.1, MCH Core 1.34, minden más default), mert pár perc után kellemetlen szagok jelentek meg a légtérben. Nem amperszag, inkább mint amikor valami túlmelegszik és el kezd izzani.... Gyorsan leállítottam a teszteket és némi feszkó csökkentést követően indítottam csak újra (FSB 400MHz, RAM 1008MHz, CPU PLL 1.61V, CPU Term 1.26V, CPU Ref 1.35V , DRAM 2.1V, MCH Core 1.26V, minden más default). Egy egész éjszakán keresztül ment rajta a Prime + Heaven. Reggel vettem észre, hogy a Prime az egyik magon leállt, kerekítési hibára hivatkozva (ez kutatásaim szerint MCH Core feszültség probléma..), de a lényeg az, hogy kb. 6 órán át ment ezen a feszkón és frekin.
    Azóta azonban egy teljesen új jelenséggel találtam magam szemben. A gép keményen ellenszegül mindennemű túlhúzási kísérletnek :O . A proci feszültség vagy az FSB legapróbb emelésére is kék halált produkál. Alapórajelen és feszültségen továbbra is gond nélkül, beton stabilan megy, de pl. a CPU Vcore 1.59-re való állítása azonnali kék halál. Természetesen közben nincs terhelve a gép, tehát nem arról van szó, hogy nem bírná el a táp.
    Fogyasztásmérővel mérve idle állapotban kb. 120W, terhelve kb. 220-240W a fogyasztása.
    Tudom, hogy ez nem jelenti azt, hogy a táp minden feszültségen le tudja adni a szükséges teljesítményt, de először bírta a gyűrődést és mivel most sem jelent neki gondot a terhelés, nem hiszem, hogy ezzel lenne gond.
    :R Van valami ötletetek, hogy mi mehetett gallyra benne? :R

GIGABYTE EP45-DS3R
    Core2Duo E8500 + XIGMATEK S1283 cooler
    4 x KINGMAX TinyBGA 1GB 1066MHz
    Gigabyte GZ-X4 ház, 1 hátsó és egy front 12cm-es ventillátorral
    Táp: Spire ATX-380WB-US (+ 3.3V 16A, +5V 25A, +12V 13A, -12V 0.8A, -5V 0.5A, +5VSB 2.0A)
    + 4 db 7200RPM-es HDD
    + 1 db DVD író

Új hozzászólás Aktív témák