Hirdetés
- Az USA elzárta Kínától az NVIDIA legnépszerűbb AI gyorsítóját
- Két billentyűzettel indít a beviteli eszközök piacán a be quiet!
- Laptop takarítás otthon? Így csináld biztonságosan!
- Ne várd meg, míg kikapcsol! Laptop hőproblémák röviden - Tech Percek #2
- Prezentálta a GeForce RTX 5060-as sorozatot az NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós kamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
chab7
addikt
Legújabb érdekes jelenség, bár ez most valószínű szoftveres bug lesz. Skype beszélgetést próbálok épp a feleségemmel. A régi routerrel ebből a szobából már szaggatott volt a hang, csak ha a router mellé mentem akkor javult ki. Most hogy csak a laptop, teló, és vezetéken a settopbox van rajta, megy klasszul a skype is, közben böngészés is. A telefont szoktam webkameraként üzemelni mert a laptopomban nincs, viszont most valamiért a vezetékes adb összeköttetés nem ment. Gondoltam egyet, terhelendő a hálózatot, wifin csatlakoztatom a telót a skypehoz webkameraként (programja ilyet is tud).
amint felcsatlakozott és a telóról is streamként folyamatos terhelést kapott a router, a laptopon a wifi visszajelző ikonja 95%-ról 0%-ra esettle azonnal.
Az érdekesség az, hogy közben van hálózat, és a videojel is megy folyamatosan. a feleségem lát és hall is rendesen, tehát most jó az összeköttetés az eszközök között, csak épp a jel visszajelzése szűnt meg létezni.
Ez viszont már szoftveres bug lesz az ubuntuban.Agyalok ma még meg tesztelek, de lehet hogy mégis csak felhívom én holnap az üzletet, hogy cseréljék ki, mert terhelve (még ha minimálisan is) több eszközzel nem stabil a wifije. Még benne vagyok az egy hétben, most kell lépnem. Max ha a csere darab is ugyanilyen lesz akkor megpróbálok más úton továbblépni.
-
chab7
addikt
válasz
vargalex #1795 üzenetére
Azt vissza lehet nézni pár napra vagy csak az az egy oldal látható ami épp van? Mert most nem látszik benne ilyesmi, de az az egy oldal az csak ma délelőttig mutatja a logokat, ez idő alatt meg jó volt.
(#1796) suste: 4300-asra semmiképp, már ezt sem használom ki (elméletileg). Pluszban pedig nem szeretnék rákölteni, már ez a 15 is a plafon volt árban, és még jön rá akkor a cseréltetési procedúra telefon és postadíja.
-
chab7
addikt
válasz
vargalex #1793 üzenetére
Viszont az ő laptopján is kimarad az adatátvitel 2,4 gigán és a telefonján viszont semmi gond nincs. De mikor a telefonja nem volt felcsatlakoztatva, (plusz az enyém sem, hogy a telefonokat kizárjuk a játékból) akkor is fennállt a megtorpanás 2,4 gigán. Ezért nem értem, hogy hogyan lehet akármelyik is a hiba forrása, ha mondjuk egyesével csatlakoztatom fel őket, tehát kizárólagosan egyszerre egy eszköz van a wifi hálón (plusz a madzagosok) akkor egyikkel sem jött elő még probléma, csak mikor több eszköz van felcsatlakozva. Az eszközök egyébként saját ip-vel csatlakoznak, nem a router osztja ki nekik.
Kezdésnek már az is jó kiindulás lenne nekem ha meggyőztök arról (persze 100%osan nem tudtok, hiszen nektek is csak tippetek lehet), hogy nem a router hibás, mert akkor nem igyekszek visszaküldeni hanem nyugisan vizsgálgatom még a lehetőségeket.
Első körben ezt kell tudjam, hogy lóhalálában cseréltessem-e, mert már kifutok a cserélhetőségi időből, a garanciális intézés meg gondolom nem egy-két hét hanem több, vagy ne cseréltessem hanem keressem csak nyugodtan máshol a hibát. -
vargalex
félisten
Szia!
Az, hogy az Edimax megadta magát és a TL-WDR3600-on hasonló a jelenség szerintem két külön probléma.
Egyszerűen az van, amit írtam: a TL-WDR3600-ba épített WiFi és valamelyik eszköz WiFi-je nem "szeretik" egymást. A leírásod szerint ez kizárásos alapon a feleséged mobilja lesz (ugyanis azt írtad, hogy a te eszközeiddel nem volt gond, az ő notebookja pedig 5 GHz-en ment). Biztos, hogy nem az eszközök száma/terhelés a gond! -
chab7
addikt
A francba, egy dolgot csak kihagytam a hosszú írásomból.
Mikor minden kliens rajta volt és megpróbáltam hogy a laptop a router mellett legyen, hátha a falak a hiba forrása, ott a router mellé téve ugyanúgy volt adatátvitel megtorpanás mint a másik szobából, ezzel gondolom a tereptárgyak miatti hibát is kizárhatom. -
chab7
addikt
Persze, ha rájövök akkor mindenképp tudatom mi a helyzet. Nemrégiben beszerzett kliensem nincs. A szomszéd jele pedig az egész lakásban nem vehető, csak egyes ablakokból. Így nem hinném hogy zavaró lenne. A korábbi routerrel pedig az utóbbi hetekben jött elő az hogy gyengült a vételem, nem is kiesett a wifi jel hanem nem jött át már a másik szobába úgy a jel ahogy előtte. A routerrel egy helyiségben levő pc és a laptopom konfigurációja sem változott, sem a szoftverjei, és még a helyzetük sem, hiszen adott helyen vannak/voltak használva. Ezen kívül van egy telefon és egy laptop még pluszban (a feleségemé) amik nem mindig vannak itt, hisz - sajnos egyelőre - nem lakik még itt, de eddig is mikor hozta magával akkor sosem volt semmi gond.
Az utóbbi hetekben lett az hogy a régi edimax routerrel abban a szobában ahol lakunk kezdett kimaradozni a wifin az internet. Kipróbáltam, a pc-n és a stetopboxon, amik kábellel csatlakoznak kiváló volt mindeközben az internet elérés, tehát a szolgáltatót ki tudtam zárni, sőt, a laptopom a router mellé téve is jó internet elérést kapott wifin, tehát onnan kezdtem gyanakodni, hogy vagy a router wifije vagy a laptopomé a ludas (bár az hogy a feleségem laptopján is megakad az internet mikor az enyémen ez a routerre terelte a gyanút, főleg hogy a munkahelyemen a laptopon is kiválóan megy wifin az internet.
Ekkor le is cseréltem erre a tplink routerre a régit, hogy ezt a problémát kiküszöböljem.
Legnagyobb sajnálatomra ezzel nem hogy megakadt az internet, hanem egyenesen a wifi jele is eltűnt pillanatokra. A wifi visszajelző ikonja villogott olyankor mint valami jelzőfény, hogy vagyok/nem vagyok.
Innentől estem kétségbe, hogy akkor most mi is van. Mert ugyanolyan hiba legyen egy régi és egy új routerrel is az elég esélytelen, bár fene tudja.
A gyári frimware-eket végigpróbálva rátettem a legutóbbi vargalex openwrt-t is, amivel ugyan javult a helyzet (főleg, hogy akkor éjjel még nem lógott a routeren csak a laptopom és a telefonom wifin , meg a settopbox kábelen - a pc ki volt kapcsolva), folyamatos nem villogó wifi jellel.
Örültem is, hogy minden rendben, megoldódott a hiba, egészen másnap délelőttig mikor is a pc is be lett kapcsolva és a feleségem is megérkezett az ő laptopjával és telefonjával. Minden eszköz fel lett csatlakozva és használatba lettek véve.
A telefonokon nem volt semmi probléma (azokon a régi routerrel sem, érdekes módon), a pc és a settopbox is kapta vezetéken a jelet kitűnően, viszont a két laptopon időnként (és olyankor teljesen egyszerre) kimaradt az internet, azaz valami miatt megreked a wifin való továbbítás.
A feleségem laptopja tud 5 gigát is, így azzal arra csatlakoztam, és azon megy is kitűnően a wifis internet akkor is mikor az én laptopomon 2,4 gigán megakad a jel.
Openwrt firmwarrel már el nem dobja a jelet, tehát nem villog 0 és 95% között a visszajelző, egyszerűen csak néha megakad az internet jó pár fél percre is akár aztán pár percig minden jó majd megint megakad az adattovábbítás.
Most hogy a feleségem visszament dolgozni és a pc is ki van kapcsolva és csak a telefonom és a laptop lóg a routeren (no meg a settopbox kábelen) most napközben egyelőre smmi gond.
Ebből arra következtetek, hogy a router nem fogja bírni a terhelést, mert ha ettől több dolog van rajta amin adat továbbítás folyik (még ha egész csekély is) akkor már a 2,4 gigás wifin kimaradozik az internet (meg gondolom maga a háló is mert olyankor pl a router webes felülete is megakad).
Ettől azért többet kellene bírjon, hol van még az ha kötnék usb-n rá vinyót és esetleg torrenteznék miközben ezeket a klienseket kellene kiszolgálni.
Még talán beleférek a visszaküldhetőségbe, mert neten rendeltem, ott tán 8 nap a csere, és nincs még egy hete nálam. Csak jó lenne tudni hogy tényleg hibás-e mert ha visszaküldöm eleve sok idő mire lezajlik a csere, és ha meg nem hibás akkor kapok egy ugyanilyet amivel ugyanez lesz a probléma
(Egy egészen kicsit bánom már, hogy nem linksys-t vettem, a wrt54gl apóséknál a mai napig kiválóan megy, csak azért nem hoztuk magunkkal mert nincs rajta usb és ide eleve terveztünk egy router cserét, csak hát a mostaniak elég drágák főleg ha külső antennás kell, márpedig ide a vályogfalak közé szerintem kell a külső, na meg itt olvasgatva a linksysről billentem a tplink felé. Usb-re pedig nyomtatót szeretnék kötni, meg egy vinyót filmekkel amiről lehetne nézni, de ilyen feltételek mellett hogy pár klienst is ilyen döcögve lát el ezek nélkül már nem is tudom hogy oldom majd ezeket is meg.)(#1786) vargalex: mint írtam nehéz lesz így egyesével kizárni mert a fele cucc nincs mindig itt, de amúgy meg minden hardver ugyanaz ami már évek óta, és nem olyan rég jelentkezett ez a probléma, előtte ugyanezekkel minden jó volt.
(#1790) ZPKing: Talán biztató hogy az egyetlen laptopon ami tudja az 5 gigát azon stabil jel volt próbakor. Bár ha ugyanúgy 3-4 eszköz lenne rajta ami tudja az 5 gigát és mind 5 gigán kapcsolódna akkor meg lehet az 5 gigás wifin is kimaradozna az átvitel. Na ez az aminek a vadászatában vagyok, hogy most akkor ez a kimaradozás valóban a router hibája-e és hogy akkor cseréltessem vagy sem. Tanácstalanság a köbön
-
ZPKing
tag
Nálad ez wdr3600 nál áll fenn? és Openwrt alatt?
Mert nálam ez a jelenség wr1043alatt van és hiába váltok csatornát hiába veszem le csak b-gre
akkor is kiakad a wifi meg ugrál az RX TX érték.
És az érdekes az hogy az előz öreg asus wl500gp v2 router simán ment hónapokig hiba nélkül ugyan ezekkel a kliensekkel.
A wr1043ND topikba is sokan írják hogy ez tipikus betegsége ennek a routernek mert sok embernél ezt csinálja.
Azért akarok váltani mert az eszközeim tudják az 5GHz-t aztán az talán még üres is a környéken. -
doberman
senior tag
szervusztok.
moddolta már valaki ezt routert? mennyi hely van benne? esetleg beleférne egy 2,5-ös hdd vagy ssd usb-sata átalakítóval együtt?
-
Pr3s
aktív tag
És azt mondod, a korábbi routerrel is hasonszőrű a probléma, szóval a megoldás nem a router hibája lesz, hanem valami a környezetében, lehet az egyik kliens, amit nemrégiben szereztél be, vagy a szomszéd wifije, ami nem elnyom, csak átlapol, ha jól használom a kifejezést!
Azért ha megvan a megoldás, vagy a hiba, kérlek ne tartsd vissza, hadd tanuljon más is ebből! -
chab7
addikt
Körülbelül erre jutottam most én is, hogy terhelés gondjai vannak. Most jelenleg egyetlen laptop van wifin rácsatlakoztatva, de mikor 2 telefon 2 laptop + pc és settopbox kábelen is rá volt kötve folyton kimaradt a wifi jel. Pedig igazán semmiféle terhelés nem volt épp csak böngészés szintű , beleértve egyik laptop és a pc youtube videó folyammal. Ugyanezt a terhelést egy edimax router évekig ki tudta szolgálni, csak most lett annak is ugyanez a baja.
Na akkor most ez vajon garanciális hiba? Visszaküldjem?
Csak mert egyetlen laptoppal jó a wifi, de nem ilyen minimális használatra terveztem volna ezt a routert. -
Pr3s
aktív tag
válasz
Stefi_dzsi #1783 üzenetére
Szia, van rá lehetőség a Wirelesst kell kikapcsoltatnod és be,amelyet időzítve kell megtenned, ehhez a cron szóra keress rá a témában, de ha itt nem találod meg akkor a 1043-as topikjában biztosan meglesz.
Remélem tudtam segíteni. -
Stefi_dzsi
tag
Kedves Nagyérdemű!
Van arra lehetőség a Vargalex frimware alatt, hogy "időzítsem" a wifi hálózatok elérhetőségét?
Arra gondoltam, hogy amikor tuti nincs szükség a wifire, mert nincs otthon senki vagy alszunk, akkor automatikusan lekapcsoltatnám a wifi sugárzást.
Ezt a szabályozást hogyan tudnám megtenni?Előre is köszi a segítséget!
-
ZPKing
tag
Sziasztok.
Egy ilyen TL-wdr3600 routerre szeretném cserélni a tl-wr1043ND routeremet azért mert ez állandóan eldobálja a wifit ha terhelve van a router. (pl nas torrentezik)
Azt mondják 1043 topikjába hogy ennek ez a gyenge pontja nekem pont ez kellene.
Ennek a wifijével mi a helyzet? Openwrt szeretnék rajta használni.
Köszi előre is -
jozsi252
veterán
Van Mo-n a TP-Link-nek olyan szervíz ahova beviszem a routert a számlával és legariztatják a routerem? Tehát nem fontos viszonteladó - > nagyker -> szervíz utat végigjárni?
Köszönöm
-
chab7
addikt
Elégéég vidéken lakom. Itt senkitől nem tudok sajnos kérni próbára, de még a kicseréltetés is macerás mert max visszapostázni tudom, és akkor is hetek/hónapok lesz mire kapok másikat, mert nem egyértelmű a hiba és tuti be kellene vizsgáltatni. Magam sem vagyok biztos abban hogy a router a hibás, addig nem is igen merném visszaküldeni.
-
suste
veterán
kicsit barkás megoldás, de próbálj meg egy időzített újraindulást beállítani (cron)
vagy elsőre nem is kéne teljes újraindulás, csak egy wifi restart, mondjuk minden nap hajnali 3-kor (vagy amikor tuti nem wifizel)
vagy lehet még próbálkozni időzitett network restarttal isaz igazi megoldás az lenne, ha ki tudnád cseréltetni a routert, vagy tudnál valakitől ugyan ilyet kérni tesztelésre
-
Avicularia
veterán
Nekem olyan volt a gyári firm-el első napon, hogy teljesen eltűnt a 2.4-es rész, épp mikor fel akartam rakni vargalex firmjét. Ki-bekapcs után sem látszott. Mielőtt feltettem az openwrt-t nyomtam egy gyári visszaállítást és akkor újra visszajött és lehetett rá csatlakozni. Aztán sajnos sem gyári sem openwrt alatt nem nyújt semmivel sem többet mint a régi routerem számomra, de ez más tészta. Hiába a gigabit, ha nem használom az utp részét csak a wifit.
-
nem csak akkor lehet problémás egy csatorna, ha azt zavarja egy - azonos vagy szomszédos csatornán forgalmazó - idegen hálózat, hanem alapban is létezik olyan, hogy bizonyos eszközök nem szeretnek bizonyos szélsőséges csatornákat, bár akkor jellemzően mindig adódna a probléma.
viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy nem csak más wifi hálózat kavarhat be, hanem más műszaki eszközök is, amik a működési frekvenciájuk és/vagy technológiájuk miatt problémásak...stb. -
chab7
addikt
válasz
brumi1024 #1764 üzenetére
Elképzelhető hogy nem jók a beállításaim, máskülönben nem panaszkodnék itt. Mindenesetre érdekes, hogy router áramtalanítás után egy pár óráig minden rendben van.
Jó lenne ha kiderülne, hogy még mindig kell valamit állítanom, vagy valami hardverhiba ez. Azért kérdezem itt a jobban hozzáértőket hátha van valami tippjük, de azért gyanús hogy ugyanazzal a beállítással hol jó hol meg nem, és a két állapot közt csak áramtalanítás van.(#1771) kali: Már írtam hogy környezet nem befolyásol, olyan helyen vagyok ahol nincs más csak a saját hálózatom. Szomszédé csak nagyon gyengén és ablakból jön be, arra rá tudok menni és stabil is. (Nem tudom mennyire számít de az valamiféle linksys cuccos, a hálója neve is ez).
Előző írásom óta minden rendben volt egy router áramtalanítás után, pont míg most ezt a hozzászólást meg akartam írni. Egyszer csak nincs tovább net. De most csak nálam, másik laptopon vígan megy tovább.
Jelen esetben egy wifi lecsatéakozás visszacsatlakozás megoldotta. De meddig? Hogy van az hogy ideig óráig minden rendben aztán jön valami elakadás.
A router és a laptop az elmúlt években helyet sem változtatott, sem bútor sem fal helyezgetés sem volt, tehát minden körülmény úgy van ahogy volt mindig is. Mégis a régi edimax routeremmel egyszer csak elkezdett ez a jelenség lenni. Visszacserélve arra ugyanúgy meg van a hiba. De mióta a másik laptop is itt van a hétvégén és tudom azzal is tesztelni azóta abban sem vagyok biztos hogy a laptopom wifije bolondult meg, mert a másik laptopon is kiesik legtöbb esetben a net mikor az enyémen is.
Legszarabb hogy olyankot ha a router mellé viszem is kiesik az átvitel, tehát nem a terepviszonyokban kell a hibát keresni. Laptopokban sem nagyon mert más routerekhez (szomszédé, munkahelyi...) teljesen stabilan csatlakozik és nincs átvitel kiesés sem.
De már a router hibában sem vagyok biztos mert órákig képes jól menni mire előjön megint a jelenség.
Ráadásul a net szolgáltató sem lehet mert a vezetékes kapcsolatokon teljesen rendben van minden.
Sovány vigasz lesz ha muszáj leszek a laptopokat is madzagról üzemeltetni keresztülvezetékelve a lakást -
tzol
tag
Vargalex tooljával szerettem volna partícionálni egy pendrive-ot. Erre került volna a rootfs - winyó hangos és ennél a routernél csak napi 1-2x működne egy rövid ideig. Azonban nem fejezi be formázást. Az utolsó legnagyobb meghajtónál nem fejezi be e journal-t és nem is intézi el az fstab beli beállításokat.
Az utolsó partíció formázásának kimenete:
Formatting partition /dev/sda3
Waiting for device to become ready
mke2fs 1.42.4 (12-June-2012)
Filesystem label=mnt
OS type: Linux
Block size=4096 (log=2)
Fragment size=4096 (log=2)
Stride=0 blocks, Stripe width=0 blocks
432480 inodes, 1727358 blocks
0 blocks (0.00%) reserved for the super user
First data block=0
Maximum filesystem blocks=1769996288
53 block groups
32768 blocks per group, 32768 fragments per group
8160 inodes per group
Superblock backups stored on blocks:
32768, 98304, 163840, 229376, 294912, 819200, 884736, 1605632
Allocating group tables: 0/53����� 1/53����� 2/53����� 3/53����� 4/53����� 5/53����� 6/53����� 7/53����� 8/53����� 9/53�����10/53�����11/53�����12/53�����13/53�����14/53�����15/53�����16/53�����17/53�����18/53�����19/53�����20/53�����21/53�����22/53�����23/53�����24/53�����25/53�����26/53�����27/53�����28/53�����29/53�����30/53�����31/53�����32/53�����33/53�����34/53�����35/53�����36/53�����37/53�����38/53�����39/53�����40/53�����41/53�����42/53�����43/53�����44/53�����45/53�����46/53�����47/53�����48/53�����49/53�����50/53�����51/53�����52/53����� �����done
Writing inode tables: 0/53����� 1/53����� 2/53����� 3/53����� 4/53����� 5/53����� 6/53����� 7/53����� 8/53����� 9/53�����10/53�����11/53�����12/53�����13/53�����14/53�����15/53�����16/53�����17/53�����18/53�����19/53�����20/53�����21/53�����22/53�����23/53�����24/53�����25/53�����26/53�����27/53�����28/53�����29/53�����30/53�����31/53�����32/53�����33/53�����34/53�����35/53�����36/53�����37/53�����38/53�����39/53�����40/53�����41/53�����42/53�����43/53�����44/53�����45/53�����46/53�����47/53�����48/53�����49/53�����50/53�����51/53�����52/53����� �����done
Creating journal (32768 blocks):Már többször nekifutottam a formázásnak, a routert is újraindítottam korábban. Most épp vagy negyed órája várok, de nincs újdonság. Erre van valakinek ötlete?
Esetleg mit kellene kézzel tennem, hogy felcsatoljam a partíciókat? Néztem az /etc/fstab-ot, de az szinte üres
# WARNING: this is an auto generated file, please use uci to set defined filesystems
/dev/sda2 /mnt ext4 noauto,rw 0 0
Máshol van az az fstab amit az openwrt használ? -
pusi1981
aktív tag
Akkor leírom: gépről rakom át a filmeket a routerhez csatlakoztatott pendrive-ra a filmeket amiket hálózatba akarok megnyitni média lejátszóval. Kikerülvén hogy a film lejátszása közben is menjen a pc.
Csak az tűnt fel hogy a gépről a routerhez csatlakoztatott penre a másolási sebességem kb 4,5 Mb/s de inkább ez alatti értékeket mutat a tc.
Egy 800 mb-os filmet is kb 3-4 perc alatt másol fel
Lehet ezen a csiga tempón segíteni?
A routernél mind a két usb foglalatban van egy-egy pen. Az egyik 8 a másik 32 gb-os. -
-
-
chab7
addikt
Nem lesz ez így jó
Naponta újra kell indítanom majd a routert ahhoz hogy stabil legyen a hálózat? Nonszensz. Ha kikapcsolom-bekapcsolom a routert akkor minden frankó - egy ideig. Aztán leragad a wifi jel, de csak 2,4 gigán, az 5 gigáson megy szépen tovább.
Ennyit bír ez a cucc? Madzagon egy pc és egy set-top-box van rajta, wifin meg 2 telefon 2 laptop lógna rajta jelenleg, az egyik tud 5 gigát. Semmi más különleges terhelése nincs, és mégis pár óra után elkezd akadozni a wifi, mindkét laptopon a 2,4 gigás jel. Pedig ez lenne a fontosabb mert az 5 gigát tudó laptop az ritkán jár nálam.
Tanácstalan vagyok, már kicsit bánom ezt a routert. Az a nagyon nagy baj, hogy a csak 2,4 gigát tudó ősi edimax routerrel is hasonló a jelenség a lakásban, annyi különbséggel hogy azon nem eltünik a wifi jel hanem csak egyszerűen nincs átvitel egy pár másodpercig (akár fél/ egy percig is kihagy). Openwrt-vel a tplinknél sem szakad le a jel, csak ugyanígy nincs átvitel -egy idő után. Mi lenne ha még terhelést is kapna?Nem fogok én ráérni x óránként áramtalanítani ezt a vackot.
-
pusi1981
aktív tag
Gépről kábelen keresztül pendrive-ra milyen sebességgel kellene másolnia a routernek???
Hány kbyte/s - el ?
Digi topnetet használok. -
TIT
veterán
Anaghmar:A firmwarenél a note-ba írja az un verziót nem a filéba,az utolsó 2-nél említi az un-t és ez furi,mert minek írja ha nincs jelentősége?
-
chab7
addikt
válasz
Intruder2k5 #1757 üzenetére
Eddig sosem kellett ilyet sem a másik routerrel sem ezzel gyári firmware-el. Viszont a tipp bejött, modemet rebootolva már felkapta a jelet a router és van is a hálózaton interenet.
Azóta már mazsolázgatom a beállításokat, igaz még csak saját kútfőből, mert részletes leírásra nem bukkantam még a luci-val kapcsolatosan, de már van wifi hálózat is és nem szeretném még elkiabálni de egyelőre stabilan nem eltűnedezve mint a gyári firmware-el. Ha így marad és stabil lesz akkor egy újabb érv áttérni 3rdparty szoftverekre (opensource) mert sokkal részletesebb komolyabb beállítások és - talán - sokkal stabilabb működés. (Pedig már épp kivágni készültem az ablakon minden technikai eszközt a lakásból
)
-
-
chab7
addikt
No, fent van a vargalex féle openwrt, viszont nem igazán akar rajta keresztül internet elérés lenni. Hol lehet ennek utánaolvasni, hogy hogyan kell a wan részt konfigurálni? A gyári firmware-rel (és általában más routerekkel simán ment ha csak rádugtam a wan portra a modemből a kábelt. Teljesen hétköznapi kábelinternetről van szó amúgy. Már itt elakadok, hogy az nem megy.
Megtaláltam hogy hol kell a wan részt konfigurálni, de akármit állítok be, nincs rajta keresztül internet.
-
Tamarel
senior tag
Még így sincs értelme, mert ehhez be sem kellene kapcsolnod.
Nekem kettő szabály van: teljes ip tartományra min 1600 ingress/egress 80as és 443as portra. (Magyarul: a böngészést semmi nem tudja elnyomni.)TIT: azt hittem ezt az UN dolgot egyszer már megbeszéltük. A tp-link oldala ehhez a vashoz ez a fw-t ajánlja fel, innentől kezdve akármi lehet a fájlneve. Nekem is fent van a legújabb.
-
válasz
jozsi252 #1751 üzenetére
a firmware frissítés után, volt gyári állapot visszaállítása a korábbi mentés visszaállítása előtt?
a firmware frissítése előtt és után is kell a gyári állapot visszaállítása, az a biztos!
a korábbi megfelelő működés, illetve az, hogy most nem okés a wifi, annak a következménye is lehet, hogy auto módban van a csatorna kiválasztása, és most olyan csatornára ugrott a router, amit az ellenoldal nem szeret, ezért javasolt manuálisan beállítani a megfelelő csatornát! -
jozsi252
veterán
Most csináltam egy FW frissítést, hátha az segít valamit rajta. Előtte egy backup-ot csináltam a beállításokból, majd fw update után restore-t nyomtam. De error-t jelzett ki. Ennek ellenére visszalettek töltve a dolgok. Ilyenkor mi miatt jelezhet ki error-t nem tudjátok véletlenül?
Akkor beállítok egy másik csatornát, hátha az segít. Bár eddig teljesen jól működött hónapokon keresztül.
Köszi
-
aicon
senior tag
Gondoltam lecserélem a 1043ND-t erre a routerre, de az itt olvasott wifi gondok elbizonytalanítanak....
Pedig egész jónak tűnt első látásra... -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy pár hónapos WDR3600-as routerem, és ma tapasztaltam olyat hogy a telefonom iPhone 4 többször is eldobta a wifi jelet, amikor azon keresztül vittem volna át adatokat a gépemre. Telefon nem is mutatta a wifi jelet, hanem szimplán 3G. De ez így össze vissza. 4-5x csinálta eddig.
Illetve tesómnak se mindig van wifi. Az lenne a kérdésem hogy mit érdemes tennem szerintetek, vagy mi lehet a gond? Kertes házról van szó, szóval nem belváros ahol millió jel van. Illetve más wifi jelet nem is érzékelek, így kizártnak tartom hogy összekavarodik egy másikkal.
Tipp esetleg, aki már tapasztalt ehhez hasonlót?
Ja és amikor eldobja a wifi jelet, telefonról megpróbálok csatlakozni, maga a telefon látja a routert, viszont amikor rányomok hogy kapcsolódás, akkor kiírta hogy nem tud ehhez az eszközhöz csatlakozni.
Köszönöm
-
chab7
addikt
Linux alatt microsoft driver? Lehet. Ehhez nem értek, de úgy tudom a linux kernelben benne vannak a szükséges driverek, eddig egyedül debain alá kellett külön betenni.
Inkább az utóbbi lesz, de az újabb firmwarrel is rossz sajnos amibe pedig azt írták valami ilyesmi javítva lett
Muszáj leszek még egy vargalex féle firmware-el is próbálni. -
-
chab7
addikt
Tanácstalanság a köbön.
Másik laptoppal kipróbálva, azon nem tűnik el a wifi jel és nem szakadnak meg a live streamek vagy hangbeszélgetések sem akadoznak. Thát csak az én laptopommal csinálja a jel eltűnést, de csak ez a hálózat mert másikra fellépve nem jön elő ez a jelenség.
Na most légy okos Domokos. Mi a túró lehet a baj? -
chab7
addikt
Most ez van rajta:
Firmware Version: 3.13.31 Build 130320 Rel.55761n
Hardware Version: WDR3600 v1 00000000Minden működik rendben, egyedül ez a laptopommal való időnkénti wifi kiesés van meg, ami viszont távoli szomszéd netjére rácsatlakozva nem jelentkezik, tehát azt sem mondhatom teljes biztossággal, hogy a laptop a szar, de azt sem hogy a router, hiszen egyelőre más rácsatlakozott eszközöknél nem megy el a wifi.
No de most már meg kell várjam hogy a laptoppal rendelkező ismerősök megjöjjenek aztán jön a tesztelés. -
-
pluhi
tag
Üdv!
Használ valaki mpd-t mp3 streamre? Kiválasztottam a httpd output-ot, de mindkét beállitásra (vorbis,lame) "no such encoder" hibát ad, pedig fenn van a libogg/libmad. OpenWrt vargalex v1.1.5 r33777 / LuCI Trunk (trunk+svn9402).
-
Bubukain
senior tag
van valakinek ötlete hogyan lehetne a kék ledek fényerejét leredukálni?
-
tzol
tag
Áramszünet után történt valami a routerrel. LAN-on keresztül nem volt netem, se LuCI-n se ssh-n nem értem el a routert. Valahogy a laptopom még tudott wifin csatlakozni. Aztán gondoltam hard resetelem a routert hátha attól megjavul. No azóta már wifi sincs, de legalább a wifi szimbólumok sem világítanak.
Légyszives adjatok tanácsot, hogy hogyan leheljek életet a routerbe!
-
chab7
addikt
A jel erőssége az annyira nem is zavar, volt egy érzésem hogy erősebb nem lesz mint eddig volt. Az zavar hogy most a legfrissebb firmware után is el-eltűnik pillanatokra a wifi jele a laptopon, és így olyankor minden megakad, ez egy streamnél vagy egy videobeszélgetésnél szakadást is okoz, néha még logout/login -t is, pl skype, irc chat stb. Ez viszont így már nagyon zavaró.
Még egyetlen esélynek látom ha nem gyári hanem valamelyik 3rd party változatot teszem fel. Annak viszont mág utána kell olvasnom és ma már nem biztos hogy lesz időm rá
Gondolom maga a hardver nem lehet rossz, de még a hétvégén kiderülhet ez is mert jönnek hozzám akiknél lesz laptop és meglátjuk az övékével csinálja-e ezt a hibát. -
Pr3s
aktív tag
Sajnos nem tudom, mi a megoldás számodra, és egy 4300-ast vettem, mert 3600-ast nem lehet kapni, így arról tudok beszélni, de a 1043 ami előtte volt annak frankó jele volt a lakás konyhájában, míg a 4300-asnak kajakra nem jó a jele, pedig ugyanúgy nincsenek szomszédos wifi-k, legközelebb is csak 300 m-re lehet, ha használnak ott a szomszédok, de idáig biztosan nem jut a jeléből, szóval én is X-Aktára futottam, pedig megpróbáltam 40MHz-re lőni, és még csak csatlakozni sem tudott a Tesóm Galaxy Ace telója a konyhából, a 1043-ra meg simán ment, ki tudja mi a ferde pisztoly van ilyenkor :-D
-
chab7
addikt
Ez sajnos több okból sem jó nekem. Linuxot használok, erre nem jó az ajánlott program, másrészt nincs is mit nézni vele ugyanis másik hálózatot csak az ablakból látok, innen az asztalról, vagy akár a router mellől csak a sajátom látszik, így tehát minden csatorna szabad.
Közben lecseréltem a gyári firmware-t a legújabbra de sajnos azzal is ugyanúgy el-eltűnik a wifi jel közvetlen a router mellett is
Innentől vagyok tanácstalan. -
chab7
addikt
Sziasztok! Pár napja én is ilyen router tulaj vagyok.
Elsőnek gondoltam kicsit hajtom gyári firmware-el mielőtt nekiesek lecserélni rajta, de egyelőre nem vagyok megelégedve vele, igen sűrűn eltűnik a wifi jele, pedig már eleve ezért is cseréltem le a régi edimax routert, mert azzal is azt kezdte el játszani, hogy gyengült a wifi vétel. Szomszédos helyiségből lőném át a jelet(ahogy tettem ezt eddig is) és az utóbbi időben már az edimax-al is azt kezdte játszani, hogy gyengült a jel, amit nem is vettem volna észre a tálcán levő wifi indikátort nézve, ugyanis azon nem látszott semmi, és még a lassabban töltődő oldalak sem lettek volna gyanúsak, annál inkább hogy skype és gtalk beszélgetések amik szakaszos szaggatott hangátvitelt tudtak csak a másik fél számára produkálni. Ha viszont átmentem a laptoppal a router mellé akkor kijavult a hangminőség és az oldalak is gyorsan töltődtek be (miközben a wifi indikátor jel maximum ha 97%-ról 99%-ra nőtt 54 Mb/s mellett mindkét helyen. A router és a laptop is állandó helyen volt használva és a fal sem vastagodott, de még csak bútorok sem lettek áthelyezve, így arra kezdtem gyanakodni kezd az edimax router wifije haldokolni és mivel amúgy is már terveztem egy ilyen routert vásárolni hát rászántam magam. Majd elfelejtettem, hogy az internettel, modemmel nem lehet gond, mert vezetékes kapcsolattal tökéletesen működik 2 gépen is minden. Egyedül az aggasztott, hogy míg a laptopon romlott a wifi jel addig a telefonnal kapcsolódva továbbra sem érzékeltem gyengülést, amit betudtam annak, hogy a laptopon sem látszott ez a visszajelző indikátorból, hanem csak a folyamatos adatátvitelből, főként pl skype beszélgetések és mivel a telefonon sem skype sem letöltések nem szoktak menni, gondoltam azon azért nem jelentkezik a gyengülés.
Majd megjött a tplink router, neki is estem gyorsan a cserének,hogy végre normálisan wifizhessek a laptoppal. Az elmúlt napokban az eredeti firmware-t akartam használni, hogy ha valami hiba kibukna akkor cseréltetni tudjam. Azon nagyon nem lepődtem meg, hogy a wifi jelet majdhogynem csak ugyanaddig a centiméterig tudja a lakásban átlőni, gondolom ez valami szabvány lehet és ezért lehet az hogy hiába a kettő és nagyobb cserélhető antenna, mégsem tud tovább adni mint a kis antennás edimax tudott. Sebaj, csak legyen stabil a jelem, akkor már előreléptem - volna.
Legnagyobb sajnálatomra ezzel még rosszabb lett a helyzet mert nemhogy a skype beszélgetések akadoznak vele hanem a visszajelző indikátoron tisztán látszik, hogy néha akár pár másodpercenként is eltűnik a wifi jel. Ilyenkor kiírja, hogy nincs hordozó jel, aztán a következő pillanatban már megint 97-98%
Nagyszerű. Router csere nem vált be, akkor viszont az öregecske laptop wifi vevőmmel lenne a probléma?
Már csak erre tudtam gondolni, ugyanis közvetlen a router mellé téve is eljátssza ezt a jelenséget, nem csak a szemközti szobából.
Ezen a vonalon elindulva folytattam a kutatást. Gondoltam megnézem van-e valami más hálózat amit elérnék, ami ellentétben városon lakókkal nem egyszerű, ugyanis itt vidéken ahol lakom családi házban nem 10-20 másik wifi jelet jelent hanem az ablakba kitéve egyetlen egyet, ami szerencsémre nincs kóddal védve így rá is próbáltam. Itt jött a meglepetés mert egyetlen egy pöcökkel 2-11 Mb/s kapcsolattal is tökéletes wifi jelet kaptam, semmi weboldal betöltési lassulással és teljesen tiszta skype beszélgetéssel.
Na akkor hogyan tovább? Ugyanis pár órás valamelyik szomszéd jelén lógással is minden rendben volt, ergo nem lehet a laptop wifije sem hibás.
Most ott tartok, hogy arra kezdtem gyanakodni, hogy mi van ha a router gyári firmware-je a ludas?
Rákeresetem a neten a gyári firmware-re és a következőket találtam:
Az én routerem verziója build 120820. Az egyik utolsó gyári buildje pedig 13129 ami mellé ez van írva: Fixed an instable issue with some wireless adapters.
Hát nagyon remélem, hogy ez lesz a problémám amivel eddig küszködtem, mert mással már nem nagyon tudom magyarázni, hogy vezetéken minden okés, és a telefonomon sem látszik semmi probléma a wifivel, viszont a laptoppal katasztrófa, miközben másik hálózatra kapcsolódva azzal sincs gond.
Felteszem hát a legfrissebb gyárit, hogy kiderüljön ez volt-e a gond. Elnézést a hosszúra nyúlt írásért. Ha ez volt a hiba akkor nemsoká jelentkezem és beszámolok róla ezért is írtam le részletesen a bajomat, hátha másnál is előfordul(t). Ha viszont nem ez akkor addigra hátha tanácsoltok valamit, mi lehet még az anomália hátterében. -
vargalex
félisten
Szia!
Az állításod egyáltalán nem igaz! Ugyanis a SoC és az USB-s HDD között majdnem megvan az USB 2.0 sebesség. Még egy 1043ND esetén is közelít hozzá.
A sebességcsökkenés azzal magyarázható, hogy egyrészt torrent letöltésnél erősen több szál kezelésére van szükség, ráadásul közben megy az ellenőrzés is, stb.
Samba/ftp esetén is nyilván a szűkös erőforrásokkal rendelkező CPU-nak kell a protokollnak megfelelő csomagokat előállítani. Tehát rengeteg dolga van még vele, miközben ugyan úgy kell route-olnia, stb.
A raid ezért sem lenne megoldás a problémára. Azt is a SoC végezné. -
akaido
addikt
Üdv!
kérdés: A router konfigban a Bandwidth Control-nál van-é értelme átírnia "di_fólt" értékeket úgy, hogy ha ezt megelőzően a speedtest.net-en történt mérés eredményeit figyelembe véve tölteném ki az ingress és egress értékeket?
Tehát legyen-é az ingress 26724 kbps? (UPC 25 kilás net)
Előre is köcce a válaszokat! -
cimp
senior tag
válasz
Avicularia #1721 üzenetére
Ez nem az a probléma. Egyértelműen a router és a vinyó közti sebesség az ami indokolatlanul lassú. Az indokolatlant értsd úgy hogy az usb2.0-hoz képest. De mivel a router nincs agyon terhelve, és azon belül az adatsebesség jó, csak a bennelévő usb eszközre tudok gyanakodni. De ezzel együtt lehet élni, nem arról van szó, használhatatlan. Csak egy felvetés volt részemről, hogy ha a két usbre két vinyót kötnénk, és megraid-elnénk lehet-e gyorsítani vele. Ötletfelvetés volt nem probléma.
-
Avicularia
veterán
Lehet tévedek, de ugyanez volt nekem is egy zyxel nas-al. Amikor gépről másolsz, akkor valójában hálózaton keresztül teszed, ezért lassú a sebesség. NAS-nál be kell lépni ssh-n és a NAS-on elindítani egy midnight commandert. Akkor valósan a nas és a wincsi között mozognak az adatok a pc kihagyásával.
-
cimp
senior tag
Pont ez az! A vinyó is többet tud, meg a router belseje is. Ebbe valami vackeráj usb van, ami szabványát tekintve 2.0, de a sebessége korlátozott. Amikor fullba töltök akkor se tud többet 2,5Mb/s-nél. Ennyi jön keresztül az usb-n. Ha gépről torrentezek akkor ez ennek a többszöröse. Tehát a router belseje és a vinyó között van a szűk keresztmetszet. Ez vagy az usb, vagy nem tudom mi. Pont ezért merült fel bennem, hogy ha a két elbaszott usb külön eszköz és ki lehetne hajtani raid-ben akkor esetleg jobb vinyó elérést lehetne produkélni.
-
cimp
senior tag
Hát nekem nagyon úgy tűnik, hogy az usb a gyenge láncszem. Hiszen belül minden gyorsabb. A kérdés az, hogy a két usb az valóban két eszköz, ami párhuzamosan tudja azt a sebességet amit most az egyik, vagy fizikailag egy darab usb egy hub-on. mert akkor ez a sebesség a max és ezt osztja még ketté ha a másodikra is rá van dugva valami.
-
cimp
senior tag
Alex ha erre jársz.
Ha két USB-re rákötök két vinyót. Azokat lehetne raid-0 ba használni? Ezzel gyorsabb lenne az elérés nem? Két usb dolgozna rajta.
-
Avicularia
veterán
válasz
vargalex #1712 üzenetére
Begurultam végleg, visszaraktam a gyári firm-et és visszament a dobozába. Valamelyik nap visszaviszem a boltba. Sajnos semmi pluszt nem nyújt a régi routeremhez képest, max kábelen lenne gyorsabb az egyik laptopon, de mivel laptop sosincs utp kábelre kötve, szóval erre az opcióra nincs szükségem.
Neked nagyon szépen köszönöm a segítséget, jó hogy ilyen segítőkész emberek is vannak a fórumon -
Avicularia
veterán
válasz
vargalex #1712 üzenetére
Nálam is finless 1.7 van gyári 720-as kernellel és egy TP-Link TL-WN823N wifi stick van beledugva, amit a te drivereddel hajtok. Szerintem ugyanaz a konfigunk.
Amit szeretnék, hogy az mk808b-n a fullhd filmek akadásmentesen menjenek amit tud a kütyü, mivel sd kártyáról simán lejátssza őket. Valamiért a wifi sebesség nagyon alacsony a stickkel illetva a nélkül még alacsonyabb. A wifi interferenciát kizárnám, mert laptopban a stick simán tud 10 mega felett.
Szóval dióhéjban ezt szeretném és ezek a problémák. -
vargalex
félisten
válasz
Avicularia #1706 üzenetére
Szia!
Ott az az elvileg. Ha nem érsz el valamit, akkor nyilván nincs jól configolva valami. Ha leírod, hogy mit szeretnél, illetve hogy próbáltad beállítani, akkor tudunk segíteni is.
-
hudyfiu
senior tag
válasz
Avicularia #1708 üzenetére
Azért írtam hogy driver is lehetséges.
Ha nem jól van megírva android alatt akkor lehetnek ilyen érdekességek.Linuxot nem nehéz feltenni még távolról is meg tudja valaki csinálni ha nem lesz más lehetőség.
-
Avicularia
veterán
válasz
hudyfiu #1707 üzenetére
Nem igazán szeretnék linuxxal szarakodni rajta, a hajam égnek áll a parancssoroktól. Csak sima user vagyok, aki használni szeretné a cuccot. Oké kis hegesztés belefér, de már napok óta ezzel szenvedek és inkább csak hátrafelé haladtam mint előre.
Egyszerűen nem értem, ha tud a stick a laptopban 15 mega felett, akkor ugyanaz a stick miért csak 3-at az mk808-ban. Tehát nem a router a ludas és nem is a nagy interferencia. -
hudyfiu
senior tag
válasz
Avicularia #1698 üzenetére
808-ra nem tudsz tenni valami linuxot?
Lehet csak "driver" gond. -
Avicularia
veterán
Kicsit az őrületbe kerget luci. Gyári firm alatt kb fél óra alatt beállítottam mindent, itt egyszerűen nem érem el a NAS másik hálózatból, pedig elvileg mindent jól beállítottam. no-ip, portok minden beállítva és nem megy. Az asszony sípol, hogy nem megy a polkast, nem tud filmet nézni nas-ról. Bezavarnak a router torrent, dlna és egyéb képességei? Nekem nem kellenek ezek, ott van minden a nas-on. Asszem megy vissza a boltba a router.
-
vargalex
félisten
válasz
Avicularia #1702 üzenetére
Szia!
Ez így jó lesz. Most próbáltál másik csatornát?
-
vargalex
félisten
válasz
Avicularia #1700 üzenetére
Szia!
Itt alul az interfész beállításoknál.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Gumi és felni topik
- One mobilszolgáltatások
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Stellar Blade
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad P53 " Magyar bill "
- Lenovo ThinkCentre M90q Gen 1 Tiny barebone
- X1 Carbon 11th 14" 3K OLED i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T490 27% 14" FHD IPS i7-8665U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Xiaomi Redmi 9 64GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- HyperX Cloud Alpha 2 Wireless + HyperX Cloud Alpha 2 Olvasd el
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest