- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
magyarlovag0
csendes tag
válasz magyarlovag0 #1298 üzenetére
Már megoldottam, fordítva kellett bekötni a csatlakozóba, mert muszáj volt felcserélniük a kábelek helyét...
-
Dyraxx
tag
Hali,
az iránt érdeklődnék, hogy a régi PC-mben meghalt a 450W-os Spire tápom ventilátora (be kell "rúgni" valami szerszámmal hogy elinduljon), ezért le akarom cserélni egy halk ventilátorra, és a leghalkabb, mit találtam az a Coolink SWiF2 - 1200, viszont ez csak 800 RPM-es, igaz elég drága is, de vajon elég-e ez a 800 RPM egy régi PC tápjába?
Am2+ alaplap, Phenom 85W proci, hdd, dvd meghajtó és alaplapra integrált ATI 3200-as vga. A proci nincs húzva.
[ Szerkesztve ]
-
magyarlovag0
csendes tag
Beszereltem az Adda ventit, de amikor beindítom a gépet, a venti nem kezd el forogni :/
-
Algol
senior tag
Igen, az olajozás segíthet, de a tengely kihúzása, megtisztítása és lágy kenőzsírral való megkenése tartósabb eredményt szokott adni. A tápban eredetileg
Yate Loon D12SH-12 (120x120x25)
2200 RPM, 88 CFM, 40 dBA, 0,3A, ind.fesz: 6,5V, 2,6 mm-H2O, Sleeve Bearing venti van. Helyettesíthető:Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25) Lomex 1.120 Ft
2200 RPM, 80,5 CFM, 38,5 dBA, 0,35A, ind.fesz: 5V, 3,6 mm-H2O, Long Life HTLS BearingScythe Slip Stream SY1225SL12SH (120x120x25)
1900 RPM, 110,3 CFM, 37 dBA, 0,53A, ind.fesz: 4,2V, 2,3 mm-H2O, 30.000 hours MTBF, Sleeve BearingCooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM (120x120x25)
2000 RPM, 85,6 CFM, 30 dBA, 0,45A, ind.fesz: 3,5V, 3,53 mm-H2O, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball BearingSorrendben a ventilátorok egyre halkabbak és egyre drágábbak.
Jamicon: ~1.200 Ft Lomex
Scythe: ~2.700 Ft itt.
Cooler Master: ~4.000 Ft itt.Üdv: Algol
-
vbbb
addikt
Üdv!
Van egy 500W FSP Blue Storm Bronze 80 PLUS tápegységem ami hasonló tüneteket produkált mint azt az alábbi videón látni/hallani. (Ezt egyszer csinálta a ventilátor majd abbahagyta, de utána valamivel hangosabb lett mint előtte.)
Azt írták, hogy az olajozás segíthet a csapágyon. Szóval próbáljak némi műszerolajat bejuttatni, vagy cseréljem ki a kérdéses részt? Ha csere akkor milyen ventilátort javasoltok?
[ Szerkesztve ]
-
Algol
senior tag
válasz Whysperer #1291 üzenetére
Ha a tápegység új, akkor a ventilátor csapágyának még nem volt ideje elhasználódni. (Az ADDA golyóscsapágyas - MTBF 70.000 óra -, persze bármelyik gyártónak lehet egy-egy gyengébb darabja.)
Játék alatt megnő a fogyasztás, jobban melegszik a táp, kell a fokozottabb hűtés, a nagyobb fordulatszám miatt hangosabb a ventilátor. Ebben az esetben a ventilátor cseréjének csak akkor van értelme, ha az eredetihez képest eleve halkabbat építesz be. Tehát ajánlataim közül csak a Cooler Master ventilátora jöhet számításba, ha halkabbat akarsz.
Én a javaslataimat különben is a hazai kínálat ismeretében tettem meg. Angliában esetleg könnyebben hozzájuthatsz más ventilátorhoz is, ezért leírom a választás legfontosabb szempontjait, megadva az eredeti ADDA ventilátor vonatkozó adatait.Levegőszállítás: 85,2 CFM (köbláb per perc, ha köbméter per órában van megadva, akkor kereken 1,7-tel osztani kell a megadott értéket, hogy CFM-et kapjunk.)
Statikus nyomás: 3,45 mm-H2O (ez vízoszlop magasság milliméterben, ha inch-ben adják meg, akkor 25,4-gyel meg kell szorozni.)
Ez a két adat, lehetőleg ne legyen kisebb. Különösen a statikus nyomásra kell figyelni, mert sok olyan ventilátort árusítanak, amely sok levegőt tud szállítani, de alacsony a statikus nyomása. Ha ilyent szerelünk be egy tápegységbe, akkor levegőszállítása visszaesik, nem tudja teljesíteni az adatlapján megadott légszállítást, hisz az ellenállásmentes környezetre vonatkozik.
Zaj: 39,1 dBA Minél kisebb, annál jobb, persze a gyártók sem tudnak csodát tenni.
Indító feszültség: Az ADDA adatlapján nem szerepel, de amit tápegységbe építenek be, azoknál ez az érték 5~6 V alatt kell legyen.
A Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM-es ventilátor (Pulse-width modulation), 4 vezetéke van.
1 - GND
2 - +12 V
3 - jeladó, a forgási sebesség érzékelésére.
4 - A PWM vezérlő bemenete.Csak az 1 és 2 vezetékét kell bekötni az eredeti venti (2 vezetékes) vezetékeinek megfelelően.
Az új ventilátor beszerelésénél a csatlakozók levágása, a kényelmes szereléshez szükséges, legalább 5 cm-es vezeték meghagyásával, majd a vezetékek összeforrasztása és leszigetelése a legegyszerűbb módszer. Esetleg más megoldás is lehetséges.
Ha az ADDA vezetékeinek végén levő csatlakozóban ugyan olyan a két érintkező távolsága, mint az Excalibur csatlakozóján, akkor az a csatlakozó esetleg feldugható a tápban található tüskékre, feltéve hogy a panelon semmi sincs útban. Itt ellenőrizni kell, hogy a táp paneljén is ugyanolyan sorrendben jön a két tüske, mint a CM csatlakozóján, lásd feljebb.
Ha ez nem megy, akkor még esetleg elvégezhető a #1148-ban leírt eljárás.
Végül az új ventilátor vezetékét gondosan vezesd el, rögzítsd, hogy a felesleges vezeték ne lóghasson bele a táp nagyfeszültségű részeibe.
Üdv: Algol
-
Whysperer
addikt
Teljesen uj volt es nem volt hangos most,hogy felraktam a WOW-t ujra azalatt kezdze el cwinalni. Gondolom a cpu meg a vga a nem jol configolt jatek miatt maxon tolja es ezert megnott a fogyasztas is es sz.tem ez miatt van ez. Bar fel evig BF3-t jatszottam ott is de ennyire nem volthangos. Most szoszerint zavaro,de majd csinalok par masodperces videot.
Ui.: Angliaba vagyok es ezert nincs ekezetem.bocs
ASUS b550 a gaming/ Ryzen 5800x3d/arctic liquid freezer ii 280/EVGA 550w GS/ SSD240+120Gb/g skill aegis 32 gb 3200 mhz / RX6800/Regnum RG6V TG
-
Algol
senior tag
válasz Whysperer #1288 üzenetére
Először meg lehetne próbálni a a ventilátor csapágyát megkenni, hátha az segít a gondon.
Ha mindenképpen cserélni szeretnél, akkor kétféle helyettesítőt fogok javasolni az eredeti
ADDA AD1212HB-A71GL (120x120x25)
85,2 CFM, 3,45 mm-H2O, 39,1 dBA, 0,37A, 2200 RPM, golyóscsapágyas ventilátor helyett.Természetesen az eredeti is megfelel, ha valahonnan be tudod szerezni. Itt még azt kellene tisztázni, hogy újkorában is hangos volt a táp ventilátora, vagy csak mostanában lett hangos és mennyi használat után?
Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,35A, 2200 RPM, Long Life HTLS BearingCooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM (120x120x25)
85,6 CFM, 3,53 mm-H2O, 30 dBA, 0,45A, 2000 RPM, Barometric Ball Bearing, 100.000 hours MTBF,
ind.fesz: 3,6V.Az első ventilátor olcsó, ~1.200 Ft a Lomex-nél, de nem halkabb az eredetinél. A második 9 dB-lel halkabb, viszont ~4.000 Ft az ára.
-
tornas
őstag
válasz Whysperer #1288 üzenetére
Hi!
Az XFX Pro 550 W tápnak golyóscsapágyas a ventije, így inkább a cserét javaslok. A csapágycsere sem hiszem, hogy jobb ötlet lenne, mert kerülhet annyiba, mint maga a táp eredeti ventilátora. Az Algol kolléga által ajánlott venti megfelel neked.
http://prohardver.hu/tema/tapokrol_alaposan_melyviz/hsz_8165-8165.html (nem működött a "link" gomb )
Valszeg így is úgyis forrasztanod kell majd még akkor is, ha a tápban a ventilátor nem forrasztással van rögzítve, hanem csatlakozóval (XFX Pro 550W-nál így van). A rossz venti drótját (a két pólusú csatlakozójával együtt) színre pontosan át kell raknod az új venti drótjára forrasztással és zsugor-csövezéssel. Vagy a rossz ventid drótját teljes egészében leforrasztod róla és átrakod az új ventire, figyelve a megfelelő pólusokra (fekete - GND, piros +12 V). Ez lenne a szebb megoldás, de gari-vesztés is előállhat, meg négy pólusú csatlakozóval rendelkezik a CM venti.
Kell hozzá kézügyesség és egy kis "szakértelem" is. Ha nem rendelkezel egyikkel sem, akkor kérd a hozzáértő segítségét!
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
Whysperer
addikt
Sziasztok . Van nekem egy XFX 550 Pro tapom nem garis de uj volt. Minden jol is mukodik csak mostansag,ha jatszom es felporog a tap venti es ilyen olyan hangot at afmi eleg hangos es egy pici ido utan zavaro es idegesito. Kerdesem milyet es ,hogy tudom kicserelni a ventit?
ASUS b550 a gaming/ Ryzen 5800x3d/arctic liquid freezer ii 280/EVGA 550w GS/ SSD240+120Gb/g skill aegis 32 gb 3200 mhz / RX6800/Regnum RG6V TG
-
tornas
őstag
Ne cseréld 3 pin-esre, mert csak a 2 pin-t tudnád beforrasztani! Még így is használható lenne, ha nem L-es fordulatú lenne, hanem legalább M-es. Szerintem az eredeti ventilátorodba tegyél bele egy kis motorolajat, és akkor rendszerint elhalkul!
-
0805
tag
Sziasztok.
Van nekem egy Fsp 350apn és a ventije néha fura hangokat add.Két vezetékes Yate Loon van benne.Azt szeretném kérdezni töletek h kilehet cserélni az eredeti ventijét 3pines Yate Loon ventire??
Pl: Erre?? -
tlac
nagyúr
jól látom, hogy a Enermax T.B.Silence UCTB12A (120x120x25) ventit is ajánlod ezek mellett?
eredeti venti:
Yate Loon D12SM-12 (120x120x25)
1650 RPM, 70,5 CFM, 33 dBA, 0,3A, ind.fesz: 6,5V, 1,5 mm-H2O, Sleeve BearingEnermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A (120x120x25)
1500 RPM, 71,25 CFM, 18 dBA, 0,3A, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, Twister Bearingez azért lenne nekem jobb, mert van egy ebay-es kuponom, és ezt a tudom nagyon olcsón megvenni
hmm, viszont nem látom, hogy mennyi az induló feszültsége, de hát csak elindul 6,5V-on
[ Szerkesztve ]
-
Algol
senior tag
válasz misionline #1282 üzenetére
#1279-ben tornas által linkelt Jamicon ventilátorok megfelelőnek látszanak. Megvásárolhatók a Lomex-nél, bár ez budapesti cég, de csomagot is küldenek.
-
misionline
tag
Sziasztok.
Egy kis segítség kellene, van egy kis méretű PC-ház és a táp kisebb méretű benne, abba kellene
(12v-os 8cm x 8cm x 1.5cm) halk ventilátor. (két vezetékes volt benne, piros, fekete...)Hol tudnék ilyet venni?
Debrecen, Nyíregyháza környéke lenne a legelőnyösebb.Köszönöm előre is.
-
-
draff
aktív tag
Pedig nekem is olyan tápom van, hogy szinte nem is hallani, mikor megy.
Aztán, ha megnyúzom egy kissé, néha néha fordulatot vált (azaz felgyorsul, gyorsabban megy),
holott csak egy egyszerű mezei és lassan 10 éves 400 W-os Azona tipus.
Hogy milyen a venti benne?
Még sose néztem, pedig ki volt takarítva párszor, s egyszer a nagykondik is kicserélve, mert kezdtek szépen felpuffadni. -
tornas
őstag
8 cm-es ventilátorral rendelkező tápokhoz az alábbi 8 cm-es 12 V-os Jamicon ventik is szóba jöhetnek, mint olcsó és minőségi alternatíva.
Az adatlapról az alábbiak a leginkább megfelelőek.
JF0825B1H-01 - dupla golyóscsapágyas (bruttó 833 Ft)
JF0825H1H-01 - HTLS csapágyas (bruttó 640 Ft)
JF0825S1H-01 - siklócsapágyas (bruttó 447 Ft)Paramétereik
RPM: 3000 1/perc,
Légszállítás: 38,39 CFM,
Áramfelvétel: 0,19 A,
Statikus nyomás: 0,141 inch/H2O - 3,58 mm/H2O,
Hangerő: 32,1 dBA.
Legmagasabb működési feszültség: 13,8 V
Az indítási feszültségét holnap megmérem, valszeg ez is 5 V-ról indul el.A Lomex-nél szintén kaphatóak ezek is és baráti áron.
-
tornas
őstag
válasz magyarlovag0 #1270 üzenetére
Kicsit kisebb a fordulata és a légszállítása az általad linkelt ADDA ventilátornak, de még megfelelne a célra. De szerintem a Yate Loon ventidnek csak egy kis kenés kéne. Hogy hogyan?! Ime...
Ha mégsem akarod szétszedni, akkor is legalább sűrű motorolajat csöppents bele és forgasd kézzel egy kicsit illetve járasd egy 12 V-os adapterrel egy kicsit és mehet vissza tápba.
Az általad linkelt ADDA ventilátor és a tápod Yate Loon ventije siklócsapágyasak. Szétszedés nélkül is egy kis sűrű motorolaj legtöbbször orvosolja a problémát.
Ha elkezd hangosodni a ventilátor (bármilyen ami a PC-kben megtalálható), nem kell megvárni, hogy még hangosabb legyen, hanem meg kell kenni és mehetnek a dolgukra. Ellenkező esetben a csapágyak is sérülhetnek, akkor aztán hiába kened meg.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Beca1990 #1269 üzenetére
Remélem a venticserénél figyelembe vetted az eredeti és az új venti paramétereit is! Nem úgy van az, hogy csak úgy kicserélem és akkor minden rendben van. Még a gyengébb minőségű tápoknál is ugyanez a helyzet.
Mi volt az eredeti ventilátor baja? Elindult egyáltalán külső áramforrásról?
-
magyarlovag0
csendes tag
Sziasztok!
Egy ideje elég hangosan zúg a tápom ventije, ami egy Yate Loon d12sh-12.
Egy ilyenre szeretném lecserélni: Adda ad1212ms-a71glJó lenne a Chieftec Gps-400aa-101a tápomba, a yate loon helyett?
Üdv.: magyarlovag
-
-
draff
aktív tag
válasz Beca1990 #1265 üzenetére
Fújjál bele a tápba hajszárítóval egy kis meleg levegőt és akkor nézzed, mit csinál a venti.
Elképzelhető, hogy "hidegen" nanápersze hogy nem forog, ha egyszerűen nincs mit hűtenie. Borda csak langyos - mondjuk, mire fel kéne fújjon?
Terhelni meg csak simán - nem tudod igazán ... -
tornas
őstag
-
Beca1990
senior tag
üdv mindenkinek!
szóval lenne egy HKC-táp.
észrevettem hogy már a ventije nem forog.
szétszedtem és láttam hogy nehézkesen forog.. be olajoztam meg minden. jól is pörög ahogy megpörgetem... de! visszaraktam és ugyanúgy nem pörög.
mi lehet a gond? a táp tökéletesen működik. -
tornas
őstag
Csaó!
A nemrég említett Jamicon KF1225H1HR, típusú 120 mm x 120 mm x 25 mm-es ventilátor indulási feszültségét megmértem és 5 V az érték. Bármilyen szögben álljon a ventilátor, elindul 5 V-on.
Szóval a tápba helyettesítő ventilátornak - mint olcsó és minőségi alternatíva - megfelel, táptól függően.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz zolikaDB #1258 üzenetére
Nekem is van ilyen tápom és a ventije szabályozva van és a hangja halk szerintem (viszonyítás kérdése). Ha semmi baja az eredeti ventinek, akkor inkább hagyd benne!
ATX --> SFX keretet meg a bontóban találhatsz hozzá (ritka, mint a fehér holló) vagy fabrikálsz hozzá eredeti ATX tápból. Nem nagy munka.
-
zolikaDB
veterán
Üdv Urak!
Ismeri vmelyikőtök az FSP300-60GLS tápot? Mennyire zajos ennek a ventije? Ha jól értesültem, szabályozós, szóval nem mindig megy full gázon. Esetleg cserélhető-e Coolink Swif 80mm-esre, ami 25mm vastag?
Köszönöm!
(jelenleg egy FSP 250W HEN tápom van, 12cm-es ventivel és hangtalan a kis Brazos lappal, ehhez venném a fenti SFX tápot is!) -
draff
aktív tag
A tápban - ha egyáltalán van beleépített hőmérséklet-szabályozó - akkor azt többnyire nem a ventilátor oldja meg, hanem van rá egy külön kis elektronika.
(A ventinek csak 2 tűs a tápdugója és mezei alap-ventilátor)
Szedtem én már széjjel egyszer egy komolyabbnak is mondható - de csak AT-s tápot (DELL), ám abban egy külön kis nyákon volt a hőkapcsoló-szabályozó-áramkör, a hűtőbordán meg a hozzá való hőérzékelő.
De hogy az a venti hány voltról indul el, az engem nem kimondottan foglalkoztatott.
Mivel nem igazán a fordulatszám változtatással operált, hanem egyszerűen ki-be kapcsolásos alapon.
Illetve - rosszul mondom - volt neki egy lassúbb alap-, meg egy automatikusan gyorsabb fokozata.Teljesen más megoldás az, amikor a procihűtő ventilátorát egy folyamatosan szabályozó rendszer képes vezérelni. Nekem is olyan van a gépemben - a hűtőbordán egy nagy 80x80-as venti. Ha az érzékelőjére rámelegítek a pákával, mindjárt felpörög vagy 4 ezerre. Aztán ha hagyom szépen kihűlni, lemegy úgy 1500-1800-ra.
Nemrégiben találtam egy teljesen hasonló tipusú és márkájú ventilátort (a hűtőbordájával együtt), ám az még P3-as processzorokhoz készült. Örültem is neki, mert csak egy termisztort kellett a folyamatos, (vagy egy potmétert a kézi szabályozásához) rákötni a csatlakozójára. Ám már kissé zajosan fut, mert golyóscsapágyakat kéne benne cserélni ...
valami CoolLink márka.[ Szerkesztve ]
-
Algol
senior tag
válasz Graphics #1255 üzenetére
Az eredeti ventilátor adatai:
Protechnic Electric MGA12012LS-025 (120x120x25)
1800 RPM, 61 CFM, 31,2 dBA 0,3A, stat.nyom: 2,6 mm-H2O, Sleeve Bearing
Igen a venti csúszócsapágyas, a típusszámban szereplő S jelzi ezt.Az eredeti ventilátor sem hangos, ezért nehéz ennél halkabbat találni. Javaslatok:
Nexus D12SL-12 PWM (120x120x25)
2000 RPM, 76 CFM, 26,9 dBA, 0,3A, stat.nyom: 2,7 mm-H2O, valószínűleg csúszócsapágyas (nincs gyári adat)Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A (120x120x25)
1500 RPM, 71,25 CFM, 18 dBA, 0,3A, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, Twister BearingA Nexus olcsó, 1900 Ft. PWM-es ventilátor, csak az 1-2 vezetékét kell bekötni.
Az Enermax igazán csendes, de alacsonyabb a statikus nyomása miatt lehet, hogy a tápba szerelve kevesebb levegőt fog szállítani, mint az eredeti, hiába nagyobb a légszállítási adata. (A légszállítási adatok ellenállás nélküli légszállításra vonatkoznak.)
Pontosan a T.B.Silence Manual Series UCTB12A kell, mert a T.B.Silence Fixed RPM Series típusszáma is UCTB12, de az jóval kevesebb levegőt szállít. Beszerelés előtt a kézi fordulatszám szabályozóját max. állásba kell tekerni, vagy meg kell vizsgálni, hogyan lehetne kiiktatni. Itt kapható, 3700~4000 Ft.Üdv: Algol
-
Graphics
Jómunkásember
BeQuiet! L7-350-esben ha ventit szeretnék cserélni mi az ajánlott / 80Plus verzió /
Ami most van benne, az nem más , mint egy: Protechnic Electric MGA12012ls-025
Még nem bontottam meg a tápot, így még nem tudom, hogy esetleg a venti csúszócsapágya ad picit surrogó hangot, vagy alapvetően motorzajról van szó alacsony terhelésnél.
-
Algol
senior tag
Nézd meg ezt: AeroCool Shark Fan. Az oldalon kicsit lejjebb kell menni az adatokhoz.
Starting Voltage: <= 9V (normál bekötés).
Starting Voltage: <= 7V (előtét-ellenállással)Ugyanarról a ventilátorról van szó!
-
tornas
őstag
Látom, még mindig nem érted.
A 10,2 V-os indítási feszültségű ventilátor, azért "magas feszültségű" a tápban való felhasználáshoz, mert a tápegység már esetleg szeretné mondjuk 5-7 V-on elindítani a hűtőventiét, mert melege van. De nem tudja, mert a venti b@szik elindulni 10,2 V alatt.
-
tornas
őstag
Inkább azért írják, hogy pl. a 10,2 V és 13,8 V közötti értékeket, mert ebben a feszültség-tartományban működik optimálisan a ventilátor. Nem tekinthető optimális feszültség-értéknek a 4-7 V közötti (indulási) érték egy 12 V-os ventire nézve. Ez is egy ok lehet...
Írhatták volna így is, a jobb érthetőség kedvéért:
"optimal operating voltage range" - optimális működési feszültség tartomány
"operating voltage range" - működési feszültség tartomány (indítási értéktől a maximális megengedett tartós értékig)[ Szerkesztve ]
-
Algol
senior tag
Szerintem is logikusan pontosan úgy kellene érteni az "operating voltage"-t, ahogy írtad.
Az rendben van, hogy leméred egy-két darab ventilátor indulási feszültségét (előre is köszönöm), de az adatlapon látottak után mindig marad az emberben némi kétely, hogy talán mégsem véletlenül írták oda azt, amit. Ők tudják, hogy a hétvégén délután gyártott ventilátoraik, 13-ára eső pénteki napokon, 0°C hőmérsékleten, hidegfrontkor és teliholdnál csak 10V-nál nagyobb feszültségen indulnak el.
-
tornas
őstag
Amíg működik rendesen a ventilátor, addig fölösleges raja csapágyat cserélni. Meg aztán semmi bajom a siklócsapággyal sem. Mivel rendesen karban tartom a cuccaimat, a siklók (nem a kígyók ) is sokáig rendben működnek nálam.
A csapágycserét csak speckó és ritka és/vagy drága ventiknél eszközölnék. Ezer pengő körüli áron inkább nem. Nemrég az SKF hivatalos boltjában vettem 2 db japán golyóscsapágyat 850 Ft.-ért, amit egy 8 cm-es Jamicon, duplagolyós ventibe szántam. Az egész ventilátor ér újonnan annyit még akkor is, ha siklócsapágyas.
Persze vehettem volna kínai csapágyat is fele annyiért , de akkor már inkább a ventilátor eredeti siklócsapágyát választom.
Szóval annyira még sem éri meg...
-
tornas
őstag
Legtöbbször csak nagy terheléseknél kap a venti a táptól 12 V-ot. Normál terheléseknél ennél kisebbet. A tápok feszültség-szabályozása általában 5 V - 12,5 V között változik a terhelés függvényében. A "félpasszív" tápok, meg alacsony terhelés alatt el sem indítják a tápventijüket.
Ezért fontos, hogy lehetőleg 5 V-ról már önerőből elinduljon a tápba szánt ventilátor.
De vannak olyan tápok is, ahol a terheléstől függetlenül mindig max.-on pörög a ventije, akár külön áramkörön van a tápventilátor, akár nem. Ezek legtöbbször gyengébb minőségűek is.
-
tornas
őstag
Ezen a ventin is az operating voltage-nek 10,2 V-tól 13,8 V-ig van megadva. De viszont elindul 7 V-on és pörög vagy 1300-1500-at, de 5 V-on már csak egy picit meglibben a ventije és nincs forgás. Én sem értem ezt a feszültség leírást, mert más adatlapokon az "operating voltage" címszó alatt általában az indulási fesz és a legnagyobb működési fesz közötti tartományt adják meg.
Ami pedig a Jamicon KF1225H1HR-R ventilátort illeti, vásároltam több ilyet is, meg még egy valag minden mást is. Mérni mértem rengeteg más ventivel is egyetemben, amiknek a legtöbbje 5 V-ról már elindult. Kivéve az a böszme fent linkelt Nidec ventilátor.
De most szombaton megmérem neked (kétlaki életet élek) pontosan és itt meg is írom a választ!
[ Szerkesztve ]
-
Algol
senior tag
Közben megtaláltam a Jamicon DC ventilátoros nevezéktanát, a "-R" vagy a vezetékezés részleteire, vagy a RoSH megfelelőségre vonatkozik.
Miután azt is megtudtam, hogy a HTLS csapágy tulajdonképpen siklócsapágy, csak ötletes kialakítással elérték, hogy a kenőanyag ott maradjon ahol szükség van rá, ezért tartósabb és lehet magasabb hőmérsékleten is használni.
Ezután már végképp nem értem, hogy miért ezt adják meg, hogy Operating Voltage: 10.2 ~ 13.8V-ot.
A táblázatuk szerint ez vonatkozik nemcsak HTLS, hanem a golyós-, és a siklócsapágyas modellekre is.Ráadásul a két forgásirányú ventilátoraiknál ez áll:
Start Voltage: 6V (Clockwise), 7V (Counter-clockwise).
Valószínűleg a normál modellek indító feszültsége sem lehet nagyon más.
-
draff
aktív tag
Ha már egyszer széjjel bírtad szedni - és valójában egy siklócsapágyas, próbáld belőle kisajtolni (megfelelő megtámasztásokkal a bronz csapágyperselyt, s tenni be helyette golyós-csapágyakat.
Sokkal jobban jársz.
Ilyeneket lehet kibányászni vagy egy másik rossz, égett elektronikájú ventiből, avagy döglött winchesterből, ám lehet akár venni is valami csapágy-szakboltban.
Még akkor is jobban megéri ....
Ezek a méretek egy 80x80-as ventilátornál általában - 7x3x3 mm.
(külső átmérő x belső átmérő x vastagság) -
Algol
senior tag
#1219-ben egy nagyon jó ventilátort javasoltál, a Jamicon KF1225H1HR-R -et. Mikor megpróbáltam utána nézni a hiányzó adatainak, akkor a gyártó honlapján nem találtam meg pontosan ezt a típust. A hozzá legközelebb állót, a KF1225H1HR-t, itt találtam, ugye ez csak egy "-R"-ben különbözik a Lomexnél tényleg létező típustól. Majdnem minden paramétere megegyezett az előbb említett típuséval, megtaláltam a hiányzó statikus nyomás értéket, mely átszámítva: 3,58 mm-H2O, jó kis érték. Furcsa mód viszont ezt találtam, hogy az egész sorozat működési feszültségtartománya: 10,2~13,8V. Ez a 10,2V ugye túl magas lenne tápegységben való használathoz.
Te meg azt írtad, hogy indítási feszültsége: 5V. Lehet, hogy a "-R"-es végű típusok alacsony indító feszültségűek? Honnan vetted ezt az értéket? Vásároltál ilyent és megmérted?
Az ára is nagyon kedvező, jelenleg mindössze 1.120 Ft.
-
Algol
senior tag
A Chieftec-ben
2200 RPM, 88 CFM, 40 dBA, 0,3A, ind.fesz: 6,5V, statikus nyomás: 2,6 mm-H2O, Sleeve Bearing venti van.Az általad kérdezett venti gyártói honlapján sem derül ki, hogy mi a különbség a Turbine 1000, Turbine 2000 és a Turbine 3000 között. Szerintem ott feltehetőleg csak a Turbine 1000 adatait közlik, ami kevés levegőt tud szállítani: 37,4 CFM-et. Ez a Turbine 2000-nél több lehet, de valószínűleg mindhárom típus indító feszültsége túl magas, 10,2V-ot adnak meg rá. Ezért nem lehet jó a tápegységbe. Helyette:
2000 RPM, 76 CFM, 26,9 dBA, 0,3A, ind.fesz: 6,5V, statikus nyomás: 2.7 mm-H2O, Sleeve Bearing(?)Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM (120x120x25)
2000 RPM, 85,6 CFM, 30 dBA, 0,45A, ind.fesz: 3,5V, statikus nyomás: 3,53 mm-H2O, 100.000 hours MTBF, Barometric Ball BearingMindkét venti PWM-es, tehát csak az 1. és 2. vezetéküket kell bekötni. Az első olcsó (1.900 FT) és halk, de a gyártó nem adja meg a csapágyazás fajtáját és élettartam adatot sem közöl. A második venti szuper, de drága.
-
Zoll21
tag
Sziasztok
Kérdésem lenne, van egy chieftec gps-400aa-101a, ha lecserélném a ventijét hatékonyabra, akkor Aerocool Turbine 2000 120mm LED Fan megállná a hejét?
Vagy tudtok jobbat ajánlani ami csendes, de erős a légszállítása?[ Szerkesztve ]
Keress telefonon vagy email-en bármikor.
-
tornas
őstag
válasz Graphics #1236 üzenetére
Azok a young lin tech ventiket ne használd, mert L-es és M-es fordulatúak vagyis lassúak. Míg a YL ventid meg H-s (2200 RPM) fordulatú, ha minden igaz. A Yate Loon ventik paramétereiről pár sorral feljebb is írva van.
Nekem is volt már beállt H-s fordulatú 120 mm-es YL ventim és szétszedés után, egy takarítás és egy kis kenés és teljesen rendbe jött. A csapágya meg sértetlen volt. Kár lenne kidobni csak mert beállt, ha menthetetlen, akkor ki lehet dobni.
Ez van neked? Yate Loon D12SH-12 (120x120x25)
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
FSP PNF-350 tápegységben szeretnék ventit cserélni.
Van pár darab új Young Lin Tech ventim
young lin tech dfs122512L / 2,2W /
young lin tech dfs122512M / 2,8W /A gyári YL megszorult, már kézzel sem forgatható...
Melyikre lenne érdemes cserélni? pontos infókat nem találtam róluk, tehát légszállítás és statikus nyomás, és társai..
-
tornas
őstag
válasz Holyshout #1232 üzenetére
Ilyen jellegű berheléseket inkább NE csinálj!!!
A ventilátorok rendes megkenése után általában újabb évekig nincs gond vele. Viszont ha a görgős- vagy a siklócsapágy már elkopott a kenés elmulasztása miatt, akkor már nincs mit tenni. Újat kell venni!
-
prmcsk
addikt
A ventilátorok zsírozásához, olajozásához kiegészítés:
Számtalanszor csináltam már másoknak, hogy egyszerű legyen nekik a munka és soha sem volt vele baj.
Ha a venti kerreg, vagy hangos egyszer szedem szét, lepattintom a seegert, de nem teszem vissza. A lapátrész bármikor kivehető, kenhető, olajozható, majd visszatolható.A venti bármilyen, akár "lógó" helyzetben is tökéletesen működik, nem esik ki a forgórész, mert az állórész mágnes "bevonzza", helyzetben tartja.
[ Szerkesztve ]
"Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?
-
Holyshout
csendes tag
Bent van a gépben az olajozott venti...egész jól pörög, semmi hangját nem hallom azóta
Köszönöm még1x a szakmai tanácsokat és a segítségeteket, igazán nagyon hozzáértő és kielégítő válaszokat kaptam
-
Holyshout
csendes tag
Ha mar igy szet lehet szerelni a ventit, olyat nem lehetne, hogy egy d12sh-12 alapra rarakni a coolink swif-1201 lapatrendszeret?
-
Holyshout
csendes tag
Adapterrel tesztelve, szepen porog...mondjuk szetszedtem teljesen mert erdekelt hogyan nez ki, mar csak vissza kell szerelni. Egy ilyen olajozassal meddig lehet "kibirni"?
-
tornas
őstag
Viszont az alaplapomon meg minden ventilátor csatlakozónak neve van: Chassis fan, cpu fan, chipset fan és mindegyik foglalt. Nem tudom, hogy honnan veszi azt a 6000-es értéket. Három gépemben is ugyanaz az everest van és mind a háromban 6000 körüli értékeket jelez nekem.
A legnagyobb (táp és PC) ventilátorom sem rendelkezik 6000-es fordulattal.
Csak ez, de ez nincs beépítve és szerintem érthető okokból. [link]
-
Algol
senior tag
válasz Holyshout #1224 üzenetére
A megolajozáshoz csak a ventilátoron levő öntapadós címkét kell lehúzni (óvatosan, hogy majd vissza is tudd ragasztani a por ellen) és máris hozzáférsz a tengely végéhez.
Az olajozásnál jobb a zsírozás, de ahhoz már a tengelyvégen levő seeger gyűrűt is le kell venned, azután lehúzhatod a rotort a tengelyről. Tisztítás, zsírozás után összeszerelés, a seeger gyűrű visszapattintása, a címke visszaragasztása a sorrend.
-
tornas
őstag
válasz Holyshout #1224 üzenetére
Igen szét!
Címke eltávolít, kupak eltávolít, majd egy kis órás, laposfejű csavarhúzóval eltávolítod a műanyag (fehér színű) zégergyűrűt. Ezután elválasztod a forgórészt az állórésztől. Tisztisd meg a csapágyat előtte. A siklócsapágyra tegyél egy kis csapágyzsírt (az forgórész tengelyére is, nem csak az állórészre is), nem kell túl sok belőle. Utána összerakod, majd kézzel üresen bejáratod, majd mehet egy próba mondjuk egy 12 V-os adapterrel. Ha minden rendben, akkor mehet a tápba.
Az olaj használatát inkább összerakott állapotban javaslom. Csak a kupak alá kell két kis cseppet csöppenteni, miután szétszedted és kitakarítottad a belsejét.
[ Szerkesztve ]
-
Algol
senior tag
válasz Holyshout #1217 üzenetére
A Chieftec-ben eredetileg
2200 RPM, 88 CFM, 40 dBA, 0,3A, statikus nyomás: 2,6 mm-H2O, Sleeve Bearing venti van.Amit bele akarsz tenni:
Swif2 1201 (120x120x25)
1200 RPM, 55 CFM, 18,2 dBA, 0,14A, statikus nyomás: nincs adat, Hydro-dynamic BearingA két ventilátor között nem csak az 55 CFM kontra 88 CFM légszállítás a különbség. A Swif2-nek nem adták meg a statikus nyomását, mert alapvetően házszellőztetőnek készült, ahol is nincs nagy akadály a légáramlás útjában, ott ez az adat nem lényeges. Más a helyzet egy tápegység szellőztetésekor, a táp belseje bizonyos akadályt jelent a légáramlás útjában. Ilyenkor a kis statikus nyomású ventilátor légszállítása sokkal jobban visszaesik, mint egy nagynyomású példányé. A Swif2 kicsiny statikus nyomására a kis áramfelvételéből következtethetünk. Szerintem nem alkalmas az eredeti ventilátor helyettesítésére.
"az everest_ultimate edition 2100-rpm-et ír ki....ez normális?"
Ha jól jelzi ki a fordulatszámot és ezt támasztja alá az is, hogy nagyon zajossá vált a ventilátor, akkor abban a tápegységben nagyon melegszik valami. Ha ezt most egy elégtelen hűtéssel még megtámogatod, akkor biztos valami hamarosan tönkre fog menni a tápban. Ezt a melegedés ügyet ki kell vizsgálni az esetleges venticsere mellett is.
Helyettesítésre ajánlom a következő ventiket:
2000 RPM, 76 CFM, 26,9 dBA, 0,3A, 2.7 mm-H2O, Sleeve Bearing, ez olcsó és ha nincs maxra járatva a táp, akkor elég lesz. Vagy:Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM (120x120x25)
2000 RPM, 85,6 CFM, 30 dBA, 0,45A, 3,53 mm-H2O, Barometric Ball Bearing, ez szuper, de drága.Mindenképp át kellene vizsgáltatni a tápot, mert a ventilátor zaj a magas fordulatszám miatt, az meg a melegedés miatt lehet.
-
tornas
őstag
válasz Holyshout #1217 üzenetére
Csaóka!
Kezdjük a legelején:
-Először is kérdezni kellett volna és utána cselekedni!
-Az általad kiválasztott venti sajnos nem felel meg.
-Ház és rendszerhűtőt a tápba nem szerelünk!Eredeti Yate Loon (GP) D12SH-12 adati - RPM:2200; CFM: 88; dB: 40, motorerő: 0,3 A, indítófesz: 5 V.
Coolink Swif2 1201 adatai - RPM: 1200, CFM: ~56 CFM, dB: 18,2, motorerő: 0,14 A, indítófesz: 7 V."tudja ez majd ugyanúgy hűteni mint az előző?"
Nem!!"...itt arra vagyok kíváncsi, hogy nem fog-e elfüstölni a tápegység mert kisebb a fordulatszáma meg a CFM-je stb stb."
De elfüstölhet!Ami pedig az everest-et illeti, a tápventi fordulatára vonatkozó mérései rendre nem pontosak. A Swif2 csak 1200 RPM-et forog. Nekem 6200-at ír...
Az eredeti ventilátort (siklócsapágyas) meg lehet(ett) volna menteni: ha szétszeded (nagyon egyszerű a feladat), akkor lágy csapágy- vagy kenőzsír. Ha nem szeded szét, akkor sűrű motorolaj is megtette volna (a tápod kiporolásával egyetemben). És nem vártam meg volna, hogy nagyon zajossá váljon, hanem ha már hangosodik, akkor kellett volna megkenni egy kicsit!
De ha már venni kellett volna egyet, akkor én ezt raktam volna bele:
Jamicon KF1225H1HR-R
HTLS csapággyal, adatai - RPM: 2200; CFM: 80,5; dB: 38,5; motorerő: 0,35 A, indítófesz: 5 V
A LOMEX-nél 1300 pengő körüli az ára."Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
Holyshout
csendes tag
jah igen és még annyit, hogy az everest_ultimate edition 2100-rpm-et ír ki....ez normális?
-
Holyshout
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Nagyon zajossá vált a napokban a chieftec 550w-os tápom 12cm-es GP D12SH-12(f) ventillátora.
Gondolom a végét járja, nem kockáztattam és inkább vettem egy új ventit, egy házhűtőt...pontosan:
SWiF2-1201-es modellszámú ventit.
A kérdésem: tudja ez majd ugyanúgy hűteni mint az előző? ...itt arra vagyok kíváncsi, hogy nem fog-e elfüstölni a tápegység mert kisebb a fordulatszáma meg a CFM-je stb stb.
Mi a tapasztalatotok/véleményete?
Előre is köszönöm válaszotok
Laci
-
-
prmcsk
addikt
Mégis azt látjuk, hogy ugyanazon gyártó különböző sorozatú tápjaiba más-más típusú ventilátort tesz, más fordulatszámút, más légszállításút, nem mindig ugyanazt a típust használja.
Ez természetes és nem zárja ki, amit szubjektíve leírtam...
Egy 350W-os tápba egyértelmű, hogy nem az kerül, mint egy 600W-osba, de a plusz tartalék lépcső, szerintem mindegyikben ott van."Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?
-
Algol
senior tag
"Én azt mondom: Hogy 5-10-100k. db. tételnél semmivel sem drágább egy tápgyártónak a "drágább" ventilátor.
Még így is olcsóbb beletenni egy nagyobb légszállítású és hangosabb ventilátort a tápokba, mint igazán optimálisra csinálni a panelt."Mégis azt látjuk, hogy ugyanazon gyártó különböző sorozatú tápjaiba más-más típusú ventilátort tesz, más fordulatszámút, más légszállításút, nem mindig ugyanazt a típust használja.
-
Algol
senior tag
válasz gaben82 #1211 üzenetére
A tápegységben van egy hőmérséklet érzékelő szenzor, ezt általában a legjobban melegedő kapcsolóeszköz hűtőbordájára van szerelve. Ha növekszik a borda hőmérséklete, akkor a vezérlés nagyobb feszültséget ad a ventilátornak, az gyorsabban kezd pörögni, a több levegő meg a hűtőborda hőmérsékletének emelkedése ellen hat. Ha kevés levegőt szállító ventilátor van a tápban, akkor először azt felpörgeti maximális fordulatszámra, azután meg emelkedni fog a hűtőborda hőmérséklete és a táp más részeiben is magasabb lesz a hőmérséklet. A magasabb hőmérséklet megrövidíti az alkatrészek élettartamát. Itt minden a hőemelkedés mértékétől függ, lehet hogy a kondenzátorok 5 év helyett 1 év alatt használódnak el, ha meg túl forró a hűtőborda, akkor a rajta levő FET, dióda akár fél óra alatt is tönkre mehet, ha nincs a tápban OTP (Over Temperature Protection), ami ilyen esetekben lekapcsolná a tápot.
Neked a géped játékok alatti fogyasztását kellene megmérned, vagy legalább is megbecsülnöd a hasonló hardvereken végzett tesztekben közölt fogyasztási adatok alapján. Aztán vannak tápegységgyártók akik grafikont is közölnek a tápventi fordulatszámáról a terhelés függvényében. Abból ki lehetne olvasni, hogy mondjuk ha csak 50%-ra terheled a tápodat, akkor az eredeti venti is csak félfordulatszámon forog (általában nem lineáris ez a függés!), és így megint csak hozzávetőlegesen fele légszállítású venti is elég neked.
-
prmcsk
addikt
Aztán hogy milyen ventit teszel bele, az a te döntésed lesz. Gondolj arra, hogy a tápegységet tervező mérnökök az esetek 90%-ában biztosan hülyék, mert a szükségesnél jóval nagyobb, zajosabb és drágább ventilátorokat tesznek tápjaikba.
Na itt van köztünk az alapvető különbség. Nem hülyék, sőt...
Én azt mondom: Hogy 5-10-100k. db. tételnél semmivel sem drágább egy tápgyártónak a "drágább" ventilátor.
Még így is olcsóbb beletenni egy nagyobb légszállítású és hangosabb ventilátort a tápokba, mint igazán optimálisra csinálni a panelt. Jóval többet spórol egy egyszerűsített (kevesebb alkatrészű, feszített tudású) panelon, mint a ventilátor különbségen. Erre tesz még rá plusz egy méretnyit, biztos, ami ziher alapon...
A haszon mindenek felett.Arról nem beszélve, hogy a szélkeltést 100%-os terhelésre és 24/7-re optimalizálja, amin a pécék 95%-a soha nem fog menni. Ha már cserélni kell, szerintem ezért lehet lejjebb menni a ventilátorok légszállításával és légnyomásával, egy átlag használónak.
És igen, mindenki maga tudja, hogy mire és milyen terhelések mellett használja a pécéjét, annak mértékében gondolkodjon el, ezen.
"Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?
-
Algol
senior tag
válasz gaben82 #1206 üzenetére
Az eredeti ventilátor:
ADDA AD12012UB2571Z0 (120x120x25)
2500 RPM, 99 CFM, 43,3 dBA, statikus nyomás: 4,419 mm-H2O, Ball Bearing, 70.000 óra MTBFHelyettesítő típusok:
1) SUNON MEC0251V2-000U-A99 MagLev Motor Fan (120x120x25)
2700 RPM, 93 CFM, 40,5 dBA, 5,59 mm-H2O, Vapo Bearing, 60.000 MTBF2) Scythe Slip Stream SY1225SL12SH (120x120x25)
1900 RPM, 110,3 CFM, 37 dBA, 2,3 mm-H2O, Sleeve Bearing, 30.000 óra MTBF3) Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0) PWM (120x120x25)
2000 RPM, 85,6 CFM, 30 dBA, 3,53 mm-H2O, Barometric Ball Bearing, 100.000 óra MTBFAz eredeti venti nagyon sok levegőt képes szállítani, magas a statikus nyomása. Ez a két adat a legfontosabb. Sok házventilátor az alacsony statikus nyomása miatt nem alkalmas, bár nagy lehet a légszállítása, mert ha a tápegység belseje nagyobb akadályt képez a légáramlás útjában, akkor légszállítása jelentősen vissza fog esni a nagynyomású típusokhoz képest.
Az 1-es venti tökéletesen megfelel, de alig halkabb.
A 2-esnél csak reménykedhetünk, hogy a nagyobb légszállítás kompenzálni tudja az alacsonyabb statikus nyomást. Persze ez sem sokkal halkabb, ráadásul kevésbé bírja a strapát.
A 3-as már halkabb, persze gyengébben teljesít, de ennyi még belefér.
Általában az említett két adatban megegyező ventilátor nem halkabb az eredetinél, vagy kissé halkabb, de lényegesen drágább.Azt még tudni kell, hogy ha tápot csak 30 - 50%-osan terheled, akkor nem pörgeti maximális fordulatszámon a ventiket, ilyenkor kevesebb levegő is elég neki, mindegyik venti halkabb lesz.
Aztán hogy milyen ventit teszel bele, az a te döntésed lesz. Gondolj arra, hogy a tápegységet tervező mérnökök az esetek 90%-ában biztosan hülyék, mert a szükségesnél jóval nagyobb, zajosabb és drágább ventilátorokat tesznek tápjaikba.
-
prmcsk
addikt
válasz gaben82 #1206 üzenetére
Hát ez az, mindenből dupla.
Ennyi erővel egy hajszárító motort is bele rakhatsz, annak is van ekkora hangja és légszállítása, de az esetek 90%-ában, minek ?
Ezért mondom mindig: Próba az otthon lévővel és ugyanolyan terhelés alatt, teszt.
Lehet, hogy nehéz megérteni, de ha bármi jobban melegedne a csökkentett venti hatására, az az eredetihez képest, kibocsájtott hőben azonnal érzékelhető."Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?
-
gaben82
tag
Ez van benne gyárilag ADDA AD12012UB2571Z0
rpm: 2500
cfm: 98
dB/A: 43 -
prmcsk
addikt
válasz gaben82 #1204 üzenetére
Jönnek majd, hogy ennyi CFM, meg annyi...
A jelenlegivel terheld a gépet egy órán át, közben néha mérj, vagy érzékelj kimenő hőfokot. Cseréld ki az otthon lévő ventire és tedd ugyanezt. Ki fog derülni, hogy elég e ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest