Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • draff

    aktív tag

    válasz tornas #1253 üzenetére

    A tápban - ha egyáltalán van beleépített hőmérséklet-szabályozó - akkor azt többnyire nem a ventilátor oldja meg, hanem van rá egy külön kis elektronika.
    (A ventinek csak 2 tűs a tápdugója és mezei alap-ventilátor)
    Szedtem én már széjjel egyszer egy komolyabbnak is mondható - de csak AT-s tápot (DELL), ám abban egy külön kis nyákon volt a hőkapcsoló-szabályozó-áramkör, a hűtőbordán meg a hozzá való hőérzékelő.
    De hogy az a venti hány voltról indul el, az engem nem kimondottan foglalkoztatott.
    Mivel nem igazán a fordulatszám változtatással operált, hanem egyszerűen ki-be kapcsolásos alapon.
    Illetve - rosszul mondom - volt neki egy lassúbb alap-, meg egy automatikusan gyorsabb fokozata.

    Teljesen más megoldás az, amikor a procihűtő ventilátorát egy folyamatosan szabályozó rendszer képes vezérelni. Nekem is olyan van a gépemben - a hűtőbordán egy nagy 80x80-as venti. Ha az érzékelőjére rámelegítek a pákával, mindjárt felpörög vagy 4 ezerre. Aztán ha hagyom szépen kihűlni, lemegy úgy 1500-1800-ra.
    Nemrégiben találtam egy teljesen hasonló tipusú és márkájú ventilátort (a hűtőbordájával együtt), ám az még P3-as processzorokhoz készült. Örültem is neki, mert csak egy termisztort kellett a folyamatos, (vagy egy potmétert a kézi szabályozásához) rákötni a csatlakozójára. Ám már kissé zajosan fut, mert golyóscsapágyakat kéne benne cserélni ...
    valami CoolLink márka.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák