Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple asztali gépek
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPad topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FÜLhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
lorcsi
veterán
A tanítás/tanulás/oktatás színvonalának emelése a tanárokon múlik. Ha ők nem tesznek semmit a munkájuk színvonalának emeléséért akkor senki nem tud.
Szerintem azoknak atanároknak akik tényleg szívből tanítanak mindíg lesz Tiszteletük, mert ezt ki kell érdemelni. a diák látja melyik hogyan tanít és az alapján fogja őket megítélni, ezt később is magában hordozza majd. -
finest
addikt
A szakközép-, szakiskolákkal is aza baj, h nem dolgoznak együtt a helyi ipari kamarákkal és nem olyan szakikat képeznek, akik el is kelnek a munkaerőpiacon. Sőt, középiskolai szinten is tendencia, amit a tegnapi indexes cikk ír, h egyre több képzést vezetnek be, h maradjon fejpénz (meg óra a tanároknak).
-
finest
addikt
A legtöbb tanár ismerősöm több helyen is dolgozik, többféle dolgot is művel.
A fizetésről annyit, h germanisztika PhD-és kolleganőim (egyetemi tanárok voltak) közül ketten már elmentek helpdeskesnek, egyrészt merj jobb a fizetés, másrészt mert nincs a bizonytalanság. Szerintem ez a két tény elég beszédes a tanárok és a felsőoktatás helyzetével kapcsolatban. -
Thyb
senior tag
Én gondolkoztam pár éve azon, hogy második szakképzés után létrehozni 1 adatbázist, ahol a cégek az akkori eredmények, valamint a diák lakhelye, stbstb szerint válogathatnának maguknak nebulókat, és beszálnának a költségekbe, cserébe a skac oda járna a céghez szakoktatásra, és ott tenné le a szakvizsgákat is pl azokon a gépeken amiken ha kikerült, akkor dolgozna. Egy jó szerződéssel a cég kapna egy olyan diákot aki ismeri magát a céget az ott használt gépeket és munkafolyamatokat, a srácnak pedig biztositva lenne az, hogy ott a melóhely. Valami ilyesmire szükség lenne. A cég az oktatási költséget leirhatja, a srácnak van munkahelye, és a szülők is ki lennének segitve az oktatás során.
-
Thyb
senior tag
Tény, hogy ma már a tanárok egy részéből kiveszett a küldetés tudat. Ugyanakkor ma a tanárokat épp ugy mint a felekezeti vezetőket sok esetben kevesebb megtiszteltetés éri mint a sarki ujságárust, pedig valamikor ezek voltak a közösségben az elit foglalkozások. Egy tanár sokkal több megbecsülést kapott anno, mint ma. Azért a pénzért valaki vagy teljesen nichilistán áll a dolgokhoz, mert csak annyi pénzt kap, vagy valóban szereti a pályát és akkor mindent megtesz. Mindenképp biztositani kell a tanároknak a felkészülésre való időt, hisz hazánk jövője is ezen mulik, hogy milyen nebulók kerülnek ki az életbe, ugyanakkor a tananyagot most,ár át kellene lassan gondolni és aktualizálni, mert a tananyag egyre inkább bővül, s a diákoknak olyan információ dömpinget akasztanak a nyakukba, amit képtelenek feldolgozni. Jelen pillanatban minden tantárgy csak bővül, de szelektálás nincs a tananyagban amit kivennének. Ezen el kellene gondolkodni. Nagyanyám 4 éves tanyasi suliba járt. Még 80 évesen is vissza tudott mondani ott tanult verseket, mert szántak rá időt. Ma a gyerek bevágjas, másnap visszamondja és harmadnap már elfelejti amit tanult. Aztán jönnek a vizsgák, ami ugye puskázás, majd jön a gimi, ahol jóformán 2x olyan gyorsan rohannak át az anyagon, s amikor kikerül az életbe vagy a felsőfokú intézménybe, akkor csodálkozik, hogy nem tud semmit, nem ért semmit, s folytatja a ma bevágom holnapután kidobom tanulási stilust. Sajna itt komolyabb reformokra van szükség mint az óraszám emelés.
-
finest
addikt
válasz
Kalandor #192 üzenetére
Nem csak a felsőoktatásban van túlképzés. A szakisokák szintjén is szó van már arról, h egyfajta ''figyelőszolgálatot'' kell az iskoláknak felállítania, amely dokumentálná azt, h mi lesz a suli után a szakikkal. Ez u.a. a tendencia és hasonlóan furcsa, hiszen az iskoláknak nincs erre kapacitása, megin egy hirtelen kitalált hülyeség.
-
Thyb
senior tag
válasz
Kalandor #192 üzenetére
Mint irtam, a gondot ezzel nem szüntetjük meg. Az való igaz, hogy a diploma dömping leminősiti a valós szakemberek értékét az álláskeresők piacán, ugyanakkor amig a szakmunkásképzés olyan mély gödörben van mint most, a munkaadók pedig alapfeltételként tüntetik fentetik fel a minimum 1 diplomát, addig a pályakezdők kiszolgáltatottak, ez pedig valamilyen szinten jogtalan lehuzás az állam részéről (vagyis nem jogtalan mert a jogot ők irják, csak erkölcstelen). A diplomák szaporodására tett korlátozó lépésekkel egyben a szakképzés szinvonalának nagymérvű javitására is szükség lenne. Egy diplomás nem áll oda az eszterga mellé, aki pedig kijön a szakközépből lehet, hogy nem tudja beállitani a gépet, vagy hogy milyen kést kellene használnia. Ugy érzem, hogy csak ugy lehet meglépni a mostani intézkedést, ha a másik oldallal is kezdenek valamit. De sürgőssen!!!
-
lorcsi
veterán
Tényleg keveset dolgoznak a tanárok? Ma hivatalosan valóban csak heti húsz óra a kötelező, de a pedagógus szakszervezetek szerint a tanárok ugyanúgy heti negyven órát dolgoznak mint mások, csak a dolgozatjavítást, az egyéni foglalkozásokat, a felkészülést hivatalosan nem számolják. A kötelező óraszámok emelése felszívná a mostani túlórapótlékokat, s csökkentené a tanárok keresetét. Nem nehéz kitalálni azt sem, hogy az óraszám emelése státuszok elvesztésével jár.
Már amelyik megtartja az óráját, év közben állandóan üres termeket találok, sőt van hogy egész emeletek üresek. Természetesen mindenütt órának kellene lenni, de nem tartják meg csak a fizetéskor tartják markukatKözben meg sírnak hogy mennyi munkájuk van
ettől nyílik a bicska a zsebemben... -
concret_hp
addikt
egyrészt sztem senki nem hülyészte le a közgazdászokat, meg a jogászokat, másrészt a legtöbb ''komoly'' (nem a lent felsoroltakhoz hasonló szintű) diplomával rendelkező friss diplomás munkanélküli jogi a 2. legtöbb közgazdász végzettségű.
Gyk.: a bölcsész a történész, egyiptológus, néprajzkutató, amerikanisztikus és egyéb hasonló nélkülözhetetlen foglalkozásokat jelenti.
másrészt meg nem tudom tudsz-e róla, hogy az informatika-it-telekommunikáció a világ leggyorsabban fejlődő iparága, évi 25-30%os növekedéssel (és már csak a turizmus nagyobb ''parág'' ennél, de az se sokáig...) -
ovecs
senior tag
Nézd, tavasszal én is megyek Moszkvába 6 hetes részképzésre(Ha sikerül megkapnom az ösztöndíjat, amire elég nagy esélyem van), teljesen ingyen, sőt az állam fizet nekem, hogy tanuljak, szal a lehetőségeket ki kell használni. Csak annyi a különbség, hogy erre nekem szükségem van a későbbi munkám folyamán, és nem nyaralni megyek(elméletileg ők sem
)
-
Pötyi
őstag
Hát... Úgy látszik, változnak az idők... Mindkét lány felháborodottan kapkodta a levegőt, amikor ezt a hírt közöltem velük, ugyanis az ő idejükben - nem is oly régen, 4 éve végeztek - ilyen még nem volt...
Jó, mindegy, ezt az egészet én nem rovom fel a most oda járók bűneként, miért ne éljenek ezzel a lehetőséggel, ha egyszer igénybe vehetik? -
finest
addikt
Az a véleményem, h az egyetemi oktatásért eddig sem a ''szegény'', vagyontalan polgárok fizettek, akiknek eddig is kevés volt a fizetése, adója. Elvileg a magasabban kvalifikált népek több adót fizetnek, mert többet keresnek. Tehát azok fizették, akik többet kerestek. Most még egy adót vetnének ki arra, akik eddig is többet (fizettek) fizettek volna az államnak.
A linkekhez: Nem derül ki, h a munkanélküli diplomás pályakezdők milyen szakirányokból kerülnek ki. Kétségbe vonhatnánk a hitelességét is, ha lenne kimutatás, de nincs. Ebből következően hogyan vonhat le hiteles konzekvenciát az oktatásügy, h melyik szakokat, egyetemeket zárassa be, vagy hol csökkentse a képzést? Ezzel azt akarom mondani, h ezek a változtatások nem lehetnek megalapozottak.
Miért nem támogatja a kormány a gyermekvállalást? Teremtsen munkát, azért van. Komolyan is gondolom ezt. Ha minden szociális intézményt leépít, akkor milyen szerepnek akar eleget tenni?
[link] Ma is olvashattunk erről. De a tanárok óraszámát éppen előző évben limitálták, a tanköteles kort kiterjesztették. Szvsz mind a kettő dolog növeli a foglalkoztatott pedamókusok számát. Most az a baj, h sok van belőlük, sőt sokat is képeznek. Akkor ki érti ezt? Megerősíteném azt a véleményemet, h az oktatásügy nem képes használható hosszú távú tervet előállítani.
Filozófia: Diogenész, Bion ( a cinikus bölcselők), Szókratész nem voltak -emlékeim szerint gazdagok - A trenddel egyetértek. Az ókori filozófusok voltak az első ''egyetemi tanárok'' és jól megéltek belőle. Sőt a vitáikra belépőt szedtek a nézőktől, mint egy színházi előadáson. Természetesen a tanulás akkor a gazdagok kiváltsága volt. Gazdagokat tanítottak sok pénzért. Így a filozófusok közt is voltak gazdag családból származók. Arra szeretném viszont felhívni a figyelmedet, h mindemellett jól megéltek vándor házitanítókként, egyszerű bölcsészként, mert megbecsülte őket a társadalom. Szal nem szeretném, ha úgy állítanád be, mint ha a filozófiának nem lenne köze a gazdagságukhoz.
Szerintem minden adóforint, amit az oktatásból, a jövő nemzedékeinek neveléséből vonnak el, bűn. Annak, h nálunk 10-11 gyerekre jut egy tanár, örülni kéne, támogatnia a kiscsoportos oktatást...
Azt gondolom, Te nem érted egészen, be akarnak vezetni valamit, amivel egyet tudnék érteni, ha látnám mögötte a megalapozottságot. (Ezzel szemben azok a diplomások fizetnének, akik jobban keresnek, akik meg nem, azokat ez nem tartaná vissza a bölcsészettől. Másodszor a tervezett tandíjakat túl magasnak tartom, és genyó húzásnak azt, h havi 5-6000Ft-tal megrövidítik azokat, akik amúgy is többet adóznak, ráadásul több 10 éven át - hiszen 5-6000 Ft-tal számolva ez elég sokáig kitart 3,5 millió. Engem ez a banki hitelek beszedésére emlékeztet, ott is annak örülnek, ha szép okosan évekig törlesztgeted a hitelt, nem pedig a kölcsön visszafizetésének.)
Az utolsó, triviális kérdésre nem válaszolok, már úgy is sejtheted... -
bdav
őstag
Engem most nem érint ez a tandíj-mizéria, de ha érintene, nem lenne vele problémám, logikusnak tartom hogy kifizessem a taníttatásomat (pl. nyelvtanárra igy is kellett költeni). Maga az eljárás pedig szintén szimpatikus, reményeim szerint lesz akkora fizetésem hogy nem fogom megérezni azt a havi pár ezer forintot.
Egyébként szvsz aki egyetem után közalkalmazottként dolgozik majd (orvos, tanár, csak hogy az itt felhozottakat említsem) annak emg az állam megtámogathatná ezt a visszafizetést (pl. amíg a közkórházban dolgozik, a kórház kifizeti neki, amint elmegy magáncéghez, kelljen neki is fizetni). Persze ez az eljárás nyilván szorosan összekapcsolodik az egészségügy kérdéseivel. És ha ez így lenne, akkor nem kéne keresethez kötni a fizetési kötelezettséget (bár szvsz az a jobb ha a mindenkori jövedelem adott %-át kell fizetni, itt lehet más-más érték a különböző jövedelemszintekhez, hangsúlyozottan azoknak csak akik nem közalkalmazottként dolgoznak)
És igen, ez a terv nem oldja meg az - esetleg - felesleges túlképzést egyes területeken, nem oldja meg a külföldre menve dolgozást, de akkor is legalább elindultak valamilyen irányban, ami szvsz pozitív. -
szucsi
őstag
válasz
concret_hp #174 üzenetére
''a pedagógusoknak meg úgyemlékszem nemrég emelték másfélszeresére a fizetésüket, meg az egézségügyben is volt némi korrekció emlékeim szerint''
a bértábla szerint kapnak tudtommal, a pedagógusok mindenféle pluszóraszámmal, az orvosok pótlékkal, és a szerencsésebbek hálapénzzel tudják ezt feljebb tornászni.
azért nincs egyébként piaca a versenyszférában, mert a magániskolák a piac elenyésző százalékát fedik le, és mivel mindenki ott akar tanítani, elég kicsivel többet fizetni, így is tolonganak a jelentkezők. nyelviskolában nyelvszakosok eltanítgathatnak egy iskolai fizetés két-két és félszereséért, de ott meg ugye 4 órára (vagy annyira se) van az ember bejelentve, másrészt akkor basznak ki amikor akarnak. A magánkórházak kb ugyanebben a cipőben járnak.
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
norbiphu #182 üzenetére
úgysem fogják bevezetni azoknál, akik már jelentkeztek (vagy inkább akiket már felvettek) az egyetemre, ez alkotmányos jogokat sértene (másra ''szerződtél'' a felvételikor)
ha viszont még most júliusig mondjuk megszavazzák, akkor az idei évfolyamtól kezdve szvsz fizettethetnek
remélem jól mondtam -
norbiphu
őstag
Miért nem jelentkezés előtt jelentették be ezt?
Ha bevezetik akkor úgy vezetik be, hogy már a most jelentkezetteknek is kell majd fizetni, meg azoknak is akik most tanulnak? Jelentkeztem volna akkor inkább költségtérítésésre és ott még a ponthatár is alacsonyabb.
-
emitter
őstag
mondd már el, mit értesz felesleges, hülyeség alatt
jogász, közgazdász, ilyenek?
és pl. mit szólsz majd, ha 5-10 év múlva az informatikusok lesznek akkora tömegben, hogy ''hülyeség'' lesz infósnak tanulniérdekes a gondolkozásod
ezzel nem azt mondom, hogy milyen jó dolog, hogy annyi közgazdászt képezünk, és úgysem tudnak állást találni, hanem azt, hogy ettől még nem kell a szakmájukat lehülyézni -
QG
tag
finest
A tanuláshoz való jog alkotmányos alapjog. Szerencsére nem te mondod meg, h ki mit tanuljon, mi legyen. Ne legyen inkább mindenki paraszt, túrja a földet a nép nem, az termel valami kézzelfoghatót? A király, névszerint QG, meg majd megmondja a frankót és uralkodik a kis hülyéken.
Így még jobban hangzik, de én nem ezt mondtam:
Fizessen mindenki egyformán, és hamar kiderül, hogy aki felesleges dolgot tanul nem lesz rá képes. Nem én döntöm el, hanem a piac.
Ki a fene sikongat a diplomás munkanélküliség miatt?
[link] [link] [link] Mellesleg mindenki, aki hülyeséget tanult, és most az államtól várja el, hogy munkát keressen neki.
''Ahol a színvonal amúgy is drámaian lezuhant. Melynek falain belül évek óta tudják, nem kell a sok száz, évente kibocsátott pedagógus, könyvtáros, történész, újságíró, akik így csak a dekvalifikált ínségmunkások vagy a segélyezettek létszámát gyarapítják.'' - Jó lenne már valami hivatalos kimutatás erről, mert unalmas ez a dobálódzás...
Ha lenne hivatalos kimutatás, akkor a megbízhatóságát vonnád kétségbe. Lehet, hogy nincs is. Lehet, hogy arról sincs kimutatás, hogy a gépészek jobban keresnek, mint az építészek, de attól még igaz. Vannak ismerőseim innen is meg onnan is, bölcsészek is, infósok, mérnökök, érdekes módon a előbbiek nehezebben kapnak munkát. Ráadásul még senkitől nem hallottam az ellenkezőjét, hát elfogadom igaznak.
A legtöbb ókori filozófus - csak mellékesen - nem volt gazdag. Nem passzióból filozofáltak, hanem mert lényeges szerepük volt a poliszokban. Vegyél fel egy-két filozófia szemináriumot.
Platón - nemes, Arisztotelész - szegény, Ciceró - konzul, Parmenidész - arisztokrata, Seneca - gazdag lovagi család, Zénón - kereskedő.
Nem igazán értek a dologhoz, ebben igazad van, ezeket is a Wikipédiáról szedtem, de azért szerintem elég látványos a tendencia. Továbbá mivel a filozófiát megenni nem lehet, eladni pedig nehéz, én továbbra is hiszem, hogy passzióból filozofáltak.
Minek annyi fodrász, azon is lehetne spórolni. Ínséges időben mindenki vágja le a haját maga. Cukrászok sem kellenek, mert minek, elég, ha kenyér meg a virsli, de az is csak szerdánként.
Eddig azt hittem, hogy csak kötözködsz, de úgy látom a lényeget nem érted. A fodrászok abból élnek, hogy az embereknek szükségük van rájuk. Cukrászok szintén. A bölcsészek jó része pedig azért nem él meg (esetleg nem olyan szinten, mint más diplopások) mert a végzettségükre nincs szükség. És azért kár, ha mégis képezzük őket, mert az oktatásuk ennek ellenére pénzbe kerül.
Egészen személye, de szeretném, ha válaszolnál: mit végeztél, és mi a munkád?
QG -
concret_hp
addikt
??? mikor mondtam én ilyesmit
nem, nem akarok politikus lenni
szvsz a fodrászokat, cukrászokat, stb. egyrészt nem állambácsi fizeti, másrészt meg nem azt mondtam hogy milyen qrvasokat keresnek a pedagógusok, csak azt, hogy azt, hogy volt némi kompenzáció (emlékeim szerint 50%, melynek következtében azért olyan nagyon nem siralmas a helyzet). A pedagógudokhoz meg az egyel ezelőtti hsz-ben leírtakkal egyetértek.
előző hsz-eim lényege, ha nem lenne világos:
1, nem mindig az állami szektort kell nézni, mert ez jópár területen egy dolog, és egyes területekre jellemző, hogy csak a töredékük dolgozik az állami szektorban (és valszeg őt sem a bértábla alapján fizetik)
2, az alapvető probléma nem az hogy ingyen van a felsőoktatás, hanem az hogy ezáltal rengetegen 3-4-5 (vagy mégtöbb) évre kivonják magukat a munkaerőpiacról, úgy hogy olyasmit tanulnak amire nincs semmi szükség, ezáltal, egyrészt nemhogy nem fizetnek adót a keresetük után, másrészt az állam finanszírozza őket.
[Szerkesztve] -
Thyb
senior tag
Azt szerintem senki sem vitatja, hogy a tanárok alulfizetettek. Erre irtam nem is olyan régen egy másik totyikban, hogy be kellene vezetni azokra a szakokra az 1 éves kötelező előkészitőt, ahol full állami pénzből menne a diplomás képzés. Manapság aki hülye az elmegy tanárira, mert ott nem kell tanulni,. és az ember ugy is elvégzi. Sajna ez valahol egyre jobban visszaüt az oktatás minősségén, mert a diploma végzettséget ugyan ad, de értelmet nem sokat. Elnézést a kivételtől. Szal lenne egy előkészitő, és onnan csak az adott pályára alkalmasakat kellene tovább engedni. A 19 éves fiatalnál már ugy is látható az, hogy ki az aki képes a tanári oktatói szakra, és ki az aki csak az ingyen diplomáért jelentkezett. Ez tudom, hogy 1 év + ingyen képzés, de a nem megfelelőeknek nem lesz +3. Mindenkinek biztositanék 2 ilyen előképzést, s igy azok akik nem feleltek meg azon a 2 szakon amit választottak hát menjenek fizetősre.
Tudom, hogy most is van szűrés, na de mi alapján? A hozott érettségi pontokból? Sokaknak a tanári első benyomás az ami végig kiséri a naplóbejegyzéseket 4 éven át. Abból sajna nem derül ki semmi. A kérdések amik a felvételin vannak sem sokkal jobbak. Ha valaki tud seggelni, az bemagolja, ugyanakkor messze nem biztos, hogy megfelel adott szakmában. Szal én egy előszürést befizetnék, ugyanakkor a tanárok soha nem fogják (vagyis sajnos még sokáig) elérni azt a bérszintet, hogy vissza keljen nekik fizetni a költségeket. -
SzalaiG
addikt
Próbálkozni lehet, de nem lesz belőle semmi. Az illetékes elvtársak elfelejtették '56-ot?
Vagy a nem olyan régmúlt eseményeit? Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!
Plusz! Mindezt azok akarják akik ingyen tanultak anno és ösztöndíjjal járták a világot.
Rohadékok!
[Szerkesztve] -
finest
addikt
válasz
concret_hp #174 üzenetére
Látod, te is csak arra emlékszel, h bérkorrekció volt...de milyen? Ne haragúdj már de, hova csináljanak a pedamókusok, amiért ilyen szépen felemelték a bérüket? Fenntebb belinkelték a bértáblázatot, szerintem erre ne fecséreljünk több szót! (Ja, a bérek be vannak fagyasztva, 3 évig tutira nics emelés, de utána sem lesz miből.)
Azt az érvet sem szert ném hallani, h aki pedamókus, az elégedjen ezzel meg, mert úgy is tudta, h ilyen szar a fizu... Irtó unalmas, h aki tanár az legyen szívvel lélekkel az..a tanárnak is van családja, és a boltban kurvára leszarják, h szívvel lélekkel dolgozik-e valaki... Ez nem érv még az állami szektorban sem. Miért nem dolgoznak akkor a miniszterek is diplomás minimálbérért? Csinálják szívvel-lélekkel. LOL!
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
arra reagáltam, hogy írtad, hogy egy mérnöki fizu is 120K az állami szektorban
ahol mellesleg szvsz aránylag kevés mérnököt alkalmaznak, az össz államigazgatáshoz és az össz mérnöklétszámhoz képest is. és egyáltalán nem a pedagógusokról beszéltem, mert annak pl. nincs ''piaca'' a versenyszférában
a pedagógusoknak meg úgyemlékszem nemrég emelték másfélszeresére a fizetésüket, meg az egézségügyben is volt némi korrekció emlékeim szerint és nyílván aki pedagógus az nem azért megy pedagógusnak, mert ott milyen sokat lehet keresni.
[Szerkesztve] -
biga
őstag
Komolyan megkérek azért minden hozzászólót, hogy azért minimum tájékozódjon már a helyzetröl, hogy mi is a téma. Nem arrol van szó, hogy mindenkinek ''alanyi jogon'' bevezetik a tandíjat, hanem hogy utólag, ha elég jól keresel, akkor hozzá kellene járulnod a tandíjhoz. (Most a megoldás minőségi lehetőségéröl ne beszéljünk, korábban már aggályoskodtunk-e miatt itt páran). Ez márpedig (a korábban említett aggályokat persze figyelembe véve) teljesen normális dolog. Az alapelv ennyi: Szolgáltatást veszel igénybe, tehát fizetned kell érte. Sarkítva mondom: ha te valamihez értesz, és ezt sokan szeretnék tőled megtanulni, tehát az oktatása hivatássá válik számodra (hogy aztán ebböl profitot teremtsenek elő), akkor te is jogosan elvárod, hogy ezért neked valaki fizessen.
A topic lényege meg az, hogy ennek a reális, szociálisan is megfelelő lehetőségeit pro és kontra megvitassuk. De ismétlem, nem mindenkire kiterjedő, alanyi jogon fizetendő tandíj befizetéséröl van szó, egyenlőre. (Tehát az eszetlen, a realitásokat mellőző hsz.-ok szerintem nem viszik előre a beszélgetés menetét) -
gaben
aktív tag
Ezt nagyon rossz 5letnek tartom....Ugyanis sok magyar család van,ahol havi 50-60 ezer Ft-ból élnek...Sajnos....
A ''szegény ember'' mindent szeretne megteremteni a gyerekének,sokszor kínkeservesen...
És általában(nem mindig),azokból válik jó szakember,aki nme dúsgazdag körülmények közt élt,nem apuka fizeti nmeki még a BMW-t is,meg persze a fizetős oktatást,s nem csak szakember vális az iylen emberből,hanem emebrileg is a ''többi emebr fölé emelkedik'',mind erkölcsileg,mind egyéb módon...Az iylen megpróbál mindent gazdaságosna ésszerűen csinálni,nem elheedálni a pénzt,de ha alkalmaz egy szakembert tisztességesenmegfizeti,nerm skótoskodik...
És ha aza oktatás fizetős lesz,az iylne emberek ''ki fognak halni'',mert 1,5 millió meg hasonló összegekről hallottam BSC-n...
Nem tandíj befizetésével kellene ösztönözni az embereket,hoyg több szakmunkás legyne,hanem normális iskolát kéne az államnak fenntartania,létrehozni...ahol megtudnák tanulni,nameg a másik kérdés a tanárok...
Más részről meg szerencsétléen végzős,még a tandíjat is törlessze,ahelyett,hoyg családot alapít,meg munkába áll stb...Oszt csodálkoznak,hoyg kevsé a gyerek....
Oldalakat lehetne még írni,de egy a léyneg:A kormány újra ámokfutásba kezd.... -
szucsi
őstag
válasz
concret_hp #160 üzenetére
hát azért b+, mert ha mindenki úgy gondolkodna ahogy te, akkor orvos híján megdöglenél egy vakbélgyulladásban, mielőtt pampoghatnál, hogy pedagógusok híján miért analfabéták a gyerekeid. gondold már át légyszi amit leírsz, igaz, hogy ez egy informatikus fórum, de gondolom hallottad hírét, hogy léteznek olyan szakmák, amelyekhez a munkehelyek 99%-ban nem lettek privatizálva. szóval le a magas lóról barátom. nem mindenki kizárólag a fizetéséért dolgozik, elhivatottságról, belső motiváltságról hallottál már? Tudom, azzal nem lehet megkenni a kenyeret, de hidd el, sok ember nem annyira egyszerűen működik, vagy választ pályát, hogy mindegy csak versenyképes legyen.
[Szerkesztve] -
finest
addikt
válasz
Kalandor #168 üzenetére
''Ha emlékezetünk nem csal, az MSZP-hez hasonlóan a Fidesz sem szükséges és indokolt megszorítások bevezetéséről hintette a rizsát urnazárás előtt.'' -LOL! Hogy mi lett volna, azt más nem tudjuk meg. Tetszik ez a csúsztatás!
''Ahol a színvonal amúgy is drámaian lezuhant. Melynek falain belül évek óta tudják, nem kell a sok száz, évente kibocsátott pedagógus, könyvtáros, történész, újságíró, akik így csak a dekvalifikált ínségmunkások vagy a segélyezettek létszámát gyarapítják.'' - Jó lenne már valami hivatalos kimutatás erről, mert unalmas ez a dobálódzás...
''Legyen vége a felelőtlenség motiválta szociális parazitizmusnak. Csak beköszönt valahára egészségügyi reform. S jönnek a magánbiztosítók. Melyeknél a notórius bagós, az idült alkoholista, a kábítószer-használó több járulékot fizet majd, vagy nem kötnek vele szerződést. Hacsak le nem szokik.'' - Na erre befizetek...
''Még nagyszerűbb, ha felemelik a nyugdíjkorhatárt, és szankciót várhatnak, akik indokolatlanul hamarabb akarnak öregségi ellátást legombolva az államtól, a társadalom nyakán élősködni.'' - Hova emelik még?
Mekkora szánalom ez a cikk!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Thyb
senior tag
Az, hogy jelenleg itthon mindenkinek ingyenesen diplomát osztogatunk, méghozzá elég siralmas szinvonalon, azzal csak azt érjuük el, hogy a valódi képzésben részesülők elvesztik értéküket, azaz leértékelődnek, pont amikor tucatszám nyomják kifelé a pénzverdében az érméket. Azok a munkaadók akik tudják, hogy hol milyen szinten folyik a képzés bár ki tudják választani a megfelelő jelentkezőt, de mára a diplomának már nem lett értéke. Ez nagyon sajnálatos, de én igy érzem. Azt, hogy államilag támogatva legyenek bizonyos szakok amelyből jelenleg hiány van a piacon, azt elfogadom. Ösztöndij, sőtt akár teljesen ingyen képzés későbbi visszafizetési kötelezettség nélkül, HA az illető megmarad a kaptafánál. Vagyis itt arra utalok, hogy hiány van dokiból egy adott szakterületen? OK támogassuk. Felőllem akár lehet teljesen ingyenes is a képzés, hisz oda azért nem minden hülye fog jelentkezni. De ha a friss dokis diplomás fogja magát és az egyetem után elmegy valamely gyógyszergyártóhoz üzletet kötni, mint az manapság divat, akkor még a kamatot is ráverném. Szal ne az állami pénzből szerzett papirján akarjon más istállóban versenyre szállni. Ugyanez a helyzet a gyermeklogopédusokkal. Ha jól tudom kevés van. Akkor képezzünk. De ha elmegy valami Manager továbbképző céghez, akkor fizessen mint a katonatiszt.
A közgazdász képzést akár 3 évre fel is fügeszthetnénk.
Ugyanakkor addig ezt bevezetni amig a szakképzés olyan alacsony szinten van, mint jelenleg, bármilyen ilyen jellegű dolgot jogtalannak tartok. A középszintű szakképzést nagyon gyorsan meg kellene reformálni, mert azok akik ott végeznek, szinte 8 általános végzettségűnek vannak tekintve. Amig korrekt módon ott nem lesz rend rakva, addig kicsit jogosulatlannak tartom az ilyen lépéseket. Lehet, hogy ezzel sokjan nem értenek velem egyet, de ugy gondolom, hogy mindenkinek meg lehet az önnálló véleménye. -
biga
őstag
válasz
concret_hp #165 üzenetére
És az idióta utólagos tandíjfizetés esetén ezek nem is fognak fizetni egy fillért sem, mert annyit valószínűleg nem fognak keresni. Ezért kellene bevezetni ilyen helyeken kiemelten a tandíjat. Kompenzálják jó embereknél ösztöndíjjal. A többi meg fizessen és kész. Max meggondolják, hogy csak az ''ingyen papírért'' megéri-e felsőoktatásban részt venni, és talán még marad valami a hajdani hiteléböl a magyar felsőoktatásnak.
-
concret_hp
addikt
figy nézzetek meg vmi adatot arról, hogy milyen szakra hányan járnak. egyből rájöttök h nem azzal van baj, ha egy frissdiplomás orvos elmegy külföldre. persze ez sem jó. de ki fog alkalmazni évi 2-3 ezer frissdiplomás művelődésszervezőt? meg úgy szumma 20-30 ezer ehhez hasonló kvalitású emberkét? Senki
-
biga
őstag
''mar akkor isjobb ha az adofizetok penzen fizeti egy reszet az adott korhaz, mert akkor legalabb itthon dolgozik''
Közben én is épp módosítani akartam a hsz.-omat, mert végiggondolva én is épp erre a következtetésre jutottam. Végül is az is jó, ha közpénzböl (ergo nem történik igazi megtakarítás stb), de viszont egy ilyen szerződéssel ''ideköt''. Hosszú távon ez is kifizetődő megoldás. -
tiv61us
őstag
ez igaz, irtam is, az Egezsegugyi reform utan nem lehetetlen, bar...
mar akkor isjobb ha az adofizetok penzen fizeti egy reszet az adott korhaz, mert akkor legalabb itthon dolgozik
persze ne ragadjunk le az orvosoknal...
pl. ha valaki egy jo ugyved lesz, mai szoval sztarugyved, hat nem lesz gondja utolag torleszteni a tandijjat
etc.
szoval nem tartom rossznak az elkepzelest, persze a reszletek nagyon fontosak, arrol meg meg nem tudunk -
biga
őstag
Az ok, hogy esetleg tanulmányi szerződés címén pl a kórház átválallja ezt a díjat, de ehhez ugye piaci alapon működő kórházak kellenének, mert ha most átvállalná, akkor csak átcsoportosítanák az én (és az összes adófizető) pénzét, nem történne igazi megtakarítás/hiánycsökkentés.
-
tiv61us
őstag
''lokott dolog''?
ztan miert, mondjuk mit szolsz ahhoz, ha egy fiatal evegzi az orvosit, aztan fogja magat es elmegy svedorszagba, angliaba, oszt jo napot!
szoval van benne racio, temeszetesen figyelemebe vennem a tanulmayi eredmenyt es meg sok mas mindent, kartativ tevkenyseg stb.
Aztan az sincs kizarva, ha maradunk z orvos peldanal rendbe hozzak az egezssegugyet, akar a korhaz is atvallalhatja-vagy egy reszet- a hozzajarulasnak.
Nem az en gondolatom volt, valahol olvastm, hog hogyan van az, hogy mondjuk kepzunk egy egyetemistat, tanul az adofizetok penzen, aztan az is lehet hamburgert arul, mert nincs szukseg ra, vag lelep kulfoldre, meg mondjk ha valaki camionsoffor akar lenni, az meg van cca 1 ev alatt de belekerul 1 millerbe es a kutya nem tamogatja -
Kicker
őstag
ez cigányság... nem tudom ez a buzi oktatás merre halad, nem látom értelmét... az fix hogy ma tanárnak lenni, nem lehet olyan rossz.... én 120E-t fizetek per félév, azt be vagyunk baszva egy olyan terembe ami olyan csoffadt, hogy szarni különb helyre jársz... de ez nem is érdekel, heti egyszer kell menni szombaton, a tanárok relatíve korrektek (nappalin sunyibbak) kivéve a számvitelt... (közgaszdász szakon ezt beléd verik) végülis ha a kiírt 4 év alatt elvégzem 8*120E-ből (+nyelvvizsga, ami tudásom alapján mondjuk 100E még) akkor talán nem mondom hogy menjetek a gecibe... DE azzal a diplomával én speciel nem megyek lófaszra sem, mert utána még egy könyvvizsgálóit, vagy mérlegképest vagy valamit el kell végeznem... szóval egy nagy lépcső az életemben... de jó...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Az a vicc hogy haverom aki az IBSre jár, ezekután nem is fizet sokat
, 4kiló/félév, az 2.4millió 3 évre... viszont lesz egy erős diplomája.
-
fasyrt
őstag
Hmm, most figyeltem fel rá:
''Szinte biztos, hogy 2007-től bevezetik a felsőoktatásban az utólagos képzési hozzájárulást: az MSZP és az SZDSZ az oktatási program egyeztetésekor megállapodott ebben''
Tehát aki a felsőoktatásben a tanulmányait a 2006/2007-es tanévben kezdi el, az még kimarad ebből a lökött dologból?
Az meg vicc, hogy az orvosokkal 7M-et akarnak visszafizettetni... Jó, ha 40 éves korára eléri a bértáblájában a jövedelemhatárt. Akkor meg persze anyázás lesz, mert megemlik br5e-vel, amiből lejön a mindenféle adó, marad a bő fele, de nem marad semmi, mert jön állam bácsi, és rakaszt még egy sarcot. -
Tithian
őstag
válasz
Overlocker #154 üzenetére
Tetszik a cikk.
Cím: ''A koalíció megállapodott az utólagos képzési hozzájárulás 2007-es bevezetéséről''
Első sor: ''Szinte biztos, hogy 2007-től bevezetik''
Éljen a következetesség.
Kiváncsi vagyok, mi lenne az ösztöndíjrendszerrel, ha tényleg bevezetnék ezt. Kifizet az állam nekem mondjuk 8-900 ezer forintot öt év alatt ösztöndíjként, aztán kétmilliót visszakér?
A kétmillió öt évre mellesleg több, mint egyes szakokon a mostani fizetős képzés díja...
Rengeteg szakon nem éri el a 200,000FT/félévet a tandíj, de még a 100,000FT/félévet sem. -
-
-
szucsi
őstag
válasz
concret_hp #134 üzenetére
nincs olyan, hogy ilyen diplomára ennyi, olyanra annyi.
diploma van = X bruttó az alap
diploma nincs = X/2 kb
más kérdés, hogy egyes munkahelyeken szorzóval dolgoznak, meg köztisztviselő, meg ilyesmi. de ez nem diploma, hanem mhelyfüggő. -
biga
őstag
Csakhogy aki nem teszi zsebre (és hidd el, sokan vannak ilyenek), az bizony összesen ennyit keres + ügyelet, ami ugyebár 32 óra meló egyhuzamban, és a 31 és feledik órában ugyan úgy hiba nélkül, vidáman kell csinálnod a dolgodat. Ott már nem is tűnik valami jó fizetésnek. A kezdő orvos ismerősöd gondolom ezt elfelejtette említeni...
-
concret_hp
addikt
és mondjuk egy háziorvos mennyit keres? 3-4szer ennyit? kórházban mondjuk tényleg nincs sok fizu
, meg lehet hogy az orvos nem volt a legjobb példa, bár mondjuk nagyon sokan örülnének ebben az országban ha nemhogy pályakezdőként, hanem 15-20 év munka után keresnének bruttó 120K-t.
-
mikoljan
tag
Azért azt ne feledjük, hogy aki rendvédelmi felsőoktatási intézményben (RTF, ZMNE) nappali tagozaton tanul, annak más a hallgatói státusza.
''Az I. évfolyamra felvett polgári hallgatók tanulmányaik megkezdése előtt bentlakásos alapkiképzésen vesznek részt, ezért számukra a tanév augusztus 20-a körül már megkezdődik.
A hallgatók a főiskolán, a rendvédelmi szervek által biztosított formaruhát viselik, és az ott megkövetelt alaki és formai követelmények szerint élnek. A nappali tagozatos polgári hallgatókkal tanulmányi idejükre a rendvédelmi szervek ösztöndíjas szerződést kötnek, a rendvédelmi szervek hivatásos állományában lévő hallgatók az első évtől kezdve illetményben részesülnek.''
(www.rtf.hu) -
LOTR
addikt
Bp-n is hasonló a helyzet
viszont el kell menni rendőrnek ...
rendőrtisztin 4.0-ás átlagra adnak kb 40k ösztöndíjat, és mindenki kap kolit is (azt nem tudod, hogy koliért kell e fizetni), lehet, hogy csak így próbálják ösztönizni a tanulókat
a tiszthelyettesi kolija meg benne van az országos top5-ben, tehát ott sem olyan rossz a helyzet
amúgy tényleg szemétség lenne ezt bevezetni, bár szerecsére ránk már nem vonatkozik, ha jól értettem, viszont választásokkor megígérni, hogy nem lesz tandíj utána meg be akarják vezetni, hát igen, ez van........ -
ovecs
senior tag
válasz
Na erről beszélek....
Már 3-an állítjuk, hogy tényleg nem legenda..... -
finest
addikt
Ja, persze. Csak nem mindegy mire specializálódik. Vagy altatóórvosnak, röntgenesnek stb megint csak ne menjen senki, mert hülye? (Tudja kedves orvos ismerősöd, h az adóbevallásában azt is meg kell emítenie?)
Ráadásul undorító dolognak tartom a parát, hiszen keményen vonják tőlem a TB-t minden hónapban. Hogy van az, h pl. Németországban, ahonnan több orvost is ismerek, nem is ismerik a hálapénzt? - Atyám orvos, szóval látom, h mi van az egészségügyben. Az is legalább olyan elszomorító, mint a felsőoktatás...de ez már egy másik topik.
[Szerkesztve] -
finest
addikt
válasz
H - 120 400 - Kezdő orvosi fizetés állami egészségügyi intézményben. Miről beszélsz? Őket is a közalkalmazotti bértábla szerint fizetik.
Azért már riasztó, h egyesek mennyire félre vannak informálódva...
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
ilyen nyomonkövetés Mo-n is van a BME-n. [link]
és a felvi.hu-n minth amúltkor láttam volna intézményi sorrendet az egyes szakokra lebontva. mondjuk volt 1-2 érdekes adat, de azért felállított egy hozzávetőleges szempontot.
más kérdés h a büfészakok közt mi értelme van sorrendet felállítani? mitől jobb egy művelődésszervező, mint a másik, ha egyikre sincs szükség -
concret_hp
addikt
mondjuk egy orvosi vagy mérnöki diplomával azért valszeg többet fogsz keresni, mint egy sima érettségivel. persze tudom van aki 8 általános mnélkül is jól keres, de azért valljuk be nem az a jellemző. aki meg művelődésszervezőnke meg nemtomminek megy az meg ne lepődjön meg ha nem fizetik meg a semmmire nem jó diplomáját
#122 a GDF-esek kíméljenek egyáltalán nem urban legendén sem hittem el egy darabig. amikoris egyszer kezembe akadt egy hvg és elkezdtem nézegetni a hírdetéseket. egyetlen számban találtam 3 olyat h ''gdf-esek kíméljenek'' / ''felsőfokú szakirányú végzettség (kivéve gdf)''. Csak asszem valamikor hoztak 1 olyan törvényt hogy ezt így ne lehessen kiírni (mármint h ne diszkriminálhassanak a tanulmányaid miatt), de attól ugyanúgy nincs értéke a gdf diplomának jópár helyen...
[Szerkesztve] -
szucsi
őstag
válasz
viharhozo #131 üzenetére
1-es fizetési fokozat (pályakezdő)
A - 59 600
B - 62 900
C - 65 200
D - 67 400
E - 78 400
F - 112 000
G - 117 700
H - 120 400
I - 134 400
J - 148 400
ebből az egyetemi a H = 120.400
középfokú nyv = bruttó 8500 ha jól rémlik
2 középfokú nyelvvizsga < 20.000
1 felsőfokú nyv = kb 18.000
1ff+1kf <30k
tehát ha a két nyelvvizsga közül az egyik felsőfokú, akkor is bruttó 150k alatt vagyunk. Az forintban < 100k nettó.
Hogy jön neked ki a 200k? Mi neked egy átlagos állami szerv?
ja, még egy: nyelvvizsgára csak akkor fizetnek, ha úgymond használod is a nyelvet a munkád során, a munkahely elbírálja, és jó eséllyel beint.Mondjuk ezt nem értem hogy teheti, de több kollégám szop emiatt ''átlagos állami szerv''-nél.
[Szerkesztve] -
finest
addikt
válasz
viharhozo #130 üzenetére
Ezt több módon is értelmezhetjük. Lehet az ösztöndíj, de szerintem minden támogatást bele lehet vonni, pl. a fejkvótákat, amit az egyes hallgató képzésére az állam ráfordít.
A tandíj tulajdonképpen diszkriminálja azokat az oktatásból, akik nem tudják megfizetni. Ezért sérti az egyenlőséget. Még akkor is, ha meghitelezi az állam, mert ki tudja milyen feltételekkel adja a hitelt.
A tanulmányok után kivetett adó ennyiből nem sért senkit. Egy újabb adófajta és kész.
Más: Irtó sok az egyetemista, mondják itt sokan, nekem mégsem tűnik úgy, h az állam pénzén csupa új, korszerű egyetemünk lenne, amibe olyan marha sok pénzt invesztáltak volna. Pedig a sok egyetemistára költött adóforint csak indokolná... Az általános és a középiskolák állapotáról nem is beszélve.
Tekintettel erre a helyzetre tartom én nagyn furcsának ezt a javaslatot, amiről itt vitázgatunk. -
viharhozo
addikt
Palyakezdokent, egyetemi diplomaval, ket nyelvvizsgaval egy atlagos allami szervnel brutto 200k-rol indulsz. Az egyeb juttatasok es premiumok kozott mar nagyobb a szoras, de az indulasnal nincs jelentos kulonbseg az allami es maganszferaban szerzett jovedelmek kozott. A problema ott van, h az elorejutas lenyegesen lassabb a nagy gepezetben, raadasul olyan nagyon nem no a jovedelem sem. Cserebe a legtobb helyen a tulorak szama zero, es joval kevesebbet kell dolgozni.
-
viharhozo
addikt
Sztem nem azt jelenti, h finanszirozza az oktatast, hanem konkretan az osztondijra vonatkozik az inkriminalt mondat.
Az iskola elvégzése után tanulmányokért kivetett adó nem sért alapjogot, az tény.
1. Tandij, amit vagy megfizetsz, vagy az allam meghitelezi neked, es kesobb fizeted vissza.
2. Tanulmanyok vegeztevel kivetett ado.
Nem latom a gyakorlati kulonbseget, vmikor igy is, ugy is fizetni kell. -
finest
addikt
-
fasyrt
őstag
+ #127:
Természetesen az állam fedezi, mint ahogy az általános iskolát, ill. a középiskolát. Nehogy már azt gondoljátok, hogyha bevezetik a tandíjat, akkor majd a többeik kevesebb adót, kisebb szja-t fognak fizetni? Akkor meg mi értelme a tandíjnak? Ti nem fizettek kevesebbet, én viszont fizethetek keményen. (Ha belegondolok, hogy az 1,3M-es autót 5 éven át 27e-be kerül, akkor azt a 6e-t nyugdíjas koromig fizethetem.) A mai helyzetet ismerve kizártnak tartom.
Összegezve: Legyen tandíj, de ne a költségvetés helyzetét próbálják rendberakni vele. Tehát: Van tandíj mindenhol, csak különböző mértékben. Ahol hiányszakma van, ott az állam 100%-osan térítsen (vissza nem térítendően), ahol meg sokan vannak, ott pedig keményen legyen tandíj. A tandíjnak egy szabályozó szerepkört kéne betöltenie, ha már a munkaerőpiac nem elég nekünk. -
sakál
tag
Alapvetően egyetértek azzal, amit írsz, ez viszont azért elég érdekes..:
''Nem azért tanulok, hogy utána állam bácsi a plusz tudásomból eredő fizetéstöbbletemnek egy részét elnyelje.''
Akkor meg kéne vizsgálni, milyen pénzből is tanulsz. Néha úgy érzem, sokan azt gondoljátok, kétféle pénz van: Az egyik, amiért véres verítékkel dolgoztok, (vagy fogtok dolgozni) a másik pedig egy állami bányából külszíni fejtésből jön... Nos, észre kéne venni, hogy a felsőoktatásba pumpált pénz mögött ugyanúgy emberek állnak, akiket időnként rohadtúl nem érdekli, ki hogyan akar boldogulni az életben közpénzből. Tegyél igazságot..
A helyes válasz valahol ott lehet, - ha van rá keret, támogatni kell, ha nincs nem. Most nincs.
Amúgy: már korábban leírtam: szerintem az államnak arra nincs lehetősége, hogy azokra is kivesse majd ezt az ''adót'', akik a törvény megjelenése előtt már megkezdték a tanulmányaikat. Akik pedig ezután fogják - igaz, kész tények elé állítva - de dönthetnek, akarják vagy sem a tanulást ilyen feltételek mellet. -
xgrinder
csendes tag
Rangsor már van, igaz ez csak hallgatói szemszögből, de előző félévben mutatott prog előadó egy nemzetközi listát is, mely hallagatói - munkáltatói véleményen alapult. Csak most azt nem találom.
[link] -
moma
őstag
''Nem azért tanulok, hogy utána állam bácsi a plusz tudásomból eredő fizetéstöbbletemnek egy részét elnyelje.''
Akkor mégis ki fizesse ki helyetted, azt amennyivel többe kerül a képzésed? azok akik abban a 3-5 évben már dolgoznak?
Intelligencs: mondjuk ezt az intézményi sorrendet leginkább csak úgy lehetne biztosítani, ha az egyetem nyomon követné a már végzett hallgatóinak az utóéletét, hgy milyen állásokban tudnak elhelyezkedni. Úgy tudom az usa-ban külön részleg csinálja ezt az intézményekben ( és mellesleg pénzt is kunyerál a volt hallgatóktól).
[Szerkesztve] -
Hát, mivel én még ingyen végeztem el a főiskolát, nem érzem etikusnak, hogy érveljek a tandíj mellett.
Ellenben az viszont tényleg zavar, hogy nyakra-főre nyílnak a himbi-humbi iskolák (Zsigmond Király, etc.), és teljesen elértéktelenítik a diplomákat. Anno én meggebedtem, hogy bejussak a Külkerre, és megdöbbenéssel kellett tapasztalnom, mikor végeztem, hogy rengeteg diplomás van. Csak az a baj, hogy én nem apucitól kaptam a pénzt, hogy nesze fiam, végezz el vmi oskolát, hanem nappalin tanultam, délutánonként meg pincérkedtem.
Őszintén remélem, hogy előbb-utóbb lesz nyilvános rangsor a felsőoktatási intézményekről, és a munkahelyek azt figyelembe is fogják venni. Rohadtul b@ssza a csőrömet, hogy én papíron épp olyan közgazdász vagyok, mint az ÁVF-et elvégző kedves ismerősöm, aki kizárólag a puskázás műveletét volt képes mesterszintre emelni.
[Szerkesztve] -
fasyrt
őstag
Hmm.. érdekes kérdés, örülök, hogy végre-valahára rászánják magukat az állami vezetők, annak ellenére, hogy pont beesek.
1. és legfontosabb! Ne csináljunk belőle politikai kérdést! Viki sem jobb, mint Feri. Ez van,ezt kell szeretni, vagy ki lehet menni US, ha az ember bírja a tortúrát és megaláztatást, amit vele művelnek. Vagy az EU-ba,ahova ki lehet menni jobb lóvéért, de az esetek többségében (a hiányszakmáktól eltekintve [pl.:EÜ dolgozók: orvosok, ápolók]) nem a képzettségednek megfelelő munkát fogsz vállalni.
Az a napnál is világosabb, hogy a jelenlegi helyzeten változtatni kell, mert a mostani helyzet finanszírozhatatlan hosszú távon, és sok túlképzett/felesleges képzett embert alkot. Egy olyan rendszert kéne kialakítani, ahol a felsőoktatás rugalmasan tudna alkalmazkodni a munkaerőpiachoz. Ami kell, azt képez, amire meg nincs szükség, olyan szakot meg nem is indít egyáltalán. Azok az emberek,akik meg nem kerültek be a felsőoktatásba, azok más területen képezhetnék magukat (tovább).
Szerintem ez a mostani megldási tervezet nem jó... Nagyon költségvetési szaga van. Nem kell azokat büntetni, akik a felsőoktatásban részt vettek, és igény van rá. Mert így pont azokat bünteti: Ahol nincs rájuk igány, nem fog annyit keresni, hogy beleesen a fizetési sávba. És egyáltalán nem értek evvel az elgondolással egyet, hogy majd a saját fizetéséből törlesszen. Nem azért tanulok, hogy utána állam bácsi a plusz tudásomból eredő fizetéstöbbletemnek egy részét elnyelje. Azért tanulok, hogy rendes munkám legyen, rendes munkakörülményekkel, eltudjam tartani a családom, esetlegesen gondoskodni tudjak szüleimről, minél hamarabb önellátó legyek, aki saját maga, önerejéből ki tud állítani egy lakást, a lakást be tudja rendezni, rendelkezzen egy járművel (robogó, motor, autó), és ÉLJEN.
Nagyon jól passzol ide egyik PH!-s fórumozó aláírása:
Nem azért élek, hogy dolgozzak, hanem azért dolgozok, hogy éljek. -
-
moma
őstag
Tök mindegy, de felső-oktatásban részesülő ígyis úgyis többe kerül a köznek, mit az aki csak éretségizet. Ezt valahogy illenék, kompenzálni.
Apollo17hu : nyilván a megváltoztatandók megváltoztatása mellett értettem. Mondjuk 7 év általános, 3év közép, aztán meg éretségi. Aztán csinálsz amit akarsz.
[Szerkesztve] -
szucsi
őstag
''és ezáltal magasabb jövedelemhez jut''
kac kac
ha az államon múlik diplomásként is éhendöglesz.
csekkold le, hogy mennyit keres bárhol rendes cégnél egy érettségizett, egy középfokúval rendelkező titkárnő, és vesd össze a KBT-velmeglepő és mulatságos.
talán úgy fogalmaznék, ugyanannyit, vagy kevesebbet viszel haza, de jó esetben nem kell fizikai munkát, vagy telemarketinget végezned érte. Max ennyi előnyét látom. -
moma
őstag
Csak picit off: az jutott eszembe, hogy vajon van e értelme, hogy 18 éves korig tart a közép iskola? szerintem lehet elég lenne a 16. Úgy is egy csomó ismétlés van a mostani tanrendben... És mondjuk akkor akinek fogalma sincs hogy mi legyen sokkal lazábban kisérletezgethetne sulikkal, hogy most mit is akar. Ha elvégzett valami nem igazán szakmát adó BA-t (mondjuk egy film szak vagy néprajz vagy nem tudom), még mindig csak 19 lenne és válthatna még tök könnyen.
-
Drizzt
nagyúr
Mint látod azoknak nem is kell mostani állás szerint fizetnie. Csak ha utána meghaladja a bérük a minimálbér 3,33-szorosát. Ha nincs valakinek munkája, akkor az valószínüleg nem is fogja ezt a kritériumot teljesíteni.
ui.: egyébként az is valószínű, hogy eleve kevesebb embert fognak felvenni ilyen állami finanszírozású képzésre, ráadásul más lesz a leosztás is a szakokra. Tudtommal jövőre 62->56 ezer államilag finanszírozott hely lesz csak. -
Jarod1
veterán
csakhogy kiba****tt sokan akarnak egyetemen fősulin tanulni, és nem hiszem hogy az összes diplomás emberkének lesz munkája..
-
fokukac
nagyúr
válasz
concret_hp #111 üzenetére
szvsz nem olyan hülyeség ez az adó, elvégre ha valaki 3-5 évig a felsőoktatásban tanult ingyen és ezáltal magasabb jövedelemhez jut, akkor azt a havi 3%ot ki lehet bírni.
pontosan ez a lényeg. -
finest
addikt
válasz
viharhozo #112 üzenetére
Szerintem ezt QG-nek akartad linkelni, nem?
''..az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg'' Tehát megfinanszírozza az oktatást, h mindenki hozzáférhessen. Az iskola elvégzése után tanulmányokért kivetett adó nem sért alapjogot, az tény. Ezt én nem is vitattam. -
viharhozo
addikt
A tanuláshoz való jog alkotmányos alapjog.
''70/F. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja az állampolgárok számára a művelődéshez való jogot.
(2) A Magyar Köztársaság ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép- és felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg.''
Ha van alanyi jogu tandijhitel, nem serul senki joga. -
concret_hp
addikt
szvsz nem olyan hülyeség ez az adó, elvégre ha valaki 3-5 évig a felsőoktatásban tanult ingyen és ezáltal magasabb jövedelemhez jut, akkor azt a havi 3%ot ki lehet bírni.
viszont ezzel nem oldódnak meg a felsőoktatás problémái:
nem lesz kevesebb a büfészakokra járók száma, nem lesz túlképzés egy csomó területen. mert a felsőoktatásnak ez alapvető problémája: egy halom olyan embert képeznek amire egyszerűen semmilyen igény nincs. és persze ha már ''végigsznvedte'' a diplomáig vezető utat, akkor nme hajlandó olyan munkát végezni amihez egy sima érettségi is elég. amire viszotn alkalmas, arra nincs igény. Ha végiggondoljuk, hogy először is az ő képzésük is 1 halom pénzbe kerül, majd utána munkanélküliek lesznek, míg el nem hajlandók vállalni olyan munkát, amihez nem kell egyiptológusnak/néprajzkutatónak/művelődésszervezőnek stb.nek lenni, addig ugye munkanélküli segélly meg mittomén. ha ehhelyett félmunkaidőben végigdolgozzák azt a 3-4-5 évet, amíg feleslegesen tanultak, sokkal beljebb lenne az állam: nem vinnék a pénzt ezek az emberek, hanem valamennyit befizetnének, mint adó. nagyobb lenne a foglalkoztatottság, javulna a dolgozók/nem dolgozók aránya. -
Drizzt
nagyúr
Most őszintén...
Ha UTÓLAG, amikor már megvan az állásod, s meg is haladja a minimálbért legalább 3,33*, s csak akkor kell befizetned havi 6K-t, akkor ez miben befolyásolja ezt a dolgot, amit leírtál:
''Abszolút egyetértek veled! Én tavaly végeztem, közlekedésmérnök szakon és bevallom, nagyon örülök, hogy nem volt fizetős a felsőoktatás. Ha teszem azt fizetős lett volna, nem lett volna meg az esélyem anyagi okok miatt. Szóval tényleg alkotmányos jog, hogy mindenkinek lehetősége legyen tanulni (akár felsőoktatási képzésben részt venni), mert egy szegényebb rétegből jövő emberkének, ha adok megfelelő lehetőséget+támogatást, könnyen lehet, hogy a jövőben komoly sikereket ér el az adott szakmában. Tehát tényleg ne az legyen, hogy a ''paraszt'' gyereke csak kapálni tudjon + termelni, hogy eltartsa a diplomás értelmiséget.''
Mert szerintem semmiben. Kezdéskor nincsen semmi extra költséged a mostanihoz képest. -
mityku
aktív tag
Abszolút egyetértek veled! Én tavaly végeztem, közlekedésmérnök szakon és bevallom, nagyon örülök, hogy nem volt fizetős a felsőoktatás. Ha teszem azt fizetős lett volna, nem lett volna meg az esélyem anyagi okok miatt. Szóval tényleg alkotmányos jog, hogy mindenkinek lehetősége legyen tanulni (akár felsőoktatási képzésben részt venni), mert egy szegényebb rétegből jövő emberkének, ha adok megfelelő lehetőséget+támogatást, könnyen lehet, hogy a jövőben komoly sikereket ér el az adott szakmában. Tehát tényleg ne az legyen, hogy a ''paraszt'' gyereke csak kapálni tudjon + termelni, hogy eltartsa a diplomás értelmiséget.
Munkanélküliség: nem kell siránkozni! Én a magam példáján láttam, hogy mennyit kell pályakezdőként teperni egy állásért, de meg is van az eredménye! Rohadt sok pályázatot beadtam, állásinterjúk (tavaly februárban végeztem), de 2 hete melózok egy cégnél (szakmámban) és megérte várni. Persze közben nem otthon voltam, hanem csináltam tanfolyamokat (Mnkaügyi Hivatal révén), ami 1 forintomba se került!!! (vámterület és nyelvtanfolyam). Szóval lehetőség adott és legyen is elérhető a továbbiakban is!
[Szerkesztve]
Sőt! Hogy még jobban kihasználjam a lehetőséget, az év elején jelentkeztem egy 2 éves képzésre (gépipari mérnökasszisztens), ami államilag finanszírozott. Azért jelentkeztem, hogy ha esetleg nem tudok addíg elhelyezkedni, akkor megcsinálom és lesz +1 papírom (végzettségem).
[Szerkesztve] -
Morris
veterán
válasz
Apollo17hu #99 üzenetére
jóva, bocs, béke van
Csak azt akartam mondani ezzel, hogy én is dolgoztam fősuli mellett, de ugyanott vagyok most is mint akkor (anyagilag)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- Jövedelem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Óra topik
- Apple asztali gépek
- Le Mans Ultimate
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Plus 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3353
- Lenovo Tab M10 HD 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3519
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest