- Hamarosan birtokba vehető az AYANEO legújabb handheld gépe
- Nyáron jön az Acer oktatási rendszerbe szánt, ChromeOS-t futtató tabletje
- Nagy képátlójú, 4K-s QD-OLED monitor jön az Acertől, ami Calman plecsnit kapott
- Karnyújtásnyira van Kína a HBM2 memóriák gyártásától
- 10 Gbps-os, övre akasztható SSD-vel adott magáról hírt a Patriot
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Karnyújtásnyira van Kína a HBM2 memóriák gyártásától
- Apple notebookok
- Amazon Fire TV stick/box
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- Félkörpanorámás mikrotorony érkezett, ezúttal a SilverStone berkeiből
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
válasz Blindmouse #15 üzenetére
"Igazából nem tudom hogy lehetne a jelenlegi programozókat beidomítani, hogy a hardveren tudjanak dolgozni."
Úgy, hogy kifizeted a szokványos órabért nekik, csak épp lenyelned, hogy 10x annyi ideig fog tartani a fejlesztés, tehát 10x annyiba fog kerülni. Amíg kifizeted a programozóknak... érted, az emberek azt tanulják, amire kereslet is van.
-
lenox
veterán
válasz cousin333 #47 üzenetére
Jo, hat az fpgak eseteben ketlem, hogy ennek gyakorlati haszna van. A reszecske fizikus kodja szerintem cpun vagy gpun gyorsabban fog futni, mint fpgan, aki ki tudja hozna az fpga-bol a megfelelo teljesitmenyt, annak meg mindegy lesz, hogy melyik nyelven kell irnia. De ez csak egy velemeny, legfejlebb tevedek.
-
cousin333
addikt
Hosszútávon az a lényeg, hogy ne kelljen hozzá annyira érteni. Nyilván nem lesz sosem olyan, mintha direktbe, optimálisan írnád meg. Bár azért egy bizonyos komplexitás felett a fordító csinálhat jobb HDL kódot, mint amilyet te írnál, még ha értesz is hozzá. De legalábbis gyorsan elkészülne vele, míg mire te a kézi módszerrel készítesz valami igazán ütőset, ami esetleg rosszabbul hordozható vagy skálázható, addigra ott a 2x jobb hardver.
A másik, amit említettél is, hogy itt a tudás a lényeg. Az, hogy mit akarsz implementálni, és nem elsősorban az, hogy hogyan. Márpedig valószínű, hogy a tudás birtokosa (pl. egy részecske-fizikus) jobban átlátja, hogy mit akar, mint az, aki amúgy penge az FPGA-k terén.
[ Szerkesztve ]
"We spared no expense"
-
cousin333
addikt
Pár gondolat (igyekszem 1 hsz-ben ):
VaniliásRönk (#3): Az FPGA-k lényege benne van a nevében: Field-Programmable Gate Array. Ezek mindig is programozhatóak voltak és most sem lesz ez másképp.
korcsi (#5): Szerintem alapvetően nem nehéz programozni, csak szokatlan. Mármint a "hagyományos" programozáshoz képest. Itt az egyes elemek/modulok valóban párhuzamosan, egymástól függetlenül futnak, nem csak látszólag, mint egy 1 magos processzornál (de a 8-cal is hasonló lenne a helyzet).
JColee (#13): "Szóval a cikk jobban körüljárhatta volna az egész témakört, leírhatta volna az fpga-k lelki világát."
Ez egy hír, nem cikk. FPGA-k körüljárása kicsit több időt (és oldalt) igényelne.
VaniliásRönk (#17): "Szoval egy FPGA-ban "egyszeruen" ossze vannak hanyva a funkciok, aztan mazsolazd ossze ami kell?"
Mint már többen is írták, alapvetően nem. Van egy alap modul, ami képes 1-2 bitet tárolni, illetve 4-6 bemenet összes létező kombinációjára egy 1-2 bites kimenetet adni, ami így elmondva nem túl sok. De ezekből van több százezer, vagy millió, abból azért már elég komplex dolgokat lehet kihozni. Mindezek mellé van egy rugalmas vezetékezés az egyes komponensek között.
Bada Bing (#24): Azt se felejtsük el, hogy ezen programozható elemek mellett vannak fixen bedrótozott modulok is a legalapvetőbb funkcióknak, úgyis mint RAM (akár MB-os nagyságrendben) vagy DSP (szorzásra) vagy éppen nagy sebességű soros kommunikáció lehetősége.
VaniliásRönk (#26): "Rendben, de akkor hol van a dolog szépséghibája? Mert pl. szuperszámítógépekben nem látom akadályát miért ne terjedtek volna el eddig is tömegesen."
Ahhoz, hogy használható legyen, kell kiforrottság HW és SW (pl. fordító) terén, értelmes léptékű erőforrások és nem utolsó sorban piaci igény (esetleg kényszer) a változásra.
"Fontos információ, hogy az Intel egyedüliként az Altera-nak végez bérgyártást"
Más kisebb FPGA gyártóknak is nyújt ilyesmit pl. Achronix.
dezz (#33): DevKit? Miért kellene azt megvenni? Nem egy fejleszteni akarnak elsősorban, hanem futtatni. Na meg számolni. Ahhoz meg nem kell sok extra komponens. A jelenlegi (nagy) FPGA-kat viszonylag kis szériában gyártják, ha nő az érdeklődés, az ár is csökken.
NetTom (#36): "Az FPGA csak ott alternatíva ahol nem éri meg sorozatgyártani egy adott spéci áramkört a kis volumen miatt."
Mint például HPC-kben? Gondolom ott éppen hogy jól jön a rugalmas áramkör (pl. ha éppen 19 bites regiszter kell, akkor olyat implementálnak, nem 32 vagy 64-est). Meg aztán az, hogy hány darab éri meg, folyamatosan változik, és gyanítom, hogy nő ez a szám.
"Maximum abban hogy egyes egyedi részfeladatok egy egy spéci áramkörrel gyorsíthatóvá válnak"
És ez nem elég? Pont az a lényeg, hogy ezekre az egyedi részfeladatokra már nem a CPU-t vagy a GPU-t kell használni, tehát vagy csinálhatnak közbe mást, nincs szükség olyan sokra belőlük.
lenox (#38): "Azt a reszet nem latom, hogy miert lesz igy jobb, ha opencl-lel lehet programozni."
Mert lesz egy magasabb szintű programozói felületed, ami esetleg transzparensen is működhet a GPU és az FPGA (és a CPU) között. A hardverek viszonylag gyorsan fejlődnek, egy bizonyos szint után már jobb, ha inkább a szoftverfejlesztést gyorsítod (egyszerűsíted), akár a HW követelmény kárára is.
Még pár megjegyzés:
1. Az FPGA elég egyszerű felépítésű, elég hamar át is állnak mindig a kisebb csíkszélességre.
2. A "fordítás" sok időt vehet igénybe, de ha komoly számítási mennyiséghez kell, akkor esetleg megéri az a néhány perc (óra, nap...).
3. A mai FPGA-k esetén nem kell feltétlenül mindig mindent "lefordítani". Lehet előre "legyártani" kisebb modulokat, amiket aztán igény szerint, akár futás közben is cserélgetsz, lásd dinamikus (parciális) rekonfiguráció. Ez kicsit olyan, mintha a videokártyádban az éppen aktuálisan futtatott játék igényétől függően állíthatnád be a különböző feldolgozóegységek arányát (ehhez több textúrázó kell, ahhoz inkább több raszterizáló egység... stb.).
"We spared no expense"
-
lenox
veterán
Oke, de szerintem van egy olyan resze, hogy a nyelv az csak egy syntax, a tudas nem ebben rejlik, hanem amit csinalni akarsz. Nekem pl. mindegy, hogy opencl-ben vagy cuda-ban irom a kodot a gpu-ra, mert az a lenyeg, hogy ertsem az absztrakciot. Ugyanigy aki fpga-t fog programozni opencl-ben ha nem csak hello world-ot fog irni, akkor nagyon kell ertse az fpga-t is, nem eleg, hogy az opencl-t erti. Tehat szerintem egy 'mezei' opencl fejleszto nem fog boldogulni vele, plane nem fog jo kodot irni.
-
dezz
nagyúr
válasz FollowTheORI #36 üzenetére
+ Bada Bing: Nem szilikon (angolul silicone), hanem szilícium (silicon).
"Sosem lesz egy FPGA olyan gyors mint egy adott szilikonba implementált áramkör."
Ez így van, ha a chip a konkrét feladat implementációja. A GPU-k esetén ez nem áll fent, hiszen az nagyrészt viszonylag egyszerű, de multipurpose számolóegységek méretes tömbje, amin programok futnak. Az adott OpenCL kód hatékony FPGA-s megvalósításával kompenzálható a kisebb órajel és kevesebb áramköri elem.
"Az FPGA csak ott alternatíva ahol nem éri meg sorozatgyártani egy adott spéci áramkört a kis volumen miatt."
Mint a cikkből kiderül, ott is jó lehet a GPU-k ellenében, ahol a fogyasztás is fontos.
(#37) Bada Bing: Az említett árak, mint már ott is írtam, nem DevKit árak, hanem 1-1 chip kerül ennyibe a kereskedelemben. Nagyobb mennyiségű bevásárlásnál nyilván csökken az ár, de szerintem nem a töredékére.
(#38) lenox: Az OpenCL célközönsége idegenkedik a HDL nyelvektől...
(#42) Reggie0: Mint korábban elhangzott, nem a kommersz videokártyák árával kell itt hasonlítgatni, hanem a Teslák, amik szintén többezer dollárba kerülnek. Mondjuk a cikkbeli esetben a 2k USD vs. 8.5k USD kicsit húzós... De megérheti valakinek, aki pl. igen nagy teljesítménysűrűségre törekszik.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Arra, hogy OpenCL-el jatszanak rajta es meg valamennyire fel szeretnek venni a versenyt a GPU-k araval.
Ha szeretnel csinalni egy clustert szamitasi feladatokra, akkor jobban megeri tobbet venni a cyclonbol, mint stratix-ot venni.A prototyping mas kerdes, nyilvan oda a legnagyobbak kellenek.
[ Szerkesztve ]
-
Bada Bing
tag
Azért jó, mert az OpenCL kezd a sztenderd nyelvévé válni az adatintenzív, párhuzamos programoknak. Egyre többen egyre több programot írnak ezen a nyelven, kézenfekvő tehát, hogy támogassuk.
Ugyanazért támogatják az FPGA gyártók az OpenCL-t, amiért Androidra is Java-ban kell fejleszteni és nem egy frissen kitalált nyelvben. Ha egy FPGA-ra is lefordíthatod azt a programot, amit megírtál, akkor jobb eséllyel fogsz FPGA-t venni hozzá, mintha erre nem lenne lehetőséged.
-
lenox
veterán
Szerintem legrosszabb esetben sajat opencl extension-on keresztul biztos tudnak olyat csinalni, amitol nem lesz annyira bekorlatozva, hogy ertelmetlen legyen. Azt a reszet nem latom, hogy miert lesz igy jobb, ha opencl-lel lehet programozni. Mert elso korben azert lehetne jo, mert akkor fut esetleg celhardver nelkul cpu-n, de ahhoz a cpu drivernek is kell majd supportalni a spec extension-oket.
-
Bada Bing
tag
Tényleg nem jogos a devkitek árát összehasonlítani sorozatgyártott termékekével. Egy FPGA lapka ára ennek igenis a töredéke, tehát ha valaki aláépíti a hardvert, akkor a végterméknek nem kell drágábbnak lennie egy videokártyánál vagy egy felsőkategóriás processzornál.
(#36) NetTom: nem szilikonba implementált áramkör, hanem konkrétan GPU-k alternatívájaként említi a cikk az FPGA-kat. Ha egy hétig akarsz futtatni egy algoritmust, akkor megéri egy órát eltölteni vele, hogy ingyen lefordítsd az FPGA fejlesztőkörnyezetedre. Nem éri meg ugyanakkor milliós összegeket és fél évet eltölteni azzal, hogy szilinkonon implementáld. Az órajel pedig önmagában semmit nem jelent.
Érdemes szem előtt tartani, hogy itt most nem az FPGA-k újdonságáról van szó, hanem az OpenCL nyelvéről. Ma is nagy számban alkalmaznak már FPGA-kat jelfeldolgozási feladatokra. Ugyanezen feladatokra GPU-kat is lehet használni. Leginkább csak annyi fog változni, hogy ezeket a feladatokat hamarosan OpenCL nyelven is le lehet írni akkor is, ha FPGA-ra szeretnénk ezeket letölteni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sosem lesz egy FPGA olyan gyors mint egy adott szilikonba implementált áramkör.
Az FPGA csak ott alternatíva ahol nem éri meg sorozatgyártani egy adott spéci áramkört a kis volumen miatt.
Órajelekben egy komplex FPGA megoldás messze elmarad egy GPU-tól... ezt szerintem egy GPU fejlesztő is simán meg tudná erősíteni.
Arra jó hogy kipróbálják egyáltalán müködik e a megoldás.Amit a post címe utal nem hiszek.
Maximum abban hogy egyes egyedi részfeladatok egy egy spéci áramkörrel gyorsíthatóvá válnak, míg általános CPU vagy GPU-n lekódolva nem elég hatékonyak. De azért sok ilyen feladatot nem tudok elképzelni most.
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
dezz
nagyúr
válasz shabbarulez #12 üzenetére
DevKit? A Stratix-IV 530K darabja ~8500, ~18'000 vagy ~28'000 USD, attól függően, hogy E, GT vagy GX típus (valószínűleg az E-t használták, de nem biztos). Ezeket a legnagyobb FPGA-kat általában komolyabb IC tervek sorozatgyártás előtti gyakorlati kipróbálására használják, ahol néhányezer vagy akár néhánytízezer dollár a teljes R&D töredéke.
Ehhez képest pl. a Tesla C2075 ára 2200 USD. Úgyhogy, vagy az FPGA-gyártók gondolják újra az árazásukat, vagy csak igen szűk körben kerülnek majd ilyetén alkalmazásra ezen termékeik.
Szerintem, bár az OpenCL leegyszerűsíti az FPGA számítási feladatokra való bevetését, ugyanakkor viszont le is csökkenti a lehetőségek számát... Mármint, így nem lehet kihasználni az FPGA-k teljes potenciálját. De elképzelhető, hogy bizonyos tekintetben így is többre képesek, mint egy mai GPU. Lenox, mit gondolsz erről?
Egyébként hogy lehetséges az, hogy a Xeon jobb telj./fogy. aránnyal rendelkezett, mint a Tesla? Főleg egy ilyen, viszonylag egyszerű és jól párhuzamosítható algoritmussal?
[ Szerkesztve ]
-
domi007
őstag
Ez az irány nekem nagyon tetszik FPGA for the win
"az adott hardverhez illő legoptimálisabb beállítás mellett"
kérlek, maradjunk az értelmes szavaknál."̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik
-
Seregély
tag
Szerintem ez lesz a következő programozási paradigma váltás. Fontos információ, hogy az Intel egyedüliként az Altera-nak végez bérgyártást, annak fejében, hogy speciális FPGA változatokat fejlesztenek nekik. Csendben kihoztak olyan MCM-t, amiben egy Atom mellett FPGA van tokozva. Nálunk is van próbára néhány, és igen brutális dolgokat lehet kihozni belőle. Jövőre ígérnek már egy szilikonra integrált változatokat is, nem csak Atommal. A HW már készen áll, de a piac illetve a fejlesztők még nem. Én el tudom képzelni, hogy a gpGPU-t gyorsan át fogjuk ugrani és eljön a FPGA-k ideje.
http://download.intel.com/embedded/processors/prodbrief/324535.pdf
-
lenox
veterán
Lehet, de pl. en azt tippelnem, hogy a gpuk az utobbi 5 evben jobban fejlodtek, mint az fpgak, es 5-10 eve is voltak cegek, akik fpga-t probaltak eladni, pl. az sgi-nak es volt fpga-s node-ja, de megsem terjedt el mint altalanos celu eszkoz. Most az uj dolog az opencl. Ennek egy baja van, hogy szerintem aki veszi a faradtsagot, hogy egy ilyen fejlesztest megcsinaljon annak opencl ide vagy oda akkor is nagy kockazatot kell vallalnia, amit valoszinuleg opencl nelkul is vallalt volna. Ezek a cegek szerintem mar most is aruljak az fpga-s megoldasaikat, szoval az opencl szerintem nem fog sokat segiteni.
-
Reggie0
félisten
válasz VaniliásRönk #26 üzenetére
Rohadt draga es sok ido mire megterul. Ha a magyar lakossagi villanyarat nezzuk, akkor kb. 2 ev a beruhazas megterulese, de az ilyesmiben utazo cegek joval olcsobban veszik az aramot igy ez az ido erosen kitolodik. Viszont a GPU-k fejlodesevel is fel kell venni a versenyt. Tehat mire hasznot hozna a valtas, addigra lehet lecserelni vagy boviteni.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Rendben, de akkor hol van a dolog szépséghibája? Mert pl. szuperszámítógépekben nem látom akadályát miért ne terjedtek volna el eddig is tömegesen.
[ Szerkesztve ]
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
Bada Bing
tag
válasz VaniliásRönk #21 üzenetére
Nem. Az FPGA teljesen általános logikai elemeket tartalmaz, amelyek tetszőleges logikai függvényt képesek megvalósítani. Az OpenCL parancsokat elvégző elemeket ilyen általános logikai elemekből állítjuk össze, amikor felprogramozzuk az FPGA-t. Tehát amikor legyártják a lapkát, akkor még azok a logikai elemek akármivé összeállhatnak, akkor válnak OpenCL utasításvégrehajtókká, amikor az emlegetett kapcsolókat ennek megfelelően állítjuk be.
-
JColee
őstag
Pedig ez a lényeg:
Sok (milliós nagyságrend) ilyen blokk variálható kapcsolásával lehet megvalósítani tetszőleges (nem teljesen igaz, de sebaj) digitális áramkört. Ott van benne a d flip flop, a LUT-okkal a logikai alapkapukat lehet implementálni, és ott van egy teljes összeadó is.[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Itt van az Altera osszefoglaloja, hogy ezt hogyan is kepzeltek megvalositani.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Nyilván én is itt próbáltam körülnézni először, de sokkal okosabb nem lettem tőle, részletekbe nem megy bele.
#19 Bada Bing: Nem inkább a különböző műveletvégző egységeket lehet tetszőlegesen szervezni? Tehát ha készül egy design OpenCL-hez, akkor annak tartalmaznia kell az OpenCL-ben kiadható parancsokat elvégző logikai blokkokat. Jól gondolom?
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
Reggie0
félisten
Az energiahatekonysaga jobb, viszont baromi draga. Egy videokartyaval osszevetheto teljesitmeny(persze ez funkciotol is fugg), nagyjabol 4x..5x annyiba kerul.
(#15) Blindmouse: Jo neked, nekem volt, hogy egy hetig szamolt(XC6LX45-re). Ez attol is fugg, hogy milyen optimalizaciot csinaltatsz es mennyire tomod meg.
Akit erdekel az FPGA, annak javaslom a ztex eszkozoket (ztex.de). Csak egy USB port kell hozza, spec programozo nem.
[ Szerkesztve ]
-
Bada Bing
tag
válasz VaniliásRönk #17 üzenetére
Az FPGA egy teljesen általánosan konfigurálható (programozható) eszköz, nincs benne semmiféle funkció összehányva.
Közelítőleg úgy lehet elképzelni, mintha egy processzor tranzisztorait összekötő minden egyes vezetéken elhelyeznénk egy-egy kapcsolót. Az FPGA "programja" azt tartalmazza, hogy mely kapcsolók vannak bekapcsolva és melyek kikapcsolva.
Vagyis nem a gyártás során dől el, hogy mely logikai elemeket kötünk össze milyen sorrendben, hanem ezt egy számítógép segítségével bármikor módosíthatjuk.
Az FPGA-k épp azért kerülnek most az érdeklődés középpontjába, egyre több feladatot oldunk meg párhuzamos algoritmusokkal és az FPGA-k ebben nagyon hatékonyak.
Az, hogy az FPGA-k hatékonyan programozhatók legyenek egy adott területen, csak megfelelő nyelv és fejlesztőeszközök kérdése. Jelfeldolgozási feladatokra például már régóta alkalmaznak FPGA-kat, és ilyen célokra már vannak hatékony fejlesztőeszközök is, amelyhez jelfeldolgozási szemléletre van szükség, nem pedig hardveresre.
Az OpenCL révén most olyan algoritmusok és feladatok terjedtek el, amelyekben nagyon hatékonyak az FPGA-k, ezért kézenfekvő feladat egy OpenCL -> FPGA fordító megalkotása.
[ Szerkesztve ]
-
JColee
őstag
válasz VaniliásRönk #17 üzenetére
Ilyen az FPGA. Nézd meg az architecture részt. Olyanból van benne jó sok.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz Blindmouse #15 üzenetére
Szoval egy FPGA-ban "egyszeruen" ossze vannak hanyva a funkciok, aztan mazsolazd ossze ami kell? Mert szerintem ez igy soha sem lesz hatekonyan programozhato.
-
Ruuwa
tag
Tudom, tudom, az FPGA nem ilyen egyszerű valami, meg lehet nem is értem teljesen, de a kis laikus agyamban már olyan víziók jelentek meg, hogy egy évtized múlva már nem konkrét CPU/GPU/APU-t fog árulni az Intel vagy az AMD, hanem csak sémákat. "Höjj kijött az új Core i 9, le is töltöm gyorsan az FPGA-mra."
Valami tréfás, humoros, mégis mélyenszántó gondolatokat magában hordozó, rövid, velős mondat, mely egyéniségem rendkívüli sokszínűségéről tesz tanúbizonyságot.
-
Blindmouse
senior tag
válasz VaniliásRönk #11 üzenetére
Nekem volt, hogy egy 50 Kgates (elég kicsi) FPGA-ra három órát számolt a gépem, mire kiköpte az eredményt.
Igazából nem tudom hogy lehetne a jelenlegi programozókat beidomítani, hogy a hardveren tudjanak dolgozni. Legtöbbjüknek két magra nem megy az optimalizálás, nem tudom mit kezdenének n számú különböző funkciójú, késleletetésű, működésű egyszerre futó elemmel.3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace
-
Phvhun
őstag
válasz VaniliásRönk #11 üzenetére
Az FPGA lényege, hogy akármikor újra lehet programozni a kapcsolatokat a chipben.
Tehát ha olyanod van akkor cpu-nak "behuzalozott" fpga-t át tudod állítani gpu-nak.
Ezt egy rendes procin csak emulálással lehet elérni, ami nagyságrendekkel lassabb működést eredményez.Viszont ha veszünk egy konkrét felprogramozott fpga-t, és legyártjuk ugyanazt rendesen, mint a procikat, akkor az lesz a kisebb lapkaméretű, gyorsabb és kisebb fogyasztású.
Tehát az fpga lényege a rugalmassága.
[ Szerkesztve ]
-
JColee
őstag
Senkit nem fog érdekelni, hogy egyikben olyan hülyeségeknek is kell áram, hogy decode dispatch stb., a másiknak meg nem, csak kompletten működik a rendszer, mindent bele kell számolni.
Ebben igazad van,de a cikk így azt sugalja, hogy hip-hop meg lehet valósítani fpga-ra az opencl kódot, de a szintézer kissé tovább fog futni, mint a fordító. Az is kérdéses, hogy mekkora projekt fér bele az fpga-ba?
Minél magasabb szintű leírást adnak a szintézernek annál kevésbé lesz optimális a hardver.
A vérpistike majd nem érti, hogy miért nem fpga van a gépében, ha az 10 wattot fogyaszt a 130 helyett.
Szóval a cikk jobban körüljárhatta volna az egész témakört, leírhatta volna az fpga-k lelki világát.VaniliásRönk Akkor módosítod a programot, aztán vársz jó sokat, mire újra kész a szintézer.
[ Szerkesztve ]
-
LordX
veterán
Ugyanazzal a HDL kóddal igen, de nem grafikuskártyát fognak beleprogramozni, hogy utána azon fusson egy OpenCL program, hanem direkten az OpenCL programot fogják beleprogramozni. És innentől a kérdés az, hogy az én kis 250 soros kódommal mennyi adatot lehet lezúzni 200W-al. Senkit nem fog érdekelni, hogy egyikben olyan hülyeségeknek is kell áram, hogy decode dispatch stb., a másiknak meg nem, csak kompletten működik a rendszer, mindent bele kell számolni.
[ Szerkesztve ]
-
JColee
őstag
Szerintem nem szabadna idekeverni az energiahatékonyságot, mivel az fpga pont hogy többet zabál ugyanazzal a hdl kóddal, mint egy asic.
Nyilván azért fogyaszt kevesebbet, mert az opencl kódot varálzsolják rá az fpga-ra, és nem egy valamilyen processzort írnak hdlben, ami majd futtatja az opencl programot. -
Alchemist
addikt
Tömegtermékként lemenne az ára, az energiahatékonyság pedig nemcsak a villanyszámla miatt fontos, hanem azért is, mert a GPU teljesítményének növelése előbb szalad bele az extrám hűtésigény korlátjába.
Ráadásul az FPGA speciális feladatokhoz jobban testreszabható.Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
ftc
nagyúr
válasz VaniliásRönk #3 üzenetére
library ieee;
use ieee.std_logic_1164.all;
use ieee.std_logic_unsigned.all;
use ieee.std_logic_arith.all;
entity ALU is
port( A: in std_logic_vector(3 downto 0);
B: in std_logic_vector(3 downto 0);
sel: in std_logic_vector(2 downto 0);
result: out std_logic_vector(3 downto 0);
carry: out std_logic);
end ALU;
architecture behv of ALU is
begin
process(A,B,Sel)
variable tempresult:std_logic_vector (4 downto 0);
begin
case sel is
when "000" => --000 add.
tempresult := ('0' & A)+('0' & B);
when "001" => --001 sub
tempresult := ('0' & A) + (not ('0' & B)) + 1;
when "010" => --010 mul.
tempresult := ('0' & A)*('0' & B);
when "011" => --011 div.
tempresult := ('0' & A)/('0' & B);
when "100" => --100 and
tempresult := ('0' & A) and ('0' & B);
when "101" => --101 or
tempresult := ('0' & A) or ('0' & B);
end case;
result<=tempresult(3 downto 0);
carry<=tempresult(4);
end process;
end behv;ez egy vhdl kód egy ALU-é... jelenleg ezt is programozni kell ezt szeretnék felépíteni egy magasabb szintű program nyelvel...ami az OpenCL lenne... amit látsz ez csak egy kis alap... a legnagyobb gond, hogy 90%-ban elveszel a részletekben egy nagy projektnél
-
korcsi
veterán
válasz VaniliásRönk #3 üzenetére
Sosem volt fixen bedrótozva, az összeköttetéseket lehet programozni a logikai blokkok között, ezért nehéz programozni, nekem sem maradt meg belőle sok a főiskola óta
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
lenox
veterán
Idorol idore elokerulnek az fpgak. Amugy mennyi egy ilyen? Amiket en tudok, hogy fpgas megoldasok, azokat kb. 5000 dollar per kartya aron adjak. Ehhez kepest egy 500 dolarros gpu a kulonbozetet 15 ev alatt fogyasztja el, ha a 300 dollar per eves kulonbseget nezzuk, szoval nem eri meg az fpga.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Ha jol ertem az FPGA-k eddig teljesen fixen bedrotozott celhardware-ek voltak. Az lenne a meglepo, ha ez nem eredmenyezne nagysagrandekkel jobb energiahatekonysagot, viszont ez rogton megmagyarazza miert nem nagyon hasznaljak ilyen formaban. Ez az uj fejlesztes miben lesz elorelepes a programozhatosagot illetoen? Mire lehet ezt hasznalni olyan orokzold alkalmazasokon kivul, mint a zsdihad szo kiszurese szoveges uzenetekbol?
-
ftc
nagyúr
Azért VHDL jó dolog...s nem is annyira nehéz a programozása... de OpenCL-el mondjuk szélesebb körben is használható lenne...
-
Godefroy
senior tag
Érdekesség, nem tudom lesz-e belőle valaha valami.
Arra sosem emlékezünk ami nem jut eszünkbe...
Új hozzászólás Aktív témák
- SQL kérdések
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Egy újabb érdekes eset [Update HSZ-ben]
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mi tartja még életben a vezetékes telefont?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Nothing: március 4
- Az európai gyógyszerügynökség otthagyta az X-et
- Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i3-9100 + Akasa AK-CCE-7102EP - FOXPOST az árban!
- Intel Core i7-4790K 4-Core 4GHz LGA1150 (8M Cache, up to 4.40 GHz) Processzor!
- I7-4770K processzor 4mag 8 szál 3,5 ghz
- Ritkaság!!! i9 10900K s1200 CPU! Számla+ gari!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest