- Vezetékes FEJhallgatók
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Mini-ITX
- Acer notebook topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
-
Jogos.
Ezt néha elírom... szilícium. Jaja tudom én csak hát néha gyorsabb a kezem mint az átgondoltságom....
Értem amit írtatok, de gondolj bele miért alakult ki a GPU mint olyan?
Ott is előtte az volt hogy volt egy gyors célhardver... majd rájöttek jobb az ha többféle feladatra lehet fogni a dolgot, ha már ott az a sok tranzisztor... aztán a végén mindig oda jutottunk el, hogy az a "legjobb", ha van sok kis általános gyors végrehajtó és azt a program dönti el milyen magasabb műveletet valósítassz meg vele.Értem én hogy a HPC részen eléggé speciális feladatok lehetnek, de ez egy olyan kicsi szegmens hogy nem érné meg piaci alapon.
Gondolj bele van egy kutató cég vagy egy egyetem, akármi ott általában a HPC rendszert arra használják hogy mindenféle szimulációkat végezzenek, ahol a feladat mindig változik. Akár napon belül is... ilyenkor mindig újra kéne fordítani és szintetizálni az egész sokmillió FPGA-ból álló projektet. Nem biztos hogy van arra idő hisz addig áll az egész rendszer, ami HPC esetén nem olcsó mulatság és épp az a cél ezeknél mindig hogy folyamatosan maximumon menjen, akkor éri meg.
Persze erre írhatod hogy épp azért van ott az "általános" OpenCL, csak a probléma az hogy ezt nem hiszem meg fogják tudni jól és hatékonyan oldani. Eddig is volt próbálkozás C-ből meg egyéb nyelvekből hardver meg FPGA fordítót csinálni. Egyszerűbb kódokra még néha jól is működött, de amint komplexebb a probléma eléggé megnehezült (ha nem épp ellehetetlenült) a megvalósítás. Főleg úgy hogy elég gyors és hatékony legyen.
Eddig általában jobb volt az eredmény nagyon komplex problémák esetén is akkor ha inkább sok-sok egyszerű párhuzamos végrehajtó dolgozott az ügyön. Ezért van egyre több CPU vagy épp egyre általánosabb GPU a HPC rendszerekben.Egy egy nagyon spéci esetben el tudom képzelni hogy működik, de túl drága lenne szerintem ahhoz hogy érdemben elterjedjen.
Én azt mondom és azis látszik eddig hogy mindig jobb a több kicsi egyre gyorsabb végrehajtó és annak a programozása. Mert egyszerűen könnyebb kezelni és rugalmasabb, hatékonyabb.
Tényleg ott működhetne ez jól ahol pl mindig mondjuk atomrobbantást szimulálnak és ritkán változik a szimulációs módszer (vagy bármi hasonló, időjárás, földrengés... stb).
De nem véletlen ezen területeken sem csináltak célhardvert eddig... mert ha belegondolsz egy relative állandó FPGA jó lenne, akkor egy szilikonba ültetett célhardver mégjobb. Nemde?
Ha meg mindig változik, akkor lásd fentebb.Persze oké, bejöhet hogy tudnak csinálni egy gyors és jó OpenCL fordítót ami elég jó ér hatékony hardver kódot generál... de én egyelőre kevés esélyt látok az eddigi próbálkozások alapján.
-
JColee
őstag
Szerintem a másodikra gyúrnak. Az elsőnek nem lenne értelme, mert ennyi erővel normálisan le is lehetne gyártani azt a "kvázi virtuális gépet".
Utóbbi esetben mire kellhet külön odafigyelnie az OpenCL programozónak?
Ez akkor kiderül, ha kész lesz a környezet. Lehet majd menni drágáért alterás tanfolyamra, ahol elmondják, hogy a szintézer milyen struktúrákat ismer fel, miket lehet használni, miket kerüljön az ember, stb. -
lenox
veterán
Oke, de szerintem van egy olyan resze, hogy a nyelv az csak egy syntax, a tudas nem ebben rejlik, hanem amit csinalni akarsz. Nekem pl. mindegy, hogy opencl-ben vagy cuda-ban irom a kodot a gpu-ra, mert az a lenyeg, hogy ertsem az absztrakciot. Ugyanigy aki fpga-t fog programozni opencl-ben ha nem csak hello world-ot fog irni, akkor nagyon kell ertse az fpga-t is, nem eleg, hogy az opencl-t erti. Tehat szerintem egy 'mezei' opencl fejleszto nem fog boldogulni vele, plane nem fog jo kodot irni.
-
lenox
veterán
Szerintem legrosszabb esetben sajat opencl extension-on keresztul biztos tudnak olyat csinalni, amitol nem lesz annyira bekorlatozva, hogy ertelmetlen legyen. Azt a reszet nem latom, hogy miert lesz igy jobb, ha opencl-lel lehet programozni. Mert elso korben azert lehetne jo, mert akkor fut esetleg celhardver nelkul cpu-n, de ahhoz a cpu drivernek is kell majd supportalni a spec extension-oket.
-
Bada Bing
tag
Tényleg nem jogos a devkitek árát összehasonlítani sorozatgyártott termékekével. Egy FPGA lapka ára ennek igenis a töredéke, tehát ha valaki aláépíti a hardvert, akkor a végterméknek nem kell drágábbnak lennie egy videokártyánál vagy egy felsőkategóriás processzornál.
(#36) NetTom: nem szilikonba implementált áramkör, hanem konkrétan GPU-k alternatívájaként említi a cikk az FPGA-kat. Ha egy hétig akarsz futtatni egy algoritmust, akkor megéri egy órát eltölteni vele, hogy ingyen lefordítsd az FPGA fejlesztőkörnyezetedre. Nem éri meg ugyanakkor milliós összegeket és fél évet eltölteni azzal, hogy szilinkonon implementáld. Az órajel pedig önmagában semmit nem jelent.
Érdemes szem előtt tartani, hogy itt most nem az FPGA-k újdonságáról van szó, hanem az OpenCL nyelvéről. Ma is nagy számban alkalmaznak már FPGA-kat jelfeldolgozási feladatokra. Ugyanezen feladatokra GPU-kat is lehet használni. Leginkább csak annyi fog változni, hogy ezeket a feladatokat hamarosan OpenCL nyelven is le lehet írni akkor is, ha FPGA-ra szeretnénk ezeket letölteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest