Új hozzászólás Aktív témák
-
-
dezz
nagyúr
válasz
FollowTheORI #63 üzenetére
Az implementáció (~fordítás) és a konfiguráció (átprogramozás) két különböző dolog! Az első akár napokig is tarthat a legkomolyabb FPGA-knál, a második viszont másodpercek kérdése... Tehát nem feltétlen kell leállnia a rendszernek hosszabb időre. Az pedig alkalmazási terület és projektfüggő, hogy az adott program (v. újabb verziójának) elkészítése után belefér-e még pár óra vagy esetleg egynéhány nap, amíg azt futtatják is.
Mint már írtam, ahol elsődleges szempont a fogyasztás és/vagy teljesítménysűrűség (adott m3-ből mekkora teljesítmény hozható ki, hűtéssel együtt), ott tarolhat az FPGA, ha meglesz ez az OpenCL-es dolog...
A GPU éppen, hogy nem túlságosan rugalmas... Sok-sok butácska számoló egység, amiknek a relatíve egyszerűbb számítások nagyon fekszenek (és ebben messze felülmúlják pl. a CPU-kat), a komplexebbek viszont nem annyira. Ilyen esetben is nyerő lehet az FPGA!
-
dezz
nagyúr
Én arra lennék kíváncsi, hogy kiképeznek-e itt egy (a GPU-knál rugalmasabb) kvázi virtuális gépet, amin az OpenCL kód "fut", vagy az utóbbi közvetlenül fordulhat low-level logikai kifejezésekre? Utóbbi esetben mire kellhet külön odafigyelnie az OpenCL programozónak?
(#46) cousin333: "DevKit? Miért kellene azt megvenni?" - Én nem beszéltem DevKitekről.
3. A partícionálás és a részleges rekonfiguráció két különböző dolog.
(#56): "Nagyjából azt, amikor HDL kóddal úgy körülírod a HW-t, hogy "eszébe se jusson" mást fordítani, mint amit te eredetileg elterveztél, ahelyett, hogy magát a problémát írnád le, aztán majd hardveresen lesz belőle, amit jónak lát."
Az elsőt hogyan kivitelezed, tekintve hogy az implementáció többlépcsős folyamatában először is megkerestetnek a lényegi logikai műveletek, majd ehhez az optimlis elvi áramköri kialakítás, végül ennek a meglévő fizikai formákba öntése?
-
dezz
nagyúr
válasz
FollowTheORI #36 üzenetére
+ Bada Bing: Nem szilikon (angolul silicone), hanem szilícium (silicon).
"Sosem lesz egy FPGA olyan gyors mint egy adott szilikonba implementált áramkör."
Ez így van, ha a chip a konkrét feladat implementációja. A GPU-k esetén ez nem áll fent, hiszen az nagyrészt viszonylag egyszerű, de multipurpose számolóegységek méretes tömbje, amin programok futnak. Az adott OpenCL kód hatékony FPGA-s megvalósításával kompenzálható a kisebb órajel és kevesebb áramköri elem.
"Az FPGA csak ott alternatíva ahol nem éri meg sorozatgyártani egy adott spéci áramkört a kis volumen miatt."
Mint a cikkből kiderül, ott is jó lehet a GPU-k ellenében, ahol a fogyasztás is fontos.
(#37) Bada Bing: Az említett árak, mint már ott is írtam, nem DevKit árak, hanem 1-1 chip kerül ennyibe a kereskedelemben. Nagyobb mennyiségű bevásárlásnál nyilván csökken az ár, de szerintem nem a töredékére.
(#38) lenox: Az OpenCL célközönsége idegenkedik a HDL nyelvektől...
(#42) Reggie0: Mint korábban elhangzott, nem a kommersz videokártyák árával kell itt hasonlítgatni, hanem a Teslák, amik szintén többezer dollárba kerülnek. Mondjuk a cikkbeli esetben a 2k USD vs. 8.5k USD kicsit húzós... De megérheti valakinek, aki pl. igen nagy teljesítménysűrűségre törekszik.
-
dezz
nagyúr
válasz
shabbarulez #12 üzenetére
DevKit? A Stratix-IV 530K darabja ~8500, ~18'000 vagy ~28'000 USD, attól függően, hogy E, GT vagy GX típus (valószínűleg az E-t használták, de nem biztos). Ezeket a legnagyobb FPGA-kat általában komolyabb IC tervek sorozatgyártás előtti gyakorlati kipróbálására használják, ahol néhányezer vagy akár néhánytízezer dollár a teljes R&D töredéke.
Ehhez képest pl. a Tesla C2075 ára 2200 USD. Úgyhogy, vagy az FPGA-gyártók gondolják újra az árazásukat, vagy csak igen szűk körben kerülnek majd ilyetén alkalmazásra ezen termékeik.
Szerintem, bár az OpenCL leegyszerűsíti az FPGA számítási feladatokra való bevetését, ugyanakkor viszont le is csökkenti a lehetőségek számát... Mármint, így nem lehet kihasználni az FPGA-k teljes potenciálját. De elképzelhető, hogy bizonyos tekintetben így is többre képesek, mint egy mai GPU. Lenox, mit gondolsz erről?
Egyébként hogy lehetséges az, hogy a Xeon jobb telj./fogy. aránnyal rendelkezett, mint a Tesla? Főleg egy ilyen, viszonylag egyszerű és jól párhuzamosítható algoritmussal?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Projektor topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Házimozi haladó szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Fúziós energiát vásárol a Google
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Yettel topik
- Mini-ITX
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest