Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• FollowTheORI

nagyúr

Amiből meg a hír indult hogy vettek egy spéci feladatot és idealizálták hogy mindig az a feladat és ezért hatékonyabb az FPGA szerintem nem elég bizonyíték.

Ha vettek volna egy sziliciumba öntött implementációt, még jobb hatékonyságot láttak volna, ez is eléggé evidens.

De mi van ha általánosabb valami kell, ami picit mindig változik fejlődik? :)

Persze sok okos ember ül ott az Alteránál meg mindenhol biztos, de szerintem ez kicsit elhamarkodott kijelentés.

Még akkor is ha sok benne a "may" magyarul "talán/ha" szó... de meglátjuk.
    Nem vagyok ellene, de jelenleg még nem hiszem el. :)

• FollowTheORI

nagyúr

válasz dezz #43 üzenetére

Jogos. :D
    Ezt néha elírom... szilícium. Jaja tudom én csak hát néha gyorsabb a kezem mint az átgondoltságom.

...

Értem amit írtatok, de gondolj bele miért alakult ki a GPU mint olyan?
    Ott is előtte az volt hogy volt egy gyors célhardver... majd rájöttek jobb az ha többféle feladatra lehet fogni a dolgot, ha már ott az a sok tranzisztor... aztán a végén mindig oda jutottunk el, hogy az a "legjobb", ha van sok kis általános gyors végrehajtó és azt a program dönti el milyen magasabb műveletet valósítassz meg vele.

Értem én hogy a HPC részen eléggé speciális feladatok lehetnek, de ez egy olyan kicsi szegmens hogy nem érné meg piaci alapon.

Gondolj bele van egy kutató cég vagy egy egyetem, akármi ott általában a HPC rendszert arra használják hogy mindenféle szimulációkat végezzenek, ahol a feladat mindig változik. Akár napon belül is... ilyenkor mindig újra kéne fordítani és szintetizálni az egész sokmillió FPGA-ból álló projektet. Nem biztos hogy van arra idő hisz addig áll az egész rendszer, ami HPC esetén nem olcsó mulatság és épp az a cél ezeknél mindig hogy folyamatosan maximumon menjen, akkor éri meg.

Persze erre írhatod hogy épp azért van ott az "általános" OpenCL, csak a probléma az hogy ezt nem hiszem meg fogják tudni jól és hatékonyan oldani. Eddig is volt próbálkozás C-ből meg egyéb nyelvekből hardver meg FPGA fordítót csinálni. Egyszerűbb kódokra még néha jól is működött, de amint komplexebb a probléma eléggé megnehezült (ha nem épp ellehetetlenült) a megvalósítás. Főleg úgy hogy elég gyors és hatékony legyen.
    Eddig általában jobb volt az eredmény nagyon komplex problémák esetén is akkor ha inkább sok-sok egyszerű párhuzamos végrehajtó dolgozott az ügyön. Ezért van egyre több CPU vagy épp egyre általánosabb GPU a HPC rendszerekben.

Egy egy nagyon spéci esetben el tudom képzelni hogy működik, de túl drága lenne szerintem ahhoz hogy érdemben elterjedjen. :)

Én azt mondom és azis látszik eddig hogy mindig jobb a több kicsi egyre gyorsabb végrehajtó és annak a programozása. Mert egyszerűen könnyebb kezelni és rugalmasabb, hatékonyabb.

Tényleg ott működhetne ez jól ahol pl mindig mondjuk atomrobbantást szimulálnak és ritkán változik a szimulációs módszer (vagy bármi hasonló, időjárás, földrengés... stb).
    De nem véletlen ezen területeken sem csináltak célhardvert eddig... mert ha belegondolsz egy relative állandó FPGA jó lenne, akkor egy szilikonba ültetett célhardver mégjobb. Nemde?
    Ha meg mindig változik, akkor lásd fentebb.

Persze oké, bejöhet hogy tudnak csinálni egy gyors és jó OpenCL fordítót ami elég jó ér hatékony hardver kódot generál... de én egyelőre kevés esélyt látok az eddigi próbálkozások alapján.

• FollowTheORI

nagyúr

Sosem lesz egy FPGA olyan gyors mint egy adott szilikonba implementált áramkör.

Az FPGA csak ott alternatíva ahol nem éri meg sorozatgyártani egy adott spéci áramkört a kis volumen miatt.

Órajelekben egy komplex FPGA megoldás messze elmarad egy GPU-tól... ezt szerintem egy GPU fejlesztő is simán meg tudná erősíteni.
    Arra jó hogy kipróbálják egyáltalán müködik e a megoldás.

Amit a post címe utal nem hiszek.

Maximum abban hogy egyes egyedi részfeladatok egy egy spéci áramkörrel gyorsíthatóvá válnak, míg általános CPU vagy GPU-n lekódolva nem elég hatékonyak. De azért sok ilyen feladatot nem tudok elképzelni most. :)

Új hozzászólás Aktív témák