- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Milyen monitort vegyek?
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple asztali gépek
- Autós kamerák
- HTPC (házimozi PC) topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #718 üzenetére
Az igaz, hogy nem csak a kevesebb RAM fogyasztás a hozadéka. Pl. nálam Openboxszal mindössze 4 másodperc a bootidő, egy olcsóbb TLC-s SATA3 SSD-vel. Kevesebb sallangot tölt be, gyorsabban indul a rendszer. Ilyet KDE, Gnome, Cinmano alatt nem lehet, még NVMe SSD-vel sem, mivel az sem bootol lényegesen gyorsabban.
Viszont van a fapadnak egy olyan szintje, amikor már sem a RAM igény nem csökkenthető érdemben, se gyorsabb nem lesz a rendszer, hanem csak a szívás lesz vele.
Meg ezeknek a tilingos cumóknak az is a lényege, hogy billentyűzetről használod, gépírómódban, nem kell levenni a kezed, hogy az egérért kinyúlj, de pl. az Openbox is beállítható ilyen keyboard only irányításra, tehát még ez sem előny a tiling mellett. Én amúgy is minden alkalmazást max méretben használok (kivéve egy-két kivétel, ami nem méreteződik megfelelően), nekem csak az kell, hogy váltani tudjak az alkalmazások között. Egyedül a kompozitorban kapcsolok be árnyékot, átlátszóságot Gauss-elmosással, mivel nem nagy a hardverigénye, és ha már a kompozitornak úgyis futnia kell a vsync miatt (a modeset drivereknek nincs tearfree opciója), akkor miért ne adjon hozzá egy füst alatt effekteket is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #716 üzenetére
Ezt a kwm-et én nem ismerem. Majd kipróbálom. Ahogy nézem tiling, úgyhogy Windows-szerű desktophoz szokott emberkéknek már első körben felejtős, de én mostanában minimalista megoldásokkal kísérletezem.
Legutóbb az i3wm-mel, de dobtam, pedig sokadik nekifutással gyürkőztem neki. Volt vele egy csomó gond, nem vette pl. be a kompozitor effektjeit, meg ha stackingbe meg volt nyitva egy program vagy párbeszédablak az előtérbe, nem lehetett a mögötte lévő alkalmazásra váltani, csak ablakkezelési mód váltásával. Előtte dwm-mel kísérleteztem, de az még fapadabb.
Az IceWM-nek viszont neki fogok futni még egyszer, azzal csak kisebb bajaim voltak, úgy néz ki, hogy kompozitoreffekteket azon meg fogom tudni oldani, a fapados panelje helyett meg felteszek valami más megoldást.
Ráadásul hardverigényben sem kisebbek ezek a tilingos WM-ek, mire mindent bereszelsz rajtuk, lesz hozzá háttérkép, panel vagy dokk, fut vágólapkezelő, hálózatmenedzselő applet, hangerőszabályozó applet (és vele Pulseaudio), megy a kompozitor, simán bekajálnak azok is 200 mega fölött, akkor meg szinte ugyanannyiból megáll egy Openbox vagy LXDE, amivel kezdeni is lehet valamit, tehát még a RAM-mal spórolásra sem jók.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #712 üzenetére
Jó tudni. Régen olvastam, hogy dobják ők is a 64 bitet, meg az oldalon sem találtam a letöltések között, ezek szerint a Community Editionök között kell nézni. Akkor menjen az a kettő, amit a #157-ben linkeltél. Nagyon helyesen, mert nem fogunk itt többé Mentol Fahéjazni, akármennyire is tisztíccsalya fogakat a Cinmanó.
(#713) Skullwipe: annyi féle felület és megoldás van, hogy nem is fogsz egy csomó mindenről hallani, ha nem próbálod meg. Az Openbox, meg az IceWM szerintem az a két legminimalistább felület, amit még Windowsról jövő user is tud használni, mert rendes körítéssel nem annyira fapados, szépre meg lehet csinálni. Az LXDE is Openbox néhány lxtool mellékelésével (LXDM, lxpanel, lxmenu, lxterminal, lxtask, stb.). Vannak ezeknél is minimalistább felületek, de az hagyományos desktophoz szokott usereknek nettó használhatatlan lesz.
-
válasz
ubyegon2 #630 üzenetére
Reklámblokkolót azért használok, mert valamire egyáltalán nem vagyok kíváncsi
Akkor tökéletes az analógia. Szándékosan elkerülöd a prohardver lapjain is a díjfizetést, ingyenes olvasás csak reklámok mellett engedélyezett. És igaz ez az összes elektonikus lap, magazin és folyóirat oldalaira is. -
válasz
ubyegon2 #631 üzenetére
Mondjuk azt nem értem, hogy hihetné bárki is azt, hogy ez egy ellenőrzött forrás, mikor mindenhol az ember arcába van tolva, hogy ez biza a felhasználók játszótere.
Rögtön az AUR wiki oldala. Első mondat.
DISCLAIMER: AUR packages are user produced content. Any use of the provided files is at your own risk.
Mikor engedélyezzük Pamac-ban, feltelepítjük Octopiban, mindig szól, hogy ez nem megbízható forrás.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #631 üzenetére
Idézek a cikkből:
Megjegyzés: a belső tárolókhoz képest az AUR mindenképpen kockázatosabb forrás, ahogyan bármilyen, külső forrásból beszerzett szoftver az lehet, ezért az Arch közösség értékelési rendszert alkalmaz, de az AUR-ban rákeresve magunk is ellenőrizhetjük a véleményeket.
-
válasz
ubyegon2 #630 üzenetére
Egyébként épp nem folytatok keresztes hadjáratot az Arch vonal ellen, a laptopon most is nézegetem mindkét fenn lévő klónt, ismerkedem velük. Konkrétan itt nem is volt sok köze a disztrókhoz ennek az AUR-os kérdéshez.
Az persze nem árt, ha mások is tudják, hogy az AUR-ban is bármi megjelenhet, ha tetszik ez a fanoknak, ha nem. Ne gondolják a kezdők, hogy ez egy teljesen ellenőrzött zárt valami.
egyrészt "jelented" a másként gondolkodókat,
Ez nem nagyon szokásom, nem is reagálnék inkább erre, mert megint kispadra kerülök.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #626 üzenetére
Nem a konstruktív kritika a gond, meg nem is konkrétan ez a hozzászólás, hanem ez a keresztes hadjáratod bármi ellen, ami nem illeszkedik a Mint/Debian/Cinmanó (sic) vonalra. Gondolom nem használsz reklámblokkolót sem a böngészőben és mélységesen elítéled azokat, akik használnak. A politikai analógia meg azért rossz, mert pont ez a házmester hozzáállás, amit csinálsz (egyrészt "jelented" a másként gondolkodókat, másrészt minek ide választási lehetőség, mindenkinek jó lesz a Mint/Cinnamon, esetleg ha mégsem, akkor itt a király koalíciós partnerünk, a Debian). A Unity esetén is nem elsősorban valami mellett, hanem valami ellen (Unity) folytattál "hadjáratot".
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #624 üzenetére
Dehogynem (mármint kekeckedésből írod, hiszen minden létező alkalmat megragadsz a "beszólogatásokra", maximum nem tudatosan csinálod). Amúgy láttam, engem is meglepett, de van ilyen. A torrent kliensekkel sem (csak) linux disztribúciókat töltenek le, kár lenne álszentnek lenni. Az ingyenes fióknak van elég limitációja reklám nélkül is, hogy ne azt használja az ember.
-
daninet
veterán
válasz
ubyegon2 #572 üzenetére
Mindenre az a kifogás, hogy igy meg úgy megoldható. Tudom, hogy megoldható. Pár éve huzamosabban használtam, az első hetem azzal telt, hogy fórumokról vadásztam össze különféle csomagokat amik megoldották a teljesen alap problémákat. Akartam, nem jó. Ez van. Szép, modern, de egy nyűg.
Egy egy éves hardveren kb a két legfontosabb dologgal akadt azonnal bajom, egyik gyakorlatilag a használhatóságot korlátozta (hdpi scaling alkalmazásoknál). És még el se kezdtem használni. Tudom, user error.Azért irtam ezt le, mert a cikk első 15 sora ennek a szöges ellentettjét állitja. Nagyon nem lenne egyszerű a konfiguráció.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #550 üzenetére
"ha majd visszatérsz normális kerékvágásba"
Ja, ez ilyen elit klub, DW-n is csak az első helyen van ha 3 havi vagy frissebb statisztikát nézel
vadkörte: fingerprint gui van AUR-ban. Google drive megoldások szintén. Elárulom hogy csinálom: rákeresek az AUR-ban. Próbáljátok ki ti is
(bocs, de a sokadik alkalom, hogy olyat kérdeztek ami egy fél perces kereséssel kideríthető - ne legyetek restek és keressetek rá először a belső tárolókban, aztán az AUR-ban (Octopi vagy Pamac).
-
válasz
ubyegon2 #548 üzenetére
Arch-on ez bonyolult lesz neked sajna, [link], ha majd visszatérsz normális kerékvágásba, akkor csak
sudo apt install zram-config
és reboot után már működik is.(#549) Dave™
Emlékszem a KDE-s problémára, de arról akkor lemaradtam, hogy megoldódott. A végén az egész Unity-s csapat átigazol KDE-re!?
(mondjuk annyi helyet még csak szorítanak Kapitányék nektek)
(bocsi, de ezeket nem bírom kihagyni sajna)
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #399 üzenetére
A testreszabhatóságot úgy értettem, hogy te mondod meg milyen csomagok legyenek fent, és mi hogy legyen konfigolva. Nem a grafikus felületre céloztam, hanem az egész disztróra. Persze, Mint Cinnamon alatt is leszedheted a csomagokat (amik alapból húznának le függőségeket), meg átkonfigolhatod, de az pont ugyanolyan munkás, mint mondjuk Archot feltenni.
Azt meg ne gondold, hogy 16-32 GB RAM-os i5-i7-Ryzen-es rendszereken baromság minimalista szoftvert használni. Elég sokan tesznek így, és nem azért, mert spórolni akarnak az erőforrásokkal.
A Chakrával én is sokáig szemeztem, Phőrk Kapitány mindig nyálcsorgatóakat írt róla, de az mindig eltántorított, hogy teljesen száműzték belőle a Gtk-s dolgokat, amit csak hekkeléssel lehet visszahozni. Plusz mióta váltottam Archra, nem látom értelmét egy Arch-származékra váltani.
-
Syl
nagyúr
-
válasz
ubyegon2 #399 üzenetére
....azt még elfelejtettem említeni, hogy az öreg Toshibán vígan elvan most a Mate változat két Arch klónon is. A Mabox helyett Mate verziót tettem fel, mert az az Openbox nem véletlenül nem volt elég fapados, nagyon öszvér volt, akkor már inkább egy Mate felület legyen.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #407 üzenetére
Ismét: nálad. Ettöl még egy jól testreszabható DE alatt ott az opció az automatikus tiltásra - Cinnamonban azonban nincs rá mód, márpedig az volt az alapállításod, h nem szenved ilyesmiben hiányt.
A szavakkal ökörködést pedig lehetőleg mellőzzük, légyszi. Elég egyszerű, sokak által igényelt funkcióról van szó, hiszen egy laptopot rengetegen használunk asztali környezetben munkára, bedugott egérrel is, de úton, egér nélkül is. A többség pedig nem örül annak, ha kézzel kell tiltogatnia/engedélyeznie a touchpadet minden alkalommal.
-
válasz
ubyegon2 #399 üzenetére
Fenébe, jobban kell figyelnem, mert már látom, hogy Arch vonalon minden direkte nem úgy van! Ez az Arch meg a származékai biztosan nőből vannak!
Valami csak lehet benne, mert pont egy éve is fenti megállapításra jutottam.
[link]
Meg az az érzésem is megvan mindig, hogy tutira direkt csinálnak máshogy mindent.
Van jelentősége, hogy nem a /mnt, /media alatt van vagy csaj nehogy már ugyanúgy csináljuk mi is, mint a Debianos kutyák effektus van Archéknál?
(szintén ugyanabból a hsz-ből)
Ezt csak azért linkeltem neked, hogy ne aggódj, láttam már ezelőtt is Arch származékokat. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #379 üzenetére
Még mindig nem érted. Én nem akarom az UEFI-t világmegváltónak beállítani, meg ráderőszakolni. Csak arra akarok rávilágítani, hogy emögött a makacs tagadásod mögött nincs racionális érv, így az UEFI-ről alkotott véleményed nem lehet komolyan venni. Ennyi.
Persze, dolgokról ki lehet jelenteni, hogy neked nem kell, csak kérdés, ha ki sem próbálod, meg sem ismered, akkor ezt honnan tudod eldönteni. Eleinte én is szkeptikus voltam, sokáig csak MBR-es gépem volt, de már akkoriban is emlékszem, hogy mindenki csak szívott az EFI-boottal, fórumok tele voltak panaszokkal, hogy nehezen jön össze a bootolás. Mikor nekem is lett UEFI képes gépem, épp ezért féltem tőle, de bebizonyosodott, hogy felesleges volt, mert nem volt vele nagy szívás. Archnál volt egy kisebb gikszer, az Arch wiki az EFI-s loader.conf initrd-s sorában írtaknál tartalmazott egy felesleges /-jelet, amitől nem bootolt, de ezt utánagoogle-özéssel könnyen javítottam, Windowst illetően meg soha nem volt vele a legkisebb gondom sem. Egyáltalán nem olyan szopó, mint az a sok panaszos user beállítja. Ezért én praktikusan próbálok hozzáállni. Ha már egyszer minden gép támogatja, az enyéim is, akkor miért ne használjam? Ingyen van, sok minden egyszerűbb vele, ergo kényelmesebb, plusz a jövő is ez. Most nem fogok csak azért is egy régebbi bootolási technikát használni (meg annál leragadni örökre), ami ráadásul bonyolultabb, ha multiboot van, hogy megmutassam, hogy nekem nem kellenek a modern buzzwordök (nem csak systemd, meg UEFI, hanem ilyen Vulkan, Wayland, modesetting és hasonló „felesleges” marketingrizsa), nem megyek a birka tömegekkel, mert annyival különb vagyok.
Ráadásul azt megérteném, hogy ha nem lenne rá szükséged, mert pl. az MBR + GRUB-bal is faszán boldogulnál. Viszont az Arch bootképtelensége azt mutatja, hogy nem vagy ura a helyzetnek, ergo már ennél fogva sem vehető komolyan az UEFI-től való szándékos tartózkodásod, és az egész ellenkezésed mögött irracionális, szubjektív okok vannak. Félre ne érts, az archos bootproblémád nem igényli az UEFI-re átállást, meg lehet oldani tisztán GRUB-os Legacy bottal is.
Egyébként azt látom, hogy hiba volt téged az Archra rábeszélni. Neked van egy bevált vonalad, bármi ami azzal nem egyezik, meg a legkisebb tanulást is igényli, az neked nem jó, a szakmailag fejlődést meg a friss disztró nyújtotta kényelmet kihasználni nem akarod, a modern alternatíváknak még csak a kipróbálásától is ódzkodsz. Így csak feleslegesen szívsz vele. Az a baj, hogy nem látod be, hogy a szemléleted rossz. Pedig egy haladó, minimalista disztrónak az a lényege, hogy nem csak szívsz vele, hanem ahogy megoldod a felmerülő problémákat, szakmailag fejlődsz, és átformálja a szemléleted, de ugyanerről szólnak a minimalista WM-e/szoftverek is. Ugyanis az ilyen disztrók pont azt az előnyt nyújtják a részletesebb testreszabhatóság mellett, hogy hamarabb megkapod az újdonságokat, egyfajta modernitásra nevelnek (annak ellenére, hogy nyújtanak alternatívát régebbi dolgokhoz, pl. UEFI boot nem kötelező, systemd helyett lehet sysinit rendszert felszögelni rá, fel lehet tenni a Xorg-os drivereket és azt használni a modeset driverek helyett, és még hosszan lehetne folytatni a sort). Nekünk azzal nem teszel szívességet, hogy szenvedsz vele, nem vagyunk MLM marketingesek, hogy jutalékot kapjuk minden újabb Archba, Manjaróba behozott vagy UEFI-re áttérített ember után. Mindenki azt használ, amit akar.
-
jeni
félisten
válasz
ubyegon2 #388 üzenetére
köszi
az nem jó mert nekem PCIe van és a AVerTV CaptureHD - H727 3D cucc valamint a Leadtek 3200H -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #375 üzenetére
Az EFI boot csak akkor szívás, ha túlbonyolítod, pont olyanokkal, mint a GRUB boottal való összeláncolása. Amúgy meg csak egy kicsi FAT32-es partíció kell hozzá, rátenni az EFI fájlokat, meg az initramfs kernelimage-t, meg egy loader.conf-ot hegeszteni hozzá, ami kemény 5 sor/OS. Nem kell GRUB-ot update-elni, meg vergődni, hogy egyik rendszer bootol, másik nem, meg kernelpanic. Úgy bootolni fog a Win, meg az összes Linux is, még az a szívás sincs, hogy először a Windowst kell feltenned, ha használsz multibootban olyat.
Azt meg értem, hogy hajtogatod, hogy EFI boot neked akkor sem kell. Ezt felfogtam elsőre is, csak ajánlottam figyelmedbe, hogy gondolkodj el rajta, hogy ezen EFI ellenességed mögött milyen racionális okok vannak, nem fontolnád meg mégis, hogy kipróbáld. A tévhitekkel ellentétben nem a felhasználók szivatására találták ki, hanem jól használva tényleg leegyszerűsíti a dolgokat, nélkülözhetővé teszi boot manager telpítését és konfigurálását. Csak egyszer kell megtanulni használni, nem csak Archhoz jó.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #289 üzenetére
Azért írtam, hogy velem is előfordul, hogy benézem, vagy kapkodok, de próbálom minimumra szorítani. Azt is megértem, hogy a telepítés unalmas, száraz folyamat, senki nem csinálja szívesen, túl akar lenni rajta minél gyorsabban. Nyilván azért sem tragédia, mert a nyelvet, billentyűzetet később is át lehet nyomi a telepítés után, de én akkor is figyelmesen csinálnám végig a telepítést még üres virtuális gépnél is.
Azzal nem értek egyet, hogy ez a hozzáértéssel vagy a telepített rendszer ismeretével lenne összefüggésben. Sokkal inkább hozzáállás és beidegződés kérdése.
Szerintem a debianos GRUB telepítése után Archban a kernelpánik azért van, mert elcseszi az initramfs-linux.img paraméterezését. Frissítsd a grubot Arch alatt újra, nézd meg milyen paramétereket ad meg a GRUB-ban az initramfs-hez, utána frissíted Debian alatt, és kézzel utánaszerkesztes a paramétereket. De azt is írtam már 1000-szer, hogy azt a tetű GRUB-ot el kéne felejteni, 2018 van, már hosszú évek óta minden gép UEFI-s, támogatva az EFI bootot, és a modern OS-ek mindegyike is szintén támogatja, a GPT partíciós táblával együtt. Az EFI systemd bootot kell használni. Írtad, hogy nem akarod minden háttértárad MBR-ről GPT-re átállítani, nem is kell, csak a rendszermeghajtón, amiről a rendszereket indítod, az adattárolókon maradhat az MBR.
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #345 üzenetére
De, rossz ötlet lenne
Különben sem vagyok kellően kompetens. A Manjaro topik pedig eléggé kihalt, jobb a kezdő linuxos, a legtöbb kérdés úgyis disztribúciófüggetlen, általános, maximum asztali környezethez kötődik. Előbb fordulnék én is az Arch topikba, mint a Manjaroéba (szimplán a nagyobb bázis miatt), de igazság szerint jobban szeretek olvasni, mint írni (ha hibaelhárításról van szó), abban pedig a külföldi fórumok meg a wiki sokkal jobbak, mint amit a ph nyújtani tud.
Egyébként ez az írás is csak egy bemutató/kedvcsináló, nem kívánok (nem is tudok) supportot nyújtani meg hasonlók, aki szeretné kipróbálja/használja, aki nem nem.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #263 üzenetére
„Egyébként ha úgy telepítesz, hogy el sem olvasod, mit ír ki a telepítés során a telepítősegéd, akkor nem lesz egyszerű dolgod egyik disztróval sem.”
(#212)-ben ezt írtam mindössze 48 hsz-szel jeni előtt:
„De már olyat is láttunk, hogy Kapkodok Karcsi gyorsan felpattintja a legújabb Mintet vagy Ubuntut, bebootol a Live rendszer, indítja a telepítést, lezavarja. 5 perc múlva jön a fórumra, hogy miazhogy nem magyarul van, meg a billentyűzet sem ír ékezetes karaktereket. Közben meg kiderül, hogy a Live rendszernek, meg telepítőnek ez az első kérdése, hogy milyen nyelv, milyen billentyűzet, csak már ezt sem volt hajlandó türelmesen elolvasni, hanem nyomkodta ész nélkül a Next-Next-Finisht.”És akkor mindig az van, hogy baromságos litániákat írok, és nem kell pár hsz., be is igazolódik. lev258 mindig megírja, hogy nem értek hozzá, olvassak utána még egy kört. Pedig ezek a kezdő linuxos típushibák annyira sablonosak, hogy már előre meg tudom jósolni az adott topikban a mintát, képernyőcsíkozás, fstab, képernyőcsíkozás, lokalizációelnemolvasása, képernyőcsíkozás, Wi-Fi-driver, fstab, képernyőcsíkozás, stb.., és alig-alig törik meg az ismétlődő minta szabályossága, annyira kiszámítható, hogy x ember ezt szívja meg, y pedig amazt.
Persze nem kárörvendeni akarok, bárkivel előfordul, hogy valamit benéz, velem is, csak a Live telepítő legesdelegeslegelső kérdésénél ciki. OS telepítésénél mindig mocskosul kell figyelni, pláne a fizikai gépre megy fel virtuális helyett és van a gépen más OS, meg éles adatok. Különösen a nyelvi beállítások és a particionálásnál, elég egy /dev/sda3 helyett egy sda4-et félreolvasni, és pá-pá az adatoknak. Rendszeresen aktualizált biztonsági mentésnek mindig kell lennie, de kényelmetlenebb mentést visszahúzni utólag, mint először figyelmesen olvasni. Ha érzi valaki, hogy fáradt, nem tud figyelni, hagyja a telepítést holnapra. Nem lóverseny, hogy fel kell pattintani 3 perc alatt, mert kezdődik a Tetűkettőn az Izaura 398. része. Ha nem tudja az időt rászánni, ne telepítsen.
És itt még azt sem lehet mondani, hogy a Linux szar, mert a Win7-8.x-10 telepítője is épp így kezdi, nyelv és billentyűzet beállítása, csak az annyival kegyesebb ECDL Mancikáékkal szemben, hogy a nyelvnél az adott Windows kiadás nyelve már előre ki van választva (tehát ha magyar Windows, akkor nem kell legörgetni angolról magyarra), és ehhez szintén default opciónak beteszi ugyanazon nyelv billentyűzetkiosztását, így pedig általában hozzá sem kell nyúlni. Kivéve, mikor mégis, aztán jönnek a pokoli kínok, hogy mégis olvasni kell mindenféle grafomán 2 soros beállítást.
-
jeni
félisten
válasz
ubyegon2 #263 üzenetére
Sose használtam 2 napnál többet az Ubuntut korábban.
Windowshoz vagyok szokva.
A Manjaro ma elindítva és elsőre a látvány és a kezelhetősége jobbnak tetszett.
Mivel nekem angolban jelent meg még ismerkednem kell vele.
Én amit láttam az a hosszabb futtatásokat az a "DOS"-n belül.
Alapból mielőtt elindítottam volna kerestem magyar OS felületi kiválasztás de nem találtam a nyelvek közt. Cseh,Lengyel,Török stb... ezek voltak.
Ha alapból van ott a magyar kiválasztás akkor más a tészta. Egyedül a billnél láttam a magyart. -
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #252 üzenetére
"Bohóckodni meg próbálgatni egy másik terméket jó a közember számára, de ennyi, aki nem fan, vagy nem kénytelen a munkája miatt használni a pingvint, az nem nagyon fog felé szagolni."
Ordas nagy baromságot írt a kedves idézett kolléga.
Nem vagyok fan, (bár a linux nem ismeretlen teljesen) olyannyira nem, hogy a munkahelyi gépen W10 van (az infósnál is, a többi gépen W-Xp) bár, ha rajtam múlna már rég linux-on dolgoznánk.
Az itthoni asztali gépemen ragaszkodok a W10-hez - végre van egy legális Windows-om- a laptopomra telepítettem tegnap este a Manjaro-t. Kb. ezekben a pillanatokban fejezem be ~90%-ra a gép belakását, a szükséges programok telepítését (sajnos a PS-t a GIMP nem váltja ki, de a laposon nem nagyon szerkesztgetek)
A NAS-omhoz - OMV- kb. 3 kattintással hozzáfértem (sajnos csak CIFS-szel, az NFS-t még át kell szabnom a NAS-on)
Az a gép, ami eddig lecsupaszított W7 kezelőfelülettel 50-60 °C-on járt, most 40-45 °C-on.
Kapott egy új esélyt a vén lapos, amíg nem tudom lecserélni.Szerintem megérte.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #247 üzenetére
Jajj. Már miért ne lehetne? Debian leszármazott disztró a Mint, a beágyazott rendszerek egy jelentős része is Debian alapon készül, vagy eleve Debian. Nem véletlenül.
A php programozóink meg Ubuntu LTS-en dolgoznak...
Dave™: nem, otthon természetesen csak azért használok Linuxot, hogy szopassam magam. Azért van 3 disztró is telepítve.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #242 üzenetére
Én is valószínűleg azért utáltam meg egy életre a Wint mert munkában azt kellett használni Win95+Office. Borzasztó volt az Ibm OS/2 után, a stabilitása és, hogy folyton újra is kellett telepíteni. (hetente)
OS/2-öt évekig használtam a Win95 megjelenése előtt, egyszer nem volt instabil és furcsaságokat sem művelt. -
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #233 üzenetére
Ezt egyébként nem tudom mért írtad, mert én csak reagáltam szakmai oldalról bizonyos felvetésekre és pusztán csak tényeket, megvalósítási módokat és konkrét példákat említettem. Azt a bizonyos dolgot pedig direkt hanyagoltam. Amúgy meg, ha már szarozás, akkor volt az rendesen a másik irányba is, sőt talán még jobban is, de már felesleges az ilyenekkel foglalkozni itt... Na meg azért kicsit más egy ilyen topik és más egy szakmai topik többek között ebből a szempontból is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #229 üzenetére
Ja, gondolhatod milyen szívás. Ráadásul a szóban forgó felhasználó nem is volt laikus. Még arra is gondolt, hogy az USB3 EHCI miatt van baja a telepítőnek, kipróbálta USB2-őn, többféle progival kiírva (az MS USB toolja, Rufus, stb.), meg telepítő DVD-ről is. Hihetetlen milyen szopások vannak ilyen teljesen felesleges hülyeségeken. A Windows is csak addig felhasználóbarát, amíg minden megy rajta. Ha épp mégse, akkor oltári szívás tud lenni az is, főleg ha valami ritkább, kevésbé dokumentált problémával szalad bele az ember tátott szájjal a faxerdőbe. Egyébként ez a felhasználóbarátság mindig is csak illúzió volt. A valóságban az OS-ek rettenet bonyolultak, sok szolgáltatással, csak ezt próbálják több-kevesebb sikerrel a felhasználó elé barátságosabb formában tálalni.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #222 üzenetére
"Csak ezt feldobtam gyorsan, akinek szeme van, látja, hogy százszor egyszerűbb ez a beállító program, mint a Winnel megcsinálni ugyanezen feladatokat."
Khm...Már nem azért, de mért lenne egyszerűbb, amikor a Windowsnál általában eleve nem is kell foglalkozni ezzel, mert automatikusan felcsatolja a szükséges meghajtókat? Nemcsak a helyi, hanem az USB-s háttértárakat is. Ellenben pl. a KDE esetében az utóbbiakat is megint külön kell beállítani, mert a géppel együtt indítva nem csatolja fel őket.
Amúgy meg azért a Disks sem teljes értékű, mert pl. a particionálási része elég korlátolt. Max. alap formázási műveletekhez jó, de a komolyabbakhoz már eleve külön programot kell használni, mint pl. a GParted. Külső particionáló programok a másik rendszerre is vannak és mellesleg funkcionálisan többet többet tudnak az utóbbinál. A Disks meghajtóbeállítások és S.M.A.R.T. funkciója mondjuk hasznos, de utóbbinál az Old-Age, Pre-Fail és társai attribútumok megint nehezen értelmezhetők, valamint nem minden meghajtót kezel a program, pláne az USB-s típusokat. De van a másik platformos rendszerekre is számtalan grafikus lemezdiagnosztikai szoftver és egyéb beállítások elvégzéséhez alkalmas program is, amelyekkel egyszerűen megoldható minden és akár a támogatás is teljesebb.
-
Skullwipe
senior tag
válasz
ubyegon2 #207 üzenetére
Köszi hogy ezt elmondtad. Én is írtam már, hogy nagyon rossz hogy rá erőltettik az emberre a wint. Lazán megoldható sok dolog, csak ugye mire rájössz valamire, hogy nem is olyan bonyolut... na ahhoz idő kell, és ez is gondolom okozza ezt. Én is inkább csak mert játszok ezzel azzal és nincs erős hardverem, főleg nem napra kész, így én is kénytelen vagyok inkább wint használni. Jobb teljesítményt érek el, sajnos még mindig winben amire nekem kell.
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #175 üzenetére
Mint írtam Mint Mate volt már rajt. Még Gnome 3 előtti felülettel, talán 18-as Sonya volt... Szettem, mert a vén HW-hez képest megfelelő sebességgel futott, mindenre tudtam használni, amire egy laptopot az ember általában használ. Igaz szerencsétlent állandóan 60-70°C-on járatta. Néhány órányi fórumozással sikerült nagyjából megzabolázni, de a thermal managment sosem lett az igazi (legacy driver...) a ventilátort vagy alapjáraton járatta még leolvadás előtt is, vagy maxon visított. Inkább előbbi.
Az Xface felület nem szimpatikus. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #175 üzenetére
Ne ajánlj elavult Mint-et.
Ahhoz az X1000-es kártyához biztosan nem kell fglrx (rendes nevén Catalyst), amihez cserébe régi kernelt és Xorg-ot kapna.
Mindössze 2019 áprilisáig kapna egyáltalán frissítéseket ahhoz a kiadáshoz.Az xfce oké, ha valaki meg tud vele barátkozni, de friss, normális 18.3-at mutass neki.
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #157 üzenetére
Én egy ilyen laptora telepítettem egy Mint Mate-et. Sok örömöm nem volt benne. A rendszere 64 bites, de csak 2GB RAM-ot kezel az alaplapja. Még ATI chipset-es, driver-ből csak legacy van.
Jelenleg W7 fut rajt, egy ne firtassuk verziós.
Nem hisezm, hogy a Manjaro-val előrébb lennék, pedig szívesen használnám vele. -
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #163 üzenetére
Nálam még semmi gond nem volt a TLP-vel, pedig virtuális és éles gépen is telepítettem már párat. Elhiszem, hogy nálatok igen, de azt nem tudom komolyan venni, aki az első hibaüzenetnél nekiáll hisztizni. Ráadásul úgy tesz, mintha nekem/kenünk tenne szívességet azzal, hogy kipróbálta, és lám, még mindig szar az egész
Van a többiből is 32 bites, csak ugye régebii ISO-k, de frissülnek az "új vonalra".
A sudo tlp stat működik, vagy mit szeretnél?
-
válasz
ubyegon2 #149 üzenetére
KDE nekem amúgy örök rejtély marad, apró dolgokban miért csinálja, amit csinál. Most is mindent külön újra kell inditanom, mert hiába van bepipálva a wifinál az auto csatlakozás, nem csatlakozik, igy aztán az összes rendszerrel induló vackom lukra fut. Böngészésnél veszem észre, hogy nincs net, tudom, ne megszokásból vezessek!
Pedig ezt a wifibeállitást legalább tudom, hol találom.
Nálam amúgy jobb a boot KDE-vel is, mint a gnomeszerűségeknél. Hardverfüggő ez is, látod.
Nemsoká felezik a KDE bootidejét, csak futólag láttam azt a cikket, nem ugrik be most sem, hogy hol. -
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #145 üzenetére
Na erre (Unity-s dolog) nem tudok őszintén válaszolni, mert ugyan fél szemmel kacsintgattam már akkor is a Manjarora, de csak az újdonság varázsa miatt, komolyabban nem érdekelt. Szóval könnyen lehet, hogy ez a helyzet, de azzal is tele volt a hócipőm, hogy Evolutiont csak teljes Gnome környezettel együtt lehetett volna elvileg frissíteni, a 16.04-ben lévő meg bugos volt, és éreztem, hogy ez így nem normális.
Az AUR-os dolog tök más logikát követ, viszont tényleg ritkán kell onnan valami, akkor viszont nagyon jó hogy nem kell innen-onnan összevadászni. Meg a KDE-s szoftverek élén a Dolphinnal, de mondhatnám az Okulart is, ami állva hagyja a Gnome-os (Evince?) PDF olvasót, már csak abban is hogy nincs benne cache limit ami miatt nem tudsz 100%-ra zoomolni egy tervrajzot sem stb (és ilyen különbségekből rengeteg van a KDE javára). Komolyan huszadannyi problémám van, amióta váltottam. És nem, nem kell mindenkinek szeretni, a fenti kollégán is csak nevetni tudok a hisztije miatt, azt is tiszteletben tartom ha valakinek az egész túl komplex és átláthatatlan. Még egy kis kitartást kívánok, hátha ráérzel, ha pedig mégsem, akkor sincsen harag
A Pacman egyébként nekem sem tűnik annyira könnyen értelmezhetőnek mint az apt, de főleg azért mert előbbivel kezdtem. Igaz a Pacmant nem is használom terminálból, de erre csak mérsékelten vagyok büszke
Ja és hogy rosszat is mondjak, a boot szerintem hosszabb, mint Ubuntun volt és néha el lehet veszni a beállításokban, bár mostanra már elég jól eligazodom.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #143 üzenetére
Nem, dehogy, de aki kicsit is ismer téged az nagyon jól tudja, hogy a történet vége az lesz, hogy a Mint/Debian sokkal jobban kézre áll, és abban minden jobban működik
Persze lehet hogy nem tudatosan csinálod, és tényleg komoly szándékkal próbálsz ki mást is, de valahogy a vége mindig ugyanaz
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #139 üzenetére
Van webes kereső (is) az aur-hez, ott le van írva minden a csomagokról. A PPA-s világ egy másik világ, de oda te meg én nem is tehetünk fel semmit, ellenben az AUR-rel vagy az én esetemben a CCR-rel.
Ez a 20 perc dolog egy kicsit fel van nagyítva, az esetek többségében fél perc körül van egy aur-es vagy ccr-es telepítés. Konkrétan tudom mi hogy megy benne, van is néhány csomagom a ccr-ben. Amik nagyrésze az aur-ből lettek importálva, majd átalakítva.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Lenovo Tab M10 HD 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3018
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3208
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest