Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ott az van, hogy az Unreal enginehez kellene az Intel Iris Pro, minimum. Ugyan elindul nálam a játék, de minimum beállítások mellett se tud 20fps-t kitolni magából... Emiatt csak kevés olyan játék van, amivel érdemben lehet is rajta játszani.
Dave™: jó az, inkább legyen kicsit lassabb, mintsem széthekkelhető.
-
Frawly
veterán
Openbox alatt használd a feh alkalmazást, a ~/.config/openbox/autostart fájlban meg megadod, hogy
feh --bg-fill /elérési/útja/a/háttérképnek.jpgvagyamiéppakiterjeszése &Fontos, hogy a végére tegyél egy & jelet, különben lehal a script (addig beragad, várakozik, hogy a sor végrehajtása befejeződjön), meg lehet nálad --bg-center vagy más kapcsoló kell, a háttérkép felbontásától és képarányától, kijelzőtől függ. Be lehet tenni más sorokat is ide, mondjuk
compton paraméterek különösen-vysc-beállítások ha-van-tearing &
setxkbmap hu:esetleges paraméterek &Meg még amire szükséged van, hogy automatikusan induljon. Openboxnál arra is kell figyelni, hogy dbus-launch openbox-session paranccsal induljon, mert egy-két grafikus alkalmazásnak kell DBus (pl. redshift-gtk), de az Openbox nem dbus-kompatibilis, mivel nem támogatja, ezért a DBusnak külső wrapperként kell futnia az Openbox körül.
Openbox alapból semmit nem tud, mivel nem asztali környezet, csak egy sima ablakkezelő, ezért se indítómenü, se panel, se rendszerértesítések, se külön vágólap és hálózatkezelő applet, se háttérképkezelés, se asztali ikonok kezelése vagy se dokk nincs benne, ezekről mind magadnak kell gondoskodni külön progik feltételével. Indítómenü helyesebben van, de elég fapados, meg az asztalra kell jobb egérgombbal kattintani hozzá, de ha te rendes, panelen lévő indítómenüt szeretnél, ahhoz fel kell rakni valamit.
De az IceWM még fapadabb, igaz az legalább panelt, indítómenüt tartalmaz, meg talán háttérképet is kezel, meg kapásból elérhető hozzá OS/2, Win 3.1, Win 95, BeOS 5, stb. retro téma, de összességében soványabb és fapadosabb az Openboxnál is.
-
Dave™
nagyúr
Félreértetted, nem a zsebedben turkálok, hanem azt mondom, hogy nem a Pulseaudio az erőforrás igényes, hanem egy ilyen hardveren bármi. Tehát ha azt írod, hogy a PA erőforrás igényes, az kicsit csúsztatás önmagában, mert az egy elég fontos körülmény, hogy egy elég régi Atomon tapasztaltad.
-
Frawly
veterán
Abszolút egyetértek veled, volt, amikor nekem is csak ilyen szaros Atom-hulladékra tellett. Azért ha el tudsz tenni egy kis zsét, 30-35k környékén lőjj egy Thinkpad X220-at vagy X230-at, vagy hasonló használt üzleti notit (Thinkpad régebbi szériák, régi Dell Latitude-ok, HP Elitebookok sem drágábbak), nem nagy összegek már, de dimenzióugrásnak számítanak egy atomos netbookhoz képest, kapásból a KDE5, Unity7-8, Gnome3.2x sem okoz nekik gondot egyáltalán, meg régebbi játékokat is elvisznek Steamről, Wine alatt meg natívan is (ilyen HL1, HL2, Doom3, Far Cry1, Fear, hasonló szintű játékok), viszik az 1080p-t is, nem csak natív lejásztóban, hanem HTML5, NPAPI Flash, PPAPI Flash alatt is, mindegy, hogy x264, x264, vp8, vp9 codecet használ-e az adott videó. Nem csak teljesítményben, de megbízhatóságban, szerelhetőségben, alkatrészellátottságban is durván rávernek egy atomos netbookra, cserébe meg csak 1-2 inchel nagyobbak, ha annyira kicsi gép kell. Később meg a HDD helyére lősz bele olcsó SSD-t, a 4 giga RAM-ot apránként felbővíted bennük 8-16-ra, nézelődsz a használt olcsó áruk között.
Atomon a max. asztali környezet, ami még használhatóan elmegy, az az LXDE, az Xfce már határeset lehet (nem is annyira a CPU-tól függ, hanem a RAM mennyiségétől), a KDE-Gnome durván felejtős rajta. Bár én inkább Openboxot vagy IceWM-et tennék rá, de azokhoz kell már szakértelem is, mire használhatóra kofigolod. Esetleg i3wm, dwm, egyebek, de azok már olyan fapadok, hogy Windowsról jött felhasználónak nem fogja a gyomra bevenni.
Atomnál még arra kell figyelni, hogy sokszor a CPU-ba integrált GPU hiába van Intelnek hívva, valójában valami PowerVR-os hulladék, aminek nincs támogatottsága Linux alatt, csak hardveres gyorsítás nélküli 2D driver van Linux alá, ami csak arra jó, hogy ad képet a konzolban meg az asztalon (de pl. görgetés és videólejátszás közben a kép csíkozni fog), emiatt a Gallium LLVMpipe szoftverrender drivert kell használni, meg mellé szoftverrenderes Mesa és Compton kompozitort agresszív OpenGL vsync beállításokkal, hogy ne csíkozzon a képernyő. A D550-es CPU-ban nem tudom milyen GPU van, én anno Atom N2600-as CPU-val szoptam, amiben Intel GMA3600-as GPU lassító volt.
-
Frawly
veterán
Hát igen, az atomok elég lepkefing kategória, azoknak minden sok. Esetleg azt tudod csinálni, hogy feltelepíted ugyan a Pulseaudiót, de úgy, hogy csak az Alsa fut belőle, a PA szerver nem, ha meg elindítasz egy olyan programot, aminek kell a PA, akkor meg csak arra az időre kézzel elindítod a hozzá tartozó daemont. Majd ha nem kell már, kézzel kilövöd.
-
Dave™
nagyúr
Egy ilyen vason mi nem erőforrás igényes? Összehasonlításképpen a cikkben hivatkozott 8 éves belépő konzumer Acerben lévő Pentium T4400 pontszáma.
-
Dave™
nagyúr
Tanácsolni valóban nem, csak azt mondtad erőforrás igényes és felesleges, ezt ketten kapásból félre is értették. Megnéztem, most éppen megy a Spotify, 0-0,7% CPU, és 16,4 MB RAM a Pulseaudio fogyasztása. Tudom, hogy elég sokan utálják, de azt is be kell látni, hogy rengeteg olyan dolgot nyújt ami sokkal kényelmesebbé teszi az audio eszközök kezelését, pl. az ALSA konfigurálása rémálom a Pulseaudiohoz képest, már olyan apróságnál is ha két hangeszközöd van és nem azt szeretnéd alapértelmezettnek, amit az ALSA gondol. Aki mondjuk zenét szerkeszt, és a legalacsonyabb késleltetés kell neki, az úgysem fogja használni, de a többségnek (főleg a kevésbé hozzáértőknek) inkább segít, mint árt. Ezért is kell vigyázni azzal, hogy miket "tanácsolunk" kezdő topikokban (ilyen értelemben ez is az).
-
-
Dave™
nagyúr
Az LXDE azért nem annyira elterjedt (mint a többi GTK), meg arra a háromra vonatkozott a kérdés. Elvi akadálya nincs az átjárhatóságnak, de problémák mindig lehetnek, meg ésszerűségi korlátok is felmerülnek, pl. nem fogok Evolutiont használni KDE alatt, mert az hozza magával majdnem az egész Gnome-ot.
taiji na most vagy nem olvastad el a fentit, vagy nem sikerült érthetően fogalmaznom
Nem jó ötlet XFCE alatt KDE alkalmazásokat használni, legalábbis ilyen alapszintűeket biztosan nem. Úgy képzeld el, hogy egy-egy alkalmazás több csomagból áll, és vannak olyan függőségeik, amiket más alkalmazásokkal közösen használnak. A KDE a Qt környezet miatt ezeket készen szolgáltatja, de ha te GTK környezetben akarod ezeket használni, ahhoz le kell tölteniük a hiányzó függőségeket, vagyis lesz egy fél KDE-nyi csomagod (függőséged) ahhoz, hogy tudd használni őket. XFCE alatt is van rendszermonitor meg fájlkezelő, csak egyszerűbbek. Próbáld ki virtuális gépben, és szerintem dönts az alapján, hogy melyik környezet elégíti ki alapból leginkább a szükségleteidet.
-
Skullwipe
senior tag
Én is tegnap este úgy be lelkesültem, hogy jó sok mindent most kipróbáltam, jó rég nem volt ilyen, és kiderült, miután frissítettem Mint-en, végre megszüntek bizonyos hibák. Mondjuk most már legalább a programoknak ha bajuk van most már be lehet valahogy zárni őket mint ablakosnál, nem tudom hogy hoztam elő, de jó volt látni, de jó sok program elsőre nálam megfagyott a fene tudja miért. Aztán a legjobb dolog végre javítva lett a DoubleCommandben hogy inaktívak voltak jó ideig a füleg amig újat nem nyitottál, most már végre működik ez gond nélkül, úgy értem, hogy egérrel nem lehetett kattintani benne, de a fene tudja miért most már megy végre, mivel imádok rendszerrel indítani ezt-azt.
-
Shyciii
veterán
Azt hittem a pulseaudio csak hangerőállításért felel, de ezekszerint nem, hogy ha erőforrásigányes. Akkor majd kipróbálom az általad mondottat is, köszi
De amúgy nekem alapban 500MB memóriát foglal, úgyhogy ez eddig rekord nekemA proci is max 3-6%-on pörög, ha csak járkálgatok benne, nyitogatok appokat, és nézem a beállításokat, állítgatok. Ennél rosszabbnak kellene lennie a pulseaudioval?
-
jeni
félisten
most az a gondom hogy hiába is próbálom beírni a nomodeset parancsot nem értelmezettként veszi és vissza menve a Grub menübe azutáni indulás után akkor is felbontási hibával a boot indulása után leáll.
a gép megy de nem látok semmit a képernyőn.
ha meg vissza megyek a Windows-ra akkor meg hibátlan a gépem. egyes egyedül a Manjaro HDD-re kapcsolva áll le az egész. úgy tűnik,hogy újra fel kell tennem a cuccot,vagy pihentettem egyelőre.mert így nem okés. -
Mindegy nem baj, pénteken végre bekötik a drótos internetet nálam, addig most pihentetem a kérdést, akkor visszatérek rá.
(#322) Apollyon
Persze, direkt eltököltem órákat, hogy keressek valamit, ami nem megy linuxon, utána elmentem bolta, és megvettem, hogy itt verhessem magam a földhöz. Pontosan ezt csináltam, most jól lebuktam. Meg amúgyis gyíkember vagyok, ez nyilvánvaló. -
vadkörte
addikt
Friss telepítéssel az "Ajánlott" ment fel. Telepítés és frissítés után egyfolytában nyihogott, hogy van új kernel, frissítsek. A 4.15-re frissítettem, a beta-t nem mertem bevállalni. Nagy bátran töröltem a "régit", így csak az "újat" használhatja. Most legalább kussol...
Egyébként féllaikusként azt tanácsolnám, hogy ha nem világos, hogy az adott kernel min javít, mitől lesz jobb a használatával, akkor inkább hagyják békén a meglévőt. Pláne ha a meglévővel kifogástalanul működik a gép.
Egy kernel frissítés nem egy mezei software update, a kernel a rendszer magja. Ha félremegy, vagy elbarmolunk valamit - pl. beta kernel-lel rejtett hw inkompatibilitás - az egyenes út a szopórollerre. Még egy tapasztalt felhasználónak is, pláne egy laikus egységsugarú user-nek. -
Frawly
veterán
A Registryt mindig is a Windows rákfenéjének tartottam, már az első 5 perctől elkezdve elfogott tőle az idegbaj, mikor mai formájában megjelent a Win95-ben. Egy nagy instabil adatbázis, semmit nem találni benne (jó, azért van benne némi logika, meg meg lehet szokni), iszonyat nehézkes. Ha olyat hegesztesz benne, amit nem kéne, az egész rendszer bedől tőle (néha még a rendszer-visszaállítás sem tud segíteni), hiába van már a registryből több biztonsági másolat már anélkül is, meg transaction log és egyebek. A legjobban a {c4d9137c-cc41-4a38-be0a-6efae7f5f4e2} típusú UUID registrykulcsok tetszenek, elszórva mindenféle Enum és hasonló okosságok alá, na erről mondja meg bárki, hogy ez minek a beállítását tárolja, ezeket valami komplett elmebeteg találta ki anno, ember legyen a talpán, aki ezeket dekódolja, meg nyilvántartja, hogy melyik micsoda, meg mire való. Ilyen Linuxnál nincs, csak a lemeznek, partícióknak van ilyen azonosítójuk, azokat sem kötelező használni, lehet rájuk /dev/ névvel is hivatkozni. Linuxnál minden .conf fájlnál már a neve beszédes, hogy hova tartozik, a mappájánál is világos, hogy vagy /etc/-ben van (globális rendszerszint), vagy az user home-jában ~/.config vagy ~/.programnév alatt, és általában már a fejléce is megmondja, hogy mit konfigurál, és tele van # jelekkel kezdődő kommentekkel, amelyek előre megadják dokumentációszerűen, hogy mit lehet állítani, mik az alapértelmezett értékek, még [szekciókra] is van tagolva, a defconfigot is vissza lehet könnyen húzni vagy újragenerálni, ha valami elcsesz az ember, csak az az egy program nem fog menni, nem kerül le az egész rendszer a padlóra. Ha meg valami rendszerkomponenst érint, akkor csak Live rendszer alól bebootol az ember, és kijavítja, mivel egyszerű plain text fájl, sokszor még le is lehet törölni vagy átnevezni, és újra létrejön a defconfig, ami a legrosszabb esetben is arra jó, hogy legalább a rendszer bebootoljon, még ha nem is a legoptimálisabb beállításokkal.
Vagy pl. ha egy rosszul megírt program telefossa a regisryt, sokszor le sem lehet szedni teljesen, mivel nem takarít maga után, ott marad a sok szutyok utána, amit a kedves, nagyon Wise Installer/Uninstaller Wizard varázsló manó otthagyott, mindegy hány varázsprogrammal meg registry-pucolóval takarítasz utána, aztán csodálkozik a felhasználó, hogy mitől lassult be a rendszer. Linuxnál nincs hátra hagyott szemét, a csomagkezelő a konfigokat is tudja törölni, a Linux hónapok, évek múltán sem lassul be érdemben.
Linuxnál nincs telemetria, nincs az, hogy a frissítés kéretlen programokat telepít a gépre, meg újratelepít olyan alkalmazásokat, amelyeket a felhasználó eltávolított (Candy Crush Windowsban), meg nem csinál vissza korábbi, user által eszközölt beállításokat (pl. minden nagyobb Win-frissítés visszakapcsolja a telemetriát, fast bootot, stb., a felhasználó akarata ellenére, értesítés nélkül). Meg mikor ilyen-olyan svchost.exe-ből van 100, mindegyik tekeri a lemezt vadul, írogat ezerrel, most akkor találd meg közötte, hogy mi mire való, meg melyik fogja feleslegesen a gépet. Igaz a Win10 utóbbi terén már fejlődött, de még mindig messze van a normálistól. Vagy mikor a frissítést nem tudod letiltani, meg ha felment a frissítés, agresszíven újraindíttatja a gépet, nem sokáig tudod elodázni. A Nyílászáróknak az ilyen fasságaitól tudok a plafonra mászni.
Egyszeri felhasználónak, főleg ha gyengébb gépe van, már az is nagy előny a Linux ellenében, hogy nem kell vírusirtót futtatni. Meg ha csak egy lassabb, 5400 rpm-es enegriagazdaságos vagy laptop HDD-je is van, a fejlettebb linuxos fájlrendszerek nem töredeznek, gördülékenyebben mennek a fájlműveletek sok kis fájllal is, fejlettebb a kernel cache-elése, nem darál annyira a HDD, mint az elavult, könnyen töredező NTFS alatt, ami felett már rég eljárt az idő. A MS nagy szerencséje, hogy divatba jönnek az SSD-k, amelyek kellően gyorsak, nem igényelnek emiatt túl sok cache-elést, és nem érzékenyek a töredezésre, ezért az NTFS még kapott elég sok haladékot.
-
Dave™
nagyúr
Próbáld ki egy live rendszeren, kockázatmentesen.
ubyegon2: Lassan kezdek nem rád ismerni, alig árad belőled a negativizmus valami más iránt, ami nem Debian vonal
Igen, elég sok helyen van angol, ami a rengeteg, viszonylag sűrűn változó menüpontnak/beállítási lehetőségnek tudható be, megértem, hogy nem tudnak rendesen lépést tartani a fordítók. A paste one folder még mindig megvan, de pl. a programáttekintő vagy mi (egész képernyős) már magyar, nemrég még angol volt. Lehet át is rakom az egészet angolra, ez még ilyen Windowsos berögződés hogy magyarul használom.
-
Dave™
nagyúr
(Erre van az MHWD, ahogyan a cikkben is szerepel. Elvileg két kattintás, de nekem nem kellett így semmit sem telepítenem, szóval csak elméleti síkon mondom.)
Nem vagyok benne biztos, hogy zárt driverekre jó, mivel nem volt olyan eszközöm, ami igényelte volna, majd más válaszol, aki tapasztaltabb ilyen téren.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nintendo Switch 2
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- BestBuy topik
- Kuponkunyeráló
- Elalmásodik a Xiaomi: 100 wattos töltéssel érkezik a 16 Pro Max
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- LEGO klub
- Október elején jön a Bye Sweet Carole
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7440 -14"FHD+1 IPS - i5-1345U 16GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia + Dokkoló + 240W DC
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- KERESEM! LG UltraGear 45GS95QE // 39GX90SA
- Apple Air Pad 5.generácio / 32GB / Wi-fi / 12Hó garancia
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest