- HDD probléma (nem adatmentés)
- Hobby elektronika
- Androidos tablet topic
- PCI bővítőhelyet elfoglaló Icy Dock mobilrack M.2-es SSD-knek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Viszonylag olcsó, 26,5 hüvelykes QD-OLED monitor bukkant fel az MSI kínálatában
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Philips LCD és LED TV-k
- Amazon Fire TV stick/box
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grub cli-ből felmountolni a meghajtókat, majd chrootból futtatni a mhwd ide vonatkozó parancsait. Mivel azzal lettek felrakva a driverek, feltételezem azzal helyre is hozhatók.
Olvasgatásra inkább ezt javasolnám.
-
Ha neked is ezek a driverek vannak feltelepítve, akkor a
$ cat /proc/acpi/bbswitch
parancsra, ilyesmi kimenetet kellene hogy kapjál:0000:01:00.0 OFF
Pár screenshottal egyszerűbb bemutatni. Bonus: Vágólap fail.
Csak az Intel GPU aktív.
Intel ON, Nvidia OFF
Most a GLXGEARS az Nvidia GPU-val futtatva.primusrun glxgears
Intel ON, Nvidia ON
GLXGEARS folyamat kilőve, Nvidia GPU újra inaktív.
Intel ON, Nvidia OFFHint: Bevan kapcsolva a VSYNC, ezért a fölösleges frameket(jópár ezret) eldobja és azért mutat ~60 fps-t.
-
Ismerős a probléma, nekem is ilyesmi hardverkonfigurációm van.
Először is rakd fel a powertop-ot. Octopiból elérhető. Utána konsole:
sudo powertop
Nekem most jelenleg 8.24W körül fogyaszt a gép, a program szerint. Ha az Nvidia vga is aktív olyan 16-18W körül alakul a gép fogyasztása.
Azt, hogy most aktív-e az Nvidia vga, az alábbi paranccsal tudod kideríteni.
cat /proc/acpi/bbswitch
-
válasz
ubyegon2 #631 üzenetére
Mondjuk azt nem értem, hogy hihetné bárki is azt, hogy ez egy ellenőrzött forrás, mikor mindenhol az ember arcába van tolva, hogy ez biza a felhasználók játszótere.
Rögtön az AUR wiki oldala. Első mondat.
DISCLAIMER: AUR packages are user produced content. Any use of the provided files is at your own risk.
Mikor engedélyezzük Pamac-ban, feltelepítjük Octopiban, mindig szól, hogy ez nem megbízható forrás.
-
Kifutottam a szerkesztési időből. Így olvashatóbb lesz.
Rootként.
pacman -S snapd
Természetesen Octopiból(AUR) elérhető.systemctl start snapd.socket
Ha szeretnénk később is használni, illetve hogy mindig fusson a snapd service.
systemctl enable snapd.socket
snap install spotify
-
Szeretném hozzátenni, hogy a Spotify hivatalos linuxos támogatása megszűnt 2016-ban. Ellenben lelkes fejlesztők a Spotify-nál házon belül, saját projektként elkészítették az alkalmazás nem hivatalos kliensét. Ellenben AUR-ból nem, csak Snap csomagként érhető el.
# pacman -S snapd
Természetesen Octopiból(AUR) elérhető.# systemctl start snapd.socket
Ha szeretnénk később is használni, illetve hogy mindig fusson a snapd service.# systemctl enable snapd.socket
# snap install spotifyMinden funckió működik benne ugyan úgy, frissebb is a verziószáma mint az AUR-os Spotify-nak.
-
Hybrid sleep
Rendszergazda parancssorból tök könnyen letiltható.
powercfg -h off
Semmi mást nem kell tenni ha Windows mellé akarod telepíteni és fel is akarod mountolni a partícióját.
Nameg Manjaro esetén a secure bootot kikapcsolni. Meg nekem UEFI-vel mást is kellett a laptopon, de az is végtelenül egyszerű volt. Ha kell valakinek leírom szívesen.
-
Igen. OOB kapsz egy marha jó media playert, office-t, minden alap dolgot amire szükséged van. Elkezdtem összeírni, hogy milyen Windows-os programjaimra kell majd alternatívát keresni.
Minitool Partition - Beépítve érkezik - KDE partíciókezelő
O365 - Előtelepítve érkezik - Libre Office - Nekem mondjuk ez pont nem annyira fontos, mert azokat a funkciókat tudja az Online is amire nekem kell.
VLC - Előtelepítve érkezik - VLC
AIMP3 - Ezt speciel pont fel kellett rakni. - Clementine
Spotify - Snapből fentvolt egy pillanat alatt kb. - Spotify
Telegram - Tárolóból egy perc se volt. - Telegram
Firefox - Előtelepítve érkezik - Firefox
Qbittorent - Fél perc volt telepíteni. - Qbittorent
Dolphin - Hát ez kb kávét is főz kategória a Windows Intézőhöz képest - DolphinOOB megy a Bumblebee, azaz a Nvidia és Intel grafikus hardver közötti váltás. Megy a Wifi, USB3.0, Bluetooth. Sikerült jól laptopot választani.
Egyedül a Sofascore asztali appja hiányzik. Az mondjuk pont UWP-s alkalmazás. Az egyetlen amit használtam.
Még 12 hsz és előzzük a Manjaro topikot.
-
Látom felmerült itt a topikban, hogy miért is választaná bárki a Linuxot a Windows helyett. Íme, hogy én miért menekültem vissza Manjaro-ra miután befejeztem a játékot.
Sokkal tisztább szárazabb érzés. Windows-on ha felteszel egy játékot mondjuk Steamről, az N+1-edik alkalommal is felfogja rakni a DirectX-et, a runtime libeket, mindent ami kell. Akkor is ha fenn van. Ha letörlök egy programot, szinte minden alkalommal marad utána valami. Engem ez zavar.
Sokkal szabadabban állítható, szabható az én igényeimre. Itt nem a témákról beszélek első sorban. Touchpad gestures, magic corner, minden úgy van beállítva ahogy nekem kényelmes.
Frissítések telepítése sokkal kevésbé fájdalmas. Sőt, valójában egyáltalán nem fáj. Még terminálból sem. Windows-on megtanul vele az ember együtt élni. Kordában lehet tartani, de én nem szeretem a félévenkénti nagy frissítéseket. Apránként, nekem sokkal kényelmesebb.
Mindig tudom, hogy éppen mit csinál. Nincsenek John Rambo módjára települő frissítések. Nem kell attól tartanom, hogy elpárolog a mobilnetem mert valamelyik App nem veszi figyelembe, hogy ez a kapcsolat bizony forgalomdíjasra van állítva. Mondjuk ezt legalább a Windows tiszteletben tartja. Tudom ajánlani mindenkinek.
Az UI dizájn. Mondjuk ez szorosan kapcsolódik a második ponthoz. De számomra hihetetlen hogy egy ingyenes, közösség által fejlesztett grafikus felhasználói felület sokkal jobb élményt ad mind kinézetben(UI), mind felhasználói élményben(UX).
Kevesebb erőforrásból, több számomra értékelhető funkció. Ezt gondolom nem kell magyarázni. Egyszerűen kevesebb memóriát foglal nálam. Több marad minden másra. Processzort sem pörgetni annyira. Oké ez nem túl professzionális megfogalmazás elismerem. Jelenleg a processzor 500 MHz-es órajel környékén egyensúlyozik és 19%-os a kihasználtság. Pedig fut a FF(6 tab nyitva), Spotify, Telegram.
Mindezt úgy, hogy rám aztán senki nem mondhatja, hogy elvakult, fanatikus, vérinkvizítor vagyok. Facebookon én és a barátaim alapítottuk a Windows Közösség, Windows Mobile Közösség, Windows Insider Közösség csoportot, kezelünk emellett egy kisebb blogot is és vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy azt mondhatom rendszeresen látogató vagyok a Graphisoft Parkban is.
-
Érdekes, hogy Pamacban maradt az egy kattintásos módszer csak Octopiban kell kettőt kattintani.
Mondjuk én terminálból csináltam. Nem tudom már miért.
Működésről meg annyit, hogy másik laptopra is feldobtam. Live módban nem ismerte fel a benne lévő Wifi-t. Feltelepült simán, elindult, majd szólt hogy itt vannak a Wifi kapcsolatok, ugyanmár valamelyikre csatlakozzak.
-
Ezt nekem is szokni kellett először, de aztán megszoktam. Szerintem így kényelmesebb. Jó öreg terminál segítségével meg lehet telepíteni a többit.
Spotify telepítése egy parancs.
# snap install spotify
De ha keresel valamit ami Snap-ként érhető el, akkor:
# snap find <keresett program>
Ezek után mehet az install.
Lefut, kész.
-
Csak hogy valami pozitívumot is írjak. Végre megvan az a célba értem érzés Linux fronton.
Kipróbáltam nagyjából az összeset Ubuntu / Fedora / Arch vonalon. Mindegyikben volt valami ami nem tetszett. Eddig Antergost használtam, Gnome3 felülettel. Felraktam a Manjaro-t, először a Gnome3-ast majd most a KDE verziót belőle, szépen beállítgattam mindent és tökéletesen működik. Wifi megy, Bluetooth megy, Bumblebee megy OOB(!). Hardwares videó dekódolás megy FF alatt. Chrome alatt valamiért nem, de ott elvileg nem is támogattot ha az ember Linxuot használ.
Notebookosoknak tudom ajánlani a Powertop-ot. Gyönyörűen lehet követni vele a gép fogyasztását.
Tárolóból elérhető.Octopiban alapból nem elérhető az AUR, de az Wiki ezen is tudott segíteni. Ezt különösen tudom javasolni mindenkinek aki belekezd egy Arch alapú disztróba. Olvasgassa a Wiki-t bátran, eszméletlen mennyire jól össze van rakva, én is csak ámulok rajta még mindig.
Az egyébként is bőséges csomagválasztékot még ki lehet egészíteni a Snap csomagokkal. Nálam így került fel többek közt a Spotify éppen aktuális változata.
Köszi a cikket és a jó tippet.
Játszani szoktam még néha, egyre ritkábban, de szoktam. Arra marad a Windows 10 telepítve. Minden mást már innen intézek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Itt a Xiaomi Android 16-os frissítési ütemterve a kompatibilis készülékekre
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Hobby elektronika
- Fejhallgatós találkozó
- E-roller topik
- Spórolós topik
- Androidos tablet topic
- Android játékok topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / RX 7600 / 32GB DDR4 / 1TB M.2 SSD
- Samsung 990 PRO 2TB Heatsink MÉG GARIS
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3490
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest