- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen lézer nyomtatót vegyek?
- 3D nyomtatás
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
robogos10 #438 üzenetére
„De tulajdon képen a linux mire is való/jó?”
Engedelmeddel idéznék egy bölcsességet innen a PH-ról, amit egy másik oldalon betettem az aláírásomba is:
„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH FórumNa, megyek vissza villogni a Schönherz koliba a halott platformommal
-
vadkörte
addikt
válasz
robogos10 #440 üzenetére
Előszöris döntsd el, hogy fizikai gépre szeretnéd, vagy virtuálisra (én az utóbbit javaslom, ha elcseszel valamit az éles fizikain, lesz sírás rívás)
Ha fent van a Virtualbox, létrehozol egy új virtuális gépet, ha nem letöltöd a VB-ot, telepíted, majd létre hozol egy új VM-t.
letöltöd a számodra szimpatikus linux disztribúciót - én nem feltétlenül a Manjaro-t javasolnám, inkább egy Mint-et - majd a VM optikai meghajtójához társítod az ISO-t, majd elindítod. Először egy memóriából futó "virtuális "virtuális"" géppel fogsz találkozni, ez lehetőséget biztosít az alapok kipróbálására - ugyaezt megteheted a fizikai gépeddel is - ha tetszik amit látsz, keress egy olyan ikont, hogy **** telepítése, ahol a "****" a kiválasztott linux neve.
Ezzel elkezded telepíteni. Ha az elején magyart állítasz be, ékes magyar nyelven fog Veled kommunikálni a telepítő.
Ha a Manjaro-t akarod kipróbálni, a cikkben a telepítés minden lépését megtalálod.
Ha elakadsz, nem kell csapkodni, feladni rögtön. Kérdezz bátran. Akár itt, akár a kezdős topikban.
Mindenki volt kezdő, a Windows-t sem az anyatejjel szopikáztuk.(#441) Dave™:
Nálam jobban nem hiszem, hogy bárkivel is megutáltatta magát a linux - korai Mandrake, RedHat és UHU linux-ok után szerintem ne csodálkozz - ehhez képest a változás óriási. -
Skullwipe
senior tag
válasz
robogos10 #438 üzenetére
Szerintem nyugodtan tedd fel a wint és majd utána a Mint-et (Cinnamon mondjuk). De fontos, hogy lehetőleg üres meghajtóra, mert követned kéne LinuxMind, leírását vagy videóját ezzel kapcsoltban hogy kell pár alapvető partíciót létre hozni linuxhoz, mert nem úgy működik mint a win. Mondjuk elkerítesz 30GB-ot formázatlanul, azon vígan el lesz második rendszerként, és azt felosztogatod ahogy javasolják, bőven lehet próbálgatni, nem foglal sok helyet, van idő szokni, ismerkedni és lazán át lehet variálni az indítási sorrendet, és ennek idejét is bármelyik rendszeren. Nem kell egyből érteni hozzá, csak ezt a pár dolgot csináld jól az elején, aztán majd ahogy kedved van hozzá kitapogatod, csak időt kell hagyni az embernek erre.
-
vadkörte
addikt
válasz
robogos10 #438 üzenetére
Pontosan ugyanarra, mint a Windows.
Nem akarlak győzködni, mert pont le****m, mit csinálsz, de egy virtuális gépben adj neki egy esélyt, mielőtt lemondasz róla. Mármint a Linux-nak. Persze, csak ha a géped alkalmas rá.
Én az otthoni asztalimon W10 Pro-t használok, a munkahelyi gépen szintén (a fenti képmetszet is arról készült) de mint látod VB-ban van pár linux is az otthnin mégtöbb. Ismerkedésre, tanulásra, hisz az sosem késő.
Az laptopomon - ami egy 9 éves igazi hisztis p***a MSI PR210X - Manjaro fut XFCE ablakkezelővel. Előtte W7 volt rajt W2000-re lebutított felülettel, hogy alapból ne 70 °C-on menjen szerencsétlen CPU.Nem nagyzolásból mondom, de kaptam egy új gépet...
-
Dave™
nagyúr
válasz
robogos10 #421 üzenetére
Én így tettem, nekem bevált. Bő két éve használok kizárólag Linuxot (otthon is, munkában is). Viszont amit colomb2 mond, azt érdemes megfontolni, csak tudsz jól kijönni a váltásból ha nyitott és kellően érdeklődő/elszánt vagy.
Tanisz: nincs Windows hostom, passz. Valaki másnak is volt vele gondja, talán a TLP-hez kötődik. Tudom nem vígasztal, de Linux hoston simán megy
jeni: semmi sincs ingyen, legalább egy kis minimális tanulást/energiát azért bele kell rakni, különben nem lesz sikerélmény. Ha nem tudsz legalább alapszinten angolul (nem tudom így van-e), sokkal nehezebb keresni a megoldásokat, a magyar források nem a legjobbak. A fórumos kérdések sem a legjobbak, mert sokkal gyorsabban meg lehet találni a legtöbb problémára a választ, ha proaktívan keresel. Türelem és nyitottság nélkül garantált a kudarc, mint az élet legtöbb területén, bármiről is legyen szó.
-
jeni
félisten
válasz
robogos10 #421 üzenetére
nem mert:
én nekem nincs ilyen szerencsém
1. kör.demó ment és egy két lépést átléptem,lásd angolul ment a rendszer
2. kör. most úgy vagyok vele,hogy nem tud a rendszer fel állni feltehetőleg VGA driver hibára hivatkozva.
3. vagy törlöm és újra megpróbálom majd
vagy
hagyom most így hátha találok majd infót a hibára.tény,hogy tapasztalat, és ismeret nélkül bármilyen egyszerű is a Manjaro egy-két problémába beleesik valaki akarva akaratlanul.
-
Rimuru
veterán
válasz
robogos10 #421 üzenetére
Megertehi, kerdes hogy mennyire akarod (es van-e ra szukseged). Ha komolyak a szandekaid akkor igen, pl nincs dual bootban windows akkor nincs biztonsagi jatek, meg kell oldanod linux alatt a dolgokat (ezzel pedig tanulsz).
A legfontosabb dolog, ez nem windows, ne akard ugy kezelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Microsoft Surface Pro 3 Tablet - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I W10 I Cam I Garancia!
- Asus ROG Zephyrus G14 - 14"2.8K OLED 120Hz - Ryzen 9 8945HS - 16GB - 1TB - RTX 4060 -2,5 év garancia
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Apple iPhone 13 Mini / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 84% akku
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest