Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Hobby elektronika
- Home server / házi szerver építése
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Videós, mozgóképes topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hcl
titán
válasz
bambano #43277 üzenetére
Tedd bele mellé, memtest, ha jó, akkor hadd menjen.
Manapság annyira nem szoktak összeakadni, hogy ne működjön.@Rimuru : Egy minimális ideig használtam érintős tableten, az nem volt rossz. Meg van mobile extension is.
A RAM használata is elég alacsony, az egy bajom, hogy nem megy 3D nélkül, szóval pl. a Nexus7 tabletem kiesik :SSok extension nem törik update esetén. Azaz, a legtöbb nem. Debian Testing-em van, kb. a pistike által fejlesztett on screen keyboard-ok szoktak, meg egyszer a notification area. Aztán lett egy elfogadható megoldás :
gsettings set org.gnome.shell disable-extension-version-validation true
Ugyanis az "eltörés" kb. annyi, hogy nem stimmel a signature.@qnadam : Érdekes, de amúgy az Oracle vagy az Apple doksijaiban nincs kint, hogy M* Apple procikra melyik Java jó?
-
válasz
hobizoli #43295 üzenetére
Konzumer tunerlapokon igen. Extrém tuning lapokon inkább a 2 slot a jellemző.
bambano: jó kérdés, szerver lapokban annyira nem vagyok otthon, de nem lepne meg, ha igaz lenne, mert hivatalosan az xmp tuningnak számít, szóval ilyen szempontból eléggé szembe megy a tipikus szerveres biztonság, stabil működés mindenekelőtt gondolkodással.
-
válasz
bambano #43287 üzenetére
Semennyire. "Signal integrity" (hogy van ez szépen magyarul?) probléma lehet nagyon magas órajeleken ha mind a 4 csatornában van modul. Tuninglapokon pont ezért nincs is 4 slot sokszor. De ilyen polgári, max 3600mhz-es memóriáknál, ahol nemhogy tuning terv nincs, de jó a jedec is, a világon semmi gond nem lesz abból, hogy mind a 4 slot használva van.
-
nő mondta, hogy sehogy nem bírja felrakni az ányk-t, bármennyire próbálkozik a hivatalos leírás alapján. megpróbáltam én is, m1 macbook air a célpont, az oracle-től letöltött arm64 verzió telepítője közli, hogy erre a gépre ő bizony nem passzol. újabb nekifutás, hátha véletlenül nem a jó architektúrához valót töltöttem le. de az volt az... wtf.
aztán megpróbáltam az x64-est, ami már simán felment
tök logikus.
-
válasz
bambano #43286 üzenetére
Ha amúgy mindennel minden rendben van, akkor kizárt, hogy ne menjenek együtt. Max visszaállnak jedec beállításokra, ki nem szarja le. Ha nem valami nagyon memória intenzív cucc fut rajtuk, soha nem fogd észrevenni a különbséget. Kivéve ha hatalmas peched van, és tényleg az egekbe mennek az időzítések, az tud idegesítő lenni rendszer reszponzivitás szempontból, ha erre érzékeny vagy, de ahhoz tényleg nagyon be kell cumizni.
Szvsz nem lesz ott semmi gond. Vendor lock, ilyesmi faszság gondolom nincs, különben írtad volna, szóval jah, sima, szabvány rendszerek, mindennek mennie kell.
Még az első genes, híresen memória érzékeny ryzenek is mentek mindennel stabilan, ha csak jedec szinten mentek a ramok. Modern rendszernél kizárt, hogy ebből baj legyen.Sőt, ma már annyira rugalmasak a memvezérlők, hogy még az se fontos, hogy azonos méretű kitek legyenek párban. Lassan 5 éves r5-ös olcsó, eredetileg eldobós-ideiglenes módon vett kis acer lapos is simán megy dual channelben úgy, hogy van 8gb forrasztott ram, meg mellette egy 16gb-os, totál már márka, chip gyártó még órajelekkel elvileg. Gyakorlatilag az első 16gb dual channel módban működik, a maradék meg nem és kész. És ez így megy már kb 5 éve, bármi probléma nélkül. Sebesség, stabilitás, minden fasza. Még a bios-t se kellett hozzá basztatni, "bepattint, bekapcsol, minden látszik, memtest boldog, opr örül" volt a folyamat.
-
bambano
titán
Oké, az egyik ram 3733 MHz-es, a másik 3400. Ha ennyi, hogy a 3733-es beáll 3400-ra, attól minimálisan se fogok sírni. Még talán attól se, ha mind 2400-on megy, most is annyin megy, ha jól látom.
De attól sírnék, ha elkezdene instabil lenni, mert fontos cuccok futnak rajta.Szerk: és az igazi probléma, hogy hozzáférhetetlen helyen van, már most izzadok, hogy ki kell szedni
ha megdöglik és megint ki kell szedni, megfejelem a monitort, mint vakond a rotakapát....
-
válasz
bambano #43277 üzenetére
Stabilitás gond nem lesz, a gyorsabb memória simán a lassabbhoz fog idomulni. Ha nem tud tökéletesen, akkor amolyan legkisebb közös többszörös módon. Értem, hogy a sebesség nem izgat, de ez tud nagyon csúnya is lenni, szóval azért érdemes megnézni, mi lett a dolog vége.
Ezen felül nem kéne gond legyen, in jedec we trust.Ui: nem feltétlen az órajel lesz a szívás, hanem az időzítések, azok nagyon meg tudnak csúszni.
Arra figyelj, hogy párban jól legyenek, akkor a dual channel se kéne hogy probléma legyen.
-
Pikari
veterán
Közben dobok egy hátast mindjárt. Másfél órán keresztül konfigolgattam, debugolgattam egy szervert, mert a partner nem tudott csatlakozni hozzá.
Mire kiderült, hogy a szolgáltató (digi) blokkolta a 25ös portot, mert csak. Gonosz dolgok történnek rajta, vagy ki tudja. Konfigurálhatom teljesen újra a szerverprogramot, a forwardingot mindenhol több szinten keresztül, az ügyfél enyhén értelmi fogyatékos isp-je miatt.
-
Rimuru
veterán
> Állítólag érintőn jó.
Ha felraksz ra par extensiont akkor hasznalhato.
Az a baj vele hogy default igazabol semmire se jo, akar telefon/tablet/notebook/desktop-rol van szo mindegyik modban elverzik valamiert. Extensionokkel hasznalhatova varazsolhato de azok meg minden (gnome version) upgradekor eltornek. -
bambano
titán
Megint lenne egy offtopic (szóval szakmai
) kérdésem:
a házi szerveremben van most 2x16 giga ram. Vettem még bele 2x32-t, mert kevésnek tűmt. Kingston fury mindkettő, de más sebesség, más méret, más időzítések.
Szerintetek rakjam bele és jól van, vagy szedjem ki a régit és cseréljem le a nagyobbra? Stabilitás számít, a sebesség nem annyira izgat. -
Pikari
veterán
válasz
bambano #43274 üzenetére
mikroszoft office.
így 2025-re eljutottunk oda az irodák nagy részében a "csak ezen tudok dolgozni, mert nem vagyok hajlandó megtanulni a libreofficet mert 2 centivel odébb van valahol egy ikon" állapotról egészen oda, hogy sírva könyörögnek, hogy puciljam le az msofficet. ami valahogy rejtélyes módon odakeletkezett, és azóta nem tudnak dokumentumot szerkeszteni rendesen. -
KROK640
nagyúr
Ha nekem kell megcsinálni, akkor nem lesz ingyen, ugyanis munkaidőben fogom megcsinálni, amiért fizetést kapok. A tegnapra még előállhat ... És igen, leválasztott belső háló.
De egyelőre senkinek sem jutott eszébe, hogy változtassunk rajta, én meg nem fogom forszírozni, az tuti. -
hcl
titán
válasz
KROK640 #43270 üzenetére
Neked kéne megcsinálni, ingyen és tegnapra
Ha meg leválasztott háló, akkor tényleg tök mindegy.
Nekem mindegy, onnantól hogy Windows, inkább ne
@bambano : Én addig jutottam, hogy a logót, az tuti onnan nyúlták
A Gnome3 app drawere is gyanúsan "inspirálta" azt a borzalmat a 8-ban, ja
Embert nem láttam még, akinek a Gnome3, vagy a Nyomity bejött volna. Állítólag érintőn jó.
Nekem itt a Debianon Gnome3 van, de úgy szétkiegészítőzve, hogy normális tálca van...Amúgy : találtam egy módot, amivel MS Office megy Linuxon. (Wine-n)
Ez ugye pár éve már frankón ment, csak azóta a MS változtatott a telepítőn. -
KROK640
nagyúr
Eddig senki sem mondta, hogy tegyek rájuk Win10-et (szinte biztos, hogy nekem kéne megcsinálni
) én meg nem feszgetem, mert a Win 7-etz jobban is szeretem.
Netre ki ne mennek, csak egy belső alhálón vannak, szóval emiatt sem kell aggódni.
"Amúgy kerülte azt mindenki, aki tehette
" - pontosan. Egyedül barátnőm szerette míg az volt a laptopján, de amikor tettem fel neki 7-est akkor pár hét múlva mondta, hogy a Win neki sokkal jobban tetszik mint a 8
-
hcl
titán
válasz
KROK640 #43268 üzenetére
"A mostani cégnél meg 6th gen I7 és 8th gen I5-ösökön 16GB RAM, 512-es SSD, van egy a csomón még mindig Win 7, pedig" valami oka van, hogy 7, vagy lustaság, vagy olyan szoftver, ami nem megy máson...
Amúgy kerülte azt mindenki, aki tehette
"szerintem bőven Win 10 képesek lennének."
Nem csak szerinted -
KROK640
nagyúr
Elképzelhető. A 8-at és a 8.1-et messzire igyekeztem kerülni. Min írtam, volt hogy elszámolatlan túlórában bent maradtam, hogy visszategyem magamnak a Win 7-et.
A mostani cégnél meg 6th gen I7 és 8th gen I5-ösökön 16GB RAM, 512-es SSD, van egy a csomón még mindig Win 7, pedig ezek szerintem bőven Win 10 képesek lennének. -
hcl
titán
válasz
KROK640 #43266 üzenetére
Nekünk akkori munkahelyen volt 8, és 8.1 is. Dobtál rá egy Start menü pótlékot (pl. Classicshell) és használható lett. (A céges image egyből azzal jött
)
Nem volt rosszabb, mint a 7, illetve az volt a furcsa, hogy tippre 2GB RAM-ra volt korlátozva az OS , mert hiába volt több a gépben, swappelt, mintha muszáj lett volna; így persze több maradt az alkalmazásoknak, de a swappelés kinyírta a háttértár sávszélességét
Azért tippelek valami (gondolom kernel) szintű korlátozást, mert akkoriban árulták ezeket a 2GB RAM-os förmedvény tableteket (amilyenem nekem is van most, csak nem Windowsszal), és azon kellett jól futnia. Plot twist : nem futott jól
-
hcl
titán
LOL, Vaterán megvesz egy hibás cuccot, nem olvassa el a leírást (mert már azt is csak gombra dobja a Vatera) és csodálkozik, hogy megvett egy hibás cuccot
@KROK640 : A Win7 2009, a 4. generációs procik meg 5 évvel későbbiek
2012-ben már volt Windows 8.
-
KROK640
nagyúr
válasz
koby11h #43231 üzenetére
Win 11-el talán eladhatóbb, Win 10-el használhatóbb. Amúgy erre még Win 7 való. A tartalék gépem ennél jobb (I3 4170, 16GB RAM, GTX960 2GB, 120GBSSD, 1TB HDD -- de majd jön bele I7 és belerakom az RX570 8GB-t vagy az RX470 4GB-ot, még nem tudom
) és Win 7 van rajta az is marad majd.
-
hcl
titán
válasz
frescho #43250 üzenetére
Pár munkahellyel ezelőtt az egyik _marha_nagy_ USA-beli DC szállt el villám miatt. Csak az elektromos hálózat, de abból az egész
Az iparosok pedig nem hiszik, hogy ők a 40 rabló, hanem tényleg azok
Loogut.hu-n volt egy elég komoly cikksorozat szünetmentesekről
Nem tudom, sajnos mi lett Agyturbinával@hobizoli : Az ilyeneket megúsztuk eddig, pont a burkoló csúszott, de vele is lehetett beszélni, mondta is előre, hogy aztán akármi lehet. A többivel meg nem voltak ilyen gondok.
Egy sittszállítós volt, aki kijött, mondott egy 2x árat a megbeszélthez képest, aztán értetlenkedett, hogy mondtam, hogy akkor nem ő visziAzt hitte, hogy sürgős...
-
hobizoli
nagyúr
8 eve felujitottuk a lakast, elotte egy masfel-ket honappal idejott a hidegburkolo-festo vallalkozso megnezni a mutatvanyt
szabi kikerve elore erre az idore
elotte levo het elejen meg beszeltunk, hogy tuti? azeljott a nagy nap reggele, ember sehol
9 korul felhivtam, hogy na mikorra erne ide
haaat nem halaszthatnank egy el 3-4 hettel ezt?
nem, errol a hetrol volt szo
nem tud jonni, mert az elozo meloval meg nem vegzett
es arra kene a 3-4 het? figyi, hagyjuk ezt akkor, majd megoldjuk massal3-4 napra meg aszondom oke, de 3-4 hét? baszki, az majdnem egy egesz honap
-
válasz
frescho #43250 üzenetére
Igen, a munkadíjak otthon teljesen agyatlanul el vannak szállva. Haver most vett (vesz) házat, mondogatta, milyen ajánlatokat kap mire... esküszöm, sokszor még itt a hanyatló nyugaton is olcsóbban dolgoznak.
Másik haver nemrég költözött haza. Volt házuk, de nagyon ráfért kis felújítás, mert amíg külföldön laktak, el lett hanyagolva szegény ház. Ő is mondott sztorikat, fejemet fogtam az árak hallatán is, de az elvégzett munka minőségén meg pláne. Ha kijött egyáltalán a szaki amikorra ígérte, és legalább semmi mást nem tett tönkre, amikor megcsinálta a saját trehány szarát, az már a jobbak közé tartozott.
-
Ez nem ma készült. Ma már drágább olyan 50-60%-kal anyagárban ahogy nézem. A munkadíj viszont pfff. Akartam csinálni bővítést 3x32-re amit mondott az ember arra hátraszaltó-leszúrt rittberger kombót toltam. Nem az anyagra, hanem a munkadíjra. Az nem 1.5, hanem inkább 2-3 szorzóval nőtt.
bombabiztos megoldás nincs, az egyik DC-be bevágott a villám, 1-2 eszközük elköszönt, többek között az egyik generátorukon kellett túlórázni, legalábbis így mesélte el a helyi mérnök srác. Mi megúsztuk, beltérbe már nem jött le, az optika meg nem vezette be más irányból.
Kb. ez is az oka, hogy nem autó, hanem hivatalos, papíros mezőgazdasági jármű tárolóm lett. Ugyanis arra értelmes árajánlatot adtak szerkezet tervezés-hegesztés-festés címszó alatt. Mondjuk az elején nem értették, hogy a traktor hogy fog beférni a 4 helyett 2.2-re kért oszlopok alá, de aztán amikor jöttek telepíteni igen. Azt vettem észre, hogy mert házba költöztünk az iparosok azt hiszik én vagyok Ali baba, ők meg a 40 rabló
-
válasz
bambano #43245 üzenetére
Van, komplett kitet lehet venni. Nem csak DIY, mint amit Pikari ír. Akku, hálózat és a napelem felöl is képes energiát felvenni, az akkukat ezekből (jellemzően a napelem irányából) tölteni. Egész szépen beállíthatóak. Gyors keresés első találata: [link]
Nem buktam semmit. Egyszerre foglalkozási ártalom és tapasztalati mágia. Egy eldurrantott autó vagy házi elektronikánál olcsóbb egy ilyen védő. T2-3 kombinált darabja 10k körül van, 3 fázisnál fel van dobva két ponton 6. Mellé egy sorozat T1 az óránál és még egy a vezéreltre, mert a bojlert jobban bírja ha lökdösik. A földelő szonda nem annyira pénz, mint inkább kiépítés kérdése volt, létráról ütöttem le az elején ,emrt ha jól emlékszem 2.5m-est vettem. 100-ból meg is lett kb. minden, de ez még mindig jobb, mint amikor elvisz valamit a villám. A napelemhez meg amikor jöttek akkor még a felmérésnél mondta az ember és nagyon egyet értettünk, hogy egy inverter csere többen van és még ki is esik hivatalosan az ember a szaldóból.
-
Pikari
veterán
válasz
bambano #43245 üzenetére
A home made napelemes rendszerek mind ilyenek szoktak lenni.
Kétféle napelemes rendszer van:
-a szerződéses, visszatáplálós, szakemberek által felszerelt napelemes rendszer.
-a kukából kiszedett napelemes do it yourself szerelgetés.
Ezt utóbbi mindenki a saját szíve vágya szerint szereli össze, és ezeket néha úgy alakítják ki, hogy tölteni lehessen az akksikat hálózati áramról is.
-
bambano
titán
válasz
frescho #43244 üzenetére
"két ponton is van a hálózatban túlfesz védő, elég szép pénzt költöttem el rá": mi volt a sorrend? először elég szép pénzt ráköltöttél a csere alaplapra, és utána lett védelem?
egyébként van olyan napelemes rendszer, ami nem táplál vissza a hálózatba, de vesz onnan áramot, ha lemerült az akksi?
-
UPS röviden, konyhanyelven:
Több fajta van, csak a leggyakoribbakat írom:
- Offline. Ez az amiben van egy surge protector és amikor elmegy a pilács egy relé kattanás kíséretében átáll akkura. Na ez nem jobb egy rendes védős elosztónál, konkrétan ugyanaz volt mind a kettőben. Pl APC Back széria tagjai. Ezek ráadásul szép négyszögjelet adnak amit vagy szeret a mögé kötött eszköz, vagy sem. Én ezt nem tartom igazán jó megoldásnak. Van itthon, de kb dísznek...
- Online valamilyen delta trafós megoldással. APC-nél nem véletlenül volt Delta a sorozat neve. Ezeknél rendes bemeneti védelem van, a kimeneti feszt minden irányban korrigálni tudja az elektronika. A legjobb, hogy alul és felül feszelésnél sem választ le, hanem védi az eszközöket. Még mindig nincs teljes leválasztás, de ezek elé rendes villámvédelem is került anno. Nagy UPS-ek is készülnek ilyen módon, akár kVA-es rendszerekről is szó lehet. 2x120kVA volt amit láttam élőben itthon.
- Dupla konverziós megoldások. A bemenetet egyenrángatja, arról megy a töltő és az akkuval bufferelt egyenfeszről megint szép szinuszos feszt állít elő. Van meglepően kicsi is belőle. A legjobb, hogy a bemenő áramkör és az akku puffer is véd befelé, láttam oylat ami a saját élete árán tette ezt. Cserébe egy ilyen UPS a pincében folyamatosan 50W-os veszteséget is képes előadni a szolgáltató legnagyobb örömére. Ja és drága is mellé a cucc, de ez tényleg jó.Persze vannak még csavarok. Négyszögjel helyett valami több lépcsőben lekövetett szinusz amit kvázi szinuszos jelként lehet olvasni a leírásokban. Otthonra a probléma az, hogy vagy olcsót vesz az ember ami védelem terén nem teljesít jobban egy surge védő elosztónál, vagy fizet. De egyik sem ér sokat, ha:
- Nincs rendes védőföld
- Az egyéb kábeleket nem védjük (rezes hálózat, TV koax stb...)Rendes védelem több lépcsős. Kell rendes védőföld, ezt ne tudjátok hányszor hallgattam az ír oktatóktól. A betáp (óra után) túlfesz védőt kell felszerelni, ezek levezetik fázisonként a védőföld felé az energiát. A végpontokat lehet védeni megfelelő eszközökkel, de oda is rendes védőföld kell, mert annak ellenállása erősen rontja a védelmet. UTP-re, koaxra vannak külön védők, azokat is használni kell és földelni. Ez a minimum, de ha hosszabb kábelünk van, mondjuk udvari töltő, akkor ott is védeni érdemes, hogy az autót se üssük agyon és onnan se jöjjön vissza semmi. Fém építvényt külön földelni, ha kell földelést kiépíteni. Gépteremnél már szóba jöhet faraday kalitka szerűség, nagy teljesítménynél szikraközök stb. stb. Ja és persze a villámvédelem is játékos, de családi háznál ennek is van egy értelmes határa. De ezzel nem volt dolgom, tehát inkább azt írom, hogy meg kell nézni az MSZ-t.
Érdekesség: Nézegettem sziget üzemre képes, nem visszatáplálós, akkus napelemes rendszereket és nem meglepő módon ehhez hasonló módon működnek. Már akár delta trafó sem kell hozzájuk és pár 1000W-os is van belőlük. De ezek elé is rendes védelmet kell rakni a hálózati és a napelemek irányából is.
Túlfesz védelemnél rohadt sok paraméter van. Ami érdekes, hogy mekkora fesznél szólal meg (gyakorlatilag áthúz) és mekkora energiát vezet le mielőtt megpusztul. Az elsőt ésszerűen kell választani, hogy ne üssön át kis zavarnál, a másodikat meg nagyra kellene választani, de ugye annak ára van és egy ponton túl a szűk keresztmetszet átkerül más pontra, pl a védőföld kialakítására, felvezetésére stb. stb.
Hogy mennyire beszélek haza: két ponton is van a hálózatban túlfesz védő, elég szép pénzt költöttem el rá, de még a vezéreltre is került, mert az a tuti...
-
Aminek van értelme: Rendes túlfeszvédelmet kell kiépíteni a betápnál és üvegen behozni a hálót/TV-t. Persze ehez kell normális védőföld stb. stb. Emellé már van értelme a túlfesz védős konnektornak. A SOHO UPS is kb csak annyit. tud, mint az elosztó, szóval mellé is ékell a központi védekezés. Legalábbis valamikor ezt tanultam Galwayben...
bambano
Például az ellen lehet, hogy jó, hogy a paraszt felrak a szomszédban egy napelemet és feltekeri az inverterben a feszültséget.
Ez nagyon nem így működik. Eleve nem tud belenyúlni, aki bele tud annak már nagyon érteni kell hozzá. Az inverter lekapcsol egy adott feszültségnél. Nem feltekeri, hanem visszatáplál és a vezeték/trafó ellenállása miatt emelkedik meg adott helyen a feszültség. Sima villanytan 1x1.
A hálózati feszültség jelentős emelkedése napos időszakban a szolgáltató és a szabályozó felelőtlensége. Arról, hogy mi vezetett el idáig hallottam sör mellett belsős meséket, csak a fejem fogtam. Van köze IT-hoz, pontosabban annak meg nem értéséhez.
All
Az UPS-nél is sokkal összetettebb a dolog. Ha érdekes a téma írok róla, mert dolgoztam ilyen szutykokkal egy kicsit.
-
koby11h
őstag
Nem, álló, most már tök normális állapotban. Kaptam már régebben is, akkor nem volt kérdés a Windows 10, most már inkább.
És nem, nem vágják még utánam sem, csak ismerősnél céges selejtezés volt, de ő nem ért hozzá. Nekem meg volt némi maradék alkatrész és abból rendbe rakva egész normális lett. Minden működik, kinézet is ok. -
hcl
titán
válasz
koby11h #43231 üzenetére
Win10. Többit megoldja magának. Ha kér rá, akkor lehet mást tenni rá. Vagy Mint, és ha nem tetszik neki, tesz ráWindowst. Mókolt 11 felesleges, ha megáll, akkor téged fog zaklatni.
@Tope : Utánam is vághatnának, és akkor 10k+ körül eladogatom. Kvára nem vágják utánad sehol.
-
koby11h
őstag
Ha el kellene adnotok brand gépet: i3-41xx, 2x4GB, 240 SSD, jogtiszta Windows 10 Pro, TPM 2.0 van. Mivel hirdetnétek?
Windows 10, Windows 11 mókolva, Linux (pl. Mint Cinnamon)?
Igen, ingyen kell csinálnom és tegnapra -
totron
addikt
válasz
Pikari #43217 üzenetére
Ó, plazma, irigyellek. Vannak feljegyzések olyanokról, akiken állítólag áthaladt gömbvillám, hát nem tudom, jó földelése lehetett ezeknek az ipséknek.
Szeretném mindenki elméjében rögzíteni, hogy a belebaszott, bebaszott szavak nem szűkre szabott szókincs eredményei ilyen esetben, tényleg ez illik hozzá. A kertben is meg tudja találni az embert. A tüdő helyén mintha egy óriás mélynyomó membránja lenne, úgy belengeti a tüdőlebernyegeket, a lumen faktor teljes kimaxolása mellett. Nagyon erős ózon szag és adrenalin-vezérelt remegés kíséri, bosszantóan vicces is amennyire nem ura az ember a saját testének ilyenkor, 4 végtag 6 felé rezonál alsó hangon 3 napnyi fülcsengés mellett persze. Kurva hangos közelről. Sokk és gyönyör, hirtelen tálalva. Enjoy.#43227opr, várjál, valamivel odébb meg ott sasolt hcl, épp fényképezte azt a villámt, ami másnak meg szaróelektrongömbként jelent meg.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #43217 üzenetére
Hát ezen nagyot nevettem
(sorry)
Most, hogy így mondod, az egyik budim a kettőből nekem is veszélyes lehet ilyesmi módon.nekem tavaly előtt nyáron volt egy durva trauma, mikor délutáni viharban egy hatalmas fényesség (mint amikor egy óriási vakuval villantanak) és abban a pillanatban egy viszonylag magas csattanás, majd olyan erejű mélység, hogy rendesen rázta az ablaküvegeket mint egy földrengés. Ha szarnom kellett volna, már tuti nem kellett volna...
-
KROK640
nagyúr
Igen, úgy gondoltam, hogy a szünetmentesbe a gép, az meg a túlfesz védős elosztóba, az meg a rendes konnektorba.
Az első géphalálnál anno pont ilyen közel lecsapás volt, 1996 volt azt hiszem, és bevágott ígya villám nagyon közel (kb a szomszéd telekre) és 6 házas körzetben minden TV, videó stb tönkrement. Akkor még C64-em volt a floppy meghajtónak és a TVnek lett annyi, a C64-es gép valahogy megúszta
még 2009-ben is hibátlanul üzemelt.
Akkor majd egy szünetmentes lesz a következő befektetés, addig viszont marad a Pikari féle módszer
-
BiP
nagyúr
válasz
Pikari #43171 üzenetére
A celeron N és Pentium N processzorok laptopokba, notebookokba, és netbookokba készültek, és a meguk idejében nagyon gyorsak és hatékonyak voltak.
Sose voltak gyorsak. Max annyi, hogy keveset fogyasztottak.
A régi atomok hótszarok voltak, kb. A 3000-es szériától nem öntökönlövés.Cserében az újak egész használhatók. N100 és variánsai/utódai. Pl.az i3-N305 8magos, és elfogadható sebességű.
Nekem N100 van a NAS-ban, Win11gyel, azt már egy laptopban is el tudom képzelni (inkább az N305öt), hogy ne vakarjam le a falat. -
Pikari
veterán
Jut eszembe, nekem sok villámos sztorim van, a legtöbbet még sose meséltem el. Úgyhogy most leírom a legfrissebb élményt, ami tavaly történt.
Szóval mindig, ha hallom, hogy a közelben villámlik, kihúzkodok mindent. Így történt ez az ominózus estén, hallottam, hogy egyre közelebbről villámlik, ezért szépen leállítottam a gépet, kihúztam mindent a konnektorból, az ethernet kábelt is.
Aztán úgy döntöttem, hogy elmegyek elintézni a nagy dolgomat a wc-re. a Wc az egyben fürdőszoba is, szóval van benne egy nagy régi acél radiátor, és amellett a meleg, hidegvizek csövei is amellett futnak el, meg a fűtés egyéb csövei, amik más helységekbe vezetnek, szintén amellett futnak el. Illetve kb a wc csésze fölött van egy kis ablak, és egy kézmosó, túloldalt egy zuhanyzófölke, stb.
Ezek a csövek közvetlenül a szarókübli mellett futnak el, tehát ha valaki a wc-n ül, akkor ezek a csövek a könyökétől, térdétől kb 30 centire vannak, összesen kb 6 cső.
Na hát épp ráülök a wc-re, egyszercsak egy érdekes jelenség kezdődött el, persze amiket most leírok, azok mind kb fél-egy másodpercen belül játszódtak le, szóval először is hirtelen egy fényesség töltötte meg a fürdőszobát kívülről, azonban olyan ereje volt ennek a fényességnek, hogy a fürdőszoba lámpájának a fénye gyakorlatilag nem látszódott ettől a ponttól. Majd az agyam kapcsolt is, hogy villám csaphatott a közelbe, de dörrenés helyett nem ez történt. Hanem láttam a szemem sarkából, kezd kiindulni egy fény, a csövek irányából, és ennek megfelelően az árnyékok immáron a csövek irányából álltak, és ekkor lett hanghatás. De nem dörrenés, hanem olyan, mintha egy transzformátor zörögne nagy hangerővel, vagy mintha valaki nagy sebességgel lapokat tépkedne. Hatalmas szikrák és fénygömbök kezdtek ugrálni a csövek között a papírtépő hanggal párhuzamosan, folyamatosan csökkenő intenzitással, mire a fejemet reflex szerűen oda tudtam volna fordítani teljesen, hogy megcsodáljam a jelenséget teljes pompájában, és ne csak a szemem sarkából láthassam, addigra a jelenség megszűnt. Na ettől nem hogy elfostam magam, hanem még a szar is megállt bennem. Miután meggyőződtem róla, hogy még élek, felcsődítettem mindenkit, hogy mi van, és bizony belebaszott a házba a villám. Minden szobába bementem, ki is mentem, kintről megnézve a házat, és fél óráig figyeltem mindent, hogy hátha valami kigyulladt, vagy lángra kapott, de szerencsére nem ütött ki tűz, én meg megúsztam egy kissebb traumával, ami mindösszesen annyiból állt, hogy aznap este már nem jött rám az inger, másnapig kellett várnom a nagy dolgom elintézésével
Mindenesetre ha kicsit nagyobb darab ember lennék, és pár centivel közelebb lett volna a könyökem a csövekhez, vagy ha csak máshogy helyezkedtem volna, akkor nem írnám most le ezeket a sorokat, hanem az lenne a boncolási jegyzőkönyvemre írva, hogy otthonában szarás közben agyonvágta a villám.
-
válasz
bambano #43208 üzenetére
abszolút védelem nyilván nincs. mondjuk ha a ház köré pár méterrel magasabb fémoszlopokat építesz, az lehet, hogy csökkenti a villám esélyeit
nálam nincs benne fém. családi háznál láttam, hogy a feszítőszálas madzag megy el az ont-ig, de akár ott is közbe lehet toldani egy méter beltéri üveget.
-
Pikari
veterán
Kutatások szerint a villám által okozott emp ereje nem fog kinyírni egy asztali számítógépet akkor se, ha közvetlenül mellé csap. Mindenképp bele kell jutnia a feszültségnek a károkozáshoz (tehát ilyen 1m-nél közelebbi távolságra kell csapnia, vagy közvetelnül a vezetéknek bele kell vezetnie a feszültséget a gépbe).
-
Pikari
veterán
Nálam az a villámvédelem, hogy mindent kihúzok a konnektorból, és még az ethernet kábeleket is kihúzom.
-
válasz
KROK640 #43209 üzenetére
Kicsit redundáns. Szünetmentesbe nem dugunk elosztót. Abba már csak a gép meg a monitor megy (meg esetleg router, nyomtató, telefontöltő, ilyesmi érzékeny dolgok). Mondjuk a szünetmentes mehet feszvédős konnektorba. Nem tudom, mennyi értelme van, de ártani biztos nem fog.
De amúgy igen. Amitől ez se véd meg, attól meg kb semmi sem. Ahogy bambano is írta, ha a géphez nagyon közel csap be a villám, akkor az emp úgyis megbacca, de az ellen az se véd, ha kihúzod. Kb faraday kocka az atombunkeren belül az, ami megvéd tőle, szóval ezt engedjük is el, mert se nem kivédhető, se nem túl valószínű.
Minden másra meg elég a szünetmentes. -
bambano
titán
válasz
qnadam #43206 üzenetére
Abszolút biztos védelmet nem tudsz csinálni. Ha a közeledben becsap a villám, akkora emp lesz, hogy az vihet mindent és nincs ellene védelem. A túlfeszvédő is védhet ezek egy része ellen. Például az ellen lehet, hogy jó, hogy a paraszt felrak a szomszédban egy napelemet és feltekeri az inverterben a feszültséget.
Az üvegszálas hálózat akkor véd, ha fémmentes. Ha nem fémmentes, akkor nem véd, max. úgy, ha gyorsabban elolvad, mint az alaplapod.
-
hcl
titán
válasz
KROK640 #43202 üzenetére
"Viszont kellene már rendesebb villámvédelem, mert nagyon unom, hogy 2 évtizede minden év április-szeptember arról szól, "
Akkor mégiscsak megérné az a UPSA viharokban azt szoktam megszívni, hogy általában úgy jön, hogy esélyem ne legyen villámot fotózni
@qnadam : Mint tudjuk, a laptop rossz dolog
-
az is működő irány lehet, hogy vihar idején a technika a ups-ről megy, és ki van húzva konnektorból minden. ha üvegszálas hálózat van, még net is marad (és azon a madzagon nem jön be a ménkű).
kérdés persze, hogy egy mostani gamer vas mennyi akksiról megy el akár csak fél órát -
válasz
KROK640 #43202 üzenetére
Nem olcso, az teny, bar altalaban ott cseszik el az emberek, hogy a letezo legnagyobb akkusra lonek. Az meg otthonra tok felesleges, ugyse az a lenyeg, hogy laptop szintu uzemidot adjon az asztali gepnek, hanem az, hogy amig nagyon muszaj, menjen rola -> legyen ido menteni meg kikapcsolni gyorsan a gepet.
Ezen felul meg annyi a feladat, hogy megvedjen mindent, ami bele van dugva, ha mas nem ugy, hogy csak a szunetmentes doglik bele a villamba, a minden mas meg nem.Amennyire tudom, ennek a szintnek megfelelo, relative kis akkus UPS-ek mar vannak ~30-40k korul, ujonnan, boltbol, garival. Az meg azert csak nem olyan veszes osszeg, ha cserebe bo evtizeden at nem kell ezt a mindent csinalni, mint itt fentebb irtal.
-
KROK640
nagyúr
Akkor jól gondoltam. marad egyelőre a kihúzgálás, mert a szünetmentes tápból nem tudom mi a "fasza" de drágán hangzik
Viszont kellene már rendesebb villámvédelem, mert nagyon unom, hogy 2 évtizede minden év április-szeptember arról szól, hogy folymaatosan fülelni az ég felé, lesni a villámtérképet, amikor meg eljön a vihar, akkor tök mindegy, hogy milyen sürgős határidős meló van, kötelező leállás.
Tavaly előtt volt olyan vihar, ami 12,5 órán tartottmikor sikerült ennek hosszában átvonulnia felettünk.
-
hcl
titán
válasz
KROK640 #43181 üzenetére
Naugye.
@Lenry : Félre lett pozicionálva, beágyazott rendszerekbe megfelelők.
meg pl. volt x86-os Asus tablet is ilyennel, az se volt rossz.@KROK640 : Itt van rendes villámvédelem, nem húzok ki semmit
@opr :
@MasterDeeJay : Imádom, amikor valaki bedob egy ilyet, hogy ChromeOS gyors rajta -> Mi lenne, ha a Windows miatt nem kéne erőgépet venni
Új hozzászólás Aktív témák
- Gitáros topic
- Peugeot, Citroën topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LEGO klub
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Egyedi ékszerdobozka
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 9700KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 XT 16GB ZALMAN I3 NEO ADATA 600W
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600