Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen monitort vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Hobby elektronika
- Home server / házi szerver építése
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Otthoni időjárás-állomás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
net84
őstag
A napokban láttam én is (nem hinném, hogy redditen).
Az azért még más világ volt. Az olyan eljárással és palackozással készülő pezsgők ma is mocsok drágák. Ennek ellenére én is megkóstolnám.
Ha ki tudnák dobni annyit az ablakon, lehet akkor is felbontanám, ha nem lenne semmi gondja. Már csak az íze kedvéért.
Emberünknél az a kérdés, hány üveg van még bontatlan. Ugyanis azoknak most ugrott meg az ára.
#44690 hcl - szűrni, levegőztetni, újra szűrni. Több éves bort már én is csak így iszok meg (ha egyáltalán megiszom). A mai bolti borok nem erre készülnek. Arra ott vannak a speciálisan pincékbe szánt palackok.
Aszú necces dolog. Ha rossz a tárolás, nincs forgatás vagy levegőt kap, az nagyon gyorsan "romlik". De nem lehetetlen megmenteni és nagyon tömény már 10 évesen is.#44694 hcl - inni csak mértéktartóan szabad - mérték a vödör, tartó az asztal
-
Top cat
addikt
Azért a pohár, nem egy egzakt mértékegység.
-
koby11h
őstag
-
hcl
titán
válasz
E.Kaufmann #44693 üzenetére
Figy, a "pohár" nem egy 5 literes edény...
-
E.Kaufmann
veterán
Nekem egy időben alkoholtól ízületi fájdalmaim lettek. Pedig csak 1-1 pohár bor volt mindkét esetben.
hcl: Előbb nézegettem, hogy milyen egy hülye nevű fórumtárs, aztán esett le, hogy gomba
-
hcl
titán
válasz
koby11h #44686 üzenetére
Mi megittunk egy 30 év körülit. Az már kicsit viszkózusabb volt. Kvajó, tömény aszúíz
Borszakértő szerint "áh, az aszúnak botrytisíze van" -> mondtam neki, hogy akkor több marad nekem@Lenry : Azért egy 100 éves cucc mindenképpen különleges, de az audiofilekkel egyetértek
-
Lenry
félisten
amúgy valószínűleg igen
ugyanez az elméletem az audiofilekkel kapcsolatban. lófaxt hallanak azok, nem a bejáratott, aranyozott, szűzhártyákból font tápkábelt, csak ha már elköltötte rá egy korrektebb használtautó árát, akkor nyilván hallani fogja, hogy jobb
-
koby11h
őstag
1989-ben elraktam egy üveg 6 puttonyos Tokaji aszút.
2017-ben adtam ajándékba apósomnak, hetvenedik születésnapjára, de még nem volt szíve felbontani. Aztán kiderült, hogy az nem az, azt valaki mástól kapta és a tőlem kapottat az unokái megitták pár éve szilveszterkor.
Nem emlékeznek, hogy milyen volt, "elveszett a tömegben"... -
Lenry
félisten
tegnap volt egy sztori redditen, ahol emberünk felbontott egy 1911-ben elsüllyedt pezsgőt, gondoltam, linkelem, de úgy látom törölték
valami aukción vette 5000 dollárért, 1911-ben süllyedt el egy talán finn hajóval együtt. még voltak benne buborékok, de már ereszteni kezdett a dugó mellett, ezért is bontották fel. állítólag teljesen korrekt volt.
-
KROK640
nagyúr
Na, lesz mit igyon a gyerek, az jó pár üveg pálesz lesz.
Én 18 évesen egy velem egyidős Egri bikavért kaptam, (pontosabban már kb 5 éves koromban meglett, csak anyám addig őrizgette), és a 18-ik szülinapomon lett kinyitva és elfogyasztva.Fehérbort (ha édes max félédes) újabban (2-3 éve) nagyon megkedveltem, korábban masszívan vörös párti voltam, most meg már a fehér felé hajlok, de hely, és bor is válogatja. Mostanság fehér Vargát iszok pont.
Pezsgőből nagyon keveset iszok, pedig kedvelem, de szerintem pont ez okozza az egyik varázsát, hogy évente egy nagyon max két pohárral iszok. -
net84
őstag
válasz
KROK640 #44677 üzenetére
Nálam a pálinka volt ilyen. Mivel belekezdtem a főzésbe, hirtelen mindenki összekapcsolta ezt azzal, hogy szeretem a pálinkát. Pedig csak az elkészítését szeretem és max egyet-egyet megkóstolni. Emmiatt volt szerencsém drága, nagyon sok díjat nyert, neves birtok nagyon rossz kisüstijéhez és még drágább, még ritkább, hordóban érlelt 45fokos gyümölcsléhez - pálinka vásárlásban jó volt az egyik korábbi főnököm, tartott közel 50 félét...
A gyereknek félretettem eddig minden saját készítésből egy-egy üveggel (kivétel az egyik év szilva ágyasát, mert azt lerabolta a család), majd ha 18 lesz, megkapja. Ebben van a termesztéstől a palackozásig saját és van, ami nem saját gyümölcs, nem saját főzés, csak én "alakítottam át" (egyszerű mézes, gyümölcs ágyas vagy épp a dió).
A jó félédes/édes fehérbort és a pezsgőt viszont szeretem. Utóbbival már azt is bebizonyítottam, hogy nem mindegy, hogy egy Törley/BB vagy egy Martini/Cinzano. Utóbbitól még nem fájt a fejem, nem lettem "lakodalmas kutya" és nincsenek gyomorbántalmaim sem másnap. A bornál ugyanez, de ott egy Varga szintig hajlandó vagyok lemenni (nekik pl. van kellemes fűszeres száraz fehérük is - de ezt már szigorúan vizezve
).
-
KROK640
nagyúr
válasz
koby11h #44658 üzenetére
Én Cipruson voltam a nagy pia elosztó, a lengyelek még a szomszéd város részből is vették (simán legyalogolható táv). Sokszor én vittem nekik, de minden ilyen kör megérte
A környező hotelekben meg nyílt titok volt, hogy nálam lehet szerezni
Egyszer aztán kiszélesedett a story, de erről majd egyszer ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
qnadam #44655 üzenetére
Igen, praktikus lett volna a tájékoztatás. De mindegy mert mikor felmerült az eset akkor vagy három főnököm is rögtön mondta h mi a szitu (akkoriban még mindenki is a főnököm volt ott
de amúgyis komoly hierarchia volt, elég volt fejben tartani.
Csak a rend kedvéért :
Felettem közvetlenül a Kosta állt. Az ő fönöke volt a Magdalena és az Eleni, az övéké Sakis, az övé Costa (ezúttal C-vel) és Vangelis, az övéké Andreas, az övé Kendeas, az övé Andreas (ez egy másik Andreas), az ő főnöke szintén egy másik Andreas, és jött Mr T ...Kiszürkülésem pedig : A szöveges professzor, profin szólt sokadszor, ám sajnos rossz helyen ...
-
KROK640
nagyúr
Mi barátnőmmel megszoktunk inni egy kis üvegeset ketten Szilveszterkor, amúgy mi sem isszuk. (Még azt is megtudom egy kezemen számolni, hogy hány kölyök pezsgőt ittam egész életemben)
" milyen messzire tudom ellőni a dugót a kert vége irányába" --- ez nálam is sport, de mivel sokkal rövidebb a kertem mint neked,. így nekem könnyen köt ki a szomszédnál.
Az egyik évben (mikor még bent bontottuk) valahogy a zárt ruhás szekrénybe repült be, és január sokadikán találtuk meg ott is. X-Akta azóta
is ..."a családban azt hiszik szeretjük" --- durvább ebben öcsém. Ő azt hiszi szereti. Minden évben nagy pezsgő vásárlást tart, alig várja, hogy nyithassa. Éjfélkor pukkan a dugó, legkésőbb hajnal 1-re lakodalmas kutyát játszik, aztán két napig rosszul van, utána megint szereti a pezsgőt, mert amúgy jó az ...
-
Top cat
addikt
válasz
Pikari #44673 üzenetére
Még novák rezidenciájára is bement.
-
Pikari
veterán
-
hcl
titán
-
bambano
titán
válasz
koby11h #44648 üzenetére
Ez igaz, de minek?
Anno 20+ éve voltam Erdélyben melós úton, ott küldtek velem a munkahelyi főnökeimnek hp-t egy 5 literes butykossal. Az a kisebbik, hogy úgy jöttem át vele a határon, mint a ma született hóvirág, pedig lehet, hogy vámköteles lett volna, a nagyobbik, hogy megvámoltam, maradt itthon is belőle. Azóta is megvan. Pont ma gondolkodtam rajta, hogy kidobom vagy elajándékozom."Szerencsémre" a határon az előttem jövő román rendszámú mikrobuszt úgy szétszedték, mint az Astrámat az előző vizsga előtti karosszéria lakatoláskor, minket már csak átzavartak, hogy javuljon az átlagidő.
-
Lenry
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #44646 üzenetére
pezsgőből pálinkát? ilyenről se hallottam
@hcl: gyerekpezsgőben nincs is alkohol
-
Lenry
félisten
válasz
bambano #44643 üzenetére
nálam a töltsék vissza a lóba kategória
nálam minden pezsgő az.
valamiért a családban azt hiszik szeretjük, ezért rendszeresen kapunk.
szilveszterre általában veszek egy alkoholmenteset, azt isszuk meg az asszonnyal, a többit meg felrázom és megnézem milyen messzire tudom ellőni a dugót a kert vége irányába, (kb féltávig jutott már el, az olyan 30m) meg ha van valami menőbbnek kinéző, azt félrerakjuk, hátha tovább tudjuk adni -
bambano
titán
Egyébként az igaz, hogy azokban a körökben, ahol az 1-2usd-s borok mennek, ott a Tokaji nem világhírű.
Másrészt ittam már Dom Perignont, ez egy agyonhájpolt francia pezsgő, nálam a töltsék vissza a lóba kategória. A Törley fényévekkel jobb. -
KROK640
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #44636 üzenetére
Persze szlovák feliratokkal, szlovákként eladva
-
Pikari
veterán
Nekem apám úgy szokta újraindítani a tabletjét, hogy 0.1 másodperc hosszan megnyomja a power gombot, és ki van kapcsolva. Aztán vár egy kicsit, és megint megnyomja, és kész, tessék, újra van indulva.
De ez engem annyira nem zavar, mert igazi rebootból néha nem tud elindulni a tablet (sérült benne a flash), szóval jobb ez így
-
hcl
titán
ON
@BiP : Azért ezeken a helyeken sokszor nem a legtájékozottabb emberek dolgoznak. Meg sokszor nem is fizetnek annyit, hogy érdekelje, hogy ki jött be.
Meg OK, tudja, hogy a tulaj a Béla, de hogy az hogy néz ki?@Pikari : Lehet, hogy beugrott csak, illetve ez nyugodtan lehetett volna manus is
-
Pikari
veterán
Erről az jut eszembe, hogy kb 15 évvel ezelőtt bementem egy számítógépeket áruló boltba (használt és új alkatrészeket is árultak). Az eladó a pult mögött egy nő volt, és megkértem, hogy hozza ki nekem a használt vinyóikat.
Elkerekedett a szeme, közölte, hogy ő nem tudja, hogy micsoda, és hogy beszéljem meg a tulajjal. Hát megköszöntem, kimentem a tőlük kb 500 méterre levő másik it boltba, és vettem ott
-
KROK640
nagyúr
A 2-es esethez van némileg hasonló saját storym.
Ciprus, még vagy 2-3 hete dolgoztam az étteremben, amikor egyik alkalommal megyek hátra az italokért, és látom, hogy egy random civil fiatal nő bóklászik az italraktár és a konyha között. Gondoltam eltévedt, és odamentem és tök udvariasan, és megkértem, hogy távozzon, mert vendégek nem tartózkodhatnak itt. Még azt is megmutattam neki, hogy merre menjen. Erre felháborodott, hogy tudom én ki ő? Mondtam neki, hogy nem, de nekem dolgom van és legyen szíves ne itt lenni, mert más is rá fog szólni. Ezzel mentem is dolgomra, erre nagyon rövidesen kiderült, hogy a hotellánc tulajának az egyszem lányára sikerült udvariasan rászólni.
Egyébként semmilyen retorzióm nem lett belőle, csak annyit mondtak a feleteseim többen is, hogy máskor őt ne küldjem sehová, ő bárhol lehet meg az apja is. A fene tudta, hogy kicsoda, nem volt a homlokára írva. -
BiP
nagyúr
A sztoriból nekem nem volt egyértelmű, hogy 1. ez egy átlag étteremben történt, ahol kínálnak 10féle borháztól borokat, és nem ismerte fel az egyiket,
vagy 2. konkrétan az adott pincészetben (Teleki) dolgozó pincér nem ismerte fel, hogy Csányi jött be, aki a tulaja a kócerájnak, ill. nem tudta, hogy nem Telekinek hívják.
(tehát 1 tulajt kellett volna ismernie)Én úgy vettem, hogy 2-es. Csak úgy jön ki a poén.
De sose voltam pincér, csak laikusként gondolom, hogy ha nem egy vidéki vendéglőben vagy pincér, hanem egy olyan helyen, ahol azért megfordulnak prominens személyiségek , akkor a "jól végzett, elkötelezett" munka része, hogy párat felismersz, de legalább a tulajt.
De amúgy más boltban is észre lehet venni, (pl. plázákban a butikokban a leglátványosabb), hogy az ott dolgozó fiatal annyira leszarja, hogy ez egy munkahely, hogy csak annyit tesz bele, hogy leteljen a 8 órája, és inkább végigunatkozza az egészet, de egy percig se fordul meg a fejében, hogy kicsit képbe kerüljön, mit árulnak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #44622 üzenetére
" a magyar borok csak magyarországon "világhírűek" " --- ezt én is tapasztalatam. Spanyolországtól, olaszon át, görögiig, Ciprusig, sehol senki még csak nem is hallott a magyar borokról, kostolásra meg valami lőrének tartják. A németek és cseh-szlovák régióban még úgy ahpgy tartja magát a magyar bor, bár a szlovákok sokkal inkább a sajátjukat nyomják. Innen messzebb menve meg pláne senki nem hallott ezekről.
Hiába hallottam anno anyámtól, hogy a magyar borok világhíresek, azt tapasztalatam, hogy kb sehol sem ismerik őket.Még 2006-ban ittam Kaliforniai bort, és felmerült bennem a kérdés, hogy miért a magyar híres, mikor itt van ez is? Hogy a mediterrán borokkal már ne is jöjjek
-
BiP
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #44621 üzenetére
mondjuk azért ha valahol dolgozol, nem árt, ha tudod ki a főni/tulaj (hogy néz ki és amúgy mi a neve). just in case.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #44621 üzenetére
erre mondta az egy amerikaban elo 60 ev koruli magyar muki, hogy a magyar borok csak magyarorszagon "vilaghiruek", es ok ott inkabb chilei meg francia es olasz borokat isznak, ha kulfoldi, meg a kaliforniaiakat....
[link] -
E.Kaufmann
veterán
Erről eszembe jutott a KAP története, mikor az akkor már épp Csányi által tulajdonolt egyik Teleki borra azt mondta a pincér, hogy azt nem ajánlja, mert nagyon rossz bor. Mikor felvilágosították hátul, hogy ő a tulaj, visszament bocsánatkérőleg:
-Elnézést kérek Teleki úr, nem tudtam, hogy ön az -
hcl
titán
válasz
KROK640 #44615 üzenetére
Fiatalos ital? A fehérborok között azért a Cserszegi, a muskotályok, szerintem kifejezetten fiatalosak, csak tényleg nem egy fesztiválon vedeled, mint a sört vagy a körömlakk ízesített likőröket.
"Épp ez a hely, a kólát fél literes üvegje árulja."
Mert azt gondolom abban éri meg beszerezniA zsákban néha egész komoly helyek is árulnak, az a meredek
Díszdoboz, csap van rajta, lehet belőle tölteni. De ilyen tokaji, meg hasonló szintű borászatok, tényleg minőségi borokkal.
@Pikari : Amíg szét nem b*ták a WinMobile-t, addig nem 0% volt az. Volt itt a Logouton erről nagyon jó cikk.
És jó lett volna egy sokszereplős mobil OS piac. -
KROK640
nagyúr
Igen, nagyobb a kisezrelés, és általában az adott borháznál a "ház bora" kategória, vagyis a legalapabb. És sokszor nem rossz, sokszor nem jó, de sosem olcsó már az sem. Viszont így az sincs, hogy az egész üveget el kell süsse. BTW, akkor árulja üvegre. Épp ez a hely, a kólát fél literes üvegje árulja.
Én asszem Cipruson láttam először ezt a zsákos megoldást, de LOL volt
-
Pikari
veterán
válasz
E.Kaufmann #44613 üzenetére
Az ok, de a desktop linuxnak minden évben van 1-2-akárhány százaléka évtizedek óta. A microsoft talán két évig bírta fenntartani a mobilos részesedését.
-
Pikari
veterán
válasz
E.Kaufmann #44611 üzenetére
A microsoft arm alapú megoldásai mindig az előkelő 0.0%-os piaci részesedést szerzik meg.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Pikari #44608 üzenetére
Az naggyon rég volt, hogy gombos (bár mintha lett volna egy herélt Symbian vonal), volt ugye a WP7 vonal, azokat szerettem, a böngészővel jól mentek a netes rádióadások és a felület egyszerűsége is tetszett, aztán megvette a mobilos részleget a Microsoft és át is nevezte. Elején azok se voltak rosszak, csak ne jöttek volna a Windows frissítések
(szokásos módon) és elfogyott a szufla , meg az app fejlesztők, aztán feladták.
-
BiP
nagyúr
válasz
Pikari #44605 üzenetére
segítek: a szóban forgó telefon nem egy új modell.
Amúgy: Igen, a Nokia cég megvan még, él és virul. Igaz, mobiltelefonokkal már nem foglalkozik.
A Nokia telefonok forgalmazását, marketingelését a HMD vette át, de már lejárt a Nokia brand használatának a licensze, így az új telefonjaikat már HMD néven forgalmazzák.
(a régi Nokia nyomógombosokat még Nokia márkanév alatt, azokat nem brandelték újra). -
Pikari
veterán
válasz
E.Kaufmann #44607 üzenetére
Egy időben még keresettek voltak pl öregeknek (gombos telefon). De aztán nem követtem őket tovább.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Pikari #44605 üzenetére
Ugye volt eddig a HMD-től, de már megunták fizetni a zsét a névért. Amúgy olyan alaptelókat adtak hosszú sw támogatással, amivel ugye nem lehet menőzni a suliban, de nyugodtan oda lehet adni a kölyöknek, vagy pl a munkavállalónak cégnél.
bambano: És ezek szerint nem mindig olvassák vissza amit írtak. De járt már így nagy jobbos írónk is, mikor a nem keresztény, hanem eggyel ősibb vallású ismerősei nem akartak visszaköszönni neki az utcán, amiért kérdőre vonván őket azt a választ kapta: Mondd Pista! te nem olvasod azt, amit írtál?
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #44604 üzenetére
Nem mindig kapcsolják ki a prediktív szövegbevitelt...
-
Pikari
veterán
válasz
E.Kaufmann #44604 üzenetére
nokia? az van még?
-
E.Kaufmann
veterán
Más. Facebook apró, módosítás nélkül a szöveg:
Eladó Nokia3 Plus független hibátlan Az árt fikció csere nem érdekel
Az ár amúgy mondjuk rendben volt, ha tényleg független hibátlan és árt fikció -
hcl
titán
-
BiP
nagyúr
válasz
KROK640 #44600 üzenetére
Az igényesebbek, Ostoros, Irsai, Varga stb, meg ennek a duplájáról indulnak. Tokai, Balatoni, Egri vonalon meg lehet még feljebb menni.
Irsai nem egy borház. Ill. tokaJi.Sajnos a bor drága. Nem csak azért, mert előállítani is kockázatos és drága, de a piacon érdekeltek akarnak neki adni egy ilyen felsőbbrendű érzetet, ami miatt drágább lehet, stb.
Persze, hogy elfordulnak a fiatalok.
Meg mondjuk a bor alapból lutri, hogy jó vagy nem jó. És az ár sem megbízható indikátor.
Meg a másik, hogy egy bor 12-14%, nem lehet belőle jókat iszogatni a haverokkal. fél litertől fejreállsz, míg egy 4-5%-os sörből el tudsz szürcsölni 2-3 üveggel, dobozzal úgy, hogy ittál is folyadékot, meg még tudsz egyenesen menni.
Egyszerűen nem fiatalos ital a bor. (nem véletlenül isszák sokan VBK-nak, fröccsnek.)zsák: amúgy nagyobb borházak simán adnak ki zsákos verziót, pont ilyesmi céllal, vendéglátóknak "folyóbor" céllal. Könnyen szállítható, nincs hozzá nehéz üveg, stb.
Nem feltétlenül szar.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W