Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen monitort vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Hobby elektronika
- Home server / házi szerver építése
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Otthoni időjárás-állomás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hobizoli
nagyúr
oprendszer siman meg tudja mondani egy log alapjan melyik USB portban mennyiszer volt barmi egy adott ido alatt
abbol meg a sttsiztikailag is latszik, hogy hiaba lenne 6-8 USB is rajta, az eger es pendrive a leggyakoribb ket kulso USB-s cucc, es az sem feltetlenul van benne egyszerre
notikban sokkal tobb olyan hardver van integralva, ami egy desktop gepnel szinte mindig kulso egyseg -
hcl
titán
válasz
KROK640 #42281 üzenetére
Kérdezd meg Bacsist, meddig lehetett azokat a szerencsétlen Celeronokat húzni
1,2GHz körül rémlik, amit összehozott
@frescho : A mennyisége lenne érdekes, mert nem lehetett túl gyakori
Az első duál x86 szervert a Compaq hozta ki valamikor a 386 időszakban az én tudomásom szerint.
@hobizoli : A laptopokról azért fogy az USB, mert minden gyártó az Apple-t másolja
Minden user arra panaszkodik, hogy kevés van, 4 még éppen elég szokott lenni (főleg ha C-s a töltés is)
@Pötyi : Ipari PC-kben is az volt a jellemző, hogy az alaplap is csak egy ISA/PCI/akármi kártya, és ami fizikailag az "alaplap" az csak egy csatlakozós cucc.
-
Már ott elő volt készítve a többprocesszoros mód. A hatékonyságot korabeli viszonyok között kell értelmezni. A PC-ben is ebben a módban használtuk a 8088-at, mert így volt képes több processzor együtt működni, na meg a 8087 illesztését is ez tette egyszerűvé.
Nem volt cache, főleg nem közös. Volt egy pár bájtos prefetch és ennyi.
Nem spéci, a 8086 adatlapján, vagy sima kereséssel megtalálható, maximum módnak hívják.
De volt több olyan gép amiben 2 vagy akár 3 proci működött együtt ügyes módon. Pl. az egyik magyar fejlesztés volt ami nem nyert a második iskolaszámítógép pályázaton.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #42284 üzenetére
Így van, réteg igény. De nyugodtan maradhat, mert attól kevesebb nem lesz. Mondod ugyan, hogy beférne pl a soros port helyére még két USB, de akinek több kell annak van erre USB HUB párezerért
Notikról meg minden fogyik, a kis súly és a vékonyság manapság mindenek felett. Kicsit sem baj, ha a használhatóság is csökken, csak vékony és könnyű legyen. (már jó ideje SD kártya olvasót sem látok ezeken)
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #42282 üzenetére
Persze, de ha egy szakmai újság sem nagyon tudott utána menni, akkor átlag Pistike meg pláne nem.
jah, néztem, hogy Computer Panorámából rendesen be vagy tárazva. Nekem rengeteg újságom van '99 és 2003 között, előtte és utána is szép számmal akad, de ez az időszak a leg lefedetebb. Igaz ezek mind fizikai(!) újságok, tehát IRL vannak meg.
Szerencsére pl a GameStarnak már nagyon régen szokása volt év elején DVD mellékleten (tehát a drágábbi verzión) az előző évi összes számot bescannelve közreadni. Az más dolog, hogy ez kép alapú cucc volt, tehát keresni, vagy másolni belőle azt nem lehetett. Sajnos ezek sincsennek meg így hirtelen gépen, de eltudom képzelni, hogy egy nagyobb virágboltba körülnézve még megtalálnám (lehet h be is kéne húzni, míg van).A Doksi kezelő AI meg bitang jó ötlet, tényleg hasznos lenne, főleg nekünk retrosoknak.
-
Pötyi
őstag
válasz
frescho #42282 üzenetére
Még a Vadász utca-Báthory utca sarkán lévő bontóban is láttam, meg az Inzelt Péternél, a Sztakiban olyan szerverlapot, hogy a 386-os, vagy 486-os proci és a ram egy kisebb alaplapon volt, na és ebből tudtál berakni 2-4-8 darabot egy közös buszba. Ha kést tesznek a a torkomra, akkor se ugrik be ennek a szabványnak a neve... Pedig anno azt verték a fejünkbe főiskolán, hogy - elméletileg - csak a Pentiumtól felfel van felkészítve az x86-os architektúra a többprocesszoros módra...
-
-
KROK640
nagyúr
Nem a facebookot kéne bedarálni, hanem a sok adatgyűjtő meg reklámozó szarságát. De az algoritmusain is faragni kellene, mert az ismerős ajánlás még csak megy is neki (cserébe a kereső egy rakás fhos), de hogy mit b*sszon ki a wallra, az nagyon nem. Vannak ismerősök akiknél fontos életeseményeket hóapokkal (volt olyan is, hogy évekkel) később tudok meg, mert nem dobja elém, de 133-ik baromságot azt igen.
Az FB Messenger mára kb megkerülhetetlen lett nekem, (pláne mióta nincs MSN messenger). És bár (főlega régi) IWIWet mindig is jobban szerettem, de mivel az nincs, myvip-re meg a kutya se jár, így azt a funkciót is a face látja el. Már ahogy sikerül neki ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #42255 üzenetére
Ezzel csak az a bajom, hogy a mai pendriveokra nem mernék nagyon fontos adatokat bízni. Egyrészt könnyű is őket elhagyni, már csak a fizikai méretük miatt, másrészt a minőség khm ... Most vegyük ki a képletből a hamisat, meg az olcsó kínait. Világszerte egyre silányabb anyagokból csinálják a nagy gyártókis, mivel csak így tudják az árát versenyképesen tartani.
Mostanság elég sok pendriveom döglött ki. Aktívabb használat (heti 3-4 alkalom) mellett 2-3 év és murdel. Jó esetben vissza tudod olvasni ami rajta van, de írni már nem tudsz rá, ami egy backup rendszernél pont nem egészséges. Vagyis az, ha az a cél, mondjuk optikai lemezre is ezért írunk. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #42235 üzenetére
Sajnos a Bluray még mindig nem olyan olcsó, de 25/50GB simán kiírható egy CD méretű lemezre, ami szerintem azért eléggé jó.
Ráadásul régen azt hallottuk, hogy a CD lemezek csak majd 7-10 évig tárolják az adatokat, aztán 2 éve bebizonyítottam, hogy akár 24 éves lemezekről is olvashatunk hibátlanul. [kép1] [kép2] -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #42283 üzenetére
...rétegigény
azer en kivi lennek egy op.rendszer altali stat-ra, hogy valojaban mennyien hasznaljak barmire az utobbi 10+ evbol
a notik-rol is azert kezdett el fogyni az USB, mert 3-t egyszerre baromi ritkan hasznalnak ezeknel is
neha egy eger, alkalomadtan egy pendrive... es igazabol hello
wifi, webcam, kékfog, SD kartya olvaso, egyebkent is benne van alapbol belso USB-n, vagy PCIE-n
ugyhogy tokre felesleges ratenni 3-nal tobbet
akinek meg megis kell annak ott a USBhub erre parezerert -
-
2000 körül mondjuk nem volt gyakori a 8 procis x86 szerver. PIII-ból volt, de hol?
Bankoknál, telcoban. De ezt csak úgy hallottam
KROK640: Szakmai újságnak meg kellett volna ,hogy legyen a megfelelő kapcsolat és pénz. Ez inkább a nem akarták finanszírozni és utána menni...
Gyűjtöm a doksikat, linkeket, leírásokat. Így amikor valami kétséges, akkor egy kis személyes archívumból elő tudom őket húzni. Már gondolkoztam azon, hogy buli lenne ráuszítani valami doksi kezelő AI-t, hogy feldolgozza ezeket és lehessen gyorsan keresni referenciát. Azért kellene az okosabb, hogy a képeket, pdf-ket meg minden nyavalyát fel tudjon nyalni a fejébe.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #42207 üzenetére
"A P133-hoz a kulcs" - így van. Hozzáteszem, hogy ez már 2003 vagy méginkább 2002 kora nyara volt, és a küldetés az volt, hogy a lehető legkevesebb pénzből kihozni valami még használhatót. Ezt tudta is akkoriban.
Azért nem volt annyira jellemző. 1GHZ-es PIII-at én magam is láttam a maga idejében, de mint mondtam, összesen egyetlen embernél, aki amúgyis arról volt híres, hogy kb bármit megszerez és mindene van. Később nála láttam először - a megjelenése után pár nappal - 3.06GHZ-es HT-s P4-et is.
Az árlista : Imádom az ilyen régi árlistákat!
Érdekes látni, hogy a futottak még kategóriában a 233-as P1 is rajta van a listán, meg a kinvénhedt 366-os Celeron is, (400-as és 466 már kifogyott) a másik végén meg az 1GHZ-es P3.
De az is érdekes, hogy a Socket 370 csúcsát képviselő 533-as egy árban van az 566-ossal, amik legtöbbe ment 850-en, miközben az 533-asokból a legtöbb 600-at sem tudott.
A Sweetpotot Intel oldalon valahol a 633-as Celronnál állapítom meg. AMD oldalon a kétféle 750-es Thunderbird tűnik a legjobb választásnak azára alapján. -
KROK640
nagyúr
Igen, ez látszott a filmből is
Persze, hiszen bár sokat drágultak a hardverek, de arányaiban véve sokkal olcsóbbak mint a '90-es években voltak*, ráadásul sokkal lassabb is a fejlődés, így jóval ritkábban kell cserélgeteni.
* Sajnos mostanában drágulnak vissza. A legolcsóbb időszak szerintem a 2000-es évek voltak, legalábbis itt MO-n, pláne, ha valaki beérte 1-2 éves vasakkal.
-
-
hcl
titán
Most muszáj lennie telefonon, szóval a régi A5-ösömre került egy unofficial Lineage, azon elvan. Sajnos külön fifit nemtudok adni neki, kártya nincs benne.
De a telefon nincs semmi adatA Fb profil is kamu.
@bambano : Az SGI-t még el is hiszem, de 2000 körül mondjuk nem volt gyakori a 8 procis x86 szerver. PIII-ból volt, de hol?
-
bambano
titán
A pletykák szerint neves kernel fejlesztőhöz bekopogtatott neves x86 szerver gyártó, és lerakott egy gépet, hogy ők szeretnék, ha azon futna a linux. 8 proci volt, nem fért fel egy sorba
Anno volt egy publikus thread arról is, hogy az SGI szerette volna, ha a gépein fut a linux, és meghívták DSM-et, hogy portolja. És akkor mondta, hogy kapott egy 36 procis sgi-t a feladathoz
-
KROK640
nagyúr
válasz
F.E.K.. #42202 üzenetére
Én is eléggé sok mindent megtanultam, főleg azt, hogy mi mivel megy, kb minek mi a teljesítménye, mit érdemes venni stb, és persze szerelni, hibát keresni is. És mivel sokan nem akarták megtanulni itt a faluban, jártam házakhoz gépet javítani, meg ha új gép kellett akkor pár év után abban is tudtam segíteni. Pl nagykeres kapcsolataim révén mondjuk egy boltban 150K-s PC-t simán 130-ból összeraktam, és meg is volt rajta a hasznom, mikor mondjuk 145-ért odaadtam a gazdájának. Ebben volt az igazi haszon. 20-25 éve egy délután 15-20 ezer ftot keresni nagy dolog volt, pláne, amikor egy héten nem is egy ilyen délután volt.
Azt sajnálom, hogy az elején a telepítéseket, hibakereséseseket sokáig sör/csoki kombóért csináltam, szégyenkeztem még 500ftot is elkérni sokszor szó szerint félnapos szívásokért, aztán valahogy az emberek se nagyon szerettek fizetni (tele van ilyen storyval a topic).
A jóöreg CIH vírus, az osztályban mindenkinek megvoltÍgy van. van nekem egy 4th gen gépem, majd megy bele egy I7 proci meg 10K körül még 16GB RAM. Totál használható lesz.
Egy I7 4770, 24GB RAM, RX570 8GB, 120GB SSD, 1TB HDD gép, ma még nagyon is használható, pláne ha csak 3-4 éves játékokkal játszik az ember, vagy beéri medium/low-al is. Pedig ez egy 11-12 éves konfig. Ez akkora távolság ami egy 400-as Celeron és egy 2nd gen I7 között van időben. És a 400-as Celeron már "félidőben" is totál használhatatlan volt bármire is.De ismerek olyat aki mai napig C2Q-val meg 8GB RAMmal nyomja 1TB HDD mellett... mondjuk az már sajtreszelővel rejszolás esete, de a példája mutatja, hogy még extrém esetben akár egy 16 éves géppel is el lehet lenni. (nem játszik, pontosabban 20 éves játékokkal nagy néha).
-
hcl
titán
@bambano : Ez milyen gépen lehetett?
Pont régen nem voltak túl sok procis gépek.
ON
Üzenet az egyik user management csapattól
"Ne küldjetek ilyen ticketeket,úgysem oldjuk meg"
...végülis, csak a ti scope-otok -
-
hcl
titán
válasz
hobizoli #42269 üzenetére
És az úgy működik, hogy az USB drive oda van drótozva a flash-re?
Hát, nem.
Ott egy kontroller az alaplapon felhúzza a USB drive-t, ismeri a FAT filerendszert, olvassa a .bin file-t, és felírja a flashbe. Ugyanazzal a cuccal írja az alaplap is.@frescho : " Bizony és azért áll meg rendszeresen, mert túl sok CPU van a gépben"
Hát összeakad a túl sok prociBTW nekünk még mindig nem volt gond a vSAN-nal, és sokkal olcsóbb, mint a local storage. De mondjuk a cég szeretne végre működő Azure StackHCI-t látni, mert azonnal tolnának át minden VMware-ről
-
válasz
bambano #42266 üzenetére
Mer ilyen öregek vagyunk, hogy luxus dolgokat várunk el. A modern software design mellett elmúlt az évtizedekig működő lapát.sh és a KISS kora. Egy racknyi szerver helyett sokkal jobb felhőt tologatni hónapokig. Ugyan 3x annyiba kerül, de legalább bőved ad munkát sok embernek.
A 10+ éves NetApp amit ezek leváltottak nem volt gyors. Snapshotolással, majd másik storage-re snapmirrorral az elavult többszörözött 8Gb-es FC hálóval tényleg eljárt felette az idő. De csak a döglődő lemezeket cserélgettük bennük, meg néha 1-1 restore, vol resize miatt kellett csak belépni rájuk.
hcl: Bizony és azért áll meg rendszeresen, mert túl sok CPU van a gépben. Amit a scaling XLS mond az a szentírás, ne gondolkozz.
-
hcl
titán
válasz
frescho #42265 üzenetére
Nekünk bevezették hivatalos megoldásnak, csak itt is olyan, hogy a solution architect azt mondta, hogy az a tuti. Dokumentáció sehol, központi szerver sehol, csak megígérve lett
. Feltettem egyet egy sima virtuál desktopra, de aztán az kb. arra van, hogy bele tudjunk nézni a meglevő mentéseinkbe (a céges OS-en macerás is). Inkább agent-tel backupolunk, restore meg agent ISO-val. Ami előtte volt, Veritas, az se tudott többet, csak ugye pont onnan kellett volna előrelépni
"SAN perf problémákat mérjük meg load teszttel az éles rendszeren"
" Azért jön az OOM, mert sok a RAM. "
Mer' az OOM mint tudjuk, úgy működik, igen -
válasz
bambano #42261 üzenetére
Azt mondom, hogy amit összelapátoltak az a mi méretünkben nem stabil. A support meg annyira nincs a helyzet magaslatán, hogy felfogja, hogy nonsense amit beszélnek. Azért jön az OOM, mert sok a RAM. Ahhaaa. A postgres helyett MSSQL-t ajánl, mert attól majd nem hullik el a VBR.
Az érzés azonos a VMware-rel. Volt kis tulajdonosváltás és a szervezetből evakuáltak azok akik képesek összetettebb, bonyolultabb dolgot felmérni, kezelni. Ez utóbbiak kitalálták, hogy a VSAN perf problémákat mérjük meg load teszttel az éles rendszeren, azt a pár száz VM-et meg addig mittom én, tegyük oda ahova akarjuk.
hcl: Fölöslegesen elbonyolított cucc ami elvileg mindent is tud. De tényleg. Csak ne várj el tőle megbízhatóságot. Meg azt, hogy valaha elkészüljün a linuxos variáns. Mert akkora gond lenne a java-ban írt cuccot átlapátolni.
-
hcl
titán
válasz
hobizoli #42255 üzenetére
Ja, másik.
Az alaplapon mindenhogyan lesz soros, mert a system management (bekapcsolás, feszültségmérés, stb.) kontroller is soroson fog kommunikálni (ha nem maga a kontroller, akkor némely ráakasztott eszköz, de akár az az áramkör is lehet soroson, ami a BIOS flasht írja), mivel ez a létező legalacsonyabb szintű kommunikáció, ami különösebb OS nélkül is megy (pl. az Intel SMbus is ilyesmi, csak az i2c-származék). Na most ha már úgyis ott van, mindegy, hogy odaszórnak-e még egy tüskesort. -
hcl
titán
válasz
bambano #42257 üzenetére
Hármat kérek!
@frescho : Hogy a mi?
A szerverük amúgy valami brutál elbonyolított(Sima Windowsra rakhatót telepítettem, wtf volt.)
Illetve : túl sok ram/CPU : asszeony egyik kollegája mondta, hogy biztosan nem attól lassú a Power HMC, hogy 100% a procikihasználtság idle-ben.@hobizoli : Mi van, ha azt mondom, nem csak desktop gépekről kellhet adatot menteni?
Mi tavaly vettük melóhelyre a legkisebb Netapp storage-t. Szűkösen elfér rajta a telephely minden cucca (normálhálózati meghajtós adat, virtuálszerverek, desktop gépek backupjai, minden). 40TB. Kéne bővíteni még annyival. Ezt még backupolni kéne valahova. (AWS-be ment amúgy.) -
-
hobizoli
nagyúr
válasz
bambano #42248 üzenetére
uhm, azota mar egy kulcstarton lehet hordani 1-2TB adatot es ugyis csak addig fontos, amig vhol mashol felmasolodik a mentes
valszeg nem abban a 5 percben fog megsemmisulni, amig innen-oda atsetalodik vele a jomunkasember, ha meg igen, akkor max ramasoljak egy masik darabra ujra -
net84
őstag
válasz
E.Kaufmann #42250 üzenetére
Az USB-A viszont erőltetés nélkül megáll bent
. De szerintem C-ből 3 is elfér a soros portba
. Csak az nehezebben szorul meg. A gond, hogy baxnak működni, mint ahogy a HDMI-be dugott USB-s nyomtató sem nyomtat.
-
hcl
titán
válasz
E.Kaufmann #42235 üzenetére
Használják is
Kifejezetten backupolásra jó. Meg hosszú távra olcsón adattárolni.
@koby11h : Most volt egy ilyen nálunk, hogy megoldás arra, hogy 10-15 évre tárolni évi 20-40TB adatot
Nagyjából soha nem fogkelleni visszaolvasni, de ha mégis, ezt kéri a vevő. Felhő lett,de kvadrága, mondtam, hogy szalag lesz a vége
@bambano : Ha megnézed a linket, ott van hálózatos LTO cucc is.
@hobizoli : De az, hogy ti csak USB-n fértek hozzá a vezérlőkhöz, egy dolog. Azt, ami onnan kijön, valahol normálisan kéne tárolni. (Gondolom nem véletlenül lett az a valami offline, bár bizonyos értelemben az is csak vélt védelem, mert ha odakerül egy fertőzött cucc pendrive-n...)
És ha egy ECU gyártója ilyen fos megoldást ad, hát attól nem kell venni :S
-
hobizoli
nagyúr
válasz
na ugye
+2 USB-A is
...kicsivel tobb ertelme is lenne -
válasz
-
válasz
hobizoli #42228 üzenetére
Én csak azt nem értem, hogy neked miért fáj, hogy van? Legót dobott 5 évesen a talpad alá egy soros port vagy mi?
Enni nem kér, nem lesz tőle kevesebb usb a lapon, szóval mit zavar? Vagy ez olyan faszság, mint amit anno az iPhone tábor nyomott, amikor rendesen ujjongás ment, hogy elhagyták a jack dugót a telefonról, mert imádnak drágábban kevesebbet kapni? Tényleg nem értem. -
bambano
titán
válasz
hobizoli #42247 üzenetére
Oké, akkor hogy lásd:
jó sok éve beleláttam nagy magyar vállalat cuccába. nekik az volt a mentési megoldásuk, hogy vettek Jaguár fantázia névre hallgató ibm mentő rendszert. az úgy nézett ki, hogy több egységből állt. mindegyik egység három szabvány rack méretű dobozból volt összerakva. a dobozokon belül volt kazetta tároló, sokszáz-néhány ezer kazetta / szekrény mennyiségben. Volt bennük vagy 6 lto szalagegység, meg egy robotmechanika. Plusz egy-egy rs6000-es szerver saját diszk alrendszerrel. És a cucc tele volt. A helyiség berendezése, kábelezése, stb. 10 jegyű volt, nem az egész házé.Na ezen a szinten beszélünk szalagos mentésről, nem ott, amikor a full beruházás 11 jegyű, amiből az it az már csak aprópénz.
Ja, a cuccot a helyi testépítő klub tagjai hordták be heti edzés keretében...
egyébként nem teljesen értem a soros port elleni kirohanásodat, mert nagyon kevés alaplapon van már gyárilag. azt a párat meg nem bonyolult elviselni, kikerülni.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
bambano #42242 üzenetére
mi a gepekbol USB-n tudunk csak menteni, mert nincsenek halon
2023 ev vegi telepites ez a reszleg
minden HMI hatuljan van egy zarhato es ugy vizallo USB port erre es csak az adott gepet latja
a csarnokkal egyutt kozel 11 szamjegyu volt a beruhazas forintban, szoval nem a sufni bt
lementjuk pendrive-ra kb 2 havonta, az ETMK felviszi a halora a mentest arrol
ott meg tuti nem csak 1 HDD van mar, hanem vmi Raid megoldas -
hobizoli
nagyúr
válasz
frescho #42238 üzenetére
a juzer szempontja lenne fontos eleve mindig, es nem az, hogyi mi hogyan a konnyebb annak, aki igazabol nem "hasznalja"
meg ha eleve ok rakjak bele az USB-t is, akkor ismert a chip rajta
ha vedd meg tole a USB-RS232 adaptert, amit ok is keszen vesznek valahonnan, annal siman lehet olyan, hogy az egyik batch meg ezzel a chip-l keszult, a masik mar azzal, mert kozben mas lett a beszallito
meg ezzel a notebook chipset-l "jo" mindegyik, a masikkal mar nem
...vagy csak lehet siman nem elfillerb4szoskodva a legfruttibb adaptert kellett volna venniuk nekik sem belso-Kinabol, aztan a 8-10x-s aron arulni melle azt
mutogathatja, hogy az o 8-10 evvel oregebb Toshiba ipari/miltary notijan mukodik, ha nekem a 2-3 eves Dell-n vagy a HP-n meg nem akar kapcsolodni se vele... ezert vettem vegul a regebbi D630-t
az meg hadd ne legyen mar norma, hogy egy mar reg leselejtezett tizeneves katonai meg ipari notival jo, amikor kozben egy alapbol tobb szazezres termekrol van szo, es ez ma sem keves ammo, 10-12 evvel ezelott meg foleg nem volt az
vegyel 80-100k-ert egy mar akkoris ~10+ eves notit melle, mert csak azzal "jo"
...ahhaaa, deee
ennyiert inkabb csinaljatok meg ugy, hogy mindennel mukodik, ami "mai"
ez nem opcio?
egyszer beszelgettem a szervizes faszival eloben is, latszott hogy fejbol vagja sw-t programozoi oldalrol, csak megkerdeztem tole, hogy az altaluk amugy rendszeresen lefikkantott MS2-MS3-nal az acceleration enrichment (gyorsitasi dusitas) parameternel a 100-200-400-800%-s TPS (Thorttle Position Sensor) allas valtozast is baromi konnyen be lehet allitani
eleve %-ban latod a TPS-t is a fooldalon is, meg ott is oldalt, es akkor beallitod, hogy a fuggvenybe ezeknel a +%-knal mennyi +milisecundum-l nyitasi idovel dusitson extran
parszor ralepsz a gazra kisebbet, nagyobbat, es latod, hogy mennyi lett a lambda melle, elegge bedusul vagy szegenyedik...szo szerint 1 perc alatt meg vagy vele
a VEMS-nel meg azt lehet megadni hogy a mennyi +mV-l tolja el
hol erdekel engem az, hogy mennyi mV van a jeladon?
egyatalan 5V-s vagy 12V-s az a jelado?
mikozben amugy a TPS-t %-ban mutatja ez is a fooldalon, szoval vhogy atkonvertalja %-ra az is, de ahol ezt allitod, ott nem %-t latod, hanem a mV-t
ééétted?
mintha ezek tokre kulon modulokkent lettek volna csinalva, es a menu vegulis mukodik
jo, hogy nem magat a regisztert kell allitani, es hexadecimalisan latod
na ugyanezt az acc.enrich reszt napokig allitgattuk benne, mert a gazra lepve vagy azert torpant be, mert ugy elszegenyedett, hogy majdnem leallt a motor, vagy annyira dus lett, hogy feketet fustolt a benzines auto, mint egy "rendes" TDI, es belefulladt a motor az uzemanyagba
es ha injektort cserelsz mas kapcitasura, akkor kezdheted elolrol
koszi
lehet azota sw frissites miatt mar nem igy van, de ezzel masok is szoptak eleget, akikkel beszelgettunk errol
egyik faszi 3 (hasznalt) notit vett, amire eggyel mukodott ugy, hogy 15-20sec utan nem szakadt meg a kapcsolat
direkt mar ugy lett keresgelve, hogy eltero chipset-s anyulapos legyen, mint a masik, amivel nem megy, meg kinek mivel "jo"
de mind 3 noti mukodott barmelyik(!!!!!) masik standalone vagy piggyback ECU-val nativan USB-n is, kapcsolodasi hiba meg a kapcsolat eldobasa nelkul is
akkor szerinted hol lehetett a hiba...?
vagy kezdhette volna azzal is, hogy vesz o is vmi kikukazott mobil Pentium4 CPU-s "katonai" notit is, nem?
256MB RAM-l meg a WinXP-vel 2013-4-ben...hagyjadmar
amikor mar amugy 8GB RAM meg az SSD siman elerheto volt evek ota emberi arakon -
Pötyi
őstag
válasz
hobizoli #42228 üzenetére
Ennél a Pana laposnál az "ipari" kifejezés nem feltétlenül a felhasználásra utal, bár arra is jó, hanem a KAROSSZÉRIÁRA! Az IP-mittudoménhány védelemre, a por-, víz-, ütésálló karosszériára. Ahogy azt hcl kolléga írta feljebb, ezt tényleg a fejed fölül indítva baszhatod be a sarokba, ennek meg se kottyan.
-
bambano
titán
Pont tegnap néztem Muszasi kollégát (@kernelpánik), a veeam mérnökével beszélgettek, és ransomware szemszögből nézegették a mentési megoldásokat. A tape loaderes kazetta erre pont nem jó.
-
bambano
titán
válasz
hobizoli #42234 üzenetére
ja, csak nem mindenhol 10 giga mentés a napi igény. Van, ahol 10-20 tera, minimum 10 év garantált tárolás, visszaolvashatóság, stb.
12T natív, 30T tömörített kapacitású lto8 hp kazetta 20-as pakk iponnál most 740 rugó. Vs. enterprise diszken nagyjából 10 rugó/tera a tárolási kapacitás.
Szóval a sufni bt-től felfelé a pendrive nem játszik, komolyabb igényű helyen kazetta van és marad is.
Ja, és persze nem usb csatolóval, mert az bohóckodás ezen a szinten, hanem gyengébb esetben tb, rendes helyen sas.
-
koby11h
őstag
válasz
E.Kaufmann #42240 üzenetére
Én is, ismerősnél
-
koby11h
őstag
válasz
E.Kaufmann #42237 üzenetére
Egészségügy, muszáj.
Ha nem minőségi a mentés, akkor minek csinálni? Meg egy mentés nem mentés... de ezeket betartva már van esély. -
válasz
hobizoli #42231 üzenetére
Az USB port a dobozon belül meg átmegy soros portos kommunikációba nagyon sok esetben. De ez már legyen a dobozon belüli gond.
Csak a fejlesztő sokszor olyan dolgot tételez alapnak ami szerinte triviális, de ahogy látszik meghaladja a user lelkivilágát. Simán megoldható kis gondolkozással felhasználói oldalon is, de pont azt kellene feltételezni, hogy a user nem akar gondolkozni. Csak azt nem értem, hogy akkor mégis miért divat utálni az Apple-t, hogy a nagybetűs Usernek készít nyisd ki megy - csukd le alszik gépet.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
koby11h #42236 üzenetére
Ha minőségi az alapanyag, nem pedig valami kommersz cucc. Láttam én is spéci caddy-s MO lemezeket, azokról el is hiszem, hogy bírják.
Ismerősöm 30 éves hangkazettákat tartogat patika állapotban. Nála Philips CD-k tükröző felülete kezdett el rohadni 1-2 év után, és ekkor tért át az USB-s merevlemezekre.
-
koby11h
őstag
válasz
hobizoli #42234 üzenetére
Otthonra persze én sem dat szalagokra mentek, de pl. cégeknél 15 TB-ot menteni hetente, úgy, hogy 4-6 hetet őrizz meg, arra nem vennék HDD-t, storage-ot vagy NAS-t, de felhőt sem, mert nincs olyan átviteli sebesség a közelben sem.
Arra pont egy jó loader-es, két magazinos LTO szalagos egység az ideális sok LTO 5/7 szalaggal. És nagyon szépen működik.Ugyan ez az optikai adattárolás. Hetente 3-4 GB változó anyag, és 10 évig meg kell őrizned visszakereshetően. Erre pl. pont optika a legcélszerűbb. Még a 18 évvel ezelőtti is olvasható.
-
E.Kaufmann
veterán
-
hobizoli
nagyúr
ezeket az ECU-kat tipikusan nem egyhelyben allo autonal programozzak, hanem menet kozben es valos idoben
ahhoz meg kicsit sok madzag kene ra, hogy ezt a garazsbol ugy allitgassak, hogy kozben auto meg fel-ala kovalyog a kornyezo utcakban, meg kimegy pl az M0-ra es ott tolnak neki egy nagyEnter-tezeknel nem egy oldschool chiptuningrol van szo, hanem valos idoben allitod az autot motorvezerlojet az élőadatok alapjan, azaz ul vki a jobb1-ben es amit valtozat pl a FuelVE map-n, az azonnali hatalyu, max a vegen meg majd belementik-kimentik igy a beallitast
pl a turbos auto allohelyben nem produlkal epkezlab toltonyomast, mert nincs valos terhelese
mikozben utcan meg tud csinalni 2bar-t is a kornyezeti nyomashoz kepestazt hogy programoznad le mennyi legyen ra akkor az uzemanyag, meg mennyi az elogyujtas erteke?
de pont ugy csinaltak meg, mintha sima chiptuning lenne, azaz az ECU-t kiszerelve egy asztalon csinalnak kis krokodilcsipeszekkel meg 1-2-3eres tűsoros kabelekkel, meg ezt ide dugod ra azt meg oda es ide adsz 5V DC-t meg oda 12V DC-t es akkor kerul boot mode-ba, amikor feltoltheto ra a moddolt sw
persze a rendszer programozojanak csak ez volt a lenyeges ott is, neki a kis dolgozoszobai muhelyecskelyeben a gepere radugva minden fasza vegulis, de o egy autoban nem is latja ezt soha
a tobbi ebben a szegmensben mukodo megoldas meg mind USB-s volt alapbol sokkal regebben is, es kerdes nelkul is rajta van a progrmozoi USB port ehhez, mert ugylatszik meg lehet csinalni jora azert azt is
egyebkent semmibol nem tartana gyarilag nekik is belerakni egy nativ USB megoldast, mert max annyival tobbet irnak ra, amibe az kerul es kesz
a vevo meg kifizetiez az elruppotlankodas mintapeldaja
mint amikor bemesz a MM-ba es ott a polcon az 5-6 eves Celeron Nxxxx-s processzoros notebook, 64GB SSD-vel meg 4GB RAM-lvegulis vmi linux melle meg akar jo is lehet
csak megint a hardcore IT-s retegigenyen kivul kinek "jo"?
igazabol meg annak se, de az meg eleve nem is ott fog notit venni -
hobizoli
nagyúr
megint az ipari felhasznalas hogy kerul ide...?
iparban hasznalnak mindenfele mas kommunikacios buszrendszereket is, akkor pont ennyi erovel az is rajta lehetne....nem?vagy szerinted egy sima desktop Gigabyte/Asus/MSI alaplap kerul egy PC-be ott is, hogy tenyleg ennyire fontos ra meg a RS232 202x-ben is....?
az ipar majd kifizeti, hogy neki rajta legyen, kerul az annyiba, hogy beleferjen az arabaez amugy vmi programozoi "betegseg"?
cegnel is elobb meg lehet talalni a inspektor gepben a kulonbozo modulok IP cimeit, mint a lenyegesebb beallitasokat
pl a vizsgalando kepet idoben (ms) eltolni a trigger jelhez kepest
ezt pl a f4szomert nem lehetett ugy megcsinalni, hogy kozben latod is a kepet valos idoben, ehelyett beirod az erteket, es 3 menuvel odebb latszik a kep, hogy mi tortent rade azt sem lehet, hogy egy skalan egyesevel lepteted az eltolasi erteket, hanem ird be vakra, hogy mennyi az annyi, aztan kilepve meg masik legordulo almenu almenujenek almenujeben, nezd meg mi lett
HEEEE?tuti vmi agyhalott programozo csinalta ezt is, akinek az volt a lenyeges, hogy ez is megvan, meg az is megvan, meg az IP cimekre egy klikkelessel (erintessel) ralasson, de a menet kozbeni mukodesben nem is latta ezt soha
szerinted en hol nem szarom le, mi az IP cime ennek a kameranak a meg annak...? -
hcl
titán
válasz
E.Kaufmann #42225 üzenetére
"Erről jutott eszembe, hogy nagy érték tud lenni némelyik ősi Nokia soros adatkábel mert valami szabványos jelszint illesztő van benne,"
Erre gondolsz?
USB-TTL , itt annyi a csavar, hogy az RS232 jelek vannak, de TTL jelszinten. Az összes Arduino, ESP, stb. mikrokontrollerhez ez kell, nem egy nagy csoda. A 2000-es évek mobiltelefonjai meg van szabvány RS232 jeleket használtak, vagy 5V-ost, és kb. az összes USB adatkábel ezekhez egy USB-soros átalakítóval kezdődött."Én már csak párhuzamos portos adatátvitelt programoztam egy tanóra keretében. Valamiért egyes adatvonalak nem működtek, "
SPP beállítás? Alapesetben az LPT-n nem minden vonal volt kétirány, EPP meg még valamelyik szabvánnyal lettek azok.@hobizoli : És amúgy megvan, hogy tape drive-ok mai napig léteznek? Brutálisan olcsón, brutális adatmennyiség rámegy egy szalagra, csak ugye lassú.
Érdemes néha desktopon kívül is gondolkodni -
-
E.Kaufmann
veterán
Erről jutott eszembe, hogy nagy érték tud lenni némelyik ősi Nokia soros adatkábel mert valami szabványos jelszint illesztő van benne, pl router felélesztéshez. Így sikerült egy 841N-et is fel rugdosni.
Én már csak párhuzamos portos adatátvitelt programoztam egy tanóra keretében. Valamiért egyes adatvonalak nem működtek, szoftveresen ki kellett azokat hagynom, úgy már működött.
-
hcl
titán
válasz
hobizoli #42213 üzenetére
Ennyire nem tudom, hogy hogy hány filmben milyen autó volt, és ki volt a főszereplő. Mazsolázz
10 fölötti Aston volt amit számoltam, és 4 BMW.Soros meg azért van, mert 0 erőforrással megvan, és az ólajtó is kommunikál rajta.
Az összes mikrokontroller, rakás TV, stb., minden soros porton programozódik fel alacsony szinten, ami után esetleg már van USB, de sorossal olyasmivel is tudsz adatot közölni, amin nem fut OS.
De különben ha a gyártóknak különösebb macera lenne, akkor már régen kidobták volna, nem gondolod?
És hát ja,az a bajod, hogy egy ECU-t csak soroson lehetett, hát pont ott van a gépeden a soros.(Azt nem is mondom, újabb ECU-kban tutira valami mikrokontroller van, amilehetne akár USB-s is... mégsem az)
Amúgy dokkolókon sincs vagy 10-15 éve soros port.@bambano : Ja, ért
AZ a wake on telefon azért elég kemény
A rádiós cucc miért is volt jó...? -
hobizoli
nagyúr
es ez a home juzereket szerinted hol a banatban erdekli, hogy csak ha kell, ha nem, ra van/volt eroltetve?
ennyi erovel lehetne meg a lukkartyas leolvaso is, meg szallagos magnos adatarolok is, mert regen az is jo volt vmire
---------
annak idejen a VEMS volt ilyen (standalone ECU)
RX, TX meg a GND 3 ere a ket kulon csatijaban volt benne, hogy egyszeru legyen az elet
mindezt 201x-ben is igy csinaltak, amikor konkurens ilyen rendeltetesu termekek mar réééééééég USB-sek voltak
ez is csak onnan derult ki, hogyha a webshop-ban a megrendeleskor nem kered a programozo kimenetet a hazara, akkor alapbol nincs rajta...utolag kellett megcsinaltatni ra
mondjuk fel nem merul epkezlab emberben, hogy ezt kulon kerni kene ra, amikor barmi mast nezel, akkor mindenen van alapbol vmi erre
es akkor az is RS232
azert szopjal 2015-ben is egy 8-10 eves notival (csak ezert vettem D630-t), amin még van RS232 is, hogy allitani tudd az ECU-t, mert az o altaluk forgalmazott USB-RS232 adapter fos 8-10k-ert, illetve nem minden notinal mukodik jolha eleve USB lenne rajta, ahogy pl Greddy E-manage-n az volt mar 2001-2-ben(!!!!) is, meg a lefikkantott Megasquirt3-n is mar 2008-9-ben is, akkor nem lenne szukseg erre se
de akkortajt meg egy RS232-s noti sem volt ritkasag, meg azt akkor tudtad masra is hasznalni
2014-5-ben egy Core2-s noti azert mar kisse elavult volt barmi masra
meg vajon merrefele is halad a vilag...?
mostanban veszel vmi notit ujan, reg nincs rajta RS232, autoban meg nyilvan nem fogsz dokkoloval szarakodni
USB meg a 20+ eve is alapbol volt mar notikon isja ez az USB csati az nem akar kiesni a helyerol, nem kell "becsavarozni"
-
válasz
bambano #42218 üzenetére
Yapp. Nem véletlen az rs232 uralma a mai napig. Plusz.... nincs sok értelme leváltani. Sávszélt kivéve nem igazán tudok semmit, hogy miben lehetne jobb egy újabb szabvány. Így belegondolva az esetek nagy részében ilyen 10-64 byte közötti üzenetek mentek gép és gép között, header-el, crc-vel, lezáróval, mindennel együtt. Bőven elég az a kb 100kbit, amit az rs232 faszán, stabilan, megbízhatóan ad, bő 60 éve, mióta ki lett találva.
-
válasz
hobizoli #42215 üzenetére
"soros portot sosem ertettem minek van egyatalan"
Mert qrva egyszeru barmilyen szoftverbe, gyak barmilyen nyelven implementalni barmilyen soros portos kommunikaciot. Rengeteg cucc van, aminek nem kell nagyobb savszel. Mindenfele terminalok, nfc olvasok, kp-kezelok, vagy akar egyedileg gyartott akarmik. Baromi egyszeru tamogatni szoftverbol es hardware-bol is, meg is van hozza a szaktudas, da ha nincs is, iszonyatos mennyisegu segitseg van online hozza - es mivel egyszeru, egy valamire valo programozo nulla elozetes tudassal is max ket nap alatt ir egy kezdetleges soros portos kommunikacios layert, amivel el tud kezdeni bohockodni meg tesztelgetni, nem kell semmilyen fizetos szavadalommal baszakodni, raadasul baromi kiforrott, stabil es megbizhato.
Nem veletlen, hogy ipari keretek kozott a mai napig a soros port a nyero, barmi masra (usb-t is beleertve) fujni szokas, ha nem feltetlenul szukseges savszel miatt, nincs mas hasznalva.
De amugy nem is kell olyan messzire menni, hogy ipari felhasznalas. Otthoni rPI, arduino, stb hobbiprojektek gyak mind soros portot hasznalnak, ha ket gep kozott kommunikalni kell (es eleg a kis savszel), a fentiek miatt.
bambano: En is neztem oket, de jah, mind ilyen igazi chinesium kalap szar volt sajnos. Nem hiszem el, hogy ne lenne igeny egy normalis usb-rs232 konverterre az egesz vilagon.
-
bambano
titán
válasz
hobizoli #42215 üzenetére
Egyrészt amit írtam, akkor még nagyon távoli volt az usb.
Másrészt az általam ismert usb-rs232 konverter az mind ócska. Hosszabb munkára nem alkalmas.Az lpt, a dsub, ezek a cuccok ma már jórészt ipari alaplapokon vannak. Kisebbrészt vállalati célfelhasználásra tervezett alaplapokra kerül, ahol mindenféle periféria előfordulhat.
Én el tudnám fogadni, ha kivezetik, csak legyen helyette működő usb-s cucc. Az, hogy mondjuk switch upgrade közben elszáll az usb-rs232 konverter, az gáz, rémálom. -
hobizoli
nagyúr
válasz
bambano #42214 üzenetére
soros portot sosem ertettem minek van egyatalan, amiota USB elterjedt (Peniutm 1-2-k ota) meg miert nem koptak ki mar qrva reg
most neztem, hogy meg a Asus A520M-s alaplapon is ott van a tűsor ehhez az alaplapon, csak hatlap kivezetes kene
akinek ma ez tenyleg kell, az vegyen ra kartyat
regen is eger meg a kulso modem ment rola max a home juzereknel
eger mar a '90-s evek vege 2000-s eve eleje ota PS2 vagy USB, kulso 56kbps-s modem a gigabites broadband optikai meg a 4G-5G mobil internetek koraban meg a pattintott kokorszakot idezi
LPT is meg siman rajta van egy csomo alaplapon most is hatul I/O szigeten kivezetve is, pedig USB-s scanner-t meg nyomtatot vagy LAN/Wifi-set hasznal a juzerek 99.9%-a
lenne inkabb 8-10USB hatul ezek helyett a leggyikabb deszkakon is, es 12-16 a rajabbakon
neha azon is elcsodalkozok hogy DSUB video kimenetes alaplap is meg mindig kaphato... de meg monitor is
ezeket miert nem lehetett mar reg kivezetni...?
mar a HDMI is kopik kifele gamer videokartyakrol, pedig a DSUB meg 2gen-l az elotti es analog
akinek nagyon kell RS232 meg LPT az vegyen ra egy PCIEx1 kartyat, amin ezek vannak, vagy USB adaptert
PCIEx1 DB9 DB25 -
bambano
titán
isa buszon default 3,4 irq-k mentek a soros portra.
akkoriban sok cucc nem tudott még shared irq-t.
ha kettőnél több soros portot akartál egy pc-be, velem gyakran előfordult, akkor vettem egy olyan isa kártyás soros portot, ahol a kártya csatlakozó során minden érintkező ki volt alakítva, elvágtam a 3-as irq-ra menő fólia-vezetéket és egy darab dróttal átforrasztottam a printer (5,7) irq-jára, és akkor lett két plusz soros portom. Meg vettem olyan soros kártyát, amiben foglalatban volt a 8250 vagy a 16450 és vettem bele 16550A-t, és beledugtam, hogy legyen rendes buffer kezelés 115200-on is.Meg csináltam olyat, hogy vettem külső dobozos modemet. Kibontottam, és a megfelelő led két lábára forrasztottam drótot, azt kivezettem a modem dobozából. Rákötöttem egy szilárdtest relére, amibe bekötöttem a pc-t. Így ha rátelefonáltak a modemre, bekapcsolta a gépet, az autoexecből elindította a kermitet, és lehetett fájlokat mozgatni.
Ez ma már nem nagy dolog, de 1990 környékén errefelé vidéken azért elég nagy durranásnak számított.
Meg szereztem régi 1200 baudos telefonos modemet. Ami nem használt szinte semmi vezérlést. Vettem egy pár cb rádiót, bekötöttem a modemet, és elkezdtem "távadatfeldolgozni". Tök frankón működött mintegy 20 percig, amikor a környékbeli taxisok állat módon elkezdték nyomni a dudát, mert sikerült az egyik helyi taxitársaság cb csatornájára ráállni és a taxisok nem beszélték azt a modulációt, mint a Terminatrix...
-
válasz
KROK640 #42195 üzenetére
Vagy csak egy a periféria közül. Ezekben a lapokban akkoriban az anyalap cikkeit közölték le szakmányban.
A P133-hoz a kulcs:
Ezt sikerült leakasztani...
Ez volt jellemző itthon sokáig. Pont ezért nem lehetünk mi az alap a kurrens cuccok összevetésében. Maximum csak a tákoltak még és roncsderbi kategóriában tudtunk alkotni.
ha rendelni akarnának, akkor megtehetnék.
A P4 teszt idejében a Cu P3-mal is ez volt a helyzet. Mégsem rendelték meg. Ha hónapokkal korábban már volt ilyenem, akkor nem lehetett annyira beszerezhetetlen, ha valaki rászánta az időt. Persze ismerem a legendát, hogy nem is létezett, csak éppen személyesen tudom cáfolni. Az már csak mellékes, hogy az akkori melós laptopom olyan gyors volt, mint amivel az újságírók rendelkeztek. CP 2001 januári számából:
-
bambano
titán
válasz
F.E.K.. #42178 üzenetére
Először számolgattuk az irq-t, az io-portot és azt, hogy az osztott memória hova kerüljön.
Utána totóztunk, hogy milyen sorrendben töltsük be a config.sys-ben a drivereket, hogy himem-be fel tudja tenni és az alap memória üresen maradjon.néha az sem volt mindegy, hogy a packet driverre töltöttünk ndis emulátort vagy az ndisre packet drivert, és utána milyen sorrendben töltöttük be a protokoll stackeket...
na látjátok, én is öreg vagyok, még lehet, öregebb, mint ti
-
hcl
titán
válasz
KROK640 #42199 üzenetére
A Compaq az ezredforduló körül, 90-es években nagyon ment USA-ban.
Meg hát ja, ma egy diák sokkal könnyebben tart jobb gépet, telefont. Bár PC-je soknak nincs is már, csak egy jobbféle telefonja, vagy konzolja.
@hobizoli : "lasd a James Bond filmek
amikor Ford volt, akkor Aston Martin-ja volt egy masik filmben"
Bondnak majdnem minden normális Bond sztoriban Astonja vanAz a kivétel, amikor nem.
-
Top cat
addikt
válasz
F.E.K.. #42202 üzenetére
A jó öreg Csernobil vírusról nekem is vannak emlékeim.
-
F.E.K..
senior tag
válasz
KROK640 #42199 üzenetére
"
Szóval jah, ment a pénz a gépre rendesen
"Egy jó dolog volt benne, legalábbis részemre: kénytelen voltam megtanulni a hardwer működését és működtetését. A kevés pénzügyi forrást muszáj volt szaktudással helyettesítenem, így sok olyan hardwerem volt, amit nem engedhettem volna meg magamak. Például az akkori alaplapom egy cih vírus által törölt bios miatt kidobott alaplap volt... amit hot swappelve flasheltem vissza egy megfelelő - majdnemolyandepicitbabrálvajóbiosleszaz- alaplap segítségével
Vagy volt olyan alaplapom, amin stabiliztátor IC-t cseréltem, stb.
Egyébként a fejlődés szerintem is lelassult, egy 386-os és egy P1 nem is egy könyvben szerepelt teljesítményileg (memória, buszok sebessége/sávszélessége, stb.), manapság egy régebbi cpu -val egész jól el lehet lenni. Feltéve, ha nem a legújabb játékokkal akar valaki játszani (vagy kifejezetten hardwer igényes munkát végez), de az más és szerintem jóval ritkább felhasználási terület az átlagos felhasználói igényhez képest.
Ha az asztali gépeken elterjedt win11 elterjedése érdekében nem kényszerítenének szándékosnak tűnő követelményekkel gépcserére, rengeteg 5-8 éves (vagy akár régebbi) gép nem lenne lecserélve, mivel netezni, dokumentumokat nézni/szerkesztgetni, de még nem maximális grafikával játszani is elég. Nincs akkora szakadék, vagy legalábbis én nem érzem (továbbra is a felhasználók többségének igényéről beszélek).
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Motoros topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Háztartási gépek
- Milyen monitort vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Mobil flották
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók