Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Hobby elektronika
- Home server / házi szerver építése
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Videós, mozgóképes topik
- Otthoni időjárás-állomás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hobizoli
nagyúr
kene F1F1F1...
bar mar hardvercserevel megoldottam, csak erdekelne mi a csizio mogotte:
mitol van az, hogy Logitech M1xx egerke kb 2-3 ev utan megdoglik?
eloszor elkezd kifagyni a kurzor, USB dongle ki-be, megjavul
aztan par nap mulva mar aszondja a gep menet kozben, miutan hallani a tipikus USB eszkoz le-fel csatis hangot, hogy "az USB eszkozt nem sikerult felismerni"
aztan KO...se kep se hang
elemet nyilvan probaltam benne cserelni...
de arra saccolok, hogy dongle bigyoka kukul meg
emlexem ra, hogy az eggyel ezelotti is takk ugyanigy doglott meg par nap alatt
most vettem az Auchan-ban a bevasarlas kozben egy Asus WT425-st egyseget -
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #38095 üzenetére
mikor miért nézem... mondjuk egyiket se nézem rendszeresen, de ha rákeresek egy témára, és bedobja, akkor őket is megnéztem. EDDIG.
pl. sth tesztelt mikrotik switcheket, az elvileg érdekelt volna. Amit sth mond, az egyébként jó, csak úgy hadar, mint egy állat.
Vendelt meg Jeff szokta néha emlegetni, meg a kereső is, ráklikkelek, idegbajt kapok, kinyomom.sth: serve the home csatorna a tecsőn, meg van Vendel a level1tech csatornán.
na, Jeff legalább jó.
-
bambano
titán
ott van például sth, aki még soha nem beszélt 22 percnél kevesebbet egy lélegzetvételre.
vagy wendel, akitől legutóbb olyan videót láttam, amiben 18 percen át mindenről beszélt, csak a címről nem.silány a videós felhozatal is.
szerk: ja, a mobilaréna, ahol egyszer szóltam hozzá egy olyan topicban, amihez tartozó cikkben leírt tesztalany nekem van évek óta, ők megkapták két napra, és utána nekik állt feljebb, mikor megírtam, hogy nincs igazuk. és utána valamelyik fő okostojás megkérdezte, hogy kimoderálhatja-e a hozzászólásaimat. akkor már nagyon röhögtem.
-
BiP
nagyúr
Igen. És milyen jól megél belőle. (Vagy pl.Jayztwocents, aki szintén kanadai).
A klasszikus elemzős tech oldalak meg a több évtizedes hagyomány ellenére zárnak be. Aki felismerte a trendeket, azok fogösszeszorítva, de beépítették a videós teszteket, vagy idővel át is álltak, pl.Gamers Nexus, biztosítva ezzel a túlélésüket. -
Nyilván csak tipp, de az elszálló bérköltség, csökkenő forgalom és egyre népszerűbb reklámblokkoló kombó azért lazán ki tud végezni egy ilyen oldalt. Simán lehet, hogy még nyereséges is volt, csak ezen a ponton már nem eléggé, és a tendenciát látva úgy döntöttek, hogy nem éri meg vergődni, máshol kevesebb energiával több pénzt lehet csinálni.
Persze ez csak egy abszolút a seggemből előrántott tipp, ami simán lehet teljes faszság is, csak nekem valami ilyesmi tűnik reálisnak egy ennyire ismert és népszerű médiumnál.
-
hcl
titán
"Ezzel nem igazan lehet versenyezni, a YouTube letarolt mindent, az uj generacio mar ott keres eloszor,"
*Tiktokon
De különben ja. Ezen itt is többen panaszkodtunk már, hogy a videó nem kereshető. Én is inkább szöveg.
Nem tudom, de el nem hiszem, hogy ennyire ne lett volna látogatva -
En relative sokszor estem be az oldalukra, amikor gepbovites vagy barmi miatt kellett kis HW-es kutatomunka.
Sajnalom, hogy megszunnek, de teljesen ertheto.
Azzal, hogy inkabb olvasok melyebb levegovetelu tech cikkeket, mint megnezzek egy 6 perces yt videot, eros kisebbsegben vagyok. Ezzel nem igazan lehet versenyezni, a YouTube letarolt mindent, az uj generacio mar ott keres eloszor, es csak akkor megy tovabb, csak akkor olvas, ha ott nagyon nem talal infot, es fontos annyira, hogy hajlando legyen komolyabb idot raszanni. -
hcl
titán
Mi a rák? Bezár az AnadTech.
(Sosem néztem, de azért tudom, hogy elég meghatározó volt.) -
hobizoli
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #38055 üzenetére
Alza-ban kb 1k es kb azonnal a kezedbe nyomjak
-
BiP
nagyúr
válasz
Kell venni aprón bagóért egy ezeréves használt médialejátszót, mp3 vagy mp4 lejátszót, és ahhoz jó eséllyel adja a kábelt is a tulaj. problem solved.
-
hcl
titán
válasz
Pikari #38069 üzenetére
Az alatt mit értesz?
Mi egy egész csapattal adjuk az onsite-ot, mivel a gyárcsarnokokban mindig van mit csinálni. Meg pár száz user és vezérlőgép, aminek mindig baja van."Ja értem. Ami helyekre én járni szoktam, ott a dzsinn elhagyta már a csodalámpást évekkel ezelőtt."
Az megy kisebb helyeken, meg ahol mondjuk csak office van, de ott sem mindig jó ötlet. Magára hagyod a usereket, és elkezdenek marhaságokat csinálni, shadow IT-zni, meg dugdozni a hálózat. Aztán csodálkozol, hogy hol szivárognak az adataid, meg miért nem tudnak dolgozni a userek, =nem termelnek pénzt. Bár eddig kevés management jut el. -
E.Kaufmann
veterán
-
hcl
titán
Amikor a céges OS-t készítő csaptnak magyarázod, hogy mi az a VNC és milyen sessiont kapsz vele.
-
bambano
titán
válasz
gondolom, mikor mondta, hogy nézd meg máshol is, mondtad neki, hogy igen, megnézem.
-
hcl
titán
válasz
Annyit ír rá, amennyit akar
"Kapásból azzal kezdi, hogy ilyen más üzletben már nincs is, csak nála "
AhaEbay meg a mesében?
-
Pikari
veterán
válasz
-
E.Kaufmann
veterán
Nagy üzlet lett a mini USB.
Kellett volna egy ipari cucchoz állandóra egy kábel (kettő van a fiókomban, csak a fiókom volt messze). Bementem egy mobilos üzletbe a debreceni Ósün előterében. Közlöm, hogy mi kell. Kapásból azzal kezdi, hogy ilyen más üzletben már nincs is, csak nála (itt azt gondoltam még, biztos 5000-ért adja), neki is csak azért mert megmaradt régről az a kettő (8000
), úgyhogy az ára, de tényleg nézzem meg máshol is, 15000 Ft
Inkább a fiók... -
KROK640
nagyúr
Persze, esélyem sem volt. Tuti, hogy az egyik szervízes húzta be, ha nem is direktből de tévedésből. Akkoriban 10 ezer ft körül volt a 32MB RAM ára, a minimálbér meg 22500ft, szóval nyilván nem volt a problémának gazdája.
A szervízben nekem sem volt köszönet, legtöbbször kimerül a HDD-m adatmentés nélküli formatjában, de hozzá nem értőként garancia miatt nem láttam jobb utat. Igazából nekik köszönhetem, hogy elkezdtem hozzá érteni, és a májusban vett géppel már novemberben elszakadtam tőlük, és elkezdtem járnia saját utamat, mind javításban, mind bővítésben. Jelentős szerepe volt ennek a 32MB-os modulnak is.
Majdnem egy évtizedig dolgoztam számtech boltban, és szervízeltem, is. Tudnék mesélni ...
-
Pikari
veterán
válasz
bambano #37758 üzenetére
Visszatérve a HDD-s témához. Most szóltak, hogy a frissen rendelt bontatlan 4 terás tengerkapu felpörgés helyett azt mondja, hogy bííííp... brrr..bííííp... brrr..bííííp... brrr.. Szerencsére jó előre szóltam, hogy 95%-os hibaarányra készüljenek 4 éves időintervallumban, amit eleinte eléggé hitetlenkedve fogadtak, mostmár tudják, hogy nem vicceltem.
-
hcl
titán
válasz
TESCO-Zsömle #38037 üzenetére
Ilyenem volt, annyira nem volt jó
@KROK640 : "Rögtön visszaloholtam a szervízben, hogy kimaradt valami. Sikerült "elkallódnia" a szervízben 32MB-nak, és fura módon sosem lett meg, de kifizetve vagy pótolva sem volt."
Fel se tudtad volna nyomni...Hogy bizonyítod be, hogy mennyi volt benne :S Csinálták sok szervizben.
1 vagy 2x vittem saját gépet szervizbe, egyikben sem volt sok köszönet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #38039 üzenetére
1× DVD emlékeim szerint 8× CD írásnak felet meg nem 9-nek, de pontosan már nem tudom. Azt tudom, hogy CD írásnál 1× sebesség volt 150kb/s, vagyis a 4× 600kb/s, a 12× 1800kb/s és így tovább. Az 52× 7800kb/s azaz több mint 7,5MB/s volt.
Ezt a puffer dolgot én is ismertem, később 640MB RAMból akár 64MB sem volt problémásA RAM sokaságának fontosságára meg első körtben akkor jöttem rá, mikor az amúgy alig 3 hónapos Celeron 366 + 64MB RAMos gépem szervízbe került egy 1999-es szeptemberi napon. Mikor kész lett, hazavittem a gépet és csak az tűnt fel, hogy igen lassú, a HDD meg állandóan teker, és az a játék ami előtte 30-40mp alatt betöltött most több percig tölt. Aztán gyorsan rájöttem, hogy 32MB RAMmal jött vissza a gépem.
Rögtön visszaloholtam a szervízben, hogy kimaradt valami. Sikerült "elkallódnia" a szervízben 32MB-nak, és fura módon sosem lett meg, de kifizetve vagy pótolva sem volt.
A legrosszabb az volt, hogy ott vettem a gépet 3 hónappal korábban, és a számlán valóban 32MB RAM volt, mivel az utolsó pillanatban találtam ki, hogy legyen már 2×32MB RAM, és hát nem nyomtattunk új számlát, mert így mindenki jobban járt. Az egyik szervizes srác emlékezett rá, hogy 64MB RAM volt benne, a többi "nem tudja" volt. Szerintem valamelyik "nem tudja" húzta be a RAMot. Az eredeti számlán 32MB volt ugyanis, vagyis nem történt semmi.
Akkoriban még ez a fényképezés, videózásos dolog abszolút nem volt opció, úgyhogy következő húsvétig szenvedtem utána 32MB RAMmal. Akkor a 32MB mellé +64MB-val leptem meg magamat, és így lett 96MB RAMom. Egyébként akkoriban a 32MB és a 64MB között olyan különbség volt, mint manapság a 4 és 8GB között, vagyis elsőre is észrevehető volt, ha valaki nem volt vagy totál hülye a géphez, vagy szándékosan nem akarta észre venni.
96MB RAMmmal megtáltosodott a gép, a Midtown Madness pl a 40-50mp helyett 1-2 mp alatt betöltött és a többi játék is hasonlót ugrott, a Hitman 6-7 perc helyett 10mp alatt töltött stb. Akkor megtanultam, hogya memórián nem szabad spórolni.
Egy évvel később a 32-es modul helyére egy 128-as érkezett, így 192MB RAMom volt, de még abban az évben egy elírásnak köszönhetően 768MB RAMba is. Épp ebben a topicban meséltem el pár éve, hogy 2001-ben nekem hogy lett 768MB RAMom
Meg hát a winyót is kímélted, mert nem swappolt annyit. A Win 98 pl elképesztően fluid volt 128MB RAMmal (szerintem ma 32GB RAM + M2 SSD nem érződik annyinak Win 10 alatt), a Win ME 192MB RAMmal érezte nagyon jól magát, de még a 384MBnak is volt értelme, ha valaki szerette az akkoribban újabb játékokat.Aztán az Athlon XP-t is 640MBval kezdtem, 2009-ben 2GBval futottam ki belőle (szerintem nem sok Athlon XP létezett 2GB RAMmal akkoriban még 256-512MB volt a divat, nem a 2048MB). Utána a Phenomnál sajnos a 2GB kevés volt, az I3 2014 elején 16GBval jött...
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #38036 üzenetére
volt egy BIOS beallitas, amivel 0-15 helyett 0-23-g szamolta az IRQ-kat es akkor mindennek jutott sajat
meg 4-way-interleave-l BX-nel is gyorsabb lett a RAM kezeles
KT133A 150MHz CL2-2-2-2 1T turbo timing-l 1000MB/sec felett volt a SiSoft Sandra szerint, mikozben a 1200 az elvi uveghang
ugyanekkor a 440BX tudott 700-750 korul 133MHz-n, 150MHz-nel karcolta a 900MB/sec-t
volt egy par ilyen beallitas, amikkel az alap 450-500MB/sec-rol siman fel lehett cibalni ennyire az SDR-SDRAM-s Via-kat
ha csak siman default-ban nezted, akkor a BX gyorsabb volt
Via-nal a 4in1 chipset driver tok alap volt felrakni
a Win telepitese utani elso éles boot-nal azzal kellett kezdeni, hogy 4in1 felugrik, reboot, utana felrakni a mindenfele hardver drivereket -
hobizoli
nagyúr
válasz
TurboK0 #38022 üzenetére
CD irasnal beallitottunk max puffer meretet, ami asszem 4MB volt eleinte, kesobb lehetoseg volt tobbre is, ahogy egyre gyorsabb irok is lettek, meg a 1x DVD az 9x CD sebessegnek felelt meg, ott egybol a tobb MB volt az alap, hiszen egy 2x DVD iro kozel 3MB per sec adatforgalmat generalt volna, ott egy frutti 4MB puffer mar csak ~1,5sec-re lenne eleg
a 64MB-bol nem volt para ennyit dedikalni ennek
8-12-16MB RAM-s gepeknel tuti nem volt ennyi erre
azzal azert egy 4-8x CDRW 4-6sec-g akkoris jo volt, ha abban keves volt a sajat
4-6sec-g nem volt adatforgalom egy alapvetoen atlag 50-60MB/sec-re kepes HDD-tol fenntartani ezt a puffert, akkor mar eleg nagy szar volt a geppel egyebkent is
sokan nem is tudtak hogy erre van lehetoseg a sw-n belul, ment a CD iro sw a default beallitasokkal
mutattam tobb embernek is, de a 12-16MB RAM-bol a 4MB-ra azert egybol begyongyozott a homlokuk...
a 6x86MX CPU ara mellett futotta a tobb RAM-ra is
a K7-nel meg a 256MB RAM-bol foleg nem volt para az a par MB mar erre
egyebkent a jatekoknal is eszre lehetett venni mennyit szamit +8-16MB RAM is, pedig akkor sem volt igazabol "draga" ennyi, tizenparezerbe kerult 16MB RAM
pl ha keves RAM-nal egy mentés a jatek kozben 6-8-10sec is volt, a HDD LED kb kiegett kozben
tobb RAM-l meg az enter utan villant egyet a HDD LED es kesz
meg game kozben, amikor tolteni kellett a palyat se szaggatott be a jatekmenet, mert a HDD eppen swap-lt is kozben
alapvetoen mar P166-200MMX-kel en a 32MB-t tartottam az alapnak, nekem a CD iras miatt volt a 64MB benne
nekem mar 1996-ban a Pentium 75-ben is 16MB RAM volt evekkel korabban is, aztan akkor meg a "3D" game-k se voltak sehol
Win se nyivakolt, joval kevesebbet swap-lt, lehetett adni puffert, game se szaggatott be palytolteskor.... -
KROK640
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #38032 üzenetére
Nekem Intel alá volt, de VIA-s. Viszont tapasztalatam, hogy a ZX (tudom, hogy volt ilyen!) se jobb semmivel. Nekem sem hiányoznak. (Ahogy a procomp és az Acorp sem, ezutóbbinál mai napig felsejlik a zöld alapon napraforgókkal díszített doboza, ami már félelmet sejtetett bennem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #38031 üzenetére
Igen, pontosan, és ez történt nekem. Az episode 1 race-nek volt egy gép detektora, az olvasási sebességet is detektálta, és az is 4MB/s-et mutatott, a másolás sokszor meg a fele se volt, és ha másolás közben mp3-at is akartam hallgatni, akkor többet volt csend, mint nem.
De elég volt egy nyitott word, akkor is el-el hallgatott a zene.Igen, rémlik, hogy a végefelé volt ez a 4in1 pack, amit fel kellett rakni, azt tudom, hogy eleinte még az nem is volt. Amúgy fura lap volt, mert tiszta májbeteg volt, (pl a hangkártya és a belső modem egyszerre IRQ összeakadás, nem tudja lekűzdeni vagy ez van a gépben, vagy az). de volt pár nagyon cool dolga is : az egyik, hogy a 466-os procival 866-on is bebootolt és pár percig (1 percig akár GTA3 alatt is) képes volt stabil maradni, bár gyanítom, nagyban köszönhető volt a procinak, de relative jó tuning lehetőségei voltak a lapnak. A másik - ami akkor nagy dolog volt nekem - hogy vitte a 8GB feletti HDD-ket és a TNT2-eseket is. Azonfelül 768MB-ig vitte a RAMot, ami akkor nagy szó volt, a nagy BX-es lapok is csak 512MB-ot tudtak. Ráadásul minden memóriát megevett válogatás nélkül, volt benne 16MB-os PC66 SD is, de 133-as 256MB-osból is 3db. De VGAból és HDDből is hasonlóan bármit megevett ami működött, az tuti ment vele.
(Az előtte lévő lapom 8GB feletti HDDtől fagyott, TNT2-től amint 3D-re került a sor fagyott, memóriából nagyon válogatós volt) -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #38019 üzenetére
Emlékszem a térképdigitalizálást 2004-ben P1 166-osokon 64MBval csináltuk, de volt egy Opteron is, ami két CPU-s volt, de elég alacsony órajellel. Viszont sokmindenhez ígyis császár volt.
A légifotók összeillesztése meg egy P4 2400@3000MHZ (a tuningot én tettem rá) 512MB RAM-os gépen ment, de elég kevés volt a nagy felbontású fotók illesztgetéséhez.
Aztán írtam nekik össze gépeket, hogy mik kellenének, az eredményesebb munkához : írtam AMD-t is (Barton) meg P4-et is, mindkettőt 1GB RAMmal. De mondtam, hogy megoldhatjuk okosba, legyen AMD, mindbe 1700+ kerül feltekerem őket 2800+-ra és 1GB RAMmal jóság lesz az is. A költségeket látva meg dobálták a hátast, hogy hát ez nagyon sookkkkk!!
Így hát hazavittem a térképszelvényemet, és otthon az Athlon XP 2800+ (1466@2200MHZ), 640MB RAM, GeF3Ti500 128MB, 2×120GB gépemen megcsináltam 3 nap alatt azt, amit bent 2 hónap alatt se tudtak a többiek (de én sem tudtam volna olyan lassú gépeken). Mert maradtak a 166-osok, pedig akkor a nagykeráras kapcsolatommal egy szakasznyi gépet ki tudtunk volna úgy cserélni, hogy jut is marad is mindenkinek egy kis zsebpénz is*. Ehelyett majd ennek az összegnek a többszörösét kifizették kötbérben, mikor nem lett kész időben a megrendelés a lassú szar gépek miatt, és az alkalmazottaknak túlórára... én meg egy hónapig csak netezni jártam be. (akkor még otthon ISDN volt, bent meg Lan T3 -- vettem az egyik gépbe USB portot csináló PCI kártyát, hogy a 32+64MB-os pendriveomra tudjak tölteni és hazavinni) Legendásan jó idők voltak* Többek között nekem is, az én részem akkora lett volna, hogy belefért volna a munkadíjja annak, hogy ennyi géphez az alkatrészt a kapcsolatommal kihozom, leszállítom, a 20db gépet összerakom, telepítem a szükséges szoftverekkel, és hálózatot varázsolok köztük, mindezt egy héten belül. Azé' egy ilyet már 2004-ben sem vállaltam volna ingyen.
Dupla procis AMD-s lap nem sűrű, bár én is láttam, sőt szereltem is a mag idejében. Most van nálam pár jobb képességű Athlon XP, gondoltam megmodolva MP-re, valami jobb dual lapban lehetne egy kis tuningot adva nekik megbőgetni a platformot
Egyébként sok évig számtech boltban dolgoztam (na azok is szuper idők voltak!) úgyhogy tudom milyen, amikor 1-1 csúcs hardver érkezik, vagy épp alig várjuk, hogy valaki bejöjjön és elvigyen valamit.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari #38007 üzenetére
Ilyet még én is csináltam egy havernak, kis szériás terjesztésre, a saját zenéiből. 100 db lemezt írtunk meg neki, a melóhelyemen volt nyomtatva a CD-re, és valami 1000ft-ért árulta a lemezeket. Azt nem tudom, hogy mennyi ment el végül neki ebből, de akkor (2014) cca 20 ezerből tokkal, nyomtatással, írással, lemezzel megállt neki a történet.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
TurboK0 #38022 üzenetére
voltak korabban sima 4x 8x meg 16x-s CDRW-k is benne, de azok se qrtak el soha
meg volt eleg RAM-m mindig, extra puffert is beallitottam neki abbol
amikor a mar korabban mas miatt szoba kerult ominozus LANparty-n 8-12-16MB-s RAM-s gepek voltak, nekem 64MB RAM volt a 6x86MX-ben mar akkoris
a csak frutti 8-16MB RAM-s gepeknel erre nem igazan volt lehetoseg mibolaz AMD-knel attol fekudt meg az iras, amit lejjebb is irtam
"kiesett" sima PIO-ba HDD az Ultra ATA-bol egy Via 4in1 driver sw hiba miatt
havernal ketto lemez elqrt egymas utan a gep, pedig nem kis apro file-k voltak, aminel a HDD fejnek sokat kell ide-oda ugralnia
akkor neztuk vegig Eszkozkezeloben a HDD aktualis uzemmodjat, hogy ott mit ir ra
driver ujra felrak, helyreallt, es egybol megirta a lemezt
egy kesobbi verzional ezt mar kijavithattak, mert utana sosem kellett ezt csinalniakik meg particionaltak az egyszem HDD-t erre es arrol irtak a CD/DVD-t volt ez problema, mert a fejnek a ket particio kozott is kellett ugralnia, nem csak a particion belul, ha vmit csinaltal kozben a geppel
meg volt vmi freeware(?) program is, ami nem csak CD/DVD iras muveleteket cache-lte a iro sw-ben, hanem Win-ben barmit, ami lemezmuvelet
mas pl ezt hasznalta...de +RAM nyilvan ehhez is kellett -
TurboK0
tag
válasz
hobizoli #37961 üzenetére
Ott szerintem nem a RAID kártya miatt volt jó minden írás, hanem mert 32x CD és 4x DVD meghajtók korszakában már mindegyiken volt buffer underrun védelem.
Nálam volt régen asszem valamilyen Athlon XP konfigon, egy 4x CD író buffer underrun védelem nélkül. Hiába volt külön kábelen minden, meg az extra cache-es maxtor 80GB vinyó, ugyanúgy elhalt írás közben ha épp meg kellett nyitni akármit és kifutott a puffer. Asszem talán csak pasziánszozni lehetett, azt is úgy hogy írás előtt nyitottam meg. Mondjuk ott még talán a cd meghajtóban sem volt csak minimális memória, akkortájt a Plextorok hódítottak azzal hogy ott azokban 4x annyi RAM volt.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #37941 üzenetére
~2004-s volt
azert csereltek, le, mert Opteron lett helyette, vmi szerverszobaban volt bent
volt rajta egy-egy Globalwin CAK38-s rezhuto
aki tudja, hogy ez mi, az most biztos vigyorog...
...aki nem, annak annyit kell tudnia, hogy 8100rpm-n(!) tekertek egyenkent a ventik
szoval meglehetosen massziv hangerot tudtak produkalni, plane a ketto
egy szerverszobaban biztos nem szamit, de a homejuzernel azert eleggevettem hozza egy Enermax 651P-VE 24P taperomuvet, ami vmi 525W-t generalt
akkoriban 400-420W-s tap is mar aztaqrva volt, az Enermax gyarto meg eleg patentnak szamitott
....de a 2010-s evek kozepe-vegen mar messze nem az volt, mint korabban
olyan nehez volt a tap a benne levo réz hutobordaktol, mint a sááárbementem az e-connect-be, ami talan a 13ker Lehel ternel volt annak a kozeleben, hogy khm egy olyasmi megoldas erdekelne, ami ket CPU-t elbir megfelelo loerovel, hogy kozben azert nem jar uveghangon a sajat hutese
erre muki a pult alol egybol elovette ezt a tapot a dobozaban, hogy 2 hete berendelte vki naluk, de nem jott el erte, ugyhogy szivesen megszabdulnanak tole egy kicsit joarasitva
en meg orultem neki, hogy nem kell varni ra, hanem van egybolmeg ott megvettem ra ket Thermaltake réz 80mm-s ventis hutot is (mind a kettot elvittem, ami ott volt nekik a polcon), ugyhogy elegge orultek nekem, hogy a semmibol erkezve ott hagytam naluk erre ~55k-t
-------------
elotte a Vaci uti Mistral-ban probaltam ugy hutoket venni, hogy nezzuk mar meg elfernek-e, de amig ki nem fizetem nem akartak kibontani a dobozbol se
en meg hasra meg nem akartam megvenni semmitmeg be is vittem a boltba a kocsibol deszkat a ket CPU-val a fedelzeten, hogy na ez lenne a berendezes, mert eloszor azt hittek, hogy a chipset-re akarok rakni egy 2. CPU hutot felkendacsolva, ugyhogy szemletettem nekik a szituaciot eloben
be, kiraktam a deszkat a pultra, hogy báááttyya, ezittaz
erre ott osszecsodult az egesz bolt, a 4 elado a pult egyik oldalarol, meg a tobbi vevojelolt a masik oldalrol ~8-n csorgattak ra a nyalukat, hogy diiikkk, dual CPU-s K7-s deeszkaaakicsodalkoztak ott ra magukat, aztan en ujra: hogy, na akkor raprobaljuk-e, vagy nem-e, hogy elfer-e a ketto egymastol, neeem, elobb vegyem meg a kettot, aztan kibontjak
....de
utana mentem at a masik boltba
itt a tap kerdesig el sem jutottunk, utana jutott eszembe kifele, hogy legalabb tapot vehettem volnae-connect-ben meg tappal kezdtunk, a CPU hutes kerdesre egybol levette polcrol a ket hutot, kicsomagol, a vedofolia nyilvan rajta maradt alul, odaprobaltuk, pont elfertek, OK, akkor kerem a tap melle ezeket is...
-
bambano
titán
válasz
frescho #38017 üzenetére
Minden szerver gépet lehetett szalagról bootolni.
Mondjuk a kis vaxba egy családi pizza méretű szalagot kellett berakni, az vicces volt, de a sun-t exabyte-ról bootolni az király volt. egy video8-asnak kinéző kis kazettára felfért 2 GB adat, linux disztróhoz bőven sok volt.A nagy vax szalagvezérlőjébe be lehetett loginolni és parancsokkal lehetett vezérelni a robotmechanikát, hogy melyik szalagot fűzze be a kazettatárból. A DSSI vezérlője meg hardverből tudta, amit mostanában a cluster fs-ekkel kínlódnak linuxon...
Ma már nem nagy kunszt, de az, hogy 1991-ben a vaxhoz volt cdrom szerver, és hálózaton keresztül tudott róla bootolni, az elég király volt...
A tpa-t meg lyukszalagról bootolták, a művelet végére a laboráns kisasszony térdig állt a lyukszalagban
-
válasz
qnadam #38005 üzenetére
Anno még nem túl profi zenész szinten ez ment. Csinált a zenekar egy mester lemezt, és volt erre hely, ahol egyszerre több példányban másolták. A konceretken, vagy ha DJ set volt rajta partikon árulták. A zenét fogadták mobil racken is, de egyszerűbb volt a cd szállítása.
A nyolcvanas évek végén láttam kazetta másoló gépet is a Fekete Lyukban, de egy hasonló kazetta másoló gép alapozta meg Galambos Lajos vagyonát is.Promó szinten még pár éve is kértek kisebb klubbok a fellépés szervezéséhez. Persze ma már mp3 megy, de van még benne nosztalgia faktor, hogy tudsz küldeni Cd-t is.
-
-
-
válasz
Pikari #37997 üzenetére
Nálam egy PCI-e IDE vezérlőn volt, valami Jmicron kártyán.
Van ilyen IDE-oda adapter nekem is, múltkor haver örült is neki, mikor a fiók aljáról előkerült egy HDD, tele 80-as évek scannelt képeivel és hozzá lehetett férni. Persze utána volt noszatlgia, öröm és néha egy kicsi szégyen, hogy mi minden történt szocializmus utolsó éveinek éjszakáin.
Új hozzászólás Aktív témák
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Gombászkönyvek egyben
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro