- 1000 milliárd dolláros AI-központot akar az USA-ban a SoftBank
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Relatíve kompakt, "platinás" tápszörnyekkel gyarapodott az ASUS kínálata
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- VR topik
- Everest / AIDA64 topik
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bupemko
senior tag
-
válasz
bupemko #1196 üzenetére
Szerintem érdemes megnézned a zopo hivatalos honlapját vagy a needrom-ot, ott vélhetően van hozzá gyári flesselhető ROM, ami tartalmazza a scatter file-t.
Természetesen alternatív megoldás is van, de ahhoz kell némi adb ismeret, esetleg hex számítás.... az első megoldást javasolnám inkább. -
bupemko
senior tag
Sziasztok,
Lehet, hogy nem jó helyen kérdezem, de jobbat nem találtam.
Van egy 6732m-es 64-bites CPU-val szerelt telefonom (Zopo ZP330) és nem látja a 2.5.3-as MTKDroidTools. XDA-n ha jól olvastam az a baja, hogy 64-bites CPU-t nem támogat a program.
Korábbi Jiayu F2-nél ezzel mentettem le a scatter fájlt, ami kellett a flashtool backup-hoz.Tudtok javasolni valami alternatív megoldást, amivel tudok scatter fájlt készíteni ehhez a telefonhoz?
Üdv,
BuPe -
airady
csendes tag
Sziasztok!
Vki tudna nekem segiteni???
Egy doggee dg800 tipusú telefonnal birkozom.
Recoveryt sikerült felrakni,romokat sikerült felrakni de a hiba nem oldodott meg.....
A probléma az hogy a wifi foly. an fut ....... és nem is lehet se ki se be kapcsolni.
Annyit látni hogy a signal ami az erösséget mutatja foly. an fut. -
CWM-met lehet kérni itt, de ehhez jól jön a flashtool-os mentés, ha nincs még root.
-
carr
őstag
bakker... hívnak, hangouts jön rá. mi van itt?
véletlenül kihúztam... tett benne kárt?
Ha kikapcsolom, akkor tégla? -
carr
őstag
lejött. elindítottam, nyomtam 3at (new standard root) és most csak állunk és nézük egymást... annyit írt, h daemon started succesfully. és sehova tovább.
kurzor villog... hozzányúlhatok? -
carr
őstag
-
ÖregMackó
tag
válasz
cappa72 #1180 üzenetére
Vicces, de tudatosan nem használok wifi adb-t, nem is vagyok tisztában vele mi is az.
Flash tool ment az sd kártyára de nem kértem rá, majd megpróbálom ezt az opciót kikapcsolni.
Közben a supersu-t hozzásegitettem a su frissitéséhez ugy hogy bemásoltam a bin-be a su-t, igy megtalálta az általa keresett utvonalon, most viszont átalakitotta a daemon inditást ugy hogy egy daemonsu szolgáltatást indit el és a su-t el is tüntette, helyette az xbin-be egy daemonsu nevű file van ami byteszámban megegyezik a korábbi su bináris méretével. Ez normális? -
válasz
ÖregMackó #1179 üzenetére
1. Jelent-e valamilyen veszélyt ha az insecure kernel marad fent?
Valamennyi van, leginkább akkor, ha pl. használsz wifi adb-t. Mert ott egy nyílvános helyen ha aktiválod a wifi adb-t, akkor beszaladnak a telefonodra simán, és bármit csinálhatnak vele. Ez persze nem túl életszerű, de pont ezért hívják insecure-nak (nem biztonságos).2.
Ez már összetetteb kérdés, no de nézzük sorjában.
Az sd kártyára szerintem felesleges data mentést csinálni.
Ha ugyanis van CWM mentésed a data-ról, akkor az elegendő (kivéve, ha flashtool-lal akarod visszapakolni).A busybox egy jó találmány, natív Linux parancsokat lehet vele futtatni. A busyboxnak nincsenek szerintem kártékony hatásai.
-
ÖregMackó
tag
Cappa mester!
Két apró kérdésem lenne:
1. Jelent-e valamilyen veszélyt ha az insecure kernel marad fent?
2. Mivel root jog hiányában nem tudtam MTKDT mentést csinálni, eszembe jutott, hogy most megpróbálom és természetesen sikerült is. De mivel a 2.5.3-as verzió nem ment data particiót és azt is szerettem volna, 2.4.8b verzióval is készítettem mentést, belefoglalva a Cache és a data particiót is. Elindításkor első műveletként feltelepítette a busybox-ot aztán kezdte szép sorjában menteni a particiókat, majd mivel a data partició már több mint 4 GB és a mentést külső SD kártyára is végzi (?) ami viszont FAT32 rendszerű, a vége előtt elakadt hely hiányában. Tehát a data particióról mégsem lett mentésem. A kérdés: kell nekem a busybox? Van ennek további biztonsági kockázata?És mégegyszer köszönöm a segítséget, nagyon élvezem a root jog áldásait.
-
Recovery vagy factory mode az amibe be tudtál lépni?
A kettő nem u.a.
Ha képernyőképet készítenél, abból rögtön látszik, hogy mi is az, amibe sikerült belépned.hogy a 4G ROM-ból miért csak kb 500M használható?
500MB, ok, de mire?
Merthogy a 4GB az a flash memória teljes mérete.
Ezen foglal helyet a rendszer, a cache, a data, és általában a belső SD is (FAT).
Ha a témaidítóban lévő képeket megnézed, akkor a scatter fájl készítésénél látható blocks map memutatja, hogy mi micsoda, melyik partíció mekkora. -
carr
őstag
Elindítottam recoveryben, de nem tudom mit jelent melyik kisszék. Így Hagytam a pitába egyelőre...
erről van szó egyébként.
Tudom régi, szar, stb. Ez van itthon, és elég borsos volt a kijelző cseréje... 11e postával a gyártótól. -.-
Illetve a link alól még az is gond, hogy a 4G ROM-ból miért csak kb 500M használható? -
ÖregMackó
tag
Azt még azért szeretném tudni, mi az oka annak, hogy a supersu és a superuser is frissiteni akarja a su-t?
-
ÖregMackó
tag
-
válasz
ÖregMackó #1164 üzenetére
ADB root jog megvan
Az már valami, sőt, az a legjobbNe a root checkert használd - szerintem, hanem a terminal emulator-t, az a tuti.
Ha a terminal-t megnyitod, akkor oda egy
su
parancs elég ahhoz, hogy lásd: működik-e vagy sem.
Ha
# -t látsz a parancs kiadása után, akkor van root.A Supersu azt mondja a su binárist frissíteni kell de nem tudja
Normál módot válaszd mindenképp, hisz módosított recovery-d nincs.Egy másik root csomaggal is próbálkozhatsz - ez a csomag kelzsoca
munkája.
-
ÖregMackó
tag
válasz
cappa72 #1163 üzenetére
Megcsináltam, de csak félsiker:
ADB root jog megvan
A feltöltött file-ok a helyükön vannak azt nem tudom a su indul-e mint daemon de valószínűleg
A Root_Checker szerint nincs root a tabon
A Supersu azt mondja a su binárist frissíteni kell de nem tudjaMost hogyan tovább?
Üdv
-
válasz
ÖregMackó #1162 üzenetére
benne van a zabszem a hátsó felemben
Az nem baj. Ezzel nem szabad kapkodni. (én mentés után 40 perc alatt féltéglát csináltam az A820-as Lenovomból; persze visszahoztam többször is ilyen állapotból, és 2 év után is teszi a dolgát a fiamnál).A Flashtool használatakor arra kell ügyelni, hogy a DA DL all with checksum be legyen pipálva, különben féltégla lesz. Ha a fastboot támogatott, akkor ott ilyen gond nincs.
-
válasz
ÖregMackó #1160 üzenetére
Ha kész, akkor ellenőrizd le, hogy valóban van-e root, utána mehet vissza a gyári boot, ha akarod.
Ha megmaradt az imei szám, akkor minden ok, maradhat, azonban előfordul olyan, hogy egy insecure kernel esetén eldobja az imeit, és a gyári boot-ot visszatéve helyre áll a rend. -
ÖregMackó
tag
és ha ez mind kész, a root is megvan, marad ez a boot.img?
-
válasz
ÖregMackó #1157 üzenetére
Itt a módosított boot.img Lenovo-A8-5500-hoz.
Vagy flashtool, vagy fastboot móddat tehető fel.
-
ÖregMackó
tag
Feltettem ide a boot.img-t mind a 16 MB-ot. Valahol olvastam, hogy lehetne csak adatterületet kiolvastatni de most sehol sem találom igy az egész particiot ki kellett olvastatnom.
Köszi
-
ÖregMackó
tag
válasz
cappa72 #1154 üzenetére
szia!.
első pofon: a tablet ugyan 3G-s de nincs tárcsázó mivel csak adatra használható, letöltöttem egy tárcsázós alkalmazást de "A hanghivás nem támogatott" üzenetet sikerült csak kicsikarnom a tárcsázás helyett.
második pofon: letöltöttem az engineer mode MTK parancsikont, el is indult a program de az "User2root" menüpont nem kiválasztható.itt már elakadtam.
boot img-vel kapcsolatban kérdezném, a mentésemből származó boot.img-t kellene feltöltenem neked?
A wayteq programot letöltöttem ki is csomagoltam bele is néztem.
most azt kellene elérnem, hogy ideiglenes vagy adb-vel elérhető root jogot szerezhessek? Mert gondolom az kellene.
-
válasz
ÖregMackó #1152 üzenetére
A readback mentés az kifogástalan.
Viszont eszembe jutott még egy módszer! Ezt javaslom először kipróbálni, igazából veszélytelen, mert lehet, hogy nem is működik.
Mégpedig az, hogy: [link]
Ebből neked ez kell:
I.1. Nincs root a telefonon:
- ez esetben is lehetőség van a telefon ideiglenes root elérésére, de csak adb-n keresztül.
- nyisd meg a tárcsázót!
- üsd be az alábbi kódot: *#*#3646633#*#*Ekkor megjelenik a mérnöki menü (engineering mode)
A képernyőn az ujjadat balra húzva tudsz lapozni. Lapozz el egészen a Log and Debigging menühöz, ahol találsz egy User2Root menüpontot.
Bökj rá a User2Root gombra. Eztán 2 opciód lesz: Root és User. Pöttyints a Root-ra. Ekkor kiírja, hogy sikeres a frissítés.
Ezzek után a Rendszerbeállítások -> fejlesztői lehetőségek menüpontban (ha nincs kikapcsolva) kapcsold ki az usb hibakeresést. Aztán kapcsold be az usb hibakeresést, és csatlakoztasd a telefont a számítógéphez.
Ha a számítógépen az usb driver telepítve van, akkor a telefonon ez látszódik az értesítési sávban.
Ha ez működne, akkor ez egy root csomag.
Igaz, hogy másik tabhoz készült, de működnie kell.--------
Az abban lévő boot.img-et kell módosítani.
Ha elküldöd (felhőbe felteszed, és adsz egy linket), akkor módosítom neked.
MTKDT-s módosításról nincs összefoglalóm, hogy hogyan is kell (én meg nem azzal csinálom).Az adb csomag: [link]
Gondolom az adb driver fent van ( mivel próbáltad már az MTKDT-t).Az adb könyvtárat csomagold ki egy olyan helyre, ahol neked megfelelő.
Aztán egy win-cmd-t indíts (windows command line).
Navigálj el oda, ahol az adb könyvtár van (cd parancsokkal)
Másold a (majdani) módosított boot.img-t is az adb könyvtárba.
Ha megvan, akkor
adb reboot bootloader
<várj, amíg a tab bootloader állapotba kerül>
fastboot devices (ez csak ellenőrzés, hogy látja-e az adb ebben a módban a tabot)
fastboot flash boot uj-boot-img
fastboot rebootHa van reset gomb, és valóban az akkut választja le, akkor a fastboot-ban ragadást orvosolhatja.
Másik megoldás, hogy a módosított boot.img-t Flashtool-lal teszed fel. Ekkor csak a boot-ot kell bejelölni flash-re, a flashtool használata:
Flashtool használata1Ez a két/három módozat lehetséges, hogy root nélkül mégis legyen legalább adb-n keresztül root elérés.
A fentebb linkelt root exe csomagot pedig lefuttatva root-olt lesz a tab.
-
ÖregMackó
tag
Apropo: fastbootbol a reset gomb nem megoldás? Lenovonál az akkut választja le. Mintha kivenném.
-
ÖregMackó
tag
válasz
cappa72 #1151 üzenetére
Readback-es mentésem van, mtkdt-vel nem sikerült ideiglenes root jogot szerezni hozzá, most, hogy lett factory mode még ezt megpróbálnám. Aztán ha az sikerül, akkor persze, hogy érdekel. Ez előtt egy GoClever m713g tabletem volt, ott egyszerű volt, Framaroot-tal egy kattintás és kész volt. Köszönöm előre is, hogy segítesz. Fastboot eddig volt, most nem tudom ezt váltotta-e fel a factory mode a frissitéssel.
-
válasz
ÖregMackó #1147 üzenetére
Ha van mentésed a jelenlegi rendszerről, az már egy nagyon jó pont.
Amit én tennék az az, hogy ellátnám insecure kernellel (az MTKDT-vel is megoldható ennek elkészítése), ez biztosítja a root elérést adb-n keresztül.
Ezek után pedig már létezik root csomag 4.4-hez, amit sztgépről lehet telepíteni.
Ez a megoldás 100%-os sikerrel bír nálam.
Ha érdekel, akkor le tudom írni ennek menetét.
Azonban ennek egy buktatója van: kell hozzá fastboot mode, és nem biztos, hogy a 6582-re épülő 8382 ezt támogatja. Ha pedig fastboot-ban ragad a tab, akkor meg kell várni, míg teljesen lemerül. A 6582-es SoC-cal szerelt eszközök nagy része támogatja, de van amelyik nem. -
ÖregMackó
tag
Szia!
Rámentem a linkre és fél másodperc múlva kaptam egy figyelmeztetést.
Közben rájöttem, hogy a tegnapi frissitéssel érkezett factory mode a tabletre ami eddig nem volt. Hétfőn kipróbálom úgy van-e adb és MtkDroid kapcsolat talán sikerül feltólnom rá a su binárist. Ha az felmegy a sytem könyvtárba már a többi szerintem menni fog. -
ÖregMackó
tag
Most visszaolvastam és rájöttem, elfelejtettem köszönni: sziasztok....
-
ÖregMackó
tag
Hát nagyon úgy gondolom, hogy feladom...
Vettem egy Lenovo A8 5500 tabletet és szerettem volna rootolni meg lementeni a leírt módszerek valamelyikével.
Végül az SP Flash Tools sikeres lett, így legalább egy mentésem van a tabletről. a rootolást szerettem volna recovery csere nélkül megejteni, de semmilyen módszer nem sikerült, a többség egyébként is nagyon veszélyesnek tünt. Számtalan posztot olvastam el és mindenhol nagy számban voltak a pórul jártak meg a figyelmeztetések vírusra meg különböző ártó szándékú root-nak ajánlott szoftverekkel. Végül elnapoltam a dolgot és mivel a Lenovo frisstést ajánlott elfogadtam a lehetőséget és lefuttattam a frissítést.Amikor kész lett gondoltam csinálok egy újabb mentést MTKDroid scatter segítségével. amikor a kapcsolat létrejött, kaptam egy figyelmeztetést egy system mappában lévő recovery-from-boot.p nevű állományról ami a Droid szerint Factory resetet csinál normál bootnál.
Utána olvastam és arra találtam rá, hogy a frissítésbe becsomagolták a recovery partició tartalmát, feltettek egy figyelő szoftvert, ami ha észreveszi, hogy kicserélték a recoveryt, ujrabootoláskor visszaírja az eredetit.
ez teljesen reménytelenné tette számomra a rootolást, mert sajnos a három bootolás közül a Fastboot állapotban csak a fastboot.exe tud kommunikálni a tablettel, kikapcsolt állapotban a VCOM driverrel csak a FlashTools és normál boot esetén adb-vel meg MTK Droiddal lehet elérni de root jogot nem tudok csinálni rajta.Jelenleg így állok nem tudom hogyan tovább. Nem akarok Vroot meg Kingroot appokkal kisérletezni azokról is már sok ijesztőt hallottam. A Kingo Root nem tudom jelen esetben megoldás lenne-e? Van valakinek ezzel a tablettel valamilyen tapasztalata?
-
Joeker67
aktív tag
válasz
aytukabozs #1143 üzenetére
Sajnos a mentésem megsérült, így nem tudom visszatenni!
Viszont közben kiderítettem, hogy a romban más lcd meghajtó van! -
btz
addikt
válasz
aytukabozs #1143 üzenetére
Jobb esetben van olyan.
-
Joeker67
aktív tag
Üdv!
Egy Otium Z2-es telefonhoz találtam a Needromon egy új romot, de mikor feltettem, szétesik a kép a telefonon, bár feláll a rendszer (rezzen és a képen mintha a kezdőképernyő lenne).
Mi lehet a baja? -
Csak egy link, hogy megtaláljam.
data partícióról nvram könyvtár törlésére való cwm szkript
Senki ne próbálja ki! -
Debilon
addikt
válasz
aytukabozs #1136 üzenetére
igen, mert közben elolvastam rendesen mi volt odaírva, és nem az ATTENTION volt a fókuszban
elnézést
-
Debilon
addikt
üdv!
van egy THL T12-esem, 6592M SOC ha minden igaz, ehhez melyik droid tools a jó?
2.5.3 jó lehet? -
Thrawn
félisten
Az IMEI-nek az volt a nyitja, hogy a lementett /data/nvram mappát visszamásoltam ROM-csere után a helyére. Viszont újabb probléma jelentkezett, a microSIM foglalatban nem megy a 3G. Erre a problémára modem cserét javasoltak többeknek is, ami van akinek bejött, nekem sajnos egyikkel sem sikerült működésre bírni. Kár, mert piszok gyors ez a ROM és működik benne az ART is
-
Thrawn
félisten
válasz
cappa72 #1132 üzenetére
Babrálták a boot.img-t, teljesen új az egész. Azt nem tudom, hogy mit szólna a 4.4-es ROM ha alávágnám a 4.2.1-es boot.img-t. Egyébként a jelenlegi 4.2.1-es rendszer alatt is egy új boot.img-t van és tökéletesen működik. Nincs "akksimegzuhanás" és hasonló hibajelenségek, mint a gyári boot.img esetében
"Megint furcsa, hogy SP flashtool-lal hogyan szeretnél visszaállítani imeit."
Kínomban egyszer visszaraktam vele az MTK Droid Tools-os mentésből a protect_s , protect_f, nvram, sec_ro fájlokat/partíciókat, úgysem veszthetek vele semmit alapon. Nem jött be természetesen.Ma talán lesz rá még időm, hogy újra nekiveselkedjek a műveletnek, de ha nem jön össze akkor maradni fog a 4.2.1-es Android.
-
Google translate ajánlott, hacsak nem vagy jó oroszból.
Hát elolvani még megy, de értelmezni már nem. A „Nu pagagyí”-n kívül nem sokat tudok már. :]
(Ám el tudom énekelni az orosz ábécét, ha kell...)Tehát már az alap 4.4 ROM flashelése és beállítása után rögtön elhasal az egész móka
Ez érdekes dolog amit írsz.
Lehet, hogy nem mindegyik telefonnál alkalmazható? Fura lenne.
Abból amit leírtál azt szűröm le, hogy a 4.4-es rom alapvetően működik, csak a disable phone memory után vannak gondok.Ez azért nagyon furcsa, mert mert ehhez alapvetően 2 dolgot lehet hozzárendelni;
1, boot.img ramdiszk módosítás
2, framework-res módosítás
Legalábbis átparticionáláskor ezeket szoktam az ebr1 ebr2-n kívül módosítani 4.4 eseténA boot módosítása okozhat imei vesztést, ugyanis nem csak protect_s, protect_f, sec_ro és nvram blokkeszköz szakaszok vesznek részt az imei meglétében, hanem a boot és a hozzá illeszkedő mddb és modem.img is... csak hogy egyszerű legyen.
Ha a boot-ot babrálták meg akkor az eredeti boot.img-t (és csak a boot.img-t) visszarakva az imei megjelen_het_, ha ez a hiba.
Egy ilyen hiba feltárása ott kezdődik, hogy a nem működő rendszert lementi valaki, és nekiáll kimazsolázni, hogy melyik blokkeszköz-szakasz tér el a helyestől.
Így lehet rájönnik, hogy az adott rom mit vitt el magával, hol okozott olyan módosítást, ami meggátolta az imei data-ra íródását.
Ha neked lennék, akkor a 4.4 működő részéből a boot-ot és a framework-res.apk-t módosítanám a saját szájízem szerint, és utána azokat alkalmazva megnézném, hogy amit saját magam módosítottam, azzal működik-e.
Utána pedig megnézném, hogy a nem működőhöz képest ez mennyiben más.
Jó projekt, sokat lehet belőle tanulni (a fent leírtakat már átéltem, nem kevés jó-rossz partíciót összehasonlítva....)Megint furcsa, hogy SP flashtool-lal hogyan szeretnél visszaállítani imeit.
Ez ugyanis csak a blokkeszközöket, partíciókat képes visszaírni (eddigi tudomásom szerint), menteni. Mint említettem minimum a 4 alapszakasz sértetlen kell, hogy legyen a visszarakáskor: protect_s , protect_f, nvram, sec_ro . Ezek közül csak a sec_ro az, amit egy flesselhető rom tartalmaz, az nvram egyedi.
Persze ha így értetted a visszaállítást, akkor OK.
-
Thrawn
félisten
válasz
cappa72 #1130 üzenetére
Ez az új 4.4-es ROM ami már módosított partíciókkal dolgozik: [link]
Plusz van hozzá egy másféle partíció kiosztás amit fel kellene valahogy tenni: [link]Google translate ajánlott, hacsak nem vagy jó oroszból
Egy dologra már rájöttem, de hogy miért történik az ami, az nem világos. A leírás alapján feltettem az új ROM-ot, szépen elindul, van IMEI meg térerő, módosul a partíciókiosztás is. Van viszont két SD-kártya (SD-0 és SD-1). Namost ezt a 4. pontban leírtak szerint meg lehet szüntetni azzal, hogy a Beállítások -> Kisegítő lehetőségek menüpontban bepipálom a Disable phone memoryt. A G4 Advanced esetében a belső memóriát meg is kell formázni, hogy elérhető és használható legyen, jelen esetben ez nem érdekes. Ez meg is történik újraindítás után, de a reboot során elszáll az IMEI, amit nem lehet visszaállítani se MTK Droid Tools-szal, se SP Flash Tools-szal, se a Jiayu.es alkalmazással sem pedig az Engineering menü AT parancsainak használatával.
Tehát már az alap 4.4 ROM flashelése és beállítása után rögtön elhasal az egész móka -
Thrawn
félisten
-
-
Hát azért ezt így biztos nem próbálnám ki...
Az még érthető, hogy a recovery méretét megnövelik, de a boot-ot...
A recovery-t valóban érdemes megnövelni, mert a CWM-mel ellentétben a TWRP és a PhilZ is magyobb már mint 6MB, jellemzően 7-8MB.
Megnövelt system 650M-ról 820-ra. Nem fért el a rendszer a régi partíción?
10MB-os cache partíció... ez azért nem a legegészségesebb.
A userdata meg 2,7G-ről 2,9G-re emelkedett, ezzel sokat nem nyert a készítő.Egy ilyen scatter változtatásos dolog esetén kizárólag FW upgrade-del lehet feltenni az új romot.
Ami megköveteli a preloader flesselését is. Ilyen esetben mindig a saját preloader-t érdemes használni, azzal menni fog. Meg ugye kell az üres data és cache simg is. -
EBR1, EBR2, MBR, pmt és scatter fájlok már megvannak.
Húha... akkor ebből erőteljes átparticionálás lesz, mert azért alapesetben csak az ebr1, ebr2-t szoktuk változtatni - kivéve egyes elvetemült eseteket.
A pmt-re ne legyen gondod, az egy fw upgrade esetén automatikusan frissül.
A scatter és az ebr1 ebr2 által meghatározott hex kódok azért legyenek rendben, és ha máshonnan szerezted be őket, akkor csinálj egy ellenőrzést, mert azért itt már oda kell figyelni. -
leírás lett.
Kiegészítésként az átparticionáláshoz egy kis segítség, MT6592-ig: xda oldal, ahol a partíciók visszafejtése megtalálható
Nagyok szép leírás, gyakorlatilag ezek alapján bájtra pontosan lehet méretezni. -
arfer
senior tag
A fontos lépéseket leírom, csak hogy meglegyen későbbi referenciának, hátha segít valakinek:
Előfeltételek:
- Legyen root-olt a teló
- Leglább MTKDroidTools mentés legyen!
- Legyen custom recovery image (mondjuk CWM. Valószínűleg más custom recovery-vel is működhet, én CWM-mel csináltam a következőket)Ha átpartícionálás után nem indul a teló
:
- nosza, jöhet az MTKDroidTools mentés SPFlashTools-ossá alakítása
- CWM recoveryt beletenni, ha nem lett volna benne
- sajnos ez az átalakított ROM nem tartalmaz minden partíciót (hogy az legyen, SPFlashTools-os ReadBack-kel kellett volna egy teljes ROM-ot menteni), ezért nem megy az SPFlashTools Firmware Upgrade, csak a Download
- a Download után a rendszer elindul ugyan, de korrupt filerendszer-re panaszkodik (encryption error?)
- na itt egy fontos lépés: NEM SZABAD a restart gombra kattintani, hanem helyette újraindítani a telót (pl. akksi ki-be, ha máshogy nem megy), és CWM-ben indítani a megfelelő bekapcsoló gombkombinációval
- CWM panaszkodik, hogy nincs cache partíció (na ez a korrupt fájlrendszer jele). Advanced menüből szerencsére a cache partíció formázható
- Ezután újraindít, és voilá, a telefon elindult! Csak éppen nincsenek IMEI számok
- Na itt vakartam a fejemet, de ADB-vel rálépve és root-ként elérhető minden partíció, ezért fogtam az MTKDroidTools mentésből az nvram, protect_f, protect_s, sec_ro mentéseket, és dd-vel (valamint /proc/dumchar_info-ból nyert adatok segítségével)a helyükre másoltam őket. Ebben cappa72 írása sokat segített, mintának kiváló volt.
- Ezekután a telefon újraindítás után teljesen helyreállt!
- Na én itt csináltam egy ReadBack-es teljes mentést, és ezután már bátran kísérletezhettem. Pl. azzal, hogy megpróbáltam megint átpartícionálni, ami persze megint nem sikerült, de most már a teljes mentés birtokában hamar helyrehoztam a Firmware Upgrade-del. Persze ez sem ment simán, mert a ReadBack-nél az internal SD-ről nem csináltam mentést, ezért a teló újraindítás után azt hozta ki korruptnak (sérült SD kártya...), de szerencsére felajánlotta, hogy megformázza, én azt mondtam oké, és már meg is javult ismét a teló. Na azóta nem akarom átpartícionálniEz a leírás MT6582-re vonatkozott, de remélhetőleg más MTK modelleknél is alkalmazható!
-
arfer
senior tag
Múlt héten én is ilyen "varázslást" hajtottam végre egy Tronsmart TS7-en, csak rá kellett jönni, hogy az MTKDroidTools melyik mentett fájlját (.bin, .img) hogyan dd-zzem vissza a megfelelő partícióra. Persze előtte annyira helyre kellett pofozni a rendszert SPFlashTool-lal, hogy legalább ADB elérés (no meg root jog) legyen
...
-
Gratula!
Nem volt időm írni sajna.
Amire tippelek, hogy csak a seco volt rossz. [link]A protect_f, protec_s, nvram az sosem része a romnak, ez miatt a scatterben is külön jelölik, hogy ez nem flesselendő.
régebbi típusú scatter esetén __NODL_ előtaggal ileltik, az újabb scatter esetén is_download: false, operation_type: PROTECTED vagy operation_type: INVISIBLE, illetve a bmtpool esetén operation_type: RESERVEDA flashtool meg külön állatfaj, van amelyik hibát dob sima downloadra, van amelyik elfogadja... ezért jó az MTK platform...
-
Thrawn
félisten
Nem lett jó.
A Flashtool sírt, hogy nem elég neki csak a Download, megpróbáltam a Firmware Upgrade-t. Ehhez persze kellett találnom neki cache és userdata img-t is. Lekopogom, de egyelőre úgy néz ki minden oké, visszajöttek az IMEI-k is, egyeznek az akksi alatt lévőkkel. -
PL. így: MTKDroidTools mentés visszaállítása
Vagy dd-vel.
-
Thrawn
félisten
Van egy bekapcsolásra nem reagáló, de SP Flash Tools-szal még kommunikáló telefon. Átpartícionálást kíséreltek meg rajta, ami állítólag sikerült. Először nem volt vele baj, de az első újraindítás után elszállt az IMEI száma. Van hozzá komplett MTK Droid Tools mentés szerencsére. Hogyan lehet ennek minden egyes darabját visszavarázsolni a telefonra?
-
Nem, mert a factory reset bár törli az adatpartíciót, azonban újrainduláskor újraépíti, és beírja az imei számot.
Az MTKDT nem "imei-mentesít", hanem egyszerűen 2.4.8b utáni verzió óta nem menti a komplett adatpartíciót.A data és cache img-ket egy másik, azonos SoC-hoz tartozó gyári romból vedd ki.
Vagy alternatív megoldás, hogy flashtool-lal mented rögtön a factory reset után a cache és data partíciókat, még mielőtt bekapcsolnád a telefont. Ekkor teljesen üres raw img-ket kapsz, ami megosztható.
-
KTU
addikt
válasz
cappa72 #1110 üzenetére
Ha jól értem,
factory reset után készített MTKDroidTools mentést megoszthatok,
ha a flashtool opcióval megcsinálom a flesselhető romot,
mert ez az utóbbi "kiveszi" az IMEI számot.Még valami,
"A secro.bin fájlt valami miatt nem másolja át a !Files_to_Flashtool könyvtárba, ez magunknak kell megtenni!
Ha ez megvan, akkor már neki lehet állni a visszaállításnak."Ezt is meg kell csinálnom?
-
Érdemes megcsinálni a mentést a 2.5.2-vel, majd a prepare blocks for flashtool opcióval megcsináltatni a flesselhető romot. [link]
És abban tuti nem lesz imei.
Igaz, hogy a 2.5.2 nem menti a cache-t és a data-t, de az pont nem is cél.
A cahce-t és a data-t ne oszd meg, ennyi a titka.
(Gyári romból az üres cache és data simg-ket beleteheted, és akkor teljes rom lesz) -
KTU
addikt
Jó pár hónapja készítettem utoljára MTKDroidTools mentést.
Jól emlékszem hogy ha rakok a telefonba SD kártyát, akkor arra publikus mentést hoz létre, amit cwm-ből lehet feltolni?Publikus, ebben az esetben IMEI szám nélkülit értek.
Tehát a mentést visszaállítva másik készülékre, nem írja felül az eredeti IMEI számokat? -
válasz
aytukabozs #1107 üzenetére
Hát csak hajrá!
Aztán majd a kibic eltűnik az aláírásodból! -
válasz
aytukabozs #1103 üzenetére
Keeperv85 ajánlása alapján Linux mint-ből sem mindegy, hogy milyet tesz fel az ember. A 13-as Mint utáni verzió nem javasolt (12.04-es Ubuntu alapokra épül).
Kell a Linuxos Android SDK, frissítve. [link]
Az MTKs SP flashtool-nak is elméletileg van Linuxos változata, de én nem tudam még használni (igaz, nem is erőltettem).[link] Szóval téglát visszahozni linux alól számomra egyenlőre esélytelen.
Azonban féltéglát már nem reménytelen, ha van pl. factory mode. Ott legtöbb esetben (sajnos jellemzően 4.4 alatt már nem) van élő adb elérés, ahonnan szinte minden megoldható.
Ahogy Keeperv85 írta, az MTK platform jelentősen Windows-only orientált, ott (sem mindig) működnek a dolgok, lásd az általa írt bejegyzést.
Menteni root-olt telefonról dd-vel lehet, igazán egyszerű (szerintem).
Téglát gyártani könnyű, szintén dd-vel lehet (dd-vel is lehet preloadert kilőni)
Az újabb MTK SoC-ok esetén lehet használni a fastboot mode-ot. Aztán lehet gyártani insecure kernelt, miután van már mentett boot img. Ezt követően pedig fastboot mode-ban feltenni; utána adb-n keresztül már root elérés lesz, ami a dd mentés alapja.
Vannak olyan esetek is, amikor engineering mode-ban használható az insecure adbd-re állítás, mint pl. Lenovo P70, ekkor gyakorlatilag a gyári rendszer adja a lehetőséget a teljes root elérésre adb-n keresztül, ami megint nyitott kaput enged mindenféle (nem balatoni) hekkelésnek.
Aztán a boot és recovery módosításához ott van az mtktools (a githubról, Bruno Martins szakinak köszönek!).
Ezzel lehet az MTKs recovery, boot, logo img-ket kibontani /módosítani / összecsomagolni.Illetve ugye nagyon fontos elolvasni Keeperv85 (már megint Ő
) ismerkedős bejegyzéseit mind MTK-ra, mind pedig egyebekre.
-
aytukabozs
addikt
OFF>
szia Cappa!Nemrégiben elegem lett a csigaként vánszorgó régi P4-es gép-windows7 kombóból,
és idegből feldobtam egy linuxot (mint - cinnamon).
A napokban esett le hogy fingom sincs linux alól hogy kell menteni/romolni/téglát gyártani...
Van tipped hol találok erről valami klassz leírást (angol is jó).(általában ügyesen googlizok de nem találtam most semmi értelmeset)
-
válasz
Norbi.Sz #1101 üzenetére
Az ideiglenes root megszerzése szükséges a backup-hoz.
Azonban ubifs van rajta, így keresgetni kell hozzá portolható cwm-met (xda-n)Szerintem ezen a készüléken 0,001% esély van a frissítésre.
Ha MTKDT-vel nem megy a mentés, akkor a flashtool mentés az szinte tuti, hogy műxik.
-
Norbi.Sz
senior tag
Egyébként leginkább azért akartam ROM-ot cserélni, mert az érintő kijelző nem túl érzékeny, és ha a középső rész széle felé érintem meg, nagyon sokszor nem az ikonra kattint, hanem lapoz...
Vagy pedig nem az első, hanem a második ikont indítja...Ezzel lehet kezdeni valamit???
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kedvenc zene a mai napra
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Háztartási gépek
- Milyen autót vegyek?
- VR topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Hardcore café
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- További aktív témák...
- Apple Macbook Pro 14" (2024) - M4 - 16GB/512GB (mw2u3sl/a) Asztrofekete - Garancia - 18 Ciklus
- OMEN 15-ce01nh 15.6" FHD IPS i7-7700HQ GTX 1060 16GB 256GB NVMe + 1TB HDD magyar vbill új akku gar
- GARIS! Lian Li HydroShift !!!! LCD !!!! 360TL (RGB)
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- KFA2 RTX 3060 12GB GDDR6 1-CLICK OC Eladó!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Macbook White 13" unibody
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged